تدوین تقویم محتوا چگونه است ؟
چرا باید از تقویم محتوایی استفاده کنیم؟ استفاده از تقویم محتوایی میتواند برای مدیریت و برنامهریزی بهتر محتوا در وبسایت یا رسانههای اجتماعی کمک کند. این ابزار به شما اجازه میدهد تا موضوعات و محتواهای مختلف را برنامهریزی و زمانبندی کنید، به طوری که بتوانید از تنوع و تعامل بیشتر با مخاطبان خود بهرهبرداری کنید. همچنین، با استفاده از تقویم محتوایی میتوانید بهترین زمانها را برای انتشار محتواهای خود انتخاب کنید و بر اساس تحلیلهای دقیق و استراتژیک بهترین رویکردها را برای رسیدن به مخاطبان خود پیدا کنید.
نمایش فهرست این آموزش :
- تقویم محتوایی: کلید موفقیت در برنامه ریزی محتوا
- ۱۰ گام اصلی برای تدوین تقویم محتوا
- ۱. از طریق مشورت با اعضای تیم، نوع و میزان محتوای موردنیاز را تعیین کنید
- ۲. برای پُر کردن تقویم محتوا، استراتژیهای بازاریابی را با اهداف تجاری همراستا کنید
- ۳. از محتوای موجود برای دسترسی بهتر به مخاطبان، به بهترین شکل ممکن استفاده کنید
- ۴. فراوانی یا میزان تکرار هر نوع از محتوا را تعیین کنید
- ۵. یک ابزار مناسب برای تقویم محتوا انتخاب کنید
- ۶. ستونهای اصلی و ضروری را در تقویم محتوا ایجاد کنید
- ۷. موضوعات محتوا را با همفکری اعضای تیم، نهایی کنید
- ۸. برای هر بخش از روند کار تولید محتوا، برنامهریزی کنید
- ۹. نظارت و بهروزرسانی مستمر برای حصول بهترین نتایج را از یاد نبرید
- ۱۰. فضای لازم را برای محتوای فوری و شرایط خاص، در نظر بگیرید
- اضافه کردن آیتم به تقویم تولید محتوا
- هر بخش از فرآیند تولید را برنامه ریزی کنید
- در تقویم محتوایی، به جز پستهای وبلاگ موارد دیگر را برنامهریزی کنید
- از قیف بازاریابی محتوا غافل نشوید
- مرحله پنجم: مسئولیت افراد تیم محتوای خود را مشخص کنید
- تجزیه و تحلیل محتوا
- عوامل موفقیت تقویم تولید محتوا
- ایجاد یک تقویم ویرایشی
- اجزای تقویم محتوا چه چیزهایی هستند؟
تقویم محتوایی: کلید موفقیت در برنامه ریزی محتوا
استفاده از تقویم محتوایی برای برنامه ریزی محتوا یک راهکار بسیار موثر و کارآمد است. این ابزار به شما کمک می کند تا به طور مرتب و منظم محتواهایتان را منتشر کنید و همچنین از تکرار و اشباع در محتوا جلوگیری کنید. با استفاده از تقویم محتوایی می توانید تمام ایده ها و مطالب خود را مستند کنید و زمانبندی درستی برای انتشار آنها تعیین کنید. به این ترتیب به طور مداوم محتوا جدید ایجاد می کنید و برای مخاطبانتان همیشه جذاب و جدید باقی می مانید.
استفاده از تقویم محتوایی میتواند برای هر شرکت، وبسایت یا کسب و کاری که دارای استراتژی بازاریابی محتوا است، بسیار مفید واقع شود. تقویم محتوایی به ما کمک میکند تا به صورت ساختاری روند انتشار محتوا را برنامهریزی کنیم و همچنین موضوعات و اهداف مشخصی را در نظر بگیریم. با استفاده از تقویم محتوایی، میتوانیم بهترین زمان انتشار محتوا را تعیین کنیم و همچنین مطمئن شویم که همه اهداف ما در برنامه ریزی محتوا در نظر گرفته شدهاند.
تقویم محتوایی یک ابزار استراتژیک است که به شرکتها کمک میکند تا برنامهریزی محتوای خود را برای مدت زمانی مشخص انجام دهند. این تقویم شامل لیستی از محتواهایی است که باید در طول سال ساخته و انتشار داده شوند، همچنین مدت زمان و زمانبندی انتشار هر محتوا را نیز شامل میشود. با استفاده از تقویم محتوایی، شرکتها میتوانند برنامهریزی مناسبی برای ایجاد و توزیع محتوای خود داشته باشند و از ایجاد محتوا به صورت تصادفی جلوگیری کنند.
۱۰ گام اصلی برای تدوین تقویم محتوا
تقویم محتوا، به رشتهای شباهت دارد که قطعات محتوا را به یکدیگر پیوند داده و دانههایی پراکنده و مجزا را به گردنبندی زیبا تبدیل میکند. گردنبندی که بهواسطه آن میتوانید از سایر رقبایتان متمایز شوید. با توجه به اهمیت موضوع، میخواهیم روش ساخت تقویم محتوا را در قالب یک فرایند ساده و مؤثرِ دهمرحلهای، قدم به قدم بررسی کنیم:
۱. از طریق مشورت با اعضای تیم، نوع و میزان محتوای موردنیاز را تعیین کنید
تیم تولید محتوای شما باید شامل افرادی مثل طراحان گرافیک، ویراستاران، نویسندگان و متخصصان توزیع محتوا باشد. باید بررسی کنید و ببینید هر یک از آنها بهطور روزانه، هفتگی یا ماهانه، بدون آنکه به کیفیت کارشان لطمهای وارد شود، چقدر میتوانند محتوا خلق کنند؟ غیر از تولیدکنندگان محتوا و افرادی که عهدهدار وظیفهی توزیع آن هستند، داشتن متخصصانی که در زمینهی انتخاب موضوع هم مهارت زیادی دارند، بسیار مهم است. اگرچه این افراد مستقیماً در فرایند تولید محتوا دخالت نمیکنند اما میتوانند دیدگاههای ارزشمندی را در مورد طیف متنوعی از موضوعات مرتبط و درعینحال استراتژیک ارائه دهند.
۲. برای پُر کردن تقویم محتوا، استراتژیهای بازاریابی را با اهداف تجاری همراستا کنید
تقویم محتوا باید با اهداف کسبوکارتان همسو باشد. بنابراین تقویمی که ایجاد میکنید باید موضوعات و ایدههایی را که میتوانند پلی بهسوی تحقق اهدافتان باشند، پوشش دهد. بهعنوانمثال، شما میتوانید با تولید قطعات محتواییِ مناسب و زمانبندی آنها در تقویم برای انتشار، جایگاههای بهتری را در صفحه نتایج موتورهای جستجو کسب کنید. برای این منظور، باید نگارش و انتشار مقالات و پستهای وبلاگی باکیفیت، آموزنده و جذاب را با محوریت کلیدواژههای مهم در دستور کار قرار دهید تا موتورهای جستجو مخصوصاً گوگل، محتوایتان را مرتبط و باارزش تلقی کنند. شما باید برای رساندن محتوای درست به مخاطبان درست آن هم در زمان درست، برنامه ویژهای داشته باشید.
گاهی ممکن است بخواهید محتوایتان را با جهتگیری گروه خاصی از مخاطبان، تولید و منتشر کنید تا بتوانید سرنخهای فروش جدیدی برای خودتان ایجاد نمایید. در این مواقع، خلق محتوای مفید در قالب کتابهای الکترونیکی یا وایتپیپرها که به عمق موضوعات میپردازند و به شکلی تخصصی، روی حلوفصل مسائل و دغدغههای مخاطبان هدف متمرکز هستند، میتواند ایده خوبی باشد. سپس میتوانید یک CTA (دعوت به اقدام) ترغیبکننده را روی وبسایتتان قرار دهید تا کاربران علاقهمند، اطلاعات تماسشان را برای برقراری ارتباط، در اختیارتان قرار دهند.
بازاریابی محتوا، یکی از روشهای مؤثر تحقق اهداف شما بهعنوان رهبر یک کسبوکار است و ایجاد یک تقویم محتوا، کمکتان میکند که به تلاشهایتان در این زمینه، جهت، ثبات و عمق استراتژیک دهید.
۳. از محتوای موجود برای دسترسی بهتر به مخاطبان، به بهترین شکل ممکن استفاده کنید
از محتواهایی که قبلاً خلق و منتشر کردهاید، غافل نشوید زیرا میتوانید از آنها در راستای ایجاد ارزش بیشتر برای مخاطبان هدف، بهرهبرداری کنید. بهعنوانمثال، پستهای قدیمی وبلاگتان را میتوانید با افزودن جدیدترین اطلاعات، بهروز نموده و آنها را به یک وایتپیپر یا کتاب الکترونیکی تبدیل کنید. ارائههای کوتاه (Slide Decks یا Pitch Desks) را میتوانید با هدف ارتقای قابلیت تعاملی و فراخوانی، در قالب پستهای وبلاگی یا ویدئوهای جذاب منتشر کنید. ضمن اینکه گزارشهای مفصل و وایتپیپرها را نیز میتوان به چند بخش تقسیم نموده و از آنها برای خلق پستهای وبلاگی سریالی (دنبالهدار) استفاده کرد.
۴. فراوانی یا میزان تکرار هر نوع از محتوا را تعیین کنید
برای هر دورهی سهماهه، انتشار ۱۸ تا ۲۰ پست وبلاگی، مطلوب ارزیابی میشود. از بین این پستها میتوانید ۴، ۵ یا ۶ مطلب را بهعنوان پست مهمان، برای انتشار روی وبسایتهای معتبر دیگر انتخاب در نظر بگیرید. دو مطلب را در قالب محتوای طولانی (مطالعات موردی، وایتپیپر، کتاب الکترونیکی و …) ارائه دهید. یک سمینار آنلاین (وبینار) ترتیب دهید و برای تبلیغ آن، پستهای مختلفی در شبکههای اجتماعی منتشر کنید. البته یادتان باشد که فراوانی نوع محتوا با توجه بهاندازه کسبوکار و اهداف تجاری، از یک شرکت تا شرکت دیگر، متغیر است.
۵. یک ابزار مناسب برای تقویم محتوا انتخاب کنید
اگر در جستجوی یک ابزار ساده، رایگان و درعینحال کارآمد برای ساخت تقویم محتوا هستید، Google Sheets گزینهای ایدهآل است. برای کاربردهای انفرادی هم میتوانید Google Calendar را انتخاب کنید. استفاده از Microsoft Excel هم میتواند ایدهی خوبی باشد.
از نرمافزارهای بسیار مناسب برای استفاده در سطح سازمانی، Coschedule است که البته فریلنسرها و مشاوران هم میتوانند بهصورت انفرادی از قابلیتهای آن بهرهمند شوند. Loomly یک پلتفرم قدرتمند دیگر است که برای ایجاد پستهای وبلاگی و مدیریت شبکههای اجتماعی، یک راهنمای تعاملی کارآمد را در اختیارتان قرار میدهد.
۶. ستونهای اصلی و ضروری را در تقویم محتوا ایجاد کنید
تقویم محتوا باید شامل ستونهای اساسی زیر باشد:
- تاریخ انتشار
- نویسنده (نویسندگان)
- عنوان/ موضوع/ تیتر
- اهداف بازاریابی
- وضعیت (منتشرشده/ تائیدشده/ ویرایششده)
- سؤالاتی که باید توسط متخصصان موضوعی پاسخ داده شوند
- کلیدواژههای سئو
- دعوت به اقدام (CTA)
- اهداف انتشار
- سایر ملاحظات (توضیحات)
اطمینان حاصل کنید که همه اعضای تیم، فلسفهی وجودی و اهمیت هر یک از این ستونها را درک کردهاند.
۷. موضوعات محتوا را با همفکری اعضای تیم، نهایی کنید
یک تا دو ساعت را برای برگزاری یک جلسهی طوفان فکری، در نظر بگیرید و در این جلسه، مدتزمان مشخصی را به تعیین موضوع هر محتوا اختصاص دهید تا جلسه از چارچوب از پیش تعیینشده، خارج نشود. پس از حصول نتیجه، تقویم محتوا را با موضوعات نهایی و سایر جزئیات لازم، پُر کنید.
۸. برای هر بخش از روند کار تولید محتوا، برنامهریزی کنید
برای ارتقای کارایی و انسجام تقویم محتوا، صرفاً به وارد کردن عناوین مطالب مختلف و تاریخ انتشار آنها بسنده نکنید. شما باید برای هر مرحله از فرایند تولید محتوا هم برنامه ویژهای داشته باشید. چنین کاری، بالأخص در ارتباط با پروژههای بزرگ و پیچیده، اهمیت بسیاری زیادی دارد.
اگر قصد دارید قالبها و اَشکال مختلفی از محتوا را پیرامون یک موضوع واحد ایجاد کنید، باید این نکته را در تقویم محتوا ذکر کنید. اگر نوشتن یک پست وبلاگی، شامل چهار مرحلهی تحقیق درباره کلیدواژهها، ایجاد طرح کلی، نوشتن مطلب و افزودن تصویر است، هر یک از این مراحل را یادداشت کنید. این کار به افراد یا تیمهایی هم که روی مراحل مختلف پروژه کار میکنند، کمک زیادی میکند. پیشنهاد میشود نام فرد یا تیمی را هم که عهدهدار انجام هر یک از مراحل کار است، در تقویم محتوا درج کنید.
۹. نظارت و بهروزرسانی مستمر برای حصول بهترین نتایج را از یاد نبرید
تقویم محتوا چیزی نیست که یکبار آن را ایجاد و بعد هم فراموشش کنید! بلکه شما باید دائماً به مرور آن پرداخته و بر عملکرد محتواهای انتشاریافته نظارت داشته باشید. باید این محتواها را بهدقت بررسی کنید و ببینید آیا میتوان هر محتوا را برای ایجاد تعامل بهتر و جذب ترافیک بیشتر، بهسازی کرد یا نه؟ ضمن آنکه به دلیل اهمیت زیاد تازه نگه داشتن محتوا یا به عبارتی، تولید محتوای سبز، همواره باید مطالبتان را با افزودن قطعات محتوایی تازه و ارزشمند، بهروزرسانی کنید.
استفاده از ابزار گوگل آنالیتیکس به ارزیابی اثربخشی هر محتوا کمک زیادی میکند. این ابزار، قابلیتهای بسیار زیادی را در اختیارتان میگذارد و با استفاده از آن، میتوانید اقدامات زیادی انجام دهید. مثلاً میتوانید ببینید که آیا یک محتوا توانسته میزان نرخ پرش (Bounce Rate) را کاهش داده یا سرنخ فروش بیشتری ایجاد کند یا نه؟ یا هر محتوا در متقاعد کردن مخاطبان برای ثبتنام در خبرنامه یا بازدید از فروشگاه الکترونیکیتان، چقدر موفق بوده است؟ این ارزیابیها، اطلاعات بسیار ارزشمندی برایتان فراهم میکنند تا بتوانید در استراتژی و تقویم محتوا، متناسب با شرایط، تغییرات مطلوبی ایجاد کنید.
۱۰. فضای لازم را برای محتوای فوری و شرایط خاص، در نظر بگیرید
تقویم محتوا یک برنامهی زمانی خشک نیست. این تقویم باید به اندازهی کافی انعطافپذیر باشد و بتواند نیازهای فوری را در ارتباط با محتواهای خاص، برآورده کند. همکاری با سایر رهبران صنعت یا پیدایش ناگهانی یک روند یا پدیده مهم از مواردی هستند که انتشار خارج از برنامهی یک محتوای ویژه روی وبلاگ یا ارسال مطلب بهعنوان پست میهمان را به یک ضرورت تبدیل میکنند. بنابراین همواره از وجود زمان و منابع کافی برای مواجهه با چنین موقعیتهایی و استفادهی بهینه از آنها، اطمینان حاصل کنید.
اضافه کردن آیتم به تقویم تولید محتوا
در واقع اگر شما تا به حال این کار را انجام نداده باشید، ایجاد تقویم محتوا میتواند کار خسته کنندهای باشد. اما به محض اینکه برای بار اول همه چیز را سازماندهی کنید، خواهید دید که تقویم محتوایی میتواند چقدر مفید واقع شود.
در زیر مراحل تنظیم تقویم محتوا را بر روی هر پلت فرم آموزش دادهایم:
مرحله #۱: یک لیست از ایده های تولید محتوا درست کنید. اگر عنوانهای مختلف را بنویسید، به شما کمک میکند که آن طور دوست دارید آنها را دستهبندی کنید، اما اگر نخواستید دستهبندی کنید نیز موردی ندارد، میتوانید فقط آنها را لیست کنید.
مرحله #۲: بر روی تعداد انتشار در ماه تصمیم بگیرید. این تکرار، به استراتژی محتوای شما بستگی دارد. اگر شما دارید تقویم محتوا برای شبکههای اجتماعی درست میکنید، ممکن است بخواهید روزانه چندین پست انتشار دهید. اما اگر وبلاگ دارید، ممکن است ۳-۴ پست در ماه انتشار دهید.
اگر از اکسل استفاده میکنید، میتوانید در تبهای مختلف اطلاعات با جزئیات بیشتری را وارد کنید، برای مثال “ماهانه یا هفتگی” یا وبلاگ در مقابل لینکدین”.
مرحله #۳: از لیستی که برای ایدههای محتوا تهیه کرده بودید، مطابق با میزان تکراری که تعیین کردهاید برای پر کردن تاریخها استفاده کنید.
هر بخش از فرآیند تولید را برنامه ریزی کنید
بیشتر تقویم های محتوا فقط شامل عنوان مقاله یا پست و تاریخ انتشار آنها است. که برای برخی از انواع محتواها مانند Case study ها خوب است. اما اگر میخواهید پروژههای بزرگتر و پیچیدهتر را برنامهریزی کنید، ممکن است بخواهید تمام فرایندها را در تقویم محتوایی خود ذکر کنید.
برای مثال، ممکن است شما بخواهید از تحقیق خاصی در مقالهای از وبلاگ خود استفاده کنید یا تولید محتوای اینستاگرام داشته باشید: برخلاف یک مقاله یا پست عادی، محتواهایی که بر اساس تحقیق باشند، کار بیشتر و همچنین افراد بیشتری را میطلبد که بر روی آن تمرکز کنند. در واقع به این صورت است که شما نمیتوانید یک کار را شروع کنید بدون این که کار قبلی ۱۰۰% تمام شده باشد.
مثلاً، ممکن است شما بخواهید از یک ویدئو دریکی از مقالات خود استفاده کنید و فردی مسئولیت ادیت آن را بر عهده دارد. تا زمانی که شما ویدئو را ضبط نکرده باشید، آن فرد نمیتواند آن را ادیت کند.
و یا فرض کنید که میخواهید از یک نمودار در یکی از تحقیقات خود استفاده کنید. مشخصاً، تا زمانی که هیچ دادهای نداشته باشید، نمیتوانید این نمودارها را تکمیل کنید. بنابراین، جمع آوری و آنالیز دادهها، باید قبل از طراحی برنامهریزی شوند.
انجام این کار به خصوص در زمانی که شما با یک تیم کار میکنید، بسیار اهمیت دارد. به کمک تیم، شما افراد مختلفی را دارید که هر کدام بر روی ایجاد بخشی از محتوا تمرکز دارند. اگر تاریخهای مهم را از قبل برنامهریزی کنید، کار شما با کیفیت بیشتر و سریعتر پیش خواهد رفت.
در زیر چگونگی انجام این کار را توضیح دادهایم:
مرحله #۱: لیست تمام محتواهایی که انتشار می دهید را یادداشت کنید. بیشتر اوقات ممکن است شما مقالات کوتاه را انتشار دهید اما زمانی که می خواهید case study های بزرگتر را انتشار دهید، جریان کار به طور کامل متفاوت خواهد بود. اگر از فرمتهای مختلف استفاده میکنید (مانند ویدئو یا پادکست)، آنها را نیز به لیست خود اضافه کنید.
مرحله #۲: هر یک از انواع محتواهایی که لیست کردهاید را به مراحل کوچکتر برای ایجاد آن تبدیل کنید. برای مثال، ایجاد یک پست وبلاگ برای من از ۴ مرحله تشکیل شده است: تحقیق کلمات کلیدی، پیدا کردن عنوان و سرتیترهای مهم، نوشتن محتوا و ویرایش آن.
در حالیکه برای تولید ویدئو فرآیند به این شکل است: پیدا کردن عنوان، نوشتن متن ویدئو، ضبط و درآخر ادیت ویدئو.
مرحله #۳: هر مرحله را در تقویم خود اضافه کنید. اگر با یک تیم کار میکنید، اسم هر فرد را که مسئول تکمیل کردن آن مرحله است را بنویسید یا با استفاده از نرم افزارهایی مانند Taskulu، میتوانید هر کار (task) را به شخص خاصی واگذار کنید.
در تقویم محتوایی، به جز پستهای وبلاگ موارد دیگر را برنامهریزی کنید
از تقویم محتوا میتوان برای موارد دیگری به جز برنامهریزی محتوا نیز استفاده کرد.
در اینجا به موارد دیگری که میتوانید در تقویم محتوایی خود اضافه کنید، اشاره کردهایم:
به روز رسانی محتوا: مهم است که محتواهای خود را به روز نگه دارید. بنابراین برای محتواهایی که ویرایش آنها آسان است، مثلا پست وبلاگ، شما میتوانید آنها را نیز به تقویم محتوایی خود اضافه کنید.
بررسی کلی سایت: گاهی اوقات، محتواهای قدیمی بیشتر از اینکه مفید باشند، میتوانند مضر واقع شوند. بریتنی مولر در یک تحقیق به این نتیجه رسید که از ایندکس خارج کردن ۷۵% از محتواهای سایت Moz، در حقیقت باعث افزیش ترافیک کلی سایت شده است.
برنامه ریزی برای تبلیغ محتوا: هر زمانی که شما میخواهید یک پست میهمان بنویسید، از رپورتاژ استفاده کنید یا هر برنامه دیگری برای سئو off-page خود داشتید، میتوانید آن را در تقویم محتوایی خود ذکر کنید.
از قیف بازاریابی محتوا غافل نشوید
بازاریابی محتوا، هنر تبدیل است. تبدیل خوانندگان به خریدار. این فرایند گام به گام و به آرامی اتفاق میافتد. شما باید در هر مرحله، با یک پیام مناسب در زمان مناسب، کاربران بالقوه سایت یا شبکههای اجتماعی خود را به خرید تشویق کنید. با کمک قیف بازاریابی محتوا میتوانید این کار را سادهتر انجام دهید.
قیف بازاریابی محتوا مفهومی است که نشان میدهد کاربران پس از آشنایی با یک برند تا خرید محصول از آن برند، چه مراحلی را طی میکنند.
در هر مرحله از قیف ما انواع خاصی از محتوا را نیاز داریم. هنگامی که تقویم محتوای خود را تهیه میکنید؛ باید از تمام سطوح قیف محتوا بنویسید تا فرایند تبدیل کاربران به خوبی انجام شود.
۱. آگاهی: بالاترین قسمت قیف
در اولین ارتباط فقط سعی کنید خوانندگان را از وجود برند خود آگاه کنید. اینجا افراد مطلقاً چیزی درباره برند شما نمیدانند. راستش را بخواهید هنوز علاقهای هم ندارند که بدانند. وگرنه هرروز باید زمان زیادی برای آشنایی با شرکتها بگذارند! در حالی که آنها نیازهای خودشان برایشان اهمیت دارد.
در این مرحله محتوای شما هم باید برای رفع نیازهای مخاطب نوشته شده باشد. محتوای شما باید آنها را به این نتیجه برساند که میتوانند [با راهحلهای صادقانهای که ارائه دادهاید] مشکل خود را حل کنند.
در واقع آنچه بیشترین اهمیت را دارد، جلب اعتماد افراد است. به این ترتیب توجه آنها به برند جلبشما میشود و میتوانند شما را به عنوان یک مشاور درستکار بپذیرند.
برخی از محتواهای پیشنهادی که در مرحله کشف استفاده میشود:
- پستهای وبلاگی
- پادکستها
- اینفوگرافیک
- پست شبکههای اجتماعی
- ویدیوهای آموزشی
- خبرنامه
- ایبوک و راهنماهای طولانی
۲. بررسی و ارزیابی: میانه قیف
این مرحله از قیف مرتبط با مشتریان بالقوه است. افرادی که قصد دارند محصول/خدماتی خریداری کنند ولی هنوز در حال بررسی هستند.
محتوایی که برای این افراد تولید میکنید، باید کم کم توجه آنها را به سمت محصولات شما بکشاند. در اینجا هدف این است به مخاطبان بگوییم اگرچه میتوانند با راهحلهای موجود مشکل خود را حل کنند، اما محصول شما هم این کار را با مزایای مناسبی انجام میدهد.
توجه داشته باشید در این مرحله مخاطبان هنوز به شما به عنوان فروشنده اعتماد ندارند. بنابراین باید غیر مستقیم از فروش محصولاتتان صحبت کنید. یعنی همانطور که گفتم فقط محتوایی تولید کنید که از وجود محصولات شما باخبر شوند. و تمایل پیدا کنند اطلاعات بیشتری درباره آن بدست بیاورند.
محتواهای زیر برای مشتریان بالقوه شما مناسب هستند:
- مطالعات موردی
- راهنمای محصول
- ویدیوهای نمونه
- فایلهای دانلودی نمونه
- ایمیل پیشنهاد محصول
- کد تخفیف
- وبینار
- ایونت
۳. تبدیل: پایینترین قسمت قیف
قسمت پایینی قیف بازاریابی محتوا، جذابترین بخش است. جایی که شما سعی میکنید مخاطبان را به مشتری تبدیل کنید.
در این مرحله به خوبی میدانیم افرادی که در قیف بازاریابی ما باقی ماندهاند، خریدار هستند. یعنی به محصول / خدماتی که ارائه میدهیم نیاز دارند. تنها کاری که باید انجام بدهیم این است که آنها را به خرید از سایت یا پیج خودمان متقاعد کنیم.
در اینجا محتوای شما باید به صورت یک پیشنهاد ارائه شود. پیشنهادی که نتوان آن را رد کرد. پس باید به خوبی مزایا و ویژگیهای آن را به شیوههای گوناگون بیان کنید. حتی کمی نسبت به رقبای خود خودخواهانه رفتار کنید.
البته در نظر داشته باشید علاوه بر بحث فروش، همچنان باید در نقش یک مشاور برای مخاطبان باقی بمانید و بتوانید به آنها کمک کنید مشکلات خود را حل کنند.
انوع محتواهایی که کاربران را به خرید مجاب میکند:
- نسخه نمایشی
- داستان مشتریان
- مشخصات
- مقایسه
- نقد و بررسی محصول
- توضیح شرایط فروش
مرحله پنجم: مسئولیت افراد تیم محتوای خود را مشخص کنید
ما تا به اینجا تمام پیش نیازهای ساخت تقویم محتوا را با موفقیت ایجاد کردیم. تنها کاری که الان باید انجام دهیم تقسیم وظایف بین اعضای تیم محتواست.
اول از همه بررسی کنید با منابع انسانی فعلی میتوانید استراتژی بازاریابی محتوایی خود را پیاده کنید یا نه. اگر کمبود منابع موجود روند دستیابی به اهداف را کُند میکند، نسبت به استخدام افراد جدید اقدام کنید.
نکته مهم در اینجا این است که دقیقاً بدانید به چه افرادی نیاز دارید. با منابع مالی موجود میتوانید چند نفر را به تیمتان اضافه کنید. آیا توانایی مدیریت آنها را دارید؟
با توجه به نیاز، بودجه و توانایی مدیریت خود میتوانید افراد زیر را به تیم محتوایتان اضافه کنید:
استراتژیست محتوا: استراتژیست محتوا وظیفه هدایت تیم برای اجرای این پلن را بر عهده دارد. او بهترین محتواها و کانالهای توزیع محتوا شناسایی میکند و همچنین روشهای تبدیل مشتریان را تعیین میکند.
نویسنده محتوا: خب این مورد واضح است. نویسندگان محتوا افرادی هستند که از دانش، خلاقیت و قدرت نویسندگی خود برای نوشتن محتواهای تاثیرگذار استفاده میکنند. آنها باید چشماندازهای استراتژی بازاریابی محتوا شرکت شما را در نظر بگیرند، و در نوشتههای خود اجرا کنند.
ویراستار: حتی بزرگترین نویسندگان دنیا هم نباید خودشان آثارشان را ویرایش کنند. دلیلش این است که وقتی محتوا نویس متنی را آماده میکند، چشمش به متن عادت دارد و نمیتواند مشکلات آن را به خوبی متوجه شود. ویراستاران در اینجا وظیفه دارند غلطهای املایی و دستوری متن را اصلاح کنند. یکی دیگر از وظایف ویراستار هماهنگی اعضای تیم است. آنها تقویم محتوا را تدوین میکنند و اطمینان پیدا میکنند همه مطالب به موقع منتشر میشوند.
متخصص سئو: این افراد با الگوریتم موتورهای جستجوگر آشنایی کامل دارند و میدانند چه محتوایی میتواند ورودی ارگانیک برایتان بیاورد. متخصص سئو بعد از بررسی نوشته، راهکارهایی برای بهینهسازی مقاله ارائه میدهد تا برای کلمات کلیدی مناسب رتبههای برتر را بدست بیاورد. البته شما میتوانید در هنگام استخدام نویسنده، افرادی را انتخاب کنید که توانایی نوشتن محتوای سئو شده را دارند.
گرافیست: تیمهای محتوایی که به طراحیهای بصری اختصاصی نیاز دارند، میتوانند یک طراح به تیم خود اضافه کنند. مطمئناً شما میتوانید با استفاده از ابزارهای رایگان، گرافیکهای خوبی ایجاد کنید. اما با این حال این گزینه هرگز نمیتواند جایگزین یک گرافیست ماهر باشد. گرافیستها وظیفه طراحی تصاویر و ویدیوهای سایت، وبلاگ، پستهای شبکههای اجتماعی، به علاوه طراحی اینفوگرافیک و کارهای چاپی مثل بروشور را برعهده دارند.
مدیر یا مسئول شبکههای اجتماعی: همانگونه که متخصصین سئو نحوه عملکرد موتورهای جستجو را میشناسند؛ مدیر سوشال با الگوریتمهای شبکههای اجتماعی آشنایی دارد. آنها میدانند چگونه میتوان در اینستاگرام، یوتیوب، لینکدین و سایر شبکهها، پیج شرکت را بین کاربران و الگوریتمها عزیز کنند.
اینها اشخاص اصلی برای تشکیل یک تیم بازاریابی محتوا بودند. در حالی یک فرد همه فن حریف میتواند به تنهایی بخش زیادی از کارهای این عناوین شغلی را پیش ببرد.
واقعاً لزومی ندارد شما برای همه این عناوین شغلی، یک نفر در تیم خود داشته باشید. معمولاً تیمهای بزرگ این کار را انجام میدهند. اما در تیمهای کوچک و استارتاپی وظایف بر اساس عنوان شغلی تقسیم نمیشوند. بلکه افراد میتوانند چندین نقش داشته باشند.
به هرحال چیزی که در نهایت اهمیت دارد این است که همه وظایف بین اعضای موجود تقسیم شوند. همه افراد تیم مسئولیتهای خود را بدانند. به این ترتیب قادر خواهید بود برنامه دقیقتری در تقویم محتوایی خود وارد کنید.
تجزیه و تحلیل محتوا
با قرار دادن زمان و تلاش (و تحقیق) در ۳ مقاله با فرم طولانی در هر هفته (بین ۱۲۰۰ و ۲۰۰۰ کلمه) شروع کنید.
۱- فرم دیگری از مقالات تولیدی وبلاگ را هر هفته بنویسید
این مقالات به عنوان یک کلید راهبرد ارتباطی شماست. بنابراین به آمار، مطالعات موردی و سایر تحقیقات بپردازید تا بتوانید وبلاگ نویسی خود را تا حد امکان جامع کنید. نه تنها این باعث میشود که محتوا برای خواننده شما ارزشمند باشد، بلکه شما را به عنوان یک منبع قابل اطمینان از اطلاعات خوب تبدیل میکند.
نکاتی که به شما توصیه میکنم:
- دادهها را از ۱ یا ۲ مقاله وبلاگ دیگر خود (یا آمار یا حقایق که در این هفته آموختهاید) کامل کنید
- یک SlideShare بصری جذاب را ایجاد کنید
- آن را با شرح مختصری در وبلاگ خود قرار دهید و آن را در کانالهای اجتماعی خود تبلیغ کنید
۲- محتوای خود را سندیکا کنید
چند بار در هفته، مقالات وبلاگ، نمایشهای infographics و SlideShare خود را به سایتهای بسیاری در سراسر وب پیوند دهید. این کمک میکند با پیوند (عالی برای جستجوگرها) ایجاد شود.
۳- تعداد مقالات
روزانه ۳ بار در وبلاگ های خود محتوا تاثیرگذار بگذارید. بازاریابی نفوذی اساسا تمرین دستیابی به رهبران تفکر آنلاین در صنعت شما و تشویق آنها به تبلیغ برند شما است.
سعی کنید روزانه ۲ تا ۳ محتوا برای وبلاگ بنویسید، نوشتن مشاهدات هوشمندانه، روشنگری، پرسشهای منطقی و یا حتی مخالفت با شیوهای آگاهانه و محترمانه میتواند بسیاری کمک کننده باشد.
۴- اینفوگرافیک روزانه و هفتگی ایجاد کنید
تغییر به سمت دید بصری، تولید محتواهای کوچکتر، روز به روز به خوبی در حال پیشرفت است. این بدان معنی نیست که شما به طور کامل از وبلاگ نویسی کنار میکشید، بلکه به این معنی است که شما میتوانید فتوشاپ را نیز یاد بگیرید. از آمار، نکات اصلی، مطالعات موردی و موارد جالبی که برای مقاله وبلاگ خود وارد کردهاید، استفاده کرده و آنها را به محتواهای دیدنی و جذابتر برای مخاطبان خود تبدیل کنید.
اینفوگرافیکها در بسیاری از موارد شایستهتر از مقالات طولانی است و دریافت بیشتر، تعبیه و تعامل به طور کلی بازدهی بیشتری دارد. البته، برای کسب و کارهای کوچک بدون طراح گرافیک، اینفوگرافیک میتواند سخت باشد. اما من از شما میخواهم با استفاده از نرم افزار طراحی رایگان (اگر شما نمیتوانید فتوشاپ، InDesign یا Adobe Illustrator را در اختیار داشته باشید) استفاده کنید.
۵- ای باکس ماهانه
کتابهای الکترونیکی محصول نهایی برای برنامه محتوای شما هستند. هنگامی که ۵ یا ۶ مقاله عالی وبلاگ را که در یک موضوع مشخص نوشته شدهاند را دارید، در یک کتاب الکترونیکی کامپایل کرده و سپس آن را در وب سایت خود قرار دهید. این کار را میتوان با پاورپوینت انجام داد، اما من انجام این کار را با InDesign توصیه میکنم تا محصول نهایی حرفهایتر شود و برای خوانندهها جذاب باشد. کتابهای الکترونیکی ارزشمند هستند. ارزشمندتر از هر مقاله وبلاگ، نمایش SlideShare و یا اطلاعاتی که تا کنون ایجاد کردهاید. آنها باید راهنمایی جامعی در مورد موضوع خود داشته باشند.
عوامل موفقیت تقویم تولید محتوا
فرقی نمیکند که شما تقویم تولید محتوای خود را در بازه های زمانی چند روزه یا چند ماهه برنامه ریزی کرده باشید، بازه زمانی در تقویم تولید محتوا بستگی به این دارد که پروژه محتوایی شما با چه سرعتی در حال حرکت است . با این حال میتوان چند کلید کلی برای موفقیت تقویم محتوا در نظر گرفت.
- بگذارید همه تقویم محتوای شما را ببینند، با اینکه بهتر است برنامه ریزی و جدول بندی تقویم تولید محتوا توسط یک نفر انجام شده و قابل ویرایش توسط دیگران نباشد، حداقل همه باید بدانند که تقویم محتوا کجا قرار گرفته و به آن دسترسی داشته باشند.
- در نظر داشته باشید که تقویم تولید محتوا یک سند است که با تغییر محتوای شما میتواند تغییر و رشد کند.
- هیچکس حق ندارد محتوای شما را تقویمبندی کند. میلیونها روش، نمونه و رویکرد در زمینه تقویمبندی محتوا وجود دارند. اما شما باید در صورت نیاز با رویکردها بازی کنید و عناصر را تغییر دهید. شما باید همیشه توانایی تغییر و اصلاح روش های برنامه ریزی خودتان را داشته باشید.
- یکی از راه های تولید محتوای با کیفیت ایده پردازی است ، بنابراین در تقویم تولید محتوای خود جایی برای ایده های نو ، خلاقیت های ناگهانی و موضوعات بدیعی که به ذهنتان میرسد باز بگذارید.
ایجاد یک تقویم ویرایشی
ایجاد یک تقویم یک روش محبوب برای سازماندهی تولید محتوای یک تیم است. این ابزار به بازاریابان محتوا کمک می کند محتوای آینده را برنامه ریزی کند و هر یک از مسئولان ایجاد محتوای سازگار را نگه دارند.
مهم است که یک تقویم را قبل از اینکه شما قلم را به کاغذ بگذارید تعیین کنید، زیرا دانستن چه مقدار از آنچه که شما نیاز دارید و زمانی که همه اعضای تیم شما به اولویت بندی پروژه ها کمک می کنند و وقت خود را به طور موثر صرف می کنند بسیار در موفقیت یک شرکت تاثیر گذار است.
اکثر تقویم ها به صورت ماهانه هستند، اما بسته به تعداد دفعات انتشار و تعداد نفرات تیم ، می توان تقویم های دقیق هفتگی یا حتی سه ماهه را برای برنامه ریزی تولید محتوا ایجاد کرد. تقویم محتوا می تواند شامل هر تعداد از فیلدها مانند نوع محتوا، عنوان، تاریخ انتشار، نویسنده، تماس به عمل و غیره باشد. نکته این است که تقویم باید یک ابزار مرکزی باشد که هر فردی در تیم بتواند به سرعت به آن دسترسی پیدا کند که چه محتوایی برای تولید دارد و وضعیت و تاریخ انتشار آن چه زمانیست.
اجزای تقویم محتوا چه چیزهایی هستند؟
یک تقویم محتوا بسته به اهدافی که در استراتژی محتوا تعریف شده است و همچنین، نوع محتوای درخواستیتان اجزای متفاوتی خواهد داشت. اما بهطور معمول، از اجزای زیر در همهی تقویمهای محتوایی استفاده میشود.
- عنوان محتوا
اولین جزء از هر تقویم، عناوینی است که قصد تولید آنها را داریم. عناوین شفاف و واضح به تولیدکنندهی محتوا کمک میکند که عینا مطابق نیاز ما به تولید محتوا مشغول شود. - طول محتوا
تعداد کلمات مورد نیاز در هر محتوا، عنصر بعدی تشکیلدهندهی تقویم محتواست. - منبع محتوا
برای آنکه تا حد ممکن از کیفیت منابع مورد استفادهی کاربران نویسنده اطمینان حاصل کنید، تلاش میکنید تا برای مقالات درخواستی مشتریان، منابع حرفهای و تخصصی انجام دهید. این منابع به تولیدکنندگان محتوا کمک میکند تا با مرجع قرار دادن منابعی قابل قبول، محتوای یکتا و کارآمدی را تولید کنند. البته ممکن است بسته به ماهیت برخی عناوین، برای همهی موضوعات منبع پیشنهاد نشود. - کلمه کلیدی کانونی محتوا
بر اساس تحلیلهایی که با استفاده از ابزارهای مختلف انجام میشود، برای هر مقاله یک کلیدواژه کانونی انتخاب میشود تا کل محتوا حول آن کلیدواژه برای موتورهای جستجو بهینه شود. در مقالهی کلیدواژه کانونی بیشتر در این خصوص توضیح دادهایم. - کلمات کلیدی پیرامونی محتوا
ممکن است برای برخی از مقالات، علاوه بر کلیدواژهی کانونی، چند کلیدواژهی پیرامونی دیگر نیز پیشنهاد شود. این کلیدواژهها نیز بر اساس موقعیت وبسایت شما، تحلیل رقبا و همچنین اولویتهای سئو تعریف میشود.
خلاصه تدوین تقویم محتوا چگونه است ؟
- کلیدواژههای اصلی و کارآمد کسبوکار شما چیستند؟
- وضعیت رقابت در صنعت و حوزهی فعالیت شما چگونه است؟
- وضعیت محتوایی که پیشتر در وبسایت شما منتشر شده چگونه است؟
- اولویتهای محتوایی وبسایت شما کدامها هستند؟
- شانس ارتقای جایگاه با تولید کدام عناوین محتوایی بالاتر خواهد بود؟
درباره داود ستوده راد
فریلنسر ، داود ستوده راد هستم که به صورت حرفه ای در زمینه دیجیتال مارکتینگ فعالیت می کنم. متخصص در طراحی و بهینه سازی سایت و مشاور در کسب و کار اینترنتی و استارت آپ ها هستم.
نوشتههای بیشتر از داود ستوده راد
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.