چرا بازاریابی محتوایی مهم است؟
چرا بازاریابی محتوایی مهم است؟ بازاریابی محتوا مهم است نه فقط به این دلیل که برای ایجاد اعتماد، رهبری و رشد اعتماد در مشتری به کار میرود. بلکه به این دلیل است که از طرف مصرفکننده میتواند به یک عادت روزمره در زندگی تبدیل شود. این موضوع تاثیر زیادی در رشد سرمایه و پیشرفت آن برند یا کسب و کار دارد.
نمایش فهرست این آموزش :
- چرا بازاریابی محتوایی مهم است؟
- تاریخچه بازاریابی محتوایی
- سادهترین تعریف بازاریابی محتوا چیست؟
- چرا بازاریابی محتوایی مهم است؟
- وبلاگنویسی، بنیان بازاریابی محتوایی
- فلسفه بازاریابی محتوا چیست؟
- مزایای بازاریابی محتوایی برای سئو چیست؟
- تفاوت بازاریابی محتوا و تبلیغات
- در روابط عمومی، نقش بازاریابی محتوایی چیست؟
- تفاوت بازاریابی محتوایی با دیجیتال مارکتینگ چیست؟
چرا بازاریابی محتوایی مهم است؟
بنابراین فرقی ندارد که کار شما در زمینه گردشگری باشد یا غذا و پوشاک. امروزه دیگر هیچ تجارتی بدون فعالیتهای محتوایی در دنیای اینترنت نمیتواند به پیشرفت چندانی برسد. در واقع مزایای بازاریابی محتوایی در این صورت به بیشترین میزان خود میرسند.
بیشتر استراتژیهای بازاریابی و تبلیغات قدیمی مبتنی بر سودهای کوتاه مدت است. به عنوان مثال ممکن است ارسال ایمیلهای گروهی بتواند چند نفری را جذب کند اما توجه داشته باشید که چه تعداد از آنها ممکن است ناخوانده حذف شوند. یا مثلاً ممکن است یک بیلبورد تبلیغاتی برای چند ماه نتیجه خوبی داشته باشد اما در نهایت، شکل آن خستهکننده میشود و باید به فکر بیلبورد دیگری باشید با هزینههای تازهتر.
این به این معنا نیست که روشهای قدیمی ذاتاً دچار مشکل هستند. هیچ اشتباهی با این رویکرد وجود ندارد. اما برای داشتن موفقیتهایی که عمرشان طولانی باشد به یک استراتژی قویتری نیاز دارید. استراتژیهای بازاریابی دیگری مانند سئو و یا فعالیت در شبکههای اجتماعی میتوانند سودمند باشند ولی سرعت زیادی ندارند. اما در نهایت هیچ شیوهای به اندازه بازاریابی محتوایی نمیتوانند در سریعترین زمان برای شما درآمد بیشتری تولید کند.
برندهایی که امروزه از اهمیت بازاریابی محتوا غافل شدهاند باید فردا بازی کنند. در تجارت قرن بیست و یکم جایی برای کندی و سرعت پایین نیست. از طرفی دیگر افرادی که استراتژی بازاریابی محتوا را در دست دارند، حتی یک پله جلوتر از بقیهاند.
محتوا توانایی آن را دارد که هر استراتژی آنلاین دیگری را تحت تأثیر قرار بدهد. البته مهم است درک کنیم که محتوا میتواند به عنوان یک استراتژی مکمل تقریباً برای هر استراتژی بازاریابی آنلاین دیگری عمل کند.
دلیل دیگری که بازاریابی محتوا از اهمیت بالایی برخوردار شده در درک مشتریان نهفته است. مصرفکنندهی امروزی با توجه به استفادهای که از دنیای مجازی دارد میتواند از خدمات شما استفاده کند.
تاریخچه بازاریابی محتوایی
هنگامی که کامپیوترها و همچنین استفاده از اینترنت در سراسر جهان گسترش یافت، کانال جدیدی برای بازاریابی محتوا به دنیا آمد. به این صورت که بازاریاب ها شروع به یافتن روشهایی کردند که بتوانند از این رسانه جدید دیجیتال، یعنی از وب سایتها گرفته تا ایمیل و موارد دیگر استفاده کنند. در سال ۱۹۹۳، O’Reilly and Associates (امروزه با اسم اورایلی مدیا شناخته میشود) اولین شرکتی بود که یک سایت تجاری راه اندازی کرد. این در واقع لحظهی مهمی در تاریخ بازاریابی محتوا است. زمانی که محتوا از انحصار تبلیغاتی بودن بیرون آمد و این باور را در رسانهها شکست داد. از آن لحظه به بعد هرکسی که به دنیای اینترنت وصل بود میتوانست آزادانه به تولید محتوا بپردازد و در جهت پیشرفت خود استفاده کند.
اما عبارت «بازاریابی محتوا» در سال ۱۹۹۶ در گفتگویی خبری در انجمن سردبیران روزنامههای آمریکا متولد شد. شخصی به اسم جان اف اوپدهال (John F. Oppedahl) در بین صحبتهایش این عبارت را به کار برد و استفاده از آن خیلی زود همهگیر شد.
در سال ۱۹۹۴، اولین وبلاگ توسط جاستین هال ساخته شد. در آن زمان بعضی از وبلاگها همیشه به عنوان نوعی دفتر خاطرات دیجیتالی مورد استفاده قرار میگرفتند ولی به مرور دچار پیشرفتهایی شدند. وبلاگها این فرصت را برای برندها به وجود آوردند تا با مخاطبان خود ارتباطی مستقیم برقرار کنند، مطالب بیشتری را درباره کسب و کارشان به اشتراک بگذارند و به ساخت برند و شخصیت آن ادامه دهند.
با این حال تاریخ بازاریابی محتوایی به سالهای خیلی دوری بازمیگردد. تبلیغات از زمان شروع تاریخ بشر و نقاشی بر روی دیوار غارها وجود داشته است. اما تا اواخر قرن نوزدهم، هیچ چیزی شبیه آنچه که ما به به عنوان تولید محتوا در نظر میگیریم وجود نداشته است. در سال ۱۸۹۵، جان دیر با چاپ مجلهای شخصی شروع به تبلیغ برای کسب و کار خودش کرد. اسم این مجله The Furrow است. این مجله در زمینه پیشرفتهای تکنولوژیکی در حمل و نقل و شیوههای کشاورزی و مزرعهداری فعالیت میکرد. جان دیر با چاپ آن باعث کمتر شدن شکاف تجاری بین تولیدکننده و مصرفکننده شد.
اندکی پس از آن که Furrow شیوه جدید بازاریابی را به دنیا نشان داد، یک شرکت کوچک فرانسوی با نام Michelin که کار تولید تایر بود، یک کتاب ۴۰۰صفحهای با عنوان راهنمای میشلن منتشر کرد. این راهنما برای رانندگانی بود که کارشان در جاده است و یا به نوعی به جاده مربوط میشود. این کتاب اطلاعات با ارزشی را در مورد مکانهایی برای یافتن تعمیر و نگهداری اتومبیل و موقعیت هتلها و رستورانها ارائه میداد و همچنین نکات کلیای را درباره سفر میگفت.
سپس بعدتر در اوایل قرن بیستم، Jell-O product که یک شرکت تولیدکننده ژله خوراکی بود خودش را در موقعیت سختی از نظر تبلیغاتی دید. بنابراین شرکت سعی کرد شیوه تبلیغاتش را تغییر دهد. به این صورت که تبلیغات خود را در مجلههای خانگی بانوان شروع کرد. زیرا مخاطبان ایده آل این مجله خانمهای خانهدار آمریکایی بودند. یعنی دقیقاً گروهی که بیشترین نزدیکی را با خرید کردن داشتند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید این کار اولین مورد از هدفگذاری مخاطب در زمینه بازاریابی محتوایی بود.
متأسفانه سرعت شتاب در بازاریابی محتوا در دهه چهل و پنجاه میلادی به حالت ثابتی رسید. رسانهها بیشتر تبلیغات را به خودشان اختصاص داده بودند و فضای کمی برای محتوا فراهم میشد تا پیشرفتهای دیگری داشته باشد. اما در دو دههی بعدی اتفاقهای تازهتری در این زمینه به وقوع پیوست.
بار دیگر در دورانی که تبلیغات از تلویزیونها پخش میشد راه برای بازاریابی محتوای خلاقانه باز شد. اسو (Esso) از نخستین مشاغلی بود که از این شکل جدید رسانهای استفاده کرد. در اوایل دهه ۶۰، اسو اقدام به ایجاد یک کمپین تبلیغاتی کرد که با شعار «یک ببر را در مخزن بذار» توانست به موفقیتهای زیادی برسد.
در عصر حاضر نیز اینترنت به یک کانال فعال تبدیل شده است. با آزمون و خطاهای متفاوت میشود خیلی سریع و پرقدرت به بهترین و تازهترین شیوههای بازاریابی محتوایی رسید. در واقع محتوای داخل اینترنت به اندازهای زیاد شده که شرکتهایی مثل گوگل تصمیم به ایجاد الگوریتمهایی گرفتند که برای رتبهبندی و مدیریت این دادهها استفاده میشوند.
سادهترین تعریف بازاریابی محتوا چیست؟
پیش از هر چیز اجازه بدهید بر این نکته تأکید کنیم که واژهی بازاریابی (Marketing) در اصطلاح بازاریابی محتوا (Content) کمی محدودتر از چیزی است که به عنوان بازاریابی در فضای مدیریت میشناسیم و به کار میبریم
مارکتینگ در اینجا بیشتر به مفهوم فروش نزدیک است.
علت این مسئله را هم باید در نخستین کسانی جست که این اصطلاح و تعبیرهای همخانوادهی آن را بهکار بردهاند.
ست گادین و جو پولیتزی (Joe Pullizzi) که در گروه نخستین استفادهکنندگان از واژههای بازاریابی درونگرا و بازاریابی محتوا هستند، هر دو اصراری به تفکیک واژههای بازاریابی و فروش ندارند. چنانکه کتاب All Marketers Are Liars نوشتهی ست گادین هم، بیشتر به فعالیت فروشندگان نزدیک است تا بازاریابان.
با وجودی که در تعریف بازاریابی محتوا هم، اتفاقنظر چندانی وجود ندارد، اما در اینجا یک تعریف را به عنوان نقطهی شروع، بررسی میکنیم. طبیعی است وقتی شما به یک متخصص بازاریابی محتوا و استراتژیست استفاده از محتوا تبدیل شوید، ممکن است مناسب بدانید تعریف و دیدگاه خودتان را ارائه کنید.
به تعریفی که «مؤسسهی بازاریابی محتوایی» (Content Marketing Institute) ارائه داده است، توجه کنید:
«هدف بازاریابی محتوایی، جذب و نگهداری مشتریان بهوسیلهی تولید و سازماندهی محتوای ارزشمند و مناسب به نیتِ تغییر یا تقویت رفتار مشتری است. این نوع بازاریابی، فرایندی مستمر است که در راهبرد کلی بازاریابی شما به بهترین نحو جای میگیرد و بر مالکیت رسانه متمرکز است نه اجارهی آن.»
در سال ۲۰۱۶، تعداد اندکی از کسبوکارها به نیروی معجزهآسای بازاریابی محتوایی تردید داشتند؛ اما واقعیت آن است که تنها معدودی از شرکتها از این نوع بازاریابی، با مهارت و تخصصی که واقعا نیازمند آن است، بهره میگیرند.
این راهنما، به شما نشان خواهد داد که چگونه میتوانید برند خود را پیروزمندانه تبلیغ و ترویج کنید و مشتریان باکیفیتتری دریافت کنید و روابط میان خود و مشتری را از طریق بازاریابی محتوایی ارتقا دهید.
محتوای مفید: هدف از تولید این محتوا این است که به مخاطبین خود یک کار و مهارتی را آموزش داده و یا اطلاعات مفید و ارزشمندی در راستای کسبوکار خود به آنها ارائه دهید.
محتوای آموزنده (حاوی اطلاعات): هدف شما از تولید محتوای این چنینی این است که به مخاطبین خود مهارتی تازه بیاموزید یا نوع دید جدیدی را به آنها معرفی کنید یا شاید بتوانید در تصمیمات به آنها کمک کنید.
محتوای سرگرم کننده: احساسات از قبیل خنده و شادی ارزش محسوب میشوند و در محتوای سرگرم کننده نقش مهمی دارند.
چرا بازاریابی محتوایی مهم است؟
بازاریابی محتوایی شامل چه مراحلی است؟
کانتنت مارکتینگ حداقل شامل ۵ مرحله زیر است:
- تعریف هدف یا ماموریت محتوا
- استراتژی محتوا
- طراحی و تولید محتوا
- انتشار محتوا
- بررسی بازخورد و به روز رسانی محتوا
در ادامه به بررسی این پنج مرحله اصلی میپردازیم:
تعریف هدف یا ماموریت محتوا (Content Mission)
تعریف هدف اولین مرحله است هر فرایند بازاریابی از جمله بازاریابی محتوایی است. هدف از بازاریابی محتوایی بسته به نوع کسب و کار و زمان فعالیت متفاوت است. برای مثال در مرحله شروع یک کسب و کار هدف ما از بازاریابی محتوایی دستیابی به مخاطب بیشتر و بالا رفتن آگاهی (Awareness) است؛ در مرحله فروش هدف ما از بازاریابی محتوایی افزایش فروش (Sales) و در مرحله پس از فروش هدف از بالا رفتن میزان اعتماد (Trust) و ترغیب به خرید یا مصرف بیشتر است.
استراتژی محتوا (Content Strategy)
مرحله دوم بازاریابی محتوایی که مهمترین مرحله از ۵ مرحله اصلی است، طراحی مسیر و استراتژی برای رسیدن به هدف یا مأموریت محتواست. در طراحی این مسیر و استراتژی باید درمورد ۶ موضوع زیر تصمیمگیری شود:
مدل محتوا (Content Model)
یک محتوا میتواند مدلهای مختلفی داشته باشد، از جمله محتوای آموزشی، محتوای تبلیغاتی و غیره. انتخاب مدل محتوا اولین مرحله در استراتژی محتوا است.
نوع یا شکل محتوا (Content Type)
در فضای دیجیتال از انواع مختلفی از محتوا مانند محتوای متنی، محتوای تصویری، ویدیوی، صوت، پادکست، اینفوگرافی، موشنگرافی و… میتوان استفاده کرد. در مرحله دوم از استراتژی محتوا باید راجع به اینکه محتوای ما قرار است به چه شکل یا اشکالی باشد تصمیمگیری کنیم. باید در نظر داشته باشیم که آزادی عمل ما در استفاده از انواع محتوا بستگی به میزان بودجه، زمان، انرژی و تعداد افرادی دارد که در فرآیند بازاریابی محتوایی به ما کمک میکنند.
تم محتوا (Content Theme)
در تهیه یک محتوا میتوان از تمهای مختلفی استفاده کرد. برای مثال تم رسمی، جدی، عامیانه، دوستانه و… از انواع تمهایی هستند که میتوانیم به صورت کلامی (Verbal) یا بصری (Visual) از آنها استفاده کنیم.
کانال انتشار محتوا (Content Distribution Channel)
در مرحله چهارم از استراتژی محتوا باید تصمیمگیری کنیم محتوای ما قرار است در چه کانال یا کانالهایی منتشر شود، این کانالها میتوانند برای مثال شبکههای اجتماعی ما، شبکههای اجتماعی دیگر، وبسایت ما، وبسایتهای دیگر، بلاگ، اپلیکیشن و… باشند.
چرخه عمر محتوا (Content Life Cycle)
در استراتژی محتوا باید راجع به تاریخ انقضای محتوا فکر شود. محتوای تولید شده توسط ما قرار است تا چه زمانی در دسترس مخاطبان باشد؟ پس از آن زمان باید با این محتوا چه کنیم؟ آیا باید محتوا را حذف کنیم؟ یا آن را بازتولید کنیم؟ یا بازنشر دهیم و آن را تصحیح یا به روز رسانی کنیم؟
شاخصهای عملکرد محتوا (Content Metric)
در مرحله آخر از استراتژی محتوا باید تصمیمگیری کنیم که چه شاخص یا شاخصهایی میتواند میزان دستیابی ما به هدف تعیین شده در مرحله اول از بازاریابی محتوایی را نشان دهد. برای مثال یک شاخص ساده میتواند تعداد افرادی باشد که در یک بازه زمانی مشخص محتوای ما را دیدهاند.
طراحی و تولید محتوا (Content Design and Production)
پس از مشخص کردن هدف محتوا و طراحی مسیر و استراتژی رسیدن به این هدف، نوبت به تولید محتوای مشخص شده است. این کار میتواند توسط خود ما یا تیم تولید محتوای ما انجام شود و یا به افراد یا شرکتهای دیگر برونسپاری شود.
انتشار محتوا (Content Release)
مرحله چهارم بازاریابی محتوایی انتشار محتوای تولید شده در کانالها و رسانههای مشخص شده در استراتژی محتوا است.
بررسی بازخورد و به روز رسانی محتوا (Content Feedback and Updates)
مرحله آخر و مهم بازاریابی محتوایی بررسی بازخورد مخاطبان در مواجه شدن با محتوای انتشار یافته و به روز رسانی، تصحیح، بازتولید، بازنشر و یا حذف محتوا از کانالهای ارتباطی است.
باید توجه کنیم که بازاریابی محتوایی یک فرآیند (Process) است و تمامی این پنج مرحله برای تولید یک محتوای اثربخش باید به دقت طی شود. تنها در این صورت است که محتوای تولید شده توسط ما بهترین بازدهی را خواهد داشت.
وبلاگنویسی، بنیان بازاریابی محتوایی
همه ما وبلاگها را از سالهای سال قبل با ورود سیستمهای بلاگینگ ایرانی به یاد داریم. وبلاگهای شخصی افراد خیلی پیشتر از بازاریابی محتوایی وجود داشتند. امروزه اما این وبلاگنویسی از حد دلنوشتهها و خاطرات یک شخص فراتر رفته است و اکثریت کسبوکارها به آن روی آوردهاند.
هنگامی که محتوایی آموزنده و مفید را از طریق وبلاگ کسبوکار خود به اشتراک میگذاریم، خواهناخواه در چشم مشتریان در قالب یک کارشناس جلوه خواهیم کرد و این امر نه تنها بازدیدکنندگان را به وبلاگ شما باز خواهد گرداند، بلکه میتواند این خوانندگان مشتاق را به خریدارانی بالقوه نیز تبدیل کند.
وقتی محتوا را به رایگان به اشتراک میگذارید، به کسبوکار خود اجازه میدهید تا در ذهن خوانندگانِ وبلاگ اعتمادسازی کند. هرچه باشد شما نکات و اطلاعات کسبوکاری را که در آن فعالیت میکنید، به رایگان در اختیار مخاطبان میگذارید. پس چرا به شما اعتماد نکنند؟
فلسفه بازاریابی محتوا چیست؟
پس از اینکه پاسخ پرسش « بازاریابی محتوایی چیست ؟» را دریافتید، باید بپرسید چرا باید از این نوع بازاریابی بهره گرفت ؟
بازدهی سرمایه برای بازاریابی محتوا میتواند بسیار شگفتانگیز باشد. این بازگشت سرمایه شما را قادر میسازد تا محتوایی تکمیلی برای بازاریابی در شبکههای اجتماعی فراهم کنید و با تولید محتوای مطلوب روی وبسایت، به رتبهی خوبی در موتورهای جستوجو دست یابید و سئوی خود را تقویت کنید.
در واقع، بسیاری از شرکتها باید حجم عظیمی از تلاشهای سئوی خود را بر بازاریابی محتوا متمرکز کنند.
مزایای بازاریابی محتوایی برای سئو چیست؟
شما برای بهبود سئو، کارهای زیادی میتوانید انجام دهید، اما برای افزایش قدرت سئوی وبسایت شما، هیچچیز بهتر از بازاریابی محتوایی نیست و کاملا هم درست است. محتوا، به بیان ساده، یعنی اطلاعات.
هدف گوگل این است که متناسبترین و با کیفیتترین اطلاعات را با جستوجوهای کاربران تطبیق دهد. اما اگر محتوایی با چنین ویژگیهایی تولید و توزیع نکنید، شانسی برای رتبهیابی نخواهید داشت و از چشم کاربران دور خواهید ماند.
نیل پاتل (Neil Patel)، ارتباط میان بازاریابی محتوایی و سئو را چنین توضیح میدهد:
«سئو نیازمند محتواست. بازاریابی محتوایی هم یعنی محتوا. سئو بدون محتوا معنی ندارد. شما نیازمند واژگان، نوشتارها، مطالب و کلیدواژهها هستید. میدانم که خیلی کلیشهای شده است، اما باید بگویم: محتوا، سلطان است(Content Is King).»
شما در موتورهای جستوجو، به خاطر واژگان مشخصی که در محتوای نوشتاری خود دارید، رتبه کسب میکنید. محتوای بیشتر به معنی کلمات کلیدی بیشتر است؛ بدینترتیب، فرصت بیشتری برای رتبهیابی در گوکل پیدا میکنید. از این روست که برای بازاریابی محتوایی موفق، پژوهشِ کلیدواژهها از اهمیت اساسی برخوردار است.
دیگر عامل مهم در بهبود سئو، دریافت لینک است. هنگامی که وبسایتهای دیگر به سایت شما لینک میدهند، گوگل شما را به عنوان منبعی معتبر به شمار آورده و در نتیجه آن را در رتبهبندی لحاظ میکند. بهترین راه دریافت بکلینک که در مطلب تولید محتوای عالی که مردم را سرگرم کرده و به آنها آموزش میدهد و در نتیجه، آنها هم این مطالب را به اشتراک گذاشته و به آن لینک میدهند.
دیگر اینکه، گوگل وبسایتها و منابعی را ترجیح میدهد که پیوسته بهروزرسانی میشوند. ازاین رو، وقتی به شکلی مرتب محتوا منتشر کنید، وبسایت شما رتبه بالاتری کسب خواهد کرد. از سوی دیگر، اگر از تولید محتوا دست بکشید، گوگل چنین میپندارد که وبسایت شما تعطیل و غیرفعال است و از این رو، رتبهی شما را کاهش میدهد تا از دسترسی مردم به محتوای دستِ چندم جلوگیری کند.
بازاریابی محتوا خدمات مشتری را بهبود میبخشد.
اگر بر این باورید که تولید محتوا صرفا راهی برای جذب مشتریان آینده است، کاملا در اشتباه هستید. یک استراتژی بازاریابی محتوایی خوب شامل منابعی برای مشتریان موجود نیز میشود؛ از جمله:
- مطالب آموزشی: این مطالب با نمایش محصولات و خدمات شما، به خوانندگان کمک میکنند تا بیشترین اطلاعات را در مورد آنها کسب کنند.
- پرسشهای متداول: پرسشهای متداول، موضوعات محتوایی خوبی هستند؛ چرا که میتوانید زمان مناسبی را برای پاسخگویی دقیق به پرسشهای متداول صرف کنید و وقتی مشتری از شما پرسشی در این باره میپرسد، آن محتوا را برای او ارسال کنید. افزون بر این پرسشهای متداول، ترافیک ارگانیک بالایی نیز برای سایت شما به ارمغان میآورند.
- بهروزرسانیهای انجمن: بهاشتراکگذاری مطالب آموزشی یا صرفا اطلاعرسانی به مشتریان/مصرفکنندگان، حسی از یک انجمن و اجتماع را القا میکند و همزمان، برند شما را نیز به شیوهای اصیل تبلیغ مینماید.
تفاوت بازاریابی محتوا و تبلیغات
ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که تفاوت بازاریابی محتوا با تبلیغات در چیست؟ بازاریابی محتوا از جهات مختلف از تبلیغات متمایز است. در بازاریابی محتوا، محتوا در رسانههای تحت مالکیت کسبوکارها پخش میشوند، اما درصورتی که محتوای مربوطه در رسانههای دیگر پخش شوند، تبلیغات نام میگیرند. همچنین، استراتژی بازاریابی محتوا، برخلاف تبلیغات که تهاجمی است، بیشتر جذبکننده است و باعث مزاحمت و ناراحتی مخاطبین نمیشود. علاوهبر این، تبلیغات بسیار پرهزینه است، در صورتی که بازاریابی محتوا هزینه چندانی ندارد.
در روابط عمومی، نقش بازاریابی محتوایی چیست؟
اینترنت موانعی را که در گذشته مانع از رسیدن صدای کسبوکارها به مشتریانِ هدف میشد، از میان برده است. در گذشته، تبلیغ کردن در تلویزیون دشوار یا بسیار گرانقیمت بود؛ اما اکنون میتوانید یک ویدئو را به راحتی روی یوتوب یا اینستاگرام بارگذاری کنید و پیام خود را به رایگان به میلیونها نفر در کرهی زمین برسانید. همین موضوع در مورد اخبار و آگهیها نیز صادق است. امروزه برای برقراری ارتباط با مشتریان و هواداران خود به مدیر روابط عمومی نیازی ندارید.
پستهای وبلاگی جای روزنامهها را گرفتهاند. لایو اینستاگرام جایگزین کنفرانسهای خبری سنتی شده است. همهی آنچه برای روابط عمومی نیاز دارید، زیر انگشتان دستتان به صورت رایگان قرار دارد!
تفاوت بازاریابی محتوایی با دیجیتال مارکتینگ چیست؟
اختراغ کامپیوترهای شخصی ما را به سوی عصر دیجیتال سوق داد. امروزه بعد از چهار دهه، تعداد زیادی دستگاه دیجیتالی را نه تنها استفاده میکنیم بلکه به سادگی با خودمان به همه جا میبریم. با توجه به این موضوع، نباید جای تعجب داشت که تبلیغات دیجیتال طیف وسیعی از ابزارها و تاکتیکها را برای ایجاد آگاهی از برند و شناخت کسب و کار در بر میگیرد.
بازاریابی دیجیتال عباراتی کلیدی است که برای کلیه فعالیتهایی که باعث ایجاد آگاهی درباره برند شما به صورت آنلاین استفاده میشوند ایجاد شده است. دیجیتال مارکتینگ شامل چندین بخش است. مثلاً تمام فعالیتهای شما برای تعامل با مخاطبانی که مورد هدف تجاری هستند و یا استفاده از استراتژیهای مختلف ارتباطی مانند ایجاد وب سایت، وبلاگ نویسی، تولید محتوای شبکههای اجتماعی و ساخت ویدئو بخشی از این نوع بازاریابی به حساب میآیند. دیجیتال مارکتینگ همچنین شامل شیوههای امتیازدهی موتور جستجو، بهینه سازی موتور جستجو و فعالیت در شبکههای اجتماعی است. همچنین تمام تکنیکهای در نظر گرفته شده برای آسانتر کردن کار مخاطبان خود برای یافتن، خرید یا مصرف محصولات و خدمات شما به صورت آنلاین در واقع بخشهای دیگری از دیجیتال مارکتینگ هستند.
سئو یک استراتژی در دیجیتال مارکتینگ است که با اطمینان از اینکه سایت شما در لیست نتایج موتور جستجو بالا میرود، ممکن است تعداد بازدید کنندگان وب سایت را به حداکثر برساند. این استراتژی نتایج جستجوی گوگل را بهینه میکند اما با این حال پروسهی خیلی سریعی نخواهد بود. برای تحقق این امر نیاز به برنامهریزی برای انجام فرآیند، سرمایهگذاری (زمان و مالی) و همچنین کار فراوان لازم است.
در واقع هنگامی که سایت خود را به روش صحیح بهینه میکنید و یا وقتی به سراغ استفاده از کلمات کلیدی جستجو شده توسط مخاطبها میروید در حال بهبود سئو هستید. شما باید وب سایت را به طور مرتب بهینه کنید، در غیر این صورت سایت سقوط میکند و دیگر بازدید زیادی نخواهد داشت. در نتیجه فروش و سود نیز کاهش پیدا میکند.
طبق تعریفهای جدید، بازاریابی محتوا یک استراتژی برای ایجاد و توزیع محتوای ارزشمند، مرتبط و مداوم برای جذب و دستیابی به مخاطبی است که به عنوان مشتری هدف قرار گرفته. این هدف در واقع باید در راستای هدایت او به سمت اقدام برای خرید و سودآور بودن باشد.
استراتژیای که برای بازاریابی محتوا به کار میرود با تبلیغات سنتی متفاوت است. همانطور که قبلاً گفتیم در تبلیغات سنتی برای دستیابی به فروش بیشتر، روی ارائه اطلاعاتی ساده مثل لیستی از کارهایی که انجام میدهد تمرکز میکردند. درحالی که بازاریابی محتوایی شامل اجزای جذابی است مثل مقالات آموزشی، کتابهای الکترونیکی، فیلمها، دورههای آموزشی آنلاین، وبینارها و حتی سرگرمیهایی مربوط به آن خدمات.
این فعالیتها در عین حال به سؤالات مشتری و مخاطب هم پاسخ میدهد. بازاریابی محتوایی از تمرکز روی نام تجاری، محصولات یا خدمات فاصله میگیرد. ولی با این وجود تمرکزش را بیشتر به سمت مخاطبان و آنچه که برای آنها مهم است تغییر میدهند. بنابراین محتوای ارزشمند و مرتبط با محصولات و کسب و کار واقعاً مهم است. چون هدف نهایی نشان دادن سطح دانش شما از حرفهتان به مخاطب است تا به نوعی زیرساختهای اعتماد فراهم شود. و به همین صورت محتوایی که بهینه سازی نشده باشد و برای مخاطب نمایش داده نشود هیچ ارزشی ندارد و حتی ممکن است امتیاز شما را هم پایین بیاورد.
وقتی که از بازاریابی دیجیتال صحبت میکنیم معمولاً اولین چیزی که به ذهن میرسد محتوای وبلاگ است. اگر محتوای وبلاگ خود را به درستی -یعنی با تحقیق مناسب و کیفیت بالا- تولید کنید، مخاطب به راحتی بهتان اعتماد میکند و شما را به عنوان یک متخصص در زمینه ای که فعالیت میکنید خواهد شناخت. وبلاگ نویسی میتواند به افزایش رتبه موتور جستجوی شما هم کمک کند. این کار اگر به درستی انجام شود، سایت در بالای فهرست نتیجههای جستجوی گوگل نشان داده خواهد شد.
همانطور که به طور منظم با وبلاگها کار میکنید، باید آنها را طبق برنامه زمانی مناسبی تنظیم کنید که شامل پست گذاری مرتب به صورت چند وقت یک بار در هر ماه باشد. همچنین بهتر است قبل از آماده کردن محتوا به سراغ تهیه لیستی از موضوعاتی که میخواهید دربارهشان صحبت کنید هم بروید.
ممکن است مباحث جذاب زیادی وجود داشته باشند اما همیشه در نظر داشته باشید که باید آنچه را که شرکت شما به عنوان بهترین محصول یا خدماتش میداند به مخاطب معرفی شود. ولی فراموش نکنید که حتماً در مورد روندهای صنعت خودتان هم بحث کنید و یا میتوانید داستان و نحوه کار شرکت را به مخاطبانتان نشان دهید. این موارد باعث اعتماد بیشتر میشوند. مهمترین نکته در مورد وبلاگ نویسی این است که شما باید به مخاطبان خود اطلاعاتی بدهید که در نهایت بعد از خواندن آن احساس نکنند وقتشان از دست رفته.
پس تا الان تصمیم گرفتهاید که از کدام شیوه استفاده کنید؟ یا فهمیدهاید که کدام روش برای تجارت شما مؤثرتر است؟ راستش را بخواهید حقیقت این است که شما مجبور نیستید فقط یکی از آنها را انتخاب کنید. تلفیق این استراتژیهای بازاریابی باعث افزایش تعامل و فروش میشوند اما به شرطی که به صورت صحیح در کنار یکدیگر قرار بگیرند. صرف نظر از اینکه از چه نوع استراتژی بازاریابی را استفاده خواهید کرد، بازاریابی محتوا همیشه باید جزئی از روند باشد. امروزه محتوای باکیفیت بخشی از همهی اشکال بازاریابی است. و به همین اندازه برای توزیع محتوا، دستیابی به مخاطبان هدف و ایجاد فروش به کمک دیجیتال مارکتینگ نیاز دارید.
ترکیب هر دوی این استراتژیها نیاز به سرمایهگذاری در وقت، تلاش و همچنین خلاقیت دارد. بازاریابی دیجیتال و بازاریابی محتوایی نباید به طور جداگانه مورد استفاده قرار گیرند، بلکه همیشه با یکدیگر و در هم ترکیب می شوند. کافی است استراتژی مناسبی درست کنید که متناسب با هدف برند و مخاطبان شما باشد.
خلاصه چرا بازاریابی محتوایی مهم
مهم است که یک استراتژی بازاریابی قوی برای محتوا ایجاد کنید. ویدیو، مقاله، پادکست، اینفوگرافی، داستان و پستهای بلاگ خوبی را تولید کنید و محتوای ارزشمندتان را بین شبکههای اجتماعی پخش کنید. این کار پایههای بازاریابی دیجیتال شما را قوی میکند. و به همان اندازه بسیار مهم است که از تلاشهای یک متخصص خوب سئو هم استفاده کنید و در کنار آن، از انواع ابزارهای بازاریابی شبکههای اجتماعی هم کمک بگیرید تا اطمینان حاصل آورید که محتوای شما به دست مخاطبان مناسب میرسد. زیرا در آن موقع میتواند از تجربههای آنها در جهت بهبود کسب و کارتان هم استفاده کنید.
درباره داود ستوده راد
فریلنسر ، داود ستوده راد هستم که به صورت حرفه ای در زمینه دیجیتال مارکتینگ فعالیت می کنم. متخصص در طراحی و بهینه سازی سایت و مشاور در کسب و کار اینترنتی و استارت آپ ها هستم.
نوشتههای بیشتر از داود ستوده راد
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.