شکاف محتوا چیست ؟
شکاف محتوا یا content gap در واقع فاصلهای است بین آنچه شما در متن تان نوشتهاید با آنچه در قبل برنامهریزی کردهاید؛ برای مثال، ما قصد داریم تا در خصوص «دلایل اهمیت تحقیق کلمات کلیدی» بنویسیم. از قبل ساختار متن، کاربران، لحن، نوع محتوا و غیره را به طور کامل بررسی و آنها را یادداشت میکنیم؛ اما وقتی مینویسیم، نتیجه برخلاف خواسته مان میشود؛ یعنی ممکن است که ساختار و لحن برعکس شود یا سئو نشده باشد. در واقع آن چیزی نیست که در ذهنتان از قبل بوده است و خیلی با آن فاصله دارد. نمونه مشابه را میتوان در سایتهایی مشاهده کرد که ادعای داشتن موضوع محتوای شما را دارند؛ اما وقتی کلیک می کنید، با صفحه دیگری مواجه می شوید.
نمایش فهرست این آموزش :
- شکاف محتوا چیست ؟
- تحلیل شکاف محتوا چیست؟
- کانتنت گپ یا content gap چیست؟
- چگونه شکاف محتوا (Content gap) را پیدا کنیم؟
- تحلیل شکاف محتوا چیست؟
- این نوع شکاف چه مواقعی اتفاق میافتد؟
- چرا باید به شکاف محتوا توجه کنیم؟
- در چه مطالبی باید به شکاف محتوا دقت کرد؟
- تکنیک های دور شدن از شکاف محتوا
- دلایل ضرورت تحلیل شکاف محتوا
- نقش تحلیل شکاف محتوا در افزایش نرخ بازگشت سرمایه
شکاف محتوا چیست ؟
وقتی مخاطبان فضای وب را به قصد پیدا کردن مطلب یا موضوعی جستوجو میکنند، به دنبال پاسخ پرسشی خاص یا برطرف کردن نیازی مشخص میگردند. اگر محتوای شما پاسخ پرسش و نیاز مخاطب را بهخوبی بدهد و او را راضی کند که هیچ. اما اگر محتوای شما آنچیزی نباشد که مخاطب به دنبال آن میگردد چه؟
شکاف محتوا فاصلهای است میان آنچه کاربران در سطح وب به دنبال آن میگردند و نتیجهای که از محتوای شما میگیرند. اگر محتوای شما دقیقاً همانی باشد که مخاطب انتظار داشته، شکافی درمیان نیست. اما اگر مخاطب محتوای شما را به قصد دریافتن پاسخ سوالش باز کرد و جوابی نگرفت، پای یک شکاف محتوایی در میان است.
این شکاف حتی در سطح چشمانداز و افق انتظار شما هم وجود دارد. بگذارید کمی سادهتر به موضوع بپردازیم.
وقتی مخاطبی مطلب شما را باز میکند و جواب سوالش را نمیگیرد، احتمالاً دلزده میشود و از آن به بعد شما را به عنوان انتخاب اول جستوجو در نظر نخواهد داشت. این یعنی سلب اعتماد و درنتیجه کاهش ترافیک سایت در درازمدت. حالا بیایید ببینیم افق انتظار شما هنگام تولید محتوا چه بوده.
شما قطعاً میخواستهاید محتوایی تولید کنید که به وسیلهی آن مخاطب را به سایتتان هدایت کنید. بنابراین وقتی این افق انتظار محقق نمیشود و محتوا ترافیک چندانی برای وبسایت شما به همراه ندارد، میتوانید بفهمید که یک پای قضیه میلنگد. این یعنی شما با یک مشکل اساسی مواجهید: شکاف محتوایی.
در مسئله تحلیل شکاف محتوایی، به بررسی این فاصله میپردازند. اینکه چقدر بین متن موجود یا متن مورد دلخواه شما ارتباط وجود دارد. اینکه دچار این عارضه نشویم، خیلی سخت است. کارشناس تولید محتوا باید کاملاً در هنگام نوشتن، حواسش به جملاتش باشد. در واقع برای اینکه بتوانیم خیلی سریع جلوی این مساله را بگیریم، بهتر است که در همان هنگام نوشتن به جملات و ساختار دقت کنیم. نه اینکه اجازه دهیم متن تمام شود و بعد آن را ویرایش کنیم. البته مستلزم این است که از قبل برنامهریزی دقیقی از مطالب خود داشته باشید.
تعریف شکاف محتوافاصله میان محتوای موجود سایت یا کسب و کار شما با محتوایی که می تواند شما را به اهداف تعیین شده برساند، شکاف محتوا نامیده می شود.
برای برخی از افراد تحلیل شکاف محتوا (Content Gap Analysis) یعنی تفاوت بین آنچه مردم در جستجوی آن هستند با چیزی که به صورت آنلاین پیدا می کنند.
بر اساس این تئوری، شکاف محتوا بیانگر موضوعی است که مردم به دنبال کسب اطلاعاتی در مورد آن هستند، اما محتوای کافی برای برآوردن نیازها و پوشش تقاضای آنان موجود نمی باشد.
برای بعضی دیگر، شکاف محتوا اساسا به منظور تجزیه و تحلیل رقباست؛ به این منظور که شما ساختار محتوای رقبای خود را بررسی نموده و آن دسته از کلمات کلیدی که برای آنها رتبه بندی بهتری داشته را شناسایی نمایید و همچنین می توانید این کلمات کلیدی را برای محتوای خود در نظر داشته باشید.
هر کدام از این دو دیدگاه تا حدودی به واقعیت نزدیک هستند اما هیچکدام از آنها نمیتوانند اهداف یا نیازهای مشتری را در نظر بگیرند. آنها نمی توانند نشان دهند که یک محتوای خاص تا چه میزان به مشتری یک شرکت مربوط است.
طبق تحقیقات انجام شده توسط موسسه بازاریابی محتوا، کمتر از نیمی از شرکت هایی که از بازاریابی محتوا استفاده می کنند، می گویند که تلاش آنها موثر بوده است. بسیاری از بازاریابان محتوا برای شناسایی و پر کردن شکاف موجود در محتوای خود، به سراغ تجزیه و تحلیل شکاف محتوا می روند.
تحلیل شکاف محتوا چیست؟
با توجه به تعریف، تحلیل شکاف محتوا، محتوای فعلی ارائه شده را با خواسته های مد نظر مخاطب مقایسه نموده و تلاش می کند تا آنچه را که برای تحقق خواسته های آنان لازم است، شناسایی نماید.
لذا تجزیه و تحلیل شکاف محتوا به فرآیند بررسی و شناسایی محتوای مورد نیاز گفته می شود که به منظور پر کردن شکاف بین وضعیت فعلی و آینده انجام می گیرد. بررسی محتوا بهترین روش برای به دست آوردن درک کامل از محتوای وب سایت شماست.
در اینجا یک سناریو ارائه شده است، بگذارید بگوییم که شما یک برند کفش هستید که ارزانترین کفشهای آنلاین را می فروشید. تاکنون محتوای شما فقط بازدید کنندگانی را که به دنبال کفش ارزان و بادوام برای استفاده روزانه هستند هدف قرار می داد و شما در حال حاضر این کلمات کلیدی را به خوبی رتبه بندی می کنید.
اما چه مواردی باید در محتوای شما باشد که به مشتریان کمک کند تا برند شما را بهتر درک کنند؟ آیا شما کفش طرح دار را هم می فروشید؟ یا سایز ایکس لارج هم برای کفش منظور شده است؟ یا اینکه شما کفش را بر اساس انتخاب کاربران نیز تنظیم می کنید؟ چگونه مارک شما با دیگران مقایسه می شود؟
اینها برخی از سوالاتی است که بازدید کنندگان سایت از شما خواهند داشت و شما با ارائه این اطلاعات به آن ها می توانید برخی از ابهامات آنها را رفع کرده و این بازدیدکنندگان را به مشتری تبدیل نمایید.
این همان شکاف محتوا است. شما نتوانستید با کاربران دیگر ارتباط برقرار نمایید و آنها به دنبال انواع دیگر کفش ارزان قیمت هستند.
اگر تیپ شخصیتی مشتریان را در استراتژی محتوایی خود نادیده می گیرید، در واقع شما فرصت های ویژه برای ایجاد روابط با آن ها را از دست خواهید داد و همچنین فضایی را برای رقبا ایجاد می کنید که بجای شما روابط را با مشتری ها برقرار نمایند.
چگونه شکاف محتوایی را برطرف کنیم؟
وقتی متوجه شدید که بین محتوای موجود شما و آنچه مخاطب از محتوای شما میخواهد فاصله یا شکافی وجود دارد، باید در صدد رفع آن بربیایید. برای این منظور لازم است شکاف موجود را از همهی جهات مورد تحلیل و بررسی قرار دهید. به این کار تجزیه و تحلیل یا تجزیهوتحلیل شکاف محتوایی میگویند.
تجزیه و تحلیل شکاف محتوایی فرایندی است که طی آن محتوای موجود را با محتوای مطلوب مقایسه میکنیم. این تحلیل به ما اجازه میدهد تا کاستیهای محتوای خود را شناسایی کنیم. بعد از شناسایی کاستیها، نواقص و ایراداتی که باعث شده محتوای ما محتوای مطلوب نباشد، نوبت به رفع آنها میرسد.
تجزیه و تحلیل شکاف محتوا به ما کمک میکند تا شکاف محتوایی موجود را پر کنیم. این شکاف درواقع فاصلهای میان وضعیت فعلی نامطلوب ما و آیندهای مطلوب است که محتوای باکیفیت و دقیق برایمان رقم میزند.
بیایید فرض کنیم شما تولیدکنندهی کفش هستید و محتوایی با این عنوان تولید میکنید: «بهترین کفش ارزانقیمت»
خوب فرض کنیم مخاطبان زیادی از مطلب شما استقبال میکنند؛ کسانی که به دنبال کفشهای بادوام و با قیمت مناسب هستند. این خیلی خوب است. اما دیگران چه؟ آیا شما کفشهای طرحدار تولید نمیکنید؟ آیا کفشهای بزرگپا جزو محصولات شما نیستد؟ نیازهای مخاطبانی که به دنبال چنین مواردی هستند را چگونه پاسخ میدهید؟
این یک شکاف محتوایی است. با بررسی و تحلیل این شکاف متوجه میشوید که مخاطبان زیادی هستند که به آنها توجه نمیکنید؛ مخاطبانی که میتوانند به دایرهی مشتریان شما اضافه شوند اما شما از آنها غافل ماندهاید. تجزیه و تحلیل شکاف محتوایی به شما کمک میکند تا این مخاطبان را پیدا کنید و فاصلهی موجود را به وسیلهی تولید محتوای مناسب آنها پر کنید.
فرایند تجزیه و تحلیل شکاف محتوا
تجزیه و تحلیل شکاف محتوایی هم مانند هریک از کارهایی که در حوزهی بازاریابی محتوایی انجام میدهیم، پیرو قواعد و اصول مشخصی است که با رعایت آنها میتوانیم بازدهی تولید محتوایمان را بالاتر ببریم و شکاف موجود را به بهترین نحو ممکن شناسایی و پر کنیم.
- گام اول: اهدافی را که میخواهید به واسطهی تولید محتوا به آنها برسید، شناسایی کنید.
قبل از همهچیز لازم است بدانید که قصدتان از این تجزیه و تحلیل چیست. تعیین هدف به شما کمک میکند تا چیزی را که در نظر دارید راحتتر به دست بیاورید.
آیا هدف شما از تولید محتوا افزایش نرخ تبدیل بوده؟ آیا میخواستهاید ترافیک سایتتان را بالا ببرید؟ محتوا را به منظور افزایش فروش تولید کردهاید؟
بعد از این که هدف خود را از تولید محتوا مشخص کردید، میتوانید از خودتان بپرسید که آیا محتوایی که تولید کردهاید توانسته شما را به آن هدف برساند یا خیر.
اولین سوالی که هنگام تجزیه و تحلیل شکاف محتوا باید از خود بپرسید این است که این شکاف بین چیست؟ بین محتوای شما و مخاطبان هدف شما.
مخاطبان شما چه کسانی هستند؟ سلیقه و ترجیحشان چیست؟ محتوای شما را به چه منظوری دنبال میکنند؟ به دنبال یافتن پاسخ چه پرسشهایی میگردند؟
تجزیه و تحلیل شکاف محتوا نتیجهی مطلوبی نخواهد داشت؛ مگر آنکه به شناختی دقیق و درست از مخاطبان خود برسید. شناسایی دقیق مخاطب و تعیین پرسونای او به شما کمک میکند تا فاصلهی موجود را بهتر رصد کنید و به نحوی مؤثر در صدد رفع آن برآیید.
- گام سوم: محتوای موجود را برای یافتن شکافها بررسی کنید.
در این مرحله شما باید بر اساس اهداف تعیین شده و پرسونای مخاطبان خود، محتوای موجود را بررسی کنید تا شکاف احتمالی را پیدا کنید. عملکرد محتوای خود را در تمامی جنبههای ممکن بسنجید و ببینید که آیا به نیازهای مخاطبانتان پاسخ میدهد و آیا شما را به اهدافتان میرساند یا خیر.
- گام چهارم: محتوا را با مراحل سفر مشتری مطابقت دهید.
این مرحله یکی از مهمترین مراحل کار تجزیه و تحلیل شکاف محتواست. در این گام باید محتوای خود را با مراحل مختلف سفر مشتری مطابقت دهید و ببینید کدام بخش از سفر او را پوشش میدهد. محتواهای شما باید طوری تولید شده باشند که هرکدام بخشی از این سفر را پوشش دهند و مخاطب را در مسیر تنها نگذارند.
- گام پنجم: محتوای رقبا را مورد بررسی قرار دهید.
بررسی و تحلیل محتوای رقبا میتواند به شما کمک کند تا نقاط ضعف و قوت خود را بیابید. ببینید رقیبان شما از چه کلیدواژههایی استفاده میکنند؟ بازخورد مخاطبان به این کلیدواژهها چیست؟
پس برای شروع این مرحله لازم است بررسی جامعی از کلمات کلیدی داشته باشید و کلمات کلیدی رقبا را هم شناسایی کنید. با این کار علاوهبر اینکه میتوانید نقاط ضعف و قوت خود را نسبت به رقبا بسنجید، میوانید از آنها الهام بگیرید و در تولید محتواهای آتی از آن استفاده کنید.
- گام ششم: محتوای موجود را بر اساس تحلیل شکاف محتوایی بازنویسی کنید.
در آخرین مرحله از این فرایند وقت آن میرسد تا دادههای تمامی مراحل قبل را به کار بگیرید و شکاف میان محتوای موجود و محتوای مطلوب را پر کنید.
کاربرد نظریه” شکاف اطلاعاتی ” در تولید محتوا
- چیزی جدید خارج از دانش فعلی مخاطب به او معرفی کنید
- برای مخاطب خودتان داستان بگویید اما نتیجه نهایی را کمی به تاخیر بیاندازید , اطلاعات کلیدی را برای یک زمان کوتاه و خاص به مخاطب نشان ندهید
- ایده ای معرفی کنید که برخلاف انتظار و پیش بینی مخاطب باشد.
کانتنت گپ یا content gap چیست؟
یکی از کارهای متداول برای شروع فعالیت بازاریابی محتوایی، بررسی کسب و کارهای مشابه است. این کار ایدهها و نکتههای مهمی را از آن صنعت نمایان میکند؛ اما یک نکته مهم دارد. وقتی شما کسب و کارهای رقبا و مشابه را بررسی میکنید؛ ذهنتان تصویر و ساختار مشخصی از تولید محتوا، مانند سایر رقبا را شکل میدهد. در این شرایط ذهن شما یک ساختار مشابه را به وجود میآورد و سایر فرصتها و ایدهها را کمتر میبینید.
از کارهایی که در این شرایط میتوانید انجام دهید استفاده از کانتنت گپ است. شکاف محتوایی یا کانتنت گپ، لیستی از محتوای کمتر توجه شده توسط رقبا و کسب و کارهای مشابه در نقشه مسیر مشتری است که میتوان با بررسی آنها شکاف محتوایی را پیدا و آن را پر کرد تا مسیر بهتری برای مخاطب به وجود آورد.
چگونه شکاف محتوا (Content gap) را پیدا کنیم؟
برای پیدا کردن کانتنت گپها راههای زیادی وجود دارد. برخی از این راهها به صورت دستی و بررسی توسط خودمان پیدا میشوند و برخی دیگر با استفاده از ابزارهایی که به تحلیل رفتار مخاطب در فضای وب میپردازند. در این بخش میخواهم تجربه خودم را از کانتنت گپها و نحوه پیدا کردن آنها به اشتراک بگذارم.
برای اینکه کانتنت گپها را بیابید به اطلاعات زیر نیاز دارید:
- شناسایی دقیق مخاطب
- درخت محتوا
- نقشه مسیر مشتری
در قدم اول میبایست شناخت کافی از مخاطب خود داشته باشید. شناخت مخاطب به معنی کسب اطلاعات کافی از دموگرافی، الگوی رفتار دیجیتال، نیازها، علایق و … مخاطب است. بخش مخاطبشناسی از دایره بازاریابی محتوایی به این موضوع میپردازد.
درخت محتوا هم لیستی از مهمترین موضوعات و دستهبندی محتوایی است؛ که با توجه به مخاطب کسب و کار شناسایی و تدوین شده است.
نقشه مسیر مشتری، مسیر حرکت مخاطب از زمانیست که به عنوان یک کاربر به سایت رسیده، وارد آن شده و در نهایت با خرید محصول یا سرویس شما به مشتری تبدیل میشود. تمام محتوایی که در هر مرحله برای تغذیه مخاطب تولید و منتشر میشود در نقشه مسیر مشخص میشود.
مرور با یک مثال شکاف محتوا:
برای درک بهتر، بیایید یک مثال ساده را باهم مرور کنیم (در این مثال فرایند و آنچه اتفاق میوفتد مهم است و جزئیات اهمیتی ندارد).
تصور کنید میخواهید مخاطب یک فروشگاه اینترنتی اسباب بازی را بررسی کنید. مخاطبان متفاوتی را میتوان برای آن متصور شد. کودکان، پدران و مادران عمده مخاطبان ما در این مثال هستند. در ادامه به مخاطب «پدر» میپردازیم. لیستی از چالشها، نیازها و خدمات محتوایی که میتوان برای این مخاطب یعنی پدر مشخص کرد به شرح زیر است:
یک مرد میانسال بین ۳۰ تا ۴۰ سال است. خرید اسباب بازی مناسب برای کودک که بداند به رشد ذهنی او کمک میکند از چالشهای مهم او است. نیاز دارد مرکزی که اسباب بازیهای مناسب فرزندش با توجه به سن و جنسیت او تولید میکند را شناسایی و در صورت لزوم از آن خرید کند.
در بخش درخت محتوا احتمالا چیزی شبیه لیست زیر را خواهید داشت.
- خرید اسباب بازی
- خرید اسباب بازی با کیفیت
- خرید اسباب بازی ایرانی
- امکان خرید اینترنتی
- انواع اسباب بازی
- اسباب بازی مناسب دختران
- اسباب بازی مناسب پسران
- رشد ذهنی
- اسباب بازی تقویتکننده ذهن
- راهنمای خرید اسباب بازی مناسب
شما در این لیست یک مثال خیلی ساده از یک درخت محتوا که نشاندهنده مهمترین بخشبندیهای محتوایی این سایت است را مشاهده میکنید. و در آخرین قسمت به سراغ نقشه مسیر خواهیم رفت. پدر میخواهد اولین بررسیها را درباره خرید اسباب بازی برای فرزندش در اینترنت انجام دهد. بنابراین شروع به جستجو کرده و ادامه میدهد. چیزی شبیه فرآیند زیر:
مسیر اول؛ آگاهی از برند
- راهنمای خرید اسباب بازی
- انتخاب اسباب بازی مناسب
مسیر دوم؛ انتخاب اسباب بازی
- بررسی انواع اسباب بازی
- بررسی انواع اسباب بازی پسرانه
- مطالعه مطالبی درباره اسباب بازی مناسبی که باعث تقویت ذهن میشود
مسیر سوم؛ خرید اینترنتی اسباب بازی
- تولیدکننده بهترین اسباب بازی ایرانی در کشور
- ارائهدهنده اسباب بازی با کیفیت عالی و قیمت مناسب
طبق اصول بازاریابی شکاف محتوا، در این نقشه مسیر خیلی ساده، شما محتوای کلی که در هر بخش نیاز است مخاطب (پدر) دریافت کند، را مشاهده کردید. حالا نوبت پیدا کردن کانتنت گپهاست. برای پیدا کردن کانتنت گپها از روشهای زیر میتوانید استفاده کنید.
با استفاده از ابزارهای پیدا کردن کلیدواژهها (مانند سایت Kwfinder) کلیدواژههای مناسب به درخت محتوایی و نقشه مسیر مشتری را پیدا کنید. از لیست موجود شروع به جستجو در گوگل کنید و ببینید چقدر محتوای مفید در راستای سه بخش مخاطبشناسی، درخت محتوا، نقشه مسیر پیدا میکنید. در بررسیهای خود به کیفیت و کمیت محتوای تولید شده در نتایج جستجو دقت کنید. هر چقدر محتوا کیفیت پایین و کمیت کمتر داشته باشد؛ شما به کانتنت گپهای بیشتری نزدیک شدید.
سایتهای رقبا را رصد کنید و ببینید موضوعات شما را تا چه اندازه پوشش دادهاند. حتی اگر در آن زمینه محتوایی تولید کردند آیا نکته یا میکرو محتوایی هست که از نگاه آنها جا مانده باشد؟ شما میتوانید ارزش افزوده بیشتری اضافه کنید!؟
در ادامه مثال قبل، یکی از کلیدواژهها میتواند «اسباب بازی مناسب پسران ۲ تا ۶ سال» باشد. وقتی شما شروع به جستجو میکنید متوجه میشوید محتوای زیادی برای راهنمای خرید اسباب بازی نوشته شده است؛ اما کمتر به بازه سنی توجه شده است. توجه نکردن به بازه سنی یک مدل از کانتنت گپهایی است که میتواند خروجی خوبی را برای سایت داشته باشد.
سایر کانتنت گپها را با همین نگاه تحلیلی میتوان به دست آورد.
تعریف شکاف محتوافاصله میان محتوای موجود سایت یا کسب و کار شما با محتوایی که می تواند شما را به اهداف تعیین شده برساند، شکاف محتوا نامیده می شود.
برای برخی از افراد تحلیل شکاف محتوا (Content Gap Analysis) یعنی تفاوت بین آنچه مردم در جستجوی آن هستند با چیزی که به صورت آنلاین پیدا می کنند.
بر اساس این تئوری، شکاف محتوا بیانگر موضوعی است که مردم به دنبال کسب اطلاعاتی در مورد آن هستند، اما محتوای کافی برای برآوردن نیازها و پوشش تقاضای آنان موجود نمی باشد.
برای بعضی دیگر، شکاف محتوا اساسا به منظور تجزیه و تحلیل رقباست؛ به این منظور که شما ساختار محتوای رقبای خود را بررسی نموده و آن دسته از کلمات کلیدی که برای آنها رتبه بندی بهتری داشته را شناسایی نمایید و همچنین می توانید این کلمات کلیدی را برای محتوای خود در نظر داشته باشید.
هر کدام از این دو دیدگاه تا حدودی به واقعیت نزدیک هستند اما هیچکدام از آنها نمیتوانند اهداف یا نیازهای مشتری را در نظر بگیرند. آنها نمی توانند نشان دهند که یک محتوای خاص تا چه میزان به مشتری یک شرکت مربوط است.
طبق تحقیقات انجام شده توسط موسسه بازاریابی محتوا، کمتر از نیمی از شرکت هایی که از بازاریابی محتوا استفاده می کنند، می گویند که تلاش آنها موثر بوده است. بسیاری از بازاریابان محتوا برای شناسایی و پر کردن شکاف موجود در محتوای خود، به سراغ تجزیه و تحلیل شکاف محتوا می روند.
تحلیل شکاف محتوا چیست؟
با توجه به تعریف، تحلیل شکاف محتوا، محتوای فعلی ارائه شده را با خواسته های مد نظر مخاطب مقایسه نموده و تلاش می کند تا آنچه را که برای تحقق خواسته های آنان لازم است، شناسایی نماید.
لذا تجزیه و تحلیل شکاف محتوا به فرآیند بررسی و شناسایی محتوای مورد نیاز گفته می شود که به منظور پر کردن شکاف بین وضعیت فعلی و آینده انجام می گیرد. بررسی محتوا بهترین روش برای به دست آوردن درک کامل از محتوای وب سایت شماست.
در اینجا یک سناریو ارائه شده است، بگذارید بگوییم که شما یک برند کفش هستید که ارزانترین کفشهای آنلاین را می فروشید. تاکنون محتوای شما فقط بازدید کنندگانی را که به دنبال کفش ارزان و بادوام برای استفاده روزانه هستند هدف قرار می داد و شما در حال حاضر این کلمات کلیدی را به خوبی رتبه بندی می کنید.
اما چه مواردی باید در محتوای شما باشد که به مشتریان کمک کند تا برند شما را بهتر درک کنند؟ آیا شما کفش طرح دار را هم می فروشید؟ یا سایز ایکس لارج هم برای کفش منظور شده است؟ یا اینکه شما کفش را بر اساس انتخاب کاربران نیز تنظیم می کنید؟ چگونه مارک شما با دیگران مقایسه می شود؟
اینها برخی از سوالاتی است که بازدید کنندگان سایت از شما خواهند داشت و شما با ارائه این اطلاعات به آن ها می توانید برخی از ابهامات آنها را رفع کرده و این بازدیدکنندگان را به مشتری تبدیل نمایید.
این همان شکاف محتوا است. شما نتوانستید با کاربران دیگر ارتباط برقرار نمایید و آنها به دنبال انواع دیگر کفش ارزان قیمت هستند.
اگر تیپ شخصیتی مشتریان را در استراتژی محتوایی خود نادیده می گیرید، در واقع شما فرصت های ویژه برای ایجاد روابط با آن ها را از دست خواهید داد و همچنین فضایی را برای رقبا ایجاد می کنید که بجای شما روابط را با مشتری ها برقرار نمایند.
این نوع شکاف چه مواقعی اتفاق میافتد؟
قبل از اینکه راهکارهای برون رفت از این را بررسی کنیم، ابتدا باید بدانیم که چه مواقعی شکاف محتوایی به وجود میآید. در مسئله بازاریابی، هیچگاه داشتن ایده محتوایی به خودی خود نمیتواند تضمین کننده بهبود سئو سایت شما شود. بلکه مواردی وجود دارد که شما باید در نوشتن متن و از همه مهمتر طراحی تجربه کاربری به آن دقت کنید. مواردی که رعایت نکردن آنها باعث بروز مساله شکاف محتوایی می شود:
- وقتی که شما بدون هیچگونه برنامهریزی و تدوین استراتژی و از همه مهمتر بدون توجه به کاربران و شناخت آنها، متنی را مینویسید.
- وقتی که در متن شما هیچ اصول سئو رعایت نشده است.
- وقتی که در طراحی تجربه کاربری مانند طراحی دکمه CTAمتن مناسبی نوشته نشده است.
- وقتی که هیچ ساختاری در مطلب وجود ندارد.
- وقتی که از کلمات سخت و با معانی گنگ استفاده میشود.
- وقتی که دادههای به کار رفته با واقعیت کاملاً متفاوت است.
- وقتی که هیچ ارتباط معنایی بین پاراگرافها وجود ندارد.
- وقتی که متن اصلاً به هیچکدام از نیازهای کاربران پاسخی نمیدهد.
- وقتی که لحن اصلاً مناسب کاربرانتان نیست.
- محتوای شما بر اساس سئو است؛ اما کاربرپسند نیست.
- کارشناس تولید محتوا تجربه نویسندگی بالایی ندارد.
- هیچگونه ویرایشی انجام نمیشود.
- اطلاعات خود کارشناس محتوا نسبت به موضوع کم است و باید از سایتهای رقیب دربیاورد.
در واقع این نوع شکاف زمانی اتفاق میافتد که متن نوشته شده هیچ ارتباطی با هدف یا خواسته شما ندارد. این متن اگر مبتنی بر سئو نباشد، گوگل را راضی نمی کند اگر هم دارای جملات نامفهوم باشد که اوقات خواننده را تلخ خواهد کرد. به این صورت، آن نتیجه ای که میخواستید، به دست نخواهید آورد.البته تاکید کنیم که شکاف محتوایی مربوط به اصول نوشتن نیست. بلکه می تواند رعایت نکردن اصول سئو را هم شامل شود. اینکه متن نوشته شده با متن انتظار فاصله دارد؛ هم از لحاظ فنی یعنی سئویی و هم غیرفنی یعنی نوشتن است.
چرا باید به شکاف محتوا توجه کنیم؟
شما برای چه دنبال تولید محتوا هستید؟ مسلماً هدف نهایی محتوا، جذب کاربران است. متأسفانه برخی چنان غرق این هدف میشوند که دیگر مسائل را فراموش میکنند. جذب کاربر از طریق محتوا حالا به هر روشی، اصولی دارد. اصولی که باید از قبل آنها را بدانید و رعایت کنید. این اصول شامل شناخت کاربر، نوع تعیین لحن متن و دیگر موارد بالا است. محتوای امروزی باید در نگاه اول به پاسخ نیاز یک کاربر بپردازد. اگر موارد و تکنیکهای تولید محتوا را به خوبی رعایت کردید، میتوان گفت که از شکاف محتوایی دور خواهید بود.
رابطه متن با کاربر را افزایش دهید
وقتی کاربری وارد صفحه سایتی برای خواندن مطلب میشود، به دنبال اطلاعات است. اطلاعاتی که پاسخ سؤال را بدهد. او در قدم اول از بالا تا پایین به صورت سریع اسکرول میکند تا به بخش مرتبط خود برسد. برای همین است که این روزها در تقسیم محتوا به زیر موضوعات مختلف تأکید زیاد میشود. اگر اطلاعات را پیدا نکند، خیلی سریع صفحه را ترک میکند. حالا اگر اطلاعات را پیدا کرد؛ اما جدید نبود یا اینکه با پاسخ آن خیلی تناسب نداشت، باز هم دکمه ضربدر در تب را کلیک خواهد کرد. از همه بدتر اینکه اطلاعات کامل باشد؛ اما لحن نوشته مناسب نباشد؛ یعنی از عبارات تخصصی و گنگی استفاده شود که کاربر را بیشتر گیج کند.
گپ محتوایی یا شکاف محتوا در اینجا بیشتر شامل:
- نبود اطلاعات مناسب
- نداشتن ساختار مناسب برای پیدا کردن دادهها
- استفاده از واژه یا ساختار جملاتی سردرگم کننده
- توضیح کم در خصوص موضوع
شکاف محتوا ، سئو سایت را افزایش میدهد
همانطور که در بالا هم نوشتیم، شکاف محتوایی فقط در خصوص فاصله نوع نوشتن نیست؛ بلکه سئو هم خود یک عامل است. رعایت نکردن چگالی کلمات کلیدی و استفاده از کلمات مرتبط و آن هم در جای درست میتواند گپ ایجاد کند. متن خالی سایت شما را بالا نمیآورد، بلکه باید اصولی رعایت شود تا بتوانید با دیگر سایتها هم ردیف خود رقابت کنید. در گپ محتوا باید به این مسئله دقت زیادی داشته باشید. برای همین یک بار دیگر متن خود را با دقت بخوانید و در صورتی اصول سئو رعایت نشده بود، آن را ویرایش کنید.
در چه مطالبی باید به شکاف محتوا دقت کرد؟
همه مطالب سایت. حتی مطالبی که برای شما اصول سئو یا رعایت کلمه کلیدی اهمیتی ندارد؛ مانند رپورتاژها. در تمامی نوشتهها، مطالب باید خوانا باشند؛ یعنی کاربر از ابتدا تا انتها را ترغیب شود تا بخواند. حداقل بتواند به راحتی اطلاعات خود را پیدا کند. در صفحات بلاگ، معرفی محصول یا خدمات، اخبار و غیره هیچ تفاوتی وجود ندارد.
تکنیک های دور شدن از شکاف محتوا
بررسی سئو مطالب
اول از همه باید سئوی مطالب خود را بررسی کنید. اینکه آیا متن های شما بر اساس اصول سئو نوشته شده است یا خیر؛ به عبارت دیگر باید رتبه مطلب خود را با رقبای خود در آن کلمه بررسی کنید. برای این کار بهتر است که اقدامات زیر را انجام دهید:
- کلمه کلیدی هر صفحه را پیدا کنید.
- جایگاه صفحه خود را در گوگل بررسی کرده و با دیگر رقبای خود مقایسه کنید.
- چگالی کلمه و چگونگی توزیع و از مهمتر استفاده از کلمات مرتبط را بررسی کنید.
در واقع هدف از این کار، بررسی محتوا شما از نظر سئو است. اینکه آیا توانستهاید مطلبی بنویسید که مطابق هدف سئویی شما باید یا خیر؟ اگر نه که باید آن را ویرایش کنید.
چقدر با کاربرانتان پیش رفتید؟
یکی از شکافهای اصلی محتوا، تطابق نداشتن مطلب با نیاز کاربران است. اینکه اطلاعاتی که قرار دادهاید، خیلی با نیاز کاربر فاصله دارد. این مسئله میتواند ناشی از به روز نبودن اطلاعات، تناسب نداشتن با حوزه کاری، بسیار پیچیده بودن و دیگر موارد باشد. در چنین مواردی میگویند که مطلب برای سرهم بندی کردن یا برای گوگل نوشته شده است و کاربر در اینجا هیچ نقشی ندارد.
در خصوص نوشتن مطلب برای کاربران همیشه صحبت شده است. هرکسی بر اساس تجربه خودش سعی در بیان راهکاری داشته است. سؤال این است که مطلب برای کاربران به چه معنا است و چگونه چنین مطلبی بنویسیم. مسلماً هدف شما از اول همین بوده است؛ اما به هر دلیلی ممکن است گپ اتفاق بیفتد.
برای جلوگیری از گپ بهتر است که فعالیتهای زیر را انجام دهید:
- با استفاده از ابزارهای خود گوگل، اطلاعات کاملی از مخاطبان خود به دست بیاورید: سن، مکان، نوع کلمه جستوجو، تعداد بازدید و غیره.
- سایتهای رقیب و مشابه خود را پیدا کنید. در مطالب آنها بررسی کنید که چگونه ساختار تعیین میکنند. اصلاً چه چیزی بین آنها متفاوت است؟ کدام جدیدتر و با داده دقیق صحبت میکند؟
- هر سؤال احتمالی کاربر را ابتدا در یک چرکنویس بنویسید. سپس سعی کنید به آنها پاسخ دهید. بعضی سؤالات ممکن است که پاسخ یکسانی داشته باشند.
- به کامنت های دیگران در سایتهای رقیب خود دقت کنید. گاهی سؤالاتی پرسیده میشود که شما میتوانید پاسخ آنها را در متن خود بنویسید.
- چالشهای موضوع خود را به صورت کامل تحقیق کنید. این چالشها ممکن است که سؤالات کاربران نباشد؛ اما شما به آنها پاسخ دهید.
در واقع به دنبال نوشتن مطلبی باشید که پاسخ سوال کاربران را از طریق اطلاعات درستی بدهید. اطلاعاتی که کمتر در دیگر سایت ها مشاهده شود.
در شکاف محتوا، تجربه کاربری (UX) را بهبود ببخشید
تجربه کاربری در شکاف محتوایی خیلی مهم است. منظور از تجربه کاربری یا همان UX در محتوا به معنای خوانا بودن متن است. شما همه چیز را تحت پوشش میدهید؛ اما متن خوب نوشته نمیشود، ساختار کلمات و جملهها مناسب نیست، پاراگرافبندی وجود ندارد، اصول نگارشی رعایت نشده است و چندین مورد دیگر. احتمالاً با ترجمههای بد کتابها برخورد داشتهاید. مترجم دنبال این نبوده که متن را بد ترجمه کند؛ اما به هر دلیلی از عهده آن برنیامده و یک فاصله بین خواسته و نتیجه به وجود آمده است.
برای اینکه چنین فاصلهای را کاهش دهید، بهتر است که نکات زیر را کنید:
- اصول نگارشی را کامل یاد بگیرید. اینکه مفعول چیست و «را» مفعولی دقیقاً کجا باید به کار برود.
- پاراگرافها را درست تنظیم کنید. هر پاراگراف حداکثر ۵ خط باید باشد. همچنین در هرکدام باید ایده ای مطرح شود.
- طول جملات را کوتاه کنید. جملات بلند باعث میشود تا کاربر از فاعل آن فاصله گرفته و درک درستی نداشته باشد.
- از انواع محتواهای مختلف مانند عکس، ویدئو، اینفوگرافیک و غیره برای درک بهتر استفاده کنید.
- از کلمات ساده و قابل فهم برای مخاطبان خود استفاده کنید. اگر کاربرانتان افرادی عادی هستند، هر عبارت تخصصی را کامل توضیح دهید.
- چندبار متن خود را بخوانید. اینکه جملات کاملاً با مفهوم باشند و هیچ غلط املایی و نگارشی وجود نداشته باشد.
جستوجوی معنایی را در نظر بگیرید
همه چیز از الگوریتم مرغ مگس خوار در سال ۲۰۱۳ شروع شد. قبل از آن همه تولیدکنندگان سعی داشتند تا با به کار بردن چندین باره کلمات کلیدی، میزان چگالی آن را بالا ببرند. گوگل بعد از رونمایی از این الگوریتم به مبارزه با چنین سایتهایی پرداخت. بر اساس الگوریتم مرغ مگس خوار، سایتهایی که از چگالی بیش از حد کلمات کلیدی استفاده میکنند، جریمه خواهند شد. پس باید چه کار کرد؟ از کلمات هم خانواده و هم معنا استفاده کرد. در واقع عبارتهایی که همان معنی را میدهند. البته این یک مورد سئویی است و فقط روی عبارتها تأکید ندارد.
به هر حال رعایت نکردن این مساله، ، یک فاصله محتوایی خواهد بود که باید برطرف شود. استفاده زیاد از یک عبارت هم، خوانایی را کاهش میدهد و هم اینکه از نظر گوگل جریمه دارد. برای جلوگیری از این کار بهتر است موارد زیر را رعایت کنید:
- یک ساختار درختی تشکیل دهید. در هرم ساختار، کلمه کلیدی اصلی و هرچه شاخه پایینتر میرود، کلمات کلیدی مرتبط را بنویسید. میزان جستوجو و نزدیکی معنایی هم بنویسید.
- فقط استفاده از عبارت و کلمه مهم نیست. نوشتن تعریف و ویژگی در این مسئله خیلی مهم است. توضیح کامل بدهید.
- یک کلمه را به حالتهای مختلف بنویسید. برای مثال ما در این مقاله به جای عبارت شکاف محتوایی از عبارتهای دیگری گپ محتوا، فاصله محتوا و غیره هم استفاده کردهایم.
شکاف محتوایی هم فنی است و هم غیر فنی
شکاف محتوایی مسئله فنی و غیرفنی است. رعایت نکردن اصول هرکدام میتواند باعث فاصله افتادن بین آنچه شما نوشتید و آنچه انتظار داشتید، شود. مسئله فنی را که در بالا توضیح دادیم. هرکدام اهمیت ویژهای دارند که شما باید آنها را رعایت کنید. در مورد مسائل غیرفنی (البته باز هم به فنی مربوط است) میتوان به همان ساختاربندی بودن مطلب، شناخت درست کاربران، تعیین هدف قبل از نوشتن و غیره اشاره کرد.
در واقع گپ محتوایی زمانی اتفاق میافتد که متن شما نتواند هدفتان را به خوبی بیان کند. مسلماً این مسئله بیشتر به اصول نوشتن برمیگردد. برای همین بهتر است که در کنار یادگیری تولید محتوا، اصول نویسندگی را هم فرا بگیرید. البته قرار نیست که شما نویسنده باشید؛ اما باید حداقل متنتان توانایی ارتباط برقرار کردن داشته باشد یا نه؟
تجزیه و تحلیل شکاف محتوا یک روش استراتژیک برای بررسی و بهینه سازی محتوای یک وب سایت است. در این قسمت عملکرد محتوای فعلی با عملکرد مطلوبی که در ذهن است مقایسه میشوند و بعد از آن میتوان تفاوت بین وضعیت واقعی و وضعیت هدف را مشاهده نمود و به جهت بستن شکافهای این بین اقدامات لازم را انجام داد. شرکتها میتوانند با تجزیه و تحلیل شکافها از پتانسیلهای به کار نرفته خود استفاده کنند، که در این صورت بهینه سازی برای محتواهای موجود و محتواهای جدید صدق میکند و این باعث میشود بازاریابی محتوایی کارآمدتر شود و نرخ بازگشت سرمایه گذاری (Return on Investment) که به آن (ROI) نیز میگویند افزایش یافته و در نهایت موجب سود بیشتر شما شود.
دلایل ضرورت تحلیل شکاف محتوا
۱) برقراری ارتباط موثر با مشتریان بالقوه:
آنالیز شکاف محتوا به شما کمک می کند تا با پوشش بهتر نیازهای محتوایی مخاطبان، ارتباط بهتر و موثرتری با آنان برقرار کنید.
۲) بازدهی بیشتر در سئو:
پوشش شکاف های محتوایی، باعث می شود بازدید و اعتبار بیشتری از سئو جذب کنید.
نقش تحلیل شکاف محتوا در افزایش نرخ بازگشت سرمایه
نرخ بازگشت سرمایه (ROI) چیست؟
تعریف نرخ بازگشت سرمایهدر یک تعریف کلی، ROI تلاش میکند تا میزان مستقیم بازدهی سرمایه گذاری خاص را نسبت به هزینه سرمایه گذاری به طور مستقیم اندازه گیری کند. برای محاسبه ROI باید سود و یا بازدهی یک سرمایه گذاری را با هزینه سرمایه گذاری تقسیم کنید که نتیجه به صورت یک درصد بیان میشود.
نحوه محاسبه ROI
نحوه محاسبه بازگشت سرمایه گذاری بدین صورت است:
ROI = ارزش فعلی سرمایه گذاری–هزینه سرمایه گذاری شده / ارزش فعلی سرمایه گذاری
منظور از ارزش فعلی سرمایه گذاری به هزینه حاصل شده از فروش محصول سرمایه گذاری شده اشاره دارد. همان گونه که پیش تر اشاره شد نتیجه حاصل شده به صورت درصدی است و به همین جهت میتوان به راحتی آن را با بازده سایر سرمایه گذاریها مقایسه نمود. این روش به افراد اجازه میدهد تا سرمایه گذاریها را در زمینه های مختلف اندازه گیری کنند.
رابطه تحلیل شکاف محتوا و نرخ بازگشت سرمایه
پوشش دادن شکاف محتوا می تواند با افزایش نرخ تبدیل، یعنی هدایت کاربران به سمت خرید و سایر اهداف سازمانی شما، سودآوری را افزایش داده و نرخ بازگشت سرمایه را نیز بهبود بخشد.
درباره داود ستوده راد
فریلنسر ، داود ستوده راد هستم که به صورت حرفه ای در زمینه دیجیتال مارکتینگ فعالیت می کنم. متخصص در طراحی و بهینه سازی سایت و مشاور در کسب و کار اینترنتی و استارت آپ ها هستم.
نوشتههای بیشتر از داود ستوده راد
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.