علامت تجاری generic trademark چیست ؟
علامت تجاری generic trademark یا نام و نشان تجاری وسیله ای در تجارت است که به موجب آن ها می توان به تفکیک محصولات ،تولید کنندگان کالا و خدمات ،فروشندگان و تجار مختلف را از هم تشخیص داد.لوگو یا علامت تجاری ، به علامتی گفته میشود که معرفی کننده یک برند است و در بردارنده مجموعه خصوصیاتی است که یک برند را از دیگران متمایز میکند.
نمایش فهرست این آموزش :
- علامت تجاری چیست ؟
- معرفی علامت تجاری generic trademark
- تفاوت لوگو و علامت تجاری:
- اهمیت علامت تجاری generic trademark
- ویژگیهای علامت تجاری:
- ثبت علامت تجاری چه مزایایی دارد؟
- ثبت علامت تجاری generic trademark
- مراحل ثبت علامت تجاری generic trademark:
- مدت زمان لازم برای ثبت علامت تجاری:
- دلایل رد درخواست ثبت علامت:
- مدارک مورد نیاز ثبت علامت تجاری:
- مهمترین قوانین در حوزه علامت تجاری در ایران:
- ثبت داخلی یا بینالمللی علامت تجاری generic trademark:
- سوالات ثبت علامت تجاری
علامت تجاری چیست ؟
در حقیقت نام، علامت تجاری یا همان لوگو که به صورت کلی تحت عنوان برند نیز شناخته میشود، کالاها و خدمات را از یکدیگر متمایز میسازد. برای درک کاربرد علامت تجاری باید اشاره کرد که علامت تجاری generic trademark، موجب میشود که کالاهایی که توسط یک شخص یا یک کارخانه یا یک بنگاه و .. تولید میشود، در مجموعه کالاها و خدماتی که در جامعه عرضه شده امکان شناسایی داشته باشد.
ثبت برند و ثبت علائم تجاری چگونه صورت می گیرد؟ برند یا نام و نشان تجاری وسیله ای در تجارت محسوب می شوند که توسط آن ها می توان به تفکیک محصولات،تولید کنندگان کالا و خدمات ،فروشندگان و تجار مختلف پرداخت را از هم تشخیص داد. شامل نقش،تصویر،رقم،حرف،عبارت،مهر،لفاف و شکل که برای تفکیک محصول یا تجارتی خاص از سایرین به کار می رود. حق بهره برداری از هر برند و علامت تجاری generic trademark منحصراً در اختیار کسی است که آن را در اداره مالکیت صنعتی و معنوی ثبت کرده باشد تخطی ازاین قانون موجب پیگرد قانونی خواهد بود.
طول اعتبار ثبت برند برای هر بار ثبت ۱ سال می باشد. البته علامت تجارت قابل انتقال می باشد ولی اجازه استفاده از آن به دیگران باید به ثبت برسد.
طبق بند های الف و ب ماده ۳۰ قانونی که اخیراً در زمینه علائم تجاری،صنعتی و خدماتی تصویب شده
الف) علامت یعنی هر نشان قابل رویتی که بتواند کالاها یا خدمات اشخاص حقیقی یا حقوقی را از هم متمایز سازد.
ب) علامت جمعی،یعنی هر نشان قابل رویتی که با عنوان علامت جمعی در اظهارنامه ثبت،معرفی شود و بتواند مبدا و یا هر گونه خصوصیات دیگر مانند کیفیت کالا یا خدمات اشخاص حقیقی و حقوقی را که از این نشان تحت نظارت مالک علامت ثبت شده جمعی استفاده میکنند متمایز سازد.
معرفی علامت تجاری generic trademark
علامت، به معنای نشان است و نشان عبارت است از آنچه که سبب شناختن کسی یا چیزی شود. با علامت تجاری generic trademark، کالاها یا محصول، نشان گذاری می شود تا بدین وسیله اسباب شناسایی آن فراهم شده و تمییز و تشخیص آن از کالاها یا محصولات مشابه، ممکن و به آسانی میسر شود. از جهت اقتصادی و بازاریابی، علامت تجاری اهمیت زیادی دارد. با توجه به همین علایم است که خریداران و مصرف کنندگان ، کالای مورد نظر خود را انتخاب می کنند.
ماده اول قانون ثبت علائم و اختراعات، در خصوص علامت تجاری چنین می گوید:
“علامت تجاری عبارت از هر قسم علامتی است اعم از نقش، تصویر، رقم، حرف، معر، لفاف و غیره که برای امتیاز و تشخیص محصول صنعتی تجاری یا فلاحتی، اختیار می شود. ممکن است یک علامت تجاری generic trademark برای تشخیص و امتیاز محصول جماعتی از زارعین یا ارباب صنعت یا تجار یا محصول یک شعر یا یک ناحیه از مملکت ، اختیار شود “.
لازم به ذکر است، داشتن علامت تجاری و ثبت آن اجباری نیست . اشخاص می توانند که برای محصول و خدمات خود ، علامت تجاری generic trademark خاصی انتخاب کنند یا نکنند و در صورتی که علامتی را به ثبت رساندند آن را به ثبت برسانند یا نرسانند.
با این وجود، کسانی که علائم تجاری مورد استفاده خود را به ثبت نرسانده باشند قانوناً نمی توانند از استفاده اشخاص دیگر از آن علامت جلوگیری نمایند. بنابراین، ثبت علامت تجاری generic trademarkبا حصول اطمینان از حقوق انحصاری برای شناخت کالا و خدمات، از صاحب علامت محافظت می کند و مانع تلاش های رقبای غیرمنصف مثل متقلبان در سوء استفاده از علائم مشخص در برابر محصولات و خدمات نامرغوب و یا متفاوت می شود.
تفاوت لوگو و علامت تجاری:
لوگو و علامت تجاری با هم تفاوتی ندارند و درواقع علامت تجاری generic trademark ترجمه لوگو است که در زبان انگلیسی به کار میرود. بنابراین لوگو و علامت تجاری یکی از حقوق مالکیت معنوی است که منظور از آن عبارت، طرح، علامت و نشانی است که امکان شناسایی و تشخیص محصولات را از یکدیگر فراهم میکند.
مالک علامت تجاری میتواند شخص حقیقی یا شخص حقوقی باشد و این شخص حقوقی میتواند یک شرکت بازرگانی یا سازمان تجاری بسیار بزرگ یا حتی یک کارگاه تولید و ساخت کوچک باشد. باتوجه به اینکه در متون قانونی و رسمی ایران، از عبارت علامت تجاری generic trademark استفاده شده ، از این جا به بعد از عبارت لوگو استفاده نمیشود هرچند این دو تفاوتی ندارند.
اهمیت علامت تجاری generic trademark
لوگو یا همان علامت تجاری باید به شکلی طراحی و عرضه شود که مخاطب آن نه تنها آن را به خاطر بسپارد بلکه از آن احساسات مثبت یا خوشایندی هم دریافت کند. البته به صورت کلی کارکرد لوگو انتقال مفاهیم و احساساتی را به بیننده و مخاطب یک برند است و هرچه در این امر موفق تر عمل کند ماندگارتر نیز خواهدبود. اهمیت لوگو تنها به ماندگاری و آشنا بودن آن برنمیگردد بلکه با استفاده از علامت تجاری generic trademark، باید به دنبال ارائه تعریفی بصری از محصول، کالا، خدمت یا مشابه آن باشد.
علامت تجاری generic trademark باید بتواند هویت یک مجموعه را در خود انعکاس دهد. همچنین علامت تجاری میتواند تفکر پنهان در کسب و کار را نمایان ساخته و فرهنگ سازمانی را در خود متبلور و آن را در عرضه عمومی عرضه کند. علامت تجاری میتواند با هزینه کم، یک معرفی مناسب از یک کسب و کار ارائه کند.
علامت تجاری یا نشان تجاری یا به شکل فارسیتر، نماد بازرگانی، اعم از هر گونه رنگ، تصویر و نشانهای است که نشانگر یک محصول یا خدمت است و برای تمایز آن محصول یا خدمت از دیگر محصولات و خدمات مشابه به کار میرود. علامت تجاری generic trademark درصورت ثبت شدن دارای اعتبار حقوقی است و تحت حمایت قانون قرار میگیرد. از آنجائیکه علامت تجاری به عنوان مال شناخته میشود قابل خرید و فروش است.
علائم تجاری در قالب یک قرارداد میتوانند مورد نقل و انتقال قرار گیرند، به عبارت دیگر قرارداد انتقال علامت تجاری قراردادی است که به موجب آن صاحب علامت تجاری generic trademark بهطور یک جا حقوق مربوط به علامت را به فروش میرساند. این انتقال میتواند در مرحله ثبت اظهارنامه یا بعد از ثبت علامت باشد.
ویژگیهای علامت تجاری:
- هماهنگ و هم راستا با اهداف و استانداردهای یک کسب و کار باشد؛
- فرم گرافیکی و هویت بصری جذاب و مبتکرانه ای داشته باشد؛
- علامت تجاری generic trademark برای برندینگ کسب و کار عنصری حیاتی است و به همین دلیل باید به نوعی طراحی و عرضه شود که برندینگ را برای کسب و کارها تسهیل کند.
ثبت علامت تجاری چه مزایایی دارد؟
استفاده از علات تجاری باعث ایجاد تفاوت و تمایز بین محصولات و تولیدات شبیه به هم می باشد .
در قرارداد نمایندگی،علامت تجاری generic trademark یکی از مهم ترین مواردی است که حتما باید ذکر گردد.
تولیدکنندگان،تجار و شرکت ها برای دریافت تسهیلات نیاز به ارائه ی علامت تجاری(برند) می باشند.
علامت تجاری generic trademark وجهه خاصی به شرکتها و کسب و کارها و تولید کنندگان می دهد.
در صورت مناسب و موفق بودن علامت تجاری(برند) و موفقیت آن، تبدیل به ثروتی ارزشمندی برای صاحب حقوقی آن میگردد.
ثبت علامت تجاری generic trademark
تولید کنندگان با داشتن علامت تجاری انحصاری و ثبت شده ملزم به ارائه محصولات با کیفیت مطلوب می باشند.
دریافت گواهی و نشان استاندارد از برند و علامت تجاری generic trademark استفاده می گردد.
ثبت علامت تجاری generic trademark از هر سوء استفاده احتمالی جلوگیری خواهد کرد.
با ثبت علامت تجاری(برند) ارزش آن چند برابر میشود. پس از ثبت مادرید با قرار گرفتن علامت مخصوص R در بالای نام تجاری،اعتبار بین المللی برای برند به دست خواهد آمد. علامت تجاری ثبت شده موجب می شود که در بازاریابی بین المللی و مذاکرات تجاری،طرف قرارداد،تولید کننده دارای علامت تجاری generic trademark را به عنوان شرکتی دارای سابقه طولانی برنامه های بلند مدت خواهد بود.
با ثبت علامت تجاری،از دزدی طرح ها و ایده های دارای علامت تجاری generic trademark ثبت شده ممانعت به عمل می آید برند یا علامت تجاری با ایجاد اطمینان از حقوق انحصاری برای شناخت کالاها و خدمات و همچنین با اجازه دادن به دیگران مبنی بر استفاده از آن در صورت پرداخت مبلغ، صاحب علامت را حفظ خواهد نمود.
علامت تجاری generic trademark قابلیت تمدید شدن نامحدود توسط پرداخت مبلغ تمدیدی را دارد. با ثبت نام علامت تجاری(برند) محافظت آن توسط مراجع قانونی تایید می شود.
علامت تجاری(برند) به صاحب خود رسمیت قانونی می دهد.
ثبت علامت تجاری generic trademark جلوگیری می کند از رقبای غیر منصف مثل متقلبان در سوء استفاده از برند و علامت مشخص در ازای محصولات و خدمات بی کیفیت یا متفاوت می شود.
با ثبت علامت تجاری در جهت تسهیل تجارت بین المللی برداشته می گردد. generic trademarkبا ثبت علامت تجاری در جهت تسهیل تجارت بین المللی برداشته می گردد.
علامت تجاری،موقعیت محصولات و خدمات را در میان محصولات و خدمات رقبا مشخص می نماید.
علامت تجاری به مشتری در شناخت محصولی که درست کار نمی کند یا ناقص است و مقصر آن کمک خواهد نمود ثبت علامت تجاری generic trademark گاهی برای دریافت وام و تسهیلات واقع می گردد.
نام ،عبارت،طرح،نماد ،شکل و لوگوی خاص(Brand: طبق تعریف انجمن بازاریابی اروپا،برند یا نام(به انگلیسی علامت تجارتی یا هر ویژگی خواص که فروشنده محصولی خاص است که به وسیله آن از دیگر محصولات و مشابه متمایز شود.
عنوان قانونی برای برند(علامت) نشان تجاری می باشد.
برند مجموعه گروه های ذهنی یا کارکردی ،احساسی،عقلی و مزیت هایی است که افکار بازار هدف را پر نموده است. تداعی معانی و برقراری ارتباط با تصاویر و نشانه ها و فواید یک برند و علامت است . این مزایا یا فواید علامت تجاری که مبنای تصمیم گیری برای خرید آن واقع خواهد شد.
برند همان چیزی است که مخاطب با دیدن ،شنیدن،حس کردن و یا هرگونه ارتباطی با آن بصورت ذهنی صفات و ویژگی های ان را در ذهن و قلب خود تداعی میکند.
برند شامل همه احساسات ،ویژگی ها و مفاهیمی است که به یک نام گره خورده است،برند،برداشت افراد از یک نام است در فارسی واژه برند معمولا برای اشاره به محصول یا خدماتی به کار می رود که ارزش اعتباری و اجتماعی بالایی داشته باشد.
مراحل ثبت علامت تجاری generic trademark:
- طراحی یک علامت تجاری generic trademark منحصر به فرد برای کسب و کار یا سازمان؛
- مراجعه به سامانه مرکز مالکیت معنوی ( iripo.ssaa.ir ) و ثبت اظهارنامه (لازم است تمامی مدارک لازم جهت ثبت علامت تجاری در اختیار فرد باشند)؛
- پرداخت هزینه ثبت علامت تجاری generic trademark به صورت اینترنتی؛
- ارسال اصل مدارک به محض تأیید اظهارنامه ثبت علامت تجاری؛
- پس از تأیید مدارک باید آگهی ثبت علامت در روزنامه رسمی به هزینه متقاضی منتشر شود؛
- با گذشت یک ماه و تمام شدن مهلت اعتراض به ثبت علامت تجاری، آگهی برای بار دوم منتشر میشود؛
- دریافت گواهینامه علامت تجاری generic trademark ثبت شده که از تاریخ صدور ده سال اعتبار دارد.
مدت زمان لازم برای ثبت علامت تجاری:
حداقل زمان مورد نیاز برای ثبت یک علامت تجاری ، ۷۵ روز به شرح ذیل است:
- ۱۵ روز چاپ آگهی نوبت اول در روزنامه رسمی؛
- ۳۰ روز مهلت قانونی رویت آگهی توسط مردم؛
- ۱۵ روز چاپ آگهی نوبت دوم در روزنامه رسمی؛
- حداقل ۱۵ روز برای همه فرایندهای اداری ثبت.
دلایل رد درخواست ثبت علامت:
- درخواست ثبت علامت تجاری، مشابه یا عین علامت تجاری generic trademark باشد که قبلا به ثبت رسیدهاست؛
- علامت تجاری خلاف نظم و اخلاق عمومی یا به اصطلاح اخلاق حسنه و امنیت ملی باشد؛
- علامت تجاری مورد تقاضا برای ثبت موجب گمراهی مصرفکننده یا به اشتباه انداختن وی در انتخاب کالا شود چرا که با نشانهای جغرافیایی و علائم آن شباهت معناداری دارد؛
- اگر علامت تجاری که تقاضای ثبت آن میشود از علائم مشهور، از اسامی متبرکه، اسامی مشاهیر، نمادها، نشانهای رسمی، پرچم کشورها، علائم دولتی و بین المللی، نام ها و اختصارات مربوط به هویت و نشان های رسمی کشورها و نظایر موارد مذکور باشد؛
- علامت تجاری نباید توصیفی از مرغوبیت یا کیفیت کالا و خدمات باشد؛
- ثبت علامت تجاری در ایران مشروط به عدم استفاده از اصطلاحات بیگانه است؛
- درخواست ثبت علامتی که براساس قانون اساساً مشمول شرایط علامت نیست و یا باتوجه به نوع کالا بصورت عام و فاقد صفت مشخصه باشد محکوم به رد است؛
- تقاضای ثبت علامت تجاری که حاوی عنوان خانوادگی شخص دیگری باشد؛
- درخواست ثبت علامت از سوی شخص دیگری مقدمتاً ارائه شدهباشد.
مدارک مورد نیاز ثبت علامت تجاری:
بسته به اینکه شخص حقیقی قصد ثبت علامت تجاری generic trademark را داشته باشد یا شخص حقوقی موضوع متفاوت خواهدبود. در ادامه تقاضای ثبت علامت تجاری توسط هر یک از اشخاص مورد بررسی قرار می گیرد:
الف) مدارک لازم برای ثبت علامت تجاری توسط اشخاص حقیقی
- مدارک احراز هویت متقاضی ثبت علامت تجاری که شامل کپی برابر اصل کارت ملی و شناسنامه و … است؛
- مدارک احراز صحت و هویت کسب و کار متقاضی ثبت علامت تجاری که از جمله این مدارک میتوان به مجوزهای لازم در کسب و کار مربوطه، پروانه کسب، جواز کسب، پروانه بهرهبرداری و هر نوع مجوز لازم از واحدهای صنفی اشاره کرد؛
- اگر شخص حقیقی به دنبال صادرات خدمات یا کالاهایی باشد که برای ثبت علامت تجاری باید کارت بازرگانی در اختیار داشته باشد؛
- اگر علامت تجاری که شخص خواهان ثبت آن است لاتین باشد باید شخص کارت بازرگانی داشته باشد؛
- تصویر علامت تجاری همراه با توضیح علامت و توصیف آن. نسخهای از شرایط و ضوابط استفاده از علامت جمعی، در صورتیکه علامت جمعی باشد؛
- اگر وکیل دادگستری برای ثبت علامت تجاری به وکالت از شخص حقیقی اقدام میکند، اصل وکالت نامه باید به مدارک ضمیمه شود.
ب) مدارک لازم برای ثبت علامت تجاری توسط اشخاص حقوقی
- آگهی تأسیس که همان اولین نسخه روزنامه رسمی شرکت و کسب و کار است؛
- تصویر آگهی آخرین تغییرات شرکت که نشان دهنده دارندگان حق امضاء در شرکت باشد؛
- مدارک احراز هویت اشخاصی که حق صدور اسناد تجاری و امضاء اوراق بهادار ممهور به مهر شرکت را دارند که شامل کپی برابر اصل کارت ملی و شناسنامه و … است؛
- مدارک احراز صحت و هویت کسب و کار متقاضی ثبت علامت تجاری generic trademark که از جمله این مدارک میتوان به مجوزهای لازم در کسب و کار مربوطه، پروانه کسب، جواز کسب، پروانه بهرهبرداری و هر نوع مجوز لازم از واحدهای صنفی اشاره کرد؛
- اگر شخص حقیقی به دنبال صادرات خدمات یا کالاهایی باشد که برای ثبت علامت تجاری باید کارت بازرگانی در اختیار داشتهباشد؛
- اگر علامت تجاری که شخص خواهان ثبت آن است لاتین باشد باید شخص کارت بازرگانی داشتهباشد؛
- تصویر علامت تجاری همراه با توضیح علامت و توصیف آن. نسخهای از شرایط و ضوابط استفاده از علامت جمعی، در صورتیکه علامت جمعی باشد؛
- اگر وکیل دادگستری برای ثبت علامت تجاری به وکالت از شخص حقوقی اقدام میکند، اصل وکالتنامه باید به مدارک ضمیمه شود.
مدارک لازم جهت اخذ علامت (برند) فارسی
حقوقی(شرکتی)
۱-آگهی ثبت + روزنامه رسمی
۲-آگهی اخرین تغییرات شرکت+ روزنامه رسمی
۳-نماینده قانونی شرکت طبق روزنامه رسمی
۴- مدارک مثبت هویتی(کارت ملی +شناسنامه)
۵- مدارک دال بر فعالیت در زمینه درخواستی (جواز تاسیس-پروانه بهره برداری- جواز فعالیت)
۶-آدرس و کد پستی+ آدرس ایمیل
۷- نمونه لوگو
حقیقی(شخصی)
- مدارک مثبت هویتی صاحب علامت
- مدارک هویتی صاحب جواز یا صاحب کارت بازرگانی
- آدرس و کد پستی+ آدرس ایمیل
- نمونه لوگو
مدارک لازم جهت اخذ علامت یا برند لاتین
- آگهی ثبت + روزنامه رسمی
- آگهی اخرین تغییرات شرکت+ روزنامه رسمی
- نماینده قانونی شرکت طبق روزنامه رسمی
- مدارک مثبت هویتی(کارت ملی +شناسنامه)
- مدارک دال بر فعالیت در زمینه درخواستی (جواز تاسیس-پروانه بهره برداری- جواز فعالیت)
- آدرس و کد پستی+ آدرس ایمیل
- نمونه لوگو
- کارت بازرگانی
- مدارک هویتی صاحب کارت بازرگانی
حقیقی(شخصی)
- مدارک مثبت هویتی صاحب علامت
- مدارک هویتی صاحب جواز یا صاحب کارت بازرگانی
- آدرس و کد پستی+ آدرس ایمیل
- نمونه لوگو
- کارت بازرگانی صاحب علامت
مهمترین قوانین در حوزه علامت تجاری در ایران:
- قانون ثبت اختراعات ، طرح های صنعتی و علائم تجاری؛
- کنوانسیون پاریس برای حمایت از مالکیت صنعتی؛
- ماده واحده قانون ممنوعیت بکارگیری اسامی، عناوین و اصطلاحات بیگانه؛
- قانون حمایت از حقوق مولفان و مصنفان و هنرمندان؛
در سال ۱۳۸۹ پیش نویس لایحه جامع حمایت از حقوق مالکیت ادبی و هنری و حقوق مرتبط از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به دولت تقدیم شد که در صورت تصویب جایگزین قوانین فعلی کپی رایت ایران خواهدشد.
ثبت داخلی یا بینالمللی علامت تجاری generic trademark:
ثبت علامت تجاری generic trademark در ایران به دو صورت ثبت داخلی و ثبت بینالمللی امکان پذیر است گرچه با وجود برخی موافقتنامههای منطقهای روش دیگری تحت عنوان ثبت منطقهای نیز وجود دارد.
در ثبت داخلی علامت تجاری، متقاضی با رجوع به اداره ثبت علامت تجاری generic trademark کشور مدنظر خود و طی تشریفات قانونی بر مبنای قوانین آن کشور اقدام به ثبت علامت خود خواهدکرد. با اینحال اگر شخصی تمایل داشته باشد که علامت تجاری خود را در بیش از یک کشور به ثبت برساند در ثبت داخلی ، باید زبان اختصاصی آن کشور را رعایت کند و هزینه های متعدد را متحمل شود.
اما در ثبت بینالمللی علائم تجاری که با وجود موافقتنامه مادرید و پروتکل آن امکانپذیر است، متقاضی صرفا با مراجعه به یک اداره ثبت علامت تجاری generic trademark ملی، با تکمیل فرم اظهارنامه بینالمللی مراحل ثبت خود را طی میکند. در این روش ، پس از تکمیل اظهارنامه بین المللی توسط متقاضی و تعیین کشورهایی که (صرفا کشورهای عضو سیستم مادرید) میخواهد در آنها علامت خود را به ثبت برساند، اداره ثبت ملی اظهارنامه را به دفتر ثبت بینالمللی علامت تجاری وایپو مستقر در ژنو سوئیس ارسال میکند. اداره ثبت علامت وایپو پس از دریافت اظهارنامه و بررسی شکلی آن را به کشورهای مدنظر متقاضی ارسال شده و در صورت تایید ثبت علامت در کشورهای مدنظر، گواهی ثبت بینالمللی علامت در مجله رسمی وایپو منتشر خواهدشد.
سوالات ثبت علامت تجاری
1- چگونه می توان از جریان ثبت برند مطلع شد ؟
پس از تکمیل اطلاعات در سامانه، رمز 5 رقمی برای شما ارسال خواهد شد که ازین طریق بدون نیاز به مراجعه حضوری به اداره، می توانید با ورود به سامانه و درج کد پیگیری از جریان ثبت برند اطلاع یابید.
2- چه مواردی باعث رد تقاضای ثبت علامت تجاری خواهد شد ؟
هر کلمه، حرف یا حروف، اعداد، اشکال ، تصاویر و یا ترکیبی از همه این ها علامت تجاری generic trademark یا اصطلاحاَ برند محسوب می شوند و قابلیت ثبت دارند. علامت تجاری باید توام با ابتکار و نوآوری بوده و با سایر علائم تجاری تمایز و تفاوت داشته باشد.
قانونگذار، انتخاب برخی علائم را به عنوان علامت تجاری، ممنوع اعلام کرده است. بنابراین اداره ثبت شرکت ها از ثبت این علائم خودداری خواهد کرد. مهم ترین دلایل رد تقاضای ثبت به شرح ذیل است:
الف- انتخاب واژه های عام: واژه های عام امکان ثبت شدن برای برند را ندارند. برای مثال کتاب یک واژه عام است.
ب- واژه های توصیف کننده دسته ای دیگر از کلمات هستند که نمی توان آن ها را برای ثبت علامت تجاری به کار برد. برای مثال، ثبت کلمه “خنک” برای نوشیدنی قابل قبول نخواهد بود.
ج- علائم گمراه کننده که سبب انحراف ذهن مشتریان نسبت به ماهیت، کیفیت یا مبدا جغرافیایی محصول می گردد قابلیت ثبت ندارند . برای مثال ، عرضه مبل و میز چوبی به بازار با علامت تجاری بلوط حاوی تصویر بلوط می تواند موجب گمراهی مصرف کنندگان گردد زیرا آن ها به اشتباه ممکن است تصور کنند که کلیه محصولات تولیدی آن فرد یا شرکت از چوب بلوط می باشد .
د- علائمی که قبلاَ به ثبت رسیده باشد. پیش از ثبت هر علامت تجاری generic trademark ابتدا باید ببینید آن علامت در طبقه ( زمینه ) فعالیتی که مد نظر شماست قبلاَ ثبت شده است یا خیر .
طبق جدول علامت صنعتی و تجاری محصولات به 36 طبقه با عناوین ذیل طبقه بندی شده اند :
صنایع و محصولات شیمیایی 5 طبقه ، فلزات مهدنی و مصنوعات فلزی 3 طبقه ، دستگاه و لوازم و آلات صنعتی 7 طبقه ، مصنوعات و اشیاء ساخته شده از مواد مختلف 6 طبقه ، مصنوعات نساجی 6 طبقه ، اسباب بازی و لوازم ورزشی 1 طبقه ، مواد غذایی و محصولات کشاورزی 8 طبقه
با توجه به جدول طبقه بندی کالا، اگر برای نوعی کالای مشخص علامتی از طبقه ای خاص استفاده گردد، شخص دیگری که بعد از انتخاب علامت مذکور بخواهد برای کالای خود از نوع مشابه از طبقه مزبور و از همان علامت قبلی استفاده کند، با ممنوعیت ثبت علامت مواجه می شود.
بنابراین ، پیشنهاد می شود قبل از اقدام به ثبت علامت، از علامت مورد نظر خود استعلام بگیرید. متقاضیان محترم، می توانند جهت استعلام برند با مشاوران این مرکز تماس حاصل نمایند.
ه- علائمی که خلاف موازین شرعی و اسلامی، عرف و قوانین جمهوری اسلامی ایران باشند، قابل ثبت نمی باشند.
ی- پرچم کشورها، نشان های سلطنتی، علامات دولتی، نماد ممالک مختلف، و یا آرم سازمان های بین المللی که نمونه ای از آن ها به دفتر بین المللی سازمان جهانی مالکیت اعلام شده است قابلیت ثبت ندارند.
3- مدت زمان لازم برای ثبت علامت تجاری generic trademark چقدر می باشد ؟
۴۵ تا ۵۰ روز کاری زمان نیاز دارد تا ثبت برند مورد نظر شما به نتیجه برسد. البته با توجه به قوانین روز اداره مالکیت صنعتی و علائم تجاری می تواند متغیر باشد.
4- آیا می توان همراه با ثبت اسم ، شکل خاصی را ثبت کرد ؟
بله. علامت تجاری شما در کنار یک شکل یا لوگو قابل ثبت می باشد و پیشنهاد ما نیز به شما همین است زیرا در ذهن مخاطب بهتر و سریعتر جای می گیرد.
درباره داود ستوده راد
فریلنسر ، داود ستوده راد هستم که به صورت حرفه ای در زمینه دیجیتال مارکتینگ فعالیت می کنم. متخصص در طراحی و بهینه سازی سایت و مشاور در کسب و کار اینترنتی و استارت آپ ها هستم.
نوشتههای بیشتر از داود ستوده راد
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.