چرخه ی عمر استارت آپ چیست ؟
استارت آپ ها، بیشترین توجه را در دنیای کسب و کار به خود جلب کرده اند. اما آیا تا به حال به مفهوم چرخه ی عمر استارت آپ چیست ؟ فکر کرده اید؟ چرخه ی عمر استارت آپ به صورت سلسله مراتبی از مراحلی است که یک استارت آپ در طول زمان از آن عبور می کند. این مراحل شامل شروع، رشد، رشد سریع، رشد حفظ شده و فروپاشی است.
نمایش فهرست این آموزش :
- مفهوم چرخه ی عمر استارت آپ چیست ؟
- چرخه ی عمر استارت آپ چیست؟
- استارت آپ چیست؟
- تفاوت استارت آپ با کسب و کار سنتی چیست؟
- پنج مرحله در چرخه حیات یک کسب و کار
- چرخه ی عمر استارت آپ ها:
- پنج مرحلهی اساسی در چرخه عمر کسب و کار شما چیست؟ شما در کدام مرحله هستید؟
- ۱. مرحله اول از چرخه عمر کسب و کار، دانه و توسعه
- ۲. مرحله دوم از چرخه عمر کسب و کار، استارتاپ
- ۳. مرحله سوم از چرخه عمر کسب و کار، رشد و استقرار
- ۴. مرحله چهارم از چرخه عمر کسب و کار، گسترش
- ۵. مرحله پنجم از چرخه عمر کسب و کار، بلوغ و امکان خروج
- پیادهسازی چرخه عمر کسب و کار
مفهوم چرخه ی عمر استارت آپ چیست ؟
چرخه ی عمر استارت آپ یک مدل مفهومی است که مراحل مختلف رشد و توسعه یک شرکت نوآورانه را توصیف میکند. این چرخه شامل مراحلی مانند ایدهپردازی، تحقیق و توسعه، بازاریابی، تولید و فروش محصول و سپس رشد و بهرهبرداری است. در این چرخه، استارت آپ به سرعت از یک مرحله به مرحله بعدی پیش میروند و با تمامی چالش ها و ریسک ها روبرو میشوند. هدف اصلی این چرخه، رشد و توسعه پایدار شرکت استارت آپ و دستیابی به موفقیت در بازار است.
در این مقاله چرخه ی عمر استارت آپ، به بررسی هر یک از این مراحل و برخی از چالش ها و فرصت هایی که هر مرحله با خود به همراه دارد، می پردازیم. هدف ما این است که شما را نورانی کنیم و راهنمایی کنیم تا در هر مرحله، تصمیمات درستی را بگیرید و استارت آپ خود را به موفقیت برسانید.
پس با ما همراه باشید و با تجربه چرخه ی عمر استارت آپ آشنا شوید!
چرخه ی عمر استارت آپ چیست؟
چرخه ی عمر استارت آپ یک روند مدیریتی است که در حالت کلی شامل چهار مرحله ی مهم است: ایده پردازی، توسعه، رشد و بلوغ. در مرحله ی ایده پردازی، تیم استارت آپ یک ایده جدید را به طور دقیق بررسی کرده و مدل کسب و کار خود را تعیین می کند. بعد از آن، در مرحله ی توسعه، استارت آپ به طور عملی به اجرای ایده خود می پردازد و محصول یا خدمت خود را به بازار عرضه می کند. در مرحله ی رشد، استارت آپ سعی می کند مشتریان بیشتری جذب کند و درآمد خود را افزایش دهد. در نهایت، در مرحله ی بلوغ، استارت آپ به یک شرکت بزرگ و پایدار تبدیل می شود و به رشد و استقرار دائمی میپردازد.
توجه داشته باشید که سایتی شبیه دیجی کالا، نرم افزاری شبیه تپ سی و اسنپ، یک ایده یا طرح استارتاپ نیستند.
برای ایده یا طرح استارتاب شما باید یک معظل، گرفتاری و یا یک مشکل را حل کنید. مثلا همه ما اسم مک دونالدز و شهرت آن را شنیده ایم ولی شاید کمتر کسی به این نکته توجه کرده باشد که چرا میان این همه فست فود مک دونالد که توسط دو مخترع بی پول تاسیس شده بود چنین دنیا را تسخیر کرده ؟
پاسخ ساده است مک دونالدز یکی از مهمترین نیازهای مشتریان را حل کرده بود که قبل از آن پیچیده و غیر قابل حل بود و آن تولید ساندویچ تازه در اسرع وقت و کمترین زمان بود. برادران مک دونالدز روشی برای پخت سریع یافته بودند و در همین راستا یک بازاریابی خوب این مزیت آنها را جهانی کرد.
استارت آپ چیست؟
به طور کلی، استارت آپ به پروژههایی گفته میشود که در جریان آن، یک ایده خام، به کمک تلاش و کوشش یک گروه به تولید یک محصول میانجامد و زمینه را برای فروش آن محصول فراهم می کند.
توجه داشته باشید که کسب و کارهای موفق جهانی و استارت آپ های موفق ایرانی لزوماً بر روی کارهای علمی پیچیده کار نمیکنند؛ بلکه در تولید یک محصول و فروش آن به مشتری، موفقتر از سایرین عمل می کنند.
تفاوت استارت آپ با کسب و کار سنتی چیست؟
می توان تفاوت اصلی و محسوس استارت آپ ها با کسب و کارهای سنتی را اینگونه بیان نمود که استارت آپ ها مراحل رشد خود را به صورت مرحله به مرحله و گام به گام طی کرده و به بلوغ میرسند در حالی که در کسبوکار سنتی معمولاً سرمایه یک کار جدید تأمین میشود و بلافاصله مراحل فروش آن آغاز می گردد.
در تفاوت آشکار بعدی می توان اینگونه اشاره کرد که وقتی هدف شما راه اندازی یک استارت آپ است، باید یک دانش جدید را فرا بگیرید و به مرور زمان آن را توسعه دهید.
این در حالی است که در کسبوکار سنتی، میتوانید تمامی مراحل کار را حتی به صورت سینه به سینه یا تجربی یاد بگیرید و بلافاصله وارد بازار کار شوید. لازم به ذکر است که استارت آپ ها با توجه به مبانی علمی توسعه پیدا می کنند که همین مورد از جمله اصلی ترین تمایز نسبت به کسب و کارهای سنتی می باشد.
پنج مرحله در چرخه حیات یک کسب و کار
از لحظهای که ایدهای برای ساخت یک کسبوکار به ذهن صاحب آن میرسد، چرخه حیات یک تجارت جدید آغاز میشود.
مرحله اول: ایده پردازی (IDEA VALIDATION-PRE SEED)
این مرحله اولین مرحله از چرخه حیات یک تجارت به شمار میرود و قبل از حالتی است که تجارت موردنظر به صورت رسمی شروع به فعالیت نماید. در این مرحله یک ایده ناب برای ایجاد یک کسب و کار جدید آماده شده است که باید برای تقویت و پختهتر شدن از فیلترهای زیادی عبور کند. مهمترین نکتهای که باید در این مرحله برای سنجش و ارزیابی ایده درنظر گرفت این است که آن ایده در برهه زمانی مطرح شده، تا چه میزان ضروری و حیاتی است و به رفع چه مشکل یا کمبودی میپردازد.
یکی از راههای سنجش جذابیت ایده، ارزیابی کسبوکارهای مشابه آن است. هرچه حوزهای که استارت آپ شما در فعال است، سودآورتر باشند، احتمال موفقیت استارت آپ شما افزایش مییابد.
اگر شمایی که در حال خواندن این مطلب هستید، ایدهای خلاقانه در سر دارید، برای تقویت و پروراندن نوآوری خود میتوانید از نظرات دیگران نیز استفاده کنید. این افراد میتوانند شامل دوستان، خانواده، همکاران، شرکای تجاری و از همه مهم تر کارشناسان متخصص در صنعت مربوطه باشند.
چرخه ی عمر استارت آپ : علاوهبر این درصورتیکه بتوانید از طریق صحبت با کارآفرینان دیگر به تجربیات آنها دسترسی یابید، در مسیر خود پیشرفت فراوانی خواهید کرد.
باید در نظر داشته باشید که موفقیت کسبوکار آینده شما، علاوهبر اینکه به میزان جدید و خلاقانه بودن آن وابستگی بسیاری دارد ، به عواملی ازجمله تواناییهای ایده پرداز در تغییر و بهبود آن، شناسایی و ارزیابی بازار هدف و از همه مهمتر به تیم اجرایی آن، وابسته است.
در این مرحله تیم اجرایی شامل یک تا سه نفر است که هر یک با توجه به تخصص و دانش خود، به تقویت و رشد ایده و محصول از آن میپردازند.
مهم ترین نکته در مورد ارزیابی بازار هدف این است که میزان جذابیت ایده خود را برای مصرف کنندگان و سرمایه گذاران بالقوه بسنجید. توانایی یک استارت آپ در جلب سرمایه گذاران و تامین مالی آن از اصلیترین مواردی است که باید در نظر گرفته شود. زیرا چرخه حیات یک استارت آپ در مراحل بعدی، با توجه به این امر ادامه مییابد.
این مرحله درواقع مرحلهای است که اجرایی بودن ایده بررسی شده و هر آنچه برای موفقیت کسبوکار مربوطه لازم است، در نظرگرفته میشود.
از جمله موسساتی که در این مرحله می توانند به استارت آپها کمک نمایند، شتاب دهنده ها هستند.
شتاب دهندهها موسساتی هستند که ساختاری منسجم داشته و بهمنظور حمایت از استارت آپ ها و با هدف کمک به توسعه کسبوکار و آموزش و منتورینگ اعضای تیم آن فعالیت میکنند.
مرحله دوم: استارت آپ (SEED STAGE- EARLY STAGE- LATER STAGE )
پس از آن که ایده موردنظر از فیلترهای اولیه عبور کرد، بررسی آن از همه جوانب انجام گرفت و تا جای ممکن نقاط ضعف برطرف شد، زمان آن میرسد که خدمت و محصول مورد نظر در بخش کوچکی از بازار هدف وارد شده و مقبولیت خود را در این بازار به اثبات برساند.
این مرحله یکی از مراحل پرریسک حیات استارت آپ به شمار میرود. عموماً خطا کردن در این مرحله تأثیر زیادی روی آینده کسبوکار خواهد داشت و شاید یکی از دلایل اصلی شکست خوردن استارت آپ ها در ۵ سال ابتدایی فعالیت، تصمیمهای اشتباه در این مرحله باشد.
سازگاری محصول با نیاز مشتریان در این مرحله بسیار مهم است و زمان زیادی صرف سازگار کردن محصول یا خدمات براساس اولین بازخوردها از اولین مشتریان کسبوکار میشود.
ایده مورد نظر در این مرحله ممکن است دستخوش تغییر فراوانی شود و حتی صاحبان ایده را دچار سردرگمی نماید. درنتیجه انعطاف و سرعت تغییر در محصول موردنظر در عملکرد تیم اجرایی بسیار اهمیت پیدا میکند.
در این مرحله کارآفرینان همواره باید هوشیار باشند تا تجارتشان از مسیر درست منحرف نشود.
استارت آپها با بررسی رقیبان خود میتوانند آینده خود و جامعه هدف محصول خود را بهتر رصد کرده و استراتژی درستی بر اساس شرایط موجود انتخاب نمایند. بهمنظور انتخاب استراتژی درست، میتوانید یکی از بهترین رقبای خود را الگو قرار داده و با توجه به عملکرد آن، مسیر درست را انتخاب کنید.
استارت آپ هایی که در این مرحله قرار گرفتهاند به مسیر درآمدزایی خود وارد شدهاند و در ابتدای راه سودآوریاند. اما اغلب سهم بازارشان کوچک است و به همین دلیل مهمترین هدف استراتژی آنها، رشد سهم از بازار و افزایش مصرفکنندگان محصول است.
سرمایه گذاران استارت آپها در مرحله “Seed Funding” معمولاً دوستان، خانواده و سرمایه گذاران خردی هستند که به اغلب به منظور حمایت معنوی کسب وکار، در آن سرمایه گذاری مینمایند.در مرحله “Early Stage” و “Later Stage” سرمایه گذارانی مثل شرکتهای خطرپذیر در تامین مالی استارت آپها مشارکت مینمایند.
مرحله سوم: رشد و ثبات (GROWTH AND ESTABLISHMENT)
در این مرحله کسبوکار دارای یک درآمد ثابت و معین است، جایگاه خود را در بین مصرفکنندگان و بازار هدف تثبیت کرده و محصولات ارائه شده توسط آن مشتریان پروپاقرص خود را یافته است. این درآمد معین و ثابت به صاحبان کسبوکار کمک میکند تا هزینههای جاری خود را پوشش دهند. و همواره به دنبال بهبود آرام اما پیوسته درآمدهای خودباشند.
بزرگترین چالش کارآفرینان در این مرحله علاوه بر توجه به نیازهای کسبوکار جاری، تنظیم سیاستهای جدید برای افزایش درآمد و توسعه تجارت است. از دیگر چالشهای این مرحله، مدیریت درآمد، افزایش درآمد، افزایش تعداد نیروی انسانی و رقابت با سایر رقبا در بازار است. برای سپری شدن این مرحله با موفقیت، به نیروی انسانی باهوش و متخصص نیاز است،تا توانایی شرکت در حوزههای مختلف افزایش یابد. بنابراین بسیاری از مؤسسان کسبوکارهای موفق، زمان زیادی را صرف استخدام نیروی انسانی و انتخاب بهترین آنها خواهند کرد.
در این مرحله صاحبان ایده که اکنون صاحبان کسبوکار به شمار میآیند، باید نسبت به جایگاه مدیریت و ریاست شرکت بیشتر واقف شوند بهعنوان یک مدیر کسبوکار بهتدریج مسئولیتهای اجرایی خود را که قبل از رشد استارت آپ عهدهدار آنها بودهاند، کاهش داده و به نیروی انسانی محول سازد. وظیفه اصلی یک مدیر ایجاد نظم و انسجام بین گروهها و هماهنگ کردن تیمها برای حصول به هدف مشخص است. از طرفی برقراری و ایجاد ارتباط صحیح بین تیمهای یک فعال در بخشهای مختلف شرکت از وظایف اصلی او محسوب میشود.
مرحله چهارم: توسعه (EXPANSION)
در این مرحله تجارت موردنظر دارای یک مدل کسبوکار مشخص و تعریف شده است و همه تیم در جایگاه درست خود قرار گرفته و فرآیندهای کاری در زمان اجرا، روتین خاص خود را دنبال میکنند. . مدیران میانی، مدیریت تیمها و نظارت بر اجرای پروژهها را برعهده دارند و استارت آپ شما که اکنون تبدیل به یک تجارت و شرکت معتبر تبدیل شده، در صنعت حضور جدی خواهد داشت.
در این مرحله ممکن است صاحبان کسبوکار به فکر گسترش تجارت خود در نواحی دیگر جغرافیایی باشند و بخواهند محصول یا خدمات خود را در در اختیار جامعهای بزرگتر از کاربران و مصرفکنندگان قرار دهند. تجارتها در این مرحله اغلب رشد سریع در درآمد و همچنین جریان نقدی دارند و پروژههای خود را طبق یک برنامه منسجم و مشخص به پیش میرانند. در تجارت یک اصلی وجود دارد و آن اصل این است که: اگر در درآمدزایی حرکت تو روبهجلو و همراه با پیشرفت نباشد، درواقع یک در کسبوکار خود دچار عقب گرد شدهای. حتی اگر ثبات در جایگاه خود را حفظ کرده باشی. .
به بیان دیگر اگر تجارت شما همواره در مسیر رشد و توسعه نباشد بهاحتمال زیاد در میان رقبا و مخاطبان خود، غافلگیر خواهد شد.
البته این مسئله وجه دیگری هم دارد. رشد و گسترش بیشازحد و بدون در نظر گرفتن خطرهای موجود، میتواند هر کسبوکاری را به سمت شکست سوق دهد. این عبارت به این معنی نیست که برای استارت آپ خود، اهداف بزرگ درنظر نگیریم، بلکه به این معنی است که باید همواره سعی کنیم نگاه واقعبینانهای نسبت به منابع، هزینه و میزان توانایی خود داشته باشیم و نرخ رشد بازده خود را با توجه به منابع موجود بسنجیم.
در واقع هیچگاه نمیتوان به طور قطع آینده یک کسبوکار را پیشبینی کرد، اما میتوان برای خود اهداف قابل دستیابی را درنظر گرفت و به منظور رسیدن به آنها از هیچ تلاشی دریغ نکرد. در تعیین اهداف توسعهای می بایست به این نکته توجه داشت که چگونه گسترش و رشد ما، در ارائه خدمات و سرویسها به مشتریان بالفعل بهبود ایجاد میکند و چه ارزش افزودهای برای مشتریان بالقوه ایجاد خواهد کرد.
تجارتهای بسیاری به علت جسارت بیشازحد با شکست مواجه شدهاند درنتیجه همیشه باید بهاندازهای ریسک کرد که امنیت و پایداری مدل درآمدی شرکت به خطر نیفتد.
همواره باید به خاطر داشت داشتن یک طرح کسبوکار (Business model) بدون شک مزیتی مهم محسوب میشود. اما با استفاده از یک مدل کسبوکار واحد نمیتوان در بازارهای متنوع و مختلف موفق بود. درنتیجه اگر با استفاده از مدل کسب وکار فعلی خود در یک بازار موفقیت کسب کردهاید، اقبال استراتژی شما در بازارهای دیگر تضمین شده نیست و هر بازار با توجه به شرایط خود نیازمند طرح کسبوکاری بخصوص است.
مرحله پنجم: بلوغ تجارت و خروج (MATURITY AND POSSIBLE EXIT)
تجارت پس از گذر از مرحله چهارم، به یک سود مشخص و پایدار سالیانه رسیده است.
در این مرحله دستهای از شرکتها در یک نقطه از پیشرفت خود متوقف شده و غرق در وضعیت فعلی خود، از پیشرفت دست می کشند.
در مقطه مقابل آنها شرکتهایی هستند که همواره در حال تغییر وسازگاری خود با پارامترهای صنعت و جامعه هدف خود هستند و می کوشند با داشتن انعطاف و چابکی لازم، پیشرفت خود را حفظ نمایند.
در این مرحله کارآفرینان با دو انتخاب مواجه میشوند:
- گسترش بیشتر کسبوکار
- خروج از کسبوکار
در صورت تمایل به گسترش بیشتر باید به این سؤالات پاسخ داد
- آیا کسبوکار میتواند رشد بیشتری را پشت سر بگذارد؟
- آیا فرصت کافی برای توسعه وجود دارد؟
- آیا کسبوکار فعلی بهاندازه کافی پایدار است که در صورت عدم موفقیت در رشد بیشتر، به بدنه کسبوکار صدمهای وارد نشود؟
در صورت خروج کارآفرینان اولیه از کسبوکار، صاحبان تجارت و مدیران آن جایگزین میشوند و مدیرانی میآیند که برای توسعه بیشتر شرکت و چالشهای جدید آماده و انرژی بیشتری برای مواجه با دشواریهای تغییرداشته باشند.
چرخه ی عمر استارت آپ ها:
هنگامی که فردی اقدام به تولید یک محصول جدید یا یک خدمت جذاب در سطح جامعه میکند، تعداد کسانی که این محصول را انتخاب و به عنوان انتخاب اول خود در نظر میگیرند، تعیین کننده میزان موفقیت استارت آپ است.
در واقع وقتی که شخصی بر روی یک کار جدید ریسک میکند و در تصور خود به این نتیجه میرسد که محصول مورد نظر باعث دیده شدن و حتی برند شدن آن میشود، سعی میکند که به شکلهای مختلفی این کار را مطرح کند.
چرخه عمر کسب و کارها از مرحله های مرتبط به هم شکل گرفته است؛ مراحلی که با ساختاری چرخهای سازمان دهی و کامل شدهاند تا وابستگیهای منطقی آنها نمایش داده شوند که این وابستگی ها حاکی از یک ترتیب زمانی قطعی برای اجرای مراحل مختلف نیستند.
قسمت زیادی از فعالیتهای مربوط به شروع ، رشد و توسعه خدمت یا محصول با اجرای این مراحل صورت میپذیرند؛ و رویکردهای تدریجی و تکاملیِ دربرگیرندهی فعالیتهای همزمان در مراحل آن دور از انتظار نیست.
شایان به ذکر است که نمودار مورد بحث بر روی بستر ( زمان ) قرار گرفته است و مورد ( زمان ) در این مبحث دارای اهمیت بسیاری است چرا که زمان، مهمی است که کمبودش می تواند موجبات عدم کسب تجربه لازم در کسب و کار را منجر شود و در صورتی که در ( زمان ) طولانی مدت نتیجه مطلوب حاصل نگردد خطر ” فرسایش در کسب و کار” را می تواند به دنبال داشته باشد.
این چرخه شامل تمام مراحل از جمله مرحلهی شروع و ایده کار، مرحله استارت آپ تا رشد، بلوغ و پیشرفت و همینطور موفقیت میشود.
با نگاهی به هر مرحله از چرخهی عمر کسب و کار، شما میتوانید یک مجموعهی منحصر به فرد از موانع برای مقابله و غلبه بر آنها را ببینید که در هفته های آینده به توضیح تک تک مراحل خواهیم پرداخت.
جهت تکمیل مباحث سه شنبه های استارت آپی به عنوان یک “مسئولیت اجتماعی” اندوخته های ارزشمند خود را با ما دیگر کاربرهای محترم در میان بگذارید.
شما روند و عمر کسب و کارهای نو پا را چگونه ارزیابی می کنید؟
درست از لحظهای که تصمیم میگیرید یک کسب و کار جدید را شروع کنید، شما وارد چرخه عمر کسب و کار می شوید. این چرخه شامل تمام مراحل از جمله مرحلهی شروع و ایده کار، مرحلهی استارتاپ تا رشد، بلوغ و پیشرفت و همینطور موفقیت میشود. با نگاهی به هر مرحله از چرخهی عمر کسب و کار، شما میتوانید یک مجموعهی منحصر به فرد از موانع برای مقابله و غلبه بر آنها را ببینید.
پنج مرحلهی اساسی در چرخه عمر کسب و کار شما چیست؟ شما در کدام مرحله هستید؟
شما باید بتوانید در تفکرات خود در حیطه کار انعطاف پذیر باشید و استراتژیهای خود را با حرکت رو به جلو و پیشرفت خود هماهنگ کنید. در واقع شما باید بتوانید از رویکردهای مختلف برای نفوذ در بازار مقابل استفاده کنید. برای مثال باید بدانید چه چیزی برای دستیابی به رشد و یا حفظ سهم بازار ضروری است. بر اساس گزارشات اخیر استارتاپ Genom، حدود ۹۰ درصد از کسانی که شروع به کار میکنند به علت اشتباهات فردی دچار شکست میشوند.
به طور کلی علت بیشتر این شکستها، انتخابهای بد بنیانگذاران آن کسب و کار و یا عدم آمادگی آنها برای شروع بوده است. چیزی که اغلب مردم به اشتباه از آن به “بدشانسی” یا شرایط بد بازار که خارج از کنترل آنها است یاد میکنند.
با آگاهی بیشتر از موقعیت خود در چرخه عمر کسب و کار شما میتوانید کمی از بازار جلوتر حرکت کنید و کمی از شانس پا را فراتر بگذارید. همچنین شما میتوانید پیشبینی کنید که چالشهای بالقوه و روانی که قرار است بر سر راه شما قرار بگیرند کی و کجا به وقوع خواهد پیوست. حتی با این شناخت شما میتوانید بدانید که در کدام مرحله قرار دارید و برای انتقال به فاز بعدی یا به عبارت سادهتر برای داشتن پیشرفت و رشد و توسعه چه کارهایی باید انجام دهید.
به عبارت سادهتر شما میتوانید برای داشتن یک کسب و کار موفق اهداف، اولویتها و استراتژیهای خود را پیش بینی کرده و با داشتن آگاهی از مراحل چرخه عمر کسب و کار قدمهای بزرگتر و مفیدتری بردارید.
۱. مرحله اول از چرخه عمر کسب و کار، دانه و توسعه
این مرحله ابتدایی از چرخه عمر کسب و کار شما است. مرحلهای که حتی قبل از بهوجود آمدن استارتاپ شما شروع شده است. در این مرحله شما ایدهی کسب و کار خود را در اختیار دارید و آمادهی راه افتادن هستید. اما ابتدا باید به این نکته توجه کنید که استارتاپ شما چقدر میتواند واقعی و قابل اجرا باشد.
در این مرحله شما باید مشاوره و نظرات فراوانی را به عنوان ایدههای بالقوه برای کسب و کار خود از منابع بسیار زیادی تهیه کنید. منابعی مانند دوستان، خانواده، همکاران، همکاران و شریکهای تجاری و یا هر متخصص صنعتی که ممکن است به آن دسترسی داشته باشید.
در نهایت موفقیت کسب و کار شما میتواند به عوامل بسیار زیادی از جمله تواناییهای فردی خودتان، آمادگی بازاری که تمایل ورود به آن را دارید و البته بنیان مالی و یا همان روشهای تامین مالی شما بستگی داشته باشد. بهعبارت دیگر میشود گفت این مرحله نوعی مرحله جستجوی روح کار است. جایی که شاید شما نیاز است که یک گام به عقب بردارید و امکان پذیری و احتمال اجرایی شدن کسب و کار خود را دوباره از نظر بگذرانید و همچنین از خودتان بپرسید که آیا چه چیزهایی لازم است انجام دهید تا به موفقیت مورد نظر خود برسید.
۲. مرحله دوم از چرخه عمر کسب و کار، استارتاپ
هنگامی که شما به طور کامل ایدهی کسب و کار خود را مورد بررسی و آزمایش قرار دادید و مطمئن شدید که آماده انجام است، دیگر وقت آن رسیده است که شما آن را راه اندازی کرده و بهیک استارتاپ تبدیلش کنید. برخی معتقدند این مرحله خطرناکترین مرحله در تمام چرخهی عمر یک کسب و کار است.
در واقع، اعتقاد بر این است که اشتباهاتی که در این مرحله انجام میشود، میتواند سالهای آیندهی شرکت و محل کسب و کار شما را تحت تاثیر قرار دهد و علت اینکه ۲۵ درصد از استارتاپها از زمان شروع تا پنجاهمین سال اجرای خود را نمیبینند، عموماً اشتباهات اساسی است که در این مرحله از چرخهی عمر کسب و کار مرتکب میشوند. سازگاری در اینجا کلید اصلی حل معماست.
در این مرحله بیشتر وقت خود را صرف بازخوردی میکنید که از ارائه محصول یا خدمات به مشتریان دریافت میکنید. این مرحله میتواند برای شما کمی گیج کننده هم باشد. در این جا است که سازگاری شما باعث میشود تا دوباره قدرت قبلی به دست بیاورید و بتوانید از بازخوردها، نقاط قوت و ضعف خود را دریافته و در جهت بهبود اوضاع از آن استفاده کنید.
۳. مرحله سوم از چرخه عمر کسب و کار، رشد و استقرار
اگر شما به این مرحله از چرخه عمر کسب و کار رسیدهاید، یعنی اینکه کسب و کار شما توانسته یک منبع منسجم درآمد ایجاد کند و به طور منظم در حالت گرفتن مشتریهای جدید میباشد. در این مرحله جریان نقدی شما باید بهبود پیدا کرده باشد.
درآمدهای پی در پی شما باعث میشود تا هزینهها بیشتر پوشش داشته باشند، در این مرحله باید شما منتظر افزایش میزان سود خود باشید. بزرگترین چالش برای کارآفرینان در این مرحله، تقسیمبندی مناسب زمان بین طیف وسیعی از خواسته های مورد نیاز شما- مانند مدیریت درآمد و افزایش درآمد، حضور مشتری، برخورد با رقبا، انعطاف پذیری نیروی انسانی و غیره- باشد.
استخدام افراد هوشمند با مهارتهای تکمیلی مورد نیاز برای شرکت شما امری ضروری است تا بتوانید بیشترین میزان توانایی شرکت را در این مرحله داشته باشید. بنابراین هر مدیر خوب و باهوشی میتواند زمان زیادی را صرف استخدام افراد مناسب کند. ضروری است در این مرحله نقش خود را به عنوان مدیر موسسه پر رنگتر کنید. حتی اگر در خطوط جلوی رقابت هم باشید باید بدانید که چگونه تیم خود را با گسترش توانایی و مهارت ها در خط مقدم نگه دارید. اکنون دیگر زمان کار واقعی و ایجاد نظم و انسجام میباشد.
۴. مرحله چهارم از چرخه عمر کسب و کار، گسترش
شاید در این مرحله احساس روزمرگی و روتین بودن روش انجام کارها به شما دست بدهد. در این فاز شما باید به عنوان یک مدیر موسسه نقش خود را استحکام بخشیده باشید و تمام کارکنان و کارمندان شما سر جای خودشان به فعالیت بپردازند.
در این مرحله شرکت شما به فکر ایجاد سرمایهگذاریهای بزرگ و گسترش افقهای پیشرفت خود میباشد. شاید هم تصمیم داشته باشید دامنه فعالیت و گسترش شرکت خود را به مناطق جدید گسترش دهید. عموماً کسب و کار در این مرحله با رشد سریع درآمد و جریان نقدی همراه است، اما باید به شما هشدار بدهیم که در صورتی که همه چیز را ساده بگیرید، احتمال ایجاد مشکل هم هست.
در امور بیزینس اگر شما نتوانید رو به جلو حرکت کنید به عقب بر خواهید گشت. شما میتوانید بهترین راه ممکن را برای موفقیت مداوم خود از طریق برنامهریزی دقیق ارائه دهید. همینطور میتوانید با داشتن یک نگاه درست و دقیق به منابع خود، بالا بردن میزان تلاشتان، کم کردن هزینه های اضافی و همینطور با ایجاد یک دید متخصص، کیفیت فعلی محصولهای ارائه شده، سود و بهره وری خود را بالا ببرید.
به یاد داشته باشید در حالی که داشتن یک مدل کسب و کار موفق پشت سر شما بدون شک یک مزیت به حساب میآید، اما این تضمین وجود ندارد که در جاهای دیگر هم همان پیشزمینه کار کند و یا همان پیشنهادات بتواند موفقیتهای دوم را رقم بزند. گورستان کسب و کار مملو از سازمانها و شرکتهایی است که بیش از حد در جا زده اند و یا به پشت سرخود نگاه کردهاند و شکست خورده اند. وظیفه شما در چالشهای جدید این است که همیشه رو به جلو نگاه کنید و مقیاس و اندازههای خود را بدانید و برای به دست آوردن بهترین نتیجه بیشترین تلاش ممکن را بکنید.
۵. مرحله پنجم از چرخه عمر کسب و کار، بلوغ و امکان خروج
بعد از پشت سر گذاشتن موفق مرحله توسعه در چرخه عمر کسب و کار شما باید بتواند سود سالیانه سالم و ثابتی داشته باشد. در این مرحله است که برخی از شرکتها ترجیح میدهند تا همچنان با سرعت بالای رقابت باشند. در حالی که شرکتهای دیگر سعی میکنند از همان نرخهای رشد بالای خود لذت ببرند. میتوان گفت در این جا کارآفرینان با دو گزینه مواجه میشوند: تلاش برای گسترش بیشتر و یا خروج از آن کسب و کار.
اگر تصمیم به گسترش بیشتر در چرخه ی عمر استارت آپ دارید، باید از سوالات مشابهی در مرحله توسعه داشتید استفاده کنید.
سوالاتی مانند: آیا کسب و کار من میتواند رشد بیشتری داشته باشد؟
آیا فرصتهای کافی برای توسعه وجود دارد؟
کسب و کار من به اندازهی کافی پایدار است؟
و شاید مهمترین سوال این باشد که آیا به عنوان یک رهبر برای این شرکت، من آمادگی داشتن تلاش بیشتر در جهت گسترش شرکت را دارم یا خیر؟
در واقع اغلب شرکتها در این مرحله اقدام به تعویض لیدر و یا رئیس شرکت خود میکنند و به جای او یک مدیر اجرایی جذب میکنند که انرژی و آمادگی لازم را برای چالشهای جدید داشته باشد. برخی از شرکتها هم در این مرحله به دنبال فروش میروند. این میتواند فروش کلی شرکت و یا بخشی از آن باشد که این هم بسته به نوع شرکت متغیر است.
پیادهسازی چرخه عمر کسب و کار
به یاد داشته باشید همه کسبوکارها لزوماً تمام مراحل از چرخه ی عمر استارت آپ را تجربه نمیکنند. برخی از آنها ممکن است پس از استارتاپ یا راهاندازی با رشد نجومی مواجه شود و بنیانگذاران شرکت ممکن است در همان مرحله تصمیم بگیرند که مستقیم از چرخهی کسب و کار خارج شوند و شرکت را واگذار کنند.
اما به طور کلی برای بسیاری شرکتها نوعی شباهت به مراحل بالا در چرخهی عمرشان وجود دارد. آگاهی از این مراحل میتواند به شما در پیشبینی آینده شرکتتان کمک کند، تا بتوانید با شناخت بهتر خود و تیمتان شانس موفقیت خود را به حداکثر برسانید. گرفتن تصمیمات درست در هر مرحله میتواند بسیار مهم باشد اما بهیاد داشته باشید همیشه ترکیبی از مدیریت درست و احساسات درونی و علاقهمندی میتواند نتایج کار را درخشان کند.
مرحله اول چرخه عمر کارآفرینان: تولد شرکت
این مرحله در چرخه عمر کارآفرین، پر از احساسات است، از هیجان گرفته تا ترس و عدم اطمینان. انگیزه استقلال با یک ایده شروع میشود. شما چیزهایی را میبینید که دیگران نمیبینند و این شما را به انجام کاری درباره آن ایده وا میدارد.
با این که ممکن است چندان برایتان واضح نباشد که چه طور باید این کارآفرینی را شروع کنید، انگیزهای طبیعی برای شروع چیزی که وجود ندارد، کار را پیش میبرد. برای ساختن زندگی رویایی که آرزو دارید امروز شروع کنید.
وقتی این گام را برمیدارید، به دنبال استقلالتان در دنیای کسب و کار میروید و برای دیگران این فرصت را فراهم میکنید تا به هدف و انتظار یا چشمانداز شما بپیوندند. میتوانید با گامهای رسیدن به استقلال مالی بیشتر آشنا شوید.
مرحله دوم: بقا و رشد شرکت نوپا
با فرض اینکه شما کارآفرینی هستید کشتی راهاندازی موفقیتآمیز شرکتتان مییابید، حالا میخواهید به عنوان یک کسب و کار، به دنبال بقا باشید.
استفاده از مهارتهای طلایی فروش در بازار رقابتی جهت موفقیت در کسب و کار یکی از راهها است. بیشتر کارآفرینان میکوشند که استقلالشان را حفظ کنند، یا فورا سرمایهگذارانی بیابند که پول مورد نیاز برای بقایشان را تامین کنند.
با حفظ استقلالتان، کنترل بیشتری روی بروندادها یا ماحصل کارتان دارید، ولی با دریافت مشارکتهای مالی میدانید برای ساختن کسب و کارتان زمان دارید و میتوانید شبها راحتتر بخوابید.
اسم بازی این مرحله از چرخه عمر کارآفرینی، بقا است. رمز موفقیت در کسب و کار فقط کار کردن است.
مرحله سوم: جوانی و غرور
در سالهای رشد کسب و کارتان هستید و شرکتتان به جوانیاش رسیده است. ولی برونداد یا خروجی تحت کنترلتان نیست.
در این مرحله بسیاری از شرکتها و کارآفرینان به دردسر میافتند، آنها طعم موفقیت را چشیدهاند و فکر میکنند هیچ خطایی از آنها سر نمیزند.
کارآفرینان به جای معیارگذاری و تمرکز بر خروجیهای مطلوبشان، از موفقیتهای مرحله جوانی لذت میبرند و آن را جشن میگیرند.
بسیاری از شرکتها سالها بین مراحل نوپایی و جوانی میگردند و عنصر کلیدی حرکت به مرحله بعد چرخه را گم میکنند: دوام یا پایندگی فقط زمانی که یک کسب و کار، پاینده است، میتواند به مرحله بعد صعود کند.
مرحله چهارم: میانسالی
این یک موفقیت بزرگ است و زمانی رخ میدهد که شرکتتان مراحل بقا و پایندگی را گذرانده و به رشد قابل پیشبینیتری رسیده باشد. این مرحله از چرخه عمر کارآفرینی است که میخواهید تا جایی که ممکن است در آن بمانید. در این مرحله کارآفرینان به دنبال وابستگی متقابل هستند.
به این دلیل که افراد و شرکتهای مستقل و قوی دیرتر میتوانند کسب و کار شما را قویتر سازند. وابستگی متقابل به حفظ چرخه رشد و جوانتر ماندن شرکتها کمک میکند. اهمیت وجود نیروی انسانی کارآمد در کسب و کار را نیز جدی بگیرید.
مرحله پنجم: سالخوردگی و زوال اولیه
شاید شراکتهای وابستگی متقابل، آنطور که باید پیش نرود یا برخی از هم تیمیهایتان تصمیم به خروج و ایجاد کسب و کاری مستقل بگیرند.
چرخه ی عمر استارت آپ : اغلب اوقات، بازار با ایده عالی کارآفرینان تسخیر میشود یا شخص دیگری راه بهتری را برای تحقق چشمانداز و هدفی که شما داشتید در پیش میگیرد.
وضعیت هرچه باشد، کسب و کارتان و شاید کل صنعتتان از هم گسیخته میشود. در این مرحله از چرخه عمر، میتوانید خودتان به این تخریب کمک کنید و دوباره به اول راه برگردید
و میتوانید به راهتان ادامه دهید تا فروپاشی چیزی را که ساختهاید با چشمانتان ببینید. گاهی معجزه در آخرین لحظه رخ میدهد، هرگز ناامید نشوید.
مرحله ششم چرخه عمر: بیماری و زوال سریع
اگر نتوانید با مشاهده علائم اولیه بیماری، راهی برای پیشگیری آن بیابید، این مرحله فرا میرسد. این زوال با تیمی شروع میشود که مطمئن نیست در آینده به کجا میرود و چگونه مشکلاتش را حل میکند. کلید حل مشکلات را در دست بگیرید.
انفعال در این بخش از چرخه عمر موجب زوال سریعتر و مشکلات داخلی، ترس، عدم قطعیت و شک میشود. در این مرحله بدون یک حرکت بزرگ، شرکت رو به سقوط میرود. غلبه بر شکست راه و روش موفقترین انسانها است.
مرحله هفتم: مرگ
ما سخت کار میکنیم تا مطمئن شویم شرکتهایمان بعد از ما هم دوام میآورند، ولی در نقطهای از چرخه عمر، کاملا روشن است این کسب و کار منجر به ورشستگی میشود یا به شدت تحت فشارهای مالی قرار میگیرد.
خیلی بهتر است الان کرکره را پایین بکشید قبل از این که کسب و کار رو به زوال و سقوطتان همه را با خودش پایین بکشد.
خلاصه چرخه ی عمر استارت آپ چیست ؟
چرخه ی عمر استارت آپ به سرعت پیش میرود و شامل چند مرحلهی اصلی است. ابتدا، با ایدهپردازی و ایجاد یک کسب و کار نوپا آغاز میشود. سپس، به مرحلهی توسعه و طراحی محصول میرسیم که با تست و ارزیابی بازخورد مشتریان، به مرحلهی بهینهسازی محصول میرسیم. در این مرحله، بازاریابی و فروش محصول نقش اساسی را ایفا میکنند. در نهایت، در مرحلهی رشد، استارتآپ میخواهد به سرعت کسب و کار خود را گسترش دهد و در بازار رقابتی جایگاهی حاکم کند.
درباره داود ستوده راد
فریلنسر ، داود ستوده راد هستم که به صورت حرفه ای در زمینه دیجیتال مارکتینگ فعالیت می کنم. متخصص در طراحی و بهینه سازی سایت و مشاور در کسب و کار اینترنتی و استارت آپ ها هستم.
نوشتههای بیشتر از داود ستوده راد
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.