تقویم محتوایی چیست؟
تقویم محتوایی یک تقویم ساده است که جزئیات و طبقهبندی محتوا، زمانبندی انتشار را در بر دارد و به تیم مارکتینگ کمک میکند تا برای همه فعالیتهای بازاریابی مانند پستهای بلاگ، پستهای شبکههای اجتماعی و کمپینهای محتوایی برنامهریزی کنند. تقویم محتوایی، یکی از بهترین ابزارها برای نظم بخشیدن به استراتژی بازاریابی محتوا است.
نمایش فهرست این آموزش :
- تعریف تقویم محتوایی
- چرا شما به یک تقویم محتوا نیاز دارید؟
- چرا در استراتژی بازاریابی به تقویم محتوایی نیاز دارید؟
- چرا باید تقویم محتوا داشته باشیم؟
- تقویم محتوایی چیست؟
- تقویم محتوا، مدیر برنامه قدرتمند شما
- شروع برنامه ریزی با تقویم محتوا
- تقویم محتوا شامل چه مواردی می شود؟
- چرا تقویم محتوا مهم است؟
- قسمتهای مختلف یک تقویم محتوایی
- ۴ ابزار برای طراحی تقویم محتوایی
- مراحل طراحی یک تقویم محتوایی
- قالبهای تقویم محتوا
- تقویم سردبیری محتوای بلاگ
- تقویم سردبیری محتوای شبکه اجتماعی
تعریف تقویم محتوایی
تقویم محتوایی یک ابزار استراتژیک است که برای برنامهریزی و مدیریت محتوا در تولید محتوای دیجیتال استفاده میشود. این تقویم به تیمهای بازاریابی و محتوا کمک میکند تا محتوای خود را در یک زمانبندی منظم و موزون منتشر کنند. تقویم محتوایی شامل اطلاعاتی مانند عنوان محتوا، نوع محتوا، کانالهای انتشار، تاریخ انتشار، موضوعات و وظایف مختلف است. با استفاده از تقویم محتوایی، تیم میتواند بهترین استراتژیها را برای بهرهوری بیشتر از محتوای خود در تمامی کانالها انتخاب کند.
این تقویم، بهمنزله یک نقشه راه برای اطمینان از قرار گرفتن در مسیر درست رسیدن به اهداف کسبوکار، دستیابی به مخاطبان هدف و عملکرد مناسب کانالهای مختلف محتوا است. ایجاد این تقویم، کار سادهای است، اما رعایت کردن آن، کاری دشوار است.
چرا شما به یک تقویم محتوا نیاز دارید؟
بازاریابی محتوا یکی از مهمترین چیزهایی است که امروزه در کسب و کار های مدرن اتفاق افتاده و برای درست انجام دادن آن، شما باید به طور منظم محتوایی متناسب با کسب و کارتان منتشر کنید و باید اطمینان داشته باشید که محتوای کافی برای هدف خود تولید کرده اید. با داشتن یک برنامه منظم میتوانید به سادگی منابع تولید و تبلیغ محتوای خود را مدیریت کنید و در شرایط متفاوت بهتر تصمیم بگیرید. شما برای برنامه ریزی به یک تقویم محتوا احتیاج دارید،که به شما کمک کند محتوای بیشتر و با کیفیت تری تولید کنید و شما را در رسیدن به نتیجه دلخواه و اهداف مورد نظرتان یاری دهد.
در حوزه دیجیتال مارکتینگ باید با مفاهیم و اصطلاحات زیادی آشنا باشید. اگر میخواهید یک تولید کننده محتوا ، گرداننده سایت ، مدیریت وبلاگ یا در کل یک فعال در حوزه دیجیتال مارکتینگ باشید بهتر است به صورت حرفه ای به آموزش و آشنایی با مفاهیم و اصول کاربردی در این زمینه اقدام کنید. یکی از کاربردی ترین اصول در حوزه دیجیتال تقویم تولید محتواست که در این مقاله قصد داریم به تفصیل به آن اشاره کنیم. هرآنچه که باید در رابطه با تقویم محتوا و آنٰچه که باید یک محتوا شامل آن باشد بدانید در این مقاله برای شما آورده شده است.
یک تقویم محتوایی رایج باید شامل موارد زیر باشد:
- موضوع یا عنوان هر محتوا
- نویسنده هر محتوا
- تاریخ انتشار محتواها
- موقعیت و کانال انتشار محتوا
- فرمت محتوا
- دستهبندی محتوا
- پرسونای مخاطب
- موقعیت مخاطبین هدف در قیف بازاریابی
- دکمه CTA هر محتوا
چرا در استراتژی بازاریابی به تقویم محتوایی نیاز دارید؟
دلایل مختلفی، ضرورت ایجاد و استفاده از تقویم محتوایی را توضیح میدهد.
- باعث جهتدهی به انتشار محتوا در موقعیت و رویدادهای مربوطه میشود.
- باعث تسهیل مدیریت منابع تولید و تبلیغ محتوا میشود.
- منجر به بهبود ایدهپردازی، جستجو و بهینهسازی محتواها میشود.
- یک تقویم محتوایی خوب، باعث صرفهجویی در زمان و انرژی شما میشود.
- باعث نظم بخشیدن و سازماندهی کار روزانه، ماهانه و سالیانه تمامی عوامل میشود.
- با جلوگیری از انتشار محتوای تکراری یا بیشازحد تصادفی محتواها و همچنین، نظم بخشیدن در انتشار محتواها، باعث حفظ مخاطبین و درگیر کردن آنها میشود.
- علاوهبر لیست کردن محتواها، میتوانید چگونگی توزیع محتواها در طول ماه یا سال را به صورت واضح مشخص کنید. این کار، باعث پی بردن به روزها و رویدادهای مهم کسبوکار و در نتیجه، برنامهریزی برای آن میشود.
- باعث پی بردن به شکافهای موجود در برنامه محتوایی میشود.
چرا باید تقویم محتوا داشته باشیم؟
۱– صرفهجویی در زمان
داشتن تقویم محتوایی باعث میشود که شما بتوانید به بهینهترین شکل ممکن از زمان استفاده کنید. با استفاده از این تقویم، شما همیشه محتوای آماده انتشار دارید و لازم نیست دائم با اضطراب به دنبال محتوا بگردید. همچنین تقویم محتوا باعث میشود که اشتباهی محتواهای تکراری را منتشر نکنید.
۲- پست گذاشتن منظم و افزایش تعامل کاربران
تقویم محتوایی بخصوص در بازاریابی محتوایی در شبکههای اجتماعی به شما کمک میکند تا مرتب در وبلاگ و شبکههای اجتماعی پست بگذارید. این کار به تدریج باعث افزایش تعامل کاربران میشود. کاربران بیشتر تمایل دارند با کسبوکارهایی وارد تعامل شوند که به صورت منظم محتواهای متنوع و مرتبط را منتشر میکنند.
۳- جلب اعتماد موتورهای جستوجو و الگوریتم شبکههای اجتماعی
آپدیت کردن محتواهای سایت و شبکههای اجتماعی به صورت منظم و با یک برنامه خاص به گوگل و شبکه اجتماعی نشان میدهد که شما در کار خود جدی هستید و قصد دارید محتوای مناسبی برای مخاطب تولید کنید. بدین ترتیب گوگل کمکم رتبه شما را در صفحههای سرچ خود ارتقا خواهد داد. همین موضوع باعث میشود مخاطبان بیشتری شما را پیدا کنند و به ارزش کار شما پی ببرند.
۴- جلب اعتماد مخاطبان
داشتن تقویم محتوا به شما کمک میکند تا اعتماد مخاطبان را جلب کنید. زمانی که مخاطب بار اول و دوم محتوای شما را به صورت اتفاقی ببیند، بار سوم خودش برای جمعآوری اطلاعات بیشتر به سوی شما باز خواهد گشت. همچنین داشتن برنامه محتوایی منظم باعث میشود که مخاطب تشنه اطلاعات بعدی شما باشد و بارها و بارها برای کسب اطلاعات بیشتر به شما سر بزند. اگر تا به حال مشترک روزنامه یا مجلهای بوده باشید، شوق و ذوق ناشی از انتشار مجله را تجربه کردهاید. با داشتن تقویم محتوا تجربه مشابهی را برای مخاطب در فضای آنلاین رقم خواهید زد.
تقویم محتوایی چیست؟
تقویم محتوا همانطور که از نامش برمیآید، عبارت است از یک برنامهریزی منظم برای مدت مشخص که میزان محتواهای لازم را به همراه تاریخ آنها برای تولید، ویرایش، طراحی و انتشار به همراه نام مسئول هر بخش در بر میگیرد.
دلایلی که ضرورت استفاده از تقویم محتوایی را برای موفقیت در کسب و کارها به وجود می آورد عبارتند از:
- مشخص شدن چشم انداز زمانی موفقیت ها
- انجام شدن تولید محتوا طبق زمان بندی
- ساده تر شدن مدیریت بودجه محتوا
- جلوگیری کردن از تولید محتوای بی هدف و اتلاف منابع مالی
- جلوگیری کردن از تولید و انتشار محتوای مشابه و تکراری
- منطقی شدن توقعات تیم برای رسیدن به اهداف
- امکان نظارت بر روند اجرای برنامه محتوایی
- توزیع یکسان محتوا در بازه زمانی مشخص
- برنامه ریزی برای تولید محتوا
- مدیریت محتوا در رسانه های مختلف
- فهرست بندی محتوا
- شناخت و پیدا کردن شکاف های موجود در برنامه
- صرفه جویی در زمان و انرژی منابع انسانی
- نظم بخشی و سازماندهی کارها در بازه های زمانی مشخص
- جهت دهی به انتشار محتوا در موقعیت و رویدادها
- فراهم شدن امکان ارزیابی عملکرد و بازدهی برنامه محتوایی
- افزایش کارآیی و اثربخشی فعالیت های تیم محتوا
- ایجاد هم افزایی و همکاری بین اعضای تیم تولید محتوا
- بازبینی و اصلاح برنامه،در بازه های زمانی مشخص
- پست گذاشتن منظم و افزایش تعامل کاربران
تقویم محتوا، مدیر برنامه قدرتمند شما
ابتدا اجازه دهید تا تعریف مختصری از یک تقویم برنامه ریزی داشته باشیم؛ از تقویم محتوا می توان به عنوان اهرمی قدرتمند برای پیشبرد منظم و دقیق برنامه ها و همچنین ابزاری برای برنامه ریزی، که تمام جزئیات مربوط به انجام امور را شامل می شود نام برد.
در یک جمع بندی کلی میتوان گفت که شما در تقویم محتوایی خود مشخص می کنید چه چیزی در چه وقتی و در کجا قرار بگیرد.
شروع برنامه ریزی با تقویم محتوا
اینکه از صفر شروع کرده و یک تقویم محتوایی را طراحی و تولید کنید میتواند از آن وظیفههایی باشد که در آغاز کار بسیار پیچیده به نظر بیاید، اما، اگر رویکردی نظاممند داشته باشید و بتوانید از ایده های دیگران در تدوین یک تقویم تولید محتوا استفاده کنید، تولید یک برنامه زمانی تولید محتوا چندان هم دشوار نخواهد بود فقط کافی است که در این زمینه اطلاعات درستی داشته باشید.نقشه راه شما اینجا است !
اصلا فرقی نمیکند که شما در کدام حوزه از دیجیتال مارکتینگ فعالیت دارید ، میتوان گفت “یک تقویم (جدول) تولید محتوا همچون یک نقشه راه برای تولید محتوا می باشد”، بنابراین ایجاد یک پرسونای مخاطب و شناخت دقیق مشتریان به شما این امکان را می دهد تا بدانید آن ها به دنبال چه چیزهایی هستند و راه حل های خود را چگونه می توانید بهتر در دید آن ها قرار دهید. در عین حال مطالعه و ممیزی محتوا به شما فرصت بررسی محتواهای بالقوه را می دهد تا ببینید کدام محتواها در ایجاد مشارکت و جذب مخاطبان، بهتر عمل می کنند.
تقویم محتوا شامل چه مواردی می شود؟
- عنوان و موضوع محتوا ، به همراه تاریخ انتشار آن
- مشخصات نویسنده محتوا
- موقعیت و محل انتشار محتوا
- نوع محتوا
- دسته بندی و شرح وضعیت محتوا
- موقعیت مخاطبین
- دلایل استفاده از تقویم محتوا
برنامه ریزی محتوایی در تقویم محتوا
اولین و مهمترین دلیل استفاده از تقویم محتوایی این است که بازاریابی محتوا به یک برنامه ریزی اصولی نیاز دارد، که ابتدا مشخص کند مشتری به چه چیزی نیاز دارد و محتوا بر اساس نیاز مشتری تولید شود. بنابراین یک هدف استراتژیک مطرح است که بدون برنامه رسیدن به آن ممکن نیست. با استفاده از تقویم محتوا می توانید به سادگی برنامه ریزی کنید و در زمان و انرژی شما صرفه جویی می شود.
تاریخ های مهم فراموش نمی شوند
یکی از موارد مهمی که باید در تقویم وجود داشته باشد تاریخ های مهم و کلیدی است که باعث می شود زمان لازم برای برنامه ریزی و تولید محتوا را بدانید. در واقع به کمک تقویم محتوا شما از زمان انتشار مقالات یا هر امر محتوایی دیگری غافل نخواهید شد. که البته این زمانبندی در مقالات باعث تولید محتوا منظم خواهد شد که این خود اتفاقی عالی در استراتژی تولید محتوا شما خواهد بود.
به هماهنگی بین اعضا کمک می کند
وجود برنامه ریزی می تواند باعث هماهنگ شدن اعضای تیم و مسئولیت پذیری بیشتر آن ها شود. همچنین رضایت اعضای تیم را بدنبال دارد و سبب ارتباط بهتر میان اعضای تیم می شود. اگر بخواهم برای شما مثالی بزنم باید بگویم در یکی از پروژه های ما در یک وبسایت ایرانی بسیار محبوب در یک حوزه ما نیاز به تولید محتوا منظم در اسکیل بسیار زیاد داشتیم. فکر کنید تولید محتوای ۱۰ مقاله حداقل ۲۰۰۰ کلمه ای در روز و این می توانست فاجعه به بار بیاورد. ولی با تنظیم یک تقویم محتوا فکر شده ما توانستیم ارتباط بین اعضا را به راحتی حفظ و نگهداری کنیم تا جایی که هر کس وظیفه خود را می دانست و سر زمان مناسب اقدام به انجام کار خود می کرد.
مدیریت آسانتر منابع تولید محتوا
با استفاده از این تقویم می توانید به سادگی بر تولید محتوا و نحوه انتشار و تبلیغ آن مدیریت داشته باشید. شاید بگویید بدون تقویم هم می توان این کار را کرد اما باید بگویم شاید بشود اما مطمئن باشید زمانی که بدون نظم پیش بروید یک جا مدیریت محتوای خود را از دست می دهید زیرا تاریخ ها و موضوعات با یکدیگر قاطی شده و دچار سردرگمی در تولید محتوا خواهید شد.
بهینه سازی محتوا
برنامه ریزی می تواند به بهبود ایده پردازی و بهینه سازی محتوا کمک کند. تقویم محتوا به شما این امکان را می دهد که تمام ایده های خود را به صورت مرتب و سازمان دهی شده در یک جا مشاهده کنید و از آن استفاده کنید. در نتیجه بهبود وضعیت آپدیت ها و بهینه سازی های محتوایی خود را هم می توانید ببینید به آنها سامان بدهید. در نتیجه می بینید که در مدت زمان کم موفق به رتبه گرفتن در نتایج گوگل خواهید کرد.
جلوگیری از انتشار محتوای تکراری
با داشتن تقویم محتوا می توانید به محتوای خود نظم ببخشید و با لیست کردن محتوا از انتشار محتوای تکراری و تصادفی جلوگیری می کنید که این امر باعث حفظ مخاطبین تان می شود. در واقع یک تقویم محتوا هوشمند می تواند جلوی یکی از بزرگترین اشتباهات شما را بگیرد که همین انتشار مطلب تکراری است که باید گفت اگر این اتفاق بیافتد شما صفحات داپلیکیت به وجود آورده اید که باعث افت رنک شما خواهد شد.
چرا تقویم محتوا مهم است؟
اگر داشتن وبلاگ برای شما یک سرگرمی در اوقات فراغت به حساب میآید و گاهی پستی در آن انتشار میدهید، پس احتمالا شما نیازی به تقویم محتوا ندارید.
اما اگر شما از بازاریابی محتوا برای رشد کسب و کار خود استفاده میکنید، پس سازمان دهی وضعیت وبلاگ و به روز رسانی مداوم آن یک فاکتور کلیدی خواهد بود.
در اینجا به سه دلیل اشاره میکنیم که تقویم محتوا میتواند به استراتژی بازاریابی شما کمک کند.
دلیل اول این است که داشتن یک تقویم محتوا باعث میشود که شما اطمینان حاصل کنید که تمامی کارهای مورد نیاز شما، از تولید محتوا گرفته تا انتشار و به روز رسانی آن، به موقع اتفاق میافتد.
اگر یک برنامه سازماندهی شده خاص برای تولید محتوا نداشته باشید، انجام بسیاری از کارها را فراموش خواهید کرد، به این صورت که یا محتوای کمتری منتشر میکنید و یا فراموش میکنید که محتواهای قدیمی را به روز رسانی کنید.
اگر بخواهم واضحتر توضیح دهم، به کمک تقویم محتوا شما مطمئن میشوید که همه چیز سر جای خودش است.
دوم، با داشتن یک تقویم محتوا شما میتوانید راحتتر با افراد تیم خود یا فریلنسرها همکاری داشته باشید.
اگر شما یک وبلاگ شخصی دارید، اصلاً نیازی به تقویم تولید محتوا نخواهید داشت.
اما اگر کارمندان یا نویسندگان دیگر به شما در تولید محتوا کمک میکند، پس به چیزی نیاز دارید که همه بتوانند از وضعیت فعلی وبلاگ، به طور یکسان باخبر باشند.
برای مثال، تقویم محتوای سایت بک لینکو به کمک Google Sheets تنظیم شده است و همه افراد تیم میتوانند به آن دسترسی داشته باشند و آن را ببینند.
سوم، تقویم محتوایی یک چشم انداز کلی از چیزی که در آینده نزدیک در انتظار شماست را ارائه میدهد.
به عنوان مثال، ما از تقویم محتوایی به این منظور استفاده میکنیم که مطمئن شویم آموزشهای عملی یا چند ویدئو آموزشی را به طور هم زمان منتشر نکنیم. این گونه، ما میتوانیم استراتژی محتوا را برای سایت خود در چند ماه آینده در یک صفحه نمایش مشاهده کنیم. خیلی جالب است نه؟
قسمتهای مختلف یک تقویم محتوایی
۱- تاریخها
مهمترین نقش یک تقویم محتوا در بازاریابی محتوایی این است که شما تاریخها را فراموش نکنید و مطابق آنها مطالب را منتشر کنید. برای این که محتواهای باکیفیت منتشر کنید، برای هر محتوا یک تاریخ نوشتن، تاریخ ویراستاری، تاریخ طراحی (برای محتواهای دیداری مانند پستهای شبکههای اجتماعی)، و تاریخ انتشار مشخص کنید.
۲- نام مسئول هر بخش
نام نویسندهها، ویراستارها، طراحها و مسئولان انتشار برای هر مطلب باید در تقویم محتوایی ذکر شود. این کار باعث شفاف شدن حدود فعالیتها و پایبندی تیم شما به کار میشود.
۳- موضوع و عنوان
جدولی از موضوع و عنوانهایی تهیه کنید که قرار است به آنها بپردازید. آنها را اولویتبندی کنید و داخل تقویم قرار دهید تا بدانید که به کدام موضوعها پرداختهاید و کدام موضوعها هنوز دستنخورده باقی ماندهاند.
۴- اولویتبندی
مطالبی که قرار است منتشر کنید را اولویتبندی کنید تا اعضای تیم بدانند اول باید به کدام موضوعها بپردازند. یک روش اولویتبندی مناسب برای این کار، استفاده از سه رنگ قرمز برای اولویت بالا، زرد برای اولویت متوسط و سبز برای اولویت پایین است.
۵- هشتگ و کلمات کلیدی
هشتگها در شبکههای اجتماعی و کلمات کلیدی در پستهای وبلاگ از جمله عواملی هستند که باعث میشوند موتورهای جستوجو کاربران را به سمت شما بیاورند. پس در انتخاب آنها دقت کنید و موارد مناسب را برای هر موضوع انتخاب کنید.
۶- بسترهای انتشار
بستر انتشار هر پست را مشخص کنید. یا اگر پستی قرار است در تمام شبکههای اجتماعی منتشر شود، دقت کنید که شبکه اجتماعی جا نماند.
۴ ابزار برای طراحی تقویم محتوایی
طبعاً سادهترین کار برای ساختن تقویم محتوا استفاده از یک وایت برد و تعدادی برچسب رنگی در محل کارتان است. اما زمانی که اعضای تیم شما به صورت دورکاری یا پروژهای با شما همکاری دارند چطور؟ در اینجا ابزارهای آنلاین به کمک شما میآیند. سازوکار تمام این ابزارها تقریباً به یک شکل است و با تسلط بر یکی از آنها میتوانید از بقیه نیز به راحتی استفاده کنید.
۱- Trello
ترلو را میتوان سادهترین و خوشآبورنگترین ابزار آنلاین برای مدیریت تقویم محتوا دانست. این سایت به شما اجازه میدهد که تیمسازی کنید و برای هر تیم فضاها یا بردهای جداگانه برای پیش بردن کارها در نظر بگیرید. محیط ترلو براساس قالب کاری کان-بان بنا شده و به شما اجازه استفاده از تگّهای رنگی، چک لیست، تقویم و آپلود فایل را میدهد. محیط هر برد در ترلو را میتوانید به دلخواه شخصیسازی کنید تا فضای آن با فضای کاری شما شباهت بیشتری داشته باشد. شاید تنها ایراد ترلو این باشد که در نسخه رایگان امکان استفاده از تعداد نامحدود برد برای هر تیم را به شما نمیدهد؛ که این مشکل را میتوانید با تشکیل تیمهای مختلف یا ساخت برد جداگانه و سپس عضو کردن اعضا حل کنید.
۲- Asana
آسانا ابزار دیگری است که میتوانید از آن برای مدیریت تقویم محتوایی استفاده کنید. مزیت آن نسبت به ترلو این است که انواع قالبها برای کارهایی مانند بازاریابی، محتوا و … در اختیارتان میگذارد که میتوانید از آنها استفاده کنید، یا این که یک قالب خالی انتخاب کنید و به دلخواه تغییرش بدهید. آسانا همچنین به شما اجازه میدهد که کارها در قالب لیست، تقویم و کان بان ببینید. استفاده از نمودارهای گانت در نسخه غیررایگان آن امکانپذیر است.
۳- Airtable
محیط ایرتیبل نسبت به دو ابزار قبلی محیط جدیتری دارد. مزیتش این است که به شما اجازه میدهد به صورت کاملاً حرفهای از قالب کان بان استفاده کنید و به تمام فوت و فنهای آن آشنا شوید. هرچند شاید در نگاه اول چندان یوزر فرندلی نباشد و مسلط شدن به آن مدتی از شما زمان ببرد.
۴- Zenkit
اگر از قالبهای کان بانی خسته شدهاید زنکیت یک گزینه عالی برای شماست. این ابزار مدیریت تقویم محتوا به شما اجازه میدهد تا از مایند مپ (نقشه ذهنی) و نمودارهای سلسله مراتبی نیز استفاده کنید. البته که استفاده از تقویم و تاریخ برای مدیریت کارهای شما مهم است، اما خیلی خوب میشود اگر بتوانید مراحل انجام کارها را با استفاده از این امکانات ترسیم کنید.
مراحل طراحی یک تقویم محتوایی
۱- تعیین مخاطب
برای طراحی تقویم محتوایی، پیش از هرچیز باید بدانید که مخاطبان شما چه کسانی هستند؟ چه گروه سنی دارند؟ چه نوع محتوایی برای آنها جذاب است؟ چه زمانی از شبانهروز و چه روزی از هفته بیشتر شبکههای اجتماعی و اینترنت را چک میکنند؟
به عبارتی در مرحله اول باید پرسونای مخاطب را تعیین کنید.
۲- تعیین بسترهای انتشار و اولویت آنها
قصد دارید در چه جاهایی محتوا منتشر کنید؟ به یاد داشته باشید که تمام مخاطبان شما از تمام شبکههای اجتماعی استفاده نمیکنند! به عنوان مثال اگر یک بیزنس B2B دارید بهتر است اولویت لینکدین و وبسایت را بالاتر از اینستاگرام قرار دهید. در ثانی، همیشه لازم نیست از همه شبکهها استفاده کنید و گاه میتوانید از شبکههای کماستفادهتر صرف نظر کنید.مطالب مرتبط
۳- تعیین هدف و KPI
هر برنامهریزی از جمله طراحی تقویم محتوایی اگر بدون هدف انجام شود، بیثمر است. زمانی که برای تقویم محتوا برنامه میریزید، باید بدانید که در انتهای یک دوره استفاده از تقویم قرار است به چه اهدافی برسید. تعیین KPI در اینجا به شما کمک میکند. تعیین ROI، نرخ تبدیل، تعداد فالوور و تعداد بازدید از جمله KPI های مناسب در این زمینه هستند.
۴- تعیین محتوای تقویم محتوا
باید مشخص کنید که قرار است چه جزئیاتی را در قالب تقویم محتوا ثبت کنید. اطلاعات اساسی که باید در این قسمت داشته باشید عبارتند از:
- تاریخ و ساعت انتشار
- هشتگ/کلمه کلیدی
- نام نویسنده
- موضوع و عنوان
- بستر انتشار
میتوانید اطلاعات دیگری را هم به این فهرست اضافه کنید:
- تمام تصویرها و گرافیکهای لازم
- لینک منابع
- لینک مطلب منتشرشده
- وضعیت انتشار (منتشرشده، منتشر نشده، در حال طراحی، …)
۵- ساخت یک مخزن محتوای خام
در قالب تقویم محتوایی یا در یک فایل، انواع محتواهای خام و منابعی که از آنها میتوانید محتوا استخراج کنید را مشخص کنید. میتوانید برای این کار از دراپ باکس، گوگل درایو یا ابزارهای تقویم محتوایی که در قسمت پیش معرفی کردیم استفاده کنید.
۶- هماهنگی با تیم تولید محتوا
تنها یک گام دیگر با آغاز تولید محتوا فاصله دارید! پیش از آن، باید هماهنگیهای لازم را با اعضای تیم انجام بدهید. اعضا را با هم آشنا کنید، پلتفرم تقویم محتوا را به آنها معرفی کنید و درباره مراحل تولید محتوای متنی و تصویری به آنها توضیح بدهید.
۷- آغاز تولید و انتشار محتوا
در آخرین مرحله، میتوانید کار با تقویم محتوایی را آغاز کنید! این مرحله شامل تولید محتوا و انتشار منظم آن است. تلاش کنید تا حد امکان به این تقویم وفادار بمانید.
قالبهای تقویم محتوا
طراحی یک تقویم محتوایی در درجه اول به خلاقیت شما و رعایت المانهای آن برمیگردد. با این حال دو روش پرطرفدار برای قالببندی آن وجود دارد که هریک را به اختصار معرفی خواهیم کرد.
۱- Kanban
سیستم برنامهریزی کانبان (واژه ژاپنی به معنای بیلبورد) در تویوتا و برای مدیریت کارها متولد شد. کانبان یک سیستم دیداری برای مدیریت کردن کارها (تسکّها) طی یک فرایند است که فرایند انجام کار و خود تسکّها را همزمان به اعضای تیم نمایش میدهد. هدف این سیستم، شناسایی مشکلات و نیازها حین انجام کار و پاسخ دادن به آنهاست؛ به گونهای که بهینهترین و باکیفیتترین نتیجه از این فرایند خارج شود.
روش کار: کانبان از تعدادی ستون تشکیل شده است و هر ستون یک مرحله از فرایند انجام کار را نمایش میدهد. در یک کانبان کلاسیک، سه ستونِ to do، doing و done وجود دارد. عضو دیگر سیستم کانبان تعدادی کارت هستند که هرکدام یکی از تسکهایی که تیم باید انجام دهد را نشان میدهند. کارتها قابلیت این را دارند که از ستونی به ستون دیگر جابهجا شوند. مثلاً در کانبان کلاسیک، یک کارت ابتدا در ستون to do تعریف میشود. هنگامی که شخصی مسئولیت انجام آن را به عهده میگیرد به ستون doing میرود و پس از اتمام و تأیید کار نیز به ستون done منتقل میشود. نام اعضای تیم، تاریخ انجام کار و … هم روی کارتها به صورت برچسب (تگ) نمایش داده میشود.
۲- Gantt Chart
نخستین نمودار گانت یا هارمونوگرام را شخصی به نام هنری گانت در اوایل قرن ۲۰ میلادی طراحی کرد. این روش مدیریت تقویم محتوایی در واقع یک نمودار میلهای است که از محور عمودی برای نشان دادن تسکها و محور افقی برای نمایش گذر زمان استفاده میشود. خطوط میلهای که در این نمودار رسم میشوند، نشان میدهند که هر تسک چه مقدار از بازه زمانی انجام شدنش را طی کرده است. نمودار گانت بخصوص برای این که بدانید چقدر زمان تا مهلت نهایی انجام هر کار باقی مانده، کاربرد دارد.
روش کار: ابتدا محور عمودی را تقسیمبندی میکنید و به هر واحد آن یک تسک را نسبت میدهید. محور افقی نیز زمان را به شما نشان میدهد. تعداد روزهای لازم برای انجام کار را با یک رنگ/هاشور مشخص میکنید و پس از پایان هر کار، میزان زمان واقعی که صرف آن شده را نیز با یک رنگ/هاشور متفاوت نمایش میدهید. بدین ترتیب به تدریج تخمینهای درستتری را برای میزان زمان لازم برای انجام هر کار به دست میآورید.
تقویم سردبیری محتوای بلاگ
یکپارچگی و استراتژی مناسب، کلیدهای موفقیت یک بلاگ کسبوکار است که تقویم سردبیری محتوا، در هر دوی این موارد به شما کمک خواهد کرد. این تقویم به شما کمک میکند تا:
- پستهای بلاگ و نویسندگان را سازماندهی کنید.
- فرکانس انتشار پستهای بلاگ را تنظیم کنید.
- محتوای آینده بلاگ را طراحی کنید.
- کلیدواژهها و CTA های خود را دنبال و در نهایت، بهینهسازی کنید.
- موضوعات و فرمتهای متنوع استفاده کنید.
- اطمینان حاصل کنید که پستهای بهموقع و برای مخاطبین هدف آماده میشوند.
در صورت عدم استفاده از تقویم سردبیری محتوا، نمیتوانید متوجه شوید کدام نویسنده قرار است چه مطلبی را بنویسد و چه موقع منتشر میشود. با استفاده از تقویم، میتوانید تمامی این اطلاعات را در یکجا قرار داده و پیگیری کنید.
گام اول: تاریخ انتشار و نویسنده را مشخص کنید
ابتدا تاریخ انتشار و نویسنده هر پست را در تقویم محتوایی وارد کنید. این کار را باید چندین روز قبل از موعد انتشار انجام دهید؛ بهخصوص زمانی که با نویسندگان تازهکار سروکار دارید، باید زمان بیشتری برای این کار در نظر بگیرید تا بتوانید آن را ویرایش کنید و بازخوردهای لازم را به نویسنده ارائه دهید.
گام دوم: عنوان و جزئیات محتوای پست را مشخص کنید
عنوان پست را به گونهای انتخاب کنید که کاملاً واضح و جذاب باشد. زمانی که عنوان مورد نظر هر پست را انتخاب کردید، به صورت کامل در تقویم وارد کنید. این کار به برقراری تعادل و تنوع پستها کمک میکند. برای انتخاب عنوانهای جذاب و مناسب، میتوانید از ابزار رایگان انتخاب عنوان HubSpot استفاده کنید. در تقویم محتوایی خود، خلاصهای از محتوای هر پست را بیان کنید. این کار، در انتخاب عناوین و حفظ یکپارچگی و پیوستگی بین زیر عنوانهای متن به نویسنده کمک میکند.
گام سوم: کلمات کلیدی، پرسونای مخاطبین هدف و دکمه CTA را وارد کنید.
زمانی که چالش اصلی شما، تولید محتوا است، ممکن است از سئو غافل شوید. به همین دلیل، قرار دادن کلیدواژهها در تقویم محتوایی برای هر پست، باعث میشود که با در نظر گرفتن کلیدواژههای هر پست، به تولید محتوا بپردازید که این موضوع، به بهبود سئو کمک میکند.
با هر محتوایی که تولید میکنید، باید مخاطبان هدف خود را به مرحله بعدی سفر مشتری هدایت کنید. به همین دلیل، هر پستی که در بلاگ خود منتشر میکنید، باید به منظور تولید لید، دارای یک دکمه CTA باشد. در آخرین ستون تقویم محتوایی، یک لینک برای دکمه CTA هر پست در نظر داشته باشید. این کار، باعث نظم بخشیدن به کار شما میشود.
تقویم سردبیری محتوای شبکه اجتماعی
این تقویم برای نظم بخشیدن به فعالیت کسبوکارها در شبکههای اجتماعی و مدیریت بازاریابی شبکههای اجتماعی مورد استفاده قرار میگیرد. این تقویم به شما کمک میکند تا زمانبندی انتشار مناسبترین محتواها در شبکههای اجتماعی مختلف را برنامهریزی کنید.
امروزه، اغلب بازاریابان متوجه نقش مهم و جداییناپذیر شبکههای اجتماعی با استراتژی بازاریابی درونگرا (inbound marketing) شدهاند. بهعلاوه، با توجه به تعداد بالای شبکههای اجتماعی، سازماندهی و برنامهریزی دقیق برای به اشتراکگذاری محتواها در پلتفرمهای اجتماعی، ضروری است. استفاده از تقویم سردبیری محتوای شبکههای اجتماعی، میتواند این مشکل را حل کند. این تقویم به شما کمک میکند:
- بدون نیاز به صرف زمان زیاد برای تعیین استراتژی آینده، پستهای هفتگی و ماهانه خود را از قبل برنامهریزی کنید.
- محتواهای خود را در بهترین فرمتها در شبکههای اجتماعی مانند LinkedIn، Instagram، Twitter، Facebook و … به اشتراک بگذارید.
- به جای انتشار یکسان پستها با محتوا و پیام مشابه در همه شبکههای اجتماعی، هر محتوا را برای هر شبکه اجتماعی بهصورت منحصربهفرد منتشر کنید.
- کمپینهای شبکههای اجتماعی را بهصورت ماهانه دنبال کنید.
- با سایر ذینفعان هماهنگی بیشتری خواهید داشت.
- عملکرد پستهای خود را دنبال کنید و برای پستهای آینده برنامهریزی بهتری داشته باشید.
بدون داشتن چنین تقویمی، بازاریابان شبکههای اجتماعی بدون هدف و بدون برنامه به انتشار پست در شبکههای اجتماعی میپردازند و قادر به دنبال کردن نتایج پستها، آنالیز نتایج و در نهایت، بهینهسازی پستهای آینده خود نخواهند بود.
خلاصه تقویم محتوایی چیست؟
تقویم سردبیری محتوای شبکههای اجتماعی را چگونه مدیریت کنیم؟
این تقویم در قالب اکسل و برای کمک به برنامهریزی انتشار محتوا در فیسبوک، اینستاگرام، توئیتر و … نکات و ترفندهایی مفید درباره این موضوع ارائه میدهد. برای دانلود نمونه تقویم محتوایی، بر روی دکمه زیر کنید.
از تقویم ماهانه برای نظارت و بدست آوردن دیدگاه کلی بر پستهای شبکه اجتماعی استفاده کنید. به دلیل تفاوت اندک پلتفرمهای شبکههای اجتماعی با یکدیگر، این تقویم دارای صفحات جداگانه برای هر یک از شبکههای اجتماعی، مانند اینستاگرام، توئیتر، لینکدین و … است.
این تقویم نیز مانند تقویم قبل، شامل ستونهای تاریخ و ساعت انتشار، پیام محتوا، نوع محتوا، لینک و مشخصات تصویر محتوای مورد نظر است. اطمینان حاصل کنید که تقویم شامل تمامی مناسبتها، رویدادهای سالانه، کمپینها و … باشد.
برای برنامهریزی و طراحی تقویم محتوایی شبکههای اجتماعی خود، میتوانید از ابزارهای آنلاین استفاده کنید. تگرولایز https://tagrowlyze.com یکی از ابزارهای آنلاین است که به شما کمک میکند تا به آسانی تقویم خود را بسازید و ارسال پستهای خود را زمانبندی کنید. با استفاده از تگرولایز، پستهای شما به صورت اتوماتیک در زمانهای تعیین شده ارسال میشوند!
درباره داود ستوده راد
فریلنسر ، داود ستوده راد هستم که به صورت حرفه ای در زمینه دیجیتال مارکتینگ فعالیت می کنم. متخصص در طراحی و بهینه سازی سایت و مشاور در کسب و کار اینترنتی و استارت آپ ها هستم.
نوشتههای بیشتر از داود ستوده راد
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.