استراتژی بازاریابی محتوا چیست ؟
استراتژی بازاریابی محتوا یک رویکرد است که با ایجاد و انتشار محتواهای مفید، متنوع و جذاب، به منظور جلب توجه مخاطبان و تبدیل آنها به مشتریان، به کسب و کارها کمک میکند. این استراتژی معمولا شامل تحلیل نیازها و خواستههای مخاطبان، انتخاب نوع و فرمت مناسب محتوا، توزیع محتوا در کانالهای مختلف و ارزیابی عملکرد محتوا است.
نمایش فهرست این آموزش :
- مهمترین مراحل استراتژی بازاریابی محتوا
- ۷ گام استراتژی بازاریابی محتوا
- ۱۰ دلیل اهمیت استفاده از استراتژی بازاریابی محتوا
- ۱. ایجاد اعتماد در بازدیدکنندگان
- ۲. آگاهی از برند (Brand Awareness)
- ۳. بهبود سئو (SEO)
- ۴. تولید Lead یا سرنخ بازاریابی
- ۵. جذب مخاطبین ایدهآل
- ۶. تبدیل بازدیدکنندگان به Lead با استفاده از تکنیک پرورش lead
- ۷. اشتراکگذاری محتوا توسط بازدیدکنندگان
- ۸. دلیل قانعکننده برای بازگشت افراد به وبسایت شما
- ۹. همراستا با سایر استراتژیهای بازاریابی
- ۱۰- افزایش نرخ بازگشت سرمایه (ROI)
- چالش تولید محتوا و بازیافت محتوای موجود
- تبلیغ محتوای تولیدشده در شبکههای اجتماعی
- چطور افراد بیشتری را به اشتراکگذاری محتوای خود ترغیب کنید
مهمترین مراحل استراتژی بازاریابی محتوا
عبارتند از:
- تعیین هدف: تعیین هدفهای بازاریابی محتوا از قبیل افزایش ارتباط با مخاطبان، افزایش شناخت برند، افزایش فروش و غیره.
- انتخاب مخاطب: شناخت دقیق مخاطبان هدف و نیازها و خواستههای آنها.
- ایجاد محتوا: ایجاد محتواهای متنوع و جذاب که با نیازها و علاقههای مخاطبان همخوانی داشته باشد.
- توزیع محتوا: انتخاب کانالهای مناسب برای انتشار محتوا و تبلیغات آن.
- ارزیابی و بهبود: ارزیابی عملکرد محتوا و انجام تغییرات و بهبودهای لازم بر اساس بازخوردها و دادههای به دست آمده.
این استراتژی میتواند به کسب و کارها کمک کند تا بهبود در جذب و نگهداری مشتریان و افزایش فروش داشته باشند و برند خود را بهبود بخشند.
- انتخاب کلیدواژهها: استفاده از کلیدواژههای مناسب برای بهبود SEO و جذب مخاطبان به محتواها.
- ایجاد تنوع: ایجاد محتواهای متنوع در انواع مختلف از ویدیو و تصویر تا محتوای متنی و صوتی به منظور جلب توجه گستردهترین مخاطبان.
- تعامل با مخاطبان: ایجاد فضایی برای تعامل با مخاطبان از طریق نظرات، پیامها، نظرسنجیها و گفتگوهای دوسویه.
- استفاده از دادهها: استفاده از دادههای به دست آمده از ارزیابی عملکرد محتوا و تحلیل دادههای مخاطبان برای بهبود استراتژی بازاریابی محتوا.
این عوامل در کنار یکدیگر میتوانند به شکل کاملی استراتژی بازاریابی محتوا را تشکیل دهند و به کسب و کارها کمک کنند تا از قدرت محتوا برای جذب مخاطبان و افزایش فروش بهرهمند شوند.
- تحلیل رقبا: بررسی و تحلیل محتوای رقبا به منظور بهبود عملکرد و ارتقاء محتواهای ارائه شده.
- ارتقاء محتوا: به روزرسانی و بهبود محتواها به منظور جلب توجه بیشتر و ارائه ارزش بیشتر به مخاطبان.
- تعیین معیارها و KPIها: تعیین معیارها و شاخصهای کارایی (KPI) جهت ارزیابی عملکرد استراتژی بازاریابی محتوا و تعیین میزان موفقیت آن.
استفاده از این مراحل و عوامل به منظور طراحی و اجرای یک استراتژی بازاریابی محتوا موفق میتواند به کسب و کارها کمک کند تا بهبود یابند و بازاریابی بهینهتری را ارائه دهند.
۷ گام استراتژی بازاریابی محتوا
همانطور که گفته شد، موفقیت در بازاریابی محتوا، فراتر از جستجو کردن، نوشتن و انتشار محتوا است و نیازمند برنامهریزی دقیق است. اجرای گامهای زیر برای این برنامهریزی ضروری است:
۱. اهداف برنامهریزی را تعیین کنید
هدف شما از برنامهریزی برای بازاریابی محتوا چیست؟ چرا محتوا ایجاد میکنید؟ پیش از شروع برنامهریزی، باید اهداف خود را مشخص کنید. این کار، به شما در مشخص شدن بهترین استراتژی کمک میکند.
۲. مخاطبین هدف خود را مشخص کنید
برای ایجاد یک برنامه موفقیتآمیز، باید مخاطبین هدف خود را بهعنوان یک شخصیت خریدار، بهصورت واضح مشخص کنید. این مرحله برای کسانی که به تازگی آغاز به کار مارکتینگ کردهاند، بسیار مهم است. با شناخت مخاطبین هدف خود، میتوانید محتوای مرتبطتر و ارزشمندتری برای آنها ایجاد کنید. درصورتی که یک بازاریاب باتجربه باشید، هدف شما ممکن است متفاوت از سایرین باشد. آیا میخواهید گروهی جدید از مردم را هدف قرار دهید یا مخاطبین هدف قبلی خود را گسترش دهید؟ آیا میخواهید همان مخاطبین هدف را حفظ کنید؟
۳- یک سیستم مدیریت محتوا تعیین کنید
یک سیستم برای مدیریت محتوا در نظر داشته باشید که شامل مدیریت ایجاد محتوا، انتشار و آنالیز آن باشد. نرمافزارهای HubSpot، CoSchedule و WordPress ازجمله سیستمهای مدیریت محتوا محسوب میشوند که WordPress در بین ایرانیان از محبوبیت بیشتری برخوردار است.
۴. استخدام نیروی محتوا
برای موفقیت در زمینه بازاریابی محتوا، به گروههای مختلفی از متخصصین نیاز دارید. درباره این موضع در جلسات آینده بلوک بهصورت کامل صحبت میکنیم اما بهطور کلی میتوان نیروهای موردنیاز را به چندین دسته زیر تقسیم کرد:
- وبلاگ نویس (Blogger): این گروه، وظیفه نوشتن مقالات در زمینههای مختلف را بر عهده دارند و به بهینهسازی محتوای موجود در بلاگ میپردازند و تعداد مشترکین را نیز افزایش میدهند. این گروه باید دارای مهارت نوشتن، ویراستاری و آنالیز باشند و توانایی کار فردی و گروهی را داشته باشند.
- مدیر شبکههای اجتماعی (Social Media Manager): این گروه از افراد، به دنبال افزایش تعداد فالوئرها در اینستاگرام، جذب آنها به کسبوکار، تبدیل آنها به مشتری هستند. این دسته از افراد باید بهصورت کامل با انواع شبکههای اجتماعی آشنا باشند، محتوای شبکههای اجتماعی را بهصورت منظم ایجاد کنند و همکاری خوبی با سایر تولیدکنندگان محتوا و بازاریابان داشته باشد. خلاقیت بالا و روابط اجتماعی خوب از ویژگیهای لازم برای این دسته از افراد است.
- کارشناس سئو (SEO Specialist): این گروه از افراد، مسئول بهبود رتبهبندی در موتورهای جستجو هستند. بهبود سئو، همکاری با وبلاگ نویسها و بهروز بودن در زمینه سئو ازجمله وظایف این گروه است. همچنین، این افراد باید از مهارت ویژهای در کار با ابزارهای مختلف آنالیتیکس و کلیدواژهها برخوردار باشند.
- طراح (Designer): این دسته از افراد، مسئولیت بزرگی در برندسازی دارند و درواقع، با طراحیهای خاص و منحصربهفرد خود به برندها، هویت میبخشند. این گروه باید دارای خلاقیت بسیار بالایی باشند و با نویسندگان همکاری و تعامل خوبی داشته باشند.
۵. ایدهپردازی کنید!
این مرحله، شروع ایده پردازی برای ایجاد محتوای مناسب است. ابزارهای زیر میتوانند در این مرحله به شما کمک کنند:
- HubSpot’s Website Grader: برای شناسایی موقعیت و عملکرد خود در مارکتینگ، این وبسایت، یکی از بهترین ابزارها است که به رتبهبندی بخشهای مهم در بازاریابی وبلاگ یا شبکههای اجتماعی میپردازد و درنهایت، یک گزارش دقیق برای بهینهسازی هر بخش ارائه میکند. به عنوان مثال، با استفاده از این ابزار، میتوانید دریابید که سئوی سایت در چه وضعیتی است و برای بهبود آن، چه کارهایی باید انجام شود.
- Blog idea generator: این ابزار، برای ایده پردازی پستهای وبلاگ، بسیار کمککننده است. با وارد کردن یک الی سه واژه کلی درباره موضوع موردنظر، ایدههای بسیار زیادی برای نوشتن پستهای وبلاگ بدست میآورید.
- Feedly: این ابزار به دنبال کردن موضوعات بهروز مرتبط با کسبوکار شما و به صورت همزمان، پیدا کردن ایدههای تولید محتوا کمک میکند.
- BuzzSumo: محبوبترین محتواها و ایدهها را در این ابزار بیابید. میزان به اشتراکگذاری محتواها در شبکههای اجتماعی، معیار محبوبیت در این ابزار است. بنابراین، با استفاده از این ابزار، میتوانید ایدههایی که اغلب مورد توجه مخاطبین قرار گرفته و به اشتراک گذاشتهشده را بیابید.
- Blog Post Headline Analyzer: این ابزار، سرفصلها و عناوین را آنالیز میکند و درباره طول، کیفیت واژگان به کار رفته، گرامر و حجم جستجوی کلیدواژه، نظر میدهد. در صورتی که ایدههای شما درباره موضوع موردنظر آماده است، تعدادی سرفصل را در این ابزار امتحان کنید و بهترین و قویترین آنها را انتخاب کنید.
۶. مشخص کنید چه نوع محتوایی میخواهید ایجاد کنید
گزینههای بسیار زیادی برای تولید محتوا وجود دارد. بهطور کلی میتوان، محتوا را به سه دسته نوشتاری، بصری و صوتی تقسیم کرد. با ترکیب هر یک از این سه نوع محتوا، فرمتهای جدید ایجاد میشود. پست وبلاگ، ایبوک، اینفوگرافیک، ویدئو، فایل صوتی و … از محبوبترین فرمتهای محتوایی بهحساب میآیند که در جلسات آینده، بهصورت مفصل درباره هر یک از آنها صحبت خواهیم کرد.
۷. محتوا را منتشر و مدیریت کنید
محتوای تولیدشده میتواند در بخشهای زیر منتشر شود:
- موتورهای جستجو
- شبکههای اجتماعی
- ایمیل
- تبلیغات
بازاریابی محتوا، مختص به ایجاد و انتشار انواع مختلف محتوا نمیشود، بلکه سازماندهی و مدیریت محتوا را نیز شامل میشود. راه مدیریت بازاریابی محتوا، استفاده از تقویم محتوایی است. با استفاده از تقویم محتوایی، در مسیر درست بازاریابی محتوا قرار میگیرید. میتوانید از تقویم رایگان موجود در بلاگ HubSpot استفاده کنید. سپس، یک تقویم برای محتوای شبکههای اجتماعی خود ایجاد کنید تا محتواهای خود را در سایتها و کانالهای دیگر تبلیغ و مدیریت کنید.
انتشار بهموقع محتواها را نادیده نگیرید. بسیاری از بازاریابان موفق، بر مرتبط ساختن محتواها با مناسبتهایی نظیر سال نو، شب یلدا و … تاکید دارند، اما شما نباید خود را به این مناسبتها محدود کنید. ممکن است مناسبتهایی در تقویم وجود داشته باشد که برای مخاطبین هدف شما جذاب باشد. بهعنوان مثال، انتشار یک پست درباره کتاب در روز کتابخوانی میتواند ایده خوبی باشد. بنابراین، علاوهبر انتشار مرتب محتواها، به انتشار محتواهای مناسبتی که ممکن است مورد علاقه مخاطبین باشد نیز توجه کنید.
بازگشت مخاطبان
برگشت مخاطبان و مشتریان برای هر کسب و کاری یک سود بزرگ است. مردم نیز اصولا دوباره به سایتهایی سر میزنند که میشناسند، به آنها اعتماد دارند و میدانند همیشه یک محتوای جذاب انتظارشان را میکشد. پس تولید محتوا باید به صورت منظم و مستمر ادامه پیدا کند. در این صورت کاربران دوباره به سایت شما سر میزنند.
موفقیت در سایر استراتژیهای بازاریابی
بازاریابی محتوا به راحتی میتواند همراستا با سایر استراتژیهای بازاریابی پیش برود. کمپینهای تبلیغات در شبکههای اجتماعی، تبلیغات بنری در سطح شهر، سئو سایت و … همگی با تولید محتوای خوب و باکیفیت موفق خواهن
۱۰ دلیل اهمیت استفاده از استراتژی بازاریابی محتوا
استراتژی محتوای متنی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این کار به ظاهر ساده نیاز به تجربه و تخصص دارد. در صورتی که استراتژی بازاریابی به درستی انجام نشود هر چقدر که کار تولید محتوا خوب انجام شود به نتیجه ای نخواهید رسید. بنابراین این اصل مهم را حتما به یک فرد حرفه ای و کاربلد بسپارید.
اهمیت داشتن استراتژی برای محتوا به حدی است که بازاریابی محتوا بدون آن عملا ممکن نیست. استراتژی محتوا و بازاریابی محتوا مانند مکمل یکدیگر عمل می کنند. اگر شما برای هر کدام کوتاهی کنید بی شک به نتیجه دلخواه خود نخواهید رسید. پس هر دو را با هم پیش ببرید تا موفق شوید.
استراتژی بازاریابی محتوا کاری بسیار تخصصی و نیازمند تجربه است. آیا میدانید که بازاریابی محتوا در واقع به طور متوسط، ۶ برابر بیشتر از بازاریابی های دیگر به استراتژی نیازمند است و بازاریاب هایی که در این زمینه فعالیت می کنند نیز در واقع ۶ برابر بیشتر از مبلغ بازاریاب محتوا را نیز دریافت خواهند کرد. استراتژی بازاریابی محتوا به قدری اهمیت دارد که این مقدار برای بازاریابی محتوا ۲.۹ درصد است و این در حالی است که بازاریابی سنتی در واقع تنها ۰.۵ درصد از این مقدار را دریافت خواهد کرد. توجه خود را به قسمت B2B معطوف کنید. خواهید دید که این بازاریابی محتوا تنها ۰.۸ تا ۱.۱ درصد از کل مقدار سهام B2B را به خود اختصاص داده است اما چطور ممکن است؟
شما باید نگاهی به پایگاه مصرف کننده بیندازید، خواهید دید که B2B و یا B2C چشم انداز بازاریابی محتوایی هستند که مطالب ارزشمندی از آنها بیرون خواهد آمد و سر و صدای اصلی نیز همینجاست. آیا شما هم میخواهید توجه آنها را به خود جلب کنید؟ در این حال در بازاریابی محتوا باید نگاهی به فاکتور تمایزی خود یا CDF بیندازید. این محصول جدید و تازه در برند شما قبلا توسط مشتریان دیده شده است. CDF خود را بیابید و خواهید دید که به آسانی میتوانید تحولات خود را به صورت چشمگیری مثبت کنید.
۱. ایجاد اعتماد در بازدیدکنندگان
هرچه مخاطبان به اطلاعاتی که ارائه میدهید، بیشتر اعتماد کنند، احتمال خرید محصولات توسط آنها نیز بیشتر خواهد شد. همچنین، هنگامی که خوانندگان بهطور مداوم محتوای یک برند را میخوانند، دیدگاهشان نسبت به آن برند نه تنها از لحاظ اعتبار، بلکه از لحاظ علاقه به آن برند نیز تغییر خواهد کرد.
۲. آگاهی از برند (Brand Awareness)
یکی از رایجترین اهداف بازاریابی محتوا، افزایش آگاهی از برند است. در واقع، هدف اصلی این است که مخاطبین، محتوای ارزشمند تولیدشده را ببینند و نسبت به آن عکسالعمل نشان دهند. این موضوع، نشاندهنده میزان تخصص یک شرکت است. محتواهای مرتبط با این هدف، میتواند در قالبهای زیر ایجاد شوند:
- ویدئوهای سرگرمکننده و جذاب
- ایبوک و وبینار
- اینفوگرافیک
اندازهگیری این هدف بسیار سخت است. با این وجود، با تلفیق یک سری دادهها و معیارها (KPI) با یکدیگر، میتوان میزان آگاهی از برند را اندازهگیری کرد.
- اندازهگیری نرخ رشد از طریق نظرسنجی
- اندازهگیری ترافیک وبسایت
- اندازهگیری میزان جستجوهای صورت گرفته
- اندازهگیری تعداد منشنهای نام برند در شبکههای اجتماعی
۳. بهبود سئو (SEO)
با تولید محتوای باکیفیت، مخاطبان بیشتری جذب وبسایت شده و میزان ترافیک افزایش مییابد. الگوریتم موتورهای جستجو همواره در حال تغییر است. اما تا زمانی که شما بهصورت مداوم محتوای مرتبط و آموزنده با کلیدواژههای مناسب ایجاد میکنید و محتوای خود را بهروزرسانی میکنید، در موتورهای جستجو در رتبه بالاتری قرار خواهید گرفت. این موضوع، باعث افزایش دیده شدن از طریق بهبود سئو (SEO) میشود.
۴. تولید Lead یا سرنخ بازاریابی
ایجاد اعتماد و آگاهی، لازمه هر کسبوکار است، اما شاید مهمترین هدف اغلب کسبوکارها، تولید lead بهعنوان نتیجه بازاریابی محتوا است. بازاریابی محتوا باعث میشود افراد غریبه از طریق اطلاعات مفید و آموزنده محتواها، کسبوکار شما را پیدا کنند. تبدیل ترافیک وبسایت و وبلاگ به Lead و درنهایت پرورش lead ها در چرخه خرید و تبدیل آنها به خریدار، یکی از مهمترین اهداف بازاریابی محتوا است.
محتواهای مرتبط با این هدف میتوانند در قالبهای زیر ایجاد شوند:
- ایبوکها، مطالعات موردی (case study) و مقالات
- مهمترین شاخصهایی که بازاریابان برای ارزیابی این هدف موردبررسی قرار میدهند، شامل موارد زیر میشود:
- تعداد lead های ایجاد شده توسط محتواهای مورد نظر
- نرخ همگرایی صفحات فرود
۵. جذب مخاطبین ایدهآل
Lead ها در فرایند بازاریابی نقش بسیار مهمی را ایفا میکنند، اما lead های بیکیفیت شما را به جایی نمیرساند. شما باید خریداران واقعی را جذب کنید. نکته مثبت در بازاریابی محتوا این است که تنها افرادی که به کسبوکار و زمینه تخصصی شما علاقهمند هستند، محتوای شما را دنبال میکنند. بنابراین، کسانی که درباره کسبوکار شما در مرورگر جستجو میکنند، محتوای شما را مشاهده و در فرم موردنظر، ثبتنام میکنند، افرادی هستند که تیم فروش باید بر روی آنها سرمایهگذاری کنند.
۶. تبدیل بازدیدکنندگان به Lead با استفاده از تکنیک پرورش lead
lead ها را از طریق سفر مشتری ایجاد کنید. سفر مشتری (Buyer’s journey)، شامل سه مرحله اصلی آگاهی، ملاحظات و تصمیمگیری است. توجه به محتوای ارائه شده به مخاطب در هر مرحله از سفر مشتری به دنبال کردن مشتری تا پایان قیف فروش کمک میکند.
۱. مرحله آگاهی: کاربر تازه متوجه شده است که یک مشکل دارد و برای پیدا کردن راهحل، در گوگل جستجو میکند. پس از این جستجو، وبلاگ شما را پیدا میکند و شروع به خواندن محتوای مربوطه میکند. سپس، برای اطلاع دقیقتر، به عنوان مثال، یک کتاب الکترونیکی دانلود میکند. تا به اینجا، تخصص خود را نشان داده و اعتماد مخاطب را جلب کردهاید.
۲. مرحله ملاحظات: کاربر در این مرحله، راهحل مشکل خود را ارزیابی میکند و تعدادی از ویدئوهای شما را تماشا میکند. در این مرحله، کاربر مطمئن شده است که شرکت شما میتواند مشکلش را حل کند.
۳. مرحله تصمیمگیری: در این مرحله، کاربر پس از ارزیابیهای مختلف، تصمیم به خرید یا استفاده از خدمات شما میگیرد. شما موفق شدید با استفاده از بازاریابی محتوا، کاربر را به خریدار تبدیل کنید.
۷. اشتراکگذاری محتوا توسط بازدیدکنندگان
یکی از بهترین راههای افزایش دیده شدن، اشتراکگذاری محتوای تولیدشده توسط مشتریان و lead ها است. قابلیت اشتراکگذاری، یکی از بهترین مزایای بازاریابی محتوا است. این اشتراکگذاری ممکن است بهصورت فوروارد ایمیل یا اشتراک یک پست در شبکه اجتماعی صورت گیرد. هرچه محتوای شما در بین افراد بیشتری به اشتراک گذاشته شود، به نفع شما خواهد بود.
۸. دلیل قانعکننده برای بازگشت افراد به وبسایت شما
کدام کسبوکار از بازدیدهای مجدد کاربران، سود نمیبرد؟ اغلب مردم به وبسایتهایی بازمیگردند که میشناسند و اعتماد دارند. زمانی که محتوای آموزنده و مفید ایجاد میکنید، ارتباط شما با مخاطبان برقرار میشود و به یک منبع قابلاعتماد تبدیل میشوید. تولید محتوای مفید و جذاب بهصورت هفتگی، منجر به بازگشت بازدیدکنندگان برای دریافت مطالب مفید میشود. استراتژیهایی نظیر ایمیل مارکتینگ و ایجاد جوامع آنلاین در این زمینه بسیار موفق عمل کرده است. هرچه مخاطبان را بیشتر درگیر کنید، به نفع کسبوکار شما خواهد بود.
۹. همراستا با سایر استراتژیهای بازاریابی
محتوای خوب برای موفقیت سایر استراتژیهای بازاریابی نیز مهم تلقی میشود. بهعنوان مثال، بهینهسازی موتورهای جستجوگر یا SEO و بازاریابی در شبکههای اجتماعی ازجمله استراتژیهایی است که بهشدت تحت تاثیر محتوای خوب است. همچنین، این روش میتواند در فرمتهای مختلفی نظیر برگههای پرینت شده، موبایل، ویدئو و شبکههای اجتماعی ایجاد و توزیع شود.
۱۰- افزایش نرخ بازگشت سرمایه (ROI)
بازاریابی محتوا تنها نیاز به صرف زمان دارد. این روش ازلحاظ اقتصادی، بسیار مقرونبهصرفه است. هزینه بازاریابی محتوا، ۶۲ درصد کمتر از روشهای بازاریابی سنتی است، اما تاثیرگذاری آن در ایجاد lead، سه برابر است. ممکن است در ماههای اول، نتیجه دلخواه را بدست نیاورید، اما با گذشت زمان، میزان بازگشت سرمایه حاصل از این نوع بازاریابی افزایش مییابد.
چالش تولید محتوا و بازیافت محتوای موجود
بنابر گفتهی مؤسسهی بازاریابی محتوایی، ۶۴ درصد بازاریابان محتوایی B2B گزارش دادهاند که با چالش تولید محتوای کافی روبهرو هستند؛ راهکار مقابله با این چالش به نظر ما در این است که محتوای موجود را بازیافت کنیم.
بازیافت محتوای موجود، سادهترین و بهصرفهترین راه برای افزایش تولید محتواست بدون اینکه بخواهید کیفیت را فدای کمیت کنید. شما میتوانید با یافتن راهی برای بهرهبرداری مجدد از محتوای موجود، به خلق منابع جدید و الهامبخش اقدام کنید.
۱. کتابهای الکترونیکی یا مقالات طولانیتان را تقسیم کنید.
برای اینکه از کتابهای الکترونیکی خود بیشترین بهره را ببرید، آنها را به پستهای وبلاگی مجزا با ارزشی برابر تقسیم کنید. تقسیم کردن پیشنهادهای بلندمدت، یک تکنیک بازاریابی است که اکثرا آن را به کار نمیبرند؛ شما با بهکارگیری این تکنیک، میتوانید بهسادگی با تغییر رسانه به ارزشآفرینی ادامه دهید.
کتابهای الکترونیکی، ممکن است برای برخی از مخاطبان پرحجم به نظر برسد، اما هضم پستهای وبلاگی که جنبهای خاص از یک مشکل کلی را بررسی میکنند، میتواند برای اکثر مخاطبان راحتتر باشد.
در اینجا نیز مانند هر تقسیمبندی دیگری، بسته به مجرایی که قصد انتشار محتوا را در آن دارید، به اندکی بازسازی قالب نیاز خواهید داشت.
۲. برای مقالات وبلاگ خود آرشیو درست کنید.
فعلا از کلافه کردن مغز خود برای یافتن ایدههای جدید دست بردارید و لطفی در حق خودتان بکنید: وبلاگ خود را آرشیو کنید.
احتمالا شمار زیادی کتاب الکترونیکی در اختیار دارید که میخواهید آنها را به شکلی تازه به رایگان منتشر کنید. اما پیش از اینکه مقالات موجود خود را غربال کنید، آنالیتیکس وبلاگ را بررسی کنید تا ببینید آیا پستهای خاصی بودهاند که بیشترین بازدید یا بهاشتراکگذاری را به همراه داشتهاند.
هدف این است که نه تنها مقالهای را که عملکرد خوب داشته کشف کنید، بلکه چندین مقاله را نیز که با موضوع آن مقاله همپوشانی دارند، پیدا کنید. اگر بتوانید به ازای هر موضوع، ۳ تا ۵ مقاله جمع کنید، بیش از نصف راه را پیمودهاید.
با اینکه میتوانید مقالات را به شکل اصلیشان به کار ببرید، اما چنددقیقه صبر کنید و آنها را بازبینی و بازسازی کنید. مثلا آمار و ارقامی جدید به آن بیفزایید، عنوان را تغییر دهید و یا چند جمله را که گمان میکنید سر و شکل بهتری به مقاله میدهند، پس و پیش کنید.
در هر رویکردی که به کار میگیرید، حتما برای سهولت خوانشِ مجموعهی از مقالات، به پیوستگی کاربردی میان آنها توجه کنید. با این کار، گسست طبیعیِ موجود میان مقالات را از بین میبرید و از پیوستگی همهی مقالات با هم اطمینان خواهید یافت.
همچنین، شما میتوانید چندین نمودار، تصویر و آرایهی گرافیکی هم به مقاله بیفزایید؛ با این تغییرات، در پایان خواهید دید که یک کتاب الکترونیکی جدید برای بهاشتراکگذاری با خریداران خواهید داشت!
۳. محتوایی همیشهسبز توسعه دهید.
محتوای همیشهسبز کنایه از محتوایی ماندگار و همیشگی است که تاریخ مصرف ندارد (شاید مثل این مطلب).
محتوای همیشهسبز، اطلاعاتی با کیفیت بالا و ماندگار به اشتراک میگذارد. بر خلاف محتوایی که تاریخ مصرف و انقضا دارد، محتوای ماندگار نه تنها برای کسبوکارتان، ارزش بلندمدت به ارمغان میآورد، بلکه این ظرفیت را نیز دارد که نیازهای مشتریانتان را در طول زمان برآورده کند.
در دنیای آرمانی، هر آنچه تولید میشود ماندگار خواهد بود؛ اما دنیای ما اینگونه نیست. بنابراین، اگر از تهیه و انتشار گزارش در مورد موضوعات داغ و گرایشهای روزِ صنعت به خاطر نگرانی از انقضای تاریخ مصرفشان پرهیز کنید، به مزیت رقابتی کسبوکار خود لطمه خواهید زد. باید بدانید که دنیای کسبوکار روزانه تغییر میکند، از این رو، درک مزیت محتوای ماندگار و تقویت ارزش آن با یافتن راهکارهای خلاقانه، یک اصل کلیدی در بازاریابی محتوایی است.
به جای اینکه از این نکتهی کوچک بازاریابی بهسادگی بگذرید، آن را در بهروزرسانیهای شبکههای اجتماعی، لینکهای وبلاگ، کتابهای الکترونیک، وبینارها و پرسشهای تکراری در نظر بگیرید.
انتشار و بازیافت محتوای ماندگار این امکان را برای کسبوکار شما فراهم میکند تا رهبری صنعت را به دست بگیرید و سطح رضایت مشتریانتان را افزایش دهید.
۴. مخاطبان جدیدی را هدف بگیرید.
تعداد شخصیتهای خریدارتان، نه تنها بازتابی از کسبوکار شماست، بلکه محصول یا خدمات متمایز شما را هم نشان میدهد. درحالیکه برخی کسبوکارها تنها یک شخصیت خریدار را شناسایی میکنند، سایرکسبوکارها به دنبال هدفگیری ۳ یا ۴ شخصیت خریدار هستند.
برای آنهایی که به دنبال جذبِ بیش از یک شخصیت خریدارند، تولید محتوایی که همهی شخصیتهای خریدار را هدف قرار دهد، بسیار دشوار است؛ چرا که برخی از تولیدات محتواییتان ممکن است با تعدادی از شخصیتهای خریدار شما ارتباط برقرار کند اما چندان خوشایند بقیه نباشد. اینجاست که باید در اندیشهی بازیافت محتوا باشید. مثلا ممکن است پیشتر یک کتاب الکترونیکی را منتشر کرده باشید که اکثر مخاطبان را جذب کرده باشد، اما چه بسا این رویکرد در بلندمدت همه را راضی نکند. بنابراین، به جای اینکه بخشی از مخاطبانِ هدف خود را رها کنید، محتوا را به شکلی بازیافت کنید که مناسب مشتریانی باشد که پیشتر از اصل محتوا استقبال نکردهاند.
اجازه ندهید مشتریانتان عقب بیفتند؛ یادتان باشد که تنها با رسیدن به پتانسیل کامل مخاطبانتان، میتوانید به بازگشت سرمایهی بالاتری دست پیدا کنید.
تبلیغ محتوای تولیدشده در شبکههای اجتماعی
تولید محتوا مهم است، اما اینکه بتوانید پیام خود را به خریداران برسانید، موضوع دیگری است. بهترین راه برای تبلیغ و ترویج محتوای شما بهرهگیری از رسانههای اجتماعی است.
کارشناسان بازاریابی محتوایی در شرکت Moz توصیههای زیر را بیان کردهاند:
۱. کانال درست را انتخاب کنید.
برخی از محتواها برای اینستاگرام مناسب هستند و برخی دیگر برای توییتر و برخی هم برای هر دو. شما باید مخاطب خود را به اندازهای بشناسید که بدانید دوست دارد چه چیز را در کجا ببیند. اگر هنوز چنین شناختی ندارید، به آزمون و تجربه بپردازید تا چنین شناختی را از مخاطبان خود کسب کنید.
۲. در زمانهای مناسب پست بگذارید.
اینستاگرام، توییتر و لینکدین در نسخه بیزینس خود آمارهایی به شما ارائه میدهند. از این اطلاعات میتوانید به خوبی درباره زمان مناسب گذاشتن پست کسب تجربه کنید.
۳. از هشتگ استفاده کنید.
با اینکه بهرهگیری افراطی از هشتگها خوب نیست، اما خود هشتگها راه خوبی برای جلب مخاطبان جدید هستند. بررسی کنید تا ببینید کدام هشتگها برای صنعت و کسبوکارتان مناسبترند (اما در هر بار بیش از دو هشتگ به کار نبرید).
چطور افراد بیشتری را به اشتراکگذاری محتوای خود ترغیب کنید
وادار ساختن مردم به اشتراکگذاری محتوا در شبکههای اجتماعی دشوار است. در واقع، حتی شرکتهای صاحبنامی همچون کوکاکولا نیز بخش عظیمی از بودجهی بازاریابی خود را برای خلق راهبردهای درگیری در شبکههای اجتماعی صرف میکنند.
بازاریابی رسانههای اجتماعی مفهومی مبهم و گیجکننده است؛ اما یک موضوع را فراموش نکنید که هدف اصلی شما باید همواره درگیر کردن مخاطب با محتوا باشد. هرچه شمار هواداران و کاربران شبکههای اجتماعی که با محتوای شما تعامل برقرار میکنند افزایش یابد، بازاریابی شبکههای اجتماعی هم بازدهی کلانتری خواهد داشت.
۱. اتخاذ رویکردی راهبردی در مورد پلاگینهای اجتماعی
در محیط اینترنتی امروزه، برخورداری از آیکنهایِ بهاشتراکگذاری محتوا در شبکههای اجتماعی برای قابلیت بازاریابی وبسایت شما یک ضرورت است. بازاریابان در آسان کردن فرایندها برای خوانندگانِ آنلاین مهارت بسیار خوبی پیدا کردهاند؛ به بیان دیگر، شما اگر خواهان رقابت هستید، باید راحتی خوانندگان را در نظر بگیرید.
شما باید گزینههای بهاشتراکگذاری را در بالا و پایین محتوای خود قرار دهید تا قابلیت دیدهشدنِ آنها را افزایش دهید و دسترسی خوانندگان را به محتوا در هر کجای صفحه که هستند، بالا ببرید. اگر وبلاگ شرکت شما در وردپرس کار میکند، میتوانید پلاگینهای شناساییِ خودکار را بسته به پلتفرمهایی که کاربران هنگام بازدید از محتوای شما در آن قرار دارند، اجرا کنید و آنها را به اشتراکگذاری محتوا در شبکههای اجتماعی یا دریافت اشتراک محتوای خود وادار کنید.
۲. اشتراکگذاری محتوای حساس به زمان
پستهای شبکههای اجتماعی شما از پستگذاری حساس به زمان سود میبرند. پژوهشی که از سوی Buddy Media انجام شده، نشان میدهد که برندهایی که خارج از ساعات کاری محتوا پست کردهاند، ۲۰ درصد افزایش نرخ درگیری داشتهاند. زمان اوج درگیری برندها هم یکسان نیست. با این حال، شما میتوانید با اجرای آزمون A/B در تلاشهایی که در شبکههای اجتماعی انجام میدهید، دقیقاً تعیین کنید که چه زمانی هواداران یا فالورهایتان بالاترین نرخ پاسخدهی را به مطالبتان دارند. با این کار میتوانید در موردنیازهای مخاطبانِ هدف خود در داخل پلتفرم مورد نظر به اجماع برسید.
۳. سنجش اثربخشی محتوای اشتراکگذاریشده
ملاحظهی دیگر نوع محتوا و نیز نحوهی بهاشتراکگذاری آن است. برای نمونه، پست کردن بهروزرسانی یک وبلاگ در فیسبوک میتواند یکی از دو نتیجهی زیر را در پی داشته باشد:
۱. یا بیاثر خواهد بود و دیده نخواهد شد.
۲. یا واقعا فرصتی ناب برای مشارکت هواداران شما فراهم میکند.
نگرش ما به آنچه به اشتراک میگذاریم و واکنشهای ناشی از آن صرفا نباید در فضای داخلی شرکت ابراز شود. صرف اینکه در مورد بهاشتراکگذاری محتوا هیجانزده باشیم، کافی نیست؛ باید این هیجان را در محتوای خود ابراز کنیم.
هنگام بهروزرسانی وضعیت صفحهی هوادارانتان، پست کردن لینکی با عنوان «بهروزرسانی وبلاگ» بسیار بیهوده و نامؤثر است. به جای این کار، با یک ویژگی متمایز و منحصربهفرد، مخاطب را به کنشگری برانگیزانید و با بهرهگیری از تبلیغات اجتماعی، اشتیاق و علاقه در او ایجاد کنید.
برای نمونه، فرض کنیم شما مقالهای در مورد راهبردهای تولید سرنخ فروش نوشتهاید. برای پست کردن لینک این مقاله، باید وضعیت خود را بهروزرسانی کنید و چیزی در مورد خود لینک بگویید. آنگاه نوشتار وضعیت شما این خواهد بود: «سرنخهای بیشتر یعنی فروش بیشتر. مروری بر موفقترین راهبردهای تولید سرنخ ۲۰۱۱٫ با ما همراه باشید و با ایدههای قدرتمند در عمل آشنا شوید.»
۴. مشوقهایی برای درگیرسازی
فیسبوک، توییتر و یوتوب ویژگیهای مشترکی دارند که اساسا اثربخشی بازاریابی محتوایی شما را چندبرابر میکنند. یک کاربر، محتوایی را با کاربر دیگر به اشتراک میگذارد و این چرخه ادامه مییابد. برای اینکه بتوانید به این شکلِ تصاعدی دیده شوید، باید طی پویش یا دورهای معین تا جایی که میتوانید جنبوجوش داشته باشید. برای این کار، هیچ روشی بهتر از فراهم کردن مشوقی برای برانگیختن کنش از سوی مخاطب نیست. در زیر نمونههایی ارائه میکنیم که میتوانید از آنها در پستهای خود بهره بگیرید:
- مسابقهها
- شرطبندیها
- جوایز
- هدایای رایگان
- قرعهکشی ها
یا هر چیز دیگری که به ذهنتان میرسد.
انگیزشِ شخصیتهای خریدار باعث افزایش درگیری آنها میشود و کسبوکار شما را در موقعیت بهتری برای دیدهشدن قرار میدهد.
درباره داود ستوده راد
فریلنسر ، داود ستوده راد هستم که به صورت حرفه ای در زمینه دیجیتال مارکتینگ فعالیت می کنم. متخصص در طراحی و بهینه سازی سایت و مشاور در کسب و کار اینترنتی و استارت آپ ها هستم.
نوشتههای بیشتر از داود ستوده راد
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.