بیزینس پلن چیست ؟
بیزینس پلن چیست ؟ ، یک برنامۀ بلندمدت است که همه چیز (از استخدام کارمند تا مسائل مالی) برای چند سال آینده در آن گردآوری شده است؛ اما مدل کسب و کار یک سری برنامههای کوتاه مدت (و البته ضروری) است که شما را به سوی کسب سود بیشتر هدایت میکند.
نمایش فهرست این آموزش :
- بیزینس پلن چیست ؟
- چه کسی به یک نمونه بیزینس پلن نیاز دارد؟
- بیزینسپلن برای کسب و کارهای موجود
- مزایای نوشتن طراحی و تدوین طرح کسب و کار
- چند نکته در مورد نوشتن یک بیزنس پلن خوب
- مراحل ساختن یک بیزینس پلن
- مرحله اول: طراحی یک جلد مرتبط و جذاب
- مرحله دوم: فهرست مراحل
- مرحله سوم: معرفی اعضای هیات مدیره
- مرحله چهارم: معرفی کسبوکار شما + شرح مشکل و راه حل
- مرحله پنجم: مشخص کردن اهداف کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت
- مرحله ششم: تحقیقات بازار
- مرحلۀ هشتم: منابع انسانی
- مرحلۀ نهم: صورت مالی کسبوکار
- مرحلۀ دهم: چکیدۀ اجرایی
- • بیزینسپلن داخلی
- • بیزینس پلن خارجی
- با استفاده از بیزینس پلن خود روبهجلو حرکت کنید
- بیزینس پلن شما باید به چه مقدار باشد؟
- ۱. تحلیل بازارهای بالقوه برای کسبوکار شما
- ۲. مشخص کردن اندازهی کسبوکار
- ۳. نیازهای اولیهی شرکتتان را تعیین کنید
- ۴. تهیهی نمونهی محصول
- ۵. مکانهای ممکن برای راهاندازی کسبوکار آیندهتان را بررسی کنید
- ۶. هزینهی استارتاپ خود را تخمین بزنید
- ۷. خودتان را جای سرمایهگذاران احتمالی بگذارید
- ۸. سرمایهگذاران احتمالی را مشخص کنید
- ساختار دادن به کسبوکار
- استراتژیهای بازار
- تجزیه و تحلیل رقابتی
- طراحی و توسعه طرح
- عملیات و مدیریت طرح
- عوامل مالی
- ضمیمه مقاله بیزینس پلن چیست؟
بیزینس پلن چیست ؟
در واقع بیزینس مدل مانند نقشهای است که میتوانید آن را به دیوار اتاقتان بزنید و هر روز صبح با یک نگاه به آن کارتان را شروع کنید؛ اما بیزینس پلن یک پرونده کامل، با تمام جزئیات، از تمام فعالیتهایی است که قرار است در کسب و کارتان انجام دهید.
هر کدام از اجزای اصلی طرح کسب و کار یک به یک تجزیه می شود ومشخص می شود که دقیقاً چه اطلاعاتی باید در اختیار دریافت کنندگان طرح کسب و کار قرار گیرد تا مطمئن باشید که مؤثرترین طرح ممکن را نوشته اید.
اگر بدانید که باید چه اطلاعات کلیدی را در هر بخش از طرح کسب و کار قرار دهید و بدانید که چگونه بخش ها در کنار هم قرار گیرند تا یک طرح کلی منسجم، موثر و – مهمتر از همه – قانع کننده را تشکیل دهند، آنگاه یک طرح کامل و کارا خواهید داشت که به تصمیم گیری کمک شایانی میکند.
تهیه یک طرح کسب و کار در پروژه های بزرگ و کوچک نیازمند تلاش و کوشش فراوان و شجاعت بالایی است. ایده ی کسب و کار احتمالاً چیزی بیش از پول در آوردن صرف است – رویای شما این است که از اسرار جهان پرده بردارید! هرگز ترس به خود راه ندهید.
در ادامه مقاله بیزینس پلن چیست ؟ باید بگوییم که اگر بدانید که باید چه اطلاعات کلیدی را در هر بخش از طرح کسب و کار قرار دهید و بدانید که چگونه بخش ها در کنار هم قرار گیرند تا یک طرح کلی منسجم، موثر و – مهمتر از همه – قانع کننده را تشکیل دهند، آنگاه یک طرح کامل و کارا خواهید داشت که به تصمیم گیری کمک شایانی میکند.
در اینجا قصد این است که به شما کمک شود تا این کار را دقیقاً انجام دهید. هر کدام از اجزای اصلی طرح کسب و کار یک به یک تجزیه می شود ومشخص می شود که دقیقاً چه اطلاعاتی باید در اختیار دریافت کنندگان طرح کسب و کار قرار گیرد تا مطمئن باشید که مؤثرترین طرح ممکن را نوشته اید. همانطور که در مقاله ی “طرح کسب و کار چیست؟” یاد گرفتیم، یک طرح کسب و کار به طور کلی شامل بخش های زیر است:
۱. خلاصه ی مدیریتی(Executive Summary)
۲. خلاصه فعالیت های شرکت
۳. بررسی اجمالی بازار
۴. محصول (چه کاری انجام می دهد)
۵. مدل درآمد
۶. مدل عملیاتی
۷. تحلیل رقابتی
۸. تعریف مشتری
۹. جذب مشتری
۱۰. کشش(Traction)
۱۱. تیم مدیریت
۱۲. تأمین مالی
۱۳. صورت های مالی
در آموزش نحوه نوشتن یک بیزینس پلن چگونه است؟ 13 موارد فوق آموزش داده شده است
چه کسی به یک نمونه بیزینس پلن نیاز دارد؟
اگر شما فقط قصد دارید که یک برنامهریزی کوچک کنید که طی آن به درآمد بیشتر برسید و کسب و کار خود را رونق دهید، لازم نیست که از یک نمونه بیزینس پلن استفاده کنید؛ اما اگر قصد دارید که میزان قابلتوجهی از زمان، پول و منابع خود را صرف کسب و کار خود کنید تا به نتایج ارزشمندی دست بیابید، شما به یک نمونه بیزینس پلن نیاز خواهید داشت تا تمام کارهای لازم برای کسب حمایت سرمایهگذاران را بهوسیله آن انجام دهید.
در ادامه مقاله بیزینس پلن چیست ؟ باید بگوییم که اگر نسبت به کسب و کار خود جدی هستید، داشتن یک نمونه بیزینس پلن و یک برنامهریزی جدی و درست در مورد کسب و کار بسیار مهم و لازم است.
کلاسیکترین حالت بیزینس پلن آماده برای کسانی بیشتر به درد میخورد که کسب و کار خود را بهتازگی راهاندازی کردهاند، این برنامه در زمینههای مهمی مانند طرحریزی برای فروش، بودجهبندی، تعیین نقاط عطف و وظایف، میتواند به آنها کمک شایانی بکند.
در ادامه مقاله بیزینس پلن چیست ؟ باید بگوییم که زمانی که شما درک نمیکنید که به چه میزان پول نیاز دارید و نمیتوانید هزینهها و زمان پرداخت را تخمین بزنید، آن موقع است که احساس میکنید به بزنس پلان نیاز دارید؛ و این اتفاق برای تمام تازهکارها میافتد و باید بهگونهای سرمایهگذاران و بانکها و دوستان و خانواده خود را متقاعد کنند تا در کسب و کار آنها سرمایهگذاری کنند.
بیزینسپلن بر روی توضیحاتی که شرکت انجام میدهد (چگونه به اهداف خود میرسند و از همه مهمتر، چرا کسب و کارشان به سرمایهگذاران خوبی نیاز دارد) تمرکز میکند. یک نمونه بیزینس پلن میتواند بر جزئیات کاملی در مورد اینکه در کسب و کار، پولها چگونه خرج میشود و در مراحل اولیه سرمایه چگونه رشد میکند هم تمرکز زیادی کند.
بیزینسپلن برای کسب و کارهای موجود
همه بیزینس پلنها فقط برای کسب و کارهای تازه تأسیس کاربرد ندارند. اکثر کسب و کارهای موجود برای مدیریت، هدایت، تغییر بازارهای خود و استفاده از فرصتهای جدید، از این بیزینس پلنها استفاده میکنند.
صاحبان کسب و کارها از این برنامهها برای تقویت استراتژی، ایجاد معیارها، مدیریت مسئولیتها و اهداف، پیگیری نتایج و مدیریت منابع، استفاده میکنند. آنها همچنین به یک برنامه برای تنظیم برنامههای خود و تجدیدنظر بر روی تصمیمات خود، نیاز دارند.
بیزینس پلنها میتوانند یک ریسک مهم برای رشد کسب و کارهای موجود باشند. آیا میدانید کسب و کارهایی که از بیزینس پلنها برای برنامهریزی طرحها و مدیریت کسب و کار خود استفاده میکنند، ۳۰ درصد سریعتر از کسب و کارهایی هستند که از این طرحها استفاده نمیکنند؟
در ادامه مقاله بیزینس پلن چیست ؟ باید بگوییم که مطالعههای اخیری که توسط پروفسور اندرو بوتکه مدیر موسسه مرکز فعالیتهای کارآفرینی و اقتصاد در دانشکده Cranfield انجامشده است، این نتیجه را به دست آورده است.
برای کسب و کارهای موجود، یک فرآیند برنامهریزی قوی میتواند بهعنوان یک مزیت رقابتی باشد که باعث رشد و نوآوری آن کسب و کار شود. بهجای یک سند استاتیک (ثابت، ایستا)، بیزینس پلنها ابزار دینامیکی (پویا) هستند که برای رشد مشکلات بالقوه کسب و کار مورداستفاده قرار میگیرند.
انتخاب یک نوع درست از بیزینس پلن برای کسب و کار شما
با توجه به اینکه بیزینس پلنها اهداف متفاوتی دارند، جای تعجب ندارد که آنها از شکلهای مختلفی برخوردار هستند.
قبل از اینکه حتی شروع به نوشتن بیزینس پلن استارتاپ خودتان بکنید، باید در مورد مخاطبان و اهداف خود بهاندازه کافی فکر کنید. درحالیکه تمام این طرحها کارهای مشترکی همچون پیشبینی فروش و استراتژی کسب و کار را انجام میدهند، بااینحال نمونه بیزینس پلن ها میتواند با توجه به مخاطبان و نوع کسب و کار بسیار متفاوت باشد.
بهعنوانمثال، اگر شما در حال ساخت یک طرح برای یک شرکت بیوتکنولوژی هستید، برنامههای شما باید روند پیشرفت خود را همراه با تصویب دولت پیش ببرد. اگر شما درحال تهیه یک طرح برای یک رستوران هستید، جزئیات مکان و تعمیر آن میتواند جزو عوامل بحرانی در نظر گرفته شود. همچنین زبان موردنظر شما در طرح کسب و کار شرکت بیوتکنولوژی بسیار فنیتر از زبان موردنظر شما در طرح رستوران است.
در ادامه مقاله بیزینس پلن چیست ؟ باید بگوییم که طرحها همچنین میتوانند ازنظر طول، جزئیات و نحوه ارائه بسیار متفاوت باشند. برنامههایی که هرگز موجب نمیشوند که دفتر خود را ترک کنید و برای برنامهریزی و مدیریت استراتژی داخلی مورداستفاده قرار میگیرند ممکن است از زبان و قوانین متفاوتتری استفاده کنند.
مزایای نوشتن طراحی و تدوین طرح کسب و کار
مزایای نوشتن طراحی و تدوین طرح کسب و کار به شرح زیر می باشد:
- آماده کردن فرد به عنوان یک کارآفرین برای شروع یک کسب و کار
- توصیف کسب و کار مورد نظر فرد
- اثبات دوام و بقای کسب و کار مورد نظر فرد برای سایر افراد
- بیان اهداف مورد نظر با واژه های شفاف
- متقاعد کردن سرمایه گذاران برای سرمایه گذاران
- یک ابزار بسیار خوب برای ارتباط با بانک ها، سرمایه گذاران، صندوق های حمایتی و غیره
- به کمک ترازهای مالی احتمالی می توان توضیح داد که برای چقدر سرمایه برای راه اندازی کسب و کار خود نیاز است و اگر فرد سرمایه مورد نیاز برای کسب و کار خود نداشته باشد می تواند ایده های ارزشمند خود را بر روی کاغذ بنویسد و آن را در قالب یک برنامه کسب و کار منسجم به سرمایه گذاران ارائه دهد.
- با تهیه یک طراحی و تدوین طرح کسب و کار می توان مهمترین خطرات را با دقت مشخص کرد و شانس موفقیت خود را در کسب و کار افزایش داد.
- برای سرمایه گذارانی که هیچ اطلاعی از کسب و کار ندارند راهنمای مناسبی می باشد تا بتوان شرکت را ارزیابی کرد.
- فرد با استفاده از نوشتن یک طراحی و تدوین طرح کسب و کار خوب می تواند چشم انداز مالی کسب و کار خود را ترسیم کند و سرمایه لازم برای راه اندازی آن را محاسبه کند.
انواع طراحی و تدوین طرح کسب و کار عبارتند از:
- بیزینس پلن یک صفحه ای
- بیزینس پلن خلاصه
- بیزینس پلن کامل
- بیزینس پلن عملیاتی
- بیزینس پلن وام
- بیزینس پلن توصیفی محصول یا خدمات
- بیزینس پلن مالی
- بیزینس پلن فروش و بازاریابی
حوزه های اصلی طراحی و تدوین طرح کسب و کار به شرح زیر می باشد:
- چکیده برنامه اجرایی
- شرح شرکت
- محصولات و خدمات
- برنامه بازاریابی
- برنامه عملیاتی
- مدیریت و سازمان
- برنامه مالی
- پیوست ها
چند نکته در مورد نوشتن یک بیزنس پلن خوب
در ادامه مقاله بیزینس پلن چیست ؟ باید بگوییم که چند نکته در مورد نوشتن یک Business Plan خوب به شرح زیر می باشد:
- بیزینس پلن باید از نگاه مخاطب نوشته شود و بایستی طوری نوشته شود که طرح برای مخاطب قابل درک باشد زیرا هر مخاطبی با توجه به نیازهای خود باید با طرح ارتباط برقرار کند.
- کارآفرین باید بازار خود به خوبی و به طور کامل بشناسد و اطمینان حاصل کند که در طرح خود حجم بازار، نمودار پیش بینی رشد آن و چگونگی دسترسی به بازار هدف را دیده است.
- رقابت یکی از اجزای مهم شناخت هر محیط کسب و کاری است و شناخت رقبا حاکم از نظر ماهیت الزامی می باشد.
- Business Plan باید به گونه ای باشد که جزئیات کافی را در برگیرد تا خواننده بتواند اطلاعات کافی برای تصمیم گیری آگاهانه را داشته باشد.
- نوشته بیزینس پلن باید حس حرفه ای بودن را منتقل دهد. همچنین باید بدون غلط های املایی و شامل نتایج واقع گرایانه و مدل سازی های قابل اعتماد و اطلاعات دقیق باشد.
- کارآفرین مطمئن شود که تمام حوزه های کلیدی از قبیل معرفی شرکت، محصول یا خدمت، بازار، تیم مدیریتی، بازاریابی، عملیات و برنامه های مالی را در طرح خود پوشش می دهد.
- هزینه ها باید کاملا مستند و پیش بینی های فروش باید منطقی باشند. هزینه ها را باید با دقت بیشتری پیش بینی کرد زیرا عامل اصلی موفقیت و شکست یک کسب و کار میزان فروش آن می باشد.
- مهمترین بخش یک طرح خلاصه آن است که خلاصه ای از تمام طرح می باشد و اصولا در ابتدای طرح ذکر می شود.
- باید طرح را بازبینی کرد و با دیدی مستقل آن را مورد بررسی قرار داد.
مراحل ساختن یک بیزینس پلن
بدر ادامه مقاله بیزینس پلن چیست ؟ باید بگوییم که رای ساختن بیزینس پلن، ما باید ۱۰ مرحله را پشت سر بگذارید. در هر مرحله، شما باید با کمک توضیحاتی که میدهیم، به بیزینس خودتان نگاه کنید و اطلاعات گفته شده را یادداشت کنید.
مرحله اول: طراحی یک جلد مرتبط و جذاب
توجه: این مرحله را آخر کار هم میتوانید انجام دهید.
برای طراحی جلد بیزینس پلنتان، از رنگهای برندتان استفاده کنید؛ عنوان را روی جلد بنویسید و تاریخ ارائه را هم درج کنید. اگر همین الان عبارت Business Plan Cover Image را در گوگل جستجو کنید، به کلی طرح ساده و جذاب میرسید؛ از این طرحها حتماً ایده بگیرید.
مرحله دوم: فهرست مراحل
این مرحله هم ساده است و مثل مرحله قبلی، بعد از پایان کار انجام میشود. اصلاً هم سخت نیست؛ فقط شما باید در ابتدای طرح، فهرست بخشهای مختلف بیزینس را وارد کنید؛ طوریکه کاربر بتواند با یک کلیک به آن بخش منتقل شود.
مرحله سوم: معرفی اعضای هیات مدیره
اگر کسبوکارتان کوچک است یا ۲-۳ نفری یک استارتاپ راه انداختهاید، فقط کافی است که در این صفحه در حد ۱ الی ۲ خط خودتان را معرفی کنید. اما اگر کسبوکار بزرگی با کارمندان زیاد دارید، بهتر است اعضای اصلی را مختصر معرفی و وظایفشان را تعریف کنید.
خوبی این کار این است که سرمایهگذار، یا هر کسی که این طرح را میبیند، میداند که با چه افرادی طرف است.
مرحله چهارم: معرفی کسبوکار شما + شرح مشکل و راه حل
خب؛ تازه داریم میرسیم به بخشهای جذاب ماجرا، یعنی جایی که باید حسابی روی کسبوکارمان دقیق شویم و مو را از ماست بیرون بکشیم!
در این مرحله، بهتر است که شما اول بهصورت یک مقدمه، کسبوکارتان را معرفی کنید. مثلاً بنویسید که از چه زمانی شروع به کار کردید، کالا یا خدماتی که ارائه میکنید چیست، چه ارزشهایی دارید، روی کدام بخشهای بازار تمرکز دارید و اصلاً چرا فکر میکنید که موفق میشوید!
نکته مهم_ در این بخش، بهتر است بعد از معرفی، در یک جمله، هدف، ماموریت و چشمانداز سازمان خود را نیز تعریف کنید. به این یک جمله Statement هم گفته میشود. مثلاً Vision Statement برند Nike را ببینید:
«برای اینکه برای هر ورزشکاری در دنیا، منبع الهام و نوآوری باشیم.»
مرحله پنجم: مشخص کردن اهداف کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت
هر کسبوکاری یک سری اهداف بلندمدت (مثل رهبری بازار) و یک سری اهداف کوتاهمدت و فازبندی شده (مثل رسیدن به فروش ۱۰۰ میلیونی در یک سال اول) دارد.
در این بخش، ابتدا اهداف اصلی و بلندمدت کسبوکار خودتان را توضیح دهید و بعد وارد فازبندیها شده و بنویسید که در یک بازه زمانی مشخص، چه اهدافی را دنبال میکنید تا به هدف اصلی نزدیک شوید. این فازبندی هم میتواند کوتاه مدت باشد (۶ ماه تا یک سال) و هم میانمدت (۱ تا ۳ سال).
مرحله ششم: تحقیقات بازار
حالا که مشکل، راه حل آن و اهداف خود را میدانید، باید دست به کار شوید و راجعبه بازاری که میخواهید در آن فعالیت کنید، تحقیقات انجام دهید.
خب؛ تا اینجا خسته که نشدید؟ امیدوارم تا اینجا، نوشتن بیزینس پلن، برای شما هم مثل من جذاب بوده باشد! اگر خستهاید، به همان توصیۀ همیشگی عمل کنید:
۱ لیوان چای (یا قهوه) + چند حرکت کششی
مرحلۀ هشتم: منابع انسانی
اگر اول راه هستید ، نیرو برای انجام کارها نیاز دارید؛ اگر هم در مسیر توسعه هستید، باید ببینید که آیا نیروی جدید یا جایگزینی نیرو نیاز دارید یا خیر.
مشخص کنید که برای توسعه برندتان نیاز به افتتاح بخش آنلاین و استخدام نیروهای متخصص دارید.
جدا از وضعیت استخدام و تعداد نیروها، اگر یک بخش منابع انسانی (HR) در شرکتتان دارید، بد نیست که درباره فعالیتهای آن، در راستای افزایش بازدهی و همینطور برندینگ منابع انسانی (HR Branding)، هم توضیح دهید.
مرحلۀ نهم: صورت مالی کسبوکار
بالاخره وقت حساب و کتاب کردن رسیده و باید ببینیم که کجا چقدر باید هزینه کنیم و چقدر فروش و سود خواهیم داشت.
- برای شروع چقدر سرمایه لازم دارید؟ برای ادامه دادن چطور؟
- هزینۀ ثبت برند، کارهای اداری و جوازهای لازم چقدر میشود؟
- برای اجازه دفتر، خرید یا اجاره تجهیزات و لوازم مورد نیاز چقدر باید صرف شود؟
- هزینه استخدام، حقوق و بیمه نیروها چقدر باید باشد؟
- هزینه تبلیغات و بازاریابی چطور؟
- آیا برای خدمات رفاهی هم بودجهای در نظر گرفتهاید؟
برای اینکه بتوانید صورت مالی درستی دربیاورید، هزینههای ثابت را جدا کنید و هزینههای ادامهدار، مثل اجاره دفتر، حقوق کارمندان و بودجه ماهانه بازاریابی را ضرب در ۶ کنید. حالا حاصل را با هزینههای ثابت جمع بزنید. این میشود صورت مالی شما، البته با نوشتن جزئیات و توضیحات.
مرحلۀ دهم: چکیدۀ اجرایی
این بخش از بیزینس پلن، بهتر است که همان ابتدای فایل و بعد از معرفی اعضای هیات مدیره آورده شود؛ اما برای اینکه مسلطتر بتوانید بنویسید، در آخرین مرحله آن را آوردیم. اینطوری دقیقاً میدانید که چه اتفاقاتی در بیزینس پلنتان افتاده است.
در بخش چکیده، شما باید بگویید که:
- چه هدفی را دنبال میکنید؟
- چرا فکر میکنید موفق میشوید؟
- چطور میخواهید به اهدافتان برسید؟
همچنین بهطور خلاصه مشخص کنید که:
- چه مشکلی را قرار است حل کنید
- چه دورنمایی برای کسبوکارتان میبینید
- بازار هدفتان شامل چه کسانی است
- چه محصولی ارائه میکنید
- پیشبینی شما از درآمد، هزینه و سود به چه شکل است
- چقدر سرمایه برای شروع و در ادامه نیاز دارید
در ادامه مقاله بیزینس پلن چیست ؟ باید بگوییم که یک بیزینسپلن یکصفحهای دقیقاً همان چیزی است که به نظر میرسد: خلاصه دقیقی از کسب و کار است که در یک صفحه گنجاندهشده است. به این معنی نیست که اندازه فونت بسیار کوچک بوده و اطلاعات زیادی را در یک صفحه جایداده است، بلکه به این معنی است که این طرح با یک زبان بسیار ساده و بهصورت دقیق کسب و کار را توصیف کرده است.
یک بیزینس پلن استارتاپ یکصفحهای میتواند دو هدف داشته باشد. اول اینکه میتواند یک ابزار عالی برای معرفی کسب و کار به دیگران (مانند سرمایهگذاران بالقوه) باشد. ازآنجاکه سرمایهگذاران زمان زیادی برای خواندن برنامههای کسب و کار صرف میکنند، این بیزینسپلن یکصفحهای اغلب یک رویکرد بهتر برای ملاقات اولیه با سرمایهگذاران میباشد. دوم اینکه در این فرایند یک طرح دقیق مورد نیاز است که این بیزینس پلن یکصفحهای میتواند بسیار دقیق باشد.
این نمونه بیزینس پلن ساده برای شرکتهایی که در مراحل اولیه از تأسیس هستند بسیار عالی است و فقط قصد دارد ایدههای کسب و کار را بهصورت گستردهای طراحی کند. بیزینس پلن یکصفحهای میتواند بهعنوان نسخه گستردهای ایده شما را بهوضوح برای دیگران شرح دهد. نگهداشتن یک ایده کسب و کار در یک صفحه و زیر نظر داشتن تمام مفاهیم آن در یک صفحه بسیار مفید است، همچنین شما میتوانید بهسرعت مفاهیم را بهگونهای طراحی کنید تا باعث شود که ایدههای جدیدتری به وجود بیاورید.
• بیزینسپلن داخلی
بیزینس پلن داخلی در هنگام معرفی یک کسب و کار بر روی فرآیندهایی همانند استراتژی کسب و کار، نقاط قوت، معیارها، بودجهها و پیشبینیها تمرکز میکند؛ و البته این طرح شامل برنامه بازبینی ماهانه و تجدیدنظر هم میشود. این نمونه بیزینس پلن در نظر دارد جزئیات مربوط به تاریخچه شرکت و تیم مدیریت را جمعآوری کند، زیرا افرادی که در شرکت حضور دارند از این اطلاعات بهصورت تقریبی آگاهی دارند.
بیزینسپلن داخلی ابزارهای مدیریتی هستند که برای هدایت و رشد کسب و کار مورداستفاده قرار میگیرند. آنها به صاحبان کسب و کارها کمک میکنند و باعث میشوند که کسب و کارها پیشرفت کرده و به اهداف موردنظر خود دست یابند.
• بیزینس پلن خارجی
بیزینسپلن خارجی اسناد رسمی بیزینس هستند و بهگونهای طراحی شدهاند که اطلاعات کسب و کار شما به دست افراد خارجی رسیده و توسط آنها خوانده شود. رایجترین نوع استفاده از این طرح این است که سرمایهگذاران را متقاعد سازد که در یک کسب و کار موردنظر سرمایهگذاری کنند و مورد دومی که در این طرح بسیار رایج است، حمایت این طرح از درخواست تسهیلات میباشد. در بعضی اوقات این نوع از بیزینس پلنها برای استخدام، آموزش و یا جذب کارکنان کلیدی مورد استفاده قرار میگیرد.
در ادامه مقاله بیزینس پلن چیست ؟ باید بگوییم که یک سند رسمی از یک بیزینسپلن همانند یک بیزینسپلن داخلی عمل میکند. این یک تصویر کلی است که در یکزمان خاص آن را اینگونه تعریف میکردند؛ اما درحالیکه یک طرح داخلی بسیار رسمی و کوتاه است، یک سند رسمی از یک بیزینس پلن به شیوه بسیار خوبی ارائهشده و زبان و قالب متفاوتی داشته و همچنین از جزئیات بیشتری برخوردار است.
علاوه بر این، یک بیزینسپلن خارجی تمام جزئیات استفاده از این طرح را بیان میکند. سرمایهگذاران نهتنها پول خود را دو دستی به شما تقدیم نمیکنند، بلکه میخواهند بدانند که چگونه از سرمایه آنان استفاده میکنید و بازده و نتیجه سرمایهگذاری آنها چه خواهد بود.
درنهایت، یک طرح خارجی یک تأکید بسیار قوی از سوی تیم است که یک شرکت قوی را تشکیل میدهد. سرمایهگذاران بهجای ایده بر روی افراد سرمایهگذاری میکنند، بنابراین بسیار مهم است که یک بیوگرافی با جزئیات کامل از اعضای تیم را در اختیار سرمایهگذاران بگذارید و باعث شوید که به شما و به تیم شما اعتماد کنند.
با استفاده از بیزینس پلن خود روبهجلو حرکت کنید
کسب و کارهایی که از بیزینس پلنها استفاده میکنند، ۳۰ درصد سریعتر از کسب و کارهای عادی برنامهریزی و پیشرفت میکنند. با در نظر گرفتن این گامهای ساده برای حرکت روبهجلو، مطمئناً کسب و کار شما با مزایا و پیشرفتهای قابلتوجهی مواجه خواهد شد. اما فقط نوشتن بیزینس پلن موفقیت شما را تضمین نمیکند.
بهترین راه برای استفاده از فواید بزنس پلان این است که از آنها بهعنوان یک ابزار مدیریتی استفاده کنید. برای انجام این کار، بیزینس پلن استارتاپ شما باید بهطور مداوم بازبینی و تجدیدنظر شود تا منعکسکننده شرایط فعلی و اطلاعات جدیدی باشد که شما در هنگام کار در شرکت خود، از آنها استفاده کردهاید.
هنگامیکه شما در کسب و کار خود مشغول هستید، هر روز چیزهای جدیدی یاد میگیرید: آنچه مشتریان شما دوست دارند، آنچه آنها دوست ندارند و تاکتیکهای بازاریابی. بزنس پلان شما باید انعکاسی باشد که به کمک آن بتوانید استراتژیهای جدید بازار را یاد بگیرید.
بیزینس پلن شما باید به چه مقدار باشد؟
بسته به چیزی که شما مورداستفاده قرار میدهید، یک نمونه بیزینس پلن خوب میتواند طرح دقیق و جزئی باشد که یک شرکت پیچیده را توصیف کرده و محتوای آن بیش از ۱۰۰ صفحه باشد. یک نمونه بیزینس پلن آماده معمولی تعداد صفحات آن به ۱۵ تا ۲۰ صفحه میرسد، اما میتوان تغییرات گستردهای در آن به وجود آورد.
در ادامه مقاله بیزینس پلن چیست ؟ باید بگوییم که میزان صفحات بیزینسپلن استارتاپ شما به طبیعت کسب و کار شما بستگی دارد. اگر یک مفهوم ساده داشته باشید، میتوانید آن را در چند کلمه ساده بیان کنید. از سوی دیگر، اگر شما پیشنهاد یک نوع جدید از کسب و کار را در سر داشته باشید، ممکن است نیاز به توضیحات بیشتری داشته باشید.
هدف طرح شما گستردگی و طول آن را هم مشخص میکند. اگر قصد دارید از طرح خود برای جستجوی میلیونها تومان سرمایه استفاده کنید تا یک سرمایهگذاری خطرآفرین را شروع کنید، ممکن است مجبور شوید توضیحات طولانی و متقاعدکنندهای را بنویسید. اگر شما قصد دارید که به کمک این طرح به هدفهای داخلی شرکت خود برسید، نسخه بسیار کوتاه برای شما مناسبتر است.
۱. تحلیل بازارهای بالقوه برای کسبوکار شما
بررسی کنید که کدام بخش از بازار (محلی و/یا جهانی) به دنبال استفاده از محصول یا خدمت شما خواهند بود. برای پیدا کردن جواب این سؤال حدس و گمان کافی نیست و باید تحقیقاتی صحیح و هوشمندانه انجام بدهید. باید اطلاعات موجودِ به دست آمده از مشاهدات و تحقیقات دیگران را تحلیل کنید و آن را در کنار اطلاعاتی قرار بدهید که حاصل مشاهدات و روشهای جستوجوی خودتان هستند.
در تحقیقات خود موارد زیر را بررسی کنید:
- آیا بازار مناسبی برای این محصول یا خدمت وجود دارد؟
- مشتریان بالقوهی شما در چه محدودهی سنیای قرار دارند؟
- آیا محصول یا خدمت شما برای گروه اقتصادی یا قومیِ خاصی جذاب است؟
- آیا فقط افراد متموّل میتوانند از پس پرداخت هزینهی محصولتان بربیایند؟
- آیا مشتری ایدهآل شما در منطقه یا محلههای خاصی زندگی میکند؟
۲. مشخص کردن اندازهی کسبوکار
آنچه در این مرحله اهمیت دارد این است که تا حد امکان بازار و محصولتان را به طور صریح مشخص کنید. برای مثال اگر قرار است صابون تولید کنید، شاید فکر کنید که هر بدن آلودهای به محصول شما نیاز خواهد داشت، اما شما نمیتوانید بازار هدف اولیهی خود را جمعیت ساکن روی زمین در نظر بگیرید. حتی وقتی محصولی تولید میکنید که مانند صابون تا این حد کاربرد جهانی دارد، همچنان لازم است در قدم اول گروه مشتریانی را انتخاب کنید که کوچکتر و هدفگذاریشدهتر باشند.
در ادامه مقاله بیزینس پلن چیست ؟ باید بگوییم که مثلا کودکان زیر هشت سال که ممکن است صابون با رایحهی آدامس بادکنکی را دوست داشته باشند، یا مثلا صابونی مخصوص مکانیکها. با این کار میتوانید روی اطلاعات جمعیتشناختی افراد تحلیلی ویژه داشته باشید.
- در هر یک از جمعیتهای مورد نظر چند مکانیک هست که به صابون احتیاج داشته باشد؟
- در ایران چند کودک زیر هشت سال وجود دارد؟
- این تعداد افراد ماهانه یا سالانه چه تعداد صابون مصرف میکنند؟
- چه تعداد تولیدکنندهی صابون همین حالا از بازار صابون سهمی در اختیار دارند؟
- اندازهی کسبوکار رقبای آیندهی شما چیست؟
۳. نیازهای اولیهی شرکتتان را تعیین کنید
برای شروع به چه نیاز دارید؟ چه بخواهید شرکتی را با ۳۰۰ کارمندش بخرید و چه بخواهید با افزودن یک خط تلفن به میز کار منزلتان شرکت خودتان را تأسیس کنید، باید فهرستی از آنچه نیاز دارید تهیه کنید. برخی از موارد فهرست شما ممکن است مواد قابللمس مانند ۵۰۰ پوشهی بایگانی و یک قفسهی بزرگ باشد که آنها را در آنجا انبار کنید. اما برخی از موارد ملموس نیستند مانند مقدار زمانی که باید برای طراحی محصول یا انجام تحقیق دربارهی مشتریان بالقوه صرف کنید.
۴. تهیهی نمونهی محصول
اگر خواسته باشید تله موشی بهتر از انواع موجود بسازید، شاید با بطری استفاده شدهی آب معدنی و گیرههای کاغذ که خمشان کردهاید یک نمونهی اولیه از محصولتان ساخته باشید، اما برای جلب سرمایهگذاران، به مدلی مستحکمتر و جذابتر احتیاج دارید.
در ادامه مقاله بیزینس پلن چیست ؟ باید بگوییم که در ادامه مقاله بیزینس پلن چیست ؟ باید بگوییم که تله موش شما دقیقا چه شکلی دارد؟ به چه موادی برای ساخت آن احتیاج دارید؟ آیا به پول نیاز دارید تا با تحقیق و توسعه (research and development) برای اصلاح سازهی بطری و گیرهی کاغذ خود، کاری انجام بدهید؟ آیا باید مهندسی را استخدام کنید که طرح صحیح محصول را برای تولید بکشد؟ آیا باید این ابداع را ثبت کنید؟ آیا باید استاندارهای ایمنی ادارات دولتی مربوط را برای ساخت تله موش بررسی کنید؟
۵. مکانهای ممکن برای راهاندازی کسبوکار آیندهتان را بررسی کنید
اگر میخواهید رستوران باز کنید با آژانسهای املاک محدودهی مکان مورد نظر تماس بگیرید و به فضاهای خرده فروشی آن محله سر بزنید. جدولی از گرانترین و ارزانترین جاها بر حسب منطقه و متراژ آن تهیه کنید. سپس محاسبه کنید که به چه میزان فضا احتیاج دارید و چه مقدار پول میتوانید به اجاره اختصاص بدهید.
۶. هزینهی استارتاپ خود را تخمین بزنید
فهرست تمام موارد ملموس و غیر از آن را که برای سر پا نگه داشتن استارتاپتان به آن نیاز دارید فراهم کنید. چه هزینهی خرید کامپیوترهای پیشرفته باشد یا راهاندازی یک خط تلفن جدید، مجموع هزینهی تخمینیِ تمام موارد فهرست معادل با هزینهی استارتاپ شما خواهد بود. اگر در تخمینهای شما موردی وجود دارد که هزینهای نامعقول به دنبال دارد، به دنبال جایگزینی برای آن بگردید.
اما به یاد داشته باشید که بهتر است هر موردی را که واقعا به آن احتیاج دارید همراه با تخمینی معقولانه از هزینهی آن در فهرست ذکر کنید تا پول کم نیاورید یا در بازپرداخت وام دچار مشکل نشوید. در تخمین هزینهها صادقانه و محافظهکارانه عمل کنید اما در عین حال خوشبین باشید.
- در ابتدای کار به دنبال بهترینها نباشید. میتوانید از تزئینات پرهزینهی یک شرکتِ باسابقه صرف نظر کنید و در ابتدای کار به ملزومات اولیه بچسبید. چیزی را بخرید که استطاعت آن را دارید، برایتان کار میکند و واقعا به آن نیاز دارید؛ غیرضروریها را نخرید.
۷. خودتان را جای سرمایهگذاران احتمالی بگذارید
از خودتان بپرسید: «اگر میخواستم x ریال روی یک ایده یا مفهوم، یا حتی یک محصول، سرمایهگذاری کنم، انتظار داشتم چه اطلاعاتی در اختیارم قرار بگیرد؟» سپس تا جایی که امکان دارد اطلاعات به دردبخور و معتبر را جمعآوری کنید. بر حسب محصول یا ایدهای که دارید ممکن است لازم باشد برای دستیابی به اطلاعات مرتبط تحقیقات گسترده و دشواری را انجام بدهید.
- اگر متوجه شدید که برخی، یا حتی تمامِ ایدههایتان توسط بازار تأمین شده خودتان را نبازید. از این واقعیت چشم نپوشید، در عوض روی آن کار کنید. آیا هنوز میتوانید کار یا محصول بهتری به نسبت رقبا ارائه بدهید؟ در موارد بسیاری این کار امکانپذیر است، شما بازار را به خوبی شناختهاید و میدانید که چطور میتوانید از راهی که رقبا آن را پیش نگرفتهاند ارزشی تازه بیافرینید. در موارد دیگر ممکن است نیاز باشد که دامنهی تمرکزتان را به نسبت رقبایی که دارید، محدودتر یا گستردهتر کنید.
۸. سرمایهگذاران احتمالی را مشخص کنید
بانکها و دیگر منابع تأمین مالی به خاطر چشم و ابروی افرادی که ایدههای جالب تجاری دارند به آنها وام نمیدهند! آنها از دستورالعملهای مشخصی برای تخمین و مدیریت ریسک استفاده میکنند تا مطمئن شوند با سرمایهگذاری در کسبوکار شما سود میکنند. وامدهندگان معمولا برای وام دادن به شما به سرمایه، ظرفیت، وثیقه، شرایط و صفات اختصاصی یک کسبوکار توجه میکنند. لازم است پیش از جستوجو برای سرمایهگذار تمام این موارد را به خوبی پوشش داده باشید.
ساختار دادن به کسبوکار
۱. شرکتتان را تعریف کنید
تا وقتی مطمئن نشده باشید که دلیل وجود شرکتتان چیست طرح کسبوکار کمکی به شما نمیکند. قرار است چه کاری برای دیگران انجام بدهید؟ خدمتی یا محصولی که فراهم یا تولید میکنید چیست؟ تمام نیازهای به خصوصی را که شرکت شما تأمین خواهد کرد یادداشت کنید. سرمایهگذاران احتمالی نیاز دارند مطمئن بشوند که کسبوکار شما در بازار برای آدمهایی که قرار است از محصول یا خدماتتان استفاده کنند مفید و قابل عرضه است. بنابراین روی نیازهای خارج سازمان که شرکت پاسخگوی آنهاست متمرکز شوید.
در ادامه مقاله بیزینس پلن چیست ؟ باید بگوییم که محصول یا خدمت شما چگونه زندگی مشتریان را بهبود خواهد داد؟ ارزانتر، امنتر یا کاراتر است؟ آیا رستوران شما با فراهم کردن طعمهای تازه غذاهایی مدهوش کننده به مشتری ارائه میدهد؟ آیا تله موشهای جدید شما به مردم امکان میدهد بدون احساس انزجار شدید موشها را به دام بیندازند؟ آیا صابونهای شما که رایحهی آدامس بادکنکی دارند بچهها را با موفقیت به پذیرش حمام شبانه ترغیب میکنند؟
۲. استراتژی برنده را انتخاب کنید
زمانی که مزیت رقابتیای را که شرکتتان فراهم میکند پایهریزی کردید قادر خواهید بود بهترین استراتژی را برای دستیابی به هدفتان انتخاب کنید. خدمت یا محصولتان را چطور متمایز خواهید کرد؟ گرچه میلیونها نوع کسبوکار وجود دارند چند استراتژی عمده هست که میتواند هر تجارتی را به موفقیت برساند. اولین گام برای انتخاب استراتژی کارآمد این است که برای محصول یا خدمتی که ارائه میدهید مزیتی رقابتی داشته باشید.
- مزیت رقابتی شما میتواند شامل طراحی ویژگیهایی خاص باشد که در محصولات رقیب وجود ندارند؛ میتواند شامل ویژگیهای خدمت رسانی برتر به مشتریان مانند تحویل سریعتر، قیمت کمتر یا فروشندگانی باملاحظهتر باشد.
- در حالی که بسیاری از شرکتها به خودشان اطمینان دارند، شرکت شما میتواند با ساختن تجربهای فراتر از حد متوسط انتظاراتِ مشتریان از آن شرکتها پیشی بگیرد، و کسی نیست که معتقد باشد اینها استراتژیهای برنده نیستند. حتی زمانی که محصول یا خدمات شما همین حالا جایگاه خود را پیدا کردهاند، ممکن است بخواهید روی ساختن تصویر و برندی از کسبوکارتان کار کنید که به کیفیت استثنایی شهرت داشته باشد.
۳. شرکتتان را طراحی کنید
برنامهای برای استخدام و سازماندهی نیروی کارتان بریزید. با توجه به اینکه در این مرحله میدانید شرکت شما چه ماهیتی دارد احتمالا میتوانید تعداد افراد و مهارتهایی که برای راهاندازی و سرپا نگهداشتن کسبوکارتان نیاز دارید بهخوبی تخمین بزنید.
- به یاد داشته باشید که برنامهریزیهای اولیه به موازات گسترش کسبوکارتان بدون شک تغییر خواهند کرد. ممکن است برای سرپرستی کارکنان رو به افزایشتان نیاز به استخدام مدیران بیشتری داشته باشید یا لازم باشد بخش دیگری راه بیندازید که پاسخگوی نیازهای تازهی مشتریان است. پیشبینی رشد و توسعهی شرکت شما باید در طرح کسبوکارتان لحاظ بشود، اما نیاز نیست تمرکز اصلیتان را به آن اختصاص بدهید. فعلا، قرار است از جلب کمکهای لازم برای شروع کسبوکارتان اطمینان پیدا کنید و منابع تأمین مالیتان را نسبت به سودده بودن کسبوکار اقناع کنید.
۴. به مسائل عملی راهاندازی یک کسبوکار توجه داشته باشید
به نقش خودتان به عنوان یک مدیر یا رهبر یک کسبوکار فکر کنید. همچنان که به استخدام و سازماندهی نیروی انسانی خود فکر میکنید، در همان زمان باید با اشتیاق یا توانایی خودتان به عنوان یک رئیس خوب روبهرو شوید. دربارهی چگونگی مدیریت حقوق کارکنان، برای مثال حقوق، دستمزد، بیمه و مزایای بازنشستگی تصمیم بگیرید، همچنین دانش خود را دربارهی مسائل مرتبط با مالیات بسنجید.
- سرمایهگذاران مایلاند بدانند آیا میتوانید کسبوکارتان را اداره کنید؟ آیا باید مدیران باتجربه را در بدو امر به کار بگیرید؟ آیا تعدادی از کارکنان سابق شرکتی که خریداری کردهاید را نگه میدارید یا قصد دارید با افرادی کاملا جدید کار را شروع کنید؟ و از کجا میخواهید این کارکنان بالقوه را استخدام کنید؟
- تأمین کنندگان مالی همچنین میخواهند بدانند هر یک از شرکای شما انتظار دارند در کنار شما کار بکنند یا تعهدات آنها صرفا مالی است. طرح کسبوکار شما باید شرح وظایف و نقشهای حیاتی مدیریت در سازمان را تصریح کند. پُستهایی مانند ریاست، نائب رئیس، مدیر ارشد مالی و مدیران بخشها باید تعریف بشوند و مشخص باشد که هرشخص باید به چه کسی دربارهی مسئولیتی که بر عهده دارد گزارش بدهد.
۵. برنامهای برای بازاریابی طراحی کنید
یکی از کوتاهیهای متداول در بین کارآفرینان این است که شرح دقیقی از نحوهی دسترسی به مشتریان و معرفی محصول به آنها فراهم نمیکنند. شما نمیتوانید سرمایهگذاران احتمالی، کارکنان و شرکا را برای موفقیتِ طرح کسبوکارتان اقناع کنید مگر اینکه روشهای کارامد و حاصل از تحقیقات را برای برقراری ارتباط با مصرفکنندگان به آنها ارائه کنید و این اطمینان را در آنها به وجود بیاورید که وقتی به مصرفکنندگان احتمالی دسترسی پیدا کردید میتوانید آنها را قانع کنید که خدمت یا محصول شما را بخرند.
- ببینید چطور میخواهید به مصرفکنندگان دسترسی پیدا کنید. چطور آنها را قانع میکنید که محصول شما ارزش بیشتر، متناسبتر، مفیدتر و … برای مصرفکنندگان محصولات شرکتهای رقیب فراهم میکند؟ اگر در حال حاضر رقیبی وجود ندارد هدف و نیازی را که به محصول یا خدمتتان وجود دارد چطور به مصرفکنندگان احتمالیِ آن معرفی میکنید؟
- از چه تبلیغات و استراتژیهای ترفیع بازاریابی استفاده خواهید کرد؟ برای مثال پیشنهاد ویژهی «یکی بخرید دوتا ببرید» میدهید یا در همان محصولی که مخصوص گروه کودکان تولید کردهاید کوپنهای رایگان میگذارید؟ از کجا میتوانید به آمار بالاترین تراکم مربوط به کودکان زیر هشت سال یا هر گروهی که بازار هدف شما را تشکیل میدهند دست پیدا کنید؟
۶. اقدامات فروش منعطفی داشته باشید
در ادامه مقاله بیزینس پلن چیست ؟ باید بگوییم که عبارت «فروش» شامل تمام مسائل پیرامون برقراری ارتباط با مصرفکنندگان واقعی پس از مرحلهای است که از طریق کمپین تبلیغاتی توانستهاید ارتباط اولیه را با آنها برقرار کنید. به طور خلاصه، این بخش از طرح کسبوکار شما به این مسئله میپردازد که قرار است از چه روشی مصرفکنندگان را به محصول یا خدمتتان جذب کنید.
استراتژیهای بازار
مشتری ایدهآل شما چه کسی است؟ چه تعداد از آنها وجود دارند؟ در اینجا مهم است که این نکتهها مشخص باشند.
استراتژیهای بازار نتیجه یک تحلیل دقیق بازار است. تجزیهوتحلیل بازار باعث میشود کارآفرین با تمام جنبههای بازار آشنا شده تا بتواند بازار مورد هدف خود را تعریف کند و شرکت هم بتواند بهمنظور جمعآوری سهم خود از بازار، عملیات فروش را انجام دهد.
اگر شما یک شرکت کفشفروشی دارید، فقط به خاطر اینکه همه مردم پا دارند، دلیل نمیشود که همه مردم مشتری شما باشند.
بهاحتمالزیاد افرادی مشتری شما هستند که از قشر دوندگان و یا کسانی هستند که به تیپ خود رسیدگی زیادی میکنند. این هدفگیریها باعث میشود که شما در یک مسیر درست تلاشهای بازاریابی و فروش خود را انجام دهید.
در ادامه مقاله بیزینس پلن چیست ؟ باید بگوییم که بهتر است بازار مناسبی را برای محصولات خود انتخاب کنید. اگر بازار اشتباهی را انتخاب کردهاید و یا بازار مناسبی را در زمان اشتباه انتخاب کردید، ممکن است تجارت شما شکست بخورد.
تجزیه و تحلیل رقابتی
هدف از تجزیهوتحلیل رقابتی و تعیین نقاط ضعف و قوت رقبا در بازار، استراتژیهایی است که به شما یک مزیت شخصی را ارائه میدهد، همچنین میتواند موانعی که توسط رقبا جلوی شما قرار میگیرد را کنار بگذارد. امروز بازار مورد هدف شما چگونه مشکلات دیگران را حل میکند؟ آیا چیزی به نام جایگزین در بازار وجود دارد؟
هر کسب و کار دارای نوع خاصی از رقابت است و اهمیت بسیاری دارد که یک خلاصهنویسی درستی را ارائه دهد. ارائه خلاصهای از تیم شما و یک توضیح کوتاه در مورد اینکه چرا شما و تیم شما برای مشتریان مناسب هستید، برای رسیدن شما به ایده و هدفتان بسیار مفید است.
سرمایهگذاران در این تیمها میزان بسیار زیادی از توجهها را به خود اختصاص دادهاند، این میزان حتی از یک ایده خوب هم بیشتر است، چون حتی یک ایده عالی نیاز به اجرا شدن دارد تا به واقعیت تبدیل شود.
طراحی و توسعه طرح
هدف از طراحی و توسعه طرح، توصیف طراحی محصول و ارائه آن به سرمایهگذاران، طراحی آن در زمینه تولید، بازاریابی و ایجاد بودجهای است که این شرکت را قادر میسازد تا به اهداف خود برسند.
عملیات و مدیریت طرح
عملیات و مدیریت طرح بهمنظور توصیف نحوه عملکرد کسب و کاری است که بهصورت دائمی طراحی شده است. طرح عملیاتی تدارکات سازمان را برجسته خواهد کرد، تدارکاتی ازجمله مسئولیتهای مختلف تیم مدیریت، وظایف مربوط به هر بخش در شرکت و هزینههای مربوط به عملیات کسب و کار.
در ادامه مقاله بیزینس پلن چیست ؟ باید بگوییم که تمام قسمتهای عملیات برنامهریزی شده شامل موارد زیر میباشد:
• تهیهکنندگان. مواد اولیه مورد نیاز برای تولید را از کجا تهیه میکنید یا محصولات شما در کجا تولید میشود؟
• تولید. آیا محصولات خود را تولید، عمدهفروشی یا خردهفروشی خواهید کرد؟ چه مدت طول میکشد تا محصولات شما تولید شود و آنها را به سمت شما ارسال کند؟ چگونه یک فصل شلوغ یا یک پیک غیرمنتظره در تقاضا را اداره خواهید کرد؟
• امکانات. شما و اعضای تیم کجا کار خواهید کرد؟ آیا قصد دارید فضای خردهفروشی فیزیکی داشته باشید؟ اگر بله، کجا؟
• تجهیزات. برای راهاندازی به چه ابزار و فناوری نیاز دارید؟ این شامل همه چیز از رایانه گرفته تا لامپ است.
• حمل و نقل و اجرا. آیا شما خودتان تمام وظایف حمل ونقل را بر عهده خواهید داشت یا از یک شریک برای انجام آن کمک خواهید گرفت؟
• فهرست موجودی. چقدر محصول را نگه دارید و در کجا ذخیره میشود؟ در صورت لزوم چگونه آن را به شرکا ارسال خواهید کرد و چگونه میتوانید موجودی ورودی و خروجی را پیگیری کنید؟
در ادامه مقاله بیزینس پلن چیست ؟ باید بگوییم که این بخش باید نشان دهد که درک کاملی از زنجیره تأمین خود داشتهاید و برنامههای احتمالی قوی برای پوشش مشکلات احتمالی در دست دارید.
عوامل مالی
دادههای مالی همیشه در انتهای بزنس پلان قرار دارند، اما این بدان معنا نیست که مهمتر از مطالب پیشین مانند مفهوم کسب و کار و تیم مدیریت است. جنبههای کلیدی طرح مالی خود را برجسته کنید، بهطور ایدهآل یک نمودار بسازید که هزینهها و سودآوریهای شما را نشان میدهد. اگر مدل کسب و کار شما (بهطور مثال مدلی مانند «چگونه پول دربیاورید») نیاز به توضیح بیشتری دارد، پس این مدل چیزی است که میتوانید روی آن سرمایهگذاری کنید.
سطح جزئیات مورد نیاز در برنامه مالی شما به مخاطبان و اهداف شما بستگی دارد، اما به طور معمول سه دیدگاه اصلی در مورد مالی وجود دارد: صورت سود و زیان، ترازنامه و جریان وجه نقدی.
• صورت سود و زیان
صورت سود و زیان شما به گونهای باید طراحی شود که در یک بازه زمانی معین، به منابع، هزینهها و درآمد شما اشاره کند. با استفاده از آن دو قطعه اطلاعات، میتوان سود یا ضرر کسب و کارتان را در طی آن زمان محاسبه کرد. اگر هنوز شغل خود را راهاندازی نکردهاید، میتوانید پیشبینی همان اطلاعات را جمع کنید.
• صورت وضعیت مالی (ترازنامه)
ترازنامه شما نگاهی به میزان ارزش سهام شما در تجارت دارد. از یک طرف، شما کلیه داراییهای تجاری خود (آنچه را متعلق به شماست) و از طرف دیگر تمام بدهیهای خود (تمام تعهدات) را لیست میکنید. این یک تصویر فوری از حقوق صاحبان سهام تجاری شما را ارائه میدهد، که به صورت زیر محاسبه میشود:
بدهی – دارایی = حقوق صاحبان سهام
• جریان وجه نقدی
صورت جریان نقدی شما با صورت درآمد شما مشابه است و یک تفاوت مهم دارد: هنگام جمعآوری درآمدها و زمان پرداخت هزینهها، این حساب را در نظر میگیرد.
در ادامه مقاله بیزینس پلن چیست ؟ باید بگوییم که وقتی جریان ورودی وجه نقد بیشتر از جریان خروجی وجه نقد شما است، جریان وجه نقد شما مثبت است. وقتی سناریوی مخالف، جریان وجه شما منفی است. در حالت ایدهآل، صورت جریان نقدی به شما کمک میکند تا ببینید پول کم است یا مازاد است.
به ویژه میتوان پیشبینی صورت جریان نقدی خود را برای شناسایی شکافها یا جریان نقدی منفی و تنظیم عملکردها در صورت لزوم مفید دانست.
ضمیمه مقاله بیزینس پلن چیست؟
برای بزنس پلان، ضمیمه به هیچ وجه یک فصل موردنیاز نیست، اما مکان مفیدی برای چسباندن اطلاعات مهم است که احساس میشود بیش از حد طولانی یا بیش از حد غیرضروری هستند. اگر حق ثبت اختراع یا تصویرهای مربوط به محصول خود را دارید، این قسمت بیزینس پلن آماده بهترین مکان برای درج اطلاعات است. در ضمیمه معمولاً موارد زیر درج میشوند:
• رزومههای مدیران
• توضیحات اضافی از محصولات و خدمات
• موافقتنامههای حقوقی
• نمودارهای سازمانی
• نمونههایی از وثیقه بازاریابی و تبلیغات
• عکس از امکانات، محصولات و غیره
• تهیه نسخه پشتیبان از تحقیقات بازار یا تجزیه و تحلیل رقابتی
• اسناد یا پیشبینیهای مالی اضافی
نقطه عطف و انقباض مقاله بیزینس پلن چیست
آخرین عنصر کلیدی که سرمایهگذاران میخواهند در خلاصهنویسیهای اجرایی ببینند، پیشرفتی است که تاکنون شما به آن دستیافتهاید و همچنین نقاط عطفی است که قصد دارید در آینده به آن برسید. اگر بتوانید نشان دهید که مشتریان بالقوه شما علاقهمند به برقراری ارتباط با شما یا خرید محصول و یا خدمات شما هستند، این امر برای برجسته کردن آن بسیار عالی است.
در ادامه مقاله بیزینس پلن چیست ؟ باید بگوییم که اگر شما نمونه یک بیزینس پلن داخلی دارید که صرفاً یک راهنمای راهبردی برای شرکت شماست، میتوانید به میزان قابلتوجهی خلاصهنویسیهای اجرایی خود را مختصر و کوتاه کنید.
در این صورت شما میتوانید جزئیات مربوط به تیم مدیریت، الزامات بودجه و نقطه عطف را جمعآوری کرده و یک خلاصهنویسی کلی در مورد تمام آنها بنویسید و از یک استراتژی مفید برای انجام این کار استفاده کنید تا اطمینان حاصل شود که تمام اعضای تیم در این خلاصهنویسی گنجانده شدهاند.
نتیجه گیری و خلاصه بیزینس پلن چیست؟
باید بگوییم که در مقاله بیزینس پلن چیست سعی کردیم مؤلفه های اصلی یک طرح کسب و کار را تفکیک کنیم و همانطور که به وضوح مشخص شد، هر بخش، در اصل اطلاعات عمیقی است که در دل یک طرح کلی قرار گرفته است.
با اینکه هیچ دو طرح کسب و کاری وجود ندارد که دقیقاً مثل هم باشند، اما مهمترین نکته این است که هر طرح بزرگی، دارای همین عناصر اصلی است که اطلاعات لازم را به سرمایه گذاران می دهد تا بتوانند تعیین کنند که آیا ایده کسب کار، اصولی هست یا نه.
درباره داود ستوده راد
فریلنسر ، داود ستوده راد هستم که به صورت حرفه ای در زمینه دیجیتال مارکتینگ فعالیت می کنم. متخصص در طراحی و بهینه سازی سایت و مشاور در کسب و کار اینترنتی و استارت آپ ها هستم.
نوشتههای بیشتر از داود ستوده راد
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.