کپی رایتینگ Copywriting چیست ؟
کپی رایتینگ Copywriting یا تبلیغ نویسی یکی از مهم ترین ارکان بازاریابی محتوا است. وقتی شما محتوای خود را تولید کردید و مخاطب هدفتان هم شروع به بررسی آن کرد، حالا اهمیت کپی رایتینگ نمایان میشود. بسیار مهم است که بتوانید در محتوایی که تولید کردید، کاربر را به سمت هدف خود ببرید. تمامی محتواهای اثرگذاری که در طول روز مشاهده میکنید توسط یک «کپیرایتر» نوشته شده است. این مهارت یکی از کارهای پولساز در زمان حال است.
نمایش فهرست این آموزش :
- کپی رایتینگ Copywritingچیست ؟
- واژه کپی از کجا آمده است؟
- کپی رایتر (Copywriter) کیست ؟
- مهمترین مهارتهای کپیرایتر
- ۳ اصل مهم در فروش را رعایت کنید:
- کپی رایتر کیست؟
- کاربرد کپی رایتینگ در دیجیتال مارکتینگ چیست؟
- کپی رایتر چیست و کیست؟
- نقش کپی رایترها در بازاریابی چیست؟
- یک کپی رایتر به چه مهارتهایی نیاز دارد؟
- کپی رایتر چه محتوایی مینویسد؟
- تفاوت کپی رایتینگ و بازاریابی محتوایی
- یک کپی رایتر خوب چه خصوصیاتی دارد؟
- کپی رایتینگ چه انواعی دارد؟
- مراحل کپی رایتینگ اثربخش
- تفاوت کپیرایتینگ با تولید محتوا چیست؟
- چگونه کپیرایتینگ در تولید محتوا تاثیرگذار است؟
- خلاصه مقاله کپی رایتینگ Copywriting چیست ؟
کپی رایتینگ Copywritingچیست ؟
اگر بخواهیم یک تعریف شسته رفته و نسبتا آکادمیک از آن داشته باشیم. بهتر است کپی رایتینگ Copywriting را استفاده بهینه از زبان، برای ترویج چیزی یا ترغیب کسی، بدانیم.
کپی رایتینگ یعنی نوشتن مطالب تبلیغاتی «متقاعد کننده» که مخاطبان را تشویق میکند تا اقدام مدنظر شما را انجام دهند (مانند خرید کردن، کلیک کردن بر روی یک لینک، تعیین وقت از یک مشاور، مطالعه بیشتر مطالب سایت، ثبتنام برای دریافت اطلاعات تکمیلی و…).
این مطالب تبلیغاتی میتواند تبلیغات نوشتاری باشد که به صورت چاپی یا آنلاین منتشر می شود و یا مطالبی که به صورت تصویری یا صوتی ارائه می شوند. مثل سناریوهایی که برای آگهیهای تبلیغاتی استفاده میشوند و یا متونی که میبایست در یک تبلیغ صوتی توسط گوینده خوانده شوند.
تعریف کپی رایتینگ Copywriting:
copywriting شامل نوشتن متن و مطالب تبلیغاتی یا هر روش دیگر بازاریابی است. محصولی که به آن copy یا sales copy گفته میشود، متنی است که هدف آن افزایش آگاهی از برند و در نهایت ترغیب افراد به یک اقدام خاص مثل کلیک، خرید یا ثبت نام است.
کپی رایتینگ Copywriting از چه می گوید؟
کپی رایتینگ Copywriting را معمولا در زمینه بازار و برای تاثیرگذاری بر فروش استفاده می کنند. برای همین کپی رایتینگ نقش مهمی در بازاریابی محتوایی پیدا کرده است.
کپی رایترها درمورد منفعت هایی می گویند که استفاده از یک محصول یا سرویس می تواند برای مشتری داشته باشد. مثلا استفاده از یک محصول چگونه باعث صرفه جویی در زمان یا هزینه های مشتری می شود. یا اینکه ممکن است به مشتری توضیح دهند که استفاده از فلان محصول چگونه باعث ایجاد حس آسودگی در او می شود یا او را سرگرم می کند یا اینکه او را مُد روز نشان می دهد.
واژه کپی از کجا آمده است؟
کپی همان حروفی بوده که در چاپخانهها کنار هم میگذاشتند و متون را چاپ میکردند. و این واژه وارد حوزه تبلیغات شد و به متون تبلیغاتی، کپی گفته میشود. به همین دلیل به کسانی که متن یا سناریوهای تبلیغاتی را مینویسند، کپیرایتر گفته میشود.
کپی رایتر (Copywriter) کیست ؟
“کپی رایتر” فروشندهای است که پشت ماشین تایپ مینشیند و با کلماتش روی مخاطبان تاثیر میگذارد و آنها را به سمتی میبرد که اقدام موردنظر او را انجام دهند. این اقدام میتواند خرید، عضویت، گذاشتن کامنت و هر اقدام دیگر باشد.
وظیفه اصلی کپیرایتر در سازمانها خلق تگلاین، خلق شعار برای رسانهها و کمپینهای تبلیغاتی، نوشتن سناریوی تبلیغاتی و رادیویی، نوشتن متن تبلیغاتی انواع رسانه (مانند بروشور، کاتولوگ و…) و نامگذاری برند است.
مهمترین مهارتهای کپیرایتر
فهرست مهمترین مهارتهایی که یک کپی رایتر خوب باید در آنها تبحر پیدا کند، عبارت است از:
مخاطب خود را بشناسید:
هر نوشته “کپی رایتینگ” برای موثر بودن نیاز به یک تصویر شفاف و دقیق از مخاطب، ذهنیات، سلیقهها و نیازهای او دارد، این همان چیزی است که در بازاریابی به آن پرسونا (Persona) گفته میشود. شناخت پرسونا باعث میشود کپیرایتر با ارائه راهکاری متناسب با نیاز و دغدغه مشتری، ارتباط درستی با او برقرار کند و او را با خود همراه کند.
تحقیقات مفصلی انجام دهید:
یک “کپی رایتر” خوب لازم است در حوزههای مختلفی تحقیق کند و در مورد آنها از آگاهی بالایی برخوردار باشد. او علاوه بر درک از ذهنیات مخاطب باید به مشخصات محصول و یا خدمتی که در مورد آن مینویسد نیز کاملا مسلط باشد. همچنین وضعیت رقبا و نقاط قوت و ضعف آنها را کاملا شناسایی نماید. این موارد فقط نمونههای کوچکی از حوزههای مختلف برای تحقیق هستند.
۳ اصل مهم در فروش را رعایت کنید:
۱. انسانها دوست دارند “خرید” کنند نه اینکه چیزی به آنها “فروخته” شود. وقتی کسی “خرید” میکند، حس میکند که “اختیار” دارد در حالی که وقتی که چیزی به او “فروخته” میشود این حس در او به وجود میآید که “مجبور” به کاری شده است.
۲. برخلاف آنچه شاید تصور کنید، انسانها با “احساس” خود خرید میکنند و نه با “منطق” خود. تحریک احساسات مثبت و منفی و ارتباط برقرار کردن با “ناخودآگاه” افراد نقش مهمی در فروش یک ایده، محصول یا خدمت ایفا میکند.
۳. انسانها بعد از “خرید” باید شواهدی از “حس” خوب خود را با منطق خود درباره چیزی که خریدهاند، توجیه کنند. این موضوع به آنها این اطمینان را میدهد که میتوانند به حرفهای این “فروشنده” اعتماد کنند (به طور مثال وقتی شرکت اپل شعار “سبک” بودن برای یک لپتاپ را در متن خود برجسته میکند، قطعا باید مطمئن شود که پس از خرید محصول مخاطب شما هم به همین نتیجه میرسد که این محصول واقعا در میان رقبا “سبک” است؛ چرا که در غیر این صورت مخاطب به تدریج “اعتماد” خود را به شعارهای تبلیغاتی آن از دست خواهد داد.
بیشتر در مورد مشکلی که محصول از مخاطب حل میکند صحبت کنید:
وقتی مخاطب خود را خوب بشناسید، بهتر است توضیحات و نوشتهها در مورد مزایا و منفعتهایی باشد که او با خرید محصول شما به دست میآورد. تفاوت و امکانات محصول شما نسبت به رقبا فقط زمانی اثر مثبت خواهد داشت که گره از مشکلات مخاطب شما باز کند.
بیان خود را با یک شعار و یا تیتر بزرگ و تحریککننده شروع کنید:
یک شعار اولیه و تیتر خوب توجه مخاطب را به شکل جدی جلب میکند و او را متقاعد میکند که مطلب اصلی را دنبال کند و به بقیه حرفهای شما گوش دهد.
از زبان ساده و شخصی استفاده کنید:
مخاطب شما اگر حس کند که مطلب و یا بیان شما فقط برای او است، راحتتر با شما همراه میشود. بیان صمیمانه یکی از عناصر مهم در برقراری ارتباط با مخاطب است.
تبدیل ویژگی های محصول به منفعتی برای مشتری
حالا که تا حدودی متوجه شدیم کپی رایتینگ Copywriting چیست و درمورد چه چیزی حرف می زند. بهتر است ببینیم چگونه این کار را انجام می دهد. در تصویر زیر، مراحل تبدیل ویژگی یک محصول به یک منفعت و درنهایت نوشتن یک شعار تاثیرگذار با توجه به آن منفعت را با هم می بینیم:
در مورد اول، ویژگی برند LOreal این است که جلوه مو را بهبود می بخشد. به عنوان یک کپی رایتر، بعد از اینکه ویژگی یک محصول را متوجه شدید، باید از خودتان بپرسید. این ویژگی چه منفعتی برای مشتری دارد؟ خوب، در مورد این مثال، باعث حس جذابیت می شود. حالا، می توانید شعار برند LOreal را انتخاب کنید: “چون تو ارزشش رو داری” تاثیرگذار شد. مگر نه؟
مورد آخر را هم با هم بررسی کنیم. ویژگی سرویس Interflora تحویل گل به مشتری است. منفعت آن برای مشتری این است که می تواند به کسی که دوستش دارد گل بدهد. حالا، جمله تاثیرگذاری که می توان با آن نوشت. این است: “حرفت رو با گل بزن”.
اگر می خواهید برای وب سایت خود مخاطب بسازید، باید محتوای هوشمندانه ای تولید نمایید. روش اصلی برای تحقق این امر، تولید محتوای بهینه شده است.
اگرچه ممکن است SEO کمی پیچیده به نظر برسد، اما با آگاهی اندک از اصول آن، می توانید به این مهم دست پیدا نمایید. به خصوص که اگر بدانید نوشتن برای موتورهای جست و جو و البته کاربر، می تواند بهترین روش باشد.
برای پیشرفت در دنیای تجارت آنلاین، شما باید فراتر از نوشتن محتوا قدم بردارید. درواقع محتوای شما باید دو هدف را دنبال کند:
- حل یک مشکل خاص از کاربر
- پاسخ به درخواست کاربر نهایی
با این اوصاف، چگونه باید محتوایی خلق کنیم که با این اهداف مطابقت داشته باشد؟ چگونه باید محتوایی ایجاد نمایید که در گوگل رتبه خوبی بگیرد و افراد را به کلیک ترغیب نماید؟ این همان چیزی است که از تولید و نوشتن مطالب سئو شده انتظار می رود.
چرا چنین فرآیندی لازم است؟
هنگام نوشتن، می توانید بر روی سه چیز تمرکز کنید. شرکت، محصول و یا مشتری. هر چه از صحبت درمورد شرکت دور شوید و به صحبت درمورد مشتری بپردازید. بیشتر از خود (Self) فاصله می گیرید و به فروش (Sell) نزدیک می شوید.
جای صحبت درمورد شرکت همان صفحه درباره ما است. از محصول گفتن هم خوب است اما فقط برای مشتریانی که به طور کاملا واضح می دانند که چه می خواهند. لیست ویژگی ها و مشخصات فنی محصول از این جمله اند.
اما در نهایت، قدرتمندترین موردی که ما می توانیم در نوشتن بر روی آن تمرکز کنیم، مشتری است. این محتوا با نگرانی های مشتریان شروع می شود و با کلماتی قابل فهم برایشان توضیح می دهد که محصول چگونه به آنها کمک می کند. بیشترین زمان کپی رایتینگ Copywriting مفید در اینجا صرف می شود.
کپی رایتر کیست؟
کپی رایتر کیست؟ کپی رایتر کسی است که کاربران را می فهمد، می داند مخاطبانش چه چیزی را دوست دارند و کلماتی را که برای آن ها جذاب باشد را انتخاب می کند. عنوان، کلمات، عبارات، جملات و پاراگراف های استفاده شده در محتوا باید خوانندگان را ترغیب کند و آن ها را ترغیب به اقدام نمایند. کپی رایتر سایت همچنین احساس گوگل را نسبت به برخی کلمات و عبارات، به ویژه کلیدواژه های بلند درک می کند.
اگر یک وبلاگ نویس ، نویسنده مستقل یا یک کارآفرین تجاری آنلاین هستید، می توانید کمی خلاقیت خود را بالا ببرید و مهارت های نوشتاری خود را افزایش دهید. به این صورت است که می توانید به یک کپی رایتر تبدیل شوید.
اگر می خواهید یک تجارت آنلاین پر رونق داشته باشید و در دنیای پر رقابت باقی بمانید، باید بتوانید محتوای مفید و جذاب برای موتورهای جست و جو و کاربر تولید نمایید؛ محتوایی که آن ها را ترغیب کند!
از زمانی که گوگل شروع به ارائه به روزرسانی های خود کرد ، نوشتن مطالب بهینه شده اهمیت ویژه ای یافت. درواقع برای آنکه بتوانید رتبه خوبی در گوگل کسب نمایید، باید از تکنیک های کپی رایتینگ Copywriting بهینه شده استفاده نمایید؛ باید به اجزای الگوریتم رتبه بندی Google فکری اساسی کنید.
تولید محتوای بهینه شده، به معنای ایجاد محتوای مفید، جذاب و ارزشمند است که کلمات کلیدی خاصی را هدف قرار دهد تا کاربران با اشتیاث مایل به خواندن آن محتوا باشند.
این کار می تواند اعتبار وب سایت و مطالب شما را افزایش دهد و شانس رتبه گرفتن در گوگل را بالا ببرید. گوگل به مطالبی که بهم مرتبط می دانند، ارزش بیشتری می دهد. کپی رایتینگ Copywriting براساس اصول سئو به شما کمک می کند تا مشتریان خود را هدف قرار دهید و به پرسش های آن ها با محتوای فوق العاده خود، پاسخ دهید.
کپی رایتینگ صرفا جلب توجه نیست
حالا، احتمالا بهتر فهمیده ایم کپی رایتینگ Copywriting چیست اما برای درک عمیق تر، بهتر است ببینیم کپی رایتینگ چه نیست.
قرار شد در کپی رایتینگ Copywriting تمرکز بر مشتری باشد. و پیام نوشته گفتن از منفعتی باشد که یک محصول یا خدمت برای آنها دارد. صرفا نوشتن متنی که توجه اطرافیان را جلب کند، به منزله کپی رایتینگ نیست. چنین جمله ای شاید در بهترین حالت مردم را از سر کنجکاوی به داخل مغازه بکشاند. اما احتمال اینکه منجر به فروش بیشتر شود ناچیز است (ممکن است بگویید تخفیف خوبی که داده شده همان منفعت پیام است. اما دقت داشته باشید که اگر جملات قبل از تخفیف را حذف کنیم هیچ اتفاق مهمی نمی افتد. یعنی منفعت وجود دارد. اما توسط کپی رایتینگ Copywriting بیان نشده است).
برخی از تکنیک های کپی رایتینگ Copywriting
- کلمات بسیار مهم هستند. برای اینکه نشان دهید متن شما برای مشتری است. از کلمات “شما” و “تو” در جمله خود استفاده کنید. شعار LOreal را به یاد دارید: “چون تو ارزشش رو داری”.
- خود را جای مشتری بگذارید و این سوالات را از خود بپرسید: به عنوان یک مشتری، این چه کمکی به من می کند؟ چگونه بر روی تصمیم من تاثیر خواهد گذاشت برای خریدن یا نخریدن؟ به عنوان یک مشتری احتمالی، چرا باید به این علاقه مند شوم؟
- ساده نوشتن سخت ترین کار در کپی رایتینگ است. از کلمات پیچیده و سنگین و جملات مجهول استفاده نکنید. مثلا به جای اینکه بگویید: موانع رفع شده است! بگویید: ما این کار را برای شما راحت تر کرده ایم! یا: کارتان را راحت کرده ایم.
- از امکانات ویرایش متن مانند Bold،Italic و Underline برای نمایش قسمت های مهم متن استفاده کنید.
کاربرد کپی رایتینگ در دیجیتال مارکتینگ چیست؟
همانطور که گفته شد بسیاری از مطالبی که در فضای آنلاین میخوانیم و میبینیم از کپی رایتینگ Copywriting استفاده کردهاند، از جمله بیشتر صفحات وبسایتها، خبرنامههای ایمیلی که ثبت نام میکنیم و حتی ایمیلهایی که پس از ثبت نام در خبرنامه دریافت میکنیم.
مثال وبسایت Stitch Fix را در نظر بگیرید. این وبسایت به مردم کمک میکند سبکی از پوشش را که برایشان مناسب است پیدا کرده و خریداری کنند.
این صفحه طوری طراحی و متون آن نوشته شده که شما را مجبور کند به شیوههای مختلف وارد عمل شوید:
- دنبال کردن شبکه های اجتماعی با عبارت Follow us
- شروع کردن استفاده از خدمات سایت با گزینه get started و گزینه جستجو search
- کسب اطلاعات بیشتر با گزینه read more
- دریافت مشاوره از راهنمای مد با گزینه ask a stylist
کپی رایتینگ Copywriting در وبسایتهای ایرانی نیز بسیار زیاد بوده و در صفحه اصلی وبسایت آکادمی راد را مشاهده می کنید.
در این صفحه هم از چندین متن تحریککننده برای انجام یک عمل استفاده شده است. البته توجه داشته باشید که هر متنی که مخاطب را به کاری دعوت کند و یا از محصولی تعریف کند، ممکن است با هدف کپی رایتینگ نوشته شده باشد اما تاثیرگذاری آن مشروط به این است که متن مربوطه از اصول، تکنیکها و خلاقیت کپی رایتینگ استفاده کند. همچنین باید به مرور زمان و با استفاده از ابزارهای مختلف، میزان اثربخشی متنها بررسی و اصلاح شود که متاسفانه در ایران کمتر به این مورد توجه میشود.
با وجود مثالهای متعدد موجود، باید در نظر داشت که کپی رایتینگ فقط در محتوای متنی و تصویری استفاده نمی شود و در محتوای صوتی نیز کاربرد دارد. تبلیغات تلویزیونی، ویدئوهای تبلیغاتی در آپارات و حتی ویدئوهای کوتاه از محصولات که در اینستاگرام منتشر میشوند همگی مثالهایی از کپی رایتینگ کلامی/شفاهی هستند.
توجه: کپی رایتینگ (copywriting) را نباید با کلمه کپی رایت (copyright) اشتباه گرفت. copyright به حق انحصاری و قانونی یک فرد حقیقی یا حقوقی برای تولید یا فروش محصولات اشاره دارد مانند کتاب، موسیقی یا آثار هنری. هدف کپی رایت حفاظت از اثر اصلی و مانع شدن از استفاده غیر قانونی آن است. کپی رایت با علامت © مشخص میشود.
کپی رایتر چیست و کیست؟
کپی رایتر (copywriter) یک نویسنده حرفهای است که مسئولیت نوشتن محتوای مورد استفاده در بازاریابی را بر عهده دارد. در مورد شغلی کپی راینتری دو باور رایج وجود دارد که کپی رایترها استعداد ذاتی داشته و یا آنکه مهارت خاصی نمیخواهد و برای همه قابل انجام است؛ اما هر دو باور کاملاً اشتباه هستند.
کپی رایترها افرادی حرفهای هستند که مهارت خود را به مرور زمان یاد گرفته و بسیار تمرین کردهاند. هیچ یک از ما با مهارت نوشتن متنهای تبلیغاتی متولد نشدهایم اما قطعاً نویسندگی تبلیغاتی، مهارتی است که تقریبا هر کسی با پشتکار و علاقه میتواند آن را یاد بگیرد.
به طور کلی یک فرد کپی رایتر برای نوشتن متن مورد نظر، موارد زیر را انجام میدهد:
- آشنایی با برند و کسب و کار مربوطه
- تحقیق بازار از رقبا، مشتریان و فضای رقابتی
- نگارش نسخههای اولیه تبلیغ و مصاحبه با مشتریان برای بازخورد گرفتن
- اصلاح نهایی تبلیغ
- پیگیری بازخوردهای عمومی از تبلیغ
نکته جالب آنکه محتوای یک کپی رایتر لزوماً متن نیست. در بسیاری از موارد، محتوای متنی به محتوای گرافیکی تبدیل شده و تصاویر، تحریک و تشویق مخاطب را انجام می دهند. به تصویر زیر دقت کنید. سه تبلیغ از برند کوکاکولا که هر کدام با استفاده از زبان تصویری، محتوایی تبلیغاتی را در ذهن مخاطب حک میکند.
یک کپی رایتر محتوا ایجاد می کند، یک کارشناس بازاریابی از آن محتوا به عنوان ابزاری برای جذب بازدیدکننده وبسایت، جذب مشتری بالقوه یا لید (Lead) و فروش استفاده می کند. البته که برای بهکارگیری محتوای تبلیغاتی نیاز به ابزارهای مکمل نظیر تبلیغات آنلاین، ایمیل مخاطبان و … وجود دارد.
نقش کپی رایترها در بازاریابی چیست؟
کپی رایتینگ Copywriting نقشی حیاتی در هر نوع کسب و کاری دارد. کسب و کارها بدون کپی رایترها نمیتوانند پیام خود را به درستی با مشتریان بالقوه خود در میان بگذارند و یا بازارهای خود را گسترش داده و مشتریان فعلی خود را حفظ و به خود وفادار سازند. این کاربرد شامل وبسایتها، سازمانهای عامالمنفعه، ارائهدهندگان خدمات و خردهفروشان سنتی نیز میشود. همه آنها به کپی رایترها نیاز دارند و از آنها استفاده میکنند.
برای مثال شرکت اپل را در نظر بگیرید. اگر در وبسایتشان بگردید توضیحات محصولاتی مانند مک بوک ایر را خواهید دید:
ترجمه متن صفجه اول سایت اپل به شرح زیر است:
روشنایی دوباره بیرون میآید.
محبوبترین مک کاری میکند که دوباره عاشق شوید. مک بوک ایر موجود در رنگهای نقرهای، خاکستری و طلایی باریکتر و سبکتر بوده و صفحه نمایش رتینا با فناوری True tone، تاچ آیدی و کیبورد نسل آخر است و ترک پد فورس تاچ دارد. از ۱۰۰ درصد آلومینیوم بازیافتی ساخته شده که آن را به مک طرفدار محیط زیست تبدیل میکند و با زندگی باتریای امروزه مک بوک ایر نوتبوک قابل حمل و همه کاره شماست.
فیلم محصول را ببینید.
توصیفهای اینچنینی از محصولات توسط کپی رایترهای اپل نوشته میشوند. در انتهای متن میتوانید لینک آنها به ویدئوی محصول در انتهای صفحه را هم ببینید. در واقع هدف این متن، ایجاد پیشزمینه مثبت از محصول و ترغیب به مشاهده ویدئو به عنوان هدف اصلی متن میباشد. اما حدس بزنید متن این ویدئو را چه کسی نوشته است؟ بله، کپی رایتر.
۵۰۰ شرکت بزرگ جهان (Fortune 500 companies) نیز مانند اپل از کپی رایترها استفاده میکنند. آنها بودجه بازاریابی کافی دارند و بخشی از این بودجه مستقیماً به کپی رایترها اختصاص پیدا میکند. اما سایر کسب و کارهای کوچک و بزرگ نیز میتوانند از کپی رایترها استفاده کنند. از جمله:
- مؤسسات مالی و شرکتهای سرمایهگذاری
- شرکتهای دارویی و پزشکی
- تولیدکنندگان غذا
- سازمانهای عامالمنفعه
- ارائهدهندگان خدمات محلی، مانند مکانیکی ماشین و آرایشگاه
- مربیان بدنسازی، پیشرفت فردی، و سایر انواع مربیان
- دندانپزشکان، پزشکان، و سایر ارائهدهندگان مراقبت سلامت
- نویسندگان و سخنرانان خودیاری
- تهیهکنندگان منابع و سایر محصولات سلامتی مکمل
- استارتاپها و کسب و کارهای نوپا
و این تنها یک نمونه کوچک از انواع کسب و کار است که به خدمات کپی رایتر حرفهای نیاز دارند. پس فرقی نمیکند علائق شخصی و سوابق کاری شما چه باشد، قطعاً در صنعت کپی رایتینگ میتوانید جایی را پیدا کنید که با مهارتهای نوشتاری شما انطباق داشته باشد.
یک کپی رایتر به چه مهارتهایی نیاز دارد؟
کپی رایتینگ Copywriting هم مانند هر تخصص دیگر به دانش علمی و عملی نیاز دارد. مهمترین این مهارتها به شرح زیر میباشد:
- مطالعه زیاد و متنوع برای گسترش دایره لغات فردی
- تمرین و سابقه زیاد در نوشتن انواع محتوا
- آگاهی از دانش بازاریابی، تبلیغات و جامعهشناسی
- ذهن خلاق و ایده پرداز
همه موارد بالا با تمرین و پشتکار کسب میشوند و به همین دلیل، کپی رایتینگ یک خلاقیت هنری اکتسابی است. اما اگر بخواهیم کمی تخصصیتر به توانمندیهای یک کپی رایتر بپردازیم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- توانایی بسیار بالا در نوشتن
- صبور بودن برای فهمیدن پروژه و کسب و کار
- توانایی تشخیص ساختار و جزئیات برند
- توانایی همصدایی با فرهنگ و هویت شرکت
- داشتن دانشی عمیق از بازاریابی
- طرح پرسشهای مرتبط و متعدد از صاحبان کسب و کار برای هماهنگی نگرش دو طرف
- توانایی برقراری ارتباط با اقشار مختلف و دریافت پاسخ سوالات و ابهامات خود
- توانایی شرکت در جلسات متعدد طولانی و هماهنگی با موعد تحویل کارها
- توانایی دیدن از نگاه درون و بیرون به مساله
کپی رایتر چه محتوایی مینویسد؟
همانطور که گفته شد یک کپی رایتر برای تهیه هر مدل محتوا از جمله محتوای متنی، گرافیکی و ویدئویی فعالیت میکند. در مورد محتوای ویدئویی حتی میتوان سناریوی ویدئو را نیز توسط کپی رایتر تهیه کرد. اما به طور کلی، کپی رایترها میتوانند در تهیه محتواهای زیر مشارکت کنند:
- کلیه محتوای درون وبسایت
- محتوای تبلیغات آنلاین شامل بنرها، شعارها و گرافیک
- محتوای توصیفی محصولات و حتی محتوای روی بستهبندی محصولات
- مقالات قابل استفاده در روابط عمومی برند
- و هر محتوایی که قرار است در بازاریابی شرکت استفاده شود و در معرض دید مخاطبان هدف قرار بگیرد.
تفاوت کپی رایتینگ و بازاریابی محتوایی
بازاریابی محتوایی و کپی رایتینگ مخالف هم نیستند بلکه مختلفند. زمین بازی کارشناسان محتوا وسیع و گسترده است و در مقالات بلاگ آنها فرصت نوشتن بیش از ۱۰۰۰ کلمه را دارند اما زمین بازی کپیرایتر تنگ و محدود است و در قالب چند کلمه باید توجه مخاطب را به خود جلب کند و اقدام موردنظر را بگیرد.
مورد دیگر اینکه برخلاف کارشناس محتوا، اشتباهات کپیرایتر به دلیل هزینه بالای کمپینهای تبلیغاتی و اجاره کردن رسانههای مختلف، اغلب بسیار گران تمام میشود، مثل انحراف فرمان ماشین در سرعت بالا.
یک کپی رایتر خوب چه خصوصیاتی دارد؟
به طور کلی توانمندی در کپی رایتینگ ارتباط زیادی با مدارک و مدارج علمی و دانشگاهی ندارد. در عین حال، تجربه و دریافت آموزشهای مناسب میتواند برای علاقمندان به این حوزه سودمند باشد. با دریافت آموزشهای مناسب و کسب تجربه در کپی رایتینگ، تفکر راهبردی و قدرت استفاده از روش بارش مغزی (brainstorming) تقویت شده و رفته رفته دانش کپی رایتر و تسلط وی بر بازار هدف و خُلق و خو و خواستههای مشتریان مورد نظر افزایش پیدا میکند.
به هر روی، چه به دنبال یادگیری و کسب تجربه باشید یا اینکه به تازگی به فکر ورود به این عرصه افتادهاید، داشتن ویژگیهای زیر تأثیر به سزایی بر کیفیت و اثربخشی کپی رایتینگ شما خواهد داشت:
• استعداد و تسلط بر زبان؛
• خلاقیت و تخیل؛
• اطلاعات عمومی گسترده؛
• کنجکاوی؛
• تمایل به یادگیری؛
• توانمندی در تحقیق و جستجو.
چگونه مخاطب را به انجام عمل مورد نظر متقاعد کنیم؟
همانطور که در ابتدا ذکر شد، هدف از کپی رایتینگ ترغیب مخاطب به انجام یک عمل است (معمولاً خرید)؛ بنابراین، معیار موفقیت کپی رایتر تعداد اعمالی است که به واسطه متن تهیه شده توسط وی صورت پذیرفته است.به منظور ترغیب مخاطب به انجام عمل مورد نظر لازم است که برخی از دستورات امری، مانند «سفارش بدهید» یا «از فروشگاه ما بازدید کنید» را در پیام خود بگنجانید.
به این دستورات، «فراخوان به عمل» (CTA) میگوییم. به علاوه، باید سه نکته زیر را نیز مد نظر قرار بدهید:• از قبل مشخص کنید که با این محتوا به دنبال ارتباط برقرار کردن با چه کسانی هستید و سپس گروه هدفتان را مخاطب قرار بدهید؛• با تمرکز بیشتر بر unique selling proposition یا پیشنهاد منحصر به فرد فروش خود مشتری را متقاعد کنید تا برتری محصول یا سرویس شما را بپذیرد.
در اینجا باید نشان بدهید که چرا منحصر به فرد هستید و محصول یا سرویس شما چه تفاوتی با رقبا دارد. دقت کنید که نظرات و تجربههای مثبت مشتریان راضی میتواند بیش از هر چیز دیگری متقاعدکننده به نظر برسد؛• انجام عمل یا اعمال مورد نظر باید تا جایی که امکان دارد برای کاربر تسهیل شود.
به عنوان نمونه، اگر به دنبال آن هستید که مخاطبتان یک ویدئو از محصول را تماشا کند، از پیامی مانند «برای مشاهده قابلیتهای منحصر به فرد این محصول بر روی ویدئو کلیک کنید» استفاده نمایید و حجم ویدئو و سرعت اینترنت مخاطبان هدفتان را نیز در نظر بگیرید.
کپی رایتینگ چه انواعی دارد؟
در هر روز دهها و صدها میلیون پیام در فضای اینترنت به اشتراک گذاشته میشود؛ در این میان، برای جلوگیری از محو شدن پیام تبلیغاتی در این سیل خروشان چه باید کرد؟
طبیعتاً پاسخ، استفاده از کپی رایتینگ بهتر و مؤثرتر است. امروزه شرکتهای مختلف به اهمیت استفاده از پیامهای تأثیرگذار و هدفمند پی بردهاند و به همین منظور به سراغ کپی رایترهای توانمند و باتجربه میروند تا بتوانند جایگاه بهتری در نتایج جستجوی گوگل کسب نمایند، مشتریان بیشتری را جذب کنند و در نهایت، برند خود را به گونهای به تصویر بکشند که باشخصیت و مشتاق به کمک به مخاطب هدف به نظر برسد. البته باید توجه داشته باشید که در این راستا معمولاً بسته به هدفی که تعیین شده، باید از انواع مختلفی از کپی رایتینگ استفاده کرد که در ادامه به متداولترین آنها اشاره میکنیم.
کپی رایتینگ فروش
در کپی رایتینگ فروش، کپی رایتر با چالش متقاعد کردن خواننده نسبت به مزایای محصول یا سرویس و در نهایت مجاب کردن وی برای خرید یا استفاده از آن روبرو است. البته این در حرف از عمل آسانتر است. در اینجا علاوه بر داشتن یک سبک و سیاق نوشتاری متقاعدکننده، به دانش و خلاقیت نیز نیاز خواهید داشت. ا
ستفاده از استراتژیهای زیر در اقناع مخاطب به شما کمک خواهد کرد:
۱. پیام خود را به وضوح بیان کنید و مخاطب هدف را مستقیماً خطاب قرار بدهید؛
۲. مشکلی که محصول یا سرویس شما میتواند برطرف کند را شناسایی کنید و به منظور جلب اعتماد و نظر مخاطب، آن مسئله را از زاویه دید مشتریان بالقوه و به ملموسترین شکل ممکن توصیف کنید؛
۳. بر چرایی ناتوانی روشها و محصولات موجود در حل آن مشکل تأکید داشته باشید؛
۴. توضیح بدهید که چگونه بهترین روش حل مشکل مزبور را پیدا کردهاید؛
۵. روش دریافت محصول یا سرویس و در نتیجه، حل مشکل را برای خواننده مشخص کنید.
کپی رایتینگ سئو
کپی رایتینگ سئو را میتوان به صورت سنتی یا مدرن تعریف کرد. تفاوت کپی رایتینگ سئوی سنتی با کپی رایتینگ معمولی در تمرکز بر کلمات کلیدی است. با استفاده از کلمات کلیدی مناسب در کپی رایتینگ، پیام ما در جایگاه بسیار بهتری در نتایج جستجو قرار خواهد گرفت.
توجه داشته باشید که منظور از کپی رایتینگ سئو انباشتن نوشته از کلمات کلیدی نیست؛ بلکه باید از کلمات کلیدی مناسب به تعداد مناسب و به نحوی استفاده کرد که متن ما کاملاً همگون و طبیعی به نظر برسد.از طرف دیگر، در کپی رایتینگ سئوی مدرن، تمرکز ما بر تولید محتوایی است که آنقدر جذابیت دارد که دیگران به لینک دادن یا به اشتراک گذاری آن تمایل پیدا میکنند تا از این طریق، اعتبار وبسایتمان در نزد موتورهای جستجو افزایش پیدا کند که به نوبه خود باعث کسب رتبههای بهتر برای کلمات کلیدی هدف خواهد شد.
البته در اینجا نیز تحقیق و انتخاب کلمات کلیدی مناسب ضروری است؛ اما باید توجه داشت که امروزه با تغییر و تحولاتی که گوگل در الگوریتمهای خود به وجود آورده، برای اعتبار دامنه شما و عکس العمل مخاطبان به محتوا و کلماتی که برای توضیح در لینکها به کار میبرید به عنوان شاخصهایی برای سنجش کیفیت و تناسب محتوا اهمیت بسیار بیشتری قائل میشود.
کپی رایتینگ تِکنیکال یا فنی
منظور از کپی رایتینگ فنی یا تکنیکال (Technical)، نوشتن متنهای خاص در موضوع یا حوزههایی است که به سطح بالایی از دانش تخصصی نیاز دارند. هدف اصلی از کپی رایتینگ فنی، ارائه ارزش افزوده به کمک اطلاعات تخصصی است.
به همین دلیل، کپی رایترهای تکنیکال معمولاً کپی رایترهای حرفهای نیستند؛ بلکه بیشتر متخصصانی در حوزه تخصصی خود محسوب میشوند. به عنوان نمونه، نوشتن یک متن درباره شواهد تأثیر اسید هیدروکلریک باید به کسی سپرده شود که اطلاعات دقیق و درستی در زمینه شیمی دارد.
طبیعتاً مخاطب این مطلب نیز افرادی خواهند بود که متخصص حوزه مربوطه هستند یا دست کم میزان آشنایی آنها با آن زمینه از حد متوسط بالاتر است. بنابراین، محتوا باید بر پایه واقعیات نوشته شود و دربردارنده جزئیات لازم باشد.
کپی رایتینگ محتوا
کپی رایترهای محتوانویس با تمرکز بر یک موضوع خاص برای وبسایتهای مختلف نویسندگی میکنند که با توجه به ذات کپی رایتینگ، موضوع این نویسندگی بیشتر حول محورهایی مانند مقالات آموزشی یا راهنماهای مرحله به مرحله و گام به گام خواهد بود. جذاب و جالب به نظر رسیدن مطلب در اینجا اهمیت فراوانی دارد؛ چرا که اگر یک مطلب از دید مخاطب شما جالب و آموزنده به نظر برسد، احتمال انجام عمل مورد نظر یا خرید به طرز چشمگیری افزایش پیدا خواهد کرد.
کپی رایتینگ خلاق
کپی رایتر در این روش درباره موضوع منتخب خود نویسندگی میکند، اما تبلیغ محصول یا سرویس خاصی را نیز در نوشتههایش میگنجاند. غالباً نوشتن شعارهای تبلیغاتی یا اسلوگانهای شرکتها نیز در قالب کپی رایتینگ خلاق انجام میشود. بسیاری از کپی رایترهای خلاق در بازاریابی نیز سابقه کار داشتهاند و برخی صرفاً در جذابیت بخشیدن به موضوعات مختلف مهارت و استعداد دارند.
مراحل کپی رایتینگ اثربخش
برای اینکه بتوانید برای محصولات خود متنهای تبلیغاتی موثرتر بنویسید، مدل هفت مرحلهای زیر پیشنهاد میشود:
۱- شناخت محصول: در این مرحله باید یک بررسی همهجانبه از محصول خود داشته باشید. در این بخش باید تمام ویژگیهای محصول و فوایدی که برای مخاطبان دارد را لیست کنید و پیشنهاد منحصربهفرد فروش خود را ارائه دهید.
۲- شناخت رقبا: در این مرحله باید رقبای اصلیتان را لیست کنید و محصول و فعالیتهای بازاریابی و تبلیغاتی آنها را بررسی کنید. در این مرحله نقاط ضعف و قوت رقبا، کانسپت اصلی تبلیغات آنها بررسی میشود.
۳- شناخت مخاطبان: آگهی ما قرار است روی چه کسی اثر بگذارد؟ باید او را بهتر بشناسیم تا بتوانیم ارتباط ایجاد کنیم. در این مرحله به این نکته توجه داریم که همه دنیا مخاطب ما نیست و روی بخش اصلی مخاطبانمان تمرکز میکنیم.
۴- شناخت رسانه: رسانههای زیادی برای نشان دادن آگهی خود وجود دارد. از کدام یک از آنها استفاده کنیم و چرا؟ از رسانههای آفلاین استفاده کنیم یا دیجیتال؟ اینجا وقت تصمیمگیری است تا در رسانهای تبلیغ کنید که بیشترین بازگشت سرمایه را برای شما داشته باشد. قرار نیست در همه رسانهها حضور داشته باشیم و بودجه خود را دور بریزیم.
۵- استراتژی پیام: یعنی در تبلیغاتمان مشخص کنیم که چه بگوییم و آن را چگونه بگوییم؟ در اینجا مشخص میکنیم که میخواهیم چه پیامی برای مخاطب خود ارسال کنیم.
۶- نوشتن متن تبلیغاتی: حالا وقت “کپی نویسی” است. در این مرحله با توجه به اطلاعات مراحل قبل، خیلی ساده و به زبان آدمیزاد متن تبلیغاتی را مینویسیم تا برای پیام تبلیغ ما برای مخاطب قابل فهم باشد. البته سادهنویسی همواره به معنای تبلیغ مستقیم نیست و میتوان از متن و تصاویر خلاق در تبلیغ خود استفاده کنید.
۷- ارزیابی: در این مرحله با استفاده از روشهای مختلف مثل گروههای کانونی، نظرسنجی، پرسلاین، میزان فروش و … به ارزیابی اثربخشی تبلیغ خود میپردازیم.
تفاوت کپیرایتینگ با تولید محتوا چیست؟
آیا کپیرایتینگ و تولید محتوا هر دو یک مفهوم را دارند؟ خیر، این دو واژه معنای یکسانی نمیدهند اما تفاوت آنها مثل سیب و پرتقال نیست و بیشتر تفاوت بین نارنگی و پرتقال است. تشخیص تفاوتهای این دو برای نویسندههای جوانی که میخواهند دنبال کار بگردند اهمیت زیادی دارد چرا که هر کدام از این کارها، به نوعی مهارت و چالشهای مختلفی را جلوی روی نویسنده قرار میدهند. در ادامه ما تفاوتهای مهم بین کپیرایتینگ و تولید محتوا را بررسی خواهیم کرد.
هدف انجام کار
بزرگترین تفاوت بین کپیرایتینگ و تولید محتوا، در هدف هر کدام از آنها نهفته است. در حالی که کپیرایتنگ دربارهی فروختن محصول به پرسونای هدف است، هدف از تولید محتوا صرفا آگاه کردن پرسونا در مورد محصول، با ارائهی محتوای با ارزش است. کپیرایتینگ هنر فروختن یک ایده، برند یا یک ایدئولوژی به مردم است. بهترین کپیرایترها از ترکیب محصولات و ایدئولوژی یک برند برای برندینگ استفاده میکنند. ذات کلی کپیرایتینگ حول محور تبلیغات میچرخد و ملاک موفقیت آن، درصد انگیجمنت و خریده شدن آن محصول یا سرویس است.
نوع انجام کار
به طور خلاصه، کپیرایترها «کپی» مینویسند و تولیدکنندههای محتوا هم «محتوا». ممکن است جملهی قبلی برایتان گیجکننده باشد، اما بخش مهمی از تفاوتهای این دو در خود کار خلاصه شده است. یک کپیرایتر کسی است که به طور حرفهای متنهایی را با اهداف مارکتینگ مینویسد که به اصطلاح کپی خوانده میشود و کاری وابسته به مهارت است. اما تولیدکنندهی محتوا میتواند هر کسی باشد و لزوما حتی یک نویسندهی حرفهای هم نیست. امروزه هر کسی از جمله بلاگرها، سئو نویسها، رماننویسها و نویسندگان حرفهای میتواند نویسنده باشند و با این که کیفیت کار هر کدام با دیگری متفاوت است، اما در نهایت نوشتهی آنها مهم است.
چگونه کپیرایتینگ در تولید محتوا تاثیرگذار است؟
ممکن است ندانیم که قدرت چینش کلمات کنار یکدیگر در بحث مارکتینگ چقدر زیاد است. از قهوهای که صبح در مسیر کارمان سفارش میدهیم تا سریالی که شب قبل از خواب تماشا میکنیم، بخشی از سبک زندگی ما هستند که قدرت جادویی کلمات باعث میشود تا به سمت آنها جذب شویم و تصمیمات روزمرهی خود را برای امرار معاش بگیریم. کپیرایتینگ باکیفیت هم روی تجربهی خوب مشتری و هم روی بیزینسهایی که میخواهند تاثیرگذار و بهیادماندنی باشند، تاثیر میگذارد. در ادامه مواردی که کپیرایتینگ میتواند باعث بهبود تولید محتوا شود را با هم بررسی میکنیم.
شوخطبعی
بهترین کپیرایترها قلم تند و تیزی دارند که میتواند به موقعش شوخطبعی خودش را به بهترین نحو ممکن نشان دهد. کپیرایترها قلم گیرا و درگیرکنندهای دارند که میتواند توجه مخاطب را به خودش جلب کند و حتی آنها را مجاب به خرید کردن کند. کمی شوخطبعی برای یک کپیرایتر لازم است چرا که خنده یک حرکت مثبت است و میتواند به طور خودکار المانهای منفی را از مخاطب دور کند. خنده میتواند حواس مخاطب را پرت کند و ما را برای چند دقیقه هم که شده از افکار منفی دور نگه دارد، پس ارزشمند است.
ماجرا شخصی است
نباید فراموش کنیم که بسیاری از مدیران و موسسان کسب و کارهای بزرگ، اعتقاد دارند که کپیرایتینگ برای انسانهاست. چرا از این کلمه استفاده میشود؟ چون با این که انتظار میرود که موسسها اشخاص نتیجهگرایی باشند که به دنبال آمار و ارقام و استفاده از ابزارهای آنالیتیکس باشند، اما بهترین کپیرایترها همیشه از ادبیاتی برای ارتباط با مخاطبشان استفاده میکنند که انگار ماجرا شخصی است و مخاطب با خواندن آنها احساس راحتی و نزدیکی به او دست میدهد.
هوشمندانه اما کوتاه
کوتاه بودن متن یکی از مهمترین مهارتهای یک کپیرایتر و بهترین دوست اوست، چرا که کمک میکند تا کلمات معنی کامل خود را ادا کنند. استفاده از عبارتهای به اصطلاح پانچی که با هوشمندی بالا طوری نوشته شدهاند که نیازها، ترسها و خواستههای مخاطب را تحریک میکنند. حتی اگر یک برند را به دیگری ترجیح میدهیم، نمیتوانیم انکار کنیم که مغز انسان به شعارهای کوتاه هر شرکت چه واکنشی نشان میدهد و اگر این عبارت چند کلمه کوتاهتر باشد که چه بهتر!
خلاصه مقاله کپی رایتینگ Copywriting چیست ؟
در دنیای امروزی اطلاعات و تبلیغات به سرعت وارد زندگی ما میشوند و برخی از آنها به خاطر قوی بودن و راهبردی بودن، بر ما تأثیر قابل توجهی میگذارند. این تأثیر در واقع نتیجهای است که از کپی رایتینگ Copywriting یا همان نوشتن حرفهای و جذاب متنهای تبلیغاتی به دست میآید.
کپی رایتینگ Copywriting یک هنر است که توانایی نوشتن متنهای تبلیغاتی، متنهای فروش و متنهای تبلیغاتی در دیجیتال مارکتینگ را در بر میگیرد. هدف اصلی کپی رایتینگ، جلب توجه و جذب مخاطبان است. این هنر توانسته است در بازاریابی دیجیتال نقش بسیار مؤثری را ایفا کند و به طور مداوم استفاده میشود.
به عبارت دیگر، کپی رایتینگ میتواند در تصمیمگیری مخاطبان تأثیر بسزایی داشته باشد. از این رو، یک کپی رایتر خلاق و ماهر میتواند به تأثیرگذاری بیشتری در فروش و موفقیت یک کسب و کار کمک کند.
کپی رایتینگ Copywriting یک هنر خلاقانه است که به کسب و کارها کمک می کند پیام های خود را با تاثیر بیشتری به مشتریان منتقل کنند. این فرایند شامل نوشتن محتواهای تبلیغاتی، مقالات، بلاگ پست ها و سایر مواد تبلیغاتی است که هدف آن استفاده از کلمات و جملات جذاب و قوی است. کپی رایترها باید با توجه به مشتریان هدف و اهداف تجاری شرکت، محتوایی را ایجاد کنند که مشتریان را به اقدام واکنشی مثل خرید محصول یا استفاده از خدمات ترغیب کند. این هنر مسلط بر ترکیب کلمات، ساختار جملات و نگارش متون است که همراه با تحقیقات و تفکر استراتژیک انجام می شود تا پیامی متفاوت و قابل توجه بسازد.
درباره داود ستوده راد
فریلنسر ، داود ستوده راد هستم که به صورت حرفه ای در زمینه دیجیتال مارکتینگ فعالیت می کنم. متخصص در طراحی و بهینه سازی سایت و مشاور در کسب و کار اینترنتی و استارت آپ ها هستم.
نوشتههای بیشتر از داود ستوده راد
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.