پادکست Podcast چیست؟
پادکست Podcast چیست؟ پادکست عبارت است از گفتوگوهای رادیواینترنتی که میتوانید فایلشان را دانلود و سر فرصت گوش کنید. کلمهی پادکست (Podcast) از ترکیب دو واژهی پاد (Pod) و برودکست (broadcast) تشکیل شده است. منظور از پاد همان دستگاههای آیپاد است. به این معنی که پادکست محتوایی قابلحمل است و میتوانید در هرجایی به آن گوش کنید. برودکست نیز به ویژگی رادیویی پادکستها اشاره دارد. بنابراین پادکست گفتوگوی صوتی ضبطشدهای بین مجری و مهمان است که میتوانید درست مثل گفتوگوهای رادیویی به آن گوش کنید. پادکست حتی میتواند صبحت انفرادی کسی باشد که افکار و تجربیاتش را با دیگران بهاشتراک میگذارد.
نمایش فهرست این آموزش :
- پادکست Podcast چیست؟
- تاریخچه پادکست چیست ؟
- پادکست چیست و چه کاربردی دارد؟
- فرق رادیو اینترنتی با پادکست چیست؟
- فرق کتاب صوتی از لحاظ معنی با پادکست چیست؟
- پادکست چه تفاوتی با رادیو دارد؟
- ویدئوکست چیست؟
- از نظر قیمت فرق کتاب صوتی با پادکست چیست؟
- از نظر قابلیت استفاده فرق کتاب صوتی با پادکست چیست؟
- ویژگیهای پادکست چیست؟
- انواع پادکست
- فرق بین پادکست، فصل و اپیزود یا قسمت چیست؟
- نحوه برنامهریزی اپیزود پادکست چیست؟
- پادکست فارسی چیست؟
- پادکست انگلیسی چیست؟
پادکست Podcast چیست؟
پادکست (به انگلیسی: Podcast) یا پادپخش یا تدوین صوتی انتشار مجموعهای از پروندههای رسانه دیجیتال است که توزیع آن در اینترنت با استفاده از خوراک صورت میگیرد، و توسط کاربران معمولاً بر روی یک پخشکنندهٔ موسیقی دیجیتال قابل دریافت و پخش است. این روش ارائهٔ محتوا در سال ۲۰۰۴ محبوبیت و گسترش یافت؛ و گاه به آن رادیوی اینترنتی گفته میشود.
برای دریافت آن، معمولاً از برنامههای خوراکخوان که از خدمات وب استفاده میکنند استفاده میشود و بر روی رایانههای خانگی یا پخشکنندههای موسیقی دیجیتال قابل پیادهسازی است. قابل ذکر است که عمل دریافت پادکست را پادکچ (به انگلیسی: Podcatch) میگویند.
تاریخچه پادکست چیست ؟
پادکست در سال ۲۰۰۴ توسط MTV video jockey Adam Curry و سازنده نرمافزار Dave Winer ساخته شد. Curry یک برنامه با نام iPodder نوشت که به او این امکان را میداد پخشهای رادیویی اینترنتی را به طور خودکار در iPod خود دانلود کند. چندین سازنده ایده او را بهبود بخشیدند و پادکست رسماً متولد شد. Curry اکنون میزبان یک برنامه بنام The Daily Source Code است که یکی از محبوبترین پادکستهای اینترنتی است.
پادکست چیست و چه کاربردی دارد؟
پادکست نوعی محتوای صوتی در فضای وب است. این نوع از محتوا به طوری است که میتوانید هنگام مسافرت یا حتی هنگامیکه در حرکت هستید به آن گوش دهید. مهم ترین تفاوت پادکست و سایر انواع محتوا، عدم نیاز تمام توجه مخاطبین به هدف مورد نظر شما است.
درخواست برای تولید و ضبط پادکست بسیار بیشتر از آن چیزی است که تصور میکنید. طبق تحقیقات و بررسیهای انجام شده، تمایل به گوش دادن پادکست در سالهای اخیر بسیار افزایش یافته است که در کشور خودمان یعنی ایران هم شاهد این موضوع بودهایم و در سالهای اخیر پادکستهای هفتگی زیادی ارائه میشود که مخاطبین پر پا قرص خود را دارد.
این تحقیقات همچنین نشان میدهد افرادی که مرتباً به پادکست گوش میدهند حدود ۵ ساعت در هفته را به گوش دادن به محتوای صوتی پادکست اختصاص میدهند. همانطور که تعداد زیادی از افراد همه روزه با پادکستها سازگارتر میشوند، افراد بیشتری شروع به دیدن تواناییهای بالقوه خود در این رابطه میکنند.بنابراین، اگر تا به حال از خود پرسیدهاید که چگونه پادکست را ضبط و منتشر کنید، ابتدا باید درباره اینکه میخواهید چه نوع پادکستی را ایجاد کنید، تصمیم بگیرید.
تفاوت پادکست با برنامههای رادیویی
میتوان گفت که ساخت پادکستها شباهتهای زیادی به برنامههای رادیویی دارند، اما بسیاری از محدودیتهای برنامه های رادیویی در ساخت پادکستها وجود ندارد. بیشک این موضوع، از دلایل رشد سریع پادکستها است. حذف محدودیت زمانی برای پادکستها، از جمله تفاوتهای آشکار برنامههای رادیویی با پادکستها است. برنامههای رادیویی مدت زمان مشخصی دارند و در زمان معینی پخش خواهند شد. اما پادکستها این محدودیتها را ندارد و این نوع فایلهای صوتی میتوانند کوتاه در حد چند دقیقه و یا طولانی در حد ساعتها بحث و گفتگو باشند. همان طور که گفته شد، فایلهای پادکست را میتوان در هر زمانی که دوست دارید، گوش کنید.
از دیگر تفاوتهای آشکار این دو میتوان به حق انتخاب گوش دادن به محتوای مورد علاقه اشاره کرد. وقتی که شما رادیو را روشن میکنید، حق انتخاب گوش دادن به برنامهای خاص را ندارید، تنها میتوانید محتوایی را بشنوید که در حال پخش است. اما در پادکستها اینگونه نیست، شما میتوانید محتوای مورد علاقه خود را انتخاب کنید و همان فایلها را گوش دهید.
پادکستها محدویت برنامه ندارند. تولید کنندگان پادکستها میتوانند هر روز، هر هفته و یا هر ماه انواع مختلف پادکستها را تولید کنند، اما برنامههای رادیویی محدود هستند و به تعدادی مشخص باید تولید شوند. هر شخصی میتواند با کمترین هزینه و تجهیزانت به سادگی پادکست بسازد، اما تولید برنامههای رادیویی چندان کار سادهای نیست و نیاز به تجهیزات خاصی دارد. همچنین میتوان گفت که موضوعات پادکستها جذابتر، متنوعتر و آزادتر هستند. در کل میتوان گفت که گوش دادن به محتوای مورد علاقه بدون محدودیت زمانی، موجب شده که پادکستها محبوبیت بسیار بالایی را در بین اقشار مختلف جامعه کسب کنند.
فرق رادیو اینترنتی با پادکست چیست؟
در پادکست کاربران برخلاف رادیو اینترنتی نیازی به هماهنگی زمانی با یک پخش خاص ندارند. در عوض، آنها پادکست موردنیاز خود را از طریق فید RSS (Really Simple Syndication) دریافت میکنند و به طور خودکار میتوانند پادکست را روی رایانههای خود بارگیری نمایند.
این فناوری پادکست مشابه با استفاده از TiVo است. TiVo یک ضبط کننده فیلم شخصی است و به کاربران اجازه میدهد برنامههایی را که میخواهند ضبط کنند تنظیم کرده و پس از تنظیمات اولیه به طور خودکار آن برنامهها برای مشاهده بعدی ضبط میشوند.
فرق کتاب صوتی از لحاظ معنی با پادکست چیست؟
تفاوت کتاب صوتی و پادکست چیست؟ پادکست و کتاب صوتی دو مورد از محبوبترین انواع سرگرمیهای صوتی هستند. هر دو در تلفنهای هوشمند یا رایانه شخصی شما بهراحتی در دسترس هستند اما ممکن است با تفاوتهای آنها آشنا نباشید. اولین فرق پادکست با کتاب صوتی در ماهیت آن است. پادکست یک مجموعهی اپیزودیک از محتوای صوتی است که توسط یک یا چند میزبان اجرا میشود. پادکست میتواند فرمتهای مختلفی داشته باشد، از جمعآوری سریع اخبار گرفته تا بحثهای میزگرد و موارد دیگر.
به طور معمول، پادکستها با یک برنامه منظم منتشر میشوند و به مشترکین این امکان را میدهند تا قسمتهای جدید را بلافاصله دریافت کنند. اما کتاب صوتی یک ضبطصوتی حرفهای از متن موجود، معمولاً یک کتاب است. محتوای کتابهای صوتی تقریباً همیشه در قالب غیر صوتی دیگری نیز وجود دارد، به این معنی که کتابهای صوتی راهی متغیر برای مصرف همان محتوا ارائه میدهند. برخلاف پادکستها، کتابهای صوتی بهعنوان یک محصول واحد منتشر میشوند و اپیزودیک نیستند.
وقتی پادکست بهصورت داستان باشد، جایی که میزبان یک داستان را بهصورت اپیزودیک تعریف میکند یا چندین داستان کوتاه را در یک قسمت میخواند، میتواند با کتاب صوتی همپوشانی جزئی داشته باشد. با این حال، ما تفاوتهای دیگری را بین پادکستها و کتابهای صوتی بررسی خواهیم کرد.
پادکست چه تفاوتی با رادیو دارد؟
ما محتوای صوتی را دوست داشتیم و داریم اما رادیو دیگر بستر جذابی برای ما نیست. حالا دوست داریم هر برنامهای را که دلمان خواست در هر زمان از روز که وقت داشتیم گوش کنیم. دوست داریم صدایی که میشنویم کیفیتش عالی باشد. دوست داریم برنامهای را که میشنویم به راحتی عقب و جلو ببریم و مهمتر از همه به راحتی با گوینده یا سازنده تعامل داشته باشیم، نظراتمان را بگوییم، لایک بزنیم و به اشتراک بگذاریم.
پادکست آمد تا این عیب و ایرادها را برطرف کند و جای خالی رادیو را پر کند. تمام آن چیزهایی را که از رادیو انتظار داشتیم حالا در پادکست دور هم جمع شدهاند.
اگر بخواهیم تفاوتهای رادیو و پادکست را خلاصه کنیم، موارد زیر مهمترینها هستند:
- پادکست همیشه در دسترس است و هر وقت بخواهید میتوانید گوش کنید.
- هر قسمت از پادکست محدودیت زمانی ندارد. پادکست ۱۰ دقیقهای و پادکست ۶ ساعته هم داریم.
- موضوعات پادکست جذابتر، متنوعتر و آزادتر هستند.
- با موبایل یا رایانه میتوانید دریافتش کنید.
- محتوای اکثر پادکستها زودگذر و یکبار مصرف نیست. همیشه برای شنیدن جالب هستند.
- هرکسی میتواند پادکست بسازد. با کمترین هزینه و تجهیزات میتوانید پادکست بسازید.
خب این همه گفتیم پادکست را با اپلیکیشن گوش کنید. حالا چندتایی از این اپلیکیشنها را معرفی میکنیم.
ویدئوکست چیست؟
تنها فرق ویدئوکستینگ با پادکستینگ در اینست که به برنامه های تصویری اطلاق می شود. در این صورت امکان مشاهده مصاحبه کننده و مصاحبه شونده فراهم است اما مهمترین عیب آن اینست که برای مثال برای یک مصاحبه تصویری ۳۰ دقیقه ای نیاز به دانلود حجم بالای ۵۰ مگا بایت است که ممکن است همه کاربران امکان دانلود چنین حجمی را نداشته باشند.
مزایای پادکستینگ و ویدئوکستینگ:
در روش پادکستینگ بر خلاف سایر روش های ارائه محتوای صوتی، مصرف کننده بر اساس تقاضای مورد نظر خود به محتوای وب دسترسی دارد و مانند رادیو مطالب به او تحویل داده نمی شود بلکه او مطالب را بر اساس نیاز خود تحویل می گیرد.
در این روش مصرف کننده محتوای مورد نظر خود را توسط دستگاه های غیر از رایانه نیز می تواند دریافت کند و در زمان استفاده لزوما نیازی به دسترسی به کامپیوتر نیست و فقط کافیست دستگاهی در اختیار کاربر باشد که قابلیت پخش mp3 فایل صوتی یا wmv فایل تصویری را داشته باشد. محتوی پس از دریافت از اینترنت بدون نیاز به ارتباط به اینترنت قابل استفاده خواهد بود در حالیکه در سایر روش ها نیاز به حفظ ارتباط اینترنتی برای استفاده از محتوی وجود دارد.
در این روش امکان شنیدن هر بخش از محتوی، جلو عقب بردن آن، شنیدن محدوده خاص از محتوی و سایر کنترل ها از طرف کاربر ممکن است. کاربر به هر تعداد که می خواهد می تواند محتوی را گوش دهد در حالیکه در رادیو اینترنتی چنین امکانی به خودی خود وجود ندارد. در این روش نیازی به مراجعه به وبگاه های مختلف برای مثال دریافت اخبار عمرانی نیست چراکه همه اخبار داغ و مهم به صورت هفتگی از این فایل صوتی قابل شنیدن است و کاربر همیشه آخرین و جدیدترین اطلاعات را در دستگاه صوت خود خواهید داشت.
از نظر قیمت فرق کتاب صوتی با پادکست چیست؟
اگر نمیخواهید برای سرگرمی شنیداری هزینه کنید، پادکستها راهی برای پیشبرد این هدف هستند. اکثر پادکستها بدون پرداخت هزینه در دسترس هستند و برای لذت بردن از آنها، هرگز این محتوای رایگان شما تمام نمیشود. مطمئناً سازندگان پادکست هم باید بهنوعی درآمد کسب کنند، بنابراین بسیاری از آنها تبلیغات اسپانسری را در اینجا و آنجا پخش کردهاند اما این هزینه برای دریافت محتوای رایگان کم است.
برخی از سازندگان پادکست، برای محتوای اضافی، قسمتهای پاداش، قسمتهای بهصورت یکبارمصرف و یا از طریق اشتراک ماهانه چیزی مانند Patreon، هزینه میگیرند. کتابهای صوتی از نظر هزینه داستان متفاوتی دارند. ثبت کل محتوای یک کتاب کار سادهای نیست، بنابراین ناشران معمولاً بیش از نسخه کیندل یا نسخه فیزیکی کتاب، هزینه کتاب صوتی را میپردازند.
از نظر قابلیت استفاده فرق کتاب صوتی با پادکست چیست؟
پادکستها بهطورکلی تعهد زمانی کمتری دارند. بسیاری از پادکستها در محدودهی زمانی ۳۰ تا ۶۰ دقیقه قرار میگیرند. این امر باعث میشود که آنها در یک مسیر رفتوآمد به منزل یا تمرین بهراحتی قابلمصرف باشند. اما کتابهای صوتی داستان متفاوتی دارند. اولین کتاب هری پاتر ، حدوداً هشت ساعت بهصورت کتاب صوتی ادامه دارد. کارهای طولانیتر میتواند چندین برابر بیشتر از این باشد و برای گوش دادن به آنها به ۲۰ ساعت یا بیشتر زمان نیاز است.
حرفهای یا موفق بودن هرکدام از این دو نوع فایل صوتی به عادات گوش دادن شما بستگی دارد. گوش دادن به یک کتاب ۲۰ ساعته در چند قطعه ۱۵ دقیقهای طولانی خواهد شد و احتمالاً به دلیل تلاش زیاد برای پیگیری داستان رضایتبخش نخواهد بود.
فواید گوش دادن به پادکست
شاید برای شما سوال باشد که فواید گوش دادن به پادکست چیست؟ با توجه به اینکه پادکستها فایلهای صوتی هستند، از این رو زمانی که امکان مطالعه ندارید، میتوانید به سادگی فایلهای صوتی مورد علاقه خود را گوش دهید. مثلاً وقتی شما در حال رانندگی هستید، پیادهروی میکنید و یا اینکه در اتوبوس نشستهاید، گوش دادن به فایلهای صوتی با موضوع مورد علاقهیتان میتواند بسیار مفید و جذاب باشد. پختن غذا، ایستادن در صف نانوایی، حضور در مترو، اتوبوس و تاکسی نیز میتواند برای گوش دادن به این نوع فایلها بسیار مناسب باشد.
با این کار شما میتوانید از وقت مرده خود، به بهترین شکل ممکن برای آموزش و یادگیری استفاده کنید. از فواید گوش دادن به پادکستها میتوان به یادگیری بیشتر موضوعات مورد علاقه اشاره کرد. تقویت مهارتهای شنیداری و همچنین بهبود تمرکز از دیگر فواید گوش دادن به فایل صوتی است.
ناگفته نماند که پادکستها در کنار جنبه آموزشی، جنبه سرگرمی هم دارند و میتوانند شما را برای مدت زمان طولانی سرگرم کنند. شما میتوانید به سادگی مشترک پادکستهای مورد علاقه خود شوید. شما میتوانید پادکستی را که میشنوید به راحتی عقب و جلو ببرید و مهمتر از همه به راحتی با سازنده پادکست تعامل داشته باشید، شما میتوانید نظراتتان را بنویسید، لایک کنید و یا اینکه به اشتراک بگذارید. به سادگی با کلید بر روی سابسکرایب و یا اشتراکگذاری در وبسایتهای پادکست، میتوانید مشترک پادکستها شوید تا از به روزرسانیها و ارائه اپیزودهای جدید با خبر شوید.
از کجا به پادکستها گوش دهیم؟
برای گوش دادن و یا دانلود پادکستها، امروزه اپلیکیشنهای مختلفی وجود دارد که میتوانید به سادگی آنها را بر روی گوشی موبایل، تبلت، لپتاپ و یا کامپیوترهای خود نصب کنید. با استفاده از این اپلیکیشنها به سادگی میتوانید پادکستهای مورد علاقه خود را پخش کنید. از جمله مهمترین اپلیکیشنها میتوان به اپلیکیشن پادکست اپل، کستباکس(Castbox)، گوگل پادکست (Google Podcast)، اسپاتیفای (spotify)، پاکت کست (Pocket Casts)، پادکست ادیکت (Podcast Addict) و … اشاره کرد.
برخی از این اپلیکیشنها نسخه وب و یا کامپوتر را هم دارند و به سادگی میتوانند مورد استفاده قرار گیرند. به عنوان مثال میتوان گفت که اپلیکیشنهای آیتیونز و اسپاتیفای نسخه قابل نصب در رایانه دارند و کست باکس و گوگل پادکست نیز در مرورگر قابل اجرا هستند. برخی از پلتفرمهای آنلاین نیز در دسترس شما قرار داده شدهاند. از این دسته از پلتفرمها میتوان به blubrry، libsyn، Player FM، Stitcher و podchaser اشاره کرد.
این اپلیکیشنها با جمعآوری پادکستهای مختلف، دسترسی افراد به پادکستهای مورد علاقهیشان را بسیار ساده کردهاند. مخاطبان میتوانند بدون نیاز به جستجو در وبگاههای مختلف، به انواع محتوا دسترسی داشته باشند.
انواع فرم پادکستهای تولید شده
پادکستها در انواع مختلفی در اختیار مخاطبان قرار میگیرند. برای ساخت پادکست لازم است با انواع فرمهای مختلف آن آشنا شوید.
- اولین و سادهترین نوع پادکستها، مدل تک نفره و یا یک میزبان (Solo Podcast) است. در این نوع پادکستها معمولاً یک شخص پیرامون موضوعی خاص، اطلاعاتی را در اختیار شنوندگان قرار خواهد داد. مانند پادکستهای تولید شده در سایت مدیروب با موضوع استارتاپها
- پادکست مصاحبهای (The Interview Podcast) از دیگر انواع پادکستها است که شامل میزبان و یک شخص دیگری است که به برنامه دعوت شده است. در این نوع پادکستها در حین گفتگوی مهمان با میزبان و پاسخگویی به سوالات، اطلاعاتی در اختیار شنوندگان قرار میگیرد.
- فایلهای صوتی میزگرد یا گفتگو محور (Round Table Podcast) یکی دیگر از انواع پادکستها هستند که چندین مهمان و میزبان دارند. در این نوع پادکستها معمولاً افراد به صورت همزمان در مورد یک موضوع خاص با هم گفتگو میکنند.
- قصهگویی و داستانسرایی (Storytelling Podcast) یکی دیگر از انواع پادکستها هستند که میتوانند مخاطبان را به خود جذب کنند. پادکست قصهگو خود به دو دسته داستانی و غیر داستانی تقسیم میشود.
- و در آخر میتوان به ساخت پادکست ترکیبی (Hybrid Podcast) اشاره کرد. این نوع فایلهای صوتی، خود شامل چند نوع از فرمهای مختلف است. به عنوان مثال میتوان در یک فایل صوتی تک نفره، یک داستان تعریف شود، یا میتوان در عین تعریف قصه، با یک نفر به عنوان مهمان، مصاحبهای انجام شود.
ویژگیهای پادکست چیست؟
پادکستینگ نیز مانند روشهای دیگر ارائهٔ محتویات رسانهای بر روی اینترنت (بهعنوان مثال پخش رادیویی و Online Audio/Video streaming) از ارسال پرونده استفاده میکند. اما پادکستینگ دارای چند تفاوت عمده با این روشهاست:
- پادکستینگ بر خلاف سایر روشهای ارائه محتوای صوتی که به روش Push Technology کار میکنند، بر اساس روش Pull Technology است. یعنی، در این روش، مصرفکننده بر اساس تقاضای مشخص خود، به محتوای وب دسترسی دارد و مانند رادیو، مطالب به او تحویل داده نمیشود بلکه او آنها را بر اساس نیاز خود تحویل میگیرد.
- در این روش، مصرفکننده محتوای مورد نظر را توسط دستگاههای پخش غیر از رایانه نیز استفاده میکند و در زمان استفاده، لزوماً نیازی به دسترسی به کامپیوتر نیست. معمولاً دستگاههایی که میتوان پادپخشها را روی آنها شنید، همان دستگاههای پخش موسیقی دیجیتال هستند که عموماً بسیار کوچک و قابل حمل هستند. در نتیجه کاربر در هر زمان و مکانی قادر به استفاده از محتوای صوتی خواهد بود.
- محتوا پس از دریافت از اینترنت، بدون نیاز به ارتباط با اینترنت، قابل استفاده خواهد بود در حالی که در سایر روشها، نیاز به حفظ ارتباط اینترنتی برای استفاده از محتوا وجود دارد.
- در این روش، امکان شنیدن هر بخش از محتوا، جلو و عقب بردن آن، شنیدن محدودهٔ خاص از محتوا و سایر کنترلها از طرف کاربر ممکن است. کاربر به هر تعداد بار که بخواهد میتواند محتوا را گوش دهد در حالی که در رادیو اینترنتی، چنین امکانی به خودی خود وجود ندارد.
- در این روش، نیازی به مراجعه به وبگاههای مختلف برای دسترسی به انواع محتویات نیست و با تنظیم نرمافزار و افزودن نشانی پادپخش موردنظر به فهرست، کپی محتوا به رایانه و در نهایت به دستگاه پخش آن بهطور اتوماتیک انجام شده و کاربر همیشه آخرین و جدیدترین اطلاعات را در دستگاه پخش مختوای صوتی خود خواهد داشت.
انواع پادکست
۱- پادکست مصاحبه
پادکست مصاحبه سبکی از پادکستهای جذاب است که میتواند موضوع گفتگو یک یا دو نفر با یکدیگر باشد. میتوان گفت که این نوع از محتوای صوتی از جمله انواع محتواهای محبوب به شمار میرود، چرا که نیازی به انجام کارهای اساسی برای ضبط آن وجود ندارد.
آمادگی برای شروع گفتگو با مصاحبه شونده و تهیه لیستی از سوالات در این باره، موضوعی است که میتوان به آن اشاره کرد. برای شروع این نوع پادکست به برخی مهارتهای مهم مانند متقاعد کردن مهمانان برای شرکت در گفتگو، داشتن مهارت در مصاحبه و توانایی تولید قسمتهای پادکست به طور منظم، نیاز خواهید داشت.
۲- پادکست انفرادی
اگر از خود پرسیده اید که چگونه پادکست را تولید کنید، ممکن است برای شما جالب باشد که این نوع از پادکستها، یکی از بهترین قالبهای پادکست برای شما است. این پادکستها معمولاً به صورت مونولوگ و یا انفرادی اجرا میشوند.
محتوای پادکستهای انفرادی میتواند مبتنی بر نظر، اخبار، یا هر سبک دیگری باشد که میتواند توسط یک نفر تولید گردد. از نظر فنی، تولید پادکست انفرادی بسیار آسان است؛ زیرا تمام آنچه که به آن نیاز خواهید داشت، صدای شما است. همچنین باید بدانید که چطور موضوعی را برای شروع گفتگو انتخاب کنید.
۳- پادکست دو یا چند نفره
این شکل از پادکست دارای دو یا چند میزبان است که میتواند باعث پویاترشدن ارائه صداها گردد. اگر در مورد چگونگی شروع تولید پادکست تحقیق کردهاید و یک شریک گفتگو تجاری در این حوزه دارید، این گزینه میتواند پیشنهادی خارق العاده برای شما باشد.
پادکستهای چند میزبانی بحثهایی را ارائه میدهند که دارای عقاید و دیدگاههای مختلف هستند و این میتواند ارزش بیشتری برای شنوندگانی که دوست دارند به جای صحبت یک شخص، مکالمه و بحث را بشنوند، داشته باشد.
گویندگان در این نوع از پادکستها، فشار کمتری را نیز برای مشغول نگه داشتن و علاقه مند کردن مخاطب، متحمل میشوند. زیرا تعداد افراد بیشتر و به تبع آن ایدههای بیشتری نیز وجود دارد.
فرق بین پادکست، فصل و اپیزود یا قسمت چیست؟
پادکست مجموعهای از چندین محتوای ضبط شده است که درست مثل برنامههای تلویزیونی حول ایده یا درونمایهی مشخصی میچرخد. این فایلهای صوتی براساس ترتیب زمانی یا موضوعات ثانویه فصلبندی میشوند و هر فصل نیز خود شامل فهرستی از اپیزودهای مستقل است.
موارد ضروری تولید پادکست چیست؟
اگر شما در حال راهاندازی پادکست خود هستید، مواد ضروری تولید پادکست باید در بالای لیست اولویتهای شما باشد. حال این سؤال را پاسخ میدهیم که موارد ضروری تولید پادکست چیست؟ میتوانید به آن مثل ساختن خانه نگاه کنید. اگر آن پی محکمی نداشته باشد، خانه شما (در این مورد پادکست) احتمالاً برای مدت طولانی برقرار نخواهد ماند. وقت گذاشتن روی پادکست و کاهش تولید، یکی از بهترین راهها برای بخشیدن قدرت واقعی به منظور پایدار ماندن یک پادکست است.
موارد ضروری تولید پادکست به شرح زیر است:
- نقشه راه تولید پادکست خود را ایجاد کنید
- مخاطبان خود را مشخص کنید
- قالب خود را انتخاب کنید
- طول قسمت را مشخص کنید
- برای قسمتهای پادکست خود برنامهریزی داشته باشید
- تهیهی تجهیزات ضروری پادکست
- رعایت نکات در طول ضبط
- رعایت نکات پس از تولید (ویرایش صدای شما)
- انتشار و توزیع
نحوه برنامهریزی اپیزود پادکست چیست؟
موارد اصلی که باید هنگام برنامهریزی یک قسمت پادکست موردتوجه قرار گیرد:
- برای طول پادکست خود برنامهریزی کنید. طول یک اپیزود، یکی از مواردی است که مخاطب دوست دارد مشخصشده باشد. اگر برای همه اپیزودها فقط یک قالب دارید، آنها را در همان طول نگهدارید.
- از ساختار سه کنشی برای اپیزود خود استفاده کنید. ساختار سه کنشی در اپیزود پادکست چیست؟ ساختار سه کنشی ابزاری عالی است که باید از آن استقبال کنید. این فقط برای اپیزودهای طولانی یا فیلم نیست. پایبند بودن به این باعث میشود روایت شما بهتر شود حتی اگر اپیزودهایی به مدت ۳۰-۲۰ دقیقه داشته باشید.
- برای طی کردن مسیر تولید اپیزودها برنامهریزی کنید. مشکلات مربوط به طی کردن این مسیر تولید اپیزودهای پادکست هنگامی رخ میدهد که رویدادهای محرک روایت، به طور نادرست در جدول زمانی اپیزودها برنامهریزیشده باشند.
یک تم، فراتر از ایده عنوان، برای یک اپیزود پادکست است. یک عنوان، یک موضوع یا ایده کلی است که داخل اپیزود بررسی میشود. تم شما ایده خاصی است که شما بهعنوان یک نویسنده سعی در گذراندن آن دارید.
- شروع یک قسمت باید یک فرمول آشنا و قابلتشخیص داشته باشد و تا حد امکان جذاب باشد تا مخاطب را تا انتها با خود همراه سازد.
- سؤالات اولیه را مطرح کنید. پس از پایان مقدمه، اگر میخواهید مخاطبان خود را مشتاق سازید که به اپیزودهای شما گوش دهند. به آنها بگویید دقیقاً در این قسمت چه میخواهند بشنوند. با پرسیدن این سؤال و عمل کردن به آن میتوانید احتمال رضایت مخاطبان خود را پس از پایان آن اپیزود افزایش دهید.
- از آنجا که هدف شما دستیابی به مخاطبان گستردهتر است و میخواهید محتواهای خود را تبلیغ کنید. در طول اپیزودهای خود از کارهای دیگر خود نیز نام ببرید.
- هنگام برنامهریزی یک اپیزود اطمینان حاصل کنید که آنچه راجع به آن صحبت کردهاید، تمام سؤالاتی است که در ابتدا مطرح نمودهاید و قولهایی است که به شنوندگان خود دادهاید. این امر باعث میشود که در پایان یک اپیزود نتیجه مطلوبی دریافت کنید.
پادکست فارسی چیست؟
در کشور ما نیز امروزه استفاده از پادکست گسترش چشمگیری پیدا نموده است. واقعاً ویژگیهای پادکست فارسی چیست که اینگونه علاقهمندان این فایل صوتی را به خود جذب ساخته است. دلیل این علاقهمندی کیفیت این نوع محتوا است. ولی این بهتنهایی عامل جذب مخاطبین نیست. بسیاری از افراد ترجیح میدهند زمانهایی را که مجبور هستند در ترافیک به سر ببرند و یا در جاده در حال رانندگی هستند به پادکستهای فارسی گوش دهند.
پادکست انگلیسی چیست؟
اگر به دنبال راهی برای بهبود مهارت شنوایی خود در فهم لغات زبان انگلیسی هستید، من به شما پادکست انگلیسی را توصیه میکنم. ابتدا باید بدانیم بهترین پادکست انگلیسی چیست؟ در زیر فهرستی از بهترین پادکستهای انگلیسی بیانشده است:
- English Class 101: تعداد اپیزودهای این پادکست ۱۶۰۰ اپیزود است و این اپیزودها از سطح مقدماتی شروعشده و تا سطح پیشرفته ادامه پیدا میکنند. اگر بخواهیم بدانیم که ویژگی بارز این پادکست چیست، میتوان به روان و قابلفهم بودن آن اشاره کرد. سازگاری فرهنگی با سلیقه مخاطب از دیگر ویژگیهای این پادکست است.
- : این نوع پادکست انگلیسی فقط یک پادکست آموزشی نیست بلکه در ارتباط با گرامر زبان و موضوعات مختلف در دنیای امروز نیز صحبت میشود.
- Learning English from Voice of America News: این نوع پادکست نیز مانند دو مورد فوق مناسب برای یادگیری زبان انگلیسی است اما تفاوت دو نمونه پادکست بیانشده در بالا با این نوع پادکست چیست؟ در این نوع پادکست داستانهایی از برخی از جوانان آمریکایی نقل میشود.
- پادکست Business English Pod و … از دیگر انواع پادکست انگلیسی است.
تایمشیفت یا تأخیر زمانی دربارهی پادکستها به چه معناست؟
تایمشیفت دربارهی پادکستها به این معناست که پادکست برخلاف پخش در زمان واقعی، در زمان دلخواه شنونده قابلپخش است. یعنی هر پادکستی که میشنوید، از پیش ضبطشده است و بههمین خاطر میتوانید هروقت که دلتان میخواهد به آن گوش کنید. این درحالی است که برنامههای رادیویی ساعت مقرری دارند و اگر سر ساعت موفق به شنیدنشان نشوید، از کفتان رفتهاند. مزیت دیگر پادکستها این است که میتوانید صحبتها را جلو یا عقب ببرید یا یک قسمت را چند بار گوش کنید. همچنین در پادکستها از وقفهی پیامهای بازرگانی نیز خبری نیست.
آیا برای پادکست گوشکردن باید به اینترنت متصل بود؟
پادکست برای زندگیهای شلوغپلوغ امروزی ساخته شده است و کاربری آسانی دارد. میتوانید اپیزودها را یکییکی دانلود و بعدا بهصورت آفلاین پلی کنید. همچنین میتوانید از ویژگیهای گوشکردن آفلاین اپلیکیشنهای پادکست مانند آیتونز و استیچر (Stitcher) بهره ببرید.
آیا برای پادکست گوشکردن حتما باید خورهی تکنولوژی بود؟
بههیچوجه! پادکست گوشکردن بهسادگیِ قدمزدن در پارک است و اصلا هم نیازی نیست که حتما خورهی تکنولوژی باشید.
آیا پادکست را باید با حواس کاملا جمع گوش کرد؟
لزوما اینطور نیست. چون پادکستها صوتی هستند، میتوانید آنها را در پسزمینهی فعالیتهای دیگری که به تمرکز کامل نیاز ندارند (مثلا در حین رانندگی، انجام کارهای منزل یا پیادهروی) گوش کنید. درواقع پادکستها انجام کارهای تکراری و کسلکننده را لذتبخشتر میکنند و بهنوعی غذای فکر محسوب میشوند. اگر برای رشدوتوسعهی فردی وقت کافی ندارید و فرصت زیادی برای شرکت در گفتوگوهای آموزنده پیدا نمیکنید، پادکست گوشکردن میتواند ترفند آسانی برای یادگیری و رشد فردی شما باشد.
بهترین زمان پادکست گوشکردن چه وقتی است؟
بیشتر افراد در طول روز آنقدر مشغله دارند که بهسختی میتوانند روی دریافت اطلاعات جدید و یادگیری تمرکز کنند. برای کسانی که مشتاق یادگیری هستند، شاید صبحها در حالی که برای شروع روز آماده میشوند زمان بهتری برای پادکست گوشکردن باشد. همچنین، پادکستها را میتوانید در حین رفتوآمدهای روزمره گوش کنید. وقتی پس از پایان روز کاری درحال استراحت هستید نیز فرصت مناسبی برای پادکست گوشکردن است.
پادکست گوشکردن چه فوایدی دارد؟
پادکست گوشکردن باعث افزایش قابلتوجه زمان صرفشده برای یادگیری میشود. حتی اگر روزی چند دقیقهی کوتاه هم باشد بیفایده نیست. آنچه یاد میگیرید، جایی بدون اینکه انتظارش را داشته باشید بهدردتان خواهد خورد. همچنین، پادکستها میتوانند بسیار الهامبخش باشند و حتی باهوشترتان کنند.
مطالعات نشان داده است که پادکست گوشکردن با فوایدی ازجمله تقویت مهارتهای شنیداری و بهبود تمرکز همراه است. بهعلاوه چون هنگام پادکست گوشکردن معمولا سعی میکنیم ماجرایی را که میشنویم تصویرسازی کنیم، به قوهی تخیلمان نیز کمک خواهد شد. همچنین جالب است بدانید که مطالعات نشان داده است بیشتر کسانی که بهطور منظم پادکست گوش میکنند، معمولا درآمد متوسط یا بالاتر دارند و از قشر تحصیلکرده هستند.
چگونه پادکستهای موردعلاقهمان را تشخیص دهیم؟
پلیلیست یا همان فهرست پخشِ بیشتر پادکستها دارای مقدمهای صوتی است که موضوعات پوشش دادهشده را معرفی میکند و از این طریق میتوانید تا حدودی به محتوای کلیِ مجموعه پی ببرید. همچنین هر اپیزود عنوان مختص به خودش را دارد که فکر یا ایدهی غالب گفتوگو را توضیح میدهد. بهاینترتیب بهراحتی میتوانید پادکست موردعلاقهتان را از بین پادکستهای مختلف تشخیص بدهید.
آیا میتوانیم مشترک پادکست موردعلاقهمان شویم؟
بله. بهراحتی میتوانید مشترک پادکست موردعلاقهتان شوید تا هروقت که اپیزود جدید منتشر شد باخبر شوید. برای این کار فقط کافی است روی کلید سابسکرایب یا اشتراک در وبسایت پادکستر یا آیتونز و استیچرز کلیک کنید تا بهاینترتیب از بهروزسانی اپیزودها جا نمانید.
چرا پادکستها اینقدر پرطرفدارند؟
پادکستها بهویژه برای کسانی که زندگی پرمشغلهای دارند و فرصت یادگیری پیدا نمیکنند خیلی بهدرد میخورند، چراکه چکیدهی بهترین آموزشها و ایدههای الهامبخش مهمانان شناختهشده را در قالبی گیرا در اختیار شنونده قرار میدهند. اگر برایتان سخت است که برای رشدوتوسعهی فردی خود وقت بگذارید، بهکمک پادکستها بهراحتی میتوانید خودتان را پیرامون موضوعات موردعلاقهتان بهروز نگه دارید.
با چه دستگاههایی میتوان پادکست گوش کرد؟
پادکستها را میتوانید روی دستگاههای مختلف مانند موبایل، لپتاپ، تبلت و سایر دستگاههای دیجیتال قابل حمل اجرا کنید. حتی میتوانید موبایلتان را به اسپیکر ماشین وصل کنید یا فایلها را روی فلش بریزید و در حین رانندگی پادکست گوش کنید.
آیا پادکستها جنبهی آموزشی دارند یا سرگرمی؟
پادکستها درواقع آمیزهای از آموزش و سرگرمی هستند و مشتاقان یادگیری و رشدوتوسعهی فردی تفاوت خاصی بین این دو نمیبینند. با پادکست گوشکردن هم اطلاعات جدید یاد میگیرید و هم انگیزه و الهام پیدا میکنید.
چطور میتوان از پادکستها نهایت استفاده را برد؟
اینکه چقدر میتوانید از یک پادکست بهره ببرید، به انگیزهی اصلی شما برای گوشدادن به آن پادکست بستگی دارد. اگر قصد دارید گوشهای از وقتتان را به یادگیری مفاهیم و ایدههای جدید اختصاص بدهید، فقط کافی است یک فنجان چای بریزید و هدفونتان را روی گوش بگذارید و هرچه را هم که یاد میگیرید در درفترچهی یادداشت همراهتان بنویسید. بههمین سادگی میتوانید بخشی از وقتتان را به رشدوتوسعهی فردی اختصاص بدهید. یا اگر دلتان خواست میتوانید در حین پیادهروی، رانندگی یا انجام کارهای روزمره به پادکست موردعلاقهتان گوش کنید. و برای اینکه آنچه یاد میگیرید در ذهنتان بنشیند، میتوانید اپیزودهای مدنظرتان را چند بار گوش کنید. پادکست گوشکردن با دوستان نیز فرصت خوبی برای بهاشتراک گذاشتن تجربیات یادگیری و گفتوگو پیرامون مباحث مطرحشده است.
چگونه میتوان پادکست گوشکردن را به عادت تبدیل کرد؟
پادکست گوشکردن هم درست مثل سایر عادات موفقیت نیازمند مداومت است. هرچه عادات جدید کمزحمتتر باشند، احتمال بیشتری وجود دارد که به آن عادات پایبند بمانید. پس عادت پادکست گوشکردن را برای خودتان ساده کنید: اگر هر روز رانندگی میکنید، کافی است جلوتر فایلهای مدنظرتان دانلود و آماده کنید تا دفعهی بعد که سوار ماشین شدید، فقط لازم باشد که بدون هیچ فکری فایلها را پلی کنید. همچنین میتوانید شبها قبل از خواب صفحهی پلیلیست پادکست مدنظرتان را بوکمارک یا نشانگذاری کنید یا برای خودتان یک یادداشت یادآوری بنویسید تا صبح که از خواب بلند شدید در حین انجام کارهای آغازین روز به آن گوش کنید.
نکته اینجاست که پادکست گوشکردن را بهزور در برنامهی روزانهتان نگنجانید، بلکه از زمانهای مرده و بیاستفادهای که در طول روز دارید استفاده کنید. مثلا میتوانید وقتی در صف انتظار هستید، وقتی استراحت میکنید و کار خاصی ندارید یا حتی وقتی به انجام امور روزمرهای که نیازی به تمرکز ندارند مشغولاید پادکست گوش کنید تا هم چیزی یاد بگیرید و هم وقتتان مفرحتر سپری شود.
درباره داود ستوده راد
فریلنسر ، داود ستوده راد هستم که به صورت حرفه ای در زمینه دیجیتال مارکتینگ فعالیت می کنم. متخصص در طراحی و بهینه سازی سایت و مشاور در کسب و کار اینترنتی و استارت آپ ها هستم.
نوشتههای بیشتر از داود ستوده راد
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.