تولید محتوا برای تدریس چگونه است ؟
تولید محتوا برای تدریس روشی جدید برای ارایه اطلاعات و دادههای آموزشی است. به احتمال خیلی زیاد در آینده در برخی از کشورها مدارس تعطیل شوند و آموزش به صورت مجازی به دانش آموزان ارایه شود. به لطف محتوای آموزشی الکترونیک این کار شدنی است.
در دنیای دیجیتال، محتوا مهم تر و حیاتی تر از همیشه شده است و حالا باید از محتوا برای بازاریابی استفاده کنیم. بازاریابی محتوا پروسه ای است که در سه مرحله می توان آن را خلاصه کرد.
تحقیق قبل تولید محتوا: قبل از اینکه شروع به نوشتن و تولید محتوا کنید باید موضوع و عبارت کلیدی اصلی و محتواهای رقبای خود را بررسی کنید.
تولید و سئو محتوا: حالا شروع به تولید محتوا کنید و محتوایی را برای کاربر و هم گوگل تولید کنید که هر دو مخاطب محتوای شما هستند.
توزیع و ترویج محتوا (بازاریابی محتوا): خب حالا وقت آن رسیده که محتوای خودتان را در اختیار بقیه بگذارید تا از آن استفاده کنند.
نمایش فهرست این آموزش :
- مسیر تولید محتوا برای تدریس شامل ۴ فرآیند اساسی است
- مؤلفههای تولید محتوا برای تدریس
- آموزش مفید برای تولید محتوا برای تدریس چیست؟
- اگر نمیدانید چه چیزی را آموزش بدهید!
- تولید محتوا برای تدریس را از کجا شروع کنیم؟
- برای ساخت تولید محتوا برای تدریس به چه نیازمندیم؟
- طرحهای گرافیکی، بازیکنی که بازیش به چشم نمیآید
- نکات مهم در ارائه تولید محتوا برای تدریس
- به محتوای آموزشی جهت و هدف بدهیم
- قبل از طراحی و تولید محتوا برای تدریس باید چه کنیم؟
- محتوای الکترونیکی چیست؟
- هدف از تولید محتوا دیجیتالی چیست؟
- مراحل تولید محتوای الکترونیکی در تولید محتوا برای تدریس
- ابزارهای تولید محتوا برای تدریس
- اصول تولید محتوای الکترونیکی در تولید محتوا برای تدریس
- انواع تولید محتوای الکترونیکی
- روشهای تهیه تولید محتوا برای تدریس
- تولید محتوای آموزشی چیست؟
- توصیه به دبیران و معلمان عزیز
مسیر تولید محتوا برای تدریس شامل ۴ فرآیند اساسی است
- جمعآوری محتوای آموزشی
- پختن و آماده سازی محتواهای گردآوریشده
- طراحی گرافیکی صفحات و سرفصلها مطابق محتوای جمعآوریشده
- اتوران سازی محتوا
۱- جمعآوری محتوای آموزشی :
محتوا مهمترین بخش یک درسافزار است . که شامل فیلم ، عکس ، صدا ، متن ، پویانمایی و … بوده و هدف آن آموزش یک یا چند بخش از محتوای درسی است . شما اگر قصد تولید یک نرمافزار آموزشی را داشته باشید بایستی ۵۰% زمان و انرژی خودتان رو صرف این مرحله کنید.
۲- آمادهسازی محتوای جمعآوریشده :
بعد از اینکه محتوای اولیهی شما آماده شد نمیتوانید به همان صورت استفاده کنید بلکه ابتدا بایستی هرکدام از آنها را با نرم افزار های ادیت ویرایش نموده و آماده ی استفاده در نرم افزار های اتوران ساز کنید. این مرحله ۲۰% وقت و انرژی شما را خواهد گرفت.
۳- طراحی گرافیکی صفحات :
این قسمت بعد از محتوا قابل لمس ترین قسمت یک نرم افزار است در واقع داشتن یک محتوای مناسب و کامل ، بدون توجه به رنگ آمیزی آن محتوا ! تاثیر پذیری و کاربر پسندی آن را به شدت کاهش می دهد . بنابراین طراحی گرافیکی صفحات به منظور نمایش محتوای تهیه شده می تواند منجر به ارائه ی اثر تاثیر گذار و موفقی خواهد بود. این قسمت هم ۲۰% اهمیت تولید محتوا را دارد.
۴- اتوران سازی :
شما تا به اینجای کار ۹۰% روند تولید محتوا برای تدریس خودتان را انجام داده اید . بسیاری از افراد تازه کار و مبتدی برعکس این فکر می کنند آنها باور دارند که بخش اعظم کار یک پروژه قسمت اتوران سازی آن است .
در حالی که بیشترین وقت یک محتوا ساز تهیه ی محتوا ، رنگ آمیزی محتوا و سپس تبدیل به اتوران است.
مؤلفههای تولید محتوا برای تدریس
اولین مؤلفه برای انجام تتولید محتوا برای تدریسولید محتوای آموزشی مفید و مطلوب مهارت است. با داشتن مهارت میتوانیم تولید محتوای مناسبی انجام دهیم. کسی که ادعا دارد که در زمینهای میتواند تولید محتوا کند باید در آن حوزه به درجه بالایی از تجربه و دانش رسیده باشد. اما دومین مؤلفه انتقال مفاهیم به دیگران است.
در این مؤلفه این بحث به میان میآید که کسی که صرفاً تنها یک معلم است نمیتواند مطالب را به شیوههای راحت و آسان انتقال دهد. یک معلم باید بتواند انتقال دهنده درست آموزهها باشد.
آموزش مفید برای تولید محتوا برای تدریس چیست؟
یک آموزش مفید و مطلوب زمانی انجام میپذیرد که معلم بتواند مطالب قسمتی از یک درس را به شیوهای مناسب با بهره گیری از انواع شیوهها، فنونها، روشهای گوناگون تدریس آن مبحث درسی را در آموزش برای فراگیران تولید محتوا برای تدریس آسان کند. آموزش صرفاً به معنی این نیست که معلم متکلم وحده باشد و فقط او سخن بگوید؛ بنابراین با این کار میتوانیم متدهای موثر آموزش را نیز به کار ببندیم، مثلا با ساخت محتوای آموزشی از دانش آموزان کار بکشیم. وقتی آنها آموختههای خود را به کار ببندند به هدف آموزش رسیدهایم.
تمام این محصولات را میتوان با موبایل تولید کرد. در تولید محتوا برای تدریس به طور کلی سه دسته محصول تولید میکنیم:
۱. محصولات متنی
محصولات متنی میتواند کتاب چاپی، کتاب الکترونیکی، جزوههای آموزشی، دستورالعمل و … باشد.
۲. محصولات صوتی
محصولات صوتی میتواند در قالب آموزشهای صوتی، مصاحبههای صوتی، صوت کارگاه آموزشی و همایش و … باشد. برای تولید محصولات صوتی کافی است یک موبایل خوب داشته باشید تا صدا را توسط آن ضبط کنید.
۳. محصولات تصویری
شما میتوانید فقط با یک موبایل، فیلمهای آموزشی با کیفیت عالی تهیه کنید. زمانی این موضوع رویایی بیش نبود. ولی اکنون هر جایی که هستید کافی است اراده کنید، موبایلتان را از جیب درآورید و چند دقیقه فیلم تهیه کنید.
لازمه هر موفقیتی استراتژی درست و منطقی است
به یاد داشته باشید برای رسیدن به موفقیت در هر فعالیتی لازم است از یک نظم و منطق درست استفاده کرد. نداشتن استراتژی به معنای نداشتن نقشه راه است و نداشتن نقشه راه به نوبه خود به این معنا است که هدف خود را نشناختهاید. با چینش یک استراتژی منظم و مشخص از وضعیت خود اطمینان حاصل میکنید و میدانید دقیقا کجای کار قرار گرفتهاید. به مانند تمام کسب و کارهای فعال در فضای مجازی برای خود یک تقویم محتوا ایجاد کنید، روز و ساعت دقیق انتشار پستها را در آن مشخص کنید. از روزها و مناسبتهای خاص در ارائه مطالب و برنامهها و همچنین ارائه تخفیفات به مشتریان قافل نشوید. در تولید محتوا برای تدریس دقت به این موارد ضروری است.
حجم محتوای ارائه شده از مهترین و حساسترین بخشها در روند کار به شمار میرود. مسلم است توضیحات طولانی و جامع به دور از حوصله خوانندگان آن مطلب است و نتیجه چندان مطلوبی به دنبال ندارد. حجم نوشته باید تا حد امکان مختصر و مفید باشد و از سویی به کار خوانندگان آن بیاید.
چند مثال از محصولات تولید محتوا برای تدریس
۱. کتاب کاغذی
۲. کتاب الکترونیکی
۳. سیدی صوتی
۴. فایل صوتی دانلودی
۴. دیویدی فیلم
۵. فیلم دانلودی
۶. جزوه آموزشی
۷. دوره آنلاین
۸. کارگاه آموزشی
۸. همایش
۹. بسته آموزشی
۱۰. مشاوره
۱۱. کارت آموزشی
۱۲. خبرنامه
۱۳. مقاله
۱۴. وبینار
۱۵. عضویت پولی در سایت
۱۶. برنامه موبایل
اگر نمیدانید چه چیزی را آموزش بدهید!
در این قسمت میخواهم یک راهکار ساده ارائه کنم تا بتوانید موضوع تدریس خود را مشخص کنید. شما حتما به حوزههای مختلفی علاقه دارید و شاید این حوزهها را بهصورت تفریحی دنبال میکنید.
همچنین احتمالا تخصصهایی دارید. مثلا شاید دوستانتان میگویند در درست کردن کباب بسیار عالی عمل میکنید!
احتمالا حوزهای که باید تدریس کنید، باید وجه اشتراک علاقهها و تخصصهای شما باشد. علاقه شاید از تخصص مهمتر باشد و باعث شود با پشتکار در یادگیری به یک متخصص تبدیل شوید.
تولید محتوا برای تدریس را از کجا شروع کنیم؟
تولید محتوا برای تدریس براساس نیاز دانش آموزان تهیه و تدوین میشود. نوع محتوا بایستی متناسب با زندگی کودکان باشد و برای آنان ملموس باشد. بدون تردید محتوایی که در راستای نیاز کودکان و با تجربیات زندگی او پیوند ایجاد کند میتواند تولید محتوای مناسب، مفید و جذابی باشد.
برای ساخت تولید محتوا برای تدریس به چه نیازمندیم؟
ابتدا باید محتوایی که میخواهیم به دانش آموزان آموزش دهیم را مشخص کنیم. سپس با بررسی متدهای آموزشی و نظریه یادگیری و شناسایی مخاطبان محتوای آموزشی گام دوم را برداریم.
در گام دوم ما باید تیم تولید محتوا را مشخص کنیم سپس به کمک تصمیمات تیم تولید محتوا از نرم افزار و ابزارهای مورد نیاز برای ساخت آن استفاده میکنیم.
گفتنی است، ما باید شناخت کلی از ویژگیهای جسمی، روحی و روانی کودک داشته باشیم و برای تدارک یک محتوای آموزشی خوب و مناسب باید بدانیم دانش آموز چه نوع ویژگیهایی دارد تا بتوانیم متناسب با آن برای او تولید محتوا کنیم.
تولید محتوا برای تدریس مناسب، جایگزین محتوای نادرست شبکههای مجازی
مسئول و کارشناسان آموزشی معتقدند که علاوه بر تدریس مطالب درسی به این روش جدید، باید در زندگی واقعی بچهها نیز به واسطه تولید محتوای آموزشی سعی کنیم مطالبی تولید کنیم که کودک به سمت شبکههای اجتماعی و محتواهای غیر اخلاقی و ناشایست نرود.
طرحهای گرافیکی، بازیکنی که بازیش به چشم نمیآید
در میان ابزارهای مختلف تولید محتوا برای تدریس طرحهای گرافیکی نقش بسیار مهمی را ایفا میکنند که خیلیها از این نقش خبر ندارند. در نظر بگیرید در حین تماشای بازی بازیکنان یک تیم فوتبال به طور معمول بازی یک، دو یا حداکثر سه بازیکن به چشم میآید و همه از بازی آنها تعریف و تمجید میکنند. اما بازیکنانی هم در زمین حضور دارند که نقش آنها بسیار پررنگ است و به چشم نمیآید. طرحهای گرافیکی در کار تولید محتوا به خصوص در موضوعات آموزشی این وضعیت را دارند. باید بدانید که بدون طرحهای گرافیکی و تصاویر باکیفیت کارتان جلو نمیرود و محتوای شما ممکن است از نظم خود فاصله بگیرد.
به کمک طرحهای گرافیکی و تصاویر باکیفیت قادر خواهید بود توجه دانش اموزان و مخاطبان خود را به مطالعه و انتشار محتوا جلب کنید که این به نوبه خود قدم مثبتی به حساب می آید. استفاده از طرحهای گرافیکی وتصاویر مدرن، آموزشی، سرگرمی و حتی بیزینسی برای مخاطبان جذاب است و عاملی برای تمرکز بیشتر بر روی مطلب خواهد بود. ابزارهای متنوع و قدرتمندی که در دنیای امروز وجود دارند این امکان را در اختیار شما قرار خواهند داد تا با ویرایش عکسها و فیلمها طرحهای گرافیکی متفاوتی خلق کنید. برنامههای شرکت ادوبی همانند فتوشاپ، پریمیر، افتر افکت و … معروفترین این ابزارها به شمار میآیند.
لیست بهترین نرم نرم افزار تدریس آنلاین (ابزار تدریس آنلاین)
فراروم | برگزاری کلاس آنلاین با پشتیبانی از زبان فارسی |
اسکای روم | برگزاری وبینار و وب کنفرانس و آموزش مجازی |
سی روم | نرم افزار کلاس آنلاین ایرانی |
نیما | نرم افزار فارسی در زمینه آموزش آنلاین |
Zoom | برگزاری کنفرانس ویدئویی و جلسات آنلاین |
Cisco Webex Meetings | برگزاری جلسات ویدئویی به راحتی و خیلی آسان |
Adobe Connect | از بهترین و رایج ترین ابزارهای کلاس مجازی |
Schoology Learning | نرم افزار کلاس آنلاین و محیط های یادگیری ترکیبی |
همچنین به منظور استفاده مستقیم از تصاویر گرافیکی در تولید محتوا برای تدریس با جستجو سایتهای مناسبی را خواهید یافت
ویژگیهای یک محتوای آموزش مناسب تولید محتوا برای تدریس
یک محتوای خوب باید به گونهای طراحی شود که دانش آموز پس از مواجه شدن با آن انگیزه پژوهش در ذهنش پرورش یابد.
در زیر به ویژگیهای یک محتوای مناسب میپردازیم:
- اثر بخشی مناسب مطالب آموزشی برای فراگیران
- محتوا جذاب باشد و در فراگیر انگیزه ایجاد کند و او را به ادامه محتوا علاقه مند سازد.
- به دانش آموز پرسش در رابطه با آن محتوا را بدهیم و موقعیت پاسخ را از وی نگیریم.
- بین معلم و دانش آموز تعاملی دو طرفه ایجاد گردد و فقط معلم سخنگوی مباحث نباشد.
- برای یادگیری محتوا از عکسها، فیلمها، پوسترها، نقاشی، انیمیشن، نرم افزارهای تولید محتوای الکترونیکی و… استفاده کنیم.
- برای ملموس کردن محتوا از شبیه سازی بهره جوییم.
- محتوا را با آرایش مناسب ارائه دهیم تا محتوا در ذهن فراگیر ساماندهی معقولی داشته باشد.
نکات مهم در ارائه تولید محتوا برای تدریس
برای تولید محتوا برای تدریس سعی شود که از تصاویر استفاده شود. در تولید محتوا از کپی برداری خودداری کنیم و از سرتیترهای خوب و جذب کننده بهره گیریم. محتوا را گونهای بنویسیم که در فکر و تصور کاربران تثبیت شود و بعدها در ذهنش تبلور ببخشد.
برای بچهها کار کنیم، به طوریکه محتوی ساده را برای او در نظر بگیرید. و با زبان خودشان به خودشان آموزش دهیم. زیرا کاربران با مشاهده مطالب سخت و دشوار حواسشان از محتوا پرت خواهد شد و توجهشان به محتوا جلب نخواهد شد.
به محتوای آموزشی جهت و هدف بدهیم
تولید محتوا برای تدریس که سمت و سوی مشخصی ندارد در ذهن و جسم و جان کاربران تأثیر گذار نخواهد بود. معلم باید به محتوای آموزشی جهت دهد و به وسیله آن به اهداف آموزشی خود که یک هدف غایی است دست یابد.
قبل از طراحی و تولید محتوا برای تدریس باید چه کنیم؟
قبل از این که تولید محتوا برای تدریس آماده و تدوین گردد، اهداف ما مشخص میگردد. این که ما باید کاربران خود را تعیین کنیم سپس فضا و امکانات خود را بررسی نماییم همچنین موقعیت جغرافیایی خود را مشخص نماییم تا بدانیم به چه کاربری در چه نقطهای از این کره خاکی قصد انتقال محتوای آموزشی را داریم.
درون تولید محتوا برای تدریس خود چه مفاهیمی قرار میگیرد
مضمون محتوای ما بایستی متناسب با قومیت، فرهنگ، آداب و رسوم، زبان، نژاد و زندگی اجتماعی فراگیران باشد. این که مثلاً دانش آموزی در کشور آلمان زندگی میکند بایستی محتوایی طراحی و تدوین نماییم که با آن فرهنگ و قومیت سنخیت داشته باشد؛ زیرا درون مایه محتوا معمولاً بیان مباحث اعتقادی، قوانین آن کشور، تجربیات زندگی آن خطه از آن سرزمین و … میباشد.
جالب است بدانید که بچهها با زبان مادری خودشان بهتر یاد میگیرند. اگ بتوانیم اصل ۱۵ قانون اساسی را سرمشق قرار دهیم و برای دانش آموزان یک منطقه با زبان مادری خودشان یک محتوای آموزشی بسازیم، شاهکار کردهایم.
محتوای الکترونیکی چیست؟
محتوای الکترونیکی در تولید محتوا برای تدریس یک مفهوم گسترده است و بیشتر در حوزه محتوای آموزشی مورد استفاده قرار میگیرد. به هر نوع محتوایی که از طریق رایانه، گوشی هوشمند و ابزارهای الکترونیکی قابل مشاهده و انتقال باشد، محتوای الکترونیکی می گویند.
محتوای الکترونیکی شامل محتوای متنی، صوتی، تصویری، انیمیشنی و فیلیمی است، که در قالب برنامههای آموزشی، مانند آموزش مکمل درس، مورد استفاده قرار میگیرد. از جمله محتواهای الکترونیکی میتوان به کتابهای دیجیتالی اشاره کرد که به سرعت رشد و توسعه یافته و مورد استقبال مردم قرار گرفته است.
هدف از تولید محتوا دیجیتالی چیست؟
هنگام تولید محتوای الکترونیکی، هدف صرفاً بازی و سرگرمی نیست و هدف اصلی یادگیری و آموزش است. شاید محتوای الکترونیکی برای سنین جوان و نوجوان جذابتر باشد ولی برای تمامی سنین مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین برنامههای آموزشی در حوزههای مختلف، میتواند برای تمامی افراد با سلایق و علایق متفاوت استفاده شود.
مراحل تولید محتوای الکترونیکی در تولید محتوا برای تدریس
برای تولید محتوا این موارد را گام به گام انجام دهید و مطمئن باشید که میتوانید محتوای الکترونیکی مناسبی تولید کنید. البته میتوانید با سفارش تولید محتوای الکترونیکی به شرکتهای تولید محتوا، به آنچه میخواهید دست یابید.
ابتدا طرحی برای آماده سازی محتوا، جهت تبدیل به محتوای الکترونیکی و همچنین سناریویی طبق مراحل انجام پروژه، تهیه کنید. سپس اجزایی را که در محتوای الکترونیکی به آن نیاز دارید، تولید کرده و بعد به جمع بندی محصول خود که شامل صوت، تصویر، انیمیشن و … است، بپردازید. در آخر برای انتشار آن، باید بستری مناسب را انتخاب کنید تا مورد استقبال قرار بگیرد.
ابزارهای تولید محتوا برای تدریس
محتوای تصویری
شاید اولین قسمتی که توجه کاربران را به محتوای الکترونیکی شما جلب میکند و سبب میشود از آن استفاده کنند، قسمت تصویری آن باشد. بهتر است برای تولید عکسهای مناسب از برنامههای photoshop, photoimpact, snaglt استفاده کنید. تصاویر میتوانند در فرمتهای jpg,gif,bmp ذخیره شوند.
Gif ها یک فرمت عالی برای استفاده در صفحات وب هستند و برای محتواهای الکترونیکی بیشتر از فرمت jpg استفاده میکنند، چرا که تصویری با میلیونها رنگ در فایلی کوچک ذخیره میشود. محتواهای تصویری از جذابترین تولید محتواهای الکترونیکی به شمار میرود.
محتوای متنی
میتوان به متن یک محتوا به عنوان مهمترین بخش محتوای دیجیتالی اشاره کرد. برای تولید محتوا، متنی میتوانید از نرم افزارهای presenter,PowePoint,Arobat reader استفاده کنید. همچنین محتواهای متنی خود را میتوانید در قالبهای pdf,Txt,doc,htm ذخیره نمایید. از جمله، بیشتر کتابهای الکترونیکی نیز در همین فرمتها وجود دارند. همین طور در تمامی رایانهها، قابلیت تولید محتوای متنی فراهم شده است.
محتوای صوتی
همانطور که می دانید امروزه اکثر محتواهای آموزشی، صوتی است و افراد علاقه زیادی به این بخش از محتواهای الکترونیکی نشان میدهند. چرا که در اکثر مواقع میتوانند از آن استفاده کنند، مانند پیاده روی، در طول مسیر، هنگم دوچرخه سواری و… .
نرم افزارهایی برای تولید محتوای دیجیتالی و ضبط صدای با کیفیت وجود دارد، مانند SoundBooth, SoundFourge, Audition Captivate. حال این فایلها در فرمتهای مختلفی از جمله mp3,wav,au ذخیره میشوند. این فرمتها میتوانند موسیقی را با کیفیت عالی ولی در حجم فشرده، ارائه دهند، به همین دلیل محبوبیت زیادی در بین کاربران دارد.
محتوای ویدیویی
از محتواهای ویدیویی برای سرگرمی، آموزش و تبلیغات و … استفاده میکنند. همچنین با نرم افزارهایی که هم اکنون در بازار برای فشرده سازی و پخش فیلمهای با کیفیت وجود دارد، توانستهاند مخاطبان زیادی را به خود جلب کنند. نرم افزارهای تولید محتوای الکترونیکی برای فیلم captivate, Camtasia هستند. امروزه فیلم، سریال و ویدیوهای آموزشی جزو پرطرفدارترین محتواهای الکترونیکی به حساب میآیند.
محتوای انیمیشن
انیمیشنها از جدیدترین ابزارهای آموزش و تبلیغ به شمار میروند. انیمیشنهای دو بعدی و سه بعدی با استفاده از فایلهای فشردهای که وجود دارد، قابلیت استفاده برای تمام کاربران را فراهم کرده است. از جمله نرم افزارهای تولید محتوای الکترونیکی انیمیشن، میتوان به Flash,Swishmax, Captivate اشاره کرد. این انیمیشنها در فرمتهای swf,flc,gif تولید میشوند. انیمیشنها نیز مخاطبان زیادی در سنین مختلف دارند و تنها مختص نوجوانان نیستند.
اصول تولید محتوای الکترونیکی در تولید محتوا برای تدریس
در تولید محتوای دیجیتال باید توجه نمایید که محتوای تولید شده ساده و قبل فهم برای سن مخاطبی که در نظر دارید، باشد. همچنین نباید از کلمات سنگین و پیچیده در تولید محتوا استفاده کنید. بهتر است تا جایی که میتوانید از زیاده گویی بپرهیزید و مستقیم به اصل مطلب اشاره کرده و سعی کنید تمام ابهامات موجود در متن خود را رفع نمایید تا مخاطب به آنچه میخواهد، دست یابد.
میتوانید برای رسیدن به محتوایی بی نقص با سفارش تولید محتوای دیجیتال به شرکت الوکانتنت از داشتن محتوایی جامع و کاربردی لذب ببرید.
انواع تولید محتوای الکترونیکی
از محتواهای الکترونیکی تولید محتوا برای تدریس در موارد گوناگونی استفاده میکنند، مانند ایجاد و ساخت اپلیکیشن های بانک اطلاعاتی، تولید نرم افزارهای سرگرمی و بازی، ایجاد اپلیکیشن های آموزشی برای انواع سیستمهای عامل، تولید محتواهای الکترونیکی مکمباید به این منطق در سازمان دهی برای یادگیری، بی اعتنا بود. در هر حال در تنظیم محتوای آموزشی هر دو جنبه، یعنی منطق موضوع آموزش و توالی روان شناختی تجارب یادگیری را باید در نظر داشت. برای تدوین محتوای آموزشی باید به اصول تولید محتوا، مفهوم سازی در محتوا، سازماندهی محتوا، نوشتن و ارزشیابی محتوا توجه نمود.
مزایای تعیین ملاک تولید محتوا برای تدریس شامل چه مواردی میشود؟
۱- ایجاد وحدت رویه در فعالیتهای آموزشی سازمان
۲- فراهم کردن چهارچوبی برای طراحی محتوای آموزشی و ارائه معیارهایی برای پاسخگویی،
۳- کمک به هدف گذاری محتوای آموزشی و همچنین، تسهیل در امر فرایند برنامه ریزی درسی (انتخاب محتوا، روش، ارزشیابی)
۴- کمک به تدوین سند محتوای آموزشی در سازمانهای مشابه
۵- توسعه و بهبود کیفیت فعالیتهای آموزشی
۶)فراهم کردن امکان اعتباربخشی از قسمتهای گوناگون تولید محتوا برای تدریس
۷) فراهم کردن معیاری برای ارزشیابی از عملکردهای آموزشی و پژوهشی
روشهای تهیه تولید محتوا برای تدریس
برای تولید محتوای آموزشی اصول و قواعد خاصی وجود دارد، که این اصول باید در تولید محتوای آموزشی به کار رود . این ویژگیها می تواند صراحت، عدم تناقض و منظم بودن باشد. این اصول عبارت اند از:
اهمیت و اعتبار: محتوای آموزشی علاوه بر آنکه باعث رشد مهارت وتوانمندی در فراگیران می شود، باید مفاهیم و اصول اساسی را نیز دربر گیرد.
علاقه مندی فراگیران: از آنجا که یکی از اساسی ترین هدف های تولیدمحتوای الکترونیکی، خود فراگیران هستند، لذا علایق فراگیران بسیارمهم است. اگر محتوای آموزشی با گروه سنی و قوه درک افراد مطابقت داشته باشد، علایق آنان را برمی انگیزد.
سودمندی: محتوای مفید و کاربردی دانش و اطلاعات لازم را در خصوص مهارتهای موردنظر، به فراگیران ارائه می دهد.
توان یادگیری: محتوای آموزشی نباید خارج از توان و قابلیت درک فراگیران باشد، بلکه باید با رشد همه جانبه فراگیران همخوانی داشته باشد.
انعطاف پذیری: محتوای آموزشی باید به گونه ای سازماندهی شود که فراگیران با توجه به میزان و توانایی درک و یادگیری، قدرت انتخاب داشته باشند.
فزایندگی: در فزایندگی، افزایش وسعت عمل یک تجربه نسبت به قبل مطرح است؛ تا درک وسیع تر و عمیق تری به فراگیران در خصوص فعالیت داده شود و یادگیری آنان در سطح بالاتری از سطح قبلی مطرح گردد.
وحدت و یکپارچگی: محتوای آموزشی باید به گونه ای باشد که برداشتهای فراگیران در بخشهای مختلف برای تأیید یکدیگر باشد.
توالی مطالب: مطالب باید در یک مسیر مشخص و به صورت منطقی و با توجه به مطالب آن رشته و یادگیریهای قبلی فراگیران تهیه و تنظیم شود.
تازگی موضوع: محتوای آموزشی باید متناسب با شرایط و نیازهای روز باشد و منبع آن جدید و اعتبار علمی کافی داشته باشد.
پرورش مفاهیم اساسی و روش ها: محتوای آموزشی باید براساس تحلیل مفاهیم اساسی و شناخت روشهای درست، بر پروراندن و رشد اندیشه تأکید داشته باشد نه انتقال انبوهی از اطلاعات علمی.
ارتباط با مسائل روز: محتوای آموزشی باید فراگیران را برای زندگی اجتماعی و شغلی آینده و برخورد با مسائل آن آماده سازد.
پایه ای برای آموزش مداوم: محتوای آموزشی باید به گونه ای ارائه شود که یادگیری بعدی را ضروری سازد و بیانگر آموزش مداوم در چهارچوب آموزش رسمی و غیررسمی باشد.
فرصت مناسب برای فعالیتهای یادگیری چندجانبه: محتوای آموزش باید بر انواع فعالیتهای یادگیری تأکید داشته باشد و فراگیر را به فعالیتهای مختلف آموزشی ترغیب کند.
مفاهیم، اصول و قوانین هر علم: محتوای آموزشی باید به مفاهیم موجود آن علم توجه نماید. مجموعه اطلاعات، میراث علمی و دانش اندوخته شده، و سازمان یافته هر علم، چهارچوبی است که براساس آن محتوای برنامه آموزشی سازمان می یابد.
انطباق با زمان آموزش: تهیه و تنظیم محتوای آموزشی باید بر مبنای پیش بینی مدت زمانی باشد که برای آموزش لازم است؛ به این معنی که فرصت و زمان لازم برای پرورش آن مهارت به فراگیران داده شود. چنانچه محتوای تنظیم شده براساس زمان تخصیص یافته تهیه و تنظیم نشود، هرگز نمی توان در فرایند آموزش، فعالیت مطلوب آموزشی و تحقق هدفها را انتظار داشت.
تولید محتوای آموزشی چیست؟
تولید محتوای ویدئویی یک روش جدید برای ارائه اطلاعات آموزشی به صورت بصری و صوتی است. به احتمال زیاد در آینده نه چندان دور کل صنعت آموزش به سمت این تکنولوژی خواهد رفت.
علاوه بر این برای آموزش در هر صنعت نیاز به تولید محتوای ویدئویی آموزشی داریم. به خصوص در موقعیت های حاد که مدارس نیمه تعطیل است. محتوای ویدئویی آموزشی علاوه بر مدارس و آموزشگاه ها برای صنعت بسیار مفید است. این محتوا می تواند بررسی پشت صحنه یک محصول در صنعت باشد. همچنین ممکن است یک اینفوگرافیک متحرک یا یک ویدیو در مورد روند فعلی صنعت شما باشد. محتوای ویدئویی آموزشی می تواند پاسخ به سوالات مشتریان یا دیگران باشد.
هر صنعتی می تواند محتوای آموزشی ارائه دهد فقط کافی است در این امر تخصص داشته باشید. مثالی برای جمع آوری محتوای آموزشی می تواند این باشد که در یخچال چه چیزی را جستجو کنید.
هدف ما در این مقاله ارائه روش هایی برای تولید محتوای ویدئویی برای دانش آموزان است. برنامه شاد آموزش و پرورش به تنهایی پاسخگوی نیاز دانش آموزان نیست. تنها روشی که اکنون می تواند برای دانش آموزان بسیار مفید باشد تولید محتوای آموزشی به صورت ویدئویی یا تشکیل کلاس آنلاین در رومیت و ضبط آن است.
اولین قدم برای تولید محتوای آموزشی فراهم نمودن بستری مناسب برای آموزش مانند اجاره کلاس آنلاین یا سایر روش های مشابه مانند تولید ویدئو آموزشی است.
توصیه به دبیران و معلمان عزیز
مقطع ابتدایی یکی از مقاطع بسیار حساس به خصوص از طریق کلاس آنلاین است. دلیل این امر می تواند پایه ای بودن این مقطع باشد. از آنجایی که دانش آموزان در مقطع ابتدایی استدلال گرا و منطقی نیستند و به دنبال تجربه مباحث در دنیای واقعی هستند لازم است به صورت بصری مباحث را برای آن ها شرح دهیم. برای مثال اگر شما هزار بار به یک دانش آموز اول ابتدایی بگویید آتش خاصیتی دارد که می سوزاند شاید باور نکنند اما هنگامی که یک بار دست او را به آتش نزدیک کنید و احساس سوزش کند این موضوع برای او جا خواهد افتاد.
به آن ها بگویید که چه چیزی را نمی دانند
برای آن که یک نویسنده محتوای سایت بتواند تاثیرگذاری موثری بر روی مخاطب داشته باشد، قبل از هر چیز، باید با تمام توانایی های خود آشنا شود. همچنین باید مخاطب خود را بشناسد. اما مهم ترین نکته آن است که بداند کدام ساختار نگارشی می تواند بزرگ ترین کمک را به او در عرصه تولید محتوا داشته باشد.
به این نکته بسیار مهم توجه داشته باشید که نباید بلافاصله از یک نویسنده جدید و تازه کار برای تولید محتوا استفاده کنید. زیرا لازم است که او ابتدا به درک خوبی از انتظارات و جایگاه شرکت و کسب و کار شما برسد. هم چنین باید درک کند که تمرکز شما بیشتر بر روی چه موضوعی است تا بتواند برای آن مطلب بنویسد.
یکی از بهترین راه ها برای این کار آن است که از یک نفر (به عنوان مثال محقق و جست وجوگر تیم خود) که اطلاعات کافی در رابطه با شرکت و کسب و کار شما و نیز حوزه فعالیت آن را دارد، بخواهید تا به نویسنده جدید اطلاعات کافی را بدهد و به سوالات او پاسخ دهد تا بطور کامل با خواسته ها و استراتژی تولید محتوای شما آشنا و با آن سازگار شود.
نمونه سوالاتی که باید در اختیار نویسنده محتوا بگذارید:
- در حال حاضر چه فردی فضای کسب و کار را رهبری می کند و در مورد آن استدلال می کند؟ چرا؟
- چگونه این فضا سبب کسب درآمد می شود؟
- طرح چه نوع ایده هایی از نظر شرکت ممنوع است و نمی توان در مورد آن ها بحث کرد و چرا؟
- طرح چه نوع ایده هایی معمولا مورد پذیرش قرار می گیرد و چرا؟
- چه قوانین، محدودیت هایی برای فضای کسب و کار وجود دارد؟
- چه گروهی از کاربران و مخاطبان جذب این فضا می شوند؟ آن ها در مورد چه چیزی به جست و جو می پردازند؟
- چگونه میزان موفقیت شرکت در این فضای کسب و کار اندازه گیری می شود؟
ارائه لیستی از رقبا برای مشاهده و مطالعه آن ها
تعداد بسیار کمی از نویسندگان محتوا دست به تولید و انتشار محتوایی می زنند که از درستی آن با خبر نیستند و یا این که در مورد میزان اعتبار و کیفیت منبع آن اطلاعی ندارد.
داود ستوده راد در یک کلاسی در آموزش سئو خود بیان کرد که به جای آن که نویسندگان و تولید کنندگان محتوا بیشتر وقت خود را صرف انتشار محتوای بی کیفیت و نادرست کنند، باید به مطالعه و تحقیق در رابطه با دیگر رقبا و مطالبی که منتشر می کنند بپردازند. بهترین بخش این کار این است که می توانید لیست رقبا به همراه نقاط قوت و ضعف آن ها را در اختیار افراد تازه کار در تولید محتوا قرار دهید تا آگاهی آن ها را افزایش دهید.
برای مثال فردی را برای تهیه لیستی از ده رقیب و نویسنده برتر در زمینه کسب و کار خود منصوب کنید. از او بخواهید که نویسندگانی که مطالب آن ها بیشتر مورد توجه است را شناسایی کرده و دلایل آن را مشخص کند. این نویسندگان می توانند افرادی باشند که مطالبی در سایت های رقیب منتشر می کنند و یا خود به صورت مستقل در شبکه های اجتماعی و پادکست ها دست به انتشار مطلب می زنند. همچنین از نویسندگان خود بخواهید که مطالب رقبای شما را مورد مطالعه قرار دهند و آن ها را دنبال کنند تا متوجه شوند که برای تولید یک محتوای با ارزش در زمینه کسب و کار خود دقیقا باید به چه نکاتی توجه کنند.
در نهایت، نویسندگان محتوا باید به ارزش ها و ویژگی ها توجه کنند تا بتوانند با انتشار مطالب باکیفیت و معتبر، شما را در عرصه رقابت نگه دارند و در نهایت پیروز کنند. همچنین باید یک تولیدکننده محتوا به نکات ارزشمندی که از سوی رقبا نادیده گرفته شده است، توجه کند و برای برتری بر آن ها در تولید محتوا به کار بگیرد.
یکی از مواردی که کمک فراوانی به نویسنده محتوا می کند، آگاهی دادن نسبت به نکات زیر است:
- چگونه می توانیم یک موضوع مشابه را از نظر خودمان منتشر کنیم و حتی بهتر آموزش دهیم؟
- چگونه می توانیم عمیق تر وارد یک دیدگاه متفاوت شویم و آن را ارائه دهیم؟
- چگونه می توانیم مراحل را ساده تر آموزش دهیم؟
- چگونه می توانیم محتوای ارزشمند تر و بهتری را نسبت به رقبا ارائه دهیم؟
آموزش سنجش و تطبیق آن با عملکرد
یک کارشناس تولید محتوای وب سایت با هر سطحی از مهارت، باید یک آنالیزور باشد. در دراز مدت، نکته ای که باعث می شود تا عملکرد یک نویسنده محتوا بهبود پیدا کند و موثرتر به تولید محتوا بپردازد سنجش میزان موفقیت خود است. برای بهبود هنر نویسندگی، نیاز است که به ارزش ها و اطلاعات با اهمیت توجه کنید تا به هدف برسید.
تجزیه و تحلیل ترافیک می تواند در مواردی که داری ابهام بالا هستند مانند محتوا و تعییرات عملی ناگهانی آن، موثر باشد. این اطلاعات به نویسنده می گوید که آیا کاربران مطلب را می خوانند یا نه و چقدر با مطلب درگیر هستند. همچنین این اطلاعات این امکان را می دهد تا نویسنده محتوا متوجه شود که آیا مخاطب هدف را درست تشخیص داده است یا نه. علاوه بر آن چقدر مطلب برای مخاطب هدف مفید بوده است.
در واقع این اطلاعات کمک می کند تا نویسنده نسبت به مطلبی که نوشته است آگاهی پیدا کند و خود را در تولید محتوا بهبود دهد. برای بدست آوردن این اطلاعات می توانید از ابزار بسیار توانمند Google Analytics استفاده کنید.
در مورد تولید محتوا با ارزش تحقیق کنید و همیشه لیستی از ایده داشته باشید
ایده های تولید محتوا تعیین کننده این هستند که محتوای شما در آینده به یک متن خارق العاده تبدیل خواهد شد یا خیر. هنگامی که ایده مناسبی را انتخاب کنید، مخاطبین شما به معنای واقعی کلمه به محتوایتان اهمیت می دهند و با رغبت هرچه تمام، آن را به اشتراک می گذارند.
اولین قدمی که برای پیدا کردن بهترین ایده ها می توانید انجام دهید، چک کردن وب سایت های رقیبتان است؛ شما از فعالیت های آنان می توانید برای تهیه لیست تولید محتوا استفاده کنید.
اهمیت ایده های اولیه را شاید در ابتدای کار متوجه نشوید؛ اما بعد از گذشت چند ماه یا چند سال، متوجه خواهید شد که یک ایده خوب، تا چه حدی می تواند بر کیفیت پروسه تولید محتوا شما تاثیر بگذارد.
تحقیق در مورد موضوعاتی که انتخاب کرده اید
فرقی نمی کند که تولید محتوا شما قرار است به صورت تصویری، ویدئویی، صوتی یا متنی باشد، مهم این است که در مورد موضوعی که مدنظر دارید، همواره تحقیق و مطالعه کنید. حتی اگر قصد دارید که بر اساس تجربه و اطلاعات شخصی خود تولید محتوا کنید، باز هم نیاز تا جستجو و تحقیق دارید.
اگر زندگی نامه نویسندگان بزرگ را مورد مطالعه قرار دهید، متوجه خواهید شد که همه آن ها قبل از اینکه بخواهند یک کتاب بنویسند، شروع به مطالعه کتاب های نویسندگان دیگری که در همان زمینه ها صاحب کتاب بودند، کردند.
با توجه به نکات آموزش تولید محتوا، این قضیه در مورد دنیای آنلاین و مقاله های وب سایت ها نیز صادق است. در نتیجه، باید برای اینکه بهترین مقاله ها را در وب سایت خود داشته باشید، باید در مورد موضوعات خود تحقیقات کامل و جامعی بکنید.
دیدگاه منحصر به فرد خودتان را داشته باشید
تولید محتوا به همان سبک و روشی که دیگران در حال انجام همان روند هستند، طبیعی است که به نتیجه نخواهد رسید. نگران نباشید؛ شما همیشه می توانید از دور به این قصیه نگاه کرده و یک نتیجه گیری کلی از فعالیت های دیگران داشته باشید.
به عنوان مثال، فرض کنید که می خواهید برای محتوای خود، عنوان بنویسید، جدا از پیاده سازی تکنیک های سئو که در آموزش تولید محتوا آموخته اید، شما باید عبارت کلیدی اصلی آن صفحه را در گوگل جستجو کنید.
سپس باید حداقل عناوینی که در دو صفحه ابتدایی گوگل به کار برده شده اند را تجزیه و تحلیل کنید. در انتها، می توانید با ادغام ایده های منحصر به فرد خود و ایده های دیگر وب سایت های رقیب، بهترین عنوان را برای آن محتوا، تولید کنید.
شما از این روش برای هر بخش از سیستم تولید محتوا خود می توانید استفاده کنید. همانطوری که در این بخش به شما پیشنهاد دادیم از فعالیت های دیگران الگو بگیرید، ما به شما در آینده، آموزش می دهیم که چگونه به راحتی به منبعی برای دیگر وب سایت ها تبدیل شوید. خوشبختانه تولید محتوای سایت، پروسه ای گسترده است و زمینه را فراهم می کند تا شما بتوانید خلاقیت خود را در آن پیاده سازی کنید.
از داده ها و تجربیات خود استفاده کنید
آیا شما شخصا اطلاعاتی در مورد موضوع اصلی محتوایتان دارید؟ یا اینکه تجربه خاصی در زمینه مورد نظر کسب کرده اید؟ در ادامه این مسئله را به خوبی شرح خواهیم داد.
اگر جواب شما مثبت باشد، شک نکنید که استفاده کردن از این اطلاعات، می تواند پروسه تولید محتوا را به مرحله بالاتری ارتقا دهد. به عنوان مثال فرض کنید که شما در مقاله مورد نظر خود می خواهید وب سایت های معتبر برای پست مهمان را معرفی کنید؛ اگر خودتان نیز از پست مهمان در استراتژی هایتان استفاده کرده اید، قطعا می دانید که یک فلان وب سایت، برای پست مهمان کارساز نیست؛ شک نکنید که ارائه این اطلاعات به مخاطب، موجب جلب اعتماد او خواهد شد.
برخی تصور می کنند که اگر تجربیات خود را به دیگران ارائه دهند، در واقع به ضرر کسب و کارشان عمل کرده اند؛ حقیقتا به هیچ وجه اینطور نیست. مطمئن باشید به میزان کافی مهارت و تکنیک در کسب و کار شما وجود دارد که محدود به همین چند نکته ای که شما تجربه کرده اید نیست. در حقیقت همینکه تجربه خود را به اشتراک بگذارید، یک تجربه است که ما آن را به شما در این مقاله آموزش تولید محتوا آموختیم!
در مورد Subtopic ها تولید محتوا کنید
Sobtopic ها در واقع همان موضوعاتی هستند که کمتر کسی به آن ها پرداخته است؛ البته به یاد داشته باشید که اهمیت بالایی نیز باید داشته باشند. مثلا فرض کنید که موضوع اصلی کسب و کار شما سئو سایت است؛ حال بهتر است به جای اینکه مدام در مورد ماهیت سئو تولید محتوای دیجیتال داشته باشید، مطالبی هم برای موضوعاتی تولید کنید که کمتر رقیبی در مورد آن ها، مقاله منتشر کرده است.
در نتیجه، با تمرکز بر روی این قبیل موضوعات، شما می توانید مخاطبینی را جذب خود کنید که برای منحصر به فرد بودن شما اهمیت ویژه ای قائل هستند.
محتوای خود را در قالب های مختلف ارائه کنید
شما می توانید، همان محتوایی که می خواهید به صورت متن در اختیار کاربران قرار دهید، به شکل های زیر انتشار دهید:
- تصاویر
- طراح های کارتونی و گرافیکی
- اینفوگرافیک ها
- ویدئو
- نمودارهای مختلف
خلاصه تولید محتوا برای تدریس
دقت داشته باشید که محتوای تصویری هم می تواند متن مدنظر شما را در دل خود جای دهد؛ مثلا شما می توانید در یک ویدئو، از نمودار و اینفوگرافیک های مختلف استفاده کرده و اثر محتوای تصویری خود را چندین برابر کنید. البته منظور ما این نیست که از ارزش و اثرگذاری تولید محتوا متنی غافل شوید؛ بلکه شما باید سعی کنید تا محتوای خود را به صورت های مختلف و با بالاترین کیفیت در اختیار همه قرار دهید.تنها در این صورت است که تولید محتوا برای تدریس به ارزش و جایگاه واقعی خود می رسد!
درباره داود ستوده راد
فریلنسر ، داود ستوده راد هستم که به صورت حرفه ای در زمینه دیجیتال مارکتینگ فعالیت می کنم. متخصص در طراحی و بهینه سازی سایت و مشاور در کسب و کار اینترنتی و استارت آپ ها هستم.
نوشتههای بیشتر از داود ستوده راد
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.