برنامه ریزی کارآفرینی چیست ؟
برنامه ریزی کارآفرینی از اهمیت زیادی برخوردار است و در چگونه پیمودن مسیر موفقیت در کارآفرینی نقش بسیار مهمی دارد. یک کارآفرین موفق برای اینکه خودش را در مسیر موفقیت قرار دهد، به دو روش برای کارآفرینی برنامه ریزی می کند. برنامه ریزی کوتاه مدت و برنامه ریزی بلند مدت و این اصول موفقیت در کار آفرینی است.
نمایش فهرست این آموزش :
- برنامه ریزی کارآفرینی چیست ؟
- تقسیم بندی برنامه ریزی کارآفرینی :
- کارآفرینی چه ویژگیهایی دارد؟
- کارآفرینی چه مراحلی دارد؟
- ۱. شناسایی یک فرصت
- ۲. تعیین یک چشمانداز
- ۳. متقاعد کردن دیگران
- ۴. تأمین منابع مورد نیاز
- ۵. مرحله اجرایی
- ۶. تغییر و تطبیق
- هرروز صبح یک روال ثابت را طی کنید
- کارهای سخت را بهجای به تعویق انداختن، همیشه در اولویت قرار دهید
- برنامه زمانی خود را بهصورت متعادل فشردهسازی کنید
- در موقعیتهای استرسزا، یکزمان ریکاوری به خود بدهید
- روزهای کاری را مرور کنید و از موفقیتها خوشحال شوید
- به عنوان یک کارآفرین چگونه برنامه ریزی کارآفرینی کنید؟
برنامه ریزی کارآفرینی چیست ؟
در هر کسب و کاری ممکن است با عوامل ناشناخته مواجه شوید، که می تواند تاثیر مستقیمی بر موفقیت و شکست شما بگذارد. برای اینکه این اتفاق ها غافلگیرتان نکند، باید برنامه ریزی های پیش بینی شده داشته باشید. مثل:
- استفاده از موقعیت های اقتصادی
- برنامه ریزی برای آینده
- آماده برای تغییر
- و یا حتی استخدام نیرو
تقسیم بندی برنامه ریزی کارآفرینی :
- کارهای سخت را بهجای به تعویق انداختن، همیشه در اولویت قرار دهید
انجام کارهای سخت را همیشه در اولویت قرار دهید. برنامه ریزی کارآفرینی خود را بهصورت متعادل فشرده سازی کنید و به روش کارآفرینان موفق برنامه ریزی برای کارآفرینی خود کنید.
- هرروز صبح یک روال ثابت را طی کنید
افراد موفق مثل: ریچارد برانسون (کارآفرین و سرمایهگذار بریتانیایی) در مورد روال صبحگاهی خود بسیار حساس بود و آن را رعایت میکرد؛ با این اوصاف نگاهی به زندگی موفق او بیندازید تا تأثیر این عادت خوب را ببینید.
- در موقعیتهای استرسزا، یکزمان ریکاوری به خود بدهید
زمانی که استرس زیاد وارد زندگی یک کارآفرین میشود، برای او نقش سم را ایفا خواهد کرد. استرس کم خیلی هم بد نیست و باعث هوشیاری و افزایش تمرکز شما بر یک موضوع خاص میشود، ولی وقتی این فشار روانی زیاد شود، قضیه فرق خواهد کرد.
استرس کاری زیاد بر سلامت شما تأثیر خواهد گذاشت و باعث میشود کنترل و توانایی خود را برای تمرکز کردن بر یک موضوع از دست بدهید. یک کارآفرین موفق میداند که در چنین زمانی باید به خود وقت کافی برای ریکاوری بدهد تا توانایی و تمرکز را دوباره به دست بیاورد. همچنین با پرداختن به یک کار دیگر هم میتوانید تجدید قوا کنید و از شرایط استرسزا خارج شوید.
- روزهای کاری را مرور کنید و از موفقیتها خوشحال شوید
افراد موفق بهخوبی میدانند که نگاه کردن به کارهای انجامشده در یک روز و موفقیتهای پیشآمده، احساس خوشایندی به همراه دارد. این یادآوری باعث ایجاد ارتباط مثبت بین شما و کار سخت روزانهتان میشود. همچنین به شما این انگیزه را میدهد تا در همان مسیر پیشروی کنید. به شما کمک میکند بر کارهای خود تمرکز کنید و بهرهوری را تا حد امکان افزایش دهید.
نکته بعدی که می تواند بسیار تاثیر گذار باشد، این است که سود آوری عامل تشویق کننده برای کارآفرین است و در این مسیرکارآفرین متوجه می شود، که خدمات یا کالای تولید شده چقدر مورد استقبال بازار قرار گرفته است و میزان رضایت یا عدم رضایت در این مرحله مشخص می شود.
کارآفرینی چه ویژگیهایی دارد؟
ویژگیهای خاصی که کارآفرینی را از اقدامات مشابه با آن متمایز میکند عبارتاند از:
۱. کارآفرینی یک فعالیت اقتصادی و پویا است
کارآفرینی یک فعالیت اقتصادی است، زیرا با نیت ارزشآفرینی و کسب سود مالی و از طریق استفاده بهینه از منابع محدود، یک کسبوکار جدید راهاندازی و مدیریت میشود. بهعلاوه، ازآنجاییکه این ارزشآفرینی در میان فضای ناامن کسبوکار باید بهطور مستمر ادامه پیدا کند، لذا کارآفرینی بههیچعنوان فضای یکنواختی ندارد؛ بلکه پویا و پرتکاپو است.
۲. کارآفرینی همزاد نوآوری است
کارآفرینی مستلزم جستجوی مستمر برای یافتن ایدههای تازه است. اساساً لازمه بقای کارآفرین، ارزیابی مستمر روندها و اقدامات فعلی با هدف بهینهسازی و استفاده از سیستمهای نوینی است که باعث پیشبرد هرچه بهتر اهداف کسبوکار میشوند. بهعبارتدیگر، کارآفرینی نیازمند تلاش مستمر در جهت بهبود و بهینهسازی است و این تلاش بدون خلاقیت و نوآوری ره بهجایی نخواهد برد.
۳. کارآفرینی به پتانسیل سودآوری وابسته است
منظور از پتانسیل سودآوری، احتمال بازگشت سرمایه یا کسب درآمد ناشی از اقدام مخاطرهآمیز کارآفرین در جهت تبدیل یک ایده جدید به یک کسبوکار واقعی است. ایدههای کارآفرین در غیاب پتانسیل سودآوری فقط در حد نظریه باقی خواهد ماند.
۴. کارآفرینی مستلزم ریسکپذیری است
عصاره و جوهر کارآفرینی، تمایل به در آغوش کشیدن ریسکی است که ذاتاً در خلق و اجرای ایدههای جدید وجود دارد. ایدههای تازه همیشه با شک و تردید همراهاند و چهبسا نتیجه اجرای آنها مثبت نباشد، یا فوراً به ثمر نرسند؛ بنابراین کارآفرین برای چشیدن میوه زحمات خود باید صبور و ریسکپذیر باشد.
کارآفرینی چه مراحلی دارد؟
کارآفرینی نیز بهمانند هر اقدام هدفمند دیگری نیازمند طی کردن مراحل خاصی است که این مراحل را بهطور خلاصه میتوان به ترتیب زیر بیان کرد:
۱. شناسایی یک فرصت
در این مرحله، کارآفرین با خلاقیت و ذهن بازی که نسبت به ایدهها و چالشهای جدید دارد وجود فرصتی را احساس کرده و بازار موجود برای آن را تصور میکند. درواقع، کارآفرین در این مرحله به دنبال نیازها، خواستهها، مشکلات و چالشهایی است که تابهحال به شکل مناسبی برآورده یا حل نشدهاند.
۲. تعیین یک چشمانداز
کارآفرین در این مرحله با هدف پیدا کردن روشهای تازه و نوآورانه برای حل مشکل یا ارضای نیاز موجود، با استفاده از تجربههای گذشته و خلاقیت خود ایده پردازی میکند. سپس از میان همه ایدههایی که شکل میگیرند، عملیترین و سودآورترین مورد بهعنوان بهترین ایده انتخاب میشود. در اینجا فرصتها و شرایط مختلف مورد بررسی قرار میگیرد و ارزش محصول یا سرویس مورد نظر، ریسک و امتیازات و فضای رقابت موجود ارزیابی میشود. در نهایت، یک چشمانداز جامع برای اجرایی کردن ایده مورد نظر شکل میگیرد.
۳. متقاعد کردن دیگران
کارآفرین در این مرحله به کمک یک بیزینس پلن (Business Plan یا برنامه کسبوکار) تلاش میکند تا نظر افراد حقیقی و حقوقی مناسب، ازجمله سرمایهگذاران، شرکای توانمند و مؤسسات مالی و اعتباری را جلب کند. در نهایت، یک گروه مقدماتی از افرادی که توانایی تبدیل چشمانداز به واقعیت را دارند، تشکیل میشود.
۴. تأمین منابع مورد نیاز
در این مرحله از برنامه ریزی کارآفرینی ، منابع موردنیاز، ازجمله منابع مالی، اجرایی، نیروی انسانی و اطلاعات لازم تهیه و سازماندهی میشود.
۵. مرحله اجرایی
پس از تأمین و سازماندهی منابع موردنیاز، نوبت به عملی کردن ایدهها و راهاندازی کسبوکار میرسد. طبیعتاً پیادهسازی موفقیتآمیز ایدهها به شوق و انگیزه و تلاش مضاعفی نیاز خواهد داشت.
۶. تغییر و تطبیق
نظارت، جرحوتعدیل و تطبیق با شرایط بازار ازجمله ضرورتهای انکارناپذیر کارآفرینی است. اجرای تغییرات موردنیاز مستلزم وجود منابع مالی و انعطافپذیری نیروی انسانی خواهد بود و باید از قبل مدنظر قرار داده شده باشد.
۵ روش مناسب برای کارآفرینانی که معمولاً سرشان شلوغ است و نمیتوانند از برنامهریزیهای فعلی سودی ببرند، نام ببریم. قبل از توضیح درباره روشها، بهتر است بدانید یک کارآفرین با این روشها میتواند کارهای روزمره خود را زمانبندی کند و بهاندازهای که ممکن است، بهرهوری خود را بالا ببرد.
هرروز صبح یک روال ثابت را طی کنید
داشتن یک روال ثابت صبحگاهی بسیار مهم است. بهتر است وقتیکه از خواب بیدار میشوید یک روال ثابت را طی کنید. موفقترین افراد هر روز صبح یک روال ثابت را میگذراندند و بهندرت از آن خارج میشدند. ریچارد برانسون (کارآفرین و سرمایهگذار بریتانیایی) در مورد روال صبحگاهی خود بسیار حساس بود و آن را رعایت میکرد؛ با این اوصاف نگاهی به زندگی موفق او بیندازید تا تأثیر این عادت خوب را ببینید. هرروز صبح هر کاری که میخواهید، انجام دهید؛ این کار میتواند خواندن یک کتاب، آشپزی یا هر کار دیگری باشد، فقط سعی کنید انجام این روال را هر روز بهطور منظم حفظ کنید.
کارهای سخت را بهجای به تعویق انداختن، همیشه در اولویت قرار دهید
اغلب افراد وسوسه میشوند ابتدا به سراغ کارهای بیاهمیت و آسان بروند، سپس خود را درگیر کارهای سختتر کنند. ولی یک کارآفرین موفق همیشه به دنبال این است که انجام کارهای سختتر را در اولویت خود قرار دهد. خوبی این روش چیست؟ با این کار شما وقتی به سراغ کارهای سخت میروید که بیشترین انرژی و انگیزه را دارید و ذهنتان درگیر کارهای کماهمیت نیست. یک لیست اولویت داشته باشید و از مهمترین کارها شروع کنید.
برنامه زمانی خود را بهصورت متعادل فشردهسازی کنید
هر کارآفرین میداند که فرسودگی شغلی یک موضوع جدی است. آنها با وجود اینکه برنامهی روزانه شلوغی دارند، تلاش میکنند بیش از کشش خود کار نکنند یا حداقل در این مورد سعی خود را میکنند. تغییر مکان زیاد برای جلسات متوالی یا تعویض کارها میتواند روحیه یک کارآفرین را دگرگون کند و بهرهوری او را بهصورت محسوسی کاهش دهد. دربارهی کارهای روزانه خود واقعبینانه عمل کنید و خود را بیشازحد درگیر کار نکنید؛ چون ممکن است این رفتار نتیجه عکس بدهد. بهتر است بدانید که در راه اندازی کسب و کار خود نمیتوانیم ابرقهرمان باشیم.
در موقعیتهای استرسزا، یکزمان ریکاوری به خود بدهید
زمانی که استرس زیاد وارد زندگی یک کارآفرین میشود، برای او نقش سم را ایفا خواهد کرد. استرس کم خیلی هم بد نیست و باعث هوشیاری و افزایش تمرکز شما بر یک موضوع خاص میشود، ولی وقتی این فشار روانی زیاد شود، قضیه فرق خواهد کرد. استرس کاری زیاد بر سلامت شما تأثیر خواهد گذاشت و باعث میشود کنترل و توانایی خود را برای تمرکز کردن بر یک موضوع از دست بدهید. یک کارآفرین موفق میداند که در چنین زمانی باید به خود وقت کافی برای ریکاوری بدهد تا توانایی و تمرکز را دوباره به دست بیاورد. در اینچنین شرایطی، با کمی راه رفتن یا ورزش کردن میتوانید روحیهی خود را بهتر کنید. همچنین با پرداختن به یک کار دیگر هم میتوانید تجدید قوا کنید و از شرایط استرسزا خارج شوید.
روزهای کاری را مرور کنید و از موفقیتها خوشحال شوید
افراد موفق بهخوبی میدانند که نگاه کردن به کارهای انجامشده در یک روز و موفقیتهای پیشآمده، چقدر به آنها احساس خوشایندی میدهد. این عمل احساس غرور و افتخار و قدردانی را بهعنوان یک پاداش برای انجام صحیح یک کار خوب، برای آنها به ارمغان میآورد. این یادآوری باعث ایجاد ارتباط مثبت بین شما و کار سخت روزانهتان میشود. همچنین به شما این انگیزه را میدهد تا در همان مسیر پیشروی کنید. این یادآوری به شما کمک میکند بر کارهای خود تمرکز کنید و بهرهوری را تا حد امکان افزایش دهید.
به عنوان یک کارآفرین چگونه برنامه ریزی کارآفرینی کنید؟
زمان، ابزار گرانقیمتی است، به خصوص وقتی که صاحب یک کسب و کار کوچک هستید و احساس میکنید کارهای زیادی باید انجام دهید.
کارهایی که برای کسب و کار خود انجام میدهید مزیتهای نامحسوسی دارند، ولی برای سایر کارهای باارزش مثل شبکهبندی، ایجاد مهارت، تعامل با کارکنان، و اوقات فراغت هم باید وقت بگذارید. ممکن است این روال برای همهی افراد مناسب نباشد، ولی وقتی صاحب یک کسب و کار کوچک هستید، با یک برنامهی ساده میتوانید خودتان را به خوبی با این روال تطبیق دهید. این برنامهِ ساده به این صورت است:
ساعت ۶ صبح: بیدار شوید، لباس ورزشی خود را بپوشید، و ورزش کنید.
ورزش کردن در اوایل صبح قبل از صبحانه، علاوه بر اینکه سلامتی شما را تامین میکند باعث میشود انرژی بیشتری هم پیدا کنید.
ساعت ۶:۴۵ صبح: برای روزی که پیشرو دارید آماده شوید.
یک دوش بگیرید، صبحانهِی سالم بخورید، مسئولیتهای خانوادگی را انجام دهید، و افراد خانواده را به جایی که باید بروند برسانید.
ساعت ۸:۳۰ صبح: مهمترین کارها را انجام دهید.
اولین کاری که در روز کاری باید انجام دهید این است که بر اولویتهای روزانهی خود که باید برای کسب و کارتان انجام دهید تمرکز نمایید.
ساعت ۱۲:۳۰ ظهر: با دیگران ناهار میل کنید.
هر کسب و کاری به افراد وابسته است و شما باید یک ناهار متعادل بخورید تا انرژی خود را حفظ کنید. از وقت ناهار خود برای تحکیم روابط خود با افرادی که میشناسید یا افرادی که میخواهید آنها را بهتر بشناسید استفاده کنید، حال فرقی نمیکند که این افراد کارمند باشند یا افرادی خارج از کسب و کار شما.
ساعت ۱:۳۰ بعد از ظهر: خودتان یا کسب و کارتان را رشد دهید.
این یعنی یک مهارت جدید یاد بگیرید، در مورد آنچه که در حال حاضر میدانید سعی کنید چیزهای بیشتری بیاموزید، یا پروژهها و کارهای جدیدی را که میتوانید از عهدهشان برآیید قبول کنید.
ساعت ۲:۳۰ بعد از ظهر: بیشتر در معرض دید باشید.
در حال حاضر ممکن است از رسانههای اجتماعی کمک بگیرید، ولی کارآفرین و صاحب هر کسب و کار کوچک باید به این فکر کند که بقیهی افراد در سراسر دنیا در مورد او چه تصوری دارند. با روشهایی مثل مشاوره و تعامل با دیگران، میتوانید ارتباطات حرفهای خود با افراد خارج از کسب و کار را تقویت کنید.
ساعت ۳:۳۰ بعد از ظهر: پیادهروی کنید.
در اوقات استراحت وسط ظهر، کمی آفتاب بگیرید و ورزش کنید تا سطح هوشیاری و انرژی خود را افزایش دهید.
ساعت ۴ بعد از ظهر: این زمان را خالی بگذارید.
در طول روز ممکن است کارهای متفرقهای پیش بیاید که برای بررسی آنها هم باید وقت گذاشت. این ساعت را خالی بگذارید تا به این امور متفرقه بپردازید.
ساعت ۵ بعد از ظهر: برنامهریزی برای کارهای پیشرو
سه اولویت برتر خود را برای روز بعد مشخص کرده و در صورت لزوم همه چیز را مجددا ترتیببندی نمایید. یا اگر برنامهریزی میکنید که کاری را عصر انجام دهید، از قبل استراتژی خود را تعیین کنید تا بتوانید آن را به طور کارآمدی انجام دهید.
ساعت ۶ بعد از ظهر: کار را تعطیل کنید.
در ساعات شخصی خود نباید هیچ کاری انجام دهید. در این زمان میتوانید وقت خود را با خانواده یا دوستان خود سپری کنید یا خودتان به تنهایی استراحت نمایید.
ساعت ۸:۳۰ بعد از ظهر: کار خود با سیستم را جمعبندی کرده و به پایان برسانید.
برخی صاحبان کسب و کارهای کوچک و به طور کلی افرادی که کار میکنند، به سختی میتوانند بعد از ساعت کاری، کار خود با سیستم را به پایان برسانند و از سیستم دست بکشند. یک ساعت هم به جمعبندی کارها و تفکر خلاق، یا مطالعهی کاری اختصاص دهید.
ساعت ۹:۳۰ بعد از ظهر: کامپیوتر خود را خاموش کنید.
لپتاپ را خاموش کرده، تلفن را زمین بگذارید و قبل از اینکه بخوابید مدتی را هم به کارهای شخصی خود اختصاص دهید.
ساعت ۱۱ بعد از ظهر: بخوابید.
مدت زمان خواب در افراد متفاوت است، ولی در آغاز کار بهتر است هفت ساعت بخوابید.
اولین قدم برای استفاده بهینه از فرصت و اوقات با ارزش عمر، داشتن یک برنامه کارآمد و صحیح است. به همین منظور در سه بخش اصول برنامه ریزی، روش نوشتن برنامه و آسیب شناسی برنامه ریزی را مطرح می کنیم. امید است که با آگاهی و عمل به این اصول و با توکل بر خداوند منان، آینده موفقی را برای خودتان رقم بزنید؛
اولین قدم برای استفاده بهینه از فرصت و اوقات با ارزش عمر، داشتن یک برنامه کارآمد و صحیح است. به همین منظور در سه بخش اصول برنامه ریزی کارآفرینی ، روش نوشتن برنامه و آسیب شناسی برنامه ریزی را مطرح می کنیم. امید است که با آگاهی و عمل به این اصول و با توکل بر خداوند منان، آینده موفقی را برای خودتان رقم بزنید:
اصول ببرنامه ریزی کارآفرینی :
۱- تعیین هدف: هدف ها دو قسمند: الف. گاهی کلی اند (مثل رضای خدا، خدمت به مردم، بالا رفتن سطح آگاهی و امثال آن) و گاهی جزئی اند (مثل تخصص در یک رشته خاص، مطالعه یک کتاب، نوشتن مقاله یا امثال آن. لازم است هر دو هدف را مشخص کنید؛ یعنی همان طور که یک هدف کلی در نظر دارید، اهداف جزئی را هم دقیقا مشخص کنید و هر دو را محور فعالیت هایتان قرار دهید.
۲- تشخیص نیازها و کاستی ها: باید خواست ها و احتیاجات اساسى خود را در زمینه ای که قصد دارید برای آن برنامه ریزی کنید شناسایی کنید. (به عنوان مثال: در یک مقطع مشخص، چه درسى را باید مطالعه کرد.)
۳- تعیین زمان لازم: فرصت ها و اوقاتى که باید صرف تحقق اهداف برنامه شود را باید مشخص کرد تا در نهایت معلوم شود چقدر زمان در هر روز یا هفته به آن موضوع اختصاص خواهد یافت. (به عنوان مثال اگر قرار باشد یک کتاب ۳۰۰ صفحه ای در طول یک ماه خوانده شود لازم است حداقل روزی ۱۱ صفحه از کتاب مطالعه شود و این نیاز به حداقل یک ساعت وقت دارد.)
۴- داشتن اهداف کوتاه مدت و بلند مدت: یکی از نکات مهم در امر برنامه ریزی داشتن اهداف کوتاه مدت و بلند مدت می باشد؛ چرا که اگر تمام اهداف بلند مدت باشند احتمال اینکه شما با گذر زمان دچار خستگی و نا امیدی گردید زیاد است، اما اگر اهداف کوتاه مدت و میان مدت نیز در نظرتان باشد بعد از مدت کوتاهی با رسیدن به اهداف کوتاه مدت بسیار تقویت گردیده و آن را پاداشی برای زحمات تان در نظر گرفته و با قوت و قدرت بیشتری برنامه هایتان را دنبال خواهید کرد.
۵- طبقه بندی اهداف بر اساس اولویت: کارهایی را که می خواهید انجام دهید، برحسب اولویت ها و میزان اضطرار و اهمیت آن، طبقه بندی کنید. بهترین زمان ها و اوقات را برای مهم ترین کارها قرار دهید. در این صورت اگر وقت کم داشته باشید و یا به هر دلیل نتوانید به همه اهداف و کارهایتان برسید، مطمئن هستید که اهداف و برنامه های اصلی را انجام خواهید داد.
۶- داشتن تنوع در برنامه: بر اساس روایات هر مسلمانی باید در زندگی خود طبق یک برنامه منظم به هر سه بخش دین (عبادات و کسب علم و معرفت دینی و …)، وظایف و مسولیت ها (مانند درس خواندن دانشجویان) و استراحت ها و خوشی ها (مانند دیدارها، دوستی ها و …) بپردازد. این تنوع در برنامه مانع خستگی و دلزدگی می گردد و کارهای دنیایی و اخروی را همزمان به پیش می برد.
۷- تناسب با توانمندی: برنامه باید در حد توان باشد و از حد تعادل خارج نشود. اگر شما در برنامه روزانه ۱۸ ساعت کار و تلاش داشته باشید با شکست مواجه خواهید شد.
۸- انعطاف پذیری: روحیه انعطاف پذیری را در خود تقویت کنید یعنی در عین حال که باید فردی منظم و دقیق باشید و کارهای خود ر ا بر اساس برنامه انجام دهید همواره به این نکته توجه کنید که همه شرایط و زوایای کار در میدان دید و شناخت ما نیست. چه بسا اموری در تحقق یا عدم تحقق قسمتی از برنامه موثر است، ولی از دید ما مخفی است یا کنترل و تغییر آن در دست ما نیست و به وسیله محیط به ما تحمیل یا از ما دریغ می شود. در نتیجه همیشه آمادگی برای هرگونه تغییر و تاخیر در برنامه را داشته باشید و از این موضوع نگران و نا امید نشوید. شما نباید برنامه را طوری تنظیم کنید که جای هیچ گونه تغییری در آن نباشد و یا این که زمان ها را به گونه ای تنظیم کنید که حتی یک حادثه ی غیر مترقبه کوچک، مثل برخورد با یک دوست قدیمی و چند دقیقه احوالپرسی با او شما را از برنامه عقب بیاندازد، بلکه برای هر کاری احتمال حذف شدن و یا جابجایی و یا کم و زیاد شدن زمان انجام را پیش بینی کنید.
۹- عدم ایده آل نگری: ایده آل نگر و مطلق گرا نباشید، یعنی نخواسته باشید تمام خواسته ها و آرزوهایتان فوری و به شکل کامل و تمام برآورده شود هر چند در راه به دست آوردن آن تلاش می کنید. در نظر نگرفتن واقعیات برنامه را با شکست مواجه می کند.
۱۰- بازخورد گرفتن و بررسی برنامه: پس از اجرا به ارزیابى فعالیت هاى انجام شده بپردازید تا میزان دسترسى به اهداف مشخص شود و میزان عدم موفقیت در رسیدن به برنامه را نیز معلوم نمایید. این مرحله که تحت عنوان بازخورد (Feedback) نامیده مى شود، فرصتى به شما مى بخشد تا بتوانید عوامل ناکامى احتمالى را نیز بشناسید و از بروز مجدد آن در برنامه مورد نظر پیشگیرى نمایید.
روش تنظیم برنامه ریزی کارآفرینی :
به منظور داشتن یک برنامه منظم در برنامه ریزی کارآفرینی ، لازم است برنامه خود را مکتوب کنید و یک نسخه از آن را همیشه همراه خود داشته باشید. برای نوشتن برنامه می توانید جدولى تهیه نمایید و ساعات شبانه روز را در ستون افقی و ایام هفته را در ستون عمودی یادداشت کرده و براى هر ساعتى در هر روز از ایام هفته کار و برنامه مناسب را در آن یادداشت نمایید.
ساعاتی را که در طول روز باید به مطالعه اختصاص دهید مشخص کنید و حتی اگر می توانید مشخص کنید که در هر ساعت چه کتابی را مطالعه می کنید.
چه ساعتى از خواب بیدار شوید؟ شبها چه ساعتی بخوابید؟ همچنین اگر اهل خواب روزانه هستید ساعت آن را در برنامه معلوم کنید.
زمانی را به کارهای دینی مانند نماز و مطالعه و یا گوش دادن و پرسیدن معارف و احکام دین اختصاص دهید.
سعی کنید حتما برنامه را طوری بنویسید که هنگام نماز به راحتی به نماز اول وقت برسید که این خود تضمینی برای صحت و موفقیت برنامه است.
زمان خاصی را در هر روز برای ورزش قرار دهید. اگر تفریح خاصی دارید که خستگی را از شما می گیرد و روحیه شما را شاد می کند می توانید زمانی را برای آن در نظر بگیرید.
زمان رسیدگی به امور زندگی شخصی و خانوادگی مانند خرید، مهمانی، مسافرت و … را نیز در برنامه مشخص کنید.
به هر حال نباید اگر یک برنامه درسی تنظیم می کنید به این صورت عمل کنید که تمام وقت ها را به مطالعه اختصاص دهید و از کارهای دیگر باز بمانید.
آسب شناسی برنامه ریزی کارآفرینی :
آگاهی از خطرات احتمالی که برنامه را تهدید می کند سبب می گردد که شما به راحتی با آنها مقابله کنید و یا حتی از بروز آنها جلوگیری کنید؛ بنابراین دانستن آنها نه تنها مفید بلکه ضروری است. در ادامه به چند نمونه از آفاتی که ممکن است تأثیر برنامه ریزى را کم کند و برنامه را با شکست مواجه کند اشاره می کنیم:
فقدان تلاش و پشتکار: گاهی اوقات انسان به صرف داشتن برنامه، توقع موفقیت و دستیابی به اهداف را دارد در حالی که داشتن برنامه ای مناسب، گام اول برای موفقیت می باشد و رسیدن به اهداف مورد نظر در برنامه نیاز به تلاش و پشتکار دارد و هر عاملی که مانع این تلاش باشد در واقع عاملی برای شکست می باشد.
نا امیدی: شاید در ابتداى فعالیت به همه موارد مورد نظر دست نیافته و دلسرد شوید. در این حالت بهترین راه بررسی دوباره برنامه و میزان تلاشتان، برای پیدا کردن مشکل و راه حل آن است.
عدم سازگاری با برنامه: منظور از اولویت بندی در اصول برنامه ریزی این است که انسان بخاطر محدود بودن منابع و کمی وقت نمی تواند به تمام آنچه که می خواهد برسد. بی تردید عمل به برنامه، مستلزم چشم پوشى از برخى فرصت هاى فراغت، سرگرمى ها و تفریحات خارج از برنامه مى باشد، در این صورت باید خود را سازگار با برنامه نمایید تا بتوانید به نتیجه مطلوبى دست یابید.
کند پیش رفتن برنامه: ممکن است در ابتدا، برنامه ریزى با کندى مواجه شود ولى در جریان عمل به برنامه به آن عادت مى کنید و به مرور زمان جزء شخصیتتان مى شود.
نداشتن نگاه واقع بینانه: نداشتن نگاه واقع بینانه به توانمندی ها و محدودیت ها و به کاستى ها و ضعف هاى موجود در فرد سبب می شود که برنامه به گونه ای غیر واقعی طراحی گردد و چنین برنامه ای در عمل با شکست مواجه خواهد شد. به عنوان مثال اگر فردی توانایی روزی ده ساعت مطالعه را ندارد و بدون در نظر گرفتن این موضوع برنامه ای طراحی کرده است به احتمال زیاد شکست خواهد خورد.
خلاصه برنامه ریزی کارآفرینی
اگر پس از برنامه ریزی کارآفرینی در اجرای برنامه ها به طور کامل موفق نشدید، نا امید نشوید و مطمئن باشید که به لطف الهی، و بازنگری و آسیب شناسی برنامه، به زودی موفق خواهید شد. و اگر با توکل بر خداوند در انجام آنها موفق شدید، به خودتان پاداش بدهید، به خود تبریک بگوید و شکر گزاری نموده، توفیق بیشتر را از خداوند متعال مسألت دارید.
درباره داود ستوده راد
فریلنسر ، داود ستوده راد هستم که به صورت حرفه ای در زمینه دیجیتال مارکتینگ فعالیت می کنم. متخصص در طراحی و بهینه سازی سایت و مشاور در کسب و کار اینترنتی و استارت آپ ها هستم.
نوشتههای بیشتر از داود ستوده راد
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.