تست ایده کارآفرینی چیست ؟
تست ایده کارآفرینی : صاحبان استارتاپ ها برای ارزیابی ایده های کسب و کار خود میبایست آزمونهای متعددی انجام دهند و در مرکز تک تک این آزمایشها باید دانش عمیقی از بحرانی ترین فرضیه(Hypothesis) ایده و اینکه چرا میخواهند این فرضیه ها رو تست کنند را داشته باشند.
نمایش فهرست این آموزش :
- گام صفر تست ایده کارآفرینی : تفکر و فرضیه (Think & hypothesis)
- ۱۰ سوال هنگام تست ایده کارآفرینی یک ایده تجاری
- ۱- مشخصات مشتری من چیست ؟
- ۲- چه چیزی را دارم جایگزین می کنم؟
- ۳- این محصول را چگونه به دیگران ثابت خواهم کرد؟
- ۴- چه کسی را برای تیم کاریم لازم دارم؟
- ۵- چه منابعی نیاز خواهم داشت؟
- ۶- طول مدت چرخه خریدم چقدر خواهد بود؟
- ۷- پیش بینی معقول فروشتان چیست؟
- ۸- ایده من تا چه حد قابل توسعه است ؟
- ۹- آیا من مهارت های لازم را دارم؟
- ۱۰- آیا خود من میتوانم این کار را برای دو سال بعد هم انجام بدهم؟
- تفکر خلاق و راه حل های جدید تست ایده کارآفرینی
- اعتبار سنجی ایده چیست؟
- چرا ایدهها باید اعتبار سنجی شوند؟
- چطور تست ایده کارآفرینی خود را اعتبار سنجی کنیم؟
- ۷ گام اعتبار سنجی تست ایده کارآفرینی در دنیای واقعی
- گام اول تست ایده کارآفرینی : طوفان فکری درونی
- گام دوم تست ایده کارآفرینی : از خانواده و دوستان خود سؤال نپرسید
- گام سوم تست ایده کارآفرینی : از یک کارآفرین کمک بخواهید
- گام چهارم تست ایده کارآفرینی : چگونگی رسیدن به مشتری را تعیین کنید
- گام پنجم تست ایده کارآفرینی : مصاحبه کنندگان خود را انتخاب کنید
- گام ششم تست ایده کارآفرینی : مصاحبه غیر رسمی خود را انجام دهید
- گام هفتم تست ایده کارآفرینی : بررسی و تصمیمگیری
- ایدهپردازی چه زمانی اهمیت پیدا میکند؟
- اولین قدم در راستیآزمایی تست ایده کارآفرینی ذهنی
- ایدههایتان را به کاغذ منتقل کنید
- تست ایده کارآفرینی هایتان را با دارایی خود تطبیق دهید
- برای ایدههای غیرقابل انجام خود همکار استخدام کنید
- آیا ایدههای من قابل توسعه است یا خیر؟
گام صفر تست ایده کارآفرینی : تفکر و فرضیه (Think & hypothesis)
ایده خود ( شامل محصول، تکنولوژی، بازار و …) را بصورت یک ارزش پیشنهادی جذاب برای مشتری و بصورت یک نمونه اولیه با قابلیتهای کاربردی برای مشتری و مدل کسب و کاری گسترش پذیر (scalable) سر و شکل بدهید. برای اینکار از بوم مدل کسب و کار و بوم ارزش پیشنهادی استفاده کنید.
در گام بعدی از خود بپرسید بحرانی ترین فرضیه یا فاکتور برای اینکه این مدل کسب و کار به درستی کار کند چه چیزی است؟ به عنوان مثال برخی از مهمترین این فرضیه ها عبارتند از:
- مطلوبیت (desirability) شامل ریسک بازار: آیا واقعا مشتری به ارزش پیشنهادی استارت ما نیاز دارد؟
- امکانسنجی (feasibility) شامل ریسک تکنولوژی و نوآوری: آیا محصول/سرویس قابل ساخت/اجرا هست؟
- پایداری (Viability) شامل ریسک اقتصادی: آیا من می توانم بیشتر از مبلغی که برای محصول/سرویس پیشنهادی استارتاپ خود هزینه کرده ام از آن درآمد کسب کنم؟)
برای پاسخ به موارد بالا شما آزمایش های متعدد و مختلفی انجام خواهید داد و آن زمان است که می توانید به درستی وارد چرخه ساخت، اندازهگیری و یادگیری شوید، که در زیر به اختصار توضیح داده شده اند:
گام یک : ساخت (Build)
در این گام شما آزمایش ها را طوری طراحی میکنید که به بهترین وجه برای فرضیه های کسب و کار شما مناسب باشد.
- بپرسید: کدام فاکتور یا فرضیه را باید اول آزمایش و تست کنیم و چگونه؟
- بپرسید: کدام تست ها ارزشمندترین داده و مدارک را در اختیار قرار می دهند؟
گام دوم اندازهگیری (Measure)
در این گام معمولا آزمایش ها انجام خواهد شد. که این آزمایش ها می تواند از طریق مصاحبه و صحبت با گروهی از مشتریان و سهامداران باشد. برای اینکار میتوانید به کمک راه اندازی صفحه فرود (Landing page) برای استارتاپ خود ببینید که آیا مردم روی وبسایت شما کلیک کرده اند، آیا ثبت نام و یا درخواست خریدی برای ارزش پیشنهادی شما وجود دارد یا خیر.
گام سوم یادگیری (Learn)
در این گام شما داده و اطلاعات دریافتی رو تحلیل خواهید کرد. در این گام شما به صورت سیستماتیک نتایج و داده های حاصل از تست و آزمایش را به فرضیه اولیه می دهید تا بتوانید بسنجید که آیا فرضیه و یا فاکتورهای اولیه شما درست یا غلط بوده است و یا اینکه برای جامعه هدف نامشخص و غیر واضح هستند. در این گام بصورت کلی به نتایج زیر میرسید که آیا می بایست ایده استارتاپی خود رو :
- دوباره شکل دهی(reshape) کنید
- چرخش (pivot) کنید
- فرض(Hypothesis) جدید بسازید
- یا اینکه باز هم به آزمایش ادامه بدید
یا اینکه همه چیز خیلی عالی بوده و همه شواهد دال بر موفقیت آمیز بودن ایده و فرضیات شما بدهند.
در انتها باز هم دقت داشته باشید که در مرکز همه آزمایش ها همیشه باید درک عمیقی از فرضیه هایی که بر پایه اونها قراره برای مشتری ارزش بیافرینید (بوم ارزش پیشنهادی) و اینکه چگونه قراره برای استارتاپ خود ارزش خلق کنید (بوم مدل کسب و کار) داشته باشید.
۱۰ سوال هنگام تست ایده کارآفرینی یک ایده تجاری
- چه سود و منفعت و کاربردی برای کاربران دارد؟
- جایگزین چیزی می شود؟
- چطور می خوای ایده رو به بقیه نشون بدی؟
- به چه افرادی در تیم نیاز داریم؟
- چه منابعی مورد نیازه؟
- چرخه خرید چگونه خواهد بود؟ مثلا فروش یک وسیله به بیمارستان ممکن است ماه ها طول بکشد اما فروش یک برنامه موبایل خیلی سریع تر می باشد.
- پیش بینی فروش معقول چقدر است؟
- این ایده تا چه حد قدرت رشد دارد؟
- آیا توانایی های لازم رو داریم؟
- آیا علاقه دارم ۲ سال آینده خودم رو به این ایده اختصاص بدم؟
۱- مشخصات مشتری من چیست ؟
شاید محصول یا ایده شما یک راه حل عالی برای شما باشد. اما آیا میتونید مشخصات خودتون را به عنوان مشتری محصولتان بشناسید؟ “از خودتون بپرسید بزرگترین درد مشتریتان چیست. تا با ایده تان آنرا درمان کنید.” این جمله معروف آلکساندر اوسوالدر است نویسنده کتاب _نسل بیزینس مدل. کارآفرین آریزونایی بنام دیوید دوج برای شروع کسب و کار خود تحقیقات گسترده ای بر روی مشتری های احتمالی ایده اش کرد , در آخر به نتیجه رسید و شرکت خود را با نام Sure Prep Learning بنا کرد تا به والدین نگران و رقابتگر کمک کند.
او امروزه کسب و کار خود را گسترش داده و دارای بیش از ۸۰۰ آموزگار در ایالات آمریکا است.
۲- چه چیزی را دارم جایگزین می کنم؟
“ایده شما هرچه می خواهد باشد, اون بیرون مردم یه چیز دیگه ای جایگزینش می خرند.” این سخن جیم پولکرانو , مدیر ارشد IMD است یکی از برگزیده ترین مدارس کسب و کار سوییس. از خودتان بپرسید محصول شما چه مزیتی دارد که مشتری حاضر است آنرا جایگزین خرید همیشگی اش بکند؟ البته لازم به ذکر است الزاما این مزیت نباید به محصولتان محدود شود, شما باید ببینید چه رقیب های دیگری دارید برای مثال اگر مشتری تان پول خود را برای خرید محصول شما نپردازد به جایش چه چیز دیگری برایش آنقدر مهم است که پولش را بدهد و آنرا بخرد , و آن هم رقیب شما خواهد بود.
۳- این محصول را چگونه به دیگران ثابت خواهم کرد؟
محصولتان را در حد امکان ملموس کنید! حالا این کار را با درست کردن عکس , انیمیشن یا حتی نمونه اولیه آن. با پیداکردن این نکته که چطور میتوانید محصولتان را به دیگران معرفی کنید خواهید فهمید محصولتان چقدر پایه و اساس استوار دارد. زیرا قابلیت نشان دادن محصولتان به دیگران مورد انتقاد زیادی قرار خواهد گرفت و این نیز کمکی به شما خواهد بود تا قبل از تولید انبود اشکالات کارتان را بررسی و رفع کنید.
۴- چه کسی را برای تیم کاریم لازم دارم؟
در همان پله های نخستین شما خواهید فهمید نظرات چه کسی برایتان سازنده تر است و بعد از آن خواهید فهمید فکر چه کسانی را برای همفکری لازم دارید حالا چه در رابطه با محصولتان باشد, بازاریابی محصولتان یا حتی روابط عمومی کسب و کارتان.شما باید راهی پیدا کنید تا میزان علاقه افراد حاضر را به ایده تان بفهمید تا بتوانید افراد بهتری را به عنوان شریک کاری یا کارمند انتخاب کنید.
۵- چه منابعی نیاز خواهم داشت؟
دقیقا ایده تان را چطور عملی خواهید کرد؟ جواب این سوال مستلزم دانستن این نکته است که به چه منابعی نیاز خواهید داشت , از کارگاه گرفته تا کامپیوتر و لوارم اداری و کاغد و دفتر. راهکار حل این مساله این است که قبل از صرف وقت و پول زیاد بر روی تست و تولید محصولتان لیستی از دارایی های کلیدیتان تهیه کنید و بررسی کنید هرکدام را کجا و چگونه می خواهید تخصیص دهید.
۶- طول مدت چرخه خریدم چقدر خواهد بود؟
شما می خواهید بدانید مدت زمان چرخه خریدتان چقدر است تا بتوانید نیاز مالی پیش رویتان را تخمین بزنید. با چرخه خرید بلندتر شما پول بیشتری نیاز خواهید داشت و البته سودی که قرار است به دستتان برسد زمان زیادی طول خواهد کشید. به عنوان مثال اگر می خواهید تجهیزات بیمارستانی بفروشید شاید چرخه خرید و معامله ۱۸ ماه طول بکشد. اما اگر بازی موبایل (اُپ) میخواهید بفروشید چرخه خریدتان خیلی کوتاه خواهد بود.
۷- پیش بینی معقول فروشتان چیست؟
شما می خواهید عملکرد واقعی فروشتان را آنالیز کنید تا به پیش بینی محکمی از فروشتان ارایه دهید. برای مثال شما میخواهید یک رستوران در مرکز شهر دایر کنید دیدگاه غلط این است که فقط به سودی فکر کنید که از این رستوران عایدتان می شود اما در اصل مسایل مهمتری همچون مقدار فضا , نوع رستوران , مالیات , مجوز و … که باید به عنوان داده های اصلیتان بر پیش بینی فروشتان تاثیر بگذارند.
۸- ایده من تا چه حد قابل توسعه است ؟
می خواهید کسب و کارتان چقدر بزرگ باشد, آیا میتوانید از ایده تان همچین توقعی داشته باشید؟ برای مثال اگر شما نویسنده هستید , برنامه نویس هستید یا هنرمند هستید که محصولتان را با دستان خودتان خلق می کنید باید این نکته را حتما در نظر بگیرید که بیزینس شما نمی تواند به اندازه بیزینسی که محصولش تولید انبوه می شود رشد کرد. آیا شما وقتتان را می فروشید, چیزی که مقدارش بی نهایت است یا دارید محصولی میفروشید که میتوانید میلیون ها عدد از آن بفروشید؟ هشیار باشید , زمان هرچقدر هم که زیاد باشد مردم توجهی به آن نمی کنند.
۹- آیا من مهارت های لازم را دارم؟
داشتن یک ایده و عملی کردن آن دو مقوله جدا هستند. اگر ایده ای دارید که به مهارت و تخصص بالایی نیاز دارد آیا میتوانید فردی را پیدا کنید که این شکاف را در مراحل نخستین ایده تان پر کند؟
۱۰- آیا خود من میتوانم این کار را برای دو سال بعد هم انجام بدهم؟
داشتن یک ایده عالی خیلی هیجان انگیز است. اما آیا حاضرید زندگیتان را حداقل برای دو سال وفق این ایده کنید؟ آیا پشتیبانی دارید از طرف خانواده , دوستان , مربیان؟ آیا حاضرید برای ایده تان از جان مایه بگذارید؟
تفکر خلاق و راه حل های جدید تست ایده کارآفرینی
یکی از مهم ترین وجوه تمایز انسان، از دیگر موجودات قدرت تفکر و خلاقیت اوست. قدرت دستکاری در ذهن و پدیدههاست، قدرت کشف و تولید ابزار و اندیشههای جدید است، که همه اینها به نوعی خلاقیت است. همه انسانها کم و بیش خلاقند و این توانایی به درجات متفاوت در همه ما وجود دارد، مهم آن است که بتوانیم آن را شکوفا کنیم، توسعه دهیم و به خدمت بگیریم.
تفکر خلاق می تواند بهترین سلاح مبارزه با مشکل نیز قلمداد شود. انسانهای خلاق، نگرش منفی به مشکلات را تسلیم شدن قبل از جنگ می پندارند، زیرا معتقدند مشکل نه تنها مزاحمت نیست بلکه مبارزهای برای کشف راه حل است. تفکر خلاق می تواند به ما بیاموزاند که حتی وقتی با حادثهای ناگوار برخورد کردیم، چگونه احساس بد و منفی خود را به احساس خوب و مثبت تبدیل کنیم.
تعریف تفکر خلاق
تفکر خلاق مهارتی است که شخص از تلفیق مهارت های حل مسائل و تصمیم گیری از افکار یا روابط نو برخوردار میشود و قدرت کشف و انتخاب راه حلهای جدید را پیدا میکند.
انواع تفکر خلاق عبارتند از: ۱-تفکر همگرا ۲- تفکر واگرا
تفکر خلاق با تفکر واگرا رابطهای مستقیم دارد. افراد با تفکر واگرا سعی میکنند پدیدهها و امور افکار را آن چنان که هستند به راحتی نپذیرند، بلکه نگاه متفاوتتری داشته باشند و از قالبهای فکری همسان دور شوند، به عبارتی پدیدهها را با چشم و منظر دیگری نگاه کنند. امّا در تفکر همگرا، فکرهای جدید و نو کمتر راه پیدا می کند و افراد امور و پدیدهها را آن چنان که هستند میبینند و میپذیرند.
در ادامه، انواع تفکر خلاق، تفکر واگرا و تفکر همگرا که از مسائل مطرح در خلاقیت هستند، شرح داده میشوند. تفکر همگرا همان تفکر منطقی است که امور، مربوط به هم در نظر گرفته میشود و امور نا مربوط کنار گذاشته میشوند. در تفکر همگرا، امکان اشتباه نیست و فرد سعی دارد از اشتباه پرهیز کند. در حالی که تفکر واگرا از عرف و عادات دور میشود و بین امور نامربوط ارتباط برقرار میشود. در تفکر واگرا و خلاق، به فرد فرصت اشتباه داده میشود. برای افرادی که به شکل واگرا تفکر میکنند، به چندین جواب میرسند که این نوع تفکر برای خلاقیت مناسبتر خواهد بود اما متاسفانه در مدارس و سیستمهای آموزشی ما سیستم تفکر همگرا بیشتر موردتوجه قرار گرفته است.
تفکر همگرا در اصطلاح زمانی به کار می رود که ما برای حل یک مسأله یا مشکل یک راه حل از پیش تعیین شده ارائه می کنیم. درواقع تفکر همگرا همان تفکر منطقی است. نمونه هایی از تفکر همگرا عبارتند از:
پاسخ به سؤال های تستی.
پاسخ به سؤال های حفظی.
به یاد آوردن نام ها، اسامی، اعداد، تصاویر، صداها، …
رو نویسی از یک تکلیف.
پیداکردن جواب های نزدیک به موضوع اصلی.
پیدا کردن راه حل های به هم مرتبط و نزدیک به هم.
پیدا کردن یک یا دو راه حل خاص برای هر مسأله.
نگاه خطی، سیاه و سفید و همه یا هیچ به مسایل زندگی.
مراحل:
۱- آمادگی: در مرحله اول افراد به امور پدیدههای مختلف زندگی دقت و توجّه بیشتری پیدا میکنند، به حدی که گاهی پدیدههای زندگی مدّتهای طولانی ذهن شخص را به خود مشغول میکند.
۲- مطالعه: در مرحله مطالعه فرد با بررسی و مطالعه بیشتر روابط بین پدیدهها را بهتر درک می کند.
۳- تغییر: در مرحله سوم شخص به نوع روابط بین پدیدهها که ذهن او را به خود مشغول کردهاند پی میبرد و با طرح سوالهای مختلف در ذهن به نقد و بررسی آن میپردازد.
۴- پختگی: در این مرحله شخص با گذار از مراحل قبلی به درک و شناخت عمیقتری از روابط بین پدیدهها میرسد و گویی پدیدهها، جزئی از وجودش شده است.
۵- اشراق: در مرحله اشراق شخص به پاسخهای ناگهانی دست پیدا میکند، معمولاً با کلماتی نظیر «هان» و «یافتم» متجلّی میشود.
۶- وارسی: در این مرحله فرد به بررسی بهترین ایدهای که در مراحل قبلی به آن رسیده است میپردازد و درستی آن را مشخص می کند.
۷- اجرا: در این مرحله فرد افکار یا ایدههایی که مورد تأیید واقع شدهاند را به مرحلهی اجرا در میآورد.
ویژگی های دارندگان تفکر خلاق
مدرسی با تاکید بر این نکته که در وجود هر انسانی حداقل یکی از انواع خلاقیت موجود است و هیچ انسانی بدون خلاقیت وجود ندارد به بیان رفتارهایی که ما را به سوی خلاقیت سوق میدهند .
– افراد خلاق، راه هایی را جست و جو میکنند که از طریق آن بتوانند فکر خود را به سوی ایدههای نو و تازه هدایت کنند.
– به همه جوانب یک موضوع و مسأله توجه دارند.
– در حل یک مسأله تمرکز حواس بیشتری را از خود نشان میدهند.
– به راه حلهایی میاندیشند که ممکن است از دید دیگران اهمیت چندانی نداشته باشد.
– از ربط ایدهها و تجربیات مختلف، نتایج جدیدی را میگیرند.
– افکار و عقاید خود را به راحتی مطرح و از مواجهه با عقاید مختلف استقبال میکنند.
– برای حل مسایل و مشکلات، راه های مختلف را بررسی و تا رسیدن به نتیجهی دلخواه تلاش کنند.
– خود را محدود به آرای دیگران نمیکنند.
– همواره کنجکاو و در جست و جوی اطلاعات جدید و نو هستند.
– از قدرت تصویرسازی ذهنی بالایی برخوردارند، تا حدی که به تفکرات خود، عینیت میبخشند.
– مثبتنگر و پرانرژی هستند.
– معمولاً برای هر سوالی آمادگی ارائه پاسخهای مختلف را دارند.
– سئوال و جوابهای غیرعادی و عجیب و غریب در آنها بیشتر دیده میشود.
راهکارهای گسترش تفکر خلاق
– اطلاعات و تجارب خود را در موقعیت های مختلف گسترش دهیم.
– از دیگران و کودکان سوالهایی را بپرسیم که پاسخ های متعدد داشته باشد.
– اگر سئوال های غیرمعمولی از سوی دیگران مطرح میشود، سعی کنیم تا با همکاری خودشان پاسخهای جدید و نو را کشف کنیم.
– رفتارها و الگوهای افراد خلاق را سرمشق زندگی قرار دهیم.
– از فنون ویژه تفکر خلاق مانند «بارش فکری» به خوبی استفاده کنیم. (حمله ذهنی به یک موضوع را بارش فکری می گویند).
– تصورات ذهنی خود و دیگران را تقویت کنیم، زیرا تصویرسازی کمک میکند تا اطلاعات در حافظه بلندمدت بیشتر ذخیره شوند، برای مثال اگر فرزندمان داستانی از دایناسورها را میخواند، از او بخواهیم تصور کند که میان جنگل قرار دارد، به صدای آنان گوش دهد، بزرگی جثهاش را درنظر بگیرد، صدای پای آنان را بشنود و…
– در نوشتن داستان یا کشیدن نقاشی و… به جای استفاده از نمونه از طرحهای خلاّق ذهن خود استفاده کنیم.
-هر چه را که میخوانیم، میبینیم و میشنویم، مهمترین نکات آن را یادداشت کنیم.
– هر فکر جدیدی که به ذهن ما میرسد، بنویسیم.
– بازیهای فکری، ساخت اشیا با گِل، مجسمهسازی، نقاشی و داستاننویسی موجب شکوفایی ذهن و خلاقیت میشوند.
– اجازه دهیم هر سئوالی را از ما بپرسند و سئوالات آنان را جدی بگیریم.
– طرح سئوالهای باز و تکمیل جملات و داستانهای ناتمام در رشد تفکر خلاق مؤثر است.
– به عقاید دیگران احترام بگذاریم و اجازه دهیم که تا حدّ ممکن کارهایشان را با ذوق و سلیقه خود انجام دهند.
– ابتکار و تخیل را باور داشته باشیم تا زمینه بروز فعالیت های خلاق در جامعه فراهم شود.
– سعی کنیم پاسخهای ما در مقابل سئوالات دیگران به گونهای باشد که او را به سئوالهای جدیدتری هدایت کنیم.
– فرصت ابتکار و نوآوری را در خانواده و مدرسه و محل کار به دیگران بدهیم.
– از موقعیتهایی مانند مسافرت، بازدید از موزهها و رفتن به مکانهای تفریحی و فرهنگی برای آموزش تفکر خلاق استفاده کنیم.
– احساس امنیت، شادی و آرامش از عوامل شکوفایی تفکر خلاق است، آن عوامل را از خود و دیگران دریغ نکنیم.
– هوش، استعداد، مهارت و تلاش جدی، بخشی از عوامل رشد خلاقیت به شمار میرود، امّا ضروری است به ایجاد انگیزه نیز توجه ویژهای داشته باشیم.
– توانایی دیگران حتی کودکان را بپذیریم و باور داشته باشیم که هر فرد موجودی منحصر به فرد است و مثل و مانندی ندارد.
– وقتی کار و فکر جدید و خلاقانهای را از دیگران مشاهده کردیم، با تشویق، خوشحالی و شادی خود را ابراز کنیم.
یکی از ابزارهای عملیاتی برای خلق خلاقیت استفاده از روش PAGES است. هر یک از حروف این عبارت ابتدای کلمهای هستند که در ادامه شرح داده میشوند:
P: Parts هر مسئلهای از یک سری عناصر تشکیل شده است که باید هر یک از آنها به طور واضح بیان کنیم تا ابعاد مسئله روشن شود.
A: Actions فهرستی از کارهایی که میتوان راجع به هر بخش انجام داد، تهیه کنید.
G: Goals اهدافی که در روند حل مسئله قرار است برآورده شوند به روشنی بیان کنید.
E: Events فهرستی از پیشآمدهایی که ممکن است اتفاق بیفتند را تهیه کنید و برای مواجهه با آنها آماده باشید.
S: Self-concepts در هر بخش از ابعاد مسئله، نقش و موقعیت خود را مشخص کنید تا بدانید که چه کارهایی میتوانید انجام دهید.
اعتبار سنجی ایده چیست؟
اعتبار سنجی ایده فرایندی است که قبل از تعیین نام تجاری، شعار، راه اندازی سایت و ارائه محصول یا سرویس باید انجام شود تا ایده شما را آزمایش و تائید اعتبار کند. این فرایند تقریباً مشابه تحقیق و توسعه شرکتهای بزرگ است که برای آزمایش محصولات خود قبل از ارائه به عموم مردم استفاده میکنند.
در کل هدف از اعتبار سنجی ایده این است که محصول یا خدمات خود را قبل از ساخت و انتشار نهایی در معرض دید مخاطبین هدف قرار دهید تا نشان دهید ایده شما در دنیای واقعی عملی هست یا خیر (تقاضای واقعی برای ایده شما وجود دارد یا خیر، آیا ایده شما میتواند یک مشکل واقعی را حل کند و اهداف از پیش تعیین شده را برآورده کند؟)؛ و هر چیزی از مصاحبههای گردآوری اطلاعات گرفته تا صفحات ورود ویژه اینترنت را شامل میشود.
چرا ایدهها باید اعتبار سنجی شوند؟
ایدههای جدید دارای عناصر غیر قابل پیش بینی هستند و اگر برخی از آنها به اشتباه بروند، میتوانند برنامههای شما را در یک زمان نابود کنند. اعتبار سنجی میزان خطر را کاهش میدهد، ایجاد ارزش در بازار را برای محصول شما سرعت میدهد، هزینههایتان را به حداقل میرساند؛ و در پول و وقت شما صرفه جویی میکند.
یک ایده باید حتماً قبل از اینکه مقدار قابل توجهی از زمان و منابع خود را برایش سرمایه گذاری کنید ارزیابی شود؛ تا از ساخت و راه اندازی محصول یا خدمتی که هیچکس به آن نیاز ندارد و یا مایل به پرداخت هزینه برای آن نیست جلوگیری شود.
در مواردی تست ایده کارآفرینی میتواند معتبر باشد که:
- درست زمان بندی شده باشد.
- ثابت کنید که میتوانید به اندازه کافی محصول خود را بفروشید و راه حل ارائه دهید.
اگر کسی حاضر نباشد برای پیشنهاد شما هزینه بپردازد به این معناست که ایده شما خوب نیست یا اینکه به خوبی برایش برنامه ریزی نکردهاید.
چه عواملی به موفقیت تست ایده کارآفرینی شما کمک میکند؟
اعتبار سنجی یک فرآیند پیوسته برای بهبود ایده شماست و با اولین فرضیه متوقف نمیشود. حتی اگر یک مشکل واقعی داشتید و یک راه حل معتبر برای آن وجود داشته باشد؛ با این حال جنبههای دیگری نیز وجود دارد که ممکن است لازم شود ایده خود را اعتباربخشی کنید تا بتوانید آن را توسعه دهید:
- سازگاری: آیا ایده شما با نیازهای بالقوه متقاضیان سازگار است؟
- مزیت نسبی: آیا ایده شما محصولی بهتر ارائه میدهد؟
- پیچیدگی: آیا درک ایده شما آسان است یا نیاز به دانش و مهارتهای جدید دارد؟
- قابل آزمودن: آیا میتوان محصول شما را قبل از خرید آزمایش کرد؟
- قابل مشاهده بودن: آیا مزایای محصول شما برای دیگران قابل مشاهده است؟
چطور تست ایده کارآفرینی خود را اعتبار سنجی کنیم؟
روشهای مختلفی برای ارزیابی یک ایده وجود دارد؛ و بهترین راه برای انجام اعتبار سنجی ایده بستگی به ماهیت آن ایده دارد. اگر شک و تردید زیادی نسبت به یک ایده وجود نداشته باشد؛ شاید اصلاً نیازی به اعتبار سنجی نباشد.
با این حال هر ایده کسب و کار جدیدی با ریسک و خطر همراه است از این رو اعتبار سنجی ایده بسیار توصیه میشود.
اعتبار سنجی در نهایت فرضیات را آزمایش میکند. این مهم است که ابتدا فرضیات پرخطر را آزمایش کنید و وقت خود را صرف چیزهایی که پتانسیل ندارند نکنید.
۷ گام اعتبار سنجی تست ایده کارآفرینی در دنیای واقعی
اعتبار سنجی کار نسبتاً ساده و آسانی است اما با این حال نیاز به تلاش از جانب شما دارد.
۷ گام برای اعتبار سنجی ایده وجود دارد که در ادامه به معرفی هرکدام از این این ۷ گام میپردازیم:
گام اول تست ایده کارآفرینی : طوفان فکری درونی
شما باید تعدادی ایده اولیه برای ارائه به مشتریان بالقوه خود داشته باشید. ممکن است که شما ۱۰۰۰ تا ایده درباره کاری که میخواهید انجام دهید داشته باشید اما در نهایت تنها نیاز دارید که ۴ الی ۵ تا از این ایدهها را در یک زمان ارائه دهید. ارائه بیش از ۵ ایده میتواند بیش از حد گیج کننده باشد؛ علاوه بر این مطمئناً شما نمیخواهید که بیش از اندازه وقت مشتریان خود را بگیرید. در کل هدف از این مرحله این است که شما بهترین راه حل یا ایدههای خود را ارائه دهید.
گام دوم تست ایده کارآفرینی : از خانواده و دوستان خود سؤال نپرسید
تست ایده کارآفرینی : در این مرحله نباید کار خاصی انجام دهید. اگر قرار نیست کاری انجام دهیم پس هدف از این مرحله چیست؟
همه ما میخواهیم نسبت به کاری که انجام میدهیم احساس خوبی داشته باشیم؛ از این رو اغلب درباره ایدههایمان از عزیزانمان سؤال میپرسیم و نظر میخواهیم زیرا از نظرات آنها احساس خوبی میگیریم.
البته منظور از سوال نکردن از خانواده و دوستان این نیست که خانواده یا دوستان شما دروغگو هستند. ولی آنها نسبت به شما علاقه و تعصب دارند و در اغلب موارد جزء مشتریهای احتمالی شما نیستند.
همچنین ممکن است احساس کنند مجبور هستند که نسبت به ایده شما بازخورد بدهند. یا اینکه نکتهای بیاورند که هیچ اعتقادی به آن ندارند و شما بر این اساس تصور کنید آنها بدون تعصب نظر دادهاند. از این رو نظر خواستن از دوستان و خانواده میتواند کمی گول زننده باشد و شما را به اشتباه بیندازد.
گام سوم تست ایده کارآفرینی : از یک کارآفرین کمک بخواهید
همانطور که در قسمت قبل گفتیم اکثر مردم از خانواده و دوستان خود درباره ایده کسب و کارشان نظر میخواهند؛ که این کار اشتباهی است؛ زیرا آنها به حد کافی آگاهی و اطلاعات ندارند و یا اینکه ممکن است صادقانه پاسخ ندهند؛ بنابراین بهتر است که برای مشاوره به سراغ یک کارآفرین که تجربه راه اندازی کسب و کار را دارند بروید.
کارآفرینان معمولاً شبکه ارتباطی خوبی دارند؛ حتی اگر جواب سؤالهای شما را هم ندانند کسی را میشناسند که بتواند به شما کمک کند. از آنجایی که اکثر کارآفرینان تجربه راه اندازی کسب و کار را دارند منبع خوبی برای تائید اعتبار ایدهها هستند.
گام چهارم تست ایده کارآفرینی : چگونگی رسیدن به مشتری را تعیین کنید
قبل از اینکه ایده کسب و کار شما تائید شود باید سعی کنید چگونگی به دست آوردن مشتریهای خود را تعیین کنید. آیا از طریق تبلیغات در شبکههای اجتماعی این کار را انجام میدهید یا از طریق بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو؟ چگونه از طریق بازاریابی با مخاطبان خود ارتباط برقرار میکنید؟ اگر روش اصلی بازاریابی شما کار نکند طرحهای پشتیبان بازاریابی شما چیست؟
وقتیکه صحبت از تائید اعتبار ایده میشود؛ شما باید همه چیز را بر اساس فرضیات بنویسید. با این حال قبل از اینکه کسب و کار خود را راه اندازی کنید باید یک برنامه قوی داشته باشید. اگر شما نمیدانید که باید از کجا بازاریابی خود را شروع کنید؛ ممکن است محصول خوبی برای فروش نداشته باشید.
گام پنجم تست ایده کارآفرینی : مصاحبه کنندگان خود را انتخاب کنید
در مورد مشتریان ایده آل خود فکر کنید؛ و یک لیستی از ۱۵ مشتری احتمالی خود تهیه و یک مصاحبه ۱۰ دقیقهای به صورت حضوری یا ویدیویی با آنها برگزار کنید (در مصاحبه تلفنی تشخیص تردید یا هیجان فرد مقابل دشوار است بنابراین بهتر است که مصاحبه یا به صورت حضوری و یا ویدیویی باشد).
گام ششم تست ایده کارآفرینی : مصاحبه غیر رسمی خود را انجام دهید
اولین کار تست ایده کارآفرینی که در مصاحبه باید انجام دهید این است که از مصاحبه شوندگان به خاطر وقتیکه در اختیار شما قرار دادهاند تشکر کنید. (چیزی که مشتریان واقعاً از شما توقع دارند.)
دوم کار تست ایده کارآفرینی اینکه به طور واضح به آنها توضیح دهید که قرار نیست در حال حاضر چیزی به آنها بفروشید؛ و محصولی که درباره آن حرف میزنید حتی در دسترس هم نیست. همچنین باید به آنها نشان دهید که نظرشان چقدر برایتان با ارزش است و بر روی کسب و کار شما تأثیرگذار است. (همه افراد دوست دارند که بدانند نظرشان مهم است.)
سوم کار تست ایده کارآفرینی ، قبل از پرسیدن نظرشان باید ماهیت کسب و کارتان را برایشان به طور کوتاه و مختصر شرح دهید و بگویید که چه کاری انجام میدهید. سعی کنید از اصطلاحات تخصصی که متوجه نمیشوند نیز استفاده نکنید.
چهارم کار تست ایده کارآفرینی ، ۴ الی ۵ ایده خود را به آنها ارائه دهید سپس نظر هر یک را در مورد هرکدام از ایدهها بپرسید. از آنها بپرسید که به هر ایده چه حسی دارند و چه فکری درباره آن میکنند. سپس سعی کنید زبان بدن و سرعت پاسخ دادنشان را زیر نظر بگیرید و واکنشهایشان نسبت به تمام ایدهها را با یکدیگر مقایسه کنید تا متوجه شوید کدام ایده جذابتر و کدام ایده نامطلوب است.
گام هفتم تست ایده کارآفرینی : بررسی و تصمیمگیری
آخرین مرحله این است که همه بازخوردها و نظرات را بررسی کنید و تصمیم بگیرید که چه کاری برای مشتریان شما مناسبتر است. هنگامیکه میخواهید بر اساس بازخوردهای دریافتی تصمیم بگیرید این را به یاد داشته باشید که اصل قضیه مشتری است نه شما، زیرا تنها دلیل وجود شما مشتریان هستند. گاهی حتی ممکن است بر اساس آموختههایتان چیزی را برای کسب و کارتان مناسبتر بدایند ولی به خاطر مشتریان مجبور شوید آن را کنار بگذارید.
ایدهپردازی چه زمانی اهمیت پیدا میکند؟
اینکه شما ذهن خلاق در ایدهپردازی داشته باشید، امیدوارکننده است. اما تنها یک ذهن ایدهپرداز ملاک موفقیت محسوب نمیشود.هر انسان ایدهپرداز باید قبل از اینکه ایدههای خود را به عمل تبدیل سازد.به این نکته توجه کرده باشد:
آیا تبدیل تست ایده کارآفرینی به عمل برای انسان همراه با موفقیت است یا خیر؟
درحقیقت اگر شما قادر باشید ایدههایی که در ذهن خود تراوش میکنید را به حقیقت تبدیل کرده. و به آن جامه عمل بپوشانید. رو بهسوی موفقیت خواهید داشت.البته برای این مهم به ابزار کافی نیاز دارید. بسیاری از مواقع عدم سرمایه کافی ایده افراد را خنثی نگه میدارد.
ایدههای شما ممکن است نوعی خیالپردازی باشد ویا در نگاه شما ایدههای جالبی باشد. درحقیقت فاقد اعتبار و ملاکی برای موفقیت نباشند. ایدههای شما باید آزمایش شوند. البته این باز هم ملاک قطعی برای موفقیت نیست. چرا که شرایط مختلف در به موفقیت رسیدن هر ایده تاثیرگذار است.
ایدهها ممکن است سالهای زیادی در ذهن شما باشند. ممکن است آنها را فراموش کنید.گاهی یک جرقه کافی است که فرصت برای به حقیقت پیوستن آنها محیا شود.در ایدهپردازی گاهی لازم است تا نیمه خالی لیوان را بنگرید.خوشبینی بیش از حد در ایدهپردازی شاید عواقب جبران ناپذیری را برای شما در پی داشته باشد.اندکی بدبینی در ایدهپردازی لازم است.
این به این معنی نیست که ایده شما مشکل دارد.گاهی ذهن شما بهترین ایده را ارائه کرده است. اما شرایط در عدم شکلگیری تاثیرگذار است.در آخر این مطلب به این نکته نیز اشاره داشته باشیم. و در خلق ایده به واقعیت همیشه این سوال را از خود بپرسید که:
هر انسانی مطابق با شرایط ذهنی که دارد، از یک قدرت ایدهپردازی ذهنی برخوردار است. عدهای از افراد هیچ توجهی به ایدههای ذهنی خود نداشته. و گروهی دیگر از ایدههای ذهنی خود در جهت موفقیت استفاده میکنند.حال سؤال این است که آیا هر ایدهای به ذهن انسان خطور کرد، ملاکی برای موفقیت او حساب میشود؟مسلماً جواب منفی است!!!!
به این دلیل که ایدههای تراوش شده در ذهن انسان باید آزمایششده و پس از راستی آزمایی به حقیقت بپیوندد.یکی از اصلیترین روشهای آزمودن ایدههای ذهنی، داشتن دانش کافی از تراوش ذهنی شماست.شما اگر علم لازم بر ایده تراوش شده خود را بهدست آورید، برای عملی ساختن آن عمده راه را پیمودهاید.برای موفقیت در ایدهپردازی، با یک تناقض جدی همراه خواهید بود.دو عامل در موفقیت شما تاثیر مستقیم دارند که در ادامه به هرکدام اشارهای خواهیم کرد.
اولین قدم در راستیآزمایی تست ایده کارآفرینی ذهنی
الف) اولین نکته اساسی که باید بانهایت دقت به آن توجه داشته باشید این است که: ایدهها و تراوشات ذهنی خود را برای کسی بازگو نکنید. چراکه برای شما سودی ندارد.ب) نکته دوم که برای رسیدن به موفقیت در این زمینه لازم است لحاظ کنید این است که: از مشورت در این زمینه غافل نشوید.وقتی که شما مورد الف و مورد ب را میخوانید با یک تناقض جدی همراه میشوید. تا جایی که فکر میکنید متن دارای اشتباه است. یا اینکه شما آن را اشتباه خواندهاید.ممکن است یکی دوبار دیگر جملات الف و ب را بخوانید. اما این تناقض برای شما برطرف نشده باشد. بله جملات الف و ب با یکدیگر در تناقض کامل هستند. اما درحقیقت اینگونه نیست.
مورد الف : تست ایده کارآفرینی
ما به این نکته اشاره کردهایم. که یکی از اصلیترین راههای رسیدن به موفقیت در ایدهپردازی، عدم نشر آن با دیگران است.بله کاملا صحیح است. شما نباید هر ایدهای که به ذهنتان خطور کرد برای دیگران بازگو کنید.این کار از ۲ جهت ایراد دارد:مورد اول این است که ایده شما با ذهن مخاطب شما همخوانی نداشته باشد و باعث تمسخر شما شود. این اتفاق شما را دچار دلسردی کرده و ممکن است انگیزه و امید را از شما سلب کند.مورد دوم این است که مخاطب شما انسان زرنگی بوده و درصورت اعتبار ایده شما، آن را سرقت کند.در این حالت ایده شما، فاقد ارزش اولیه خواهد بود.
مورد ب : تست ایده کارآفرینی
ما به این نکته اشاره کردیم که برای موفقیت در عملی ساختن ایده، نباید از مشورت غافل شوید. مشورت با نشر ایده کاملا متفاوت است. شما در مشورت باید اهل فن و افراد دلسوز و باتجربه را انتخاب کنید.در واقع این افراد در حکم مشاور برای شما محسوب میشوند.شاید تا به حال موارد الف و ب را هیچ کجا مطالعه نکرده باشید.اما لازم است بدانید که رعایت این ۲ نکته شرایط برای موفقیت شما را تا حد زیادی تسهیل میبخشد.اینکه چگونه ایدههایمان را تست کنیم به همین جا ختم نمیشود و رعایت نکات دیگر نیز الزامی است.پس با ادامه مقاله با ما همراه باشید تا موارد را بررسی کنیم.
ایدههایتان را به کاغذ منتقل کنید
در بالا به این نکته اشاره کردیم که ممکن است یک تراوش ذهنی چندین سال در ذهن شما خاک بخورد. و همین علت ممکن است باعث فراموشی شود.زمانی که ایدهای به ذهن شما خطور کرد در اولین قدم آن را به کاغذ منتقل کنید.به این نکته کاری نداشته باشید که آیا ایده مناسب است یا خیر.برای اینکه تراوش ذهنی خود را فراموش نکنید باید آن را ثبت کنید.ثبت ایدههای شما برروی کاغذ مستندسازی ایده نامیده میشود.اولین فایدهای که مستندسازی ایده برای شما در پی خواهد داشت، عدم فراموش کردن آن خواهد بود.اینکه شما ذهن خود را روی کاغذ پیادهسازی کنید. قدرت تمرکز شما را برروی موضوع چند برابر میکند.همچنین این کار، ایدههای شما را به حقیقت نزدیکتر میسازد.مستندسازی ایده به شما کمک میکند تا به ماهیت ایده خود پی ببرید. و ذهن خود را از فکر بیمورد در رابطه با ایده خلاص کنید.
تست ایده کارآفرینی هایتان را با دارایی خود تطبیق دهید
ممکن است شما انسان پولداری باشید. اما ذهن خلاقی برای ایدهپردازی نداشته باشید.و بالعکس شما انسان معمولی باشید. اما ذهن خلاق و ایدهپردازی داشته باشید.شما در ایدهپردازی نمیتوانید شرایط مالی خود را لحاظ کنید.چراکه خلق ایده امری اتفاقی بوده و فقط ذهن شما در پردازش آن دخیل است.اما برای به حقیقت رساندن ایده قطعا شرایط مالی شما تاثیرپذیر است.ممکن است یک ایده بسیار کارساز و اصولی به ذهن شما برسد.اما شرایط مالی شما اجازه انجام را به شما ندهد.
برای تبدیل ساختن ایده به حقیقت شرایط زندگی خود را لحاظ کنید.این امر یکی از اصلیترین روشهای تست ایده به شمار میآید.این جمله به منزله ترس نیست. اما ایدهای را که با شرایط زندگی شما در تضاد است را مراقب باشید.تجربه ثابت کرده است که بلندپروازی به دور از تفکر، انسان را از موفقیت دور میسازد.برای کسی که سرمایه راهاندازی یک سوپرمارکت را دارد. ایده راهاندازی یک هایپرمارکت باوری غلط است.در اصل ایده او مناسب و پرسود است اما این ایده با شرایط وی همخوانی ندارد.
برای ایدههای غیرقابل انجام خود همکار استخدام کنید
در مراحل تست ایده کارآفرینی قبل به این نکته اشاره کردیم که بعضی از ایدهها هرچند خوب و کارساز باشد.اما ممکن است با شرایط مالی و زندگی شما همخوانی نداشته باشد.یک راهحل برای برطرف کردن این نقص وجود دارد که اگر شرایط برای انجام فراهم باشد، گزینه مناسبی خواهد بود.اگر ایده مناسب و قابل انجامی به ذهن شما خطور کرد.پس از مطالعه و بررسی شرایط آن میتوانید از یک سرمایهگذار بهره بگیرید. این گزینه در همه موارد صدق نمیکند.باید به این نکته توجه داشته باشید که سرمایهگذاری که انتخاب میکنید از شرایط مناسب برخوردار است یا خیر؟
آیا ایدههای من قابل توسعه است یا خیر؟
یکی از اصلیترین سوالاتی که برای اعتبارسنجی ایدهها و تراوشات ذهنی کاربردی است، قابل توسعه بودن ایده است.هرگاه ایدهای در ذهن شما خلق شد. درکنار دیگرروشهای تست، به این سوال نیز دقت کنید که:آیا ایده شما تا حدی قابلیت گسترش دارد یا خیر؟ایده اگر کاربردی و مفید باشد لحظه به لحظه امکان توسعه را برای خود فراهم میکند. در واقع شرایط ایده خوب این چنین است. کار شما زمانی مفید است که از حالت سکون رو به سوی پیشرفت داشته باشد.اگر روی ایدهای در حال انجام بررسی هستید. خود را در قالب واقعیت برده و ببینید که ایده شما تا چه میزان جای پیشرفت دارد.
این نکته را فراموش نکنید که اگر ایده شما رو به سوی گسترش و پیشرفت ندارد. نمیتواند شرایط ایدهآلی را برای شما رقم بزند.با مطالعه در اطراف خود شرایط مشابهی را از این مثال دیدهایم.فردی با راهاندازی یک سوپرمارکت بعد از گذشت ۲سال، کار خود را ارتقا داده و یک هایپرمارکت راهاندازی میکند. و درنقطه مقابل شخصی دیگر با راهاندازی یک سوپرمارکت، بعد از گذشت ۲سال همان مغازه خود را نیز جمع میکند.مثال ذکر شده ترکیبی از شرایط حاکم بر عملی ساختن یک ایده تراوش شده در ذهن است.توانایی و تخصص به انجام کار درکنار شرایط موجود در زندگی هر فرد اصلیترین جواب برای پاسخ دادن به سوال چگونه ایدههایمان را تست کنیم است.همچنین در کنار موارد ذکر شده، اتمسفر حاکم بر اقتصاد کشور نیز بر تبدیل ایده به واقعیت تاثیرگذار است. که البته این مورد هیچ راهحلی در پی نخواهد داشت.
خلاصه تست ایده کارآفرینی
این کسب و کار شماست پس باید به آن علاقه نشان دهید و از کسب و کار و مشتریان خود مراقبت کنید. مصاحبه شوندگان از شما سرنخ میگیرند، پس بهتر است که در این مورد راحت و غیررسمی برخورد کنید تا آنها آرامش پیدا کنند و بیشتر از آنچه میخواهید به شما اطلاعات دهند.
قرار نیست در همین ابتدا چیزی بفروشید. فقط قرار است یک گفت و گوی ساده با مشتریان احتمالی خود داشته باشید. برد و باخت هم مطرح نیست. این یک بازی برد-برد و بهترین راه برای بردن ایده و کسب و کارتان به مرحلهی بعد است.
درباره داود ستوده راد
فریلنسر ، داود ستوده راد هستم که به صورت حرفه ای در زمینه دیجیتال مارکتینگ فعالیت می کنم. متخصص در طراحی و بهینه سازی سایت و مشاور در کسب و کار اینترنتی و استارت آپ ها هستم.
نوشتههای بیشتر از داود ستوده راد
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.