نام تجاری چیست ؟
صدها تعریف متفاوت از جانب طیف گسترده ای از کارشناسان برای نام تجاری ، گفته شده است. بیشتر آنها بر این عقیده اند که احساسات و تفکراتی که در زمان رویت نام شرکت، به ذهن مشتری خطور می کند، تعریف مناسبی برای برند است. JN Kapferer تعریف زیر را از نام تجاری عنوان کرده است :
“نام تجاری نامی است که خریداران را برای رسیدن به تصمیم خرید، تحت تأثیر قرار می دهد. “
شاید این تعریف، تعریف درستی از برند باشد، اما هنوز تعریف کاملی نیست. ممکن است با خود بگویید پس لوگو، یا نام محصولات شرکت، برند است، اما اینگونه نیست.
نمایش فهرست این آموزش :
- نام تجاری چیست ؟
- مفاهیم و المان های مهم در ساخت برند و نام تجاری کدام اند؟
- پیام برند (Brand’s Message)
- تن صدای برند (Brand’s Tone Of Voice)
- شخصیت برند (Brand Personality)
- تعهد برند (Brand Promise)
- هویت برند (Brand Identity)
- جایگاه یابی برند (Brand Positioning)
- تصویر برند (Brand Image)
- ارزش ویژه – دارایی برند (Brand Equity)
- هواخواهی برند (Brand Admiration)
- تجربه برند (Brand Experience)
- مفاهیم و المان های مهم در ساخت برند و نام تجاری کدام اند؟
- علامت تجاری چیست و چه هدفی دارد؟
- نام تجاری و علامت تجاری چه تفاوتی دارند؟
- استانداردهای انتخاب نام تجاری
- نام تجاری باید چه معیارها و استانداردهایی داشته باشد؟
- 1. نام تجاری شما باید فراموش نشدنی باشد.
- 2. نام تجاری که انتخاب میکنید، باید منحصربهفرد و جذاب باشد.
- 3. هیچ وقت از هجاهای غیر معمولی استفاده نکنید.
- 4. از کلماتی استفاده کنید که تلفظ آنها آسان باشد و به راحتی بتوان آنها را به خاطر سپرد.
- 5. از کلمات ساده استفاده کنید.
- 6. از عبارتهایی استفاده کنید که معنی داشته باشند.
- 7. به شنوندهها سرنخ بدهید.
- 8. مطمئن شوید که نامی که انتخاب کردهاید را قبل از شما شخص دیگری انتخاب نکرده باشد.
- 9. خودتان را وارد قفس نکنید.
- 10. به شخصیت مشتریهایتان دقت کنید.
- 11. نامهای تجاری به یک عنصر بصری قوی نیاز دارند.
- 12. از کلمههایی استفاده کنید که اصالت داشته باشند.
- 13. از دیگران بخواهید شما را راهنمایی کنید.
- 14. حواستان باشد اسمی که انتخاب میکنید را دوست داشته باشید.
- کارکرد نام تجاری در کسب و کار چیست؟
- نکات راهبردی در ساخت و انتخاب برند
- توسعه شخصیت مشتری
- شخصیت برند خود را گسترش دهید
- با استفاده از اتصال مجدد برند و محصول به سود مصرف کننده نهایی برسید
- قوانین طراحی برند را محدود کنید و به جای آن برنامه ای برای طراحی شخصیت برند ایجاد کنید
- مجموعه ای از سبک های گرافیکی متغیر و منعطف برای طراحی برند خلق کنید
- از کم و زیاد کردن رنگ به پالت کمپین های بازاریابی خود نهراسید
نام تجاری چیست ؟
نام تجاری عبارت است از : طراحی منحصر به فرد، نشانه، نماد، کلمه، یا ترکیبی از این موارد که تصویری را در ذهن تداعی می کند، که معرف محصولی است و آن را از رقبایش متمایز می کند.
در طول زمان، این تصویر با سطح مشخصی از کیفیت، اطمینان و رضایت در ذهن مشتریان توام و ترکیب می شود (و این آن چیزی است که در برندینگ به جایگاه یابی برند معروف است). برند ارزش و منافع مشخصی را برای مشتریان تعریف می کند تا از این طریق در بازارهای شلوغ و پیچیده آنها را بشناسند. علامت تجاری (لوگوی)، عنوان قانونی برند و معرف و ارائه دهنده ی آن است.
نام تجاری ، مجموعه ای از ادراکاتی است که مشتری شما در مورد کسب و کار شما دارد. توجه داشته باشید که نام تجاری و ایده هایی که آنها در مورد کسب و کار شما دارند ، در ذهن مشتری شما زندگی می کنند.
این بدین معنا نیست که نام تجاری خارج از کنترل شماست. شما می توانید ایده مشتری از نام تجاری خود را ، با تعریف کردن نام تجاری خود ، طراحی چشم نواز و گرافیک فوق العاده، در جهت انتقال پیام به مشتریان خود، کنترل کنید.
سپس، از آن گرافیک به طور مداوم در سراسر موارد بازاریابی خود استفاده کنید. همه این موارد می توانند به شما و مشتریان شما برای دریافت ایده ی درست در مورد نام تجاری شما، کمک کنند.
به طور کلی نام تجاری یک علامت، آرم، اسم، کلمه و یا جملهای است که شرکتها با استفاده از آن، محصول خود را از سایر محصولات مشابه، جدا میکنند. برای اینکه نام محصول به نام تجاری تبدیل شود، به حمایت حقوقی نیاز دارد.
شرکت ها به شدت با نام تجاری خود ارتباط برقرار میکنند. هر چه ارزش نام تجاری بیشتر باشد، ارزش خود محصول هم افزایش مییابد تا حدی که افراد فکر میکنند محصولاتی که نام تجاری خاص و معروفی دارند، کیفیت بهتری هم دارند.
ایجاد یک نام تجاری درست، به فرایندی پیچیده و یک برنامهریزی دقیق نیاز دارد. اغلب نامهای تجاری با استفاده از لوگو نمایش داده میشوند و یکی از با ارزشترین داراییهای یک شرکت و نشان دهنده چهره شرکت هستند.
به عبارت دیگر میتوان گفت نام تجاری آرم، شعار یا علامت قابل تشخیصی است که مردم با استفاده از آن شرکتها را میشناسند. در حقیقت، این شرکت بیشتر با نام تجاری خود شناخته میشود. این ارتباط آنقدر قوی است که نام تجاری شرکت و خود شرکت یکی میشوند.
نام تجاری شرکت آنقدر مهم است که میتواند در بورس اوراق بهادار ارزش پولی داشته باشد (اگر شرکت سهامی عام باشد) و روی صعود و نزول ارزش سهام تأثیر بگذارد. در نتیجه، حفظ یکپارچگی نام تجاری بسیار مهم است.
بسیاری از افراد نام تجاری یا برند را مترادف با مارک میدانند؛ که البته تصور نادرستی است. مارک به معنی علامت است و با نام تجاری فرق دارد. در بازار امروز که مملو از هزاران محصول و خدمات است، تنها یک نام تجاری باعث میشود که محصول خاصی از شلوغی بازار خارج شود و توجه افراد را به خود جلب میکند. یک نام تجاری با بازاریابی و تبلیغ درست میتواند باعث ایجاد وفاداری، اعتماد، ایمان، حق بیمه یا جذابیت بازار شود.
نام تجاری مثل یک موجود زنده است: هویت، شخصیت، اسم، فرهنگ، چشم انداز، احساسات و هوش دارد. صاحب نام تجاری همه این ویژگیها را به آن میدهد و مرتباً باید آن را بررسی قرار کند تا با هدفی که برای فروش دارد، مرتبط باشد.
شما احتمالاً به خوبی با هویت برند و نام تجاری خود در داخل و خارج آشنا هستید، اما یک کارمند جدید یا یک مشتری جدید ممکن است با آن آشنا نباشد. در نتیجه به طور مداوم باید دربارهی نام تجاریتان برای نسلهای جدید صحبت کنید.
ثابت نگه داشتن نام تجاری شما این امکان را برای شما فراهم میکند که هرچه سریعتر در صنعت مورد نظرتان معروف شوید و مخاطبان هدف خودتان را پیدا کنید. برای ایجاد یک نام تجاری قابل شناسایی، ممکن است زمان زیادی صرف کنید، اما مطمئنا ارزشش را دارد. به دستورالعملهای Google نگاهی بیندازید. آنها با گذشت زمان به یکی از شناخته شدهترین شرکتها تبدیل شدهاند.
مفاهیم و المان های مهم در ساخت برند و نام تجاری کدام اند؟
پیام برند (Brand’s Message)
پیام برند نشات گرفته از جایگاه و ارزشی است که می خواهد به مشتریان برساند، تلاش بازاریابان آن است که این پیام را به گونه ای تدوین کنند که برای مخاطبان جذاب بوده و آنها را تشویق به خرید کند.
پیام برند خود را از طریق بخش بندی ذهنی مخاطبین، شفاف تر بیان کنید
تن صدای برند (Brand’s Tone Of Voice)
سبک و لحن خاصی که هر نام تجاری برای خود بر می گزیند تا از این طریق با مخاطبان خود ارتباط برقرار کند. صدای برند معرف شخصیت آن است و توسط لحن نوشتاری و گفتاری مشخص می شود.
شخصیت برند (Brand Personality)
اگر برند را انسان فرض کنیم، کلیه ی خصوصیات اخلاقی و فتاری که به آن نسبت داده می شود شخصیت برند را می سازد.
تعهد برند (Brand Promise)
هر برندی مسئولیت هایی را برای خود اظهار می کند. در واقع تعهد برند آن چیزی است که به مشتریان گفته اید و قرار است برای آنها انجام دهید.
هویت برند (Brand Identity)
تمام آن چیزی است که هستید، و انجام می دهید. هویت برند ماموریت، شخصیت و تعهدی است که به مشتریان داده است و همین طور تعیین کننده مزیت رقابتی شما است.
جایگاه یابی برند (Brand Positioning)
مشخص می کند چرا “مشتریان هدف” برند شما را نسبت به سایرین ترجیح می دهند. در واقع جایگاه برند، جایگاهی است که برند، نسبت به رقبایش، در ذهن مشتریان دارد.
تصویر برند (Brand Image)
تصویر ذهنی برند، تصوری است که مشتریان از برند دارند. و مجموعه ای از باورهایی است که مشتریان و مصرف کنندگان نسبت به آن دارند.
ارزش ویژه – دارایی برند (Brand Equity)
دارایی و ارزش برند هر آنچیزی است که ارزش آفرینی یا ارزش افزوده برای برند دارد که شامل دارایی های ملموس و ناملموس برند می شود. مانند پتنت، ارزش ویژه نام تجاری و …
همین طور جدیدترین مفاهیمی که امروزه در حوزه ی برندینگ بسیار با اهمیت تلقی می شوند شامل موارد زیر می شوند :
هواخواهی برند (Brand Admiration)
مفهومی است که جدیدا وارد حوزه ی برندینگ شده است. هواخواهی برند چیزی فراتر از وفاداری برند است. وقتی مشتریان هواخواه برندی می شوند به عنوان مدافع آن عمل کرده و آن را دوست می دارند.
تجربه برند (Brand Experience)
تجربه برند مفهومی است که تداعی کننده ی احساس، عواطف، شناخت و واکنش های رفتاری بوده و توسط محرک هایی مانند طراحی، هویت، بسته بندی، ارتباطات و کمپین ها، اظهار می شود.
علامت تجاری چیست و چه هدفی دارد؟
برای تعریف علامت تجاری باید به سراغ ماده قانونی مرتبط با این موضوع برویم.
قانونگذار در بند الف ماده ۳۰ قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری، اظهار میدارد:
علامت یعنی هر نشان قابل رؤیتی که بتواند کالاها یا خدمات اشخاص حقیقی یا حقوقی را از هم متمایز سازد.
مطابق این تعریف، بر خلاف نام تجاری که نشانگر بنگاه و شرکت تولیدکننده کالا است، علامت تجاری نشانهای برای توصیف محصول یا محصولاتی خاص از همان شرکت است.
به طور مثال، اپل نام تجاری شرکتی است که همه ما آن را میشناسیم. اما آیفون علامت تجاری است که نشانگر تلفنهای همراه تولید شده در شرکت اپل است.
علامت تجاری باید ویژگیهایی مانند تکراری و تقلیدی نبودن، خلاف نظم عمومی نبودن و… را داشته باشد.
در ادامه به چهار تفاوت مهم علامت تجاری و نام تجاری میپردازیم.
نام تجاری و علامت تجاری چه تفاوتی دارند؟
حال که معنا و مفهوم نام تجاری و علامت تجاری تا حدودی مشخص شد، به سراغ مقایسه این دو موضوع میرویم.
تفاوت در مرجع ثبت
برای آنکه یک کسبوکار بتواند نام تجاری برای خود به ثبت برساند، بایستی این نام را ثبت کند. از آنجایی که کلیه فرآیند ثبت شرکت، از طریق سامانه اینترنتی اداره ثبت شرکتها انجام میشود، برای نام تجاری نیز باید از طریق اداره ثبت شرکتها اقدام کرد.
در حالی که مرجع ثبت علامت تجاری، اداره ثبت علایم تجاری است. برای ثبت علامت تجاری بایستی به سامانه اینترنتی ثبت علائم تجاری ( iripo.ssaa.ir ) که زیر نظر مرکز مالکیت معنوی فعالیت میکند، رجوع کرد.
تفاوت در مدت اعتبار
مطابق بند «د» ماده ۴۰ قانون ثبت اختراعات، مدت اعتبار علامت تجاری ثبت شده ۱۰ سال است که البته تا مدت نامحدودی قابلیت تمدید هم دارد که بایستی هزینه تمدید برای آن پرداخت شود.
علاوه بر آن، ماده ۴۱ تاکید دارد که اگر علامت تجاری به مدت سه سال بلااستفاده و متروک بماند، هر ذینفعی میتواند از دادگاه لغو و ابطال و آزادسازی علامت تجاری مورد نظر را درخواست کند.
از سوی دیگر نام تجاری انقضای خاصی ندارد. حتی ممکن است انحلال یک شرکت اتفاق بیافتد اما نام تجاری آن باقی بماند. از این جهت نام تجاری محدودیت خاصی برای استفاده ندارد.
تفاوت در امکان تعدد در انتخاب
اصولا هر شرکتی تنها میتواند یک نام تجاری داشته باشد. اما کسبوکارها میتوانند بیش از یکبار علامت تجاری مخصوص به خود را طراحی کرده و به ثبت برسانند.
تفاوت در انتقال حقوق مادی
به طور کلی، مالک یک شرکت میتواند مالکیت علامت تجاری خود را به شخص دیگری واگذار کند. این عمل میتواند از طریق تنظیم قرارداد فروش یا اجازه استفاده از علامت تجاری صورت بگیرد و در واقع مانع خاصی در این میان وجود ندارد.
اما برای انتقال نام تجاری، مالک شرکت نمیتواند به راحتی چنین اقدامی کند. ماده ۴۹ قانون ثبت اختراعات بیان میدارد که برای انتقال مالکیت نام تجاری، حتما بایستی خود شرکت هم منتقل شود. یعنی بر خلاف انتقال مالکیت علامت تجاری که بدون انتقال خود کسبوکار هم ممکن بود، برای انتقال نام تجاری، صرفا باید مالکیت کل شخصیت حقوقی (شرکت) به شخص دیگر منتقل شود تا نام تجاری هم به شخص خریدار واگذار شود.
استانداردهای انتخاب نام تجاری
طراحی لوگو بخشی از طراحی نام تجاری است. اما، یک نام تجاری تنها طراحی یک لوگو نیست. چه زمانی یک لوگو بخشی از یک نام تجاری می شود؟
آیا با مفهوم و کاربرد نام تجاری آشنایی دارید؟ بسیاری از افراد، حتی آنان که در حیطهی تجاری سازی فعالیت میکنند، باز هم نمیتوانند نام تجاری را به صورت کامل تعریف کنند. پس واقعا نام تجاری یعنی چه؟
دامداران اولین کسانی بودند که سالها پیش برای اولین بار از اصطلاح “نام تجاری” استفاده کردند. آنها از این اصطلاح برای شناسایی حیوانات خود استفاده میکردند. تا اینکه کالاییها مانند “کوکاکولا” به شدت رشد کردند و معروف شدند و افراد کم کم برای اینکه آنها را از محصولات مشابهشان جدا کنند، از نام تجاری آنها استفاده کردند.
با پیشرفت نامهای تجاری بیشتر، بازاریابان متوجه شدند که اسامیای مثل کوکاکولا چیزی بیش از یک اسم ساده هستند. دیوید اوگیلوی، “پدر تبلیغات”، نام تجاری را این گونه تعریف میکند: “مجموعه نامَشهودی از ویژگیهای یک محصول”.
از طرف دیگر مارتی نویمایر، نویسنده و سخنران نام تجاری را این گونه تعریف میکند: “نام تجاری یک آرم نیست. نام تجاری هویت محصول نیست. نام تجاری خود محصول هم نیست. نام تجاری احساس شخص در مورد یک محصول، خدمات یا سازمان است.”
با گذشت زمان نامهای تجاری مفاهیم ذهنیتری شدند. به این معنی حالا دیگر معنای خاصی را در خود جای میدهند و به درک بیشتری نیاز دارند. برداشت ما از نام تجاری تجاری به مرور پیچیدهتر و پیچیدهتر و تعریف آن دشوارتر شده و درک آن با یک تعریف واحد کار سختی است.
نام تجاری باید چه معیارها و استانداردهایی داشته باشد؟
1. نام تجاری شما باید فراموش نشدنی باشد.
در تجارت، به فراموش نشدنی بودن نام تجاری، “چسبندگی” گفته میشود. اما مسئله این است پیدا کردن اسمی که به اندازهی کافی چسبنده باشد کار بسیار دشواری است. هر شرکتی اسمی میخواهد که در میان جمع آن را متمایز کند.
اسم جذابی که با گذشت زمان تازگی خود را از دست ندهد و همچنان به یادماندنی باشد. این امر بسیار چالش برانگیز است چون روند نامگذاری و نیز سلایق افراد اغلب سال به سال تغییر میکند و پیدا کردن اسمی که تاریخ مصرف نداشته باشد، بسیار دشوار است. توسعهی نام تجاری به زمان و تلاش نیاز دارد، بنابراین بسیار مهم است که اسمی انتخاب کنید که با پیشرفت کسب و کارتان دوام داشته باشد.
انتخاب اسم مرسومی که متناسب با مد روز است، میتواند آسان باشد، اما تنها در صورتی میتوانید از آن استفاده کنید که دوست داشته باشید در مدت کوتاهی نام تجاریتان را تغییر دهید. به دنبال روندهایی نباشید که خیلی زود از بین میروند و یا اصلا مد نمیشوند. برای این که مطمئن شوید اسمی که انتخاب کردهاید، ماندگاری مورد نیاز را دارد یا نه، از خود بپرسید:
• آیا این اسم به اندازهی کافی انعطاف پذیر هست که بتواند استراتژیها و محصولات جدید را در خود جای دهد؟
• آیا اگر کانون توجه ما گسترش یابد یا تغییر کند، این اسم همچنان مناسب خواهد بود؟
2. نام تجاری که انتخاب میکنید، باید منحصربهفرد و جذاب باشد.
تا آنجا که ممکن است، نام تجاری که انتخاب میکنید باید جدید و منحصر به فرد بوده و توسط هیچ شرکت دیگری استفاده نشده باشد. اگر به اندازهی کافی جذاب باشد مشتریهای زیادی هم جذب محصولات یا خدمات شما خواهند شد.
3. هیچ وقت از هجاهای غیر معمولی استفاده نکنید.
وقتی میخواهید برای کسب و کارتان اسمی انتخاب کنید، کلماتی را به کار بگیرید که افراد به راحتی بتوانند آن را بخوانند. برخی از بنیانگذاران برای برجسته کردن نام تجاری خود سعی میکنند کلمات را با املای نادرست و غیر معمول بنویسند، اما این را در نظر نمیگیرند که اگر مشتریانشان بخواهند نام کسب و کار آنها را در گوگل جستوجو کنند، یا اگر بخواهند کسب و کار آنها را به دیگران معرفی کنند، برایشان مشکل ایجاد میشود. پس بهتر است از همان هجاها و کلمههای سنتی استفاده کنید.
4. از کلماتی استفاده کنید که تلفظ آنها آسان باشد و به راحتی بتوان آنها را به خاطر سپرد.
اگر کسی نام تجاری شما را به یاد نیاورد، کل کسب و کارتان ارزشش را از دست میدهد. کلمات من درآوردی را فراموش کنید. اسم کسب و کارتان را به گونهای انتخاب کنید که مشتریانتان به راحتی بتوانند آن را تلفظ کنند و به خاطر بسپارند.
از کلمات اختصاری که برای اکثر مردم معنی ندارد، استفاده نکنید. وقتی میخواهید هویت شرکت یا محصولتان را برگزینید، از کلمات ساده، با معنی و خاص استفاده کنید. این کلمات معمولا هزینهی کمتری هم دارند. بعضی از معروفترین برندهای امروزی از کلمات هم آوا استفاده میکنند تا نام تجاری آنها به راحتی در ذهن مصرف کننده بماند. مانند Best Buy ،Coca-Cola و Dunkin ’Donut
5. از کلمات ساده استفاده کنید.
نام تجاریتان هرچه کوتاهتر باشد، بهتر است. سعی کنید تنها دو هجا داشته باشد. از خط تیره یا اسم شخصیتهای خاص استفاده نکنید. با توجه به الگوریتمهای که بر اساس حروف الفبا کار میکنند، بهتر است از اسمی استفاده کنید که بیشتر به ابتدای حروف الفبا نزدیک باشد، نه انتهای آن.
اگر اسم درستی انتخاب کنید، ممکن است نام تجاری شما حتی به فعل تبدیل شود و بسیاری از افراد در مکالمههای روزانه خود از آن استفاده کنند. مثلا Google تبدیل به فعل شده است و به معنی جست و جو در اینترنت میباشد.
6. از عبارتهایی استفاده کنید که معنی داشته باشند.
بعضی اوقات، صاحبان مشاغل اسمهایی انتخاب میکنند که هیچ معنی خاصی ندارند. مطمئنا بعضی از این عبارتها موفق میشوند (مثل یاهو و گوگل) اما باید در نظر داشته باشید که انتخاب چنین اسمهایی ریسک و خطر زیادی دارد (اسمهایی مثل Novartis ،Aventis ،Lycos ). اگر اسمی را انتخاب کردید، سعی کنید معنی آن به زبانهای دیگر را هم بررسی کنید.
بارها اتفاق افتاده است که اسم یک شرکت، در زبان دیگر معنی منفی و حتی ناپسندی داشته و در نتیجه مانع گسترش فعالیتهای آن شرکت، در یک کشور خارجی شده است. برعکس انتخاب اسمهایی مثل Apple یا Blackberry در تمام جهان یک معنی دارد.
7. به شنوندهها سرنخ بدهید.
سعی کنید نام تجاریتان را به گونهای انتخاب کنید که نشان دهد کسب و کار شما در چه بخش و چه صنعتی فعالیت میکند. در این مورد میتوانید به اسم فیلمهای مختلف دقت کنید.
برای مشاغل حرفهای بهتر است از اسمی استفاده کنید که فعالیت شما را نشان دهد. نام تجاری شما باید با تجارت شما مطابقت داشته باشد تا به مشتریان یادآوری کنید چه کالایی تولید میکنید یا این که چه خدماتی را ارائه میدهید.
8. مطمئن شوید که نامی که انتخاب کردهاید را قبل از شما شخص دیگری انتخاب نکرده باشد.
شاید این مورد واضح به نظر برسد، اما اگر به آن دقت نکنید، ممکن است هزینهی زیادی را متحمل شوید. اسم شرکت و اسم دامنهی اینترنتی شما بهتر است یکسان باشد، در نتیجه حتما این مورد را هم بررسی کنید.
9. خودتان را وارد قفس نکنید.
از انتخاب نامهایی که به کسب و کار شما اجازه نمیدهد رشد بیشتری داشته باشید یا خط تولید جدیدی در کارخانهی خود راه بیندازید، خودداری کنید. هرگز خودتان را درگیر مکانهای جغرافیایی نکنید.
همچنین سعی نکنید که محصولاتتان به نام تجاری محدود شوند. در غیر این صورت اگر کسب و کارتان را به مکانهای مختلف گسترش دهید یا به خط تولیدتان محصول جدیدی اضافه کنید، مشتریان نه تنها گیج میشوند بلکه ممکن است حتی دیگر از محصولات شما استفاده نکنند.
10. به شخصیت مشتریهایتان دقت کنید.
حتی اگر هنوز مشتری به دست نیاوردهاید، چند مشتری خیالی را در نظر بگیرید و آنها را بررسی کنید. این بررسی میتواند شامل جزئیات مربوط به سن مشتری، جنسیت، عنوان شغلی و چالشهای حرفهای آنها باشد.
به همین دلیل، هنگام انتخاب اسم کسب و کارتان باید به شخصیت خریدارتان دقت نمایید. شخصیت خریدار شما و مخاطبان هدفتان و نشان میدهند که نام تجاری و در نتیجه محصول شما برای چه کسانی مناسب است.
11. نامهای تجاری به یک عنصر بصری قوی نیاز دارند.
هنگام خواندن “گل بابونه” چه چیزی به ذهن شما خطور کرد؟ قطعا گل بابونه را تصور میکنید. به طور کلی، اکثر افراد هنگام خواندن یا گوش دادن به کلمهای، تصاویر ذهنی مشخصی “میبینند”.
درج یک آرم بصری در کنار نام تجاری شما میتواند نقش یک ابزار تبلیغاتی را بازی کند و به مشتریانتان کمک کند که آن را حفظ کنند. در نتیجه نام تجاری کسب و کار شما باید یک عنصر بصری قوی داشته باشد. علاوه بر این دقت داشته باشید که رنگها مولفههای مهمی در تبلیغات و وب سایت و فروش میباشند.
12. از کلمههایی استفاده کنید که اصالت داشته باشند.
اصالت اکنون بیش از هر زمان دیگری مهم است. مصرف کنندگان میخواهند با برندهایی ارتباط برقرار کنند که دقیقا رسالت، چشم انداز و ارزشهای اصلی آنها مشخص باشد.
اگر نام تجاری شما دقیقا آنچه که هستید را نشان نمیدهد، پس به احتمال زیاد دارید اعتبارتان را تضعیف میکنید. در تولیدات خود از روشهایی استفاده میکنید که به طبیعت آسیبی نمیرساند؟ حتی شده با آوردن یک برگ سبز در آرم شرکتان به آن اشاره کنید؛ نام تجاری شما باید کاملا متناسب با شرکت شما باشد. موقع انتخاب اسم از خودتان بپرسید:
• چرا ما این کار را انجام میدهیم؟
• ارزشهای ما چیست؟
• چه چیزی ما را متفاوت میکند؟
• ما از کجا آمدهایم؟
• شخصیت ما چیست؟
درک پاسخ این سوالها به شما کمک میکند تا نام بهتری انتخاب کنید و مطمئن شوید که اسمی منحصر به فرد و معتبر خواهید یافت.
13. از دیگران بخواهید شما را راهنمایی کنید.
در آخر میتوانید چند تا اسم انتخاب کنید (معمولا 5 تا 10 اسم کافی است) و از کسانی که فکر میکنید، مشتریان بالقوه محصول یا خدمات شما هستند، یا از سرمایه گذاران و همکارانتان نظرشان را در مورد آن اسامی بپرسید.
از خانواده و دوستانی که چیزهای زیادی از شما میدانند بگذرید. دقیقا از آنهای سوال کنید که از شما چیزی نمیدانند تا ببینید اسم تجاری مورد نظرتان تصور مورد نظر شما را ایجاد میکند یا خیر.
14. حواستان باشد اسمی که انتخاب میکنید را دوست داشته باشید.
شما به عنوان صاحب این کسب و کار مجبورید مدت طولانی با این نام زندگی کنید، پس مطمئن شوید که از آن راضی هستید و مطمئن باشید که این حس به مشتریانتان هم منتقل میشود.
عجله نکنید. تا زمانی که اسم مناسبی پیدا کنید، صبور باشید. اگر هم هنوز مطمئن نیستید که از چه اسمی باید استفاده کنید، شرکتهای زیادی وجود دارند که میتوانند جهت انتخاب اسم برای کسب و کارتان به شما کمک کنند.
کارکرد نام تجاری در کسب و کار چیست؟
برای توسعه و ساخت برند لازم است بدانید برند چه کاری میکند و چگونه این اثرگذاری را در کسب و کار دارد. لازم است نام تجاری را از محصول جدا کنید و به آن به عنوان ماهیت مستقل فکر کنید.
- برند تعهدی برای کیفیت، ارزش ها، خواص و ثبات است.
- نام تجاری دارای صدا، سبک، شخصیت، پیش زمینه و احساس است.
- این برند است که به شما میگوید انتظار پرداخت بالا یا پرداخت پایین را برای یک محصول داشته باشید.
- نام تجاری بر اساس آنکه چگونه تعریف شود اولویت هایی را خلق می کند.
- یک برند میتواند مطابق با مد روز باشد یا از آن جا بماند.
- لازم است برند حمایت کننده و پرورش دهنده باشد.
- نام تجاری میتواند جدا از محصول فروخته شود و اجازه دارد با سایر محصولات در ارتباط باشد.
- یک برند موفق میتواند یک محصول یا خدمت شکست خورده را دوباره راه اندازی کند.
در مقابل، محصولات، مواد و کالا هستند. اغلب اوقات یک محصول در کارخانه ای تولید میشود که از برندش جدا است. اغلب شرکت های بزرگ محصولات خود را در کشورهایی تولید می کنند که هزینه تولید در آنها پایین است.
نام های تجاری جدا از تسهیلات کارخانه ای خرید و فروش میشوند. نام های تجاری مختلف معمولاً محصولات مشابهی را به دلایل مختلف می فروشند.
این درست است که ویژگی های برند باید در محصول وجود داشته باشد و از طرف ویژگی های محصولی که به آن متصل است، حمایت شود. اما با این حال برند نقش خاص و هویت خودش را دارد.
نکات راهبردی در ساخت و انتخاب برند
برندسازی نباید بدون اصول درست آن انجام شود. اگر شما سه نکته اساسی در مورد ساخت برند که در ادامه به آنها اشاره شده است را دنبال کنید، می توانید استانداردهایی طراحی کنید که برای شما و همکارانتان در آینده راهنما و الهام بخش باشد.
توسعه شخصیت مشتری
برای توسعه نام تجاری که برای مشتریان معنی دار باشد، لازم است بدانید مصرف کنندگان شما چه کسانی اند، به دنبال چه چیزی اند و چرا به دنبال آن هستند.
راه پیشنهادی این است که از شخصیت مصرف کنندگان در برنامه ریزی های خود استفاده کنید. بازاریابان باید از طریق تحقیقات رسمی و غیر رسمی اطلاعات شخصی مصرف کنندگان که علاوه بر نیازهای فیزیکی و عاطفی شامل تاثیرات آنها، منبع اطلاعاتی، رسانه و الگوی مصرف محصولات است را توسعه دهند.
می توانید یک ماتریس از انواع مختلف مشتریان که از نظر نیازها و اولویت به سمت برند شما کشیده میشوند، تعیین کنید. ساخت برند موفق به دنبال تلاش مداوم برای تقویت ویژگی های آن به گونه ای که پاسخگوی نیازهای عاطفی مصرف کنندگان باشد، حاصل می شود.
شخصیت برند خود را گسترش دهید
شخصیت برند خود را به زبانی دیگر ایجاد کنید، آن را مانند یک شخص توصیف کنید. در این مورد فکر کنید که نام تجاریتان امروز چگونه درک می شود و شما دوست دارید چگونه درک شود. تمرین زیر شما را قادر میسازد تا در فرآیند ساخت برند، آن را به روش مفهومی تری ببینید. خود را برای شناسایی خصیصه های قابل اطلاق به برندتان به چالش بکشید.
برخی از شروع کننده ها و اندیشه ها برای جان بخشی به برند را در ادامه مرور خواهیم کرد:
- مردانه یا زنانه؟
- سن؟
- محافظه کار یا ریسک پذیر؟
- شوخ طبعی؟
- معتبر یا اجتماعی؟
- کدام نامهای تجاری دوستان آن هستند؟
- چگونه این برند از رقبای خود متمایز میشود؟
سپس تعهداتی که برندتان در قبال مصرف کنندگان دارد را فهرست کنید:
- برند شما بر چه مواضعی ایستادگی می کنید؟
- چه چیزی را به مشتری میرسانید؟
- ضمانت برند شما به مصرف کنندگان چیست ( ضمنی یا واقعی ) ؟
جواب های خود را خلاصه کنید تا به یک تعهد ساده و کلی برسید. حالا، ویژگی های محصولات و تحویل آن را شناسایی کنید.
ویژگی های محصول خود را به روش زیر فهرست کنید :
- چه کار می کند؟
- چگونه این کار را می کند؟
- از چه چیزی ساخته شده است؟
روشهای تحویل را نیز فهرست کنید، چرا که آنچه مصرف کنندگان دریافت میکنند مشخص میکند محصول چه کار میکند.
با استفاده از اتصال مجدد برند و محصول به سود مصرف کننده نهایی برسید
کانال های توزیع محصول و تعهدات برند را به هم متصل کنید. این انقطاع منفعت مشتریان از تجربه نام برند و استفاده از محصول را تعریف میکند. این منفعت همچنین وجه تمایز شما را نشان میدهد و به شما اجازه می دهد کمپین های خلاق که مصرف کنندگان با آن ارتباط برقرار کنند و آن را معنا دار بدانند را توسعه دهید.
قوانین طراحی برند را محدود کنید و به جای آن برنامه ای برای طراحی شخصیت برند ایجاد کنید
برای خلق یک سیستم منعطف در ساخت برند، با ایجاد مجموعه ای از دستور العمل های توصیفی برای طراحی برند شروع کنید، که طراحان و نویسندگان را برای ایجاد ارتباطی توام با احساسات مشابه تشویق کند.
بهتر است استانداردهای برند براساس طراحی شخیت برند تعریف شود، به این صورت کمپین های برندسازی متنوع و تازه خواهد بود اما به سرعت می تواند به عنوان هدف، قبل از دیدن یک آرم یا لوگو شناسایی شود.
مجموعه ای از سبک های گرافیکی متغیر و منعطف برای طراحی برند خلق کنید
شما به قوانین و استاندارد های گرافیکی نیاز دارید اما باید توجه کنید این قوانین در مجموعه سبک هایی که همیشه در حال تغییر اند، قابل تشخیص باشند. از گروه برندسازی خود بخواهید که 4 تا 6 سبک و راهبرد گرافیکی را ایجاد و توسعه دهند. در پورسه ساخت برند ، برای حداقل دو دوره سه ماهه از سال، به مجموعه سبک هایتان تکیه کنید و آنها را دنبال کنید.
سپس، به کارکنان خلاق خود آزادی عمل بدهید تا در طول زمان سبک های اضافه ای را براساس طراحی شخصیت برند اضافه کنند سبک هایی که به نوعی توسط رقبا مورد استفاده قرار گرفته اند یا تاریخ گذشته محسوب می شوند میتوانند به راحتی از مجموعه سبک ها کنار گذاشته شوند.
از کم و زیاد کردن رنگ به پالت کمپین های بازاریابی خود نهراسید
یک حقیقت مشهود در صنعت ما این است که اغلب شرکتها به گروههای کاری خود اجازه نمی دهند که از تمام رنگ های تعیین شده در راهنمای استانداردهای برند استفاده کنند. شاید دلیل این امر آن است که یک رنگ به خصوص دقیقاً توسط رقیب مورد استفاده قرار گرفته است.
به هرحال به هر دلیلی که باشد، از تغییر نهراسید. قرار دادن محدودیت بر روی خط قرمزها برای افراد خلاق معنایی ندارد. اگر محدودیت ها خطر جدی به همراه ندارد تغییر آنها ممکن است فرصتی برای یک موفقیت تازه باشد.
خلاصه نام تجاری
گاهی اوقات برای ساخت برند به یک طرف سوم نیاز است، مانند یک آژانس برندسازی خوب، تا به کسب و کار شما وارد شود و به شما کمک کند تا برندتان را به درستی خلق کنید. یک شخص با تجربه و متخصص میتواند پویایی نام تجاری شما را در ابعاد بزرگتر درک کند و شما را به مسیر درست هدایت کند.
درباره داود ستوده راد
فریلنسر ، داود ستوده راد هستم که به صورت حرفه ای در زمینه دیجیتال مارکتینگ فعالیت می کنم. متخصص در طراحی و بهینه سازی سایت و مشاور در کسب و کار اینترنتی و استارت آپ ها هستم.
نوشتههای بیشتر از داود ستوده راد
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.