چگونه پادکست بسازیم ؟
چگونه پادکست بسازیم ؟ برای ساختن یک پادکست، ابتدا باید موضوع و فرمت آن را مشخص کنید. سپس نیاز به تهیه تجهیزات صداگیری مانند میکروفون، هدفون و نرم افزارهای ویرایش صوتی دارید. بعد از ضبط قسمت های مختلف پادکست، می توانید آن ها را ویرایش کرده و به تنظیمات صدا و موسیقی بپردازید. در نهایت، پادکست خود را در پلتفرم های مختلف انتشار دهید و از افزایش شنوندگان لذت ببرید.
نمایش فهرست این آموزش :
چگونه پادکست بسازیم ؟
قبل از اینکه سراغ چگونه پادکست بسازیم ؟ برویم، لازم است به چند نکته در مورد پروسه تولید پادکستهای جذاب اشاره کنیم. اولین نکته اینکه پادکست خود را متمرکز نگه دارید. بهتر است در ساخت پادکست موضوعی متمرکز و کوتاه انتخاب کنید. هنگام تولید محتوا، به نوع مخاطب خود دقت کنید تا بتوانید بهتر با آنها ارتباط برقرار کنید. لازم است در ساخت پادکستهای سریالی ثابت قدم باشید و قسمتهای مختلف را مرتب و به صورت پیوسته ارسال کنید. با رعایت حق کپی رایت، میتوانید قسمتهایی از یک یا چند موسیقی را در پادکست خود قرار دهید. نکته پایانی اینکه لازم است برای بهتر دیده شدن، پادکست خود را تبلیغ کنید.
قدم اول چگونه پادکست بسازیم ؟ : تهیه لوازم و تجهیزات
برای ساخت پادکست اولین نکته تهیه لوازم مورد نیاز است. برای تولید پادکست به یک دستگاه ضبط کننده صدا و نرم افزار ویرایش صدا نیاز دارید. البته ناگفته نماند که ساخت پادکست به میزان قابل توجهی به ذوق و سلیقه هم نیاز دارد تا بتوانید مطابق میل کاربران، پادکستهای جذاب با محتوای با ارزش تولید کنید. شما همچنین میتوانید از انواع نرمافزارهای مختلف ضبط صدا بر روی گوشی خود بهره ببرید.
اگر میخواهید به صورت کمی حرفهای پادکست تولید کنید، لوازم و تجهیزات حرفهای از جمله میکروفن داینامیک یا یقهای، کارت صدا، Vocal Booth، پاپ فیلتر و … میتواند یاریرسان شما باشند.
قدم دوم چگونه پادکست بسازیم ؟ : آمادهسازی محتوا
یکی از پر اهمیتترین قسمتهای ساخت پادکست، توجه به محتوایی است که قرار است ارائه دهید. همهی ما میدانیم که مخاطبان تنها برای کیفیت بالای صدا و یا خوش صدا بودن گوینده، جذب پادکستها نخواهند شد. از این رو لازم است که محتوایی با ارزش را تولید کنید تا بتوانید مخاطبان را راضی کنید.
لازم است سعی کنید در حیطه تخصص و علاقه خود، موضوعات جذاب و خاص را برای ساخت پادکست آماده کنید. اگر موضوع انتخاب شده بتواند مخاطبان را به خود جذب کند، شما موفق عمل کردهاید. پس از انتخاب موضوع، لازم است منابع و اطلاعات مختلف را جمعآوری کنید و متناسب با موضوع خود، فرم خاص پادکست را انتخاب کنید.
قدم سوم چگونه پادکست بسازیم ؟ : تدوین پادکست
قدم نهایی ساخت پادکست، تدوین است. پس از تولید پادکست، لازم است هر اپیزود توسط نرمافزارهای تدوین صدا، تدوین شود. مراحل تدوین اپیزودها شامل حذف قسمتهای اضافی، اضافه کردن موسیقی به اول و آخر اپیزود و همچنین برطرف کردن نویز صدا میشود. انواع نرم افزارهای تدوین صدا وجود دارد که میتوانید از آنها استفاده کنید. لازم به ذکر است که تدوین صدا، تخصص خاصی نیاز ندارد و شما به سادگی میتوانید آن را توسط نرمافزارهای مختلف انجام دهید.
برخی از نرمافزارهای تدوین صدا به صورت رایگان ارائه شدهاند تا شما بتوانید از آنها بهره ببرید. شما میتوانید برای تدوین اپیزودهای تولید شده به سادگی نرمافزاررهایی از جمله Adobe Audition،Audacity ، GarageBand، Auto-Tune،Ableton Live و… را بر روی کامپیوتر خود نصب کنید.
قدم چهارم چگونه پادکست بسازیم ؟ : انتشار پادکست
پس از ساخت پادکست لازم است فایلهای تولید شده توسط سرویسهای میزبان به گوش شنوندگان برسند. یکی از مرسومترین روشها برای انتشار پادکستها، استفاده از سرویسهای میزبان خارجی است. شما میتوانید پادکست خود را در بلوبری، لیبسین، پادبین و انکر انتشار دهید تا به گوش مخاطبان برسد. این سرویسها به سادگی قابلیت آپلود پادکستها را در اختیار شما قرار میدهند. شما تنها با پر کردن فیلدهای الزامی از جمله نام پادکست و توضیحات میتوانید پادکست خود را انتشار دهید.
یکی دیگر از راههای انتشار پادکست، استفاده از پلاگین وردپرس به نام PowePress است. برای این کار لازم است پلاگین رایگان PowerPress را بر روی سایت خود نصب و فعال کنید.
مراحل ساخت پادکست حرفهای
در سطح دنیا پادکستهایی هستند که میلیونها دنبال کننده دارند و بعضی هم به یک منبع درآمد تبدیل شدهاند. در ایران هم پادکستهای زیادی توانستند به درآمدزایی برسند؛ اغلب این پادکستها با تبلیغ گرفتن کسب درآمد میکنند.
اگر میخواهید پادکستی کاملاً حرفهای و درآمدزا بسازید باید فکر همه چیز را بکنید. در ادامه مراحل کلی کار را مرور میکنیم.
مرحله صفر : استراتژی بلند مدت محتوا را تنظیم کنید
بله این مرحله صفرم اموزش چگونه پادکست بسازیم ؟ است. پادکستی که محتوای آن عالی نباشد راه سختی در پیش خواهد داشت. خیلی از پادکستهایی که در سالهای گذشته شروع به کار کردند به سرعت متوقف و تعطیل شدند چون استقبال زیادی از آنها نشد. شاید مخاطب در ابتدا به کیفیت صدا و موسیقی پادکست اهمیت زیادی ندهد اما حتماً محتوا یعنی همان حرفهایی که میزنید خیلی مهم است. اگر مخاطب احساس کنند پادکست شما وقتش را تلف میکند آن را دنبال نخواهد کرد و دیگر به سراغش نمیرود.
اول از همه برای موضوعاتی که میخواهید درباره آنها صحبت کنید برنامه بچینید. ببینید موضوع کلی پادکست و هر اپیزود چقدر برای مردم جذاب است. بعد، یک برنامه بلند مدت از موضوعاتی که میخواهید در هر قسمت درباره آن صحبت کنید بنویسید. مثلاً موضوع یا عناوین ۵ اپیزود اول را تعیین کنید.
۱. پادکست خود را ضبط کنید
چگونه پادکست بسازیم ؟ و در مرحله ضبط پادکست کیفیت حرف اول را میزند. این که با چه تجهیزاتی میتوانید صدای خوبی ضبط کنید بستگی به تعداد افراد صحبت کننده در پادکست (به صورت همزمان، تلفنی یا اینترنتی) و بودجه جیبتان دارد.
ما فرض میکنیم میخواهید پادکست یکنفرهای را در خانه ضبط کنید. برای شروع به این موارد ضروری احتیاج دارید:
- میکروفن حرفهای
- هدفون
- اتاقک یا باکس کاهش اکو و صداهای مزاحم
- نرمافزار ضبط صدا
- یک محیط آرام و بیصدا
میکروفنی که موبایل شما دارد نمیتواند صدای با کیفیتی ضبط کند. پس به یک میکروفن استودیویی یا حرفهای احتیاج دارید. انواع مختلفی از میکروفن با قیمتهای کم تا زیاد در بازار موجود است. میتوانید یک میکروفن یقهای خوب و با قیمت مناسب مثل «بویا» بخرید و فعلاً برای هزینههای بیشتر صرفهجویی کنید؛ یا یک میکروفن چند میلیونی مثل «Blue Yeti» تهیه کنید.
هدفون را برای شنیدن صدا نیاز دارید. با یک هدفون خوب تمام جزئیات صدا را میشنوید و از کیفیت آن مطمئن میشوید.
میکروفن خود را میتوانید مستقیم یا با تبدیلهای واسطه مثل کارت صدا به رایانه یا موبایل وصل کنید. به یک اپلیکیشن یا نرمافزار برای ضبط حرفهای نیاز دارید. نرمافزارهای Adobe Audition، Audacity و GarageBand برای ویندوز و سیستمهای مک بهترینها هستند. Audacity رایگان است و کار با آن زیاد سخت نیست. بعد از کمی تحقیق و ور رفتن با دکمهها یاد میگیرید.
حالا باید یک اتاق ساکت و آرام پیدا کنید. البته باید حواستان باشد که یک مکان کاملاً ساکت و بدون اکو و نویز اضافی نیاز دارید. برای حذف اکو یا همان پژواک صدا میتوانید از فومهای مخصوص این کار (فوم آکوستیک) استفاده کنید. یا باید کل اتاق را ایزوله و ضد اکو کنید یا یک باکس کوچک که داخل آن را با فوم آکوستیک پوشاندهاید بسازید.
حالا میتوانید دکمه قرمز ضبط را بزنید و هرچه میخواهد دل تنگت بگو.
۲. پادکست خود را ویرایش کنید
پادکستی که موسیقی و افکت ندارد مثل برنج خالی است. من که از برنج خالی خوردن لذت نمیبرم. باید کمی خورشت به حرفهای خودتان اضافه کنید. موسیقی و افکتهای صوتی است که پادکست را لذتبخش میکند.
خوشبختانه با همان نرمافزارهای ضبط صدا که نصب کردید میتوانید پادکست خود را ویرایش کنید. تکههایی را که خوب از آب درنیامده را حذف کنید، بخشهای مختلف پادکست را با موزیک از هم جدا کنید و در میان صحبتهای افکتهایی قرار دهید.
۳. فایل پادکست را در یک سرویس میزبانی آپلود کنید
وقتی فایل پادکست آماده شد به یک میزبان نیاز دارید. میزبان پادکست سروری است که فایلها را نگه میدارد و همیشه در دسترس شنوندهها است. پادکستی که روی میزبان آپلود میشود یک آدرس فید یا به اصطلاح RSS دارد که به کمک آن به اپلیکیشنهای پادگیر دنبال کنندههای پادکست میرسد.
در ایران دو سرویس میزبانی و انتشار پادکست شنوتو و ناملیک هستند که هرکدام اپلیکیشینهای خودشان را دارند. سرویسهای رایگان میزبانی پادکست خارجی هم امکانات کاملی دارند.
در این فهرست چندتا از بهترینهای خارجی را معرفی میکنیم را معرفی میکنیم:
- Anchor (رایگان)
- Podbean
- Blubrry
- Libsyn
نکته مهم: اگر وبسایت وردپرسی دارید، میتوانید از هاست خود برای میزبانی پادکست استفاده کنید. کافی است افزونه Seriously Simple Podcasting را نصب کنید و بعد فایلهای پادکست را آپلود کنید.
۴. پادکست خود را در یک دایرکتوری ثبت کنید
بعضی از پلتفرمها سرویس میزبانی و دایرکتوری را به صورت یکپارچه ارائه میکنند.
چگونه پادکست بسازیم ؟ : برای ثبت پادکست در پلتفرمها باید استاندارهایی مثل فرمت فایل، توضیحات پادکست یا هر اپیزود، تصویر کاور و … را رعایت کنید. فرایند ثبت هم فقط شامل یک مرحله پر کردن فرم است. بعد از ثبت چند روزی طول میکشد تا پادکست در همه اپلیکیشنها با نام پیدا شود.
دایرکتوریهای زیر مهمترینها هستند. ما آدرس صفحهای ثبت پادکست هر کدام را لینک کردیم. باید در این دایرکتوریها عضو شوید و بعد پادکست را ثبت کنید. (این کار فقط یکبار انجام میشود)
- اپل پادکست (آیتیونز قدیم)
- گوگل پادکست
- اسپاتیفای
۵. تمام شد، پادکست خود را تبلیغ کنید
وقتی این مراحل را تمام کردید، فقط کافی است فایل هر اپیزود را در سرویس میزبانی آپلود کنید. در هر اپلیکیشن و پلتفرمی پادکست شما به راحتی با یک جستجوی ساده پیدا میشود.
آخرین کاری که باید انجام دهید تبلیغ کردن است. حتماً برای پادکست خود در شبکههای اجتماعی مثل توییتر و اینستاگرام اکانت بسازید. درباره پادکست خود صحبت کنید و افراد بیشتری را برای شنیدن پادکست دعوت کنید.
نکاتی مهم برای ضبط پادکست
هرگز برای شروع به ضبط محتوایی صوتی خیلی دیر نیست. اگر میتوانید پادکستهایی را تولید کنید که با علاقه و نظر مخاطب همخوانی داشته باشد، برنده شما خواهید بود. مطمئناً در این حوزه نیز رقابت وجود دارد، اما برنامه ریزی دقیق و منظم به شما کمک میکند تا تعداد مخاطبان خود را کاهش دهید.
۱. پیش نمایشی از محتوا مدنظر خود را به مخاطب ارائه دهید
میکروفن خود را روشن کنید و به عنوان اقدامیشجاعانه فقط ضبط صدا را با آن انجام دهید. گرچه برای برخی شنوندگان این یک گزینه مفید است، اما برای برخی دیگر نیز میتواند آزاردهنده باشد.
اگر چندین قسمت از محتوای پادکست را ایجاد کردید، با انتخاب یک قالب یا ایده ثابت برای قسمتهای بعدی پادکست، انتظارات شنوندگان خود را مدیریت کنید. یک نکته عالی در تولید پادکست که شاید برای شما نیز جالب باشد، داشتن یک مهمان ویژه که در ابتدای ضبط پادکست آن را به مخاطبین خود معرفی میکنید، است.
چگونه ضبط یک پادکست را شروع کنید!
شما میتوانید یک مهمان ویژه داشته باشید که در ابتدای ضبط آن را به مخاطبین خود معرفی میکنید، یا از ایدههای دیگری مانند “از من بپرسید” استفاده کنید. استفاده از فرمولهای تکراری نه تنها به شما در ساختن محتوا کمک میکند، بلکه میتواند به شنوندگان شما کمک کند تا زمان مورد نیاز را مدیریت کنند.
۲. تمام نکات ایده آل را برای پادکستها دنبال کنید
امتداد و مدت تکرار پادکست یکی از داغ ترین بحثهایی است که در تولید پادکست مورد توجه قرار میگیرد. برخی میگویند بهتر است تا برنامهای هفتگی برای تولید پادکست و انتشار آن داشته باشید. این در حالی است که دیگران عقیدهی مخالف با این نظر دارند.
اما واقعا چه چیزی برای پادکست شما میتواند مناسب باشد؟ یکی از مهم ترین سایتهای انتشار پادکست، اظهار میدارد که بهترین تایم تولید پادکست، ۲۲ دقیقه است. ۶۰ درصد پادکستهایی که بین روزهای سهشنبه و چهارشنبه منتشر شدهاند، جزء پادکستهای برتر به شمار میروند. (البته این روز برای ایران میتواند روزهای یکشنبه و دوشنبه باشد).
- برنامهی ایدهآل برای انتشار پادکست، برنامهی هفتگی است.
- طول ایدهآل برای هر قسمت از پادکست، ۲۲ دقیقه است.
- بهترین روز برای انتشار پادکست، روزهای سهشنبه / چهارشنبه است.
۳. مخاطب خود را پیدا کنید
حتی بهترین پادکستهای جهان نیز برای همه مناسب نیستند. به جای تلاش برای افزایش مخاطبین خود، سعی کنید تا جایگاه مناسبی را بین آنها پیدا کنید. به این فکر کنید که مخاطبان اصلی شما چه کسانی خواهند بود و ابتدا روی جذب آن شنوندگان تمرکز کنید. پس از ایجاد موارد، میتوانید به فکر جلب نظر مخاطبان گسترده تری باشید.
۴. آرام باشید و این آرامش را به مخاطبین خود انتقال دهید
هنگام میزبانی یک برنامهی پادکست به سبک مصاحبه، قبل از شروع ضبط گفتگو با مهمان خود گپ بزنید. این به شما کمک میکند تا در حین مکالمه آرامش داشته باشید. همچنین، لذت بردن را فراموش نکنید. بهترین میزبانهای پادکست آرام به نظر میرسند؛ زیرا برای پرسیدن سوال بعدی عجله ندارند.
یکی از بهترین نکات در پادکستها این است که مطمئن شوید وظایف خود را در مقابل مهمان به درستی انجام دادهاید. این وظایف را در Google جستجو کنید، از شبکهها و رسانههای اجتماعی مخاطبین خود استفاده کنید و ببینید آیا دیگر تولید کنندگان پادکست (پادکسترها یا Podcasters) با آنها مصاحبه کرده اند یا خیر؟
چگونه پادکست بسازیم ؟ در صورت بررسی این مصاحبهها، از این نکات استفاده کنید و از آنها برای بهتر شدن پادکست خود بهره ببرید. هرچه زمان بیشتری برای درک تخصص و همینطور سبک عقیده و نظر مهمان خود بگذارید، مصاحبه ای بهتر را شاهد خواهید بود.
کسب درآمد از پادکست چگونه است؟
درست مانند استفاده از بازاریابی وابسته برای درآمدزایی از یک وبلاگ، از آن میتوانید برای کسب درآمد از پادکست نیز استفاده کنید. آدرس URL شما باید خاص باشد. اگر از وردپرس استفاده میکنید، میتوانید با استفاده از پلاگین Pretty Link ، لینکهایی با نام دامنه خود ایجاد کنید که شنوندگان را مستقیما به سمت تولیدات شما هدایت کند. به عنوان مثال، اگر میخواهید کتاب ” Amazing Acme Tips ” را تبلیغ کنید، میتوانید لینک وابسته را از آمازون دریافت کرده و در وب سایت خود قرار دهید سپس از طریق آن افراد را به لینک خرید کتاب هدایت کنید.
۱) محصول یا خدمات خود را بفروشید
اگر محصول یا خدماتی را تولید کردهاید، پادکست یک گزینه عالی است برای فروش این محصولات است. به عنوان مثال، اگر خدمات دفترداری دارید، میتوانید یک پادکست دربارهی” رازهای دفترداری” را برای صاحبان مشاغل کوچک داشته باشید. شما میتوانید از پادکست برای به اشتراک گذاشتن نکات و تخصص و خدمات خود استفاده کنید.
۲) فروش تبلیغات
قبل از دادن پیشنهاد تبلیغ، باید یک پادکست با تعداد زیادی شنونده بسازید، و بعد میتوانید ۲۰ تا ۳۰ ثانیه از زمان پادکست خود را به تبلیغات اختصاص دهید. همچنین میتوانید این قسمت از تبلیغات را در وب سایت خود داشته باشید.
۳) اسپانسری بهترین راه کسب درآمد از پادکست
مشابه تبلیغات، میتوانید اسپانسر یا حامیان مالی برای پادکست خود بگیرید. برای داشتن یک برند تجاری و حمایت توسط اسپانسرها، به مخاطبان زیادی نیاز خواهید داشت. این نکته مهم است که آمار تعداد شنوندگان و میزان دانلود پادکست شما برای جلب نظر یک حامی مالی بالا باشد. توجه داشته باشید که باید از اسپانسر در پادکست نام برده شود و همچنین اطلاعاتی در مورد آن در وب سایت منتشر شود.
۴) محتوای ویژه (Premium Content)
مشابه پیشنهادات رایگان مانند اشانتیون به عنوان راهی برای جلب نظر مردم، میتوانید از پادکست به عنوان مکانیزمی برای جذب مردم به منظور پرداخت هزینه برای محتوا با جزییات بیشتر استفاده کنید. مثلا دسترسی به مصاحبههای عمیقتر یا مصاحبههایی که از پادکست پخش نشده است. یا میتواند شامل عضویت در سایت یا انجمن باشد. برای اینکه این کار عملی شود، پادکست شما باید عملکرد و محتوای عالی داشته باشد تا مردم را برای خواستن پیشنهادات بیشتری ترغیب کند. علاوه بر این، محتوای برتر باید از کیفیت و ارزش خوبی برخوردار باشد.
۵) کمک های مالی (دونیت)
درخواست کمک برای حمایت از پادکست هیچ ضرری ندارد. در حالی که اکثر مردم فعالیتها و پادکستهای رایگان را دوست دارند، افرادی هستند که اگر احساس کنند این پادکست ارزش زیادی دارد و از آن استفادهی بسیاری بردهاند، کمک مالی میکنند که بخش مهمی از کسب درآمد از پادکست های رایگان است.
چگونه پادکست بسازیم ؟ به نظر میرسد که کسب درآمد از پادکست برای خیلیها جالب باشد و اگر طرافدارن زیادی در شبکههای اجتماعی دارید، بد نیست پادکست را هم امتحان کنید.
بهترین پادکست های فارسی
۱- پادکست چنل بی
محبوبترین پادکست فارسی که در هر قسمت یک موضوع واقعی که در رسانههای انگلیسیزبان سروصدا به پا کرده را روایت میکند.
۲- پادکست بی پلاس
پادکستی که خلاصه یک کتاب یا مقاله انگلیسی را روایت میکند.
۳- پادکست دایجست
توضیح مفاهیم اساسی به زبان ساده
۴- پادکست ناوکست
روایت کتاب انسان خردمند نوشته نوآ هراری؛ کتابی دربارهی تکامل بشر
۵- رادیو دیو
پادکستی فرهنگی، هنری با درونمایه داستان و موسیقی
۶- پادکست فردوسی خوانی
روایت داستانهای شاهنامه
۷- رادیو عجایب
همانطور که از نامش برمیآید دربارهی عجایب جهان سخن میگوید
۸- پادکست هزارتو
پادکستی که از قصهها سخن میگوید
۹- پادکست پاراگراف
روایت تاریخ در بستر قصه و داستان
۱۰- پادکست عامهپسند
در هر قسمت به بهانه آهنگ یا یک خواننده پرمخاطب به موضوعات مختلف پرداخته میشود
۱۱- پادکست رادیو مرز
این پادکست به بررسی موضوعاتی که میان مردم مرز ایجاد کرده میپردازد
۱۲- پادکست بندر تهران
در تهران بندری متروکه وجود دارد!
۱۳- پادکست خویشتن نو
پادکستی برای خودشناسی
۱۴- رادیو کارنکن
داستان آدمهایی که شغلشان زندگی میکنند
۱۵- پادکست رشدینو
پادکستی برای بازاریابی نوین
۱۶- پادکست بوم
پادکستی دربارهی فلسفه
۱۷- پادکست فلسفیدن
پادکست دربارهی فرهنگ عامه و فلسفه
۱۸- پادکست String cast
دربارهی زوایای عجیبوغریب علم
۱۹- پادکست String book
پادکستی که خلاصه کتابها را روایت میکند
۲۰- پادکست My homespodcast
پادکستی دربارهی مهاجرت
۲۱- پادکست آلبوم
داستان خلق یک آلبوم موسیقی معروف دنیا
۲۲- پادکست Hellitalk
دربارهی موضوعاتی که شما را در مسیر موفقیت قرار میدهد و به پیشرفت شما کمک میکند
۲۳- پادکست خلاصه کتابها
روایت خلاصه کتابها به زبانی ساده
۲۴- پادکست Biocast
پادکستی دربارهی زندگینامه انسانهای معروف
۲۵- پادکست سیناتا
روایت داستانهای داده محور
۲۶- پادکست احسانو
داستانهای شگفتانگیز احسان عبدیپور
۲۷- پادکست تاریکخانه تاریخ
پادکستی دربارهی گذشته و معماهای تاریخ
۲۸- پادکست رادیو راه
پادکستی برای علاقهمندان به روانشناسی
۲۹- پادکست پاپریکا
پادکستی گفتوگومحور هنر و سینما
۳۰- پادکست گاردونی
مجلهای شنیداری
۳۱- پادکست چکش
اتفاقات جالب دنیای هنر با زبانی جذاب روایت میشود
۳۲- پادکست کرن
در هر قسمت یک آهنگ معروف بررسی میشود
۳۳- پادکست مترونوم
داستان یک آهنگ ایرانی
۳۴- پادکست سکه
پادکستی پیرامون مباحث اقتصادی
۳۵- پادکست اینوست پلاس
دربارهی بورس و بازارهای سرمایه
۳۶- پادکست دیالوگ باکس
پادکستی با تلفیق دیالوگ فیلمهای مشهور و البته موسیقی
۳۷- پادکست خنیاگر
روایت کتاب خنیاگر پائولو کوئلیو
۳۸- پادکست رواق
پادکست روانشناسی پیرامون نظرات اروین یالوم روانپزشک مشهور
۳۹- پادکست چیروک
روایت داستانهای عامیانه و شفاهی ایران
۴۰- پادکست چای با بنفشه
روایت داستانهای کهن
۴۱- پادکست کافه داستان
هر شب روایت یک داستان کوتاه
۴۲- پادکست طنزپردازی
دربارهی طنز با لحنی جدی
۴۳- پادکست جافکری
پادکستی برای تفکر
۴۴- پادکست داستان شب
هر شب یک داستان برای شما تعریف میشود
۴۵- پادکست ریرا
دربارهی شعر نو فارسی
۴۶- پادکست هاگیر واگیر
سرگرمکننده و جالب
۴۷- پادکست اورسی
برای زنده کردن احساس در ما
۴۸- پادکست آی قصه
پادکستی برای کودکان
۴۹- رادیو نیست
دربارهی مکانهایی که قبلاً بودهاند و حال نیستند
۵۰- پادکست آسو
دربارهی نگاه عمیق به مباحث روز
۵۱- پادکست پرگار
پادکستی بیطرف دربارهی مسائل اساسی
۵۲- پادکست رادیو ماجرا
داستانی دربارهی ناشناختهها
۵۳- پادکست سفر
تجربیات سفر بهجای جای دنیا
۵۴- رادیو دال
دربارهی تجربیات مهاجران
۵۵- پادکست ۱۰ صبح
دربارهی استارتآپها
۵۶- پادکست پرچم سفید
قصههای جنگ جهانی دوم
۵۷- پادکست داستانهای انقلاب
روایتهایی دربارهی انقلاب ایران
۵۸- رادیو دستنوشتهها
دربارهی تاریخ معاصر ایران
۵۹- پادکست ترجمان
دربارهی علوم انسانی
۶۰- پادکست پلیلیست
انواع اپلیکیشن پادکست
در حالی که خیلی از افراد هنوز فکر می کنند برای پیدا کردن پادکست مورد علاقه شان باید در تلگرام و یا وب سایت ها به دنبال آن بگردند، اپلیکیشن های انگلیسی و فارسی بسیاری وجود دارند که به راحتی تمام موضوعات را پوشش می دهند و می توانید پادکست مورد نظرتان را در آنها پیدا کنید و در ادامه به معرفی برخی از آنها می پردازیم.
- گوگل پادکست (Android)
قطعا نام گوگل را به تنهایی شنیده اید اما گوگل پادکست چیست؟ گوگل پادکست نرم افزار رایگانی است که توسط شرکت گوگل برای سیستم عامل اندروید ارائه شده است. توسط این نرم افزار می توان پادکست ها و موسیقی هایی از سرتاسر جهان را دنبال کرد.
گوگل پادکست حتی امکان دانلود و سپس آفلاین گوش کردن را فراهم کرده است به این معنا که حتی اگر جایی قرار است بروید و به اینترنت دسترسی ندارید از قبل پادکست مورد نظر را دانلود و بعد بدون اینترنت به آن گوش می دهید. در این اپلیکیشن می توانید کانال مورد علاقه تان را Subscribe و دنبال کنید و به محض آپدیت هر اپیزود به آن گوش دهید.
نرم افزار کاربردی دیگری که البته مخصوص سیستم عامل ios است اورکست نام دارد. این برنامه رایگان پادکست بیشتر به خاطر ظاهر غیر پیچیده و ساده و در واقع یوزر فرندلی اش محبوب است. البته اورکست دارای قابلیت های پیشرفته ای است و نمی توان بر حسب ظاهرش آن را قضاوت کرد.
این برنامه امکان ساخت لیست پخش و مدیریت را برای کاربرهایش فراهم می کند و در صورت اضافه شدن اپیزود با نوتیفیکیشن آن ها را مطلع می کند. در کل این اپلیکیشن رایگان است اما نسخه بدون تبلیغاتش را می توان با مبلغ ناچیزی تهیه کرد.
- اپلیکیشن SpotifyAndroid)،ios)
برنامه اسپاتیفای که قابل نصب هم بر روی سیستم عامل ios و هم android است یک سرویس پخش موسیقی و پادکست بسیار محبوب است که به صورت رایگان به کاربرانش عرضه شده. موسیقی و پادکست های موجود در این برنامه بر اساس سبک و موضوع دسته بندی شده و حتی امکان به اشتراک گذاری آنها نیز برای کاربر فراهم است. اسپاتیفای نیز برای ارتقا به نسخه پرمیوم نیازمند پرداخت مبلغی از سوی کاربران است.
- اپلیکیشن ایرانی شنوتو (Android)
برای برخی افراد که علاقمند به دنبال کردن پادکست های فارسی هستند، برنامه شنوتو در سیستم عامل اندروید ارائه شده است. غیر از پادکست ها و کتاب های موجود در این اپلیکیشن که برای گوش کردن تهیه شده اند می توانید به کمک ضبط صدا در شنوتو فایل صوتی ۱۰دقیقه ای خودتان را تولید کنید و در خود اپلیکیشن منتشر کنید. نسخه ios این برنامه نیز بزودی منتشر خواهد شد.
- اپلیکیشن ایرانی ناملیک (Android)
یکی دیگر از مراجع ، اپلیکیشن ناملیک است که هر روزه اخبار و مقالات را در دسته بندی های خاص منتشر می کند.
چگونه پادکست بسازیم ؟ البته ناملیک تیم گویندگان خودش را هم دارد که با کسب اجازه از تولید کنندگان محتوا، آن محتوا را به صورت پادکست منتشر می کنند. این برنامه نیز فقط مخصوص سیستم عامل اندروید است. البته افراد با گوشی های دارای سیستم عامل ios می توانند به وب سایت مراجعه کنند و پادکست مورد نظرشان را دانلود و یا آنلاین گوش کنند.
میکس صدا به چه معناست؟
میکس کردن صدا در واقع پروسه ای از ادیت و تنظیم فایل صوتی است که باعث می شود صدا برای شنونده گوشنواز و طبیعی به نظر برسد. بعد از اینکه پروسه ضبط صدای خام انجام شد، فایل صوتی باید توسط یک نرم افزار ادیت صدا بهبود داده شود.
حالا که به سوالات احتمالی پاسخ داده شد مراحل ساخت را قدم به قدم معرفی می کنیم.
قبل از اینکه شروع به کاری کنید با هدفتان را تعیین کرده باشید. چه مطالبی را می خواهید به شنونده منتقل کنید و محتوای شما چه ارزش افزوده ای برای او دارد؟ اول از همه محتوای شما باید بر اساس نوع مخاطبتان تولید شود. هر فعالیتی که انجام می دهید هیچ کس بهتر از خود شما مخاطبتان را نمی شناسد، خودتان را جای آنها بگذارید و فکر کنید چه موضوعی بیشتر می تواند جذبشان کند و در رابطه با همان موضوعات محتوایتان را تولید کنید.
اگر بخواهیم در حوزه تولید محتوا یک نمونه پادکست مثال بزنیم می توان گفت فرض کنید در حوزه مشاوره وبیناری داشته اید و مسائل جالبی در آن رد و بدل شده، همین وبینار ضبط شده می تواند خودش یک اپیزود از پادکست های شما را تشکیل دهد. یا اگر وبلاگ نویسی انجام می دهید محتواهای وبلاگتان را تبدیل به پادکست کنید تا مخاطب هایتان به راحتی در وقت آزاد به آنها گوش کنند. نکته ای که مهم است این است که در تولید پادکست متعهد باشید و مداوم عمل کنید در غیر این صورت در بلند مدت کاملا نام تان فراموش می شود.
- ضبط صدا با گوشی موبایل
اگر گوشی هوشمند داشته باشید یعنی همین الان یک دستگاه ضبط صدا در اختیار دارید و می توانید با ضبط صدای با کیفیت معقول همین الان پادکست تان را استارت بزنید. اگر می خواهید صدایتان را ضبط کنید در بهترین حالت باید میکروفن موبایل تان را در چند سانتی متری دهان تان نگه دارید و بعد شروع به صحبت کردن کنید، زیاد نزدیک نگه داشتن میکروفن گوشی باعث مبهم شدن صدای شما می شود. همچنین محیط تان باید عاری از هر گونه صدای اضافی باشد. کاغذهایی که مطالبتان را از روی آن مرور می کنید به دیوار روبرویتان بچسبانید تا موقع ضبط صدا، صدای برگ زدن کاغذ ها باعث ایجاد نویز نشود.
- نصب یک نرم افزار ادیت صدا بر کامپیوتر
حالا که محتوایتان را ضبط کرده اید به یک سیستم ادیت جامع نیاز دارید که فایل تان را پیوسته کنید و آن را به حالت استاندارد تبدیل کنید. خوشبختانه نرم افزارهای ادیت بسیاری موجود هستند که می توانید آنها را بر کامپیوترتان نصب و استفاده کنید که در ادامه به معرفی برخی از آنها می پردازیم:
نرم افزار Audacity
قیمت: رایگان
اگر تازه کار باشید و مایل به هزینه اضافی نباشید این نرم افزار رایگان بهترین گزینه برای شما خواهد بود. این نرم افزار در عین ساده بودن دارای قابلیت های پیشرفته بسیاری است. Audacity نه تنها به سیستم ضبط صدا مجهز است نویز های بک گراند را حذف می کند ، افکت های مختلفی به صدای شما می بخشد مثلا گام صدا را بالا و یا پایین می آورد و یا صداهای متفاوت را با هم میکس می کند.
این نرم افزار هم چنین تکه های فایل های مختلف را به هم می چسباند یا جدا می کند و قسمت هایی از فایل را که نمی خواهید حذف می کند و در آخر فایل استاندارد و خالی از هر گونه نویزی را به شما تحویل می دهد.
نرم افزار Alitu
قیمت: ۷ روز اول رایگان و سپس ۲۸$ در ماه
این نرم افزار نیز برای کسانی که از لحاظ تکنیکی خیلی ماهر نیستند و تازه کار هستند بسیار کاربردی است.Alitu امکان ساخت اپیزود هایتان را در ساده ترین حالت ممکن فراهم می کند. به این صورت که فایل خام شما را دریافت می کند تمام سطوح صدا را به طور اتوماتیک و یا دستی تنظیم می کند و فایل را تمیز و بدون نویز در اختیار شما قرار می دهد.
نرم افزار Adobe Audition
قیمت: ۷۵$ در ماه
برای افرادی که علاقمند به استفاده از نرم افزار های حرفه ای تری هستند Adobe Audition می تواند گزینه مناسب تری باشد. این نرم افزار بیشتر در مراکز آموزشی و رسانه ای استفاده می شود و با انواع فرمت های صوتی سازگاری دارد. Adobe audition با وجود صد ها افکت صوتی قابلیت گرفتن خروجی های مختلف مانند دیسک های صوتی را نیز دارد و در کل یک مجموعه تقریبا بی عیب و نقص ادیت صدا به شمار می رود.
همان طور که گفتیم استفاده از نرم افزار های ادیت صدا کار شما را بسیار حرفه ای تر و گوش نواز تر جلوه می دهند و بدون آن درصد کمی در تولید پادکست احتمال موفقیت دارید.
- سایت میزبان پادکست (Host)
حالا نوبت آن رسیده است که تولیدات خودمان را منتشر کنیم. اما قبل از این کار نیاز داریم پلتفرم و سایت میزبانی مناسبی را برای انتشار پادکست هایمان در نظر بگیریم. در واقع منظور از سایت میزبان سایتی است که به شما اجازه می دهد پادکست هایتان را آنجا آپلود کنید و شنونده هایتان بتوانند آن ها را دانلود و کانال شما را دنبال کنند.
در واقع مهم ترین نکته اینجاست که یک میزبان باید برای پادکست شما یک فید مستقل بسازد و شما آدرس این فید را برای ITUNES می فرستید که آن را بررسی و تایید کند این پروسه چند روزی طول می کشد و پس از آن پادکست شما را از هر اپلیکیشن پادکچر می توان شنید.
سایت هایی مانند Soundcloud و یا Anchor از میزبان های خارجی رایگانی هستند که می توانید پادکست های فارسی تان را بر بستر آن بسازید البته soundcloud به شما اجازه ساخت بیشتر از ۱۸ اپیزود را نمی دهد و برای تولید بیشتر باید اپیزود های قدیمی ترتان را پاک کنید.
سایت های ناملیک و شنوتو که در قبل اشاره کردیم نیز از دسته سایت های میزبان پادکست ایرانی هستند که خوشبختانه رایگان هم هستند و با تولید فید برای پادکست شما، اپیزود هایتان را به تمام اپلیکیشن های پادکچر می فرستند و مخاطب هایتان به راحتی می توانند به پادکست شما گوش کنند.
۵ نکته کاربردی در تولید پادکست – چگونه پادکست بسازیم ؟
در ادامه باهم ۵ نکته مهم را که در جزییات تولید پادکست باید در نظر بگیرید مرور می کنیم.
- از تصویر مناسب استفاده کنید
مطمئنا اولین چیزی که کاربر موقع جست و جو با آن مواجه می شود تصویر کاور پادکست شماست. تصویری که می توانید در صدم ثانیه محتوای شما را به کاربر معرفی کند. شاید با خودتان بگویید پادکست یک محتوای شنیدنی است و تصویر روی آن خیلی مهم نیست در صورتی که انتخاب یک تصویر مناسب با محتوا نقش بسیار اساسی را در انتخاب کاربر بازی می کند.
از لحاظ تکنیکی و طبق مقررات آیتیونز تصویر باید دارای شرایط زیر باشد:
- باید دارای فرمت JPG یا PNG باشد.
- نوشته های عکس باید قابل خواندن باشند.
- دارای سایز مینیمم ۱۴۰۰*۱۴۰۰ و ماکزیمم ۳۰۰۰*۳۰۰۰ پیکسل باشند.
- پادکست باید دارای عنوان باشد
بعد از تصویر طبیعتا کاربر به دنبال خواندن عنوان است که ببیند آیا محتوا متناسب با نیازش است یا خیر. معمولا بیشتر افراد “نام وبلاگ+پادکست” و یا “نام برند+پادکست” را انتخاب می کنند اما در کل انتخاب عنوان بستگی به شما دارد. هر نامی را که فکر می کنید به کل محتوایتان نزدیک تر است انتخاب کنید.
به هر حال یادتان نرود که آیتیونز یک موتور جست و جو است و افراد بر حسب نیازشان عنوان شما را سرچ می کنند. اما بیش از حد هم از کلمات کلیدی استفاده نکنید و سعی کنید نام گذاری تان را نرمال و با ترکیب متعادلی از کلید واژه ها انجام دهید.
- نام گوینده را قید کنید
این قسمت دقیقا جای اسم شماست. اما حتی در این قسمت هم می توانید کلماتی را اضافه کنید که رنکتان را در سرچ ها بالاتر ببرید. البته منظورمان کلمات بی ربط نیست بلکه شغل تان و یا تخصص تان را بعد از اسم تان قید کنید.
مثلا: کامیار X، متخصص سئو و تولید محتوا
در این صورت هر کسی کلمه تولید محتوا را جست و جو کند شانس اینکه با شما مواجه شود بالا می رود.
- خلاصه را توضیح دهید
این قسمت توضیحاتی برای پادکست شماست. شما تقریبا تا سقف ۴۰۰۰ حرف امکان نوشتن توضیحات دارید و این توضیحات باید ارائه دهنده و خلاصه ای از کار شما باشد. توصیه می شود توضیح تان را طوری بنویسید که خواننده را ترغیب به شنیدن کند. یک خلاصه خوب باید شامل کلمات کلیدی که می خواهید با آنها جست و جو شوید باشد و در کل چارچوب و طرح برنامه تان را ارائه می دهد.
در زیر نمونه توضیحات پادکست محبوبی به نام رادیو چهرازی را آورده ایم که در واقع معرفی برنامه و خلاصه ای از توضیحات است:
“رادیو چهرازی پادکستی است که در سال ۱۳۹۲ ضبط شد. ایده ی آن این است که گویی عده ای از بیماران آسایشگاه چهرازی (ابراهیم چهرازی) رادیویی ضبط می کنند. داستان زندگی چند نفر به نام های علی، حبیب، جمشید و دلبر (دختری که همه ی بیماران آسایشگاه عاشق او هستند) با کاراکتر هایی به یاد ماندنی و دوست داشتنی با موضوعات احساسی و اجتماعی در یک آسایشگاه روانی واقع در تهران است“
در خلاصه بالا به کل موضوع و اینکه در چه دسته ای قرار می گیرد نیز اشاره شده است.
- مدیریت زمان
طول مدت زمان هر اپیزود بستگی به حجم محتوا و کار شما دارد. طبیعتا انتشار روزانه اپیزود های یک ساعته می تواند برای مخاطب خسته کننده باشد و اگر مخاطب دو سه روز وقت نکند پادکست شما را گوش کند رسیدن به ادامه مطلب برایش دشوار خواهد شد و امکان اینکه از گوش دادن بقیه صرف نظر کند زیاد خواهد بود.
سعی کنید پادکست ها را بر اساس مدت زمان شان منتشر کنید. مثلا اگر پادکست هایتان یک ساعته هستند هفته ای یک یا دو بار را به انتشار اختصاص دهید و اگر هر اپیزود در حدود ۱۵ دقیقه است روزانه هم می توانید آن را منتشر کنید. مهم ترین چیزی که باید به آن توجه کنید آن است که شنونده تان را با حجم زیاد کلافه نکنید.
پادکست خود را تبلیغ کنید
وقتی این مراحل را تمام کردید، فقط کافی است فایل هر اپیزود را در سرویس میزبانی آپلود کنید. در هر اپلیکیشن و پلتفرمی پادکست شما به راحتی با یک جستجوی ساده پیدا میشود.
آخرین کاری که باید انجام دهید تبلیغ کردن است. حتماً برای پادکست خود در شبکههای اجتماعی مثل توییتر و اینستاگرام اکانت بسازید. درباره پادکست خود صحبت کنید و افراد بیشتری را برای شنیدن پادکست دعوت کنید.
تا اینجای بحث چگونه پادکست بسازیم ؟ با تعریف پادکست، فواید آن، تفاوت آن با رادیو و انواع فرمهای مختلف آن آشنا شدیم، حال سوال این است که چگونه میتوان پادکست تولید کنیم و در کجا آن را به اشتراک بگذاریم تا بتوانیم مخاطبان زیادی را جذب کنیم. با ادامه متن همراه شوید تا با مراحل ساخت پادکست و نحوه انتشار آن آشنا شوید.
همچنین برای جذب مخاطبان بیشتر، می توانید با دعوت افراد مهم و متخصصان در حوزه مورد نظر به عنوان مهمان های ویژه، محتوای خود را تنوع بخشید. همچنین می توانید از روش های تبلیغاتی مختلف مانند انتشار تیزر ها و تبلیغات در شبکه های اجتماعی استفاده کنید تا بخشید. به همین ترتیب، می توانید پادکست خود را به یک موفقیت تبدیل کنید و تأثیر مثبت آن را در جامعه ایجاد کنید.
درباره داود ستوده راد
فریلنسر ، داود ستوده راد هستم که به صورت حرفه ای در زمینه دیجیتال مارکتینگ فعالیت می کنم. متخصص در طراحی و بهینه سازی سایت و مشاور در کسب و کار اینترنتی و استارت آپ ها هستم.
نوشتههای بیشتر از داود ستوده راد
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.