طرح های کارآفرینی چیست ؟
طرح های کارآفرینی مستند سازی و توصیفی جامع از کسب کار می باشند. این طرح شامل گزارش دقیق به همراه جزئیات جامع در رابطه با تولیدات یا ارائه خدمات به مشتری است. این جزئیات می تواند شامل روش های تولید، بازار و مشتریان، استراتژی بازاریابی، مدیریت منابع انسانی، تشکیلات سازمان، مدیریت مالی و تامین آن و … باشند. طرح های کارآفرینی نقشه راه برای ایجاد یک کسب و کار و دستورالعملی برای پیش بینی اقدامات لازم هستند. به بیان دیگر طرح های کارآفرینی نحوه عملکرد کارآفرین را نشان می دهد. طرح کارآفرینی باید علاوه بر تشریح وضع موجود، نیازها و انتظارات و نتایج پیش بینی شده را شرح دهد.
با نوشتن طرح های کارآفرینی جامع به کارآفرین کمک می کند تا قبل از شروع کار، تمامی جوانب کسب و کار را به دقت بررسی کند. با ارائه آن به دیگران می تواند تمامی زوایای تاریک آن را مشخص و در روشن کردن آن بکوشد. با این کار کارآفرین در همین ابتدای کار از خطرات موجود مطلع می شود و خود را مصون می دارد. طرح های کارآفرینی انواع مختلفی دارند.
اهداف متفاوت در کسب و کار، حضور در صنعت های متفاوت، بودن در مراحل مختلف کسب و کار، میزان بزرگی شرکت، میزان منابع در اختیار و … از عوامل متمایز کننده طرح های کارآفرینی محسوب می شوند. برای شرکت های تازه تاسیس می توان از طرح های کارآفرینی 10 الی 15 صفحه ای استفاده کرد که اصطلاحا به این نوع طرح، کارآفرینی خلاصه می گویند. از طرف دیگر برای شرکت های بزرگ و گسترده که نیاز اساسی به منابع مالی زیادی می باشند از طرح های کارآفرینی کامل استفاده می شود. این نوع طرح باید قابلیت جلب حمایت سرمایه گذاران را داشته باشد. در این نوع طرح باید میزان هزینه های پیشبینی شده و … به دقت مورد بررسی قرار گیرند.
در بیشتر مواقع کارآفرین تمام منابع مالی برای اجرای طرح های کارآفرینی خود را در اختیار ندارد. از این رو باید سرمایه گزاران خود را مجاب به سرمایه گذاری برای تحقق طرح کارآفرینی خود کند. این سرمایه گذاران می توانند بانک ها، صندوق های مالی، دوستان و آشنایان و سرمایه گذاران خصوصی باشند.
نمایش فهرست این آموزش :
- موفق ترین طرح های کارآفرینی در ایران
- طرح های کارآفرینی
- کارآفرینی محرک مهم رشد اقتصادی و نوآوری
- مشاغل کوچک در مقابل مشاغل کارآفرینی
- عوامل کلیدی کارآفرینی
- مزایا و منافع کارآفرینی
- بهترین طرح های کارآفرینی برای بانوان چیست؟
- طرح های کارآفرینی پر درآمد و زود بازده کدام ها هستند؟
- آیا حتماً باید از کسب و کار فعلی خود جدا شوید؟
- انواع رهیافتهای کارآفرینی
- تصورات غلط در کارآفرینی
- کارآفرینی چه تفاوتی با مدیریت صرف دارد؟
- انواع کارآفرینان
- فرهنگ کارآفرینی
- فرهنگ سازمانی
- مشکلات و موانع کارآفرینی در سازمان
- ویژگیهای شخصیتی کارآفرینان
- نقش خانواده در توسعه کارآفرینی
- تجارب چند کشور جهان
- چه کاری لازم است تا یک کارآفرین موفق باشید؟
- کارآفرینان چگونه کار می کنند؟
- کارآفرینان اقتصاد را تحت تأثیر قرار می دهند
- کارآفرینان به اقتصاد کمک می کنند
- کارآفرینی چه اهمیت و چه مزایایی دارد؟
- عوامل مؤثر بر کارآفرینی کدامند؟
موفق ترین طرح های کارآفرینی در ایران
- تولید سوخت ارگانیک از طرح های کارآفرینی جدید است که تمرکز بر تولید سوخت بیودیزل دارد. سوخت ارگانیک یا بیودیزل را می توان از روغن سبزیجات ، چربی حیوانات و روغن آشپزی استفاده شده تولید کرد.
- این روز ها صنعت چاپ سه بعدی بسیار همه گیر شده است و از جذابیت بالایی برخوردار است. با کسب تخصص در این زمینه می تواند بسیار سود آور باشد.
- تولید اثاثیه منزل یکی از طرح های کارآفرینی پردرآمد می باشد. با راه اندازی یک کارگاه می توانید اقدام به طراحی و تولید مصنوعات چوبی مانند میز، صندلی و کتابخانه و … کنید.
- امروزه با گسترش باشگاه های ورزشی لوازم آن بسیار پر فروش شده است. از این رو تولید لوازم ورزشی یکی از طرح های کارآفرینی مناسب است.
- تولید بطری های پلاستیکی یکی از سودآور ترین ایده ها می باشد. انواع صنایع غذایی و شیمیایی به بطری های پلاستیکی نیاز دارند.
- لوازم جانبی موبایل از طرح های کارآفرینی است که با سرمایه کم سود بسیار زیادی را دارا می باشد. به دلیل مصرفی بودن لوازم جانبی موبایل، همیشه بازار خوبی را دارا است.
- با کمی یادگیری می توانید در یک کارگاه کوچک اقدام به تولید صابون مایع کنید.
- اسباب بازی ها دارای بازار با ثباتی هستند. از همین رو تولید اسباب بازی یکی از طرح های کارآفرینی پربازده می تواند باشد. البته نیاز به منابع مالی نسبتا زیادی دارد.
- تولید لوازم و ظروف آشپزخانه همیشه یکی از ایده های خوب و پر سود بوده است. ظروف پخت و پز از پر استفاده ترین لوازم در منزل هستند. با دارا بودن منابع مالی لازم و خرید دستگاه های ساخت ظروف می توان اقدام به تولید ظروف و لوازم آشپزخانه کرد.
- تولید جواهرات یکی از کارهایی است که از به جز منابع مالی، نیاز به سلیقه و دقت بسیار دارد. با گذراندن دوره های جواهر سازی می توانید با سرمایه متوسط کارگاه ساخت جواهرات خود را تاسیس کنید.
طرح های کارآفرینی
شما اگر ایده خاصی ندارید که بتوانید کارآفرینی کنید میتوانید طرح های کارآفرینی جدید را بخرید. در اینجا سایتی را معرفی میکنم که مجموعهای از طرح های مورد نیاز جهت ایجاد مشاغل مختلف همراه با محاسبات مالی و پیش بینی های مورد نیاز را به شما ارائه میدهد. شما با مراجعه به سایت تحقیق و همچنین سایت پارس پروژه، میتوانید این نوع طرح ها را ببینید. بعضی از این ایده ها شامل موارد زیر است:
- طرح کارآفرینی پرورش و نگهداری زنبور عسل با ظرفیت ۷۰۰ کندو
- طرح کارآفرینی پرورش گل و گیاه زینتی
- طرح کارآفرینی پرورش قارچ خوراکی با ظرفیت یکصد تن
- طرح کارآفرینی تولید مربا، ترشی و خیار شور با ظرفیت ۶۲۰ تن در سال
- طرح کارآفرینی آموزشگاه حسابداری
- طرح کارآفرینی آموزشگاه زبانهای خارجی
- طرح کارآفرینی تولید نشاسته از گندم
- طرح کارآفرینی کارگاه خیاطی و طراحی لباس
کارآفرینی محرک مهم رشد اقتصادی و نوآوری
مشاغل کارآفرینی بازدهی بالا را با سطح عدم اطمینانی به همان اندازه بالا، هدف قرار می دهند. Entrepreneur مایل است امنیت مالی و شغلی، وقت و همچنین سرمایه خود را برای یک سرمایه گذاری نامطمئن، ترتیب سرمایه های لازم، مواد اولیه، محل های تولید و کارمندان ماهر به خطر بیاندازد. بازاریابی، فروش و توزیع جنبه های مهم دیگری هستند که توسط کارآفرین کنترل می شود.
کارآفرینان با استفاده از مهارت ها و ابتکار لازم برای پیش بینی نیازها و آوردن ایده های جدید خوب به بازار، نقشی اساسی در هر اقتصادی بازی می کنند. به کارآفرینانی که ثابت می کنند در پذیرش ریسک یک شرکت نوپا موفق هستند، پاداش سود، شهرت و ادامه رشد می دهند. کسانی که شکست می خورند، متحمل ضرر می شوند و در بازارها کمتر شیوع پیدا می کنند. بنابراین، شخصی که خطر شروع یک کار تجاری جدید را بر عهده دارد، کارآفرین نامیده می شود.
یک Entrepreneur بنگاه اقتصادی ایجاد می کند که سرمایه و نیروی کار را برای تولید کالاها یا خدمات برای سود جمعآوری میکند.
کارآفرینی شغلی پرخطر است، اما همچنین می تواند پاداش بالایی داشته باشد، زیرا منجر به تولید ثروت اقتصادی، رشد و نوآوری میشود. کارآفرینان افرادی هستند که سازماندهی یک تجارت جدید و خطرات و پاداش های ناشی از آن را بر عهده میگیرند. آن ها معمولا به عنوان کسانی طبقه بندی میشوند که نوآوری هایی با رشد و ریسک بالا را تجربه می کنند، در حالی که صاحبان مشاغل کوچک بر یک تجارت با کالای مستقر و مشتری متکی هستند. از این رو، کارآفرینان موفق به عنوان یک نیروی محرک در اقتصاد مدرن تلقی می شوند.
مشاغل کوچک در مقابل مشاغل کارآفرینی
بین مالک بودن یک تجارت کوچک (SB) و یک کارآفرین مرز محدودی وجود دارد. در واقع، نقش ها اشتراکات زیاد، اما تفاوت های مشخصی دارند که آن ها را از یکدیگر متمایز می کند. مشاغل کوچک معمولا با کالاها و خدمات شناخته شده سروکار دارند، در حالی که فعالیت های Entrepreneurship بر ارائههای جدید و نوآورانه تمرکز دارند. به همین دلیل، صاحبان مشاغل کوچک تمایل به مقابله با خطرات شناخته شده را دارند، اما کارآفرینان با خطرات ناشناخته روبرو می شوند.
رشد محدود با سودآوری مداوم همان چیزی است که در بیشتر مشاغل کوچک مورد انتظار است، در حالی که فعالیت های کارآفرینی رشد سریع و بازده بالا را هدف قرار می دهد. در نتیجه، مشاغل Entrepreneurship به طور کلی اقتصاد و جوامع را به طرز قابل توجهی تحت تأثیر قرار می دهند که منجر به اثر آبشار بر سایر بخش ها مانند ایجاد شغل می شود. این در حالی است که مشاغل کوچک از این منظر محدودتر شده و محدود به حوزه و گروه خود هستند.
عوامل کلیدی کارآفرینی
شش عامل کلیدی در مورد کارآفرینی وجود دارد که عبارتاند از:
- شناخت هدف
- داشتن افق
- بهکارگیری خلاقیتهای ذهنی
- جامعهگرا و جامعهپذیر بودن
- شهامت، ابتکار، امیدوار و ریسکپذیر بودن
- واقعبینانه برخورد کردن با تفاوت بین خلاقیتها و فرصتها
مزایا و منافع کارآفرینی
- کارآفرینی عامل ترغیب و تشویق سرمایهگذاری است.
- کارآفرینی عامل تحریک و تشویق حس رقابت است.
- کارآفرینی عامل تغییر و نوآوری است.
- کارآفرینی باعث ایجاد اشتغال میشود.
- کارآفرینی کیفیت زندگی را بهبود میبخشد.
- کارآفرینی موجب توزیع مناسب درآمد میشود.
بنا بر منافع مذکور، امروزه در تمام سرمایهگذاریهای دنیا سعی بر این است که مغزهای متفکر صنعتی را شناسایی و جذب کنند به دلیل اینکه دنیای امروز، جهان علم و تکنولوژی است و ارزش اصلی تولید در مغز انسانها نهفته است.
بهترین طرح های کارآفرینی برای بانوان چیست؟
1. یکی از طرح های کارآفرینی موفق این روز ها تولید هدیه های سفارشی می باشد. با استفاده از یک خط تولید خانگی می توانید بر اساس سفارش مشتری اقدام به تولید هدیه های سفارشی کنید.
2. تولید شمع های لوکس از طرح های کارآفرینی است که چند سالی از اجرای آن می گذرد و مورد استقبال قرار گرفته است. در این نوع کسب و کار با به کار بردن ذوق و سلیقه در منزل خود اقدام به تولید شمع های تزئینی کنید.
- یکی دیگر از طرح های کارآفرینی کیک و شیرینی پزی و یا پخت نان در منزل از کار های پر درآمد این روز ها می باشد. محصولات غذایی خانگی از طرفداران زیادی برخوردار هستند.
- درست کردن مربا و انواع دسر در منزل چند وقتی است که به یک ایده پردرآمد بدل شده است و از طرح های کارآفرینی موفق محسوب می شود.
- درست کردن ترشی یکی از ساده ترین کسب و کارها برای انجام در خانه می باشد. با استفاده از بسته بندی های جذاب و بازاریابی درست می توانید کسب و کار خود را رونق بخشید.
- ساخت و تولید صابون های ارگانیک از طرح های کارآفرینی جدید محسوب می شود. با استفاده از گیاهان و روغن های گیاهی اقدام به تولید صابون ارگانیک در یک کارگاه کوچک می کنید.
- محصولات مو و زیبایی یکی دیگر از کسب و کارهایی است که همیشه پر رونق بوده است. با بهره گیری از دوره های مختلف می توانید این محصولات را در منزل تولید کنید.
- تولید انواع شکلات در منزل یکی دیگر از طرح های کارآفرینی مناسب برای خانم ها می باشد. با به خرج دادن کمی سلیقه در قالب گیری و بسته بندی شکلات های خود می توانید کسب درآمد سودمندی را داشته باشید.
- امروزه مواد خوراکی خانگی طرفداران زیادی پیدا کرده است. طبخ بیسکویت خانگی کسب و کاری مناسب برای بانوان می باشد. فقط کافی است یک دستور پخت مناسب را برای خود فراهم کنید.
- در منزل خود می توانید اقدام به تولید انواع سس کنید و با بازاریابی مناسب سس رستوران ها و ساندویچی ها را تامین کنید.
- شما می توانید در منزل خود به بافت و تولید کلاه، شالگردن و دستکش بپردازید. این بازار فصلی بوده و برای فصل سرما مناسب می باشد.
طرح های کارآفرینی پر درآمد و زود بازده کدام ها هستند؟
- کلیه تولیدات ملزومات و لوازم ساختمانی با افزایش ساخت و ساز ها رونق پیدا کرده اند. یکی از طرح های کارآفرینی تولید لوله و اتصالات تاسیسات ساختمانی است که بازار پر رونقی را دارا می باشد.
- ارائه آب تصفیه شده و فروش و خدمات پس از فروش دستگاه های تصفیه آب یکی از طرح های کارآفرینی است که به سرعت به بهره وری می رسد.
- شرکت های محدودی نوار نقاله و تسمه انتقال را تولید می کنند و این محصول را در انحصار خود دارند. با خرید دستگاه و راه اندازی خط تولید این محصول می توانید با قیمت رقابتی وارد بازار این محصول شوید.
- با در اختیار داشتن منابع لازم کافی می توانید اقدام به تولید کالا های مهندسی صنایع کنید و محصولاتی مانند ابزارآلات و انواع نردبان ها را تولید کنید. تولید کالاهای مهندسی صنایع از طرح های کارآفرینی سودآور محسوب می شود.
- یکی از طرح های کارآفرینی تولید زیورآلات و بدلیجات می باشد. که با وسایل ابتدایی و کمی به کار بردن سلیقه قابل راه اندازی است.
- . از طرح های کسب کار موفق می توان به تولید ظروف غذا اشاره کرد. در این کسب و کار باید اقدام به تولید غذای آماده بسته بندی شده کنید.
- ساخت تشک و بالش سفارشی، از طرح های جدید کارآفرینی می باشد که طبق آن به تولید بالش ها و تشک های سفارشی می پردازید.
آیا حتماً باید از کسب و کار فعلی خود جدا شوید؟
کسانی که به کارآفرینی و کسب و کار مستقل فکر میکنند را میتوان به دو دسته تقسیم کرد:
• آنهایی که در حال حاضر، مشغول به کار هستند
• کسانی که اکنون در کسب و کار یا سازمان خاصی حضور ندارند و شاغل نیستند
گروه اول در مقایسه با گروه دوم، با یک چالش مهم هم روبرو هستند: با کسب و کار فعلی خودم چه کنم؟
به خاطر داشته باشید که کارآفرینی الزاماً با ترک شغل فعلی انجام نمیشود.
دو گزینهی دیگر هم وجود دارد که نباید از آنها غافل شوید:
گزینهی اول: کارآفرینی درونسازمانی
اگر مدیران و همکاران شما در محل کار در شغل فعلی، هوشمندی کافی را داشته باشند، ممکن است بتوانند فضایی را ایجاد کنند که به یک کارآفرین درون سازمانی تبدیل شوید.
کارآفرین درون سازمانی یا کارآفرین سازمانی (Intrapreneur) کسی است که برای ارزش آفرینی و نوآوری، ساختار و کسب و کار فعلی خود را ترک نمیکند و البته قدرت و اختیار بیشتری به او داده میشود تا بتواند ایدههایش را عملی کند.
گزینهی دوم: کارآفرینی پاره وقت
ممکن است فضای شغل فعلی شما بهگونهای باشد که امکان کارآفرینی سازمانی برایتان فراهم نشود. به این معنا که یا مدیران و اطرافیان، چنین ظرفیتی ندارند، و یا اینکه اصلاً زمینهای که مد نظر شماست، ارتباطی با محل کار فعلیتان ندارد.
در این حالت، یک گزینه میتواند کارآفرینی پارهوقت باشد. به این معنا که زمانهای خارج از ساعات کار رسمی خود را به راه اندازی کسب و کار جدید اختصاص دهید.
البته این شیوهی کار کردن، اما و اگرهای خودش را هم دارد. مثلاً اینکه ممکن است کار جدید، نیازمند وقت و منابع بیشتری باشد. و نیز اینکه کارآفرینی پارهوقت را نمیتوان برای مدت طولانی ادامه داد و به هر حال، باید در نقطهای، از کسب و کار فعلی خود جدا شوید.
انواع رهیافتهای کارآفرینی
معمولاً در زمینه کارآفرینی از دو رهیافت عمده استفاده میشود که عبارتاند از:
- رهیافت محتوایی یا صفات مشخصه (خصیصه)
- رهیافت فرایندی یا رفتاری
رهیافت محتوایی
هدف از بهکارگیری رهیافت محتوایی، متمایز ساختن کارآفرینان از غیر کارآفرینان و تعیین ویژگیهای آنان است. بر این اساس ویژگیهای شخصیتی کارآفرین عبارتاند از: نیاز به توفیق طلبی، تمایل به قبول مخاطره، برخورداری از مرکز کنترل درونی، داشتن روحیه خلاق و تحمل ابهام.
رهیافت فرآیندی
هدف از بهکارگیری این رهیافت، تمرکز بر شناسایی فعالیتهای کارآفرینان و بیان ماهیت کارآفرینی است. در قلمرو مطالعه این رهیافت، بررسی همه عوامل اثرگذار در تأسیس یک شرکت جدید، مانند محیط، فرد، فرایند و سازمان مدنظر قرار میگیرد. برای مثال مواردی نظیر دسترسی به سرمایه، حضور کارآفرینان مجرب، وجود نیروی کار ماهر (ازنظر فنی)، میزان دسترسی به عرضهکنندگان، مشتریان یا بازارهای جدید بررسی میشوند. افراد نیز از نظر دارا بودن خصوصیات کارآفرینی مورد بررسی قرار میگیرند.
تصورات غلط در کارآفرینی
- کارآفرینی موفق فقط یک ایده بزرگ نیاز دارد: ایده بزرگ فقط قسمتی از موفقیت در کارآفرینی است. درک نیازهای مراحل متفاوت فرایند کارآفرینی، استفاده از روشی سازمانیافته بهمنظور گسترش کسبوکار کارآفرینانه و از عهده چالشهای مدیریت کسبوکارآفرینانه برآمدن، عناصر کلیدی برای موفقیت هستند.
- کارآفرینی آسان است: شاید فکر کنید به دلیل پیگیری علایقتان و علاقه شدید به موفقیت، کارآفرینی آسان است. تعهد، تصمیم (نیت) و سختکوشی لازمه آن است. کارآفرینان سختیها را تجربه میکنند و باوجود سختیها ادامه میدهند!!
- کارآفرینی یک شرطبندی مخاطرهآمیز است: کارآفرینی مخاطرات حسابشده است. کارآفرینی موفق یعنی اجتناب از مخاطرات تخمین نزده یا به حداقل رساندن مخاطرات.
- کارآفرینی فقط در کسبوکارهای کوچک یافت میشود: کارآفرینی در هراندازه سازمانی یافت میشود.
- کسبوکارهای کوچک و کارآفرینانه همانند هم هستند: البته تفاوتهایی بین کسبوکار کارآفرینانه و کسبوکار کوچک وجود دارد که جدول زیر برخی از آنها را نمایش میدهد:
small Business | Entrepreneurial Venture |
مالکیت، مدیریت و سرمایهگذاری مستقل | وجود نوآوری |
تعداد کارکنان کمتر از ۱۰۰ نفر | اهداف، سودآوری و رشد هستند |
بر نوآوری تأکید نمیکند | فرصتها را جستجو میکند |
تأثیر کم بر صنعت | اشتیاق به مخاطره پذیری |
کسبوکارهای کوچک الزاماً کارآفرینانه نیستند، خلاقیت و به دنبال فرصتها بودن لازمه کارآفرینی است. کسبوکارهای کوچک میتوانند رشد کنند و تبدیل به کسبوکار کارآفرینانه شوند. البته در مورد تعداد کارکنان نظرات مختلفی وجود دارد. مثلاً در تعریف دیگری، شرکتی با کمتر از ۵۰۰ پرسنل در حیطه کسبوکار کوچک قرار میگیرد.
کارآفرینی چه تفاوتی با مدیریت صرف دارد؟
کارآفرینان بیشتر بر مبنای روالهای اکتشافی تصمیم میگیرند. مدیران اطلاعات آماری، اعتبار و… را بررسی میکنند و رشد بیشتر در آینده را با بودجههای عددی خود مقدور میکنند. مدیریت صرف بر مبنای واقعیتها است ولی کارآفرینی بر مبنای باورها و تجربیات مهم است. کارآفرینان جهشهای ذهنی دارند و همیشه از سیستم خطی تفکر مدیریتی استفاده نمیکنند. کارآفرینان در شرایط پر ابهام و عدم قطعیت تصمیمگیری میکنند. تصمیمگیری بر مبنای واقعیت گاه رویارویی با فرصت جدید را هزینهبر و غیرممکن میسازد. مدیریت کارآفرینی تلفیقی از این دو مقوله خواهد بود و کارآفرینی سازمانی را مطرح میکند.
انواع کارآفرینان
- نوظهور (در آغاز یک کسبوکار قرار دارد)
- مبتدی (سابقه کسبوکار قبلی ندارد)
- کهنهکار (سابقه فعالیت در کسبوکار دارد)
- ترتیبی یا زنجیرهای (دائماً در حال تغییر کسبوکار است)
- مجموعهای (کسبوکار اصلی را حفظ میکند و کسبوکارهای دیگری (اضافی) را آغاز میکند)
فرهنگ کارآفرینی
کارآفرینی به فرهنگ خاصی نیاز دارد. افراد تمایل و توانایی کمی در این زمینه دارند. همچنین افراد در مقابل تغییر مقاومت میکنند (رفتار سازمانی). به همین علت و با توجه به اهمیت کارآفرینی در اقتصادهای نوین (شرکتهای کوچک و متوسط) دولتها درصدد آموزشهای لازم برمیآیند. موفقترین کشور در این زمینه امریکا است. متأسفانه در کشور ما روحیه “کارمندی و رئیس- مرئوس”وجود دارد تا کارآفرینی و ریسکپذیری. فرهنگ را باید مجموعهای از باورها، آیینها، اندیشهها، آدابورسوم و ارزشهای حاکم بر جامعه دانست. فرهنگ در سطح جامعه و گروه و در تعامل میان آنها معنا مییابد و شیوه برقراری ارتباط بین افراد را بیان میکند.
فرهنگ نظامی فکری است که در رفتار افراد نمود پیدا میکند. در نگرشی کلی «فرهنگ شیوه زندگی» است از این رو فرهنگ در حال تحول است. ارتباط میان فرهنگ و کارآفرینی از دو سو قابلبحث است. از یکسو تأثیری که کارآفرینی بر تحولات فرهنگی جامعه دارد و از سوی دیگر بستر فرهنگی جامعه برای پذیرش این مقوله. کارآفرینی با ایجاد فرصتهای شغلی، تولید ثروت و بهبود شرایط اقتصادی، زمینهای برای ارتقای سطح فرهنگ است.
با برآورده شدن نیازهای اولیه زندگی زمینه برای بروز نیازهای عالی ایجاد میشود که با هدایت در مسیر درست موجب شکوفایی افراد میشود (سلسله نیازهای مزلو). نوآوری از خصوصیات کارآفرینی است و موجب تولید خدمات و محصولات متنوع میشود، محدوده انتخاب گستردهتر شده و زندگی آسانتر میشود. با بالا رفتن سطح رفاه و آسایش، اوقات فراغت افراد بیشتر میشود و بیشتر به فعالیتهای فرهنگی میپردازند. این امر در درازمدت موجب افزایش سطح فرهنگی جامعه میشود. از سوی دیگر شکلگیری کارآفرینی روشهای خاصی را میطلبد که بر پایه ارزشهای ویژهای استوار شده است.
فرهنگ سازمانی
باورها، ارزشها و هنجارهای رفتاری بین اعضای سازمان که بر روش انجام کار آنان تأثیر میگذارد فرهنگ سازمانی نامیده میشود. فرهنگ یک درک است. افراد فرهنگ سازمان را بر اساس آنچه در سازمان میبینند، میشنوند و تجربه میکنند، درک میکنند. اگرچه افراد کارهای متفاوتی در سازمان دارند، تعریفی مشابه از فرهنگ سازمان خود دارند. هر طور که سازمان درک شود فرهنگش توصیف میشود.
اشکال فرهنگ سازمانی
- نوآوری و مخاطره پذیری: مقداری که کارکنان به نوآوری و مخاطره پذیری تشویق میشوند.
- توجه به جزئیات: میزانی که از کارکنان انتظار میرود کارهایشان را از طریق بررسی و توجه به جزئیات با دقت انجام دهند.
- خروجی گرایی: مقداری که نتایج و خروجیها مهمتر از روشها و فرایندهای استفاده شده است.
- مردمگرایی: چقدر تصمیمات سازمانی، تأثیر بر افراد سازمان را هم در نظر میگیرند.
- تیم گرایی: میزانی که کارها بهجای افراد توسط گروهها انجام میشود.
- پیشگامی: میزانی که افراد سازمان پیشگام هستند و حس رقابت دارند نه اینکه آسانگیر باشند.
- ثبات: مقداری که تصمیمات سازمانی و اقدامات بر حفظ وضع موجود و ایستادگی در مقابل تغییرات تأکید میکنند. برای مثال یک سازمان میتواند اهمیت زیادی به ثبات بدهد ولی به تیم گرایی کمتر. اینکه یک سازمان به هر یک از این موارد چه مقدار اهمیت میدهد تصویری ترکیبی از فرهنگ سازمان ایجاد میکند.
مشکلات و موانع کارآفرینی در سازمان
- طبیعت ناپیوستگی در سازمانهای بزرگ: وجود مشکلات ارتباطی میان کارکنان و مدیریت. به دلیل وجود لایههای متعدد برای تصمیمگیری، امکان از بین رفتن ایده در هر قسمت سازمان وجود دارد.
- منافع کوتاهمدت: در سازمانهای بزرگ سود کوتاهمدت معیار موفقیت است (برای جلوگیری از کاهش ارزش سهام)
- عدم وجود فرهنگ کارآفرینی: کارآفرینان زندگی پرخطری را ترجیح میدهند ولی سازمان آنها را تشویق نمیکند.
ویژگیهای شخصیتی کارآفرینان
در این مورد نظرات زیادی در دسترس است ولی در بسیاری از موارد توافق وجود دارد. انگیزه بالا، اعتمادبهنفس زیاد، توانایی درگیرشدن برای مدت طولانی، سطح انرژی بالا، درجه بالای ابتکار، توانایی هدفگذاری، متعادل در پذیرش ریسک و مصر برای حل مشکلات. در تقسیمبندی دیگر، اصرار و پیگیری زیاد، میل و توانایی خود رهبری و نیاز نسبی به استقلال، میل به پول و مقام، شک اندک به خود، نگرانی ناچیز، توانایی خطر کردن بدون دلواپسی، انجام کار بیش از نیاز و بیشتر از دیگران و …
نقش خانواده در توسعه کارآفرینی
کارآفرینی فرایندی اکتسابی است و خانواده در شکلگیری این فرایند نقش اساسی دارد. خانواده میتواند پویایی و تحرک را به عمق وجود افراد تحت نفوذ خود تزریق کند، طوری که فرد و جامعه در محیطی هماهنگ به تعامل بپردازند قالبهای اجتماعی نوآورانه شکل گیرد. نقش خانواده بهعنوان کانون ایجاد نوآوری و خلاقیت در افراد انکارناپذیر است. تحقق این امر بستگی به میزان توجه والدین به فرزندان از تولد تا شکلگیری شخصیت آنها دارد. وقتی والدین در عرصه کسبوکار تلاشگر ظاهر شوند نتایج آن تأثیر مثبتی بر فرزندان دارد و باعث میشود آنها ذهن خود را به ادامه حرفه والدین یا شغلی جدید معطوف کنند.
برای چنین فردی دستیابی به منابع اقتصادی ارزش تلقی میشود. چنین طرز تلقی از دنیای اطراف ذهن فرد را به خلق ایدهای نو و استقلال اقتصادی دگرگون میسازد. نوجوان یا جوان ایده خود را در خانواده مطرح میکند. میتواند از تجربیات والدین و احتمالاً از حمایت مالی و اجتماعی آنها بهره ببرد.
میزان تحصیلات، نوع شغل والدین، ساخت خانواده، روابط والدین و فرزند، درآمد خانواده و میزان برخورداری از امکانات رفاهی در شکلگیری فرهنگ کار در خانواده تأثیر دارد. به ثروتمندان توصیه میشود اجازه دهند فرزندانشان طعم سختی را بچشند، با مشکلات روبرو شوند، شکست را احساس کنند و مقدار اندکی از سرمایه خود را در اختیار آنان بگذارند. در خانوادههای ثروتمند فرزندانی بودهاند که خود، این رویه را پیشگرفتهاند. بسیاری از افراد موفق از طبقه محروم جامعه ظاهر شدهاند.
تجارب چند کشور جهان
اولین کشوری که ترویج فرهنگ کارآفرینی را از سطح دبیرستان شروع کرد ژاپن بود. اولین مؤسسه در توکیو در سال ۱۹۵۶ میلادی آغاز به کار کرد. در سال ۱۹۵۸ سازمان آموزشوپرورش ژاپن طرحی را برای اشاعه فرهنگ کارآفرینی تحت عنوان سربازان فداکار اقتصادی ژاپن، پیاده و اجرا کرد. بر اساس این طرح از افراد از سطح دبیرستانها به مسئله کارآفرینی پرداخته و آموزش دیدند که در حین تحصیل چگونه کار کنند و به دنبال کسب سود باشند و چگونه کشورشان را از وابستگی صنعتی رهایی دهند. بهتدریج مسئله کارآفرینی در ژاپن به سطح دانشگاهها هم کشیده شد. اکنون در ژاپن بیش از ۲۵۰ مؤسسه بزرگ کارآفرینی وجود دارد.
بین سالهای ۱۹۷۰ تا ۱۹۹۲ میلادی بیش از ۹۶ درصد نوآوری صنعتی که توانست موقعیت ژاپن را در اقتصاد جهانی به یک موقعیت برتر تبدیل کند توسط کارآفرینان صورت گرفت. البته ناگفته نماند حمایتهای دولت هم در این زمینه نقش مهمی داشته است. در انگلستان، دولت به دانشگاهها جهت آموزش و کارآفرینی یارانههایی میپردازد. در هلند، برای پرسنل SME آموزشهای حرفهای گذاشته شد بهطوریکه در سال ۱۹۹۸، ۳۲ درصد از SME درگیر آموزش حرفهای بودهاند. همچنین در ایتالیا، ۸۵۵ دوره کسبوکار برای ۱۰۰۰۰ نفر شرکتکننده در بیش از ۲۰ دانشگاه ارائه شده است.
چه کاری لازم است تا یک کارآفرین موفق باشید؟
چندین نظریه وجود دارد که توسط محققان در موسسات برجسته درباره کارآفرینی ارائه شده است. برای این مشاغل، هیچ الگویی متناسب با همه وجود ندارد. به طور کلی، Entrepreneurship یا از اشتیاق ناشی می شود یا از شناسایی فرصت های مناسب تجاری است.
شخصی که علاقه زیادی به توسعه مدارهای الکترونیکی دارد ممکن است (به طور تصادفی) یک دستگاه عالی تولید کند. چنین فردی ممکن است لزوما تفکرات تجاری را در ذهن نداشته باشد، اما اشتیاق محض او را هدایت می کند. او به کسی گوش نمی دهد و با ارائه خود، محصولی کاملا قابل فروش تولید می کند که بازدهی بسیار بالایی دارد. او در دسته اول کارآفرینان پرشور قرار می گیرد. این در حالی است که یک تاجر با تیزبینی در کسب و کار و احساس فرصت سود با یک رویکرد mix-n-match در گروه دوم قرار می گیرد.
صرف نظر از طبقه اصلی، یک ایده Entrepreneurship، اگر به خوبی پرورش یابد و به درستی هدایت شود، می تواند به یک کار تجاری بسیار سودآور تبدیل شود.
کارآفرینان چگونه کار می کنند؟
Entrepreneurship یکی از منابعی است که اقتصاددانان آن را به عنوان محصول اصلی جدا می کنند، سه منبع دیگر زمین / منابع طبیعی، نیروی کار و سرمایه است. یک کارآفرین سه مورد اول را برای تولید کالا یا ارائه خدمات ترکیب می کند. آن ها معمولا یک طرح تجاری را ایجاد، نیروی کار را استخدام و مدیریت را برای تجارت فراهم می کنند، همچنین، منابع مالی را به دست می آورند. این افراد، معمولا هنگام ساخت شرکت های خود با موانع زیادی روبرو می شوند. سه موردی که بسیاری از آن ها به عنوان چالش برانگیزترین موانع ذکر می کنند، به شرح زیر است:
- غلبه بر دیوان سالاری
- استعداد استخدام کردن
- اخذ بودجه
- کارآفرین و سرمایه گذاری
با توجه به ریسک پذیری یک سرمایه گذاری جدید، به دست آوردن بودجه سرمایه ای به ویژه چالش برانگیز است و بسیاری از افراد کارآفرین از طریق بوت استرپینگ یعنی تأمین مالی یک کسب و کار با استفاده از روش هایی مانند استفاده از پول خودشان، تأمین ارزش سهام برای کاهش هزینه های کار، به حداقل رساندن موجودی کالا و فاکتورینگ مطالبات با آن مقابله می کنند.
در حالی که برخی از کارآفرینان تنها بازیکنانی هستند که در تلاشند تا مشاغل کوچک را از زیر زمین رد کنند، برخی دیگر شرکایی را در اختیار دارند که دسترسی بیشتری به سرمایه و منابع دیگر دارند. در این شرایط، شرکت های جدید ممکن است از سرمایه گذاران خطرپذیر، سرمایه گذاران فرشته، صندوق های تامین، تأمین منابع مالی، یا از طریق منابع سنتی مانند وام های بانکی تأمین مالی کنند.
کارآفرینان اقتصاد را تحت تأثیر قرار می دهند
در زبان اقتصاددان، یک کارآفرین به عنوان یک عامل هماهنگ کننده در اقتصاد سرمایه داری عمل می کند. این هماهنگی به منزله منابعی است که به سمت فرصتهای بالقوه سود جدید هدایت می شوند. این افراد، منابع مختلفی را، چه ملموس و چه غیرمادی، لمس می کند و باعث تقویت تشکیل سرمایه می شود.
در یک بازار پر از عدم اطمینان، این کارآفرین است که در واقع می تواند به پاک کردن عدم اطمینان کمک کند، زیرا قضاوت میکند یا خطر را به عهده می گیرد. تا آنجا که سرمایهداری یک سیستم سود و زیان پویاست، این افراد، با کشف کارآمد و به طور مداوم دانش را آشکار می کنند. شرکت های تاسیس شده با افزایش رقابت و چالش های کارآفرینی روبرو هستند که اغلب آن ها را به سمت تلاش های تحقیق و توسعه نیز سوق می دهد. از نظر اقتصادی فنی، Entrepreneur روند تعادل در حالت پایدار را مختل می کند.
کارآفرینان به اقتصاد کمک می کنند
پرورش Entrepreneurship از چند جهت می تواند تأثیر مثبتی در اقتصاد و جامعه داشته باشد. برای مبتدیان، افراد کارآفرین تجارت جدیدی ایجاد می کنند. آن ها کالاها و خدمات را اختراع کرده و در نتیجه اشتغال ایجاد می کنند، و اغلب با ایجاد یک اثر موج دار منجر به توسعه بیشتر و بیشتری می شوند. به عنوان مثال، پس از آغاز فعالیت چند شرکت فناوری اطلاعات در هند در دهه ۱۹۹۰، مشاغل در صنایع وابسته، مانند عملیات مرکز تماس و ارائه دهندگان سخت افزار، با ارائه خدمات پشتیبانی و محصولات نیز شروع به توسعه کردند.
افراد کارآفرین به درآمد ناخالص ملی میافزایند. مشاغل موجود ممکن است محدود به بازارهای خود باشند و در نهایت به سقف درآمد برسند. اما محصولات یا فناوری های جدید بازارها و ثروت جدیدی را ایجاد می کنند. همچنین، افزایش اشتغال و درآمد بیشتر به پایه مالیاتی کشور کمک می کند و هزینه های بیشتر دولت را برای پروژههای عمومی امکان پذیر می کند.
کارآفرینان باعث ایجاد تغییرات اجتماعی می شوند. آن ها سنت را با اختراعات منحصر به فرد که وابستگی به روش ها و سیستم های موجود را کاهش می دهد، شکست می دهند و گاهی آن ها را منسوخ می کنند. به عنوان مثال، تلفن های هوشمند و برنامه های آن ها، انقلابی در کار و بازی در سراسر جهان ایجاد کرده اند.
افراد کارآفرین در پروژه های جامعه سرمایه گذاری می کنند و به موسسات خیریه و سایر سازمان های غیرانتفاعی کمک می کنند و از اهداف فراتر از آن ها حمایت می کنند. به عنوان مثال بیل گیتس، از ثروت قابل توجه خود برای آموزش و ابتکارات بهداشت عمومی استفاده کرده است.
کارآفرینی چه اهمیت و چه مزایایی دارد؟
ازجمله مهمترین مزایا و منافع فردی، سازمانی و اجتماعی کارآفرینی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. کارآفرینی باعث تقویت مهارتهای مدیریتی میشود
یکی از بزرگترین مزایای کارآفرینی، پتانسیل بالای آن برای شناسایی و تقویت توانمندیهای مدیریتی کارآفرین است. کارآفرین در طول فرآیند کارآفرینی یک مشکل را بررسی و راهکارهای مختلفی برای حل آن پیدا میکند؛ سپس گزینههای مختلف را از نظر هزینه و بازده بررسی میکند و در نهایت بهترین گزینه را انتخاب میکند؛ در ادامه نیز بهطور مستمر درگیر برنامهریزی و تصمیمات آنی خواهد بود. این فرآیند میتواند بهترین تمرین برای تقویت مهارتهای مختلف کارآفرین، ازجمله مهارتهای تصمیمگیری و تصمیم سازی وی باشد. همین مهارتها و توانمندیهای مدیریتی در نهایت عامل خلق فناوریها و محصولات جدیدی خواهد بود که جایگزین فناوریها و محصولات قدیمی شده و عملکرد بهتری را هم برای کسبوکار و هم برای جامعه رقم میزنند.
۲. کارآفرینی باعث رشد نوآوری و خلاقیت و شکل گرفتن شرکتها و سازمانهای کارآمدتر میشود
کارآفرینی میتواند با تکیهبر مهارتها، ایده و خلاقیت کارآفرینان موجب رشد و تقویت خلاقیت و نوآوری در جامعه شود. این بهنوبه خود باعث ایجاد جوّ بهتر و پویاتری در فضای کسبوکار و شکل گرفتن شرکتها و سازمانهای خلاقتر و کارآمدتری خواهد شد.
۳. کارآفرینی استانداردهای زندگی در جامعه را بالا میبرد
کارآفرینی با ایجاد و تقویت شرکتها و سازمانهای کارآمد و خلّاق، محصولات و خدمات متنوع و نوآورانهای را در دسترس جامعه قرار میدهد که همین باعث بهبود شرایط زندگی برای مردم خواهد شد.
۴. کارآفرینی ابزار مؤثری برای توسعه اقتصادی است
کارآفرینی مستلزم تولید و استفاده از ایدههای خلاقانه، به حداکثر رساندن بازده حاصل از مصرف منابع، توسعه مهارتهای مدیریتی و موارد مشابه است و تقریباً همه الزامات کارآفرینی نقش بسیار مهم و تأثیرگذاری در توسعه اقتصادی کشور دارند.
عوامل مؤثر بر کارآفرینی کدامند؟
کارآفرینی یک فرآیند پیچیده است که تحت تأثیر فعلوانفعال دامنه گستردهای از عوامل مختلف قرار میگیرد. ازجمله مهمترین عواملی که کارآفرینی را تحت تأثیر خود قرار میدهند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
الف. عوامل فردی مؤثر بر کارآفرینی
عوامل فردی با شایستگیها و توانمندیهای شخصی کارآفرین در ارتباط هستند:• ابتکار عمل: کارآفرین بدون نیاز به درخواست یا دستور دیگران دستبهکار میشود؛
• فعال و نه منفعل: فرصتها را شناسایی و از آنها بهرهبرداری میکند؛• پشتکار: در هر شرایطی برای غلبه بر موانع تلاش میکند و هرگز از موفقیت سیر نمیشود؛
• مهارت حل مسئله: توانایی ایده پردازی دارد و به راهکارهای نوآورانهای دست پیدا میکند؛
• توانایی متقاعدسازی و جلب نظر دیگران: میتواند نظر مشتریان، شرکا و سرمایهگذاران را جلب کند و در حفظ و گسترش روابط توانمند است؛
• اعتمادبهنفس: قدرت تصمیمگیری و اجرای تصمیمات خود را دارد؛
• خودانتقادگری: از اشتباهات خود و تجربههای دیگران درس میگیرد؛
• مهارت برنامهریزی: در جمعآوری اطلاعات، طراحی برنامههای مدوّن و نظارت بر عملکرد مهارت دارد؛
• ریسکپذیری: مخاطرات را بهطور حسابشدهای به جان میخرد. این ویژگی ضروریترین توانمندی برای کارآفرینی است.
ب. عوامل محیطی مؤثر بر کارآفرینی
منظور از عوامل محیطی، عوامل مرتبط با شرایطی است که کارآفرین در آن کار میکند. ازجمله این عوامل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:• فضای سیاسی• سیستم قانونی• شرایط اقتصادی• شرایط اجتماعی• وضعیت بازار• امنیتعواملی مانند اعتراضات سیاسی و اعتصاب، اقدامات و قوانین غیرعادلانه و سیاستهای غیرمنطقی مالی و پولی سدّی بر سر راه کارآفرینی و لذا رشد اقتصادی محسوب میشوند. از طرف دیگر، درآمد بالاتر مردم، اشتیاق جامعه به محصولات و فناوریهای نوین، نیاز به ابزارهایی برای تسریع ارتباطات و حملونقل و موارد مشابه باعث تقویت و پیشرفت هرچه بیشتر کارآفرینی خواهد شد.
جمع بندی طرح های کارآفرینی چیست ؟
تمامی طرح های کارآفرینی ذکر شده در بالا نیاز به گذراندن مراحل اداری، برای ثبت و اخذ مجوز های لازم هستند. راه اندازی کسب و کار تولیدی ایده بسیار خوبی است اما برای موفقیت در این راه تلاش فراوان، برنامه ریزی دقیق و منابع مالی زیادی لازم است. قبل از انجام هر کاری در زمینه ی طرح های کارآفرینی خود تحقیقات جامع و کاملی را انجام دهید. بهترین طرح های کارآفرینی طرح هایی هستند که متناسب با تخصص و دانش شما باشند.
درباره داود ستوده راد
فریلنسر ، داود ستوده راد هستم که به صورت حرفه ای در زمینه دیجیتال مارکتینگ فعالیت می کنم. متخصص در طراحی و بهینه سازی سایت و مشاور در کسب و کار اینترنتی و استارت آپ ها هستم.
نوشتههای بیشتر از داود ستوده راد
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.