گپ محتوایی Content gap چیست ؟
گپ محتوایی Content gap یا تجزیه و تحلیل شکاف محتوا که به آن Keyword Gap Analysis نیز گفته می شود، فرایندی است که برای تجزیه و تحلیل محتوای فعلی در وب سایت شما و رقبا انجام می شود و سپس در یافتن کلمات کلیدی و موضوعاتی که می توانستید برای آن ها در وب سایت خود محتوا تولید کنید به شما جهت افزایش تناسب موضوع، افزایش ترافیک ارگانیک و رتبه بندی وب سایت کمک می کند.
نمایش فهرست این آموزش :
- گپ محتوایی Content gap چیست ؟
- شناسایی گپ محتوایی Content gap
- چگونه گپ محتوایی Content gap را پیدا کنیم؟
- انواع گپ محتوایی Content gap در بازاریابی محتوایی
- تحلیل انواع شکاف های محتوا
- گپ محتوایی Content gap در کانال های توزیع
- اولویت بندی گپ محتوایی Content gap برای پر شدن
- شناسایی گپ محتوایی Content gap با کمک مشتریان
- نقش رقبا در شناسایی گپ محتوایی Content gap
- تحلیل گپ محتوایی Content gap با استفاده از موتوهای جستجو
گپ محتوایی Content gap چیست ؟
آنالیز گپ محتوایی Content gap یکی دیگر از روش های تحقیق کلمات کلیدی است که به شما کمک می کند شکاف کلمات کلیدی در وب سایت خود را کشف کرده و کلمات کلیدی را که ترافیک ارگانیک رقیبتان را هدایت می کند نیز کشف کنید.
این استراتژی تحقیق در مورد کلمات کلیدی بسیار موثر است زیرا بر خلاف تحقیقات کلمات کلیدی به روش سنتی، که در آن شما نیاز به ایده های موضوعی و پس از آن ایده های فرعی دارید که اغلب بسیار چالش برانگیز هستند، با استفاده از تجزیه و تحلیل گپ محتوایی Content gap، فقط باید رقبای مناسب را پیدا کنید تا در کنار رتبه بندی رقبای خود، ایده های کلمه کلیدی فوق العاده ای دریافت کنید.
شناسایی گپ محتوایی Content gap
اقیانوس آبی معمولا در حوزه کسب و کار اینترنتی به کار میرود.
شناسایی جاهای خالی بازار که رقابت انچنانی ندارد.
در سئو محتوا هم ما میتوانیم نقاط خالی را شناسایی و بدون رقابت رتبه بگیریم
اول از همه یک توضیح کوتاه در مورد اقیانوس آبی را با هم مرور کنیم:
اقیانوس های آبی، همهی صنایعی هستند که امروز وجود ندارند و طبیعتاً فضای بازارهای آنها نیز ناشناخته است.
در چنین اقیانوسهایی، تقاضا باید خلق شود. چون هنوز تقاضایی وجود ندارد که کسب و کارها برای تصاحب سهم بیشتری از آن، با یکدیگر رقابت کنند.
در اینجا قصد داریم همین استراتژی را در تولید محتوای سئو شده استفاده کنیم.
یعنی به جای اینکه همیشه سعی کنیم محتواهایی را تولید و سئو کنیم که رقابت شدیدی در سئو آنها وجود دارد ، به تولید محتوا بر روی عبارات کلیدی تمرکز میکنیم که رقابت چندانی روی آنها وجود ندارد.
چگونه گپ محتوایی Content gap را پیدا کنیم؟
برای پیدا کردن گپ محتوایی Content gap راههای زیادی وجود دارد. برخی از این راهها به صورت دستی و بررسی توسط خودمان پیدا میشوند و برخی دیگر با استفاده از ابزارهایی که به تحلیل رفتار مخاطب در فضای وب میپردازند. در این بخش میخواهم تجربه خودم را از کانتنت گپها و نحوه پیدا کردن آنها به اشتراک بگذارم.
برای اینکه کانتنت گپها را بیابید به اطلاعات زیر نیاز دارید:
- شناسایی دقیق مخاطب
- درخت محتوا
- نقشه مسیر مشتری
در قدم اول میبایست شناخت کافی از مخاطب خود داشته باشید. شناخت مخاطب به معنی کسب اطلاعات کافی از دموگرافی، الگوی رفتار دیجیتال، نیازها، علایق و … مخاطب است. بخش مخاطبشناسی از دایره بازاریابی محتوایی به این موضوع میپردازد.
درخت محتوا هم لیستی از مهمترین موضوعات و دستهبندی محتوایی است؛ که با توجه به مخاطب کسب و کار شناسایی و تدوین شده است.
نقشه مسیر مشتری، مسیر حرکت مخاطب از زمانیست که به عنوان یک کاربر به سایت رسیده، وارد آن شده و در نهایت با خرید محصول یا سرویس شما به مشتری تبدیل میشود. تمام محتوایی که در هر مرحله برای تغذیه مخاطب تولید و منتشر میشود در نقشه مسیر مشخص میشود.
مرور با یک مثال گپ محتوایی Content gap
برای درک بهتر، بیایید یک مثال ساده را باهم مرور کنیم (در این مثال فرایند و آنچه اتفاق میوفتد مهم است و جزئیات اهمیتی ندارد).
تصور کنید میخواهید مخاطب یک فروشگاه اینترنتی اسباب بازی را بررسی کنید. مخاطبان متفاوتی را میتوان برای آن متصور شد. کودکان، پدران و مادران عمده مخاطبان ما در این مثال هستند. در ادامه به مخاطب «پدر» میپردازیم.
لیستی از چالشها، نیازها و خدمات محتوایی که میتوان برای این مخاطب یعنی پدر مشخص کرد به شرح زیر است:
یک مرد میانسال بین ۳۰ تا ۴۰ سال است. خرید اسباب بازی مناسب برای کودک که بداند به رشد ذهنی او کمک میکند از چالشهای مهم او است. نیاز دارد مرکزی که اسباب بازیهای مناسب فرزندش با توجه به سن و جنسیت او تولید میکند را شناسایی و در صورت لزوم از آن خرید کند.
در بخش درخت محتوا احتمالا چیزی شبیه لیست زیر را خواهید داشت.
- خرید اسباب بازی
- خرید اسباب بازی با کیفیت
- خرید اسباب بازی ایرانی
- امکان خرید اینترنتی
- انواع اسباب بازی
- اسباب بازی مناسب دختران
- اسباب بازی مناسب پسران
- رشد ذهنی
- اسباب بازی تقویتکننده ذهن
- راهنمای خرید اسباب بازی مناسب
شما در این لیست یک مثال خیلی ساده از یک درخت محتوا که نشاندهنده مهمترین بخشبندیهای محتوایی این سایت است را مشاهده میکنید.
و در آخرین قسمت به سراغ نقشه مسیر گپ محتوایی Content gap خواهیم رفت. پدر میخواهد اولین بررسیها را درباره خرید اسباب بازی برای فرزندش در اینترنت انجام دهد. بنابراین شروع به جستجو کرده و ادامه میدهد. چیزی شبیه فرآیند زیر:
مسیر اول؛ آگاهی از برند
- راهنمای خرید اسباب بازی
- انتخاب اسباب بازی مناسب
مسیر دوم؛ انتخاب اسباب بازی
- بررسی انواع اسباب بازی
- بررسی انواع اسباب بازی پسرانه
- مطالعه مطالبی درباره اسباب بازی مناسبی که باعث تقویت ذهن میشود
مسیر سوم؛ خرید اینترنتی اسباب بازی
- تولیدکننده بهترین اسباب بازی ایرانی در کشور
- ارائهدهنده اسباب بازی با کیفیت عالی و قیمت مناسب
در این نقشه مسیر گپ محتوایی Content gap خیلی ساده، شما محتوای کلی که در هر بخش نیاز است مخاطب (پدر) دریافت کند، را مشاهده کردید. حالا نوبت پیدا کردن کانتنت گپهاست.
برای پیدا کردن کانتنت گپها از روشهای زیر میتوانید استفاده کنید.
با استفاده از ابزارهای پیدا کردن کلیدواژهها (مانند سایت Kwfinder) کلیدواژههای مناسب به درخت محتوایی و نقشه مسیر مشتری را پیدا کنید. از لیست موجود شروع به جستجو در گوگل کنید و ببینید چقدر محتوای مفید در راستای سه بخش مخاطبشناسی، درخت محتوا، نقشه مسیر پیدا میکنید. در بررسیهای خود به کیفیت و کمیت محتوای تولید شده در نتایج جستجو دقت کنید. هر چقدر محتوا کیفیت پایین و کمیت کمتر داشته باشد؛ شما به کانتنت گپهای بیشتری نزدیک شدید.
سایتهای رقبا را رصد کنید و ببینید موضوعات شما را تا چه اندازه پوشش دادهاند. حتی اگر در آن زمینه محتوایی تولید کردند آیا نکته یا میکرو محتوایی هست که از نگاه آنها جا مانده باشد؟ شما میتوانید ارزش افزوده بیشتری اضافه کنید!؟
در ادامه مثال قبل، یکی از کلیدواژهها میتواند «اسباب بازی مناسب پسران ۲ تا ۶ سال» باشد. وقتی شما شروع به جستجو میکنید متوجه میشوید محتوای زیادی برای راهنمای خرید اسباب بازی نوشته شده است؛ اما کمتر به بازه سنی توجه شده است. توجه نکردن به بازه سنی یک مدل از کانتنت گپهایی است که میتواند خروجی خوبی را برای سایت داشته باشد.
حالا یک سوال مهم : چطور عبارات کلیدی کم رقابت را پیدا کنیم
برای این کار شما باید یک تحقیقات کلمات کلیدی بر روی لانگ تیل کیورد ها انجام دهید.
ابتدای همین مقاله توضیح دادیم که کلمات کلیدی longtail چی هستند.
به طور کلی عبارات کلیدی لانگ تیل رقابت کمی دارند اما بهتر است قبل از شروع کار رقبا را بررسی کنید تا مطمئن شوید رقابت روی آنها کم باشد.
چطور میزان سختی رقابت را در یک عبارت کلیدی بسنجیم؟
در گذشته که کار اسون تر بود به شکل زیر سختی کلمه کلیدی رو میسنجیدیم:
- وارد صفحه سرچ گوگل شوید
- آدرس سایت رقیب را رو به روی عبارت site: بنویسید (مثل این عبارت : site:academyrad.com و به جای آکادمی فرین ادرس سایت رقیب را بنویسید)
- یک اسپیس بزنید و عبارت کلیدی را داخل دابل کوتیشن ” ” بنویسید (مثل این عبارت site:academyrad.com “سئو محتوا” به جای ادرس سایت آدرس سایت رقیب و به جای عبارت سئو محتوا ، عبارت کلیدی خود را بنویسید)
- این کار را بر روی چند رقیب خود انجام دهید
گپ محتوایی Content gap و اما…
عملا این فقط داره میگه رقیب تولید محتوا کرده یا نکرده است.
برای سنجش سختی کلمه کلیدی باید کاری بیش از این انجام بشود:
- بررسی محتوا رقیب از نظر اصول سئو محتوا
- آنالیز بک لینک سایت رقیب (هم کل سایت و آن محتوا به خصوص)
- بررسی وضعیت سرعت سایت
- بررسی اسکیما مارک آپ سایت
- تعداد کامنت ها
- میزان لینک های داخلی
- بررسی عمر دامنه
- وضعیت سئو محلی
- و …
در واقع برای سنجش سختی کلمه کلیدی باید “تمام” سئو سایت رقیب رو بررسی کنید که قطعا تمام توضیحش در یک محتوا نمیگنجد.
انواع گپ محتوایی Content gap در بازاریابی محتوایی
تحلیل گپ محتوایی Content gapمشخص میکند که بازاریابی محتوای خوب شما چطور جوابگوی مشتریهایتان است و همچنین بدین صورت فرصت بسیار خوبی به دست میآورید تا افرادی را که از دست داده اید شناسایی کنید. به همین جهت این “شکاف” میتواند با محتوای جدید و یا محتوای تجدید نظر شده، پر شود که برخی از افراد آن را تحلیل شکاف وب سایت و برخی دیگر آن را تحلیل شکاف رقبا مینامند.
سه شکاف اصلی برای بررسی محتوای شما وجود دارد که در این بخش آنها را نام برده و به بررسی هر یک از آنها میپردازیم:
شکاف کلمات کلیدی
لیستی از کلمات کلیدی که شما را در نتایج جستجوها نشان نمیدهد اما رقبایتان با آنها رتبه بندی شده اند.
شکاف مرحله خرید
مرحله ای برای تشخیص محتواهای ناکافی شما و یا محتواهایی که پاسخهای لازم را به سوالات رایج نمیدهد.
شکاف کانالهای توزیع
که شما در حال حاضر به جهت جهانی کردن محتواهای خود از آنها استفاده نمیکنید.
لازم است تا به جهت بازاریابی محتواهای خود تمام شکافهای بالقوه را در نظر داشته باشید زیرا دانستن نواقص و کسریها میتواند فرصتی برای اثربخشی بیشتر و جلوگیری از هزینه های اضافی باشد. زمانی که بدانید شکافهای شما کجاست آن وقت میتوانید منابع مناسب را به درستی پیدا نمایید.
شکافی که در حال حاضر بیشتر بین بازاریابان محتوا شناخته شده است شکاف کلمات کلیدی است.
تحلیل انواع شکاف های محتوا
حال که با ۳ شکاف مهم درباره محتواها آشنا شدید اکنون زمان این رسیده است که به بررسی هر یک این شکافها بپردازیم.
تجزیه و تحلیل شکاف کلمات کلیدی
یکی از جمله مهمترین و قدرتمندترین راه ها به جهت استفاده از تجزیه و تحلیل گپ محتوایی Content gap، شناسایی کلمات کلیدی جدید و ایجاد محتوا با هدف به کارگیری از کلمات جدید است. تجزیه و تحلیل این شکاف موجب میشود تا شما بتوانید شکاف بین خود و جایگاهی که رقبایتان با استفاده از آن کلمات کلیدی کسب کرده اند را مشاهده نمایید. سپس میتوانید تصمیم گیری کنید که شما نیز میخواهید آن کلمات کلیدی را به عنوان هدف خود در نظر بگیرید یا خیر.
این شکاف ممکن است به دلیل کارهای عملی باشد مانند تفاوت خدماتی که آنها ارائه مینمایند و شما ارائه نمیدهید. اما اگر کلمات کلیدی شما نیز به مانند رقبایتان به کار گرفته میشوند و شما به آنها توجهی نمیکنید ممکن است شما نیز در جایگاه جستجوها باشید اما پشت سر رقبایتان! با گذشت زمان ممکن است این اتفاق ضربه شدیدی به برند شما و احساس مشتریانتان بزند و به صورت بالقوه سهم خود را در بازار از دست داده و در نهایت منافع خود را از دست بدهید.
تجزیه و تحلیل دقیقی که از شکاف کلمات کلیدی انجام میشود نه تنها کلمات کلیدی رقبا بلکه کلماتی که رقبایتان با آن جایگاهی ندارند را نیز معین میکند و این میتواند برای کسب و کار شما بسیار مفید واقع شود زیرا در صورتی که رقبایی نداشته باشید میتوانید با سرعت بیشتری رتبه خود را بالا ببرید.
تجزیه و تحلیل شکاف کلمات کلیدی
چگونگی تجزیه و تحلیل شکاف به وسیله کلمات کلیدی
برای پیدا کردن شکاف کلمات کلیدی باید از ابزارهایی برای این کار استفاده کنید تا بتواند دادههای کلمه کلیدی شما را از سایت رقیبتان بیرون بکشد. ماتریس کلمات کلیدی رقبا قابلیتهای قدرتمند و در عین حال کاربری راحتی در خصوص تحقیق کلمات کلیدی دارد که در اینجا مراحل استفاده از این ابزار را ذکر میکنیم.
- حداکثر ۱۰ وب سایت رقیب را در ابزار Keyword Matrix وارد کنید.
- ماتریس را مطابق با ویژگیهای کلمات کلیدی مرتب کنید.
- از Traffic Scores به جهت مشاهده شکافهایی که ممکن است برای هدفگیری ارزشمند باشند استفاده کنید.
بعد از آنکه کلمات کلیدی را برای شکاف ها مشخص کردید حال میتوانید آن را در ابزار Keyword Difficulty وارد کنید تا متوجه شوید رتبه بندی برای یک کلمه کلیدی چقدر سخت است. شما همچنین میتوانید در این بخش کلمات کلیدی مشابه را نیز مشاهده کنید.
حال که کلمات کلیدی را پیدا کردید میتوانید برنامه ریزیهای مربوط به مطالب جدید را انجام دهید و یا تصمیم بگیرید که محتواهای موجود در سایت خود را با کلمات کلیدی جدید، تازه سازی و یا ادغام کنید. اگر شما از قبل محتوایی برای کلمات کلیدی هدف تهیه کرده اید اما در نتایج جستجو قرار ندارند میتوانید آنها را به روز کنید و اگر چندین صفحه دارید که به یک موضوع مشخص پرداخته شده است آنها را ادغام و به مانند لینک به هم مرتبط سازید.
تجزیه و تحلیل شکاف مرحله خرید
در کنار تجزیه و تحلیل شکاف کلمات کلیدی یک روش مفید دیگر این است که شکافهای محتوای خود را با توجه به مرحله خرید مشتریان بررسی کنید. محتواها در طی فرآیند خرید نقش بسیار مهمی را ایفا میکنند. از بالا به پایین به شکافهای درون محتوای خود در مراحل مختلف در قیف بازاریابی نگاه کنید. مهمترین قسمت یک محتوا این است که تجزیه و تحلیل فرصتها برای کمک به تبدیل مشتریان بالقوه و چگونگی اصلاح ROI را نمایش میدهد.
چگونگی تجزیه و تحلیل شکاف مرحله خرید
در وهله اول برای تجزیه و تحلیل شکاف مرحله خرید باید نقشه ای از محتواهای خود را تعیین و قیف بازاریابی را برای هر یک از مراحل بررسی کنید. به طور کلی تمام محتواهادر شکاف مرحله خریددر یکی از سه مراحل زیر قرار میگیرند:
- بالای قیف(TOFU): در این حالت محتوا گسترده شده است و برای افرادی که در حال تحقیق در مورد یک موضوع هستند اما هنوز تصمیمی برای عملی کردن آن نگرفته اند میباشد. این اتفاق میتواند مانند پستهای یک وبلاگ همچون وبلاگهای گردهمایی، لیستها، چگونگی پاسخ محتواها به سوالات “چه چیز” و “چرا” و… باشد. هدف اصلی از تولید این محتواها هدایت ترافیک گفته میشود.
- میانه قیف(MOFU): در این مرحله محتوا کمی بیشتر به سمت اطلاعات محصول متمایل میشود. بدین صورت خوانندگان میتوانند به سطح بالایی از درک محصولات شما برسند. کیس استادی، کتابهای الکترونیک، چک لیستها، کمپینهای قطره ای ایمیل، پستهای بلاگ مربوط به “چگونه به” و وبینارها با فرمتهای معمولی در این مرحله مورد استفاده قرار میگیرند.
- پایین قیف(BOFU): در این بخش محتواها به فروش محصولات کمک میکنند. نمایش نسخه های ویدیویی یا نوشتاری، برگه مشخصات محصول، سوالات متداول، مقایسه محصولات شما با رقبایتان و توصیف نمونههایی از محتواهای این بخش مربوط به سطح پایین قیف میباشند.
تجزیه و تحلیل گپ محتوایی Content gap مرحله خرید
زمانی که مشخص کردید محتوای شما در شکاف مرحله خریددر کدام مرحله قیف قرار دارد باید به دنبال شکافهایی باشید که در خصوص آن محتوایی ندارید و یا محتواهایی را پیدا کنید که این مباحث در آنها رعایت نشده است و به این سوالات پاسخ دهید:
- برای هر مرحله چه مقدار محتوا دارید؟
- آیا این ترکیب با نیازهای تجارت شما متناسب است؟
- آیا محتوای شما آن گونه که باید و شاید قابلیت اجرایی شدن را دارد؟
نیازهای شغلی خودتان را در نظر داشته باشید، به عنوان مثال اگر تجارت شما در این صنعت جدید یا ناشناخته است ممکن است لازم باشد تا تمرکز بیشتری بر روی اطلاع رسانی آن داشته باشید. اگر این چنین باشد آیا برای ایجاد ترافیک به سایتتان محتوای خود را به اندازه قسمت بالای قیف بهینه کرده اید؟ شما همچنین میخواهید محتوایی داشته باشید تا ترافیک چرخه خرید شما را تغییر دهد بنابراین آیا محتوایی دارید که در قسمت پایین قیف قرار داشته باشدو بخواهید به تمام پرسشهای متداول مشتریانتان پاسخ دهید؟
این محتوا را یک گام دیگر به سمت تجزیه و تحلیل گپ محتوایی Content gap پیش ببرید و حالا ببینید محتوای شما چگونه عمل میکند. اگر استراتژیهای محتوای خود را مشخص کرده اید حال میتوانید معیارهای خود را بررسی کنید. ممکن است احتیاجی به تغییر نوع محتوای خود نداشته باشید بلکه باید تلاشتان را در جهت بهبود آنچه قبلا تولید کرده اید به کار گیرید.
چگونگی تجزیه و تحلیل شکاف مرحله خرید
پس از بررسی ترکیبی از محتواهای خود حال باید پردازشهای مرحله خرید را بررسی کنید و نگاهی به کانالهایی که برای توزیع محتواهای خود استفاده میکنید بندازید.
- تجزیه و تحلیل گپ محتوایی Content gap به وسیله کانال
تنها تولید محتوا ساده برای محصولات کافی نیست، شما باید در کنار آن محتواهای خود را تبلیغ کنید. تحلیل محتواهای شما در قسمتشکاف کانال به وسیله کانالهای توزیع یا پلتفرمها، میتواند فرصتی برای پیشرفت کردن و سرمایه گذاری در کانالها را برای شما فراهم آورد. این موضوع میتواند به شما کمک کند تا ببینید برای بهینه سازی به جهت سوددهی توسط کانالهای فعلی فعالیتهای بیشتری لازم است و یا اینکه مجبور هستید به دلیل بازدهی کمتری که برای شما فراهم آورده اند این کانالها را کنار گذاشته و کانالهایی که دارای پتانسیل بیشتری برای معرفی شما هستند را جایگزین کنید.
برخی از کانالهای توزیع محتواهای معمولی که دارای بازخورد بالایی هستند و در شکاف کانال مطرح میشوند عبارتند از:
- شبکه های اجتماعی مثل فیسبوک، توییتر، لینکداین، یوتیوب و اینستاگرام
- انجمنهایی همچون کورا(Quora) و ردیت(Reddit)
- انجمنهای تخصصی صنعتی
- ایمیل
- جستجوی ارگانیک
- کانالهای ارجاع دهنده مانند پستهای مهمان یا ذکر کردن آن در وب سایت های دیگر
- و…
گپ محتوایی Content gap در کانال های توزیع
اول از هر چیز در مرحله شکاف کانال باید اطلاعات زیر را جمع آوری کنید:
- کانالهایی که برای محتوای خود استفاده میکنید.
- یک محتوا با بازدید بالا که در حال حاضر برای هر کدام از کانالها تولید کرده اید.
- اهداف مربوط به هر کانال و نتایجی که کسب کرده اید.
- بهترین عملکرد از محتوای شما در هر کانال
حال که موارد بالا را بررسی کردید باید به دنبال پر کردن این شکافها باشید. از خودتان این سوالها را بپرسید:
- کدام یک از کانالهای مهم برای تجارت شما مناسب است؟
- آیا محتوای شما توانسته اهداف خود را برای کانالهای مختلف به دست آورد؟
- آیا محتوای تولیدی شما توانسته استکه اهداف یکسانی را در هر کانال مطابقت دهد؟
- چرا و چرا نه؟ آیا شما به جای تولید محتوای اختصاصی برای کانالهای مختلف تنها یک محتوای کلی را برای تمام کانالها استفاده میکنید؟
- آیا منابعی برای کانالهایی که استفاده میکنید دارید؟ یا اینکه آیا احتیاج به تنظیم مجدد اهداف خود دارید؟
ابزار Content Exploration الکسا میتواند به شما محتواهای محبوبتان را در شبکههای اجتماعی نشان دهد. شما همچنین میتوانید از این ابزار به جهت مشاهده محتوای محبوب برای موضوعی که به تجارت شما کمک کننده است نیز استفاده کنید تا مشارکت افراد را در این زمینه به کار گیرید.
بعد از آن کانالهای توزیع محتوای جدیدی را که قبلا مورد هدفتان نبوده اند بررسی کنید و ببینید آیا فرصتی وجود دارد و میتوان به کمک آن کسب و کار خود را پرورش دهید یا خیر.
به جهت پیدا کردن کانالهایی که مورد هدف شما نیستند اما ممکن است که بخواهید با آنها آشنا شوید میتوانید کانالهایی را که رقبایتان از آنها استفاده میکنند را پیدا کنید. در این خصوص نیز ابزار الکسا به شما کمک میکند.
با نگاهی به کانالهای رقبایتان و یا کانالهایی که وجود دارند اما رقبایتان از آنها استفادهنمیکنند میتوانید بررسی کنید و ببینید که به کار شما می آیند یا خیر. در هنگام تجزیه و تحلیل محتوای خود برای شکافکانال باید بررسیهای لازم را برای جایگاهی که الان در آن قرار دارید و جایگاهی که میخواهید به آن برسید تعیین کنید. توجه داشته باشید که تنها پرداختن به این مورد به معنی پر شدن تمامی شکافها نیست.
اولویت بندی گپ محتوایی Content gap برای پر شدن
حال که به پایان گپ محتوایی Content gap رسیدیم و با تمامی گپ محتوایی Content gap و چگونگی کارایی آنها آشنا شدیم باید درمورد اولویت بندی شکافها برای پر شدن نیز مطالبی را ارائه نماییم.
تجزیه و تحلیل شکافهای محتوا بخش بسیار مهمی از تحلیل رقابتی وب سایت هاست، اما حالا که شکافهای محتوای خود را پیدا کرده اید معنیش این نیست که میتوانید محتواهایتان را به صورت گسترده پوشش دهید و مشکلاتتان حل شده است!
شما قبل از هر چیز باید اول اولویت بندی کنید که کدام گپ محتوایی Content gap ها رادر وهله اول پر کنید، بعد از آن میتوانید منابعی را به گونه ای اختصاص دهید که بیشترین بازده را برای تجارت شما در طولانی مدت داشته باشند. این نکته را هم در نظر داشته باشید که هر شکافی نیاز به پر شدن ندارد. اگر ساخت محتوا برای پر کردن شکاف احتیاج به منابع بیشتری داشته باشد ممکن است تصمیم بگیرید که با همین کسری کنار بیایید!
وقتی از اولویت بندی صحبت میکنیم ابزارهای الکسا میتوانند شما را در سازماندهی این مسائل یاری نمایند. برنامه پیشرفته الکسا شامل فضایی است که میتواند اولویتهای کلمه کلیدی و فرصتهای محتوا را برای شما به نمایش گذارد. برای اینکه شما بتوانید از این ابزار قدرتمند به جهت بازاریابی محتوای خود استفاده کنید باید ۱۴ روز به صورت آزمایشی ثبت نام کنید و با توانایی بالای آن آشنا شوید و به تدریج برای برنامه ریزی جدید محتواهای خود اقدامات لازم را انجام دهید.
تحلیل گپ محتوایی Content gap، محتوای فعلی ارائه شده را با خواسته های مد نظر مخاطب مقایسه نموده و تلاش میکند تا آنچه را که برای تحقق خواسته های آنان لازم است، شناسایی نماید.
در زمینه بازاریابی محتوایی، ایجاد محتوا تنها عاملی نیست که موفقیت شما را تعیین میکند. گوگل یک موتور جستجو است که شما میتوانید میلیونها نتیجه را در آن بیابید که این خود بیانگر سختی رقابت است.
شناسایی گپ محتوایی Content gap با کمک مشتریان
مشتریان فعلی شما یک منبع باارزش برای کمک به بهبود استراتژی محتوا شما هستند. اینکه آنها از محصول یا خدمات شما راضی هستند یا خیر مهم نیست. چیزی که بینش های ارزشمندی به شما خواهد داد، بازخورد آن هاست که شما میتوانید برای محتوای فعلی و آینده خود استفاده کنید.
احتمالا شما وقت زیادی را صرف میکنید تا به افکار و سلایق مشتریان دست پیدا کنید با اینکه ساده ترین راه برای انجام این کار فقط سوال پرسیدن از آنهاست. بنابراین شما میتوانید محتوای مربوطه را توسعه دهید به عنوان مثال از هر کدام از مشتریان زیر می توانید سوالات زیر را بپرسید:
- برای مشتریان بالقوه: شما به چه موضوعاتی علاقه دارید؟ چه چیزی شما را از امتحان کردن محصول ما باز می دارد؟
- برای مشتریان فعلی: دلیل اساسی که شما در وهله اول محصول ما را خریداری کردید چیست؟ از کدام یک از خصوصیات محصول ما کمترین استفاده را داشتید و چرا؟
- برای مشتریان سابق: آیا میتوانید به ما بگویید که چرا تصمییم گرفتید که دریافت خدمات از ما را لغو کنید؟
اگر سوالی از مشتریان خود نپرسید، احتمال اینکه مردم درباره مارک و محصولات شما به صورت آنلاین صحبت کنند و نظر دهند زیاد است. به سیستم های بازدید مراجعه نمایید شما می توانید برای کسب بینش عمیق از خدمات خود، نظرات مفصل مردم را در مورد محصولات خود مرور کنید. این روش همچنین یک روش عالی برای کشف آنچه مردم در مورد رقبای شما میگویند، محسوب میشود و یک استراتژی محتوا برای پر کردن شکاف های محتوای شما است.
نقش رقبا در شناسایی گپ محتوایی Content gap
یکی دیگر از ابزارهای قدرتمند برای شناسایی شکاف های محتوای شما و انجام تحلیل گپ محتوایی Content gap، رقبا هستند. اما همیشه باید مراقب باشید تا استراتژی محتوا آنان را کپی نکنید در عوض:
۱) به دنبال موضوعاتی باشید که رقبایتان آن ها را پوشش نداده اند اما شما میتوانید اینکار را انجام دهید.
۲) به دنبال فرصتهایی برای ایجاد محتوا باشید که در موضوعات مشابه از محتوای رقبا بهتر است.
شما میتوانید تجزیه تحلیل رقبای خود را به صورت دستی انجام دهید اما در این صورت تجزیه و تحلیل نتایج بسیار خسته کننده و دشوار خواهد بود. اگر بودجه بازاریابی مورد نیاز را دراختیار دارید، میتوانید برای انجام اینکار از ابزارهایی مانند Ahrefs یا SEMRush استفاده نمایید. و اگر بودجه مناسب را در اختیار ندارید، میتوانید به صورت آزمایشی یک دوره ۱۴ روزه در Ahref ثبت نام کنید. به هر حال برخی از تحلیل های رقبا را انجام دهید. Ahrefs یک ویژگی “گپ محتوایی Content gap” دارد که میتوانید از آنها استفاده کنید تا بدانید کدام کلمات کلیدی را باید هدف قرار دهید.
ابزار رایگان دیگری که میتوانید برای تجزیه و تحلیل رقبای خود استفاده نمایید BuzzSumo است برای اینکار کافی است تا نام دامنه رقبای خود را در نوار جستوجوی آن سرچ نمایید لذا به شما نشان داده خواهد شد که کدام محتوا بیشترین سهم را در شبکه های اجتماعی دارا میباشد.
بعد از اینکه متوجه شدید کدام یک از محتواهای رقبای شما در رسانه های اجتماعی عملکرد بهتری دارند، میتوانید آن را با محتوای فعلی خود مقایسه نمایید. آیا آنها موضوعاتی را مطرح کرده اند که شما در محتوای خود پوشش ندادید؟ یا نوعی محتوای خاص است که عملکرد بسیار خوبی دارد.
به دنبال فرصت برای ایجاد محتوا در مورد موضوعی باشید که کیفیت آن نسبت به بقیه بالاتر است. اگر در حال حاضر موضوعاتی که از طریق BuzzSumo پیدا کرده اید را پوشش داده اید، سعی کنید کشف کنید که چرا محتوای رقبا از شما بهتر عمل می کند.موتورهای جستجو میتوانند در زمینه سوالاتی که مخاطب مورد نظر شما در حال حاضر مطرح میکند، حتی بیشتر از انجمن های آنلاین و یا سایت های بازدید به شما کمک کند.
تحلیل گپ محتوایی Content gap با استفاده از موتوهای جستجو
در مورد کلمات کلیدی مناسب صنعت خود تحقیقات کنید
بسیاری از بازاریابان به شما میگویند که قبل از انجام تحقیق در مورد کلمه کلیدی خود، تمام موضوعات مرتبط را در اختیار داشته باشید اما در واقع، تحقیقات در مورد کلمات کلیدی میتواند به شما کمک کند تا حوزه های جدیدی را کشف کنید که قبلا به آن فکر نکرده بودید.
توصیه میکنم به جز گوگل از سایر ابزارهای تحقیق در مورد کلید واژههای بلند مانند، Ubersuggesy، LSI Graph یا KWFinder را نیز امتحان کنید.
کلمات کلیدی فعلی خود را ارزیابی کنید
یکی از استراتژیهای عالی برای کمک به پر کردن شکاف های محتوای شما، ارزیابی عبارات جستجویی است که افراد از قبل برای یافتن سایت شما از آنها استفاده میکنند. صفحات پیج شما میتوانند برای برخی از کلمات کلیدی ثانویه رتبه بندی شوند که محتوای شما برای پوشش این کلمات مناسب نیستند.
به عنوان مثال وقتی افراد عبارت ” تبلیغات برنامه نویسی “ را در گوگل سرچ میکنند ، آنها به یک پست وبلاگ در آخرین کنفرانس بازاریابی، جایی که تبلیغات برنامه مورد بحث قرار گرفته منتقل میشوند. این پست وبلاگ به درخواست مراجعه کننده پاسخ درستی نمیدهد. اما شما میتوانید محتوای جدیدی ایجاد کنید. (به عنوان مثال راهنمای مبتدیان برای تبلیغات برنامه نویسی) که این عبارت پاسخ درستی میدهد.
تبلیغات در جستجو را تحلیل کنید
تبلیغات در جستجو یکی دیگر از منابع عالی برای شناسایی گپ محتوایی Content gap در استراتژی محتوا شماست. رقبای شما در حال ایجاد تبلیغاتی هستند که قصد و نیت جستجوگر را هدف قرار میدهد، و تجزیه و تحلیل در تبلیغات آنها، در ارتباط با اینکه آنها چگونه مخاطبان را با محتوای خود هدف گرفته اند، بینش بیشتری به شما میبخشد.
به عنوان مثال کلمه کلیدی ” تبلیغات برنامه نویسی ” را که قبلا به آن اشاره کردیم در گوگل سرچ کنید. بعد از اینکه سرچ کردید در قسمت پایین بخش ” افراد نیز سوال میکنند”، میتوانید سوالات متداولی را که ممکن است بخواهید با استراتژی محتوای خود هدف گذاری کنید، مشاهده نمایید.
تجزیه و تحلیل گپ محتوایی Content gap یک ابزار استراتژیک عالی است که توسط مدیریت استفاده می شود تا مشخص کند شرکت به کجا می رود و انتظارات یا پتانسیل شرکت چیست . دلایل زیادی می تواند وجود داشته باشد که در استراتژی شرکت ها شکاف وجود دارد. بیشتر این دلایل به دلیل تغییر فضای کسب و کار است. آنچه در این مقاله بازاریابی خواهید خواند :
مثالی برای تشریح بهتر تحلیل گپ محتوایی Content gap
تصور کنید که شما یک روزنامه نویسی بسیار قدیمی هستید و فقط می خواهید با توزیع سنتی مقاله ادامه دهید. شما نه می خواهید یک وب سایت داشته باشید ، نه برنامه موبایل را می خواهید. به آرامی اما مطمئناً روزنامه شما محبوبیت خود را از دست خواهد داد. این امر به این دلیل است که شما اکثر خوانندگان بالقوه را رها می کنید – خوانندگان آنلاین و همچنین خوانندگان موبایل.
بنابراین ، در پایان اگر شرکت روزنامه به سقوط خود نگاه کند ، متوجه خواهد شد که شکافی در فناوری موجود در بازار و فناوری موجود در شرکت وجود دارد. به دلیل عدم استفاده از فناوری ، این شرکت در جذب خواننده های جدید ناکام بوده است.
- بنابراین ، تجزیه و تحلیل شکاف تجزیه و تحلیلی است که در آن شرکت متوجه می شویم در حال حاضر کجا ایستاده است ؟
- محیط کسب و کار فعلی چیست؟ و
- شرکت باید به کجا برود و متعاقباً برای دستیابی به پتانسیل های خود شرکت چه کاری را باید انجام دهد؟
گپ آنالیز همچنین می تواند راهبردهایی را ارائه دهد که بهینه سازی استفاده از منابع برای به دست آوردن بهترین نتیجه ممکن است.
جنبه دیگر گپ محتوایی Content gap انتظارات است. این انتظارات ممکن است از فروشندگان ، کارمندان یا مشتریان باشد. اگر انتظارات برآورده نشود ، بین انتظارات و واقعیت ها شکاف وجود دارد. به عنوان مثال – فروشندگان انتظار پرداخت به موقع را دارند ، اما پرداخت ها همیشه به تأخیر می افتد. بنابراین ، به دلیل این شکاف در ارتباطات ، این شرکت ممکن است فروشندگان را از دست بدهد. تحقق انتظارات یکی دیگر از اهداف تجزیه و تحلیل شکاف است.
گپ محتوایی Content gap تفاوت بین عملکرد واقعی یک سازمان با عملکرد مطلوب یا بالقوه است. اگر منابع فعلی یک سازمان مورد سوء استفاده قرار نگیرد و از سرمایه گذاری در فناوری یا سرمایه منصرف نشود ، سازمان تحت تأثیر قرار نمی گیرد.
۱gap analysis
تحلیل شکاف بین تخصیص افزوده ، سطح تخصیص فعلی ، ادغام منابع و در نهایت زمینه های بهبود را تشخیص می دهد. با این تجزیه و تحلیل ، مناطقی که نیاز به پیشرفت دارند مشخص می شود.
۲gap analysis
تجزیه و تحلیل شکاف شامل یافتن ، جزئیات و بهبود واریانس بین نیازهای کسب و کار و تواناییهای فعلی سازمان (مانند منابع ، فناوری ، سرمایه و …) است.
۳gap analysis
تجزیه و تحلیل شکاف را می توان به راحتی با استفاده از معیار و از دیگر ارزیابی ها تعیین کرد. پس از مشخص شدن عملکرد مورد انتظار شرکت ، می توان آن را به راحتی با سطح فعلی عملکرد یک سازمان مقایسه کرد.
این مقایسه تجزیه و تحلیل شکاف نامیده می شود. این نوع تحلیل می تواند در سطح عملیاتی یا استراتژیک سازمان انجام شود.
همچنین می توان آن را به عنوان تحلیل تجاری یک سازمان برای کاری که در حال حاضر انجام می دهد و جایی که می خواهد در آینده باشد نامگذاری کرد. تجزیه و تحلیل شکاف را می توان از دیدگاه های مختلفی از جمله منابع انسانی ، فرآیندهای تجاری ، جهت تجاری و فناوری اطلاعات انجام داد. تجزیه و تحلیل شکاف به اندازه گیری سرمایه گذاری پول ، زمان و منابع انسانی کمک می کند تا به یک نتیجه خاص برسیم.
به عنوان مثال ، تغییر سیستم پرداخت حقوق سازمان از سیستم کاغذی به سیستم بدون کاغذ. تجزیه و تحلیل شکاف همچنین می تواند برای تعیین اینکه چگونه یک محصول یا راه حل به خوبی نیازهای مورد نیاز را برآورده می کند ، مورد استفاده قرار گیرد.
در این سناریو ، تجزیه و تحلیل نتیجه Gap می تواند به عنوان خوب ، متوسط یا ضعیف رتبه بندی شود. با انجام تجزیه و تحلیل Gap می توان مشخص کرد که محصولات جدید باید به چه مواردی اضافه شوند یا چه نوع دیگری از افزودنی ها در سیستم موجود باید انجام شود. شکاف باید توسط سازمان پر شود تا از رقابت و بقا در بازار جان سالم به در برد.
یکی از مهمترین تکنیکها برای تجزیه و تحلیل فرآیندهای کسب و کار، تجزیه و تحلیل شکاف یا گپ است. تجزیه و تحلیل شکاف، یک فرآیند گزارش دهی است که در صنایع مختلف برای بهبود فرآیندها استفاده میشود. اگر فرآیند تجزیه و تحلیل شکاف قوی باشد، در نهایت به مدیران پروژه این توانایی را میدهد تا تعیین کنند که آن کسب و کار در چه جایگاهی قرار دارد و در چه جایگاهی میخواهد باشد.
اگر نمیدانید که چگونه این نوع تحلیل را انجام دهید، سه مرحله ساده برای اجرای آن وجود دارد که در ادامه شرح داده شده است. صرف نظر از نوع صنعتی که در آن کار میکنید، میتوانید این راهنمایی ها را در هر رشتهای اعمال نموده و اهداف کسب و کارتان را برآورده سازید.
- وضعیت کنونی خود را تجزیه و تحلیل کنید.
اگر نمیدانید که برای تجزیه و تحلیل شکاف، چگونه و از کجا آغاز کنید، باید گفت که بهتر است ابتدا آنچه را که ما “هم اکنون و آینده شما” مینامیم، مشخص کنید. یعنی جایی که سازمان شما در حال حاضر در آنجاست و جایگاهی که میخواهید به آن دست پیدا کنید.
از شرایط فعلی خود شروع کنید. تجزیه و تحلیل شما میتواند شامل اطلاعات کیفی مانند فرآیندها یا متودولوژیهای گروهی باشد. و یا اطلاعات کمی، مانند تعداد تماسهای فروش در هر هفته. در واقع، فرآیند تجزیه و تحلیل شکاف، باید همه چیزهایی را که در حال حاضر انجام میدهید، ارزیابی کند. در این صورت میتوانید یک “تصویر بزرگ” از شرایط فعلی خود دریافت کنید.
- شرایط ایدهآل آینده را شناسایی کنید.
هنگامیکه یک تصویر بزرگ به دست آوردید، متوجه میشوید که تیم یا سازمان شما در حال حاضر چگونه کار میکند. شما باید از لحاظ استراتژیک، ایده آل بیاندیشید. کجا میخواهید باشید؟ چه اتفاقی لازم است اما رخ نمیدهد؟ چه اتفاقی میتواند رخ دهد که قبل از آن نبوده یا شاید تغییر کرده است؟ و مهمتر از همه اینکه، چه چیزی باید برای رسیدن به چنان جایگاهی اتفاق بیافتد؟
ممکن است یک تیم بازاریابی استثنایی داشته باشید که تولید محتوای آن، برون سپاری میشود؛ در این صورت شاید هدف شما این باشد که این روند خلاقانه را در داخل سازمان ایجاد کنید تا راهبردهای نام تجاریتان، برآورده شود. یا اینکه ممکن است متوجه شوید که نیاز به ایجاد یک تغییر فرهنگی دارید تا بتوانید محصول یا خدمات خود را بیش از پیش با نیازهای مشتریان، مطابقت دهید. آسمان محدود است و باید رویاهای بزرگی داشته باشید!
- روی شکاف، پل بزنید.
این بخش از آنالیز اندکی دشوار است. شما باید تعیین کنید که چه شکافی وجود دارد و چگونه این شکافها از رسیدن به هدف جلوگیری میکنند. بخش بهتر و مهمتر، دانستن این است که چگونه از مشکلات فراتر روید. باید اهدافی روشن ایجاد کنید که به شما کمک میکند تا تغییرات خود را به درستی انجام دهید. برای پیاده سازی تجزیه و تحلیل شکاف، ابزارهایی وجود دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
یک نکته بسیار مهم در مورد پیاده سازی و اجرای این روش این است که در صورت کامل نبودن اطلاعات مربوط به فرآیند، ارزشی که این شیوه میتواند به همراه داشته باشد از دست خواهد رفت.
اطلاعات کامل هر فرآیند شامل اطلاعات مربوط به ورودیها، راهنماها، خروجیها و فعالسازها است. اینها عناصر اساسی هر فرآیند کاری هستند.
برای دریافت تعریف کاملتری از هر یک از این اجزاء، به مقالات دیگری که در همین وبسایت آمده، رجوع نمایید.
ابزارهای تجزیه و تحلیل شکاف
ابزارهای زیادی وجود دارند که به شما برای پل زدن روی شکافها کمک میکنند. چند مورد از مهمترین آنها در ادامه، شرح داده شدهاند.
تحلیل SWOT
واژه SWOT مخفف چهار کلمه نقاط قوت، ضعفها، فرصت ها و تهدیدها است. شما میتوانید تجزیه و تحلیل SWOT را به دو صورت کمی و کیفی انجام دهید. این فرآیند به شما کمک میکند تا تهدیدات داخلی و خارجی را برای سازمان تعیین کنید و ببینید که چگونه میتوان در مقابل رقبا ایستادگی کرد.
چارچوب هفت اس مکنزی (McKinsey 7S)
چارچوب مکنزی توسط شرکت مشاورهای به همین نام توسعه یافته است. این ابزار در نهایت کمک میکند تا تعیین کنید که آیا یک شرکت انتظارات را برآورده میکند یا به طور کلی ارزش های مشترک یک سازمان را تأمین میکند یا خیر. این کار از طریق ۷ اس موجود در سازمان انجام میشود. علاوه بر این، این چارچوب به فاصله بین وضعیت فعلی و وضعیت مطلوب شرکت پل میزند.
هفت اس عبارتند از:
Structure: ساختار
Strategy: استراتژی
System: سیستم
Skills: مهارت
Style: سبک
Staff: کارکنان
مدل نادلر تاشمن (Nadler-Tushman)
شاید بتوان گفت پویاترین مدل، مدل نادلر تاشمن است. این مدل بررسی میکند که چگونه هر فرآیند کسب و کار بر فرآیندهای دیگر تاثیر میگذارد. همچنین مشخص میکند که شکاف ها چه تاثیری بر کارایی میگذارند. این مدل، یک دید کلی از روند عملیات سازمان شما، از ابتدا (ورودی) تا انتها (خروجی) ایجاد میکند.
مدل نادلر تاشمن، فرآیندهای موجود در سازمان را به سه دسته تقسیم میکند:
ورودی: کل فرهنگ و نیروی کار شرکت؛ تمام منابع مورد استفاده برای ایجاد محصول / خدمات و محیط عملیاتی
تبدیل: سیستم ها، تیم ها و فرآیندهایی که ورودیها را میگیرند و آنها را به محصول خروجی تبدیل میکنند.
خروجی: محصول یا خدمات نهایی.
به طور کلی میتوان گفت که تجزیه و تحلیل شکاف یا گپ، در ادبیات مدیریتی به مقایسه میان وضعیت فعلی و وضعیت مطلوب اطلاق میشود. فرآیند تجزیه و تحلیل شکاف برای هر کسب و کاری ضروری است تا عملیات خود را برای بهره وری و کاهش هزینهها بهینه سازی نماید.
درباره داود ستوده راد
فریلنسر ، داود ستوده راد هستم که به صورت حرفه ای در زمینه دیجیتال مارکتینگ فعالیت می کنم. متخصص در طراحی و بهینه سازی سایت و مشاور در کسب و کار اینترنتی و استارت آپ ها هستم.
نوشتههای بیشتر از داود ستوده راد
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.