استراتژی تولید محتوا چیست ؟
استراتژی تولید محتوا در واقع راهنماها و اصول داخلی برای تولید انواع محتوا در یک کسب و کار است. استراتژی محتوا، شیوهی استفاده از محتوا برای دستیابی به اهداف کسب و کار و تأمین نیازهای مشتری را مشخص میکند. استراتژی محتوا میتواند راهنمای تصمیمگیری دربارهی محتوا در تمام طول عمر آن، از ایده و کشف اولیه، تا حذف و پاککردن نهایی آن باشد.این استراتژی برای جلب رضایت و تامین نیازهای کسب و کار از طریق خلق و توزیع محتوا تدوین میشود. هدف اصلی این استراتژی پاسخ به این سوال است که چه محتوایی باید تولید کنیم و چرا؟
برای مثال، شما تهران هستید و میخواهید به چالوس بروید. برای رفتن به چالوس باید موارد مختلفی را در نظر بگیرید. در ابتدا باید موقعیت کنونی خود را بشناسید، یعنی متوجه شوید در کجای تهران هستید، میزان ترافیک تا خارج از شهر چقدر است و… ؛ سپس باید موقعیت چالوس را در نظر بگیرید که دقیقا کجا واقع شده، شرایط آب و هوا چگونه است، مناطق گردشگری آن در چه وضعی است و چرا باید به آن سفر کنیم. با شناخت نقاط A و B که مبدأ و مقصد ما را تشکیل میدهند، باید به برنامهریزی و تعیین استراتژی بپردازیم.
اینکه با چه وسیلهای و کی حرکت کنیم که با ترافیک مواجه نشویم، پمپ بنزین در طول مسیر کجاست، از کدام جاده حرکت کنیم، کجا وعده غذایی بخوریم و استراحت کنیم و… جزء استراتژی محسوب میشوند. در غیر این صورت، امکان دارد ما به اندازه کافی از سفر خود لذت نبریم و حتی نرسیده به چالوس بیخیال شده و برگردیم. استراتژی محتوا نقش رساندن یک برند از نقطه A به B را دارد. این استراتژی باید به گونهای تعیین شود که برند موردنظر در بهترین شرایط ممکن به نقطه موردنظر برسد. مسائل مختلفی در استراتژی محتوا اهمیت دارند که باید آنها و انواع استراتژی سئو و تولید محتوا را بشناسیم.
نمایش فهرست این آموزش :
- تعریف استراتژی محتوا
- بخش های اصلی استراتژی محتوا
- انواع استراتژی محتوا
- استراتژی محتوا چه تفاوتی با بازاریابی محتوایی دارد؟
- استراتژی تولید محتوا یا تولید محتوای دیجیتال؟
- استراتژی تولید محتوا چیست؟
- مدل مناسب برای نوشتن یک استراتژی محتوا خوب
- دلایل ضرورت استراتژی برای تولید محتوا
- چرا باید از یک استراتژی محتوا استفاده کنیم؟
- یک استراتژی محتوا باید شامل چه مواردی باشد؟
- دانلود 4 نمونه استراتژی محتوا
تعریف استراتژی محتوا
برای درک دقیق مفهوم استراتژی محتوا، لازم است ۳ مفهوم زیر را در کنار هم بررسی کنیم:
استراتژی محتوا (Content Strategy)
بازاریابی محتوایی (Content Marketing)
استراتژی بازاریابی محتوایی (Content Marketing Strategy)
استراتژی بازاریابی محتوایی، اشتراک بین استراتژی محتوا و بازاریابی محتوایی است.
سایت Moz.com ، توضیح می دهد که بسیاری از افراد متأسفانه تفاوتی بین این مفاهیم قائل نیستند و اصطلاحات «بازاریابی محتوایی» و «استراتژی محتوا» را به جای یکدیگر استفاده می کنند. در حالی که این مفاهیم با یکدیگر تفاوت دارند. مثلاً شما می توانید «محتوای غیر تجاری» خود را هم به صورت استراتژیک برنامه ریزی کنید. اما با کمی اغماض، می توان فرض کرد که وقتی از «استراتژی محتوا» صحبت می کنیم، منظورمان «استراتژی بازاریابی محتوایی» است. در واقع ما با برنامه ریزی اسراتژیک محتواهای غیر تجاری که اهداف بازاریابی را دنبال نمی کنند، کاری نداریم.
پایگاه اینترنتی «موسسه بازاریابی محتوایی» یا CMI، برای «تعریف استراتژی بازاریابی محتوایی» می گوید:
استراتژی بازاریابی محتوایی شما، «دلیل و چرایی» شما را نشان می دهد. چرا می خواهید محتوا تولید کنید؟ با تولید محتوا می خواهید به چه کسی کمک کنید؟ یعنی مخاطبان محتوای شما چه کسانی هستند؟ و این که شما چگونه می خواهید به این مخاطبان کمک کنید که هیچ شخص دیگری نمی تواند به این روش به آن ها کمک کند؟
تعریف استراتژی محتوا از نگاه کارشناسان
کارشناسان مختلف در سرتاسر جهان تعاریف مختلفی را بیان کردهاند که هر کدام از جهتی میتواند کاملاً درست باشد. نظرات کارشناسانی همچون بلومشتاین، بیلی، مایکل برنر و کریستینا هالورسن در تعریف استراتژی محتوا کاملاً مؤثر بوده است. دقیقترین تعریف را میتوان از آن کریستینا هالورسن (Kristina Halvorson) دانست.
هالورسن جملات مختلفی درباره استراتژی محتوا بیان میکند و نظرات مشخصی دارد که همگی آنها را میتوان در قالب یک تعریف مشخص محدود کرد. وی بیان میدارد: استراتژی محتوا به معنای برنامه ریزی برای تولید، تحویل، مدیریت محتوای مفید و کاربردی است. موارد و نکات مختلفی در تعریف هالورسن وجود دارد که در به وجود آمدن انواع استراتژی سئو و تولید محتوا تأثیرگذار است.
مفید و کاربردی بودن محتوا نکته بسیار مهمی است که باید در تولید هرگونه محتوایی رعایت شود. همچنین، تعریف هالورسن بیان میدارد که برای تولید انواع استراتژی محتوا باید از قبل برنامهریزی انجام شده باشد. همچنین، او، بر تحویل یا رسیدن انواع محتوا به دست مشتری تأکید دارد.
بخش های اصلی استراتژی محتوا
هدفگذاری (کوتاه مدت، میانمدت و بلند مدت)
توصیف برند (هویت برند، ارزشها، ماموریت، چشمانداز و …)
توضیح محصولات و خدمات کسبوکار یا فرد
شناخت مشتریان و مخاطب (دموگرافیک و پرسونا)
تحلیل رقبا
تحقیق کلیدواژه
نقشه سفر مشتری
راهنمای نوشتن محتوا (لحن، ساختار، سئو، رنگها و…)
کانالها و نحوه توزیع محتوا
تقویم محتوا
شاخصهای عملکرد
انواع استراتژی محتوا
انواع استراتژی محتوا طبق نیازهای کارفرما باید مورد استفاده قرار گرفته و تولید شود. هر برندی شرایط خاص و متفاوت خود را دارد که باید بر طبق آن استراتژی موردنظر انتخاب گردد. انتخاب مناسب از میان انواع استراتژی سئو و تولید محتوا میتواند به موفقیت یک برند در عرصه شناختهشدن در بازار مربوط به خود و سودآوری منجر شود؛ بنابراین، حتماً باید انواع استراتژی محتوا را شناخت و بررسی کرد.
مقاله سفید
تا به حال اتفاق افتاده برای دریافت اطلاعات لازم به یک سایت بروید و برای دانلود یک مقاله که به درد شما میخورد ثبتنام و مقاله را دانلود کنید؟ این مقالهها، همان مقالههای سفید هستند که از انواع استراتژی سئو و تولید محتوا به حساب میآیند. مقاله سفید گزارشی جامع و کامل در موضوعی خاص است که به نتیجه و جمعبندی منجر میشود. مقالههای سفید با e-book و پستهای بلاگ متفاوت هستند.
این تفاوت از نظر ظاهر و محتوا است. مقالههای سفید چارچوب و اصول و قواعد خاص خود را دارند که باید در آنها رعایت شود تا یک مقاله سفید مناسب و مفید داشت. معمولاً ۸۰ درصد مطالب موجود در مقالات سفید، باید جنبه آموزشی داشته باشد و نهایتاً ۲۰ درصد آن میتواند شامل تبلیغات گردد. افراد باید با مراجعه به مقالههای سفید بتوانند مطالب مورد نیاز خود را دریافت کنند. مقالات سفید به صورت بهینه باید بین ۳ تا ۱۴ صفحه باشند؛ اما بیشتر از این هم در صورت نیاز میتواند تولید شود. علاوه بر این مقالات سفید عنوان، فهرست، خلاصه، مقدمه، سؤالات مطرحشده، متن اصلی و جمعبندی دارند.
پادکست (Podcast)
پادکستها محتوای صوتی هستند و از انواع استراتژی محتوا محسوب میشوند. پادکست میتواند به یک برند یا یک کسب و کار هویت ببخشد و علاقهمندان خاصی را به سمت خود جلب کند. پادکستها در سالهای گذشته، رشد زیادی داشتهاند؛ اما هنوز اشباع نشدهاند و میتوان با داشتن یک پادکست خوب تفاوتی میان خود و رقبا ایجاد نمود. پادکستها معمولاً شامل محتوای صوتی هستند که در آن یک یا چند نفر حول موضوع خاصی صحبت میکنند. پادکست از مفیدترین انواع استراتژی سئو و تولید محتوا به حساب میآید و روز به روز گستردهتر میشود. استفاده از این استراتژی محتوا مزایای زیادی دارد که از جملهی آن، میتوان به تولید آسان و کمهزینه، ساده و قابل دسترس بودن برای مخاطبان، ایجاد هویت برای کسب و کار و تنوع در استراتژی تولید محتوا اشاره کرد.
ایمیل مارکتینگ (Email Marketing)
ایمیل مارکتینگ در یک دهه گذشته جزء بهترین راههای افزایش مخاطب برای کسبوکارهای مختلف بوده است و همچنان میتوان از آن به عنوان یکی از انواع استراتژی محتوا استفاده کرد. این اتفاق به شرطی رخ خواهد داد که موارد مختلفی را در آن رعایت کنید. اول از همه محتوای ایمیل خود را مناسب با مخاطبان خود قرار داده و چیزی که آنها را بیشتر جذب میکند برای آنها ارسال کنید و توجه داشته باشید که برای مخاطبان مفید باشد. در ایمیل خود پس از فرستادن چیزی که مخاطب دوست دارد باز کند، لینک وب سایت خود را به وسیله دکمه CTA (Call-to-Action) قرار دهید. مخاطبان دوست دارند که به آنها اهمیت داده شود و از ایمیلهای یکسانی که برای تعداد زیادی از افراد فرستاده میشود، خوششان نخواهد آمد؛ بنابراین سعی کنید ایمیل خود را به گونهای ارسال کنید که افراد بدانند شما برای آنها اهمیت قائل هستید.
وبینار (Webinar)
وبینار جلسات یا سمینارهایی است که به صورت آنلاین هم برگزار میشود. در این گونه از انواع استراتژی محتوا، مخاطب به صورت مستقیم با شما در ارتباط است و از مطالبی که شما در اختیار او میگذارید، استفاده میکند؛ بنابراین، وبینار میتواند یکی از استراتژیهای ارزشمند در زمینه تولید محتوا باشد. به چند نکته در ایجاد وبینارها باید توجه ویژه داشت.
یکی اینکه مطالب بیانشده در این وبینارها، باید کاملاً مفید و کاربردی باشد و به گونهای جذاب مطرح گردد تا بیننده را به خود جلب کند. وبینارها را میتوان به صورت رایگان و تنها با دریافت اطلاعات حساب کاربری افرادی که ثبتنام کردهاند، برگزار کرد. این باعث میشود تا مخاطبان اعتماد بیشتری به محتوای بیانشده توسط شما داشته باشند. یکی از نکات مهم در برگزاری وبینارها بررسی بازخوردها و نظرات مخاطبان است. قبل از برگزاری وبینار از آنها نظرسنجی کنید تا ببینید در چه زمینهای تمایل بیشتری به برگزاری وبینار دارند. در حین وبینار از آنها سوال کنید تا با موضوع درگیر شوند و ارتباط برقرار کنند و پس از وبینار نیز نظرات آنها را در مورد کیفیت وبینار جویا شوید تا بتوانید کیفیت خود را روزبهروز افزایش دهید.
مطالعه موردی (Case Study)
مطالعه موردی از انواع استراتژی سئو و تولید محتوا است که میتواند موجب تفاوت شما با سایرین شود. مطالعات موردی، داستان موفقیت شما در حل مشکلات مشتریان است. این محتواها بهتر است به صورت داستان بیان شوند و در قالب آنها از صحبتهای مشتریان واقعی استفاده شود تا تأثیر بیشتری بر مخاطبان بگذارد. به یاد داشته باشید تا تمام روند ایجاد مشکل، مراجعه به شما و حل آن را شرح دهید. پرداختن تنها به حل مشکل، باعث کلافگی مخاطب خواهد شد. در هنگام تولید این گونه از محتوا از تکنیکهای داستاننویسی استفاده کنید.
استراتژی تولید محتوا یعنی برنامهریزی برای جذب مخاطب بهوسیله تولید ، انتشار ، اشتراکگذاری و توسعه متناوب و دنبالهدار محتوا به شکل آموزشی، سرگرم کننده یا تأثیرگذار برای تبدیل یک غریبه ای که به سایت وارد میشود به طرفدار و در نهایت مشتری CMI یا content marketing institute تحقیقات زیادی در خصوص تاثیر طراحی استراتژی و اجرای آن روی کسب و کارها و برندها انجام داده است و بارها نشان داده شده است که برندها یا افراد دارای استراتژی محتوایی توانستهاند، موفقیتهای بیشتری در زمینه جلب مشتری توسط تولید محتوا در سایت و شبکه های اجتماعی شان نسبت به رقیبانِ بدون برنامهریزی محتوایی کسب کنند.
متخصصان حوزه تولید محتوا، تعریف های مختلفی برای مفهوم استراتژی محتوا مشخص کرده اند. یکی از این افراد، نویسنده کتاب معروف Content Strategy At Work یعنی مارگوت بلومشتاین (Margot Bloomstein) است. این کتاب، یکی از معروف ترین کتابها در زمینه استراتژی محتوا است. بنا به اطلاعات نویسنده این کتاب، استراتژی محتوا عبارت است از:
استراتژی محتوا، فرآیندی است که در آن محتوای مناسب، مفید و کاربردی با زمان بندی مخصوص و منظم تولید می شود و در اختیار مخاطب قرار می گیرد. چنین محتوایی باید با تجربه خاص کاربران متناسب باشد و با توجه به نیازهای کاربران تولید و گردآوری شده باشد. کسی که برای تولید محتوا استراتژی تعیین می کند، باید توانایی مدیریت محتواها را نیز داشته باشد.
شخصی که می خواهد برای محتواهای کسب و کارش استراتژی تعیین کند، باید با نیازهای مخاطبانش آشنایی داشته باشد و بداند که آنها چه نوع محتواهایی را بیشتر می پسندند. همچنین باید با توجه به زبان مخاطب و نیازهای او محتواها را تولید کند. در نهایت هم باید محتواهای تولید شده را به دست مخاطب برساند و محتواها را به خوبی مدیریت کند. استراتژی محتوا به این معنا است که شما به صورت کاملا هدفمند و آگاهانه محتوا تولید کنید و از محتواهای خود برای دستیابی به اهداف کسب و کارتان استفاده کنید.
در واقع می توان گفت که موضوع استراتژی محتوا بیشتر روی زمان بندی و برنامه ریزی تولید محتوا تکیه دارد. با تعیین استراتژی درست و دقیق برای تولید محتوا، سرعت رشد کسب و کار شما چندین برابر می شود و می توانید مشتریان بیشتری را به سمت خود جذب کنید.
استراتژی محتوا چه تفاوتی با بازاریابی محتوایی دارد؟
در حالی که بسیاری از افراد و حتی کارشناسان در مواقع مختلف از استراتژی محتوا (Conten Strategy) و بازاریابی محتوایی (Content Marketing) به جای هم استفاده میکنند، اما عملا این دو موضوع با هم تفاوتهایی دارند.
در بازاریابی محتوایی همانطور که از نام آن مشخص است، از تولید محتوا در راستای اهداف بازاریابی و فروش استفاده میکنیم، ولی استراتژی محتوا لزوما میتواند تبلیغاتی نباشد. همانطور که اشاره کردیم استراتژی محتوا بیشتر به راهنماها و اصول داخلی میپردازد، ولی بازاریابی محتوایی در مورد تقویم، خلق، ترویج، توزیع و تکرار محتوا است.
در این بین استراتژی بازاریابی محتوایی نیز وجود دارد که بیشتر به چشمانداز، اهداف، تحقیقات بازار، پرسونای مخاطب و اصول بیرونی میپردازد. به عنوان مثال ممکن است استراتژیست محتوا تشخیص دهد که مخاطبان و مشتریان خیلی به کسب و کار ما اعتماد ندارند و راههایی را برای جبران آن پیشنهاد دهد. اما یک بازاریاب محتوایی تشخیص میدهد برای افزایش اعتماد باید با بنیانگذار یا مدیر کمپانی مصاحبه کنیم.
البته با توجه به اینکه در بسیاری از موارد برنامه ما برای رسیدن به اهداف بازاریابی و فروش است، در نتیجه استراتژی بازاریابی محتوا با همان عنوان استراتژی بازاریابی محتوایی استفاده میشود.
استراتژی تولید محتوا یا تولید محتوای دیجیتال؟
پارادایم جدید جهان ما متحول شدن بازاریابی محتوایی اینبار در لباسی نو است. چنانچه قبلا به کرات بحث کردهایم، بازاریابی محتوایی «قدیمیترین شغل بشر» است و بشر با ارتباط با همنوعانش است که در مسیر تاریخ به پیش میرود. بازاریابی محتوایی امروز با کاهش شدید هزینههای دسترسی به مخاطب عملا ما را چنان به مخاطبانمان نزدیک کردهاست که همگی ما ناگزیر از زندگی در خانههای شیشهای هستیم.
امروز به سادگی میتوان از رفتار و عملکرد و تعداد لایک و پستها و کامنتهایش به علایقش، رنگهای مورد علاقه و رستوران و غذایی که در ماه پیش خوردهاست یا محلهایی که بازدید کردهاست و … پی برد. به لطف محتوای دیجیتال که همۀ ما بیجیره و مواجب برای غولهای بزرگ تکنولوژی تولید میکنیم، شناخت مخاطبان سادهتر و سادهتر شدهاست.
به هر صورت ما از معایب یا مزایای تکنولوژی بحث نمیکنیم. از معایب و مزایای محتوا بحث میکنیم. و البته از حقوق محتوا صحبت نخواهیم کرد. این مباحث را در جای دیگری مکررا نوشتهام، از بزرگان و معلمانی که داشتهام پرسیدهام و در جلسات متعددی با صاحبنظران و متخصصان به گفتگو نشستهام. قاعدتا چنین مسائلی هم بزرگتر و هم پیچیدهتر از آن چیزی هستند که بتوان در یک نوشته به آنها پرداخت.
آنچه در این نوشتار قصد پویش آن را داریم، مسئله و اصلی به نام «استراتژی تولید محتوا» خواهد بود.اگر محتوای دیجیتال را مقصود و هدف نهایی ارتباطات انسانی ببینیم و فرض کنیم که این پارادایم نو به سرعت در حال درنوردیدن معیارها و حتی نوع نگاه ما به ارتباطات انسانی است، آنگاه در دست داشتن روش و ابزاری برای ایجاد «مؤثرترین نوع ارتباط با مخاطب» و سهم «بیشترین تأثیرگذاری بر مخاطب» برایمان مهم میشود. این ابزار و روش «استراتژی تولید محتوا» است.
استراتژی تولید محتوا اما در تعریف بسیار گسترده و تا حد زیادی بسیار پیچیده میشود. به دلیل گستردگی بیش از حد این مبحث، در تألیف این نوشته تصمیم بر آن شد که تعاریف از منابع معتبر و دستاول اخذ شده و با تجربۀ مختصری که اینجانب در سمت «مدیر محتوا» در این سالها کسب کردهام، تلفیق و ترکیب شود تا بتوان یک راهنمای دقیق برای علاقهمندان و نیازمندان ارتباط با مخاطبان دیجیتال در اختیارشان قرار داد.
در نگارش این نوشتار سعی کردهام تا آنجایی که امکان دارد، مباحث را به دور از ترجمههای خشک و خشن و بیروح رسمی پیش ببرم و بر جنبههایی از استراتژی محتوا که کاربرد دائمی دارند، تأکید کنم.
قبل از اینکه بخواهیم بررسی کنیم که در واقع استراتژی تولید محتوا چیست ، باید ابتدا درک کنیم که محتوا چیست. “محتوا” یک کلمه واحد است که با مفاهیم مختلفی بسته به زمینه استفاده از آن معنی پیدا می کند. با این حال ، یک تعریف مختصر می تواند این باشد که در حالت کلی در حوزه بازاریابی دیجیتال ، محتوا چهار عنصر اصلی را در بر می گیرد:
اطلاعات – پیام محتوای شما چیست؟ این اطلاعات می تواند واقعی، عملی، سرگرم کننده، آموزنده و یا ترکیبی از این سه باشد.
زمینه و معنا – مخاطبان این محتوا چه کسانی هستند و چرا منتشر می شود؟
پلتفرم- در چه کانالی محتوا را منتشر می کنید، و این کانال چگونه بر پیام کلی تأثیر می گذارد؟
فرم و نوع – آیا متن محتوا، گرافیک، صوتی، تصویری، تعاملی، واقعیت مجازی و غیره است؟
محتوا اطلاعاتی است که مربوط به یک موضوعی به گروه خاصی از افراد داده می شود و دارای یک فرم به شکل های مختلف می باشد که از طریق پلتفرم ها به افراد منتقل می شود. محتوا نه تنها شامل کلمات موجود در صفحه بلکه تصاویر و رسانه های مورد استفاده است. اطمینان از داشتن محتوای مفید و قابل استفاده، دارای ساختار مناسب و به راحتی یافت شده، برای بهبود تجربه کاربری یک وب سایت حیاتی است.
بسیاری از تعاریف مربوط به محتوا بیش از حد بر روی اطلاعات متمرکز هستند و به بقیه عناصر اهمیت داده نمی شود. اطلاعاتی که با فرم و رسانه و کانل مناسب ارائه نمی شوند ، مخاطب را از دست می دهد. به همین ترتیب ، مطالبی که در یک قسمت از مطالب گنجانده اید باید منعکس کننده محیط و فرم باشد – شما نمی توانید یک راهنمای عمیق برای یک موضوع پیچیده را در توییتر منتشر کنید. همچنین باید در متن خود مخاطبی که می خواهید به آن دسترسی پیدا کنید را مدام صدا بزنید.
کانال های مختلف برای فروش هنوز هم وجود دارد، اما این محتوا است که به افراد کمک می کند چیز جدیدی یاد بگیرند، مشکلات خود را حل کنند، کارهای بهتری انجام دهند و در نهایت راه حل هایی پیدا کنند که به آن ها در رسیدن به اهدافشان کمک کند.
محتوا وسیله ای برای نشان دادن تخصص و آگاهی شما در مورد مواردی است که مخاطب مورد نظر شما از آن ها استفاده می کند و اعتماد سازی را ایجاد می کند تا در صورت تصمیم به خرید، شما در مرکز توجه قرار بگیرید. این صرفاً تبلیغاتی بودن نیست. اگر می خواهید محتوای شما هر هدف تجاری را به جلو سوق دهد، باید به محتوا و استراتژی تولید محتوا اهمیت دهید.
استراتژی تولید محتوا چیست؟
حال که فهمیدیم محتوا دقیقاً چیست ، می توانیم درک کنیم که داشتن یک استراتژی محتوا چگونه خواهد بود. همانطور که در ابتدا نیز گفته شد استراتژی تولید محتوا فرآیند مداوم تبدیل اهداف تجاری به طرحی است که از محتوا به عنوان وسیله اصلی دستیابی به آن اهداف استفاده می کند.
استراتژی محتوا به طور جداگانه وجود ندارد و فقط ساخت تقویم محتوا، نوشتن محتوا و انتشار آن نیست. نداشتن یک استراتژی برای وبلاگ ، حتی اگر پر از محتوای عالی باشد هیچ فایده ای ندارد. استراتژی محتوا راهنمای ایجاد، تحویل و اداره محتوای مفید و قابل استفاده است.
این وظیفه شماست که اهداف بزرگ تری را که به کسب و کارتان کمک می کند را در استراتژی خود بگنجانید. محتوای مناسب برای هدف اشتباه نتایج خوبی را به همراه نخواهد داشت . اگر استراتژی محتوای شما با یک هدف تجاری شروع نمی شود، این یک استراتژی محتوا نیست، بلکه فقط محتوا است. هنگامی که اهداف اصلی خود را تعیین کردید ، استراتژی محتوای خود را با پرسیدن سوالات ساده و در عین حال حیاتی ایجاد خواهید کرد.
به عنوان مثال، اهداف تجاری شما ممکن است شامل افزایش آگاهی از نام تجاری (برای درآمد بیشتر) باشد – برای دستیابی به این هدف ، شما ممکن است یک استراتژی محتوا را اجرا کنید که با تمرکز بر جستجوگرها برای افزایش دید وب سایت در SERP ها و هدایت بازدید به محصولات یا خدمات شما باشد.
صاحبان مشاغل جدید ممکن است تصور کنند یک استراتژی تولید محتوا “خوب” است ، اما در اوایل کاملاً ضروری نیست. با این حال، تولید محتوای با کیفیت بالا برای پاسخگویی به نیازهای تجاری می تواند به شرکت ها در ایجاد اعتماد در مخاطبان جدید کمک کند و در نهایت ، موفق به کسب موفقیت طولانی مدت شود
به عبارتی دیگر استراتژی محتوا اهدافی را که می خواهید محتوای شما به آن برسد مشخص می کند ، اینکه چه نوع محتوایی برای دستیابی به آن اهداف مناسب تر است و نحوه ایجاد ، توزیع و اندازه گیری عملکرد آن چیست.
تعریف استراتژی محتوای شما متمرکز بر هدف شما می باشد. یک استراتژی محتوایی کاملاً مشخص بنیادی را فراهم می کند که به شما کمک می کند تا تصمیمات بهتری بگیرید. به بازاریابی محتوای خود به عنوان شاهراه فکر کنید. شما باید تصمیم بگیرید که این راه به کجا می رود، برای رسیدن به مقصد به چه چیزی نیاز دارید. اگر فقط شروع به رانندگی کنید قبل از اینکه به راه فکر کنید ، بنزین بیشتری مصرف خواهید کرد – و حتی ممکن است به مقصد نرسید و سرگردان بمانید.
به خاطر داشته باشید که بازاریابی محتوا یک سرمایه گذاری تجاری است که به زمان، پول و نیروی انسانی نیاز دارد. هدف از استراتژی تولید محتوا ایجاد محتوای معنی دار ، منسجم ، جذاب و پایدار است. کریستینا هالورسون در سراسر کتاب خود، استراتژی محتوا برای وب، به طور مفصل درباره مزایا و نحوه ایجاد استراتژی محتوای شما بحث می کند. او مجدداً تأکید می کند که استراتژی شما به شما کمک می کند آنچه را که از قبل وجود دارد، آنچه باید ایجاد شود و مهم تر از همه، دلیل ایجاد آن را شناسایی کنید.
در هسته اصلی خود ، استراتژی بازاریابی محتوای شما همیشه دارای یک “چرا” است. چرا محتوایی ایجاد می کنید ، به چه کسی کمک می کنید و چگونه به شکلی که هیچکس دیگری نمی تواند، به آن ها کمک می کنید. سازمان ها معمولاً از بازاریابی محتوا برای ایجاد مخاطب و دستیابی به حداقل یکی از این نتایج سودآور استفاده می کنند: افزایش درآمد ، هزینه های کمتر یا مشتریان بهتر.
مدل مناسب برای نوشتن یک استراتژی محتوا خوب
در حالی که فعالیت ها و فرایندهای مشابه در بسیاری از محیط های مختلف استراتژی تولید محتوا مشترک است ، اما امکان ارائه استراتژی محتوای مختلف برای انعطاف پذیری وجود دارد. برای افزایش و به حداکثر رساندن نتایج خوب مدل های بسیار زیادی وجود دارد که متداول ترین آن مدل ترافیک مغز می باشد. این مدل استراتژی محتوا را به پنج جزء تقسیم می کند:
هسته: چگونه قصد داریم از مطالب استفاده کنیم؟
ماده : چه محتوایی مورد نیاز است؟
ساختار : چگونه محتوا سازماندهی می شود؟
جریان کار : چگونه محتوا ایجاد می شود؟
تصمیم گیری : چگونه تصمیم می گیریم که چه کاری انجام دهیم؟
معیار های استراتژی محتوا همان مواردی هستند که محتوای شما باید مطابق با این معیارها باشد:
مناسب : با نیاز مخاطب و تجارت مطابقت دارد.
مفید : محتوا یک هدف مشخص دارد و این هدف را برآورده می کند.
کاربر محور: مخاطب مصرف کننده اصلی محتوا است و محتوای آن باید این را منعکس کند.
استوار : سبک و یا لحن کسب و کار را منعکس می کند.
مختصر : کوتاه در عین حال مفید باشد.
دلایل ضرورت استراتژی برای تولید محتوا
بسیاری از افراد، داشتن استراتژی محتوا را امری تزئینی و لوکس فرض می کنند و بدون تدوین یک استراتژی مکتوب، شروع به تولید محتوا می کنند. بدون شناسایی نیازهای مخاطبان، بدون ارزیابی وضعیت رقبا، بدون برنامه زمان بندی شده و بدون ساز و کار نظارتی، محتواهای متعددی تولید می کنند و طبیعتاً بازدهی چندانی به دست نمی آورند. رهبران بازار، کسب و کارهایی هستند که محتوا را جدی می گیرند و بر اساس استراتژی محتوا قدم بر می دارند.
دلایل زیادی را می توان برای اهمیت استراتژی محتوا بر شمرد. از جمله:
- استراتژی محتوا، باعث صرفه جویی در هزینه ها می شود.
- استراتژی محتوا، باعث صرفه جویی در زمان می شود.
- استراتژی محتوا، قدرت رقابت شما را افزایش می دهد.
- استراتژی محتوا، هدفمندی تولید محتوا را افزایش می دهد.
- محتوای هدفمند، بیشتر توجه مخاطبان را جلب می کند.
- محتوای هدفمند، بیشتر رضایت مخاطبان را جلب می کند.
- محتوای هدفمند، نرخ تعامل و مشارکت کاربران را افزایش می دهد.
- استراتژی محتوا، اثربخشی و بازدهی محتوا را افزایش می دهد.
- استراتژی محتوا، امکان ارزیابی عملکرد را فراهم می کند.
- استراتژی محتوا، تشخیص فرصت های جدید را ساده تر می کند.
- استراتژی محتوا، باعث تقویت برند می شود.
چرا باید از یک استراتژی محتوا استفاده کنیم؟
مشاغل دارای استراتژی تولید محتوای مستند در بازاریابی محتوا موثرتر از رقبای خود هستند. اما واقعیت این است که ، بسیاری از بازاریان ارزش یک استراتژی محتوای با برنامه ریزی دقیق و مستند را برای کمک به راهنمای تولیدکنندگان محتوا دست کم می گیرند. اگر هنوز قانع نشده اید ، در اینجا شش دلیل قانع کننده برای ایجاد یک استراتژی تولید محتوا آورده شده است.
استراتژی تولید محتوا به شما در تعیین و دستیابی به اهداف کمک می کند.
در حالت ایده آل ، تمام تلاش های بازاریابی باید شما را به هدف خود نزدیک کند. با این حال ، تلاش های نادرست فقط منجر به اتلاف وقت ، پول و انرژی می شود. به عنوان مثال ، ممکن است شما برای مخاطبی محتوایی ایجاد کنید که با بازار هدف شما مطابقت نداشته باشد. یا ممکن است سعی کنید محتوا برای کلمات کلیدی بسیار رقابتی ایجاد کنید، در حالی که آن دسته از کلماتی را که احتمالاً نتیجه می دهند نادیده بگیرید.
یک استراتژی تولید محتوا به شما کمک می کند اهداف بازاریابی خود را مشخص کرده و اولویت ها را تعیین کنید.
این به شما امکان می دهد برای کار خود برنامه ریزی کنید و اطمینان حاصل کنید که تمام تلاش های بازاریابی هدفمند است. با استفاده از یک استراتژی محتوا ، می توانید اطمینان حاصل کنید که تلاش شما توسط تیم شما به نتایج ملموسی تبدیل می شود.
به شما کمک می کند تا پیشرفت خود را ردیابی کنید.
هیچ محتوایی بدون استراتژی قابل اندازه گیری موثر نخواهد بود. قبل از شروع ایجاد و تولید محتوای خود، صرف نظر از رسانه یا بستر ، مهم است بدانید که می خواهید به چه چیزی برسید. به عبارت دیگر ، اهداف کوتاه مدت و بلند مدت شما معیار سنجش اثربخشی ابتکار بازاریابی محتوا است. یک استراتژی محتوای قوی باید معیارهایی را که باید ردیابی و تجزیه و تحلیل کنید را مشخص کند تا متوجه شوید که آیا بازاریابی محتوای شما نتیجه می دهد و یا نه.
به شما کمک می کند تا فرصت های جدید را شناسایی کنید.
بازاریاب های موفق محتوا دائما به دنبال خلق فرصت های جدید برای تولید محتوا هستند. آن ها محتواهایی را پیرامون موضوعاتی ایجاد می کنند که به تلاش برای دستیابی به مخاطبان بیشتر کمک می کند. یک استراتژی محتوای خوب باید تمام راه هایی را که یک بازاریاب می تواند برای دنبال کردن اخبار و روندها و یافتن ایده های داستان استفاده کند ، مشخص کند. بدون داشتن یک استراتژی تولید محتوا ، تلاش برای کشف فرصت های جدید ناهماهنگ خواهد بود و این موضوع بی نظمی در انتشارات و لحن برند منعکس خواهد شد.
هزینه ها را کاهش می دهد.
ایجاد و توزیع محتوا می تواند هزینه بر باشد. وقتی بازاریاب ها بدون استراتژی محتوا کار می کنند ، اغلب هزینه های زیادی را صرف پروژه ها می کنند و فقط بودجه محدودی را برای خود باقی می گذارند. استراتژی های محتوا به تعریف مقدار هزینه در هر پروژه ، چگونگی پرداخت آن ها کمک می کند و همچنین بازاریابان می توانند در صورت لزوم راه هایی برای کاهش هزینه ها پیدا کنند.
تیم بازاریابی شما را بهینه می کند.
مسئولیت پذیری برای هر پیشرفت ملموسی مهم است ، بدون استراتژی محتوای مستند ، تیم بازاریابی شما نمی داند که چه مقدار محتوا باید تولید شود، در کجا باید پست شود ، چگونه می تواند دوباره مورد استفاده قرار گیرد یا هر چیز دیگری که می تواند وظایف روزمره آن ها را کنترل کند. اکثر مردم برای ادامه کار به کمی نظم احتیاج دارند و یک استراتژی محتوای رسمی به عنوان ایجاد یک چارچوب عمل می کند.
استراتژی معیارهای عملکرد را برای اعضای تیم تعیین می کند، برنامه کاری برای ایجاد محتوا، دستورالعمل های مربوط به مدیریت حساب های رسانه های اجتماعی ، تعمیر و نگهداری سیستم اتوماسیون بازاریابی و موارد دیگر را تعریف می کند. وقتی یک استراتژی تولید محتوا داشته باشید ، همه اینها بسیار راحت تر می شود و در نتیجه تیم بازاریابی کارآمدتری ایجاد می کنید.
به شما کمک می کند محتوایی را تولید کنید که تبدیل را افزایش دهد.
آخرین مورد ، این واقعیت است که یک استراتژی محتوا برای تولید محتوایی که به طور مداوم باعث تبدیل می شود ، ضروری است. یعنی اگر استراتژی محتوا شامل رهنمودهای درستی باشد می تواند نرخ تبدیل را بالا تر ببرد. اگر استراتژی محتوای شما حاوی آن دستورالعمل ها باشد که در ادامه به شما خواهیم گفت (و حتماً باید باشد! )، تیم بازاریابی شما هر زمان که به یک پروژه جدید نزدیک می شوند موارد لازم را پیدا می کند. تنها کاری که آنها باید انجام دهند این است که بر پایه های ارائه شده در استراتژی محتوا باقی بمانند.
یک استراتژی محتوا باید شامل چه مواردی باشد؟
یک استراتژی بازاریابی محتوا را به عنوان یک طرح کلی از نیازهای اصلی کسب و کار و مشتری خود ، به علاوه یک برنامه دقیق برای نحوه استفاده از مطالب برای رفع آنها در نظر بگیرید. به ورودی های اصلی ، داخلی و خارجی شرکت خود فکر کنید. اینها شامل اهداف شما ، افرادی که می خواهید از آن ها استفاده کنید ، فضای رقابتی ، منابع ، هزینه هایتان و نحوه سنجش نتایج. این اطلاعات استراتژی تولید محتوای شما را شکل می دهد. در حالی که هیچ “الگو” مشخصی برای ایجاد یک استراتژی بازاریابی محتوا وجود ندارد ما به شما پنج مولفه را معرفی خواهیم کرد که شامل این موارد می شوند:
هدف:
با بیان دلایل ایجاد محتوا ، اهداف ، خطرات موجود و چشم انداز موفقیت شما ، به احتمال زیاد می توانید استراتژی مناسب کسب و کار خود را بدست آورید. از خود بپرسید که می خواهید محتوای شما در جهت دستیابی به اهداف تجاری خود به چه نتیجه ای برسد؟ این به شما کمک می کند که بفهمید چه چیزی برای کسب و کار شما بهتر است.
برنامه تجاری شما
این برنامه شامل ارزش منحصر به فردی را که می خواهید از طریق محتوای خود ارائه دهید و جزئیات مدل کسب و کار شما را در بر می گیرد. همچنین باید موانع و فرصت هایی را که ممکن است هنگام اجرای برنامه با آن روبرو شوید ، مشخص کند.
شخصیت خریدار (پرسونا) و نقشه های سفر
اینجا جایی است که شما با طراحی پرسونای مخاطب، مخاطبان خاصی را که برای آنها محتوا ایجاد خواهید کرد ، نیازهای آن ها و چرخه تعامل محتوایی آن ها را توصیف می کنید. همچنین ممکن است بخواهید محتوایی را که می توانید در طول سفر خریدار وی ارائه دهید ، ترسیم کنید تا آن ها را به اهداف خود نزدیک کند.
داستان برند شما
در این قسمت از استراتژی تولید محتوا شما بازاریابی محتوای خود را از نظر اینکه چه ایده ها و پیام هایی می خواهید برای برقراری ارتباط ، چگونگی تفاوت آن پیام ها با رقبا و همچنین تغییر شکل چشم انداز پس از اشتراک آن ها با مخاطبان خود ، توصیف کنید.
کانال ارتباطی شما با مخاطبان
این مورد باید شامل سیستم عامل هایی باشد که برای روایت داستان خود استفاده خواهید کرد. معیارها ، فرایندها و اهداف شما برای هر یک چیست؟
و چگونه می توانید آن ها را به هم متصل کنید ؟
چگونه محتوا را توزیع خواهیم کرد؟
چگونه می توانیم اطمینان حاصل کنیم که ایمیل ، ارتباطات تأثیرگذار و استراتژی محتوای رسانه های اجتماعی از تلاش کلی بازاریابی محتوای ما پشتیبانی می کند؟
آیا با مزایای تنظیم استراتژی محتوا آشنا هستید؟
داشتن استراتژی در تولید و بازاریابی محتوا مزایای زیادی برای کسب و کار شما دارد؛ مثلا:
- به شما کمک می کند محتوایی مطابق با نیازها و شخصیت مشتریان خود ایجاد کنید.
- از دیگر وب سایتها و برندها متمایز شوید.
- مطالبی تولید کنید که به فروش محصولات و خدمات شما کمک کند.
- مانع از اتلاف وقت و انرژی تیم شما می شود.
- کسب و کار شما را به یک منبع قابل اطمینان تبدیل می کند.
- باعث می شود برای هر کانالی، محتوای مناسب برای همان کانال را تولید کنید.
- استراتژی درست محتوا، مشتریان شما را مطابق با شرایط و نیازهایشان، درگیر و مجذوب شما می کند.
حالا که با مزایای تنظیم استراتژی محتوا آشنا شدید، بهتر است با روشهای تدوین استراتژی محتوا آشنا شوید. اولین کاری که باید انجام دهید، این است که مشتریان خود را به خوبی بشناسید. شناخت مشتری، بسیار بسیار مهم است. شما هرچقدر هم که سئو کنید، هر چقدر با اصول بازاریابی اینترنتی آشنا باشید، باز هم باید مشتریان و مخاطبان خود را به خوبی بشناسید و با توجه به نیازهای مخاطبان خود محتوا تولید کنید.
تمرین عملی!
برای تعیین استراتژی محتوا باید مخاطبان خود را به خوبی بشناسید. پس از شما می خواهیم کاغذ و خودکارتان را بردارید و کمی درباره مشتریان خود توضیح دهید. سعی کنید آنها را بهتر و عمیق تر بشناسید. آنها را تصور کنید و ببینید واقعا به دنبال چه چیزهایی هستند و چه نیازهایی دارند. امیدواریم که این کار را انجام دهید؛ زیرا مخاطب شناسی واقعا در پیشرفت کسب و کار تاثیر زیادی می گذارد.
دانلود 4 نمونه استراتژی محتوا
- دانلود نمونه استراتژی محتوا (منبع: Alexa.com)
- دانلود نمونه استراتژی محتوا (منبع: Moz.com)
- دانلود نمونه استراتژی محتوا (منبع: Buffer.com)
- دانلود نمونه استراتژی محتوا (منبع: Coschedule.com)
درباره داود ستوده راد
فریلنسر ، داود ستوده راد هستم که به صورت حرفه ای در زمینه دیجیتال مارکتینگ فعالیت می کنم. متخصص در طراحی و بهینه سازی سایت و مشاور در کسب و کار اینترنتی و استارت آپ ها هستم.
نوشتههای بیشتر از داود ستوده راد
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.