محتوای عمیق چیست؟
محتوای عمیق چیست؟ هنگام نوشتن محتوا عوامل زیادی باید در نظر گرفته شوند. بهعنوان مثال هر شخصی پیش از اقدام به تولید محتوا از خودش میپرسد مخاطبان چه کسانی هستند؟ هدف نهایی از تولید محتوا چیست؟ موضوع محتوا در مورد چه چیزی است؟ طول محتوا چه اندازه باید باشد؟ آیا محتوای مورد نظر فقط متن است یا شامل تصویر و ویدئو نیز میشود؟ اما یکی از مهمترین عواملی که شاید کمتر کسی به آن توجه کند، انتخاب محتوای عریض یا عمیق است. اینکه باید روی «وسعت» محتوا یعنی هدف قرار دادن تعداد زیادی از مخاطبان تمرکز کند یا باید «عمق» محتوا یعنی تمرکز روی موضوع خاصی را در نظر بگیرد؟
نمایش فهرست این آموزش :
- محتوای عمیق چیست؟
- محتوای عمیق چه مزیتی دارد؟
- ویژگیهای محتوای عمیق
- تفاوت وسعت و عمق محتوا
- مزایای محتوای عریض
- مزایای محتوای عمیق
- گذر از کلمات کلیدی
- مدل خوشه محتوایی چیست؟
- انواع صفحات محتوای ستونی
- چک لیست ساختار ستون محتوایی
- تفاوت وسعت و عمق محتوا
- مزایای محتوای عریض
- مزایای دیگر محتوای عمیق
- استراتژیهای کلیدی برای موفقیت
- چطور محتوای عمیق تولید کنیم
محتوای عمیق چیست؟
شاید در گذشته استفاده از تیترهای جذاب و پاراگرافهای کوتاه، عامل اصلی جذب مخاطب به شمار میرفت. اما حال که تعداد بیشماری از این محتواها در فضای رقابتی تولید شده است، باید به فکر تولید یک محتوای ایدهآلتر باشیم، پیشنهاد ما محتوای عمیق است. محتوایی که تمام جنبههای یک موضوع را در بر گیرد و لازم نباشد مخاطب هر بار برای دریافتن تکهای از مطلب، عبارت جدیدی در نوار مرورگرش سرچ کند. در حقیقت محتوای عمیق، بینش واقعی، کمک واقعی، راهنمایی واقعی و ارزش واقعی را برای مخاطبان فراهم میکند.
محتوای عمیق چه مزیتی دارد؟
ایجاد محتوای عمیق موجب جلبتوجه موتورهای جستجوگر میشود و این تنها راهی است که محتوای شما را در معرض تماشای مخاطبان قرار میدهد. هرچند ممکن است ایجاد محتوای عمیق آسان نباشد، چرا که به منابع و زمان زیادی احتیاج دارد اما در دنیای رقابتی که پر است از محتواهای متنوع – اعم از خوب و بد – تنها راهی است که میتوانید خودتان را از دیگران متمایز کنید و نسبت به رقبایتان در جایگاه بالاتری قرار بگیرید.
ویژگیهای محتوای عمیق
اکنون میدانید بهترین راه دیدهشدن مطالبتان تولید محتوای عمیق است، برای تولید این نوع محتوا ترغیب نشدهاید؟ پس بگذارید ویژگیهای آن را برایتان بگویم. در حقیقت ما به محتوایی، محتوای عمیق میگوییم که:
- در آن به جزئیات پرداخته شده باشد.
- نسبت به سایر محتواهای تولید شده در زمینه مربوطه، ویژگیای خاص داشته باشد.
- به اندازهی کافی برای توضیح تمام ابعاد موضوع، طولانی باشد.
- توضیحات زیادی در آن وجود داشته باشد.
- برای مخاطبان مفید باشد.
- مطالب آن مرتبط و منسجم باشد.
- اطلاعات درست و محکم به مخاطب داده شود.
- با استفاده از آن ارزش واقعی را به مخاطبان خود بدهید.
تفاوت وسعت و عمق محتوا
ابتدا به تعریف دقیق تر این دو مدل محتوا می پردازیم. محتوای عریض معمولا موضوع های گسترده ای را تحت پوشش قرار می دهد و مقالات آن سطح بالا هستند. به عنوان مثال مقاله ای با عنوان «چگونه بهره وری خود را افزایش دهیم»، نکات ارزشمندی در مورد عادات صحیح مدیریت زمان آموزش می دهد. مخاطب این مدل محتوا تقریبا تمام مردم هستند و همچنین این مدل مقالات منبع خوبی برای تحقیقات به شمار می روند.
محتوای عمیق معمولا روی موضوع های تخصصی تر تمرکز می کند و بیشتر به جزئیات زیر شاخه یک موضوع خاص می پردازد. به عنوان مثال مطلبی با عنوان «استراتژی های کاربردی مدیریت زمان مخصوص کاربران جیمیل» زیرشاخه مقالاتی با عنوان کلی «افزایش بهره وری» است، اما این مقاله به جزئیات دقیق تری می پردازد و مخاطبان محدودتری دارد. حال که با تفاوت محتوای عریض و عمیق آشنا شده اید، در ادامه مزایای هر دو را بیشتر بررسی می کنیم.
مزایای محتوای عریض
مزایای محتوای عریض عبارتند از:
هدف قرار دادن قشر وسیعی از مخاطبان
یکی از بزرگ ترین مزایای تولید محتوای عریض این است که تعداد زیادی از مردم را هدف قرار می دهد. موضوع مقالات عمومی است و فاکتور محدودکننده ای برای کم کردن تعداد مخاطبان وجود ندارد. تصور کنید برندی مقاله ای را برای ۱۰ هزار نفر از طریق شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشته است و این شانس وجود دارد که از این بین ۸ هزار نفر پست را ببینند. درنتیجه میزان نفوذپذیری برند در مخاطبان فعلی افزایش پیدا می کند و همچنین شانس خوبی برای جذب مخاطبان جدید وجود دارد.
عدم محدودیت در انتخاب موضوع
همان طور که گفتیم محتوای عریض معمولا موضوع های عمومی را پوشش می دهد و در نتیجه محدودیت خاصی برای انتخاب موضوع وجود ندارد. به عنوان مثال موضوع های مورد بحث در مورد «مراقبت از ماشین» و «مراقبت از شوی (شورلت) ایمپالا ۱۹۶۸» را در نظر بگیرید. مطمئنا مقالات بیشتری در دسته بندی موضوع اول قرار می گیرند. هرقدر در موضوعی دقیق تر شوید، محدوده موضوع ها نیز کمتر می شود.
سهولت در نوشتن
اغلب نویسندگان تولید محتوا با موضوع های عمومی را راحت تر از تولید محتوای تخصصی می دانند. محتوای عریض در مورد جزئیات موضوع خاص دقیق نمی شود و به همین دلیل نیاز به تحقیقات گسترده ندارد. اطلاعات کلی موضوع این مدل محتوا بر خلاف محتوای عمیق در هر جایی در دسترس است. همچنین از آنجایی که این مدل محتوا قشر گسترده ای را هدف قرار می دهد، نیازی به استفاده از لحن یا لغت نامه خاص برای تولید آن نیست.
مزایای محتوای عمیق
محتوای عمیق نیز دارای مزایای متعددی است:
رقابت کمتر
بزرگ ترین مشکل محتوای عریض این است که دسترسی پذیری بالایی دارد و به همین دلیل حجم این مدل محتوای تولیدشده بسیار زیاد است. در مورد هر موضوعی هزاران مقاله متنوع وجود دارد و شانس دیده شدن بسیار پایین است؛ از همین جهت رقابت زیادی میان نویسندگان محتوای عریض وجود دارد، اما محتوای عمیق تخصصی تر است و درنتیجه رقابت کمتری میان نویسندگان این مدل محتوا برقرار است.
جذب آسان اعتماد
همان طور که گفتیم محتوای عریض به توضیح جزئیات خاصی می پردازد که اغلب مردم اطلاعی از آن ندارند. درنتیجه جلب اعتماد آنها راحت تر است. نویسنده با کمی تحقیق و مطالعه می تواند تخصص خود را در مورد موضوع خاص ثابت کند. مخصوصا اگر در قدیم مطالب مرتبط دیگری نیز با موضوع مورد نظر نوشته باشد.
ارتباطات عمیق تر
مثالی که پیش تر در مورد اشتراک گذاری پست برای ۱۰ هزار نفر در شبکه های اجتماعی ذکر کردیم به یاد بیاورید. محتوای عریض شاید ۸هزار نفر از مخاطبان را تحت تاثیر قرار دهد، اما به دلیل کلی بودن موضوع، ارتباط عمیقی بین مخاطب و نویسنده شکل نمی گیرد. در عوض محتوای عمیق شاید تنها توجه هزار نفر از کل مخاطبان را جلب کند، اما همان هزار نفر اهمیت بیشتری به محتوای تولیدشده می دهند و با دقت بیشتری مطلب را دنبال می کنند.
ماندگاری بالا
سایت هایی که به تولید محتوای عمیق می پردازند معمولا خوانندگان وفادارتری نسبت به سایت هایی دارند که محتوای عریض تولید می کنند. این سایت ها رقبای کمی دارند و به طور تصادفی از محتوای سایر سایت ها سوءاستفاده نمی کنند.
استراتژی های کلیدی برای موفقیت
هر دو مدل محتوای عریض و عمیق مزایای خودشان را دارند و برنده قطعی در این میان وجود ندارد. استراتژی های زیر نیز به افزایش موفقیت هر دو مدل محتوا کمک می کنند.
استفاده از محتوای عمیق برای شروع
اگر قصد دارید کمپین بازاریابی محتوا راه اندازی کنید، بهتر است از تولید محتوای عمیق شروع کنید. با این روش اعتماد مخاطبان نسبت به برند جلب می شود، تعداد رقبا کاهش پیدا می کند و ورود به یک حوزه تخصصی راحت تر می شود. همچنین همیشه راه برای تغییر جهت به سمت محتوای عریض وجود خواهد داشت.
در نظر گرفتن رقبا
سعی کنید همیشه رقبای خود را بشناسید و عملکردشان در دنیای بازاریابی محتوا را در نظر بگیرید. اگر موضوع جدیدی را تحت پوشش قرار می دهید که هنوز هیچ کس در دنیای بازاریابی محتوا به آن نپرداخته است، محتوای عریض برای تان مناسب خواهد بود. اما اگر افرادی از قبل روی این موضوع کار کرده اند، تولید محتوای عمیق نتیجه بهتری دارد.
استفاده از محتوای عریض برای تبلیغات
اگر می خواهید نویسنده مهمان شوید و مقاله خود را در سایت های پرطرفدار چاپ کنید، بهتر است از محتوای عریض استفاده کنید. محتوای عریض چون به طور تخصصی روی موضوعی دقیق نمی شود، ریسک کمتری دارد و نیاز به تحقیق و افزایش اطلاعات در زمینه خاص ندارد.
شناخت مخاطبان
پیش از انتخاب نوع محتوا، مخاطبان هدف را مشخص کنید. آیا این افراد اطلاعات عمیقی در مورد موضوع مورد بحث شما دارند یا افرادی هستند که برای نخستین بار در مورد این موضوع می شوند؟
اغلب کسب و کارها ترکیب جالبی از محتوای عریض و محتوای عمیق ارائه می دهند و در کارشان موفق هستند. واقعیت این است تا زمانی که در مورد نحوه کار، پیاده سازی هر روش و نقاط قوت آن آشنایی داشته باشید موفقیت بیشتری در زمینه بازاریابی محتوا کسب خواهید کرد.
عمق محتوا فقط به اندازه و تعداد کلمات آن مرتبط نیست. مطلبی به عنوان مطلب عمیق شناخته میشود که موضوع آن با دقت بسیار انتخاب شده باشد و مسائلی مانند ارتباط موضوعی و قصد کاربر نیز در آن در نظر گرفته شده باشد. همان گونه که پیش از این نیز اشاره کردهایم، گوگل به صورت مداوم در حال بهروزرسانی الگوریتمهای خود است و در بهروزرسانیهای جدید اهمیت کلمات کلیدی کمتر از گذشته است و فاکتورهایی مانند ارتباط موضوعی و عمق محتوا اهمیت بیشتری یافتهاند.
گذر از کلمات کلیدی
برخی از استراتژیهای محتوایی همچنان بر مبنای کلمات کلیدی استوار است. چنین استراتژیای امروز شکست میخورد؛ چرا که الگوریتم گوگل بر اساس طیف گستردهای از عوامل مختلف به سایتها اقدام به نمرهدهی میکند که از بین آنها، کلمات کلیدی دیگر فاکتور اصلی به حساب نمیآید؛ هر چند که همچنان یکی از فاکتورهای مهم است و نباید از آن غافل شد.
گوگل با ایجاد تغییرات در الگوریتمش، سعی میکند تا بهترین و غنیترین مطالب را در اختیار جستوجو کننده قرار دهد و از سوی دیگر، سایتهایی را که سعی دارند الگوریتمش را فریب دهند، جریمه میکند. البته دقت کنید که اینجا ما در مورد بهینهسازی مطالب برای گوگل صحبت میکنیم و حرفمان در مورد بهینهسازی فنی سایتها نیست.
عمق محتوا یا طول محتوا
هر چند که محتوا و مقالات بلند معمولاً دارای امتیاز بیشتری نسبت به بقیه هستند، اما به همان نسبت نیز احتمال بیشتری وجود دارد که دچار کمعمقی و سطحی بودن بشوند. یعنی ممکن است که یک مقالهی ۵۰۰ کلمهای از یک مقالهی ۲۰۰۰ کلمهای بسیار پربارتر باشد و اطلاعات بیشتری به خوانند اضافه کند.
در ضمن خواندن ۵۰۰ کلمه بسیار راحتتر است و وقت کمتری میکند و در مجموع بیشتر به نفع خواننده خواهد بود. پس خواننده ترجیح میدهد که با خواندن کلمات کمتر و در وقت کوتاهتر به اطلاعات بیشتری دست پیدا کند. بنابراین گوگل هم به دنبال همین خواهد که نتایج بهینهتری را به کاربر نمایش دهد.
بهروزرسانی همیشگی
یکی از رویکردهای مهمی که باید در قبال محتواهای خود داشته باشید، این است که به صورت مداوم آنها را چک و بهروزرسانی کنید. اما چرا این کار مهم است؟
همین مقالهای که در حال خواندنش هستید را در نظر بگیرید. این محتوا ممکن است در لحظهی انتشارش امتیاز بسیار خوبی از گوگل بگیرد و در صفحهی اول نتایج جستوجو نمایش داده شود. اما یک سال بعد جایگاهش تنزل یابد، در حالی که متن آن تغییری نکرده و محتوایی که امروز خوب است، قاعدتاً یک سال بعد هم خوب و مفید خواهد بود. پس چرا این اتفاق میافتد؟
علت واضح این اتفاق، «رقابت» است. ممکن است الان که در این جا در مورد عمق محتوا مینویسیم، وبسایتهای کمی در وب فارسی در مورد آن مطلب نگاشته باشند. اما تا یک سال بعد مطالب بسیار بهتری در مورد این موضوع نوشته شود و به تبع آن، امتیاز و رتبهی این مطلب کاهش مییابد.
بنابراین مهم است که مدام به مطالب و پستهای قدیمی خود سر بزنیم و در صورت لزوم بخشهایی از آنها را بهروزرسانی کنیم؛ خصوصاً پستها و محتواهایی که در آنها از اعداد و آمار استفاده شده است. همچنین همه چیز مدام در حال تغییر است و ممکن است مطلبی که امروز درست است، فردا صحت نداشته باشد؛ به خصوص در دنیای علم و تکنولوژی این مسئله پررنگ تر است.
تأثیر عمق محتوا بر رتبه سایت
این جمله را احتمالاً از بسیاری از بازاریابان محتوا میشنوید: «محتوای بلند حائز رتبهی بهتری خواهد شد». این جمله در بین بازاریابان محتوا تقریباً به یک شعار و حرف همیشگی تبدیل شده است. اما بسیاری از استراتژیستهای محتوایی از جمله ما، به این نکته نیز رسیدهایم که تنها طول محتوا مهم نیست، بلکه عمق محتوا نیز توأمان مهم است. اگر یک محتوای بلند دارای عمق مناسب نباشد، هیچ تأثیری نخواهد داشت و طول محتوا به تنهایی نمیتواند کمک کند تا یک مطلب در نتایج جست و جوی گوگل دیده شود.
مدل خوشه محتوایی چیست؟
مدل خوشه محتوایی بین قطعات مختلف محتوایی ارتباط معنایی ایجاد میکند. خوشههای محتوا، که به آن خوشههای موضوعی نیز گفته میشود، مجموعه ای از مطالب است که به طور مستقیم به موضوعی مربوط میشود که حالت عمومی دارد (pillar page) و می خواهیم با آن ترافیک بگیریم. در این مدل گوگل یک محتوا را به تنهایی و براساس کلمه کلیدی آن محتوا ارزیابی نمیکند، بلکه آن محتوا را براساس ارتباطی که با محتواهای تولید شده دیگر دارد مورد ارزیابی قرار میدهد. در واقع در مدل خوشهای دو قسمت اصلی وجود دارد:
انواع صفحات محتوای ستونی
به طور کلی نمی توان برای مدل محتوای ستونی قالب مشخصی را تعریف کرد. انتخاب قالب محتوایی به حوزه کاری و مطالب سایت بستگی دارد، اما دو نوع متداول از ستون محتوایی وجود دارد که میتوان بر اساس آن به تولید محتوا پرداخت.
- محتوای ۱۰x به معنی محتوایی است که ۱۰ برابر محتوای عادی ارزش دارد. در واقع صفحات ستونهای ۱۰x برخلاف یک پست وبلاگ، که یک مرور مختصر به شما میدهد و خوانندگان را به ادامه یادگیری از طریق دعوت به اقدام یا تماس با شما، مجبور می کند، محتوایی طولانی را ارائه میدهند که به کاربران امکان می دهد همه چیز را در یک موضوع خاص بدانند.
- محتوای لیستی از منابعی که به معرفی محتواهای خوب یک حوزه میپردازد. این نوع صفحه ستون بر استفاده از پیوندهای داخلی و خارجی برای اتصال خوانندگان با مفیدترین مطالب مرتبط با ستون متمرکز است.
چگونه یک ستون محتوایی یا PILLAR CONTENT بسازید؟
اگر شما بر اساس خوشهسازی محتوا پیش بروید، گوگل دقیقا میداند چگونه صفحات را به یکدیگر مرتبط کند و زمانی که کاربران در محدوده موضوعی محتوای شما جستجو میکنند قطعا سایتتان جزو پیشنهادهای اول معرفی میشود. اما برای ایجاد محتوای پیلار باید موارد زیر را در نظر بگیرید:
- شناخت مخاطبان: قبل از اینکه شروع به کار کنید، باید محتوا و هدف وبلاگ خود را بشناسید و پرسونای مخاطبانتان را مشخص کنید. هرچه بهتر متوجه شوید که مخاطبتان کیست، نقطه نظرهایش چه چیزهایست و شما چگونه میتوانید ارزش ایجاد کنید، ستون محتوایی شما موثرتر خواهد بود. با درک این موضوع، شما میتوانید یک موضوع اصلی برای صفحه خود انتخاب کنید. در واقع لیستی از عناوینی که برای مخاطبانتان مفید هستند، بدست آورید.
- بررسی کلمات کلیدی: تحقیق در مورد کلمات کلیدی این توانایی را به شما میدهد که از انتخاب موضوعات بیش از اندازه رقابتی پرهیز کنید، کماکان بتوانید موضوعات خیلی مرتبط را پیدا کرده و ترافیک سایتتان را بالا ببرید. درواقع باید بررسی کنید که موضوعات شما با چه کلمات کلیدیای مطابقت دارند. بر هدف سرچ تمرکز کنید و بررسی کنید وقتی افراد موضوعی را سرچ میکنند به دنبال چه چیزی هستند. سپس لیستی از سوالاتی که ممکن است مخاطبان در مورد آٖن موضوع داشته باشند را بنویسید.
- ترکیب کردن پستهای قدیمی یا ایجاد پست جدی: اگر از قبل محتواهایی در سایتتان دارید که با عنوان موضوع مورد نظرتان، مرتبط است آنها را باهم ترکیب کنید. در غیر این صورت پستی بنویسید که همه موارد را پوشش دهد.
- ستون محتوایی خود را سازماندهی کنید: از زیرعنوانهای h2 و h3 و دکمههای پرش استفاده کنید تا خواندن مطالب آسان شود. همچنین اطمینان حاصل کنید که دنبال کردن محتوای شما آسان است.
- نقشه موضوع خوشهها را بکشید: لیستی از زیرعنوانها، اصطلاحات، سوالات و دیدگاههایی که میتوان پستهای مجزا ولی مرتبط با موضوع مورد نظرتان تولید کنید، آماده کنید.
- موضوعات را به هم ربط دهید: هر صفحهای را که موضوع اصلی را دربرمیگیرد، به پیلارپیج لینک دهید. پیلارپیج نیز باید حاوی لینکهایی از همه پستهای مرتبط باشد.
- پیلار پیج خود را تبلیغ کنید: در شبکههای اجتماعی لینک پیلارپیج خود را قرار دهید و از هر فرصتی برای تبلیغ آن استفاده کنید تا سریعتر در رتبههای اول گوگل قرار بگیرید.
چک لیست ساختار ستون محتوایی
- موضوع اصلی را در عنوان صفحه خود قرار دهید.
- آن را در آدرس صفحه ستون قرار دهید.
- برخلاف صفحه اصلی سنتی، این صفحه از مسیریابی بهتر برخوردار است.
- به عنوان اصلی در لیبل اصلی صفحه که خواناترین بخش صفحه است اشاره کنید.
- در صورت امکان هر موضوع اصلی را در H1 تعریف کنید.
- یک منوی محتوایی برای ناوبری ساده اضافه کنید.
- مطمئن شوید که عکسهای مربوط به عنوان اصلی را با لیبلهای لازم در متن قرار دهید.
- از لیبلهای H2 برای سرتیترهای بخشها استفاده کنید.
- به موضوع اصلی در سرتاسر صفحه اشاره کنید.
- لینکهای داخلی مرتبط را در صفحه قرار دهید.
- لینکهای مرتبط خارجی را اضافه کنید.
- فراموش نکنید که یک دکمه بازگشت به اول صفحه اضافه کنید.
- حداقل ۲۰۰۰ کلمه را هدف قرار دهید و سعی کنید کمتر از ۵۰۰۰ باقی بمانید (بر حسب میزان رقابت و موضوع مورد نظر می تواند بیشتر هم باشد).
- از بولتها، طراحی عالی، دکمههای CTA حرفه ای و جذاب، لینکهای مفید و خلاصه هر چیزی که فکر میکنید برای تولید محتوای طولانی می تواند مفید باشد استفاده کنید.
بعد از ساخت پیلار پیج خود
- مطمئن شوید که در صفحه های حیاتی وبسایت قابل مشاهدهاند.
- لینکهایشان را به طور مستمر روی شبکههای اجتماعی خود به اشتراک بگذارید.
- در پست جدیدتان که مرتبط است به آنها اشاره کنید.
- آنها را در خبرنامههایتان به صورت مستمر قرار دهید.
- آنها را به سرفصلهای ایمیلهای اتوماتیک خود اضافه کنید.
- در آپدیتهای شبکه های اجتماعی لینک آنها را به اشتراک بگذارید.
- یک مقاله مرتبط با صفحه ستونتان روی لینکدین یا سایت های پربازدید دیگر انتشار دهید.
- در فرومهای مربوط به کسب و کارتان آن را ذکر کنید.
- ایمیلهای شخصی را فراموش نکنید.
تفاوت وسعت و عمق محتوا
ابتدا به تعریف دقیقتر این دو مدل محتوا میپردازیم. محتوای عریض معمولا موضوعهای گستردهای را تحت پوشش قرار میدهد و مقالات آن سطح بالا هستند. بهعنوان مثال مقالهای با عنوان «چگونه بهرهوری خود را افزایش دهیم»، نکات ارزشمندی در مورد عادات صحیح مدیریت زمان آموزش میدهد. مخاطب این مدل محتوا تقریبا تمام مردم هستند و همچنین این مدل مقالات منبع خوبی برای تحقیقات به شمار میروند.
محتوای عمیق معمولا روی موضوعهای تخصصیتر تمرکز میکند و بیشتر به جزئیات زیر شاخهی یک موضوع خاص میپردازد. بهعنوان مثال مطلبی با عنوان «استراتژیهای کاربردی مدیریت زمان مخصوص کاربران جیمیل» زیرشاخهی مقالاتی با عنوان کلی «افزایش بهرهوری» است؛ اما این مقاله به جزئیات دقیقتری میپردازد و مخاطبان محدودتری دارد. حال که با تفاوت محتوای عریض و عمیق آشنا شدهاید، در ادامه مزایای هر دو را بیشتر بررسی میکنیم.
مزایای محتوای عریض
مزایای محتوای عریض عبارتاند از:
هدف قرار دادن قشر وسیعی از مخاطبان
یکی از بزرگترین مزایای تولید محتوای عریض این است که تعداد زیادی از مردم را هدف قرار میدهد. موضوع مقالات عمومی است و فاکتور محدودکنندهای برای کم کردن تعداد مخاطبان وجود ندارد. تصور کنید برندی مقالهای را برای ۱۰ هزار نفر از طریق شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشته است و این شانس وجود دارد که از این بین هشت هزار نفر پست را ببینند. درنتیجه میزان نفوذپذیری برند در مخاطبان فعلی افزایش پیدا میکند و همچنین شانس خوبی برای جذب مخاطبان جدید وجود دارد.
عدم محدودیت در انتخاب موضوع
همانطور که گفتیم محتوای عریض معمولا موضوعهای عمومی را پوشش میدهد و درنتیجه محدودیت خاصی برای انتخاب موضوع وجود ندارد. بهعنوان مثال موضوعهای مورد بحث در مورد «مراقبت از ماشین» و «مراقبت از شوی (شورلت) ایمپالا ۱۹۶۸» را در نظر بگیرید. مطمئنا مقالات بیشتری در دستهبندی موضوع اول قرار میگیرند. هرقدر در موضوعی دقیقتر شوید، محدودهی موضوعها نیز کمتر میشود.
سهولت در نوشتن
اغلب نویسندگان تولید محتوا با موضوعهای عمومی را راحتتر از تولید محتوای تخصصی میدانند. محتوای عریض در مورد جزئیات موضوع خاص دقیق نمیشود و به همین دلیل نیاز به تحقیقات گسترده ندارد. اطلاعات کلی موضوع این مدل محتوا بر خلاف محتوای عمیق در هر جایی در دسترس است. همچنین از آنجایی که این مدل محتوا قشر گستردهای را هدف قرار میدهد، نیازی به استفاده از لحن یا لغتنامهی خاص برای تولید آن نیست.
مزایای دیگر محتوای عمیق
محتوای عمیق نیز دارای مزایای متعددی است:
رقابت کمتر
بزرگترین مشکل محتوای عریض این است که دسترسیپذیری بالایی دارد و به همین دلیل حجم این مدل محتوای تولیدشده بسیار زیاد است. در مورد هر موضوعی هزاران مقالهی متنوع وجود دارد و شانس دیده شدن بسیار پایین است؛ از همین جهت رقابت زیادی میان نویسندگان محتوای عریض وجود دارد. اما محتوای عمیق تخصصیتر است و درنتیجه رقابت کمتری میان نویسندگان این مدل محتوا برقرار است.
جذب آسان اعتماد
همانطور که گفتیم محتوای عریض به توضیح جزئیات خاصی میپردازد که اغلب مردم اطلاعی از آن ندارند. درنتیجه جلب اعتماد آنها راحتتر است. نویسنده با کمی تحقیق و مطالعه میتواند تخصص خود را در مورد موضوع خاص ثابت کند. مخصوصا اگر در قدیم مطالب مرتبط دیگری نیز با موضوع مورد نظر نوشته باشد.
ارتباطات عمیقتر
مثالی که پیشتر در مورد اشتراکگذاری پست برای ۱۰ هزار نفر در شبکههای اجتماعی ذکر کردیم به یاد بیاورید. محتوای عریض شاید هشت هزار نفر از مخاطبان را تحت تأثیر قرار دهد؛ اما به دلیل کلی بودن موضوع، ارتباط عمیقی بین مخاطب و نویسنده شکل نمیگیرد. در عوض محتوای عمیق شاید تنها توجه هزار نفر از کل مخاطبان را جلب کند؛ اما همان هزار نفر اهمیت بیشتری به محتوای تولیدشده میدهند و با دقت بیشتری مطلب را دنبال میکنند.
ماندگاری بالا
سایتهایی که به تولید محتوای عمیق میپردازند معمولا خوانندگان وفادارتری نسبت به سایتهایی دارند که محتوای عریض تولید میکنند. این سایتها رقبای کمی دارند و بهطور تصادفی از محتوای سایر سایتها سوءاستفاده نمیکنند.
استراتژیهای کلیدی برای موفقیت
هر دو مدل محتوای عریض و عمیق مزایای خودشان را دارند و برندهی قطعی در این میان وجود ندارد. استراتژیهای زیر نیز به افزایش موفقیت هر دو مدل محتوا کمک میکنند.
استفاده از محتوای عمیق برای شروع
اگر قصد دارید کمپین بازاریابی محتوا راهاندازی کنید، بهتر است از تولید محتوای عمیق شروع کنید. با این روش اعتماد مخاطبان نسبت به برند جلب میشود، تعداد رقبا کاهش پیدا میکند و ورود به یک حوزهی تخصصی راحتتر میشود. همچنین همیشه راه برای تغییر جهت به سمت محتوای عریض وجود خواهد داشت.
در نظر گرفتن رقبا
سعی کنید همیشه رقبای خود را بشناسید و عملکردشان در دنیای بازاریابی محتوا را در نظر بگیرید. اگر موضوع جدیدی را تحت پوشش قرار میدهید که هنوز هیچکس در دنیای بازاریابی محتوا به آن نپرداخته است، محتوای عریض برایتان مناسب خواهد بود. اما اگر افرادی از قبل روی این موضوع کار کردهاند، تولید محتوای عمیق نتیجهی بهتری دارد.
استفاده از محتوای عریض برای تبلیغات
اگر میخواهید نویسندهی مهمان شوید و مقالهی خود را در سایتهای پرطرفدار چاپ کنید، بهتر است از محتوای عریض استفاده کنید. محتوای عریض چون بهطور تخصصی روی موضوعی دقیق نمیشود، ریسک کمتری دارد و نیاز به تحقیق و افزایش اطلاعات در زمینهی خاص ندارد.
شناخت مخاطبان
پیش از انتخاب نوع محتوا، مخاطبان هدف را مشخص کنید. آیا این افراد اطلاعات عمیقی در مورد موضوع مورد بحث شما دارند یا افرادی هستند که برای اولین بار در مورد این موضوع میشوند؟
اغلب کسبوکارها ترکیب جالبی از محتوای عریض و محتوای عمیق ارائه میدهند و در کارشان موفق هستند. واقعیت این است تا زمانی که در مورد نحوهی کار، پیادهسازی هر روش و نقاط قوت آن آشنایی داشته باشید موفقیت بیشتری در زمینهی بازاریابی محتوا کسب خواهید کرد.
چگونه میتوان محتوایی دیجیتال اما ساده برای خوانندگان ایجاد کرد که فهم آن سخت نباشد؟
پاسخ ساده است: باید بتوانید مسائل را به سادهترین حالت شرح دهیم اما نکته در این است که توضیحمان نباید حوصله خواننده را سر ببرد و وی سایت ما را ترک کند. به عبارت دیگر ساده سازی کنیم، ساده سازی کنیم اما زیاد ساده سازی نکنیم. به عنوان مثال اگر بخواهیم مراحل تهیه ظرف پلاستیکی را توضیح دهیم نباید از ابتدای پیدایش نفت در جهان شروع کنیم.
تنها به نوشتن مربوط نمیشود
واژگان، تنها نمیتوانند موضوعی پیچیده را ساده کنند. دیگر عوامل هم تاثیر زیادی در داستانگویی ما دارند:
- چینش وبسایت
- المانهای سئوی سایت
- بهره گیری از ویدئو و اینفوگرافی
اینها عموما می توانند علاوه بر محتوای تولیدی شما تاثیر زیادی بر درک مخاطب داشته باشند. محتوای خوب اما با اجرای ضعیف میتواند مخاطب را مایوس سازد. اما تقریبا همه چیز به محتوای نوشتاری مربوط میشود. پیشنهاد میشود آثار ارنست همینگوی یا احمد محمود خوانده شود.
همینگوی بسیار ساده و موثر مینویسد. افعال در نوشتههایش مجهول نیستند و پاراگراف هایش نیز به دور از پیچیدگی هستند. امروزه که مردم حواسشان زود پرت میشود و حوصله متون طولانی را ندارند سبک خبرنگاری همینگوی میتواند موثر باشد. احمد محمود نیز سبکی به دور از تکلف و بدون پیچیدگی خاص دارد. آثار وی از قبیل همسایهها، زمین سوخته و مدار صفر درجه بینهایت گیرا و ساده هستند. موارد زیر هم میتواند در نوشتار راهگشا باشند:
از کلمات تخصصی و پیچیده کمتر استفاده کنید: خب خیلی ساده است که یادمان برود مخاطب، آن سواد ژرفی که ما در مورد موضوع داریم را ندارد. اگر واژه تخصصی به کار میبریم سعی کنیم تا کلمه را در پرانتز یا پاورقی توضیح دهیم.یادمان باشد اگر نتوانیم به سادهترین شکل موضوع را توضیح دهیم احتمالا آن را درست نفهمیدهایم. به قول انیشتین « من با همه به یک شکل صحبت میکنم، مهم نیست که پاکبان باشد و یا رئیس دانشگاه.
با انرژی بنویسید و خواننده را درگیر متن کنید: بیشتر خوانندگان خیلی سریع نویسنده خوب را از بد تشخیص میدهند. اجازه دهید تا میزان اشتیاق شما در متن نشان داده شود. انسان در درک مجردات ناتوان است. بهتر است تا آنجا که می توانید از مثالها و حکایتهای خوب استفاده کنید. به این مثال توجه کنید: اگر بخواهیم این موضوع «معرِف باید اجلی از معرَف باشد» را تعریف کنیم بهتر است بگوییم نمیتوان در تعریف مثلا عدد زوج بگوییم آن عددیست که فرد نیست. از مثالهای خوب و خاطرات استفاده کنید. داستان گویی باید در محتوای شما موج بزند.
فعل معلوم و فعل مجهول: تلاش کنید تا جملاتی با فعل معلوم بنویسید و مجهول نوشتن دوری کنید. ما عموما از کلمه «توسط» زیاد استفاده میکنیم که ترجمه نادرستی از انگلیسی است:
جادهها توسط وزارت راه تعمیر شدند
وزارت راه، جادهها را تعمیر کرد.
فهم کدام آسانتر است؟ بنابراین جز در مواردی ضروری مانند تاکید، از وجه مجهول استفاده نکنیم.
از تصاویر سادهتر استفاده کنیم: سادهگی را در تصاویر، ایماژ و عموما گرافیک سایتمان رعایت کنیم. مخاطب باید با نگاه کردن به تصاویر، فورا منظور را درک کند. از گرافیک برای فهم بیشتر باید استفاده شود و نه به منظور زیباسازی متن.
محتوای ویدئویی: اضافه کردن خلاصه ویدئویی به محتوای متنی میتواند تاثیر بسیار زیادی داشته باشد. بر حسب گفته نیل فلمینگ، ما چهار مدل یادگیری داریم: دیداری، شنیداری، خوانشی/نوشتاری و جنبشی. ویدئو می تواند مخاطبین دیداری و شنیداری را اقناع کند.
اینفوگرافی: متن و تصاویر را ساده نگه دارید. این فرمول موفقیت اینفوگرافیست. در ضمن، اینفوگرافی خاصیت ویروسی شدن دارد و میتواند پیام ساده شما در خصوص موضوعی پیچیده باشد.
از نقل قولها بهره ببرید: یکی از روشهای سادهسازی متن و آسانتر کردن درک آن، نقل قول است. هر چقدر ان شخص محبوبتر باشد بهتر است. این باعث ایجاد ارتباط بین متن شما و سخنانی که دیگر افراد مشهور گفتهاند میشود. استفاده از نقل قول مستقیم، باعث عکسالعملی قویتر و فهمی بهتر میشود، اما از نقل قولهایی استفاده کنید که آسان باشند.
از پاراگرافهای کوتاه استفاده کنید: پاراگرافهای کوتاه سبب ایجاد فضای خالی در صفحه میشوند که از لحاظ روانشناسی فهم موضوع را سادهتر می کند.
چطور محتوای عمیق تولید کنیم
اکنون، بیایید نگاهی به برخی از راههایی که میتوانیم با کمک آنها محتوای عمیق ایجاد کنیم، بیندازیم:
طول
ما قبول داریم که طول یک مقاله صرفا دلیل بر مفید بودن و باکیفیت بودن آن نیست. اما بیایید بپذیریم که بهسختی میتوان در مقالهای چند صد کلمهای کمک و بینش واقعی را به مخاطبان منتقل کرد. از طرفی حواستان باشد که قرار نیست درک مطلب را فدای کمیت کنیم. به بیان بهتر شاید در مقالهای با استفاده از الفاظ بهاصطلاح قلمبهسلمبه بتوانید از حجم محتوا کم کنید، اما آیا این به سود شماست؟
قطعا نه. تمام اهداف محتوا باید حول محور مخاطب باشد، آیا مخاطبی که اصلا نفهمد شما چه نوشتهاید یا برای فهم آن نیاز به تجزیهوتحلیلهای سخت داشته باشد، حق ندارد با یک دکمه ساده از سایت شما خارج و به سراغ محتوایی دیگر با همان مضمون برود؟
البته نویسندگان عزیز، مراقب باشید از آن ور بوم هم نیفتید. یعنی حال که مبنا طول محتواست قرار نیست هر چه دم دستتان آمد در متن بچپانید. هر جمله و هر سطر و پاراگراف شما باید هدفی را دنبال کند و مقدمهای برای پاراگرافهای بعدی قرار گیرد.
توضیح دهید و جزئیات را از دست ندهید
شاید شما در مورد موضوعی بنویسید که مخاطبان خاصی دارد و این مخاطبان دانش پایهای این محتوا را در خود دارند. به این معنا که این افراد از اصطلاحات رایج و کلیات مسئله باخبرند. حال سوال من از شما این است که بقیه چه کنند؟ آیا شما فقط برای عدهای خاص مینویسید یا هدفتان از تولید محتوا جذب گروه دیگری از افراد نیز هست؟
پیشنهاد میکنم به همین راحتی از گروه بزرگ “کنجکاوها” گذر نکنید. من در مورد افرادی حرف میزنم که با دیدن یک تبلیغ یا شنیدن یک اصطلاح دست به سرچ میشوند؛ بنابراین در مطالبتان طوری به جزئیات و توضیحات همهجانبه و پایهای بپردازید که کنجکاوها را نیز صید کنید.
میخواهم یک نکته جالب را هم به شما بگویم. بسیاری از افراد – حتی آنهایی که در پستهای مدیریتی هستند – تمام جزئیات و موضوعات یک مبحث را نمیدانند یا ممکن است نظریه پشت آن را درک نکنند، البته نباید توقع داشته باشید این مسئله را اعتراف کنند! بنابراین پرداختن به جزئیات و توضیح مسائل میتواند بسیار مفید باشد.
گذشته از اینها شما با پرداختن به جزئیات و بیان دقیق توضیحات حرفهای بودن خودتان را آشکار میکنید. اگر محتوایی باهدف “راهنمایی” یا “چگونگی” تدوین میکنید، توضیح مطالب به سادهترین شکل ممکن الزامی است. همچنین باید مثالها و تصاویری ارائه دهید تا مخاطبان شما درک کنند که چگونه این مطالب در دنیای واقعی کاربردی است.
خودتان را جای آنها بگذارید و از خود بپرسید که در چه زمینههایی ممکن است دچار سردرگمی شوند؟ چه چیزهایی را درک نمیکنند یا ممکن است در مورد آنها به کمک احتیاج داشته باشند؟ با استفاده از این روش محتوای عمیق و شایستهای تولید کنید.
نکات
ده نکته مهم خوشبختی، هفت نکته اساسی برای پولدار شدن، نکات مهمی که شما را در رسیدن به هدف یاری میکند، میخواهید خوابی آرام داشته باشید؟ به این نکات توجه کنید و…. بیشمارند این تیترهای مخاطببرانگیز. ارائه نکات و اطلاعات مفیدی که زندگی مخاطبان شما را آسان میکند، راه دیگری برای ایجاد محتوای مفید است. تیتر این نکات مفید را همچون نمونههای ذکر شده جذاب انتخاب کنید تا مخاطبان بیشتری برای خواندن این مطالب وسوسه شوند.
پژوهش
یادتان باشد قرار نیست همینطور روی هوا یک چیزی بنویسید! مخاطب امروز، هوشیار و کاوشگر است. باید آنچه مینویسید مورد تایید علم و تجربه باشد. درواقع مردم درمورد موضوعی که نمیدانند سرچ میکنند تا آگاه شوند، و اگر شما بهجای آگاهی درست، مشتی توهم و اطلاعات بیپایه به مردم بدهید، جز جهل مرکب یاد چه اصطلاحی خواهید افتاد؟
بنابراین بر اساس موضوعی که انتخاب میکنید، پژوهش کنید. ممکن است بتوانید این کار را با کمک دادههایی که در امور روزانه خود جمعآوری کردهاید انجام دهید، یا ممکن است لازم باشد به فردی دیگر ماموریت دهید تا از طرف شما پژوهش کند و نتیجه را به دستتان برساند. همراه با ارائه نتایج واضح، باید نتیجهگیری قطعی کنید و پیامدهای آن را برای مخاطبان موردنظر خود مشخص کنید.
اگر مهارتها یا منابع لازم را دارید، تبدیل این نتایج به اینفوگرافیک ارزشمند است زیرا این قالب محتوا هنوز بسیار محبوب است.
مطالعه موردی
یک نوع از محتوای عمیق که بسیار هم میتواند برای مخاطبان جذاب باشد، مطالعه موردی است. مطالعه موردی یا موردپژوهی روشی از تحقیق است که در آن یک شخص بهخصوص موردمطالعه قرار میگیرد. اکثر محتواهایی که موردپژوهی هستند به شکل داستان یا حکایت تولید میشوند.
برای تولید این نوع محتوای عمیق باید هر مشکلی که در طول راه با آن مواجه میشوید را ثبت کنید. توضیح چگونگی غلبه بر مشکلات یک پیام بزرگ است و تا زمانی که این موارد با بیانی ساده نگاشته شوند، به محتوا حقیقت میبخشند. معمولا این، عملیترین بخش داستان است که برای مخاطبان شما بسیار مفید است. یک مطالعه موردی خوب داستان جالبی را بیان میکند و حاوی اطلاعات، نکات و توصیههای ارزشمند و کاربردی است، در آن از مثالها و تصاویر استفاده میشود و با یک جمعبندی خوب، خلاصه و مثبت پایان میابد.
استراتژی و بینش
شما میتوانید باهدف ارائه بینش و استراتژی به تولید محتوای عمیق بپردازید. الان برایتان مثال میزنم. فرض کنید مدیری برای سامان دادن به مشکلات مجموعهاش نیاز به یک تصمیمگیری درست و کارآمد است، در همین راستا اگر شما محتوایی با مضمون “نکات مهم برای تصمیمگیریهای استراتژیک” تولید کنید، مخاطب یا مدیر را صید کردهاید. اشکال مختلفی از تولید اینگونه محتوا وجود دارد. برای مثال در پایان هرسال و شروع سال جدید میتوان محتواهای زیادی در زمینه ارائه بینشها و استراتژیها برای مخاطبان تولید کرد.
جمعبندی محتوای عمیق
ما در مقاله محتوای عمیق به این نتیجه رسیدیم برای دیدهشدن در نتایج جستجوها، باید به تولید محتوای عمیق روی آوریم و دانستیم محتوای عمیق چه ویژگیهایی دارد و برای تدوین آن باید چگونه عمل کنیم. هرچند ایجاد این نوع محتوا زمان و منابع زیادی میطلبد اما با تولید آن یک سروگردن از رقبا پیشی میگیرید.
درباره داود ستوده راد
فریلنسر ، داود ستوده راد هستم که به صورت حرفه ای در زمینه دیجیتال مارکتینگ فعالیت می کنم. متخصص در طراحی و بهینه سازی سایت و مشاور در کسب و کار اینترنتی و استارت آپ ها هستم.
نوشتههای بیشتر از داود ستوده راد
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.