جمعآوری محتوا (Content aggregation) برای برندها و مارکهایی که در فضای مجازی فعالیت دارند، امری ضروری است. این کار باعث میشود که اطلاعات خوبی نسبت به انتظارات خود کسب کنند، مشتریهای بالقوه را جذب کنند و در نتیجه فروش بیشتری داشته باشند. در این مقاله، ابتدا به مفهوم جمعآوری محتوا میپردازیم و در مورد مزایای آن بحث میکنیم. سپس در مورد تفاوت آن با مفهوم گزینش محتوا (Content Curation) توضیحاتی ارائه میدهیم. در ادامه راههای جمعآوری محتوا را بیان میکنیم و به تفصیل آن خواهیم پرداخت.
فهرست این مقاله آموزشی
- ۱ تعریف جمع آوری محتوا (Content aggregation)
- ۲ گردآورندهی محتوا چیست؟
- ۳ تفاوت جمع آوری محتوا با گزینش محتوا
- ۴ چند مثال از جمعآوری محتوا
- ۵ گزینش محتوا
- ۶ چه چیزی گردآوری محتوا نیست؟
- ۷ چه زمانی محتوا خلق کنید و چه زمانی محتوا را گردآوری کنید
- ۸ ابزارهای گردآوری محتوا
- ۹ content curation چیست؟
- ۱۰ دلیل پدید آمدن مفهوم content curation چیست؟
- ۱۱ آیا content curation برای سئو سایت تاثیرگذار است؟
- ۱۲ چگونه گردآوری محتوا میتواند برای استراتژی محتوای شما مفید باشد؟
- ۱۳ مزایای جمعآوری محتوا چیست؟
- ۱۴ در جمعآوری محتوا، به چه نکاتی باید دقت کرد؟
- ۱۵ پنج قدم آسان برای جمعآوری محتوا
- ۱۶ پنج چالش جدی در جمعآوری محتوا
- ۱۷ چند ابزار جمعکننده محتوا
- ۱۸ آموزش تولید محتوا با یک نقشه راه
- ۱۸.۱ ۱. تدوین استراتژی محتوا
- ۱۸.۲ چگونه پرسونا بنویسیم؟
- ۱۸.۳ آیا هر کسب و کاری فقط یک پرسونا دارد؟
- ۱۸.۴ مراحل نقشه سفر مشتری چگونه است؟
- ۱۸.۵ چه محتوایی برای هر مرحله از سفر خرید مشتری مناسب است؟
- ۱۸.۶ نحوه بررسی محتوای موجود
- ۱۸.۷ ۶. انتخاب قالب محتوایی صحیح
- ۱۸.۸ چگونه قالب مناسب برای محتوا را تشخیص دهیم؟
- ۱۸.۹ راههای توزیع و ترویج محتوا
- ۱۸.۱۰ ۲. تحقیق کلمات کلیدی در جمعآوری محتوا
- ۱۸.۱۱ ۳. ایده پردازی در تولید محتوا در جمعآوری محتوا
- ۱۸.۱۲ ۴. نوشتن تقویم محتوایی در جمعآوری محتوا
- ۱۸.۱۳ ۵. شروع تولید محتوا در جمعآوری محتوا
- ۱۸.۱۴ نتیجه گیری و جمع بندی در تولید محتوا
- ۱۸.۱۵ ۶. ویرایش محتوا
- ۱۸.۱۶ ۷. آپلود، بارگذاری و مدیریت محتوا در جمع آوری محتوا
- ۱۸.۱۷ ۸. انتشار در جمع آوری محتوا
- ۱۸.۱۸ ۹. توزیع و ترویج محتوا در جمع آوری محتوا
- ۱۸.۱۹ ۱۰. آنالیز و تجزیه تحلیل محتوا در جمع آوری محتوا
- ۱۹ تولید محتوای خلاقانه و جذاب در جمع آوری محتوا
- ۲۰ آموزش تولید محتوا ویدیویی در جمع آوری محتوا
- ۲۱ آموزش تولید محتوای صوتی در جمع آوری محتوا
فهرست مطالب جمع آوری محتوا
- تعریف جمع آوری محتوا (Content aggregation)
- تفاوت جمع آوری محتوا با گزینش محتوا
- چند مثال از جمعآوری محتوا
- گزینش محتوا
- مزایای جمعآوری محتوا چیست؟
- در جمعآوری محتوا، به چه نکاتی باید دقت کرد؟
- پنج قدم آسان برای جمعآوری محتوا
- پنج چالش جدی در جمعآوری محتوا
- چند ابزار جمعکننده محتوا
- آموزش تولید محتوا با یک نقشه راه
- ۱. تدوین استراتژی محتوا
- ۲. تحقیق کلمات کلیدی در جمعآوری محتوا
- ۳. ایده پردازی در تولید محتوا در جمعآوری محتوا
- ۴. نوشتن تقویم محتوایی در جمعآوری محتوا
- ۵. شروع تولید محتوا در جمعآوری محتوا
- ۶. ویرایش محتوا
- ۷. آپلود، بارگذاری و مدیریت محتوا در جمع آوری محتوا
- ۸. انتشار در جمع آوری محتوا
- ۹. توزیع و ترویج محتوا در جمع آوری محتوا
- ۱۰. آنالیز و تجزیه تحلیل محتوا در جمع آوری محتوا
- تولید محتوای خلاقانه و جذاب
- آموزش تولید محتوا ویدیویی در جمع آوری محتوا
- آموزش تولید محتوای صوتی در جمع آوری محتوا
فرض کنید شما یک سوال دارید: “چگونه تولید محتوا کنیم؟”، خب برای پیدا کردن این سوال اولین جایی که به ذهنتان میرسد کجاست؟ به نظر من که جواب کاملاً واضح است، گوگل! (یا هر موتور جستجوی دیگری که با آن راحت هستید). اما این فقط شما نیستید که در گوگل به دنبال پاسخی برای سوالهای خود میگردید، گوگل روزانه بیش از ۴ میلیارد جستجو را پاسخ میدهد.
زمانی که شما سوال خود را در گوگل جستجو میکنید، آن لینکهایی که در سرپ (صفحه نتایج جستجو) ظاهر میشوند محتوا هستند. نمیدانم که در جریان هستید یا نه، اما شما به طور مرتب در حال استفاده از محتوا هستید. محتوا میتواند شامل چیزهای مختلفی باشد، مقالاتی که به سوالات شما پاسخ میدهند، یک ویدئو آموزشی راجع به اینکه چطور یک کیک شکلاتی درست کنیم، پستهای اینستاگرام، پستهای وبلاگ، گیف (gif) و… همه نوعی از محتوا هستند.
محتوا بخش عظیمی از زندگی روزمره شما را تشکیل میدهد. محتوا آگاهی را بالا میبرد، پاسخ سوالاتمان را میدهد، خنده بر لبانمان مینشاند، تصمیمگیری را آسان میکند و…
محتوا به شما کمک میکند که مخاطبان جدید جذب کنید، آنها را درگیر کنید، باعث رضایت آنها شوید و از این طریق درآمد شرکت خود را افزایش دهید.
تعریف جمع آوری محتوا (Content aggregation)
پیش از آن که به مثال ها و کاربردهای کانتنت اگریگیشن بپردازیم، لازم است این مفهوم را تعریف کنیم.تعریف جمع آوری محتوا جمعآوری محتوا عبارت است از جمعآوری اطلاعات در مورد یک موضوع مشخص شامل یک یا چند کلید واژهی مرتبط با آن. جمع کردن اطلاعات سایر افراد محتوای شما را کاملتر میکند و چشمانداز وسیعتری برای شما ارائه میدهد. در بیشتر اوقات، جمعآوری محتوا یک فرآیند خودکار است که براساس یک سری معیار مشخص و تعدادی کلیدواژه عمل میکند و عوامل انسانی در این فرآیند، به میزان محدود دخالت دارند.
جمعآوری محتوا باعث میشود که محتوای کاملتری ارائه دهید.
در اکثر مواقع، جمعآوری محتوا اطلاعات را یکدست میکند که از دید بازاریابی نکتهای منفی تلقی میشود. در این فرآیند، معمولاً ویژگیهای مختص شما در محتوا کمرنگتر شده و محتوای شما به محتوای جامعتری برای مخاطبانتان تبدیل میگردد.
گاهی دسترسی به برخی اطلاعات مرتبط به یک موضوع که به صورت پراکنده در سطح وب وجود دارند کاری دشوار است. در چنین شرایطی جمعآوری محتوا به کاربران کمک میکند تا همهی اطلاعات موجود را در یک صفحه و به صورت یکجا ببینند و از آنها استفاده کنند.
جمعآوری محتوا چیزی نیست جز گردآوری اطلاعات درمورد هر موضوعی. این اطلاعات براساس یک یا چند کلیدواژه از منابع مختلف گردآوری شده و از طریق یک پلتفرم (وبلاگ یا وبسایت) منتشر میشوند.
نکتهی قابل توجه در این تعریف این است که نباید آن را با سرقت ادبی اشتباه گرفت. درست است که در جمعآوری محتوا مطالب از منابع مختلف گردآوری میشوند اما این کار با رعایت حقوق مؤلف و لینک دادن به منبع انجام میگیرد.
گردآورندهی محتوا چیست؟
گردآورندهی محتوا سایتی است که محتوا را از منابع مختلف پیدا میکند و در مکانی قرار میدهد که به راحتی قابل مشاهده و در دسترس باشد. این سایتها مطالب خود را از چند منبع مانند اخبار یا وبلاگهای مختلف جمعآوری میکنند و آنها را در اختیار کاربران خود قرار میدهند. این مطالب میتوانند خبری، علمی، آموزشی، سرگرمکننده یا هر نوع دیگری از محتوا باشند.
سایتهای گردآورندهی محتوا مطالب موجود در منابع مختلف را (از سایتهای خبری گرفته تا شبکههای اجتماعی و …) جمعآوری و بازنشر میکنند تا مخاطبان بتوانند مطالب موجود در این منابع پراکنده را یکجا و از طریق یک پلتفرم ببینند.
جمعآوری اطلاعات در این سایتها عموماً به صورت خودکار و از طریق فیدهای RSS انجام میشود.
یکی از معروفترین سایتهای گردآورندهی محتوا سایت Rotten Tomatoes است. این سایت که در حوزهی سینما و نقد فیلم فعالیت میکند، تمامی نظرات، نقدها، ریویوها و مطالب مرتبط با فیلمها را که در سایتهای مختلف وجود دارند، در وبسایت خود جمعآوری میکند و در اختیار مخاطبانش قرار میدهد.
همانطور که گفتیم این سایتها باید حقوق مؤلف را رعایت کنند و به این نکته توجه داشته باشند که هیچ مطلبی را بدون پیوند دادن به منبع اصلی منتشر نکنند.
تفاوت جمع آوری محتوا با گزینش محتوا
تفاوت بین اولین نوع جمعآوری محتوا و گزینش محتوا در این است که در جمعآوری محتوا، اطلاعات به صورت خودکار و براساس کلیدواژهها گردآوری میشوند ولی در گزینش محتوا، این عمل به صورت دستی صورت میگیرد. با این تفاسیر مفهوم گزینش محتوا ارزش بیشتری نسبت به جمعآوری محتوا دارد. البته به این نکته دقت داشته باشید که جمعآوری محتوا، به نوعی پیشدرآمدی بر گزینش محتوا میباشد و پیش از آن اتفاق میافتد. به زبان سادهتر، جمعآوری محتوا عملی جامعتر و مقدماتی است و گزینش محتوا زیرمجموعهی آن میباشد.
اهمیت گزینش محتوا در این است که شما باید محتوای بدیعی ارائه دهید تا مخاطبان بیشتری داشته باشید. در واقع محتوایی مشابه محتوای شما در گوگل پیدا نشود!
گردآوری محتوا فرآیند جمع آوری اطلاعات مناسب و مرتبط از منابع خارجی و به اشتراک گذاری آن با مخاطب است.
به عنوان مثال برای وبسایت هایی که در حوزه سلامت فعالیت می کنند، اخبار مربوط به وزارت بهداشت می تواند منبع خوبی باشد، یا فروشگاه های اینترنتی در حوزه تکنولوژی می توانند از اخبار تکنولوژی که در وبسایت هایی مانند zoomit یا digiato منتشر می شوند استفاده کنند.
لازم نیست از مراحل ابتدایی شروع کنید یا ناگهان انقلابی به پا کنید، تنها کافیست محتوایی مرتبط و موردعلاقه مخاطب ارائه دهید. نکته کلیدی اینست که آنچه به اشتراک میگذارید باید با کیفیت باشد.
چند مثال از جمعآوری محتوا
صفحات نتایج موتورهای جستوجو
وقتی مطلبی را سرچ میکنید، این صفحات توسط گوگل یا سایر موتورهای جستوجو در اختیار شما قرار میگیرد و میتوانید اطلاعات کافی جمعآوری کنید و محتوای خود را تکمیل نمایید.
دریافت اخبار از طریق آر.اس.اس (RSS)
آر.اس.اس که مخفف عبارت Really Simple Syndication میباشد، به معنی تشکیل ارتباطات خیلی ساده میباشد. آر.اس.اس فرمتی برای خروجی اطلاعات و اخبار میباشد که به کاربران و برنامههای کاربردی اجازه میدهد تا به بهروزرسانیها دسترسی پیدا کنند. از معایب آن، این است که کار کردن با آن کمی دشوار میباشد.
هشتگ ها برای جمع آوری محتوا
هشتگ ابتدا در توییتر معرفی شد. هشتگ در واقع کلیدواژههایی است که کاربران میتوانند در شبکههای اجتماعی جستوجو کنند که در پیدا کردن اطلاعات و جمعآوری محتوا بسیار سودمند است.
گزینش محتوا
در گزینش محتوا، کاربر در سایتهای اینترنتی جستوجو میکند تا مطالب ارزشمندی پیدا کند و آنها را به اشتراک میگذارد. اولین قدم در گزینش محتوا این است که باید منابع صحیح را پیدا کنید و در پیدا کردن منابع صحیح تبحر داشته باشید. برای یافتن منابع مناسب، باید در شبکههای اجتماعی مختلف عضو باشید و با سایتهای مختلف آشنایی داشته باشید و از موتورهای جستوجو به خوبی استفاده کنید. در قدم بعدی، باید مطالب گزینش شده را به صورت شخصیسازیشده و جدید به مخاطبان خود ارائه دهید. همچنین سعی کنید که محتوای خود را بهروز رسانی کنید و آن را به قلم خود بازنویسی کنید.
محتوای با کیفیت و جذاب
در رابطه با محتوا، صرفا جمع آوری منابع موثق و ثبت نظرات اینفلوئنسرها کافی نیست، شما همچنین باید مطمئن شوید مطالبی که گلچین کردهاید به ارتقای محتوای شما کمک کرده و درعین حال اطلاعات را طوری نمایش دهید که هیچ جای دیگر مشاهده نشده باشد.
مجبور نیستید فقط به مقالات موجود تکیه کنید.
گردآوری محتوا به صورت های زیر نیز می تواند انجام شود:
خبرنامه های ایمیلی
بازاریابی ایمیلی یک ابزار ابتدایی برای بازاریابان محتواست تا بتوانند محتوای تهیه شده با کیفیت خودشان را مستقیما به دست مخاطبان موردنظرشان برسانند.
استفاده از اتوماسیونهای بازاریابی ایمیلی و خبرنامههای گردآوری شده میتواند ابزار کارآمدی برای استفاده تمام بازاریابان فراهم کند.
دلیل موفقیت این روش اینست که مشترکین شما زمان کمتری صرف خواهند کرد. یعنی به جای اینکه آنها وفتشان را در اینترنت صرف یافتن جدیدترین اخبار کنند، فقط کافیست ایمیلشان را باز کنند و خبرنامه شما بلافاصله در دسترسشان خواهد بود.
بلاگها
خب در خبرنامهها باید شامل چه مواردی باشند؟ معمولا در خبرنامه ها پست های برتر بلاگ سایت قرار می گیرد. (بعلاوه محتواهای قابل دانلود مانند کتاب الکترونیکی یا محتواهای بصری مانند اینفوگرافیک ها یا ویدیوها).
پست های بلاگ گردآوری شده مکانیزم عالی برای به روز نگه داشتن صفحات بلاگ هستند. این مقالات باید شامل خلاصه و بررسی صنایع، تحولات روزانه تجاری و پیش بینی رخدادهای پیش رو باشند. در واقع هرچیزی که برای کاربرانتان مفید است را در اختیار آن ها قرار دهید.
پستهای شبکه های اجتماعی
با کمی برنامه ریزی و استفاده از مزایای اتوماسیونها میتوانید روزانه در چندین شبکه اجتماعی و به تعداد زیاد پست ارسال نمایید. چون ممکن است شما همیشه محتوای جدید برای اشتراک گذاری نداشته باشید، درنتیجه میتوانید به راحتی از پستهای گردآوری شده، تصاویر، جداول و دادهها برای جلوگیری از به تعویق افتادن برنامه ریزی شبکههای اجتماعی خود استفاده کنید
تمرکز شما باید بیشتر بر روی قابلیت منتشر شدن باشد، اگر پستی نظر شما را برای لایک کردن یا ریتوییت جلب کند، این شانس وجود دارد که دیگران نیز همین احساس را داشته باشند و پستی که گردآوری کردهاید مورد استقبال قرار گیرد. حقایق جالب، داستانهای هیجان انگیز شخصی و محتوای بصری باکیفیت تعامل بیشتری ایجاد کرده و باعث میشوند هویت آنلاین برند شما بیشتر به خاطر بماند.
قابلیت اشتراک گذاری توییتر، یوتیوب و اینستاگرام گزینه آسانی برای به اشتراک گذاری محتوای گردآوری شده هستند زیرا بسیاری از سیستمهای مدیریت محتوا دارای قابلیت نمایش پست های این شبکه های اجتماعی در داخل پست های بلاگ به صورت مستقیم هستند.
با قرار دادن پستهای شبکه های اجتماعی در پستهای طولانیتر، میتوانید پیشنهادات و تفاسیر بیشتری ارائه دهید، و در نتیجه تعامل بیشتری ایجاد کنید.
-
کتاب جامع آموزش سئورایگان
-
کتاب کارشناس تولید محتوارایگان
-
کتاب کارشناس دیجیتال مارکتینگرایگان
روش های جمع آوری محتوا
۱) اطلاعات دیگران را جمعآوری میکنید و محتوا تولید میکنید.
۲) خودتان محتوایی تولید میکنید و بعد از آن از مطالب دیگران بهره میگیرید و محتوای خود را کاملتر میکنید.
چه چیزی گردآوری محتوا نیست؟
ممکن است بپرسید: “یعنی فقط محتوای دیگران را کپی و مجددا آن را پست کردن نیست؟”
پاسخ کوتاه اینست که محتوای گردآوری شده صرفا “گلچین و جمع آوری محتوا” و کپی / پیست مستقیم محتوای خارجی نیست، چون در آنصورت به طور واضح زحمات خالق واقعی متن زیر سوال خواهد رفت.
نکته کلیدی در گردآوری محتوا، گردآوری محتوا از چند منبع به شکل یکپارچه است که در عین حال افکار، تجربیات و تجارب خودتان هم به آن اضافه میشود.
چه زمانی محتوا خلق کنید و چه زمانی محتوا را گردآوری کنید
پنجاه و پنج درصد از بازاریابان B2B، تیمهای بازاریابی کوچک و یا تک نفره دارند، درنتیجه تعداد افراد برای تولید محتوا به صورت متداوم کافی نیست. با نگاهی اجمالی به برخی از چالشهای رایجی که بازاریابان B2B با آن مواجهند متوجه خواهید شد که تولید محتوا تا چه حد میتواند چالش برانگیز باشد.
پس سوالی که مطرح میشود این نیست که «آیا باید محتوا را خلق یا گردآوری کنید»، بلکه باید ببینید «وقت انجام کدام مورد را دارید و بهترین راه برای دستیابی به موثرترین نتیجه کدام است؟»
تولید محتوا نیاز به منابع بسیاری دارد اما نتیجه آن در بلندمدت بسیار ارزشمند است. مشتریان شما میخواهند بدانند که آیا برند شما معتبر و پیشتاز است یا نه. دستیابی به چنین جایگاهی با استفاده از انتشار تحقیقات اختصاصی، ایجاد یک پایگاه دانش و ارائه اطلاعاتی که در جای دیگری ارائه نشده ممکن خواهد شد.
علاوه بر این، محتوای خلق شده به صورت ارگانیک امکان تنظیم دقیق پیام شما و هدفگیری کلمات کلیدی مورد نظرتان را میدهد و شما را بخوبی از صفحه ۵ نتایج جستجو به صفحه ۱ منتقل میکند. بعلاوه میتوانید پستها را بر اساس داده های آنالیتیکس مجددا ارزیابی و بهینه سازی کنید، چراکه با استفاده از آمارهای تحلیلی آنالیتیکس بخوبی میدانید کدام موارد موثر بوده و کدام موارد نتیجه ندادهاند، درنتیجه بخوبی واقفید که چگونه، چه زمانی و چه چیزی را برای آینده تولید کنید.
اما نکته مهم اینست که تولید محتوا چه در داخل شرکت و چه توسط یک شرکت یا آژانس دیگر انجام شود، مطمئنا ایدهآل است، اما همیشه قابل دسترس نیست. یعنی شرکتها اغلب باید به نویسندگان فریلنسر و دیگر متخصصان بازاریابی محتوا برای انجام این وظیفه سنگین تکیه کنند. هر کدام از این راهها ممکن است مشکلات بیشتری بدنبال داشته باشند، چون احتمال دارد نویسندگانی که بکار گرفتید نتوانند بسرعت تصویر درستی از برند شما ارائه دهند یا تمرکز دقیق خدمات شما را نشان دهند.
در اینجا بحث گردآوری مطرح میشود و ممکن است ابتدا بسیار محدودتر به نظر بیاید، چون درواقع شما نمیتوانید آنچه از پیش وجود نداشته را گردآوری کنید (یعنی برای ایجاد یک محتوای مناسب باید به متن خوب دیگران تکیه کنید). حتی با یک گردآوری دقیق، بازهم شما کنترل کامل روی هدف گذاری و ارزیابی را ندارید. همچنین، اگر نتوانید محتوا را طبق اهداف خودتان و با فرم جدید و غیر تکراری ساختاربندی کنید، رتبه گیری در کلمات کلیدی هم برایتان بسیار دشوار خواهد شد.
در نتیجه کار شما وابسته به منابع گردآوری شده است، اما تغییرات متن باید هماهنگ با هویت سازمانی شما باشد تا بخوبی صدای منحصر بفرد شما را منتقل کند. پس برای اینکه در اذهان بمانید باید تفسیری منحصر به فرد و مطابق با فعالیتهای بازاریابی خودتان ارائه دهید.
در نهایت این نکات نباید مانع کاربرد گردآوری محتوا شوند، چون درعین حال مزایای جالب توجهی هم دارد. بهترین راهکار یافتن یک استراتژی است که بتواند نقشی مکمل برای گردآوری و تولید محتوا در کنار یکدیگر ایجاد کند، به نوعی بین این دو پیوند ایجاد کرده و یکدیگر را تقویت نمایند.
همچنین بد نیست بدانید دیدگاه عموم هم تغییر کرده، و در سال ۲۰۱۸ تامین محتوا ۶۵ درصد تولید شده و ۳۵ درصد گردآوری شده بوده است.
ابزارهای گردآوری محتوا
اتوماسیون فرآیند گردآوری محتوا میتواند باعث صرفه جویی در زمان شما شود. بدین منظور میتوانید از چند ابزار استفاده کنید:
- Curata خود را به عنوان “سریعترین راه برای پیدا کردن و اشتراک گذاری محتوای طلایی” ثابت کرده، و نرم افزار گردآوری محتوای آن تبدیل به یک استاندارد شده است.
- BuzzSumo امکان جستجو از طریق کلمات و عبارات کلیدی را فراهم میکند تا ترندهای اصلی را پیدا کنید، چه کسانی آن را به اشتراک گذاشته و پستهای شبکه های اجتماعی چقدر مشارکت جذب نموده اند. همچنین میتوانید اطلاع رسانی خودکار تنظیم کنید تا هنگام انتشار پست جدید در حوزه موضوعی مورد نظر به شما اطلاع داده شده و مستقیما از حساب BuzzSumo خود آنها را ببینید.
- Feedly عمدتا برای جستجوی محتویات بلاگ ها و دنبال کردن اخبار صنعت استفاده میشود؛ البته قابلیت ادغام با Slack، Trello، Evernote و موارد دیگر را هم دارد.
- Twitter Lists برای رصد اینفلوئنسرها و مدیریت ترندها براساس موضوع مناسب است. توییتر افراد و اطلاعاتی که بدنبالش هستید را در یک لیست طبقه بندی میکند، بطوریکه تنها با یک کلیک تمام اطلاعات پیش رویتان خواهد بود.
- Storify با پلاگین وردپرس همراه است که به سرعت به شما امکان انتقال محتوای گردآوری شده را مستقیما به CMS میدهد. حتی میتوانید استوری بوردها اسکن کرده و اخبار، بلاگها، کمپینها و رخدادهای مرتبط را رصد کنید.
مهم ترین انواع سایت های گردآورنده محتوا
سایتهای گردآورندهی محتوا انوع مختلفی دارند که ۲ نوع آن بیش از همه مورد توجه بازاریابان است:
- بلاگخوانها
- خبرخوانها
بلاگخوانها:
این نوع از گردآورندهها سایتهایی هستند که محتوا را از بلاگهای مختلف مثلاً از سایتهای تحت پوشش وردپرس جمعآوری میکنند.
این گردآورندهها میتوانند مطالب را به صورت متمرکز یا غیر متمرکز منتشر کنند. یعنی ممکن است شما سایت گردآورندهای را پیدا کنید که فقط بر موضوعی خاص تمرکز دارد؛ مثل Rotten Tomatoes که بر تولیدات سینمایی تمرکز میکند، یا سایتهایی که موضوعات مختلفی را (از فرهنگ عامه گرفته تا سیاست، تا سفر، اخبار و …) پوشش میدهند.
لیست زیر معروفترین بلاگخوانها را به شما نشان میدهد:
- Popurls
این سایت یکی از محبوبترین گردآورندگان محتواست که مطالب خود را از سایتهایی مانند Reddit، Huffington Post، The Verge, Google، Wired و یوتیوب به دست میآورد.
با اینکه نمیتوانید محتوای خود را در این سایت به اشتراک بگذارید، اما این گردآورنده منبع خوبی برای وقتهایی است که میخواهید مطالب مرتبط با یک موضوع را سرچ کنید.
- Alltop
Alltop مطالبی با موضوعات مختلف جمعآوری میکند. کاربران میتوانند موضوعات مورد علاقهی خود را جستوجو کنند و محبوبترین محتواهای مرتبط با موضوع مورد نظر را بخوانند. این سایت یکی از پلتفرمهای محبوب برای بازاریابان است که میتوانند سایت خود را در آن ثبت کنند تا محتواهای آنها برای کاربران Alltop به نمایش درآید.
این یکی از محبوبترین سایتهای گردآورندهی محتواست که به کاربران اجازه میدهد تا محتوای مورد نظر را براساس سلیقهشان ببینند. Flipboard از علایق شما برای جمعآوری اطلاعات و نمایش آنها به شما استفاده میکند.
کاربر در Flipboard میتواند قطعهای از محتوا را پیش از ورود به منبع اصلی برای نمونه بخواند.
خبرخوانها:
درست مانند بلاگخوانها، این سایتها هم به جمعآوری محتوا کمک میکنند با این تفاوت که خبرخوانها همانطور که از نامشان پیداست تمرکز خود را بر سایتهای خبری میگذارند.
در این قسمت بعضی از مهمترین خبرخوانها را نام میبریم:
- Google News
کاربران با استفاده از Google News میتوانند به جای جستوجو در گوگل، اخبار مهم را از این طریق و به صورت یکجا بخوانند. این خبرخوان اخبار را بر اساس سابقهی جستوجو، موقعیت جغرافیایی و سایر عوامل جمعآوری میکند و در اختیار کاربر قرار میدهد.
این خبرخوان به این دلیل قابل توجه است که میتوانیم محتواها را درون آن علامتگذاری و ذخیره کنیم تا بعداً بخوانیم. Pocket همچنین به کاربر اجازه میدهد تا با ثبت علاقهمندیها، محتواها را به صورت شخصیسازی شده دریافت کند.
- Feedly
فیدلی یکی از محبوبترین خبرخوانهاست که مخاطبان کمک میکند خبرخوان اختصاصی خود را ایجاد کنند تا تحت هجمهی اطلاعاتی اخبار نامرتبط قرار نگیرند. با ثبت سایتهای خبری دلخواه و بخشهای مرتبط با علاقهمندیهای خود در فیدلی، میتوانید مرتبطترین اخبار مربوط به حوزههای مختلف را به صورت منظم و یکجا بخوانید.
جمعآوری محتوا چگونه به کسبوکارها کمک میکند؟
بازاریابان از طریق جمعآوری محتوا مطالب شما را در انواع پلتفرمها منتشر میکنند. این کار باعث میشود تا دسترسی کاربران به شما افزایش یابد و مخاطبان بتوانند از طریق پلتفرمهای بیشتری شما را پیدا کنند. همین امر سبب میشود تا تعداد افرادی که به وبسایت شما مراجعه میکنند و در نتیجه ترافیک شما افزایش یابد.
یکی از مهمترین مزایای جمعآوری محتوا کمک به برندسازی است. جمعآوری محتوا باعث میشود تا نام تجاری شما بیشتر شنیده و دیده شود. به همین دلیل بازاریابان محتوایی از این روش در استراتژیهای برندسازی خود استفاده میکنند تا برند خود را هرچه بیشتر و بهتر به دیگران معرفی کنند.
علاوه بر این جمعآوری محتوا به شما این امکان را میدهد که با جامعهی کاری خود وارد رابطه شوید. وقی مطلب شما از طریق یکی از سایتهای گردآورندهی تخصصی منتشر میشود، افراد زیادی که در حوزهی کاری شما فعالیت میکند شما را میبینند. این کار علاوه بر افزایش تعداد مخاطبان، ارتباطات حرفهای شما را هم گسترش میدهد.
content curation چیست؟
در بسیاری از منابع و سایت ها از عباراتی مانند محتوای گزینش شده، گزینش محتوا و یا بازنشر محتوا به عنوان معادل فارسی content curation استفاده شده است. اما هر چه بیشتر با مفهوم content curation آشنا میشویم متوجه میشویم که در حقیقت هیچکدام از این عبارات تعریف جامع و کاملی از content curation ارائه نمیدهند. پس بیایید ابتدا به برخی از این منابع سر بزنیم و ببینیم که چه تعریفی از content curation ارائه کرده اند:
تعریف content curation در ویکیپدیا:
تعریف ویکیپدیا از content curation را میتوان بسیار کلی و ناقص در نظر گرفت. در این وب سایت content curation اینگونه تعریف شده است که به جمع آوری اطلاعات مرتبط در مورد یک موضوع خاص، content curation میگویند.
تعریف content curation در econtentmag:
در سایت econtentmag تعریف بهتری از مفهوم content curation نسبت به ویکیپدیا ارئه شده است. در این وب سایت عمل پیدا کردن، جمع آوری و نمایش اطلاعات دیجیتال پیرامون یک موضوع خاص را معادل content curation تعریف کردهاند.
تعریف content curation در کتاب Curation از Michael Bhaskar:
تعریف Michael Bhaskar از Content Curation یکی از بهترین و کاملترین تعاریف میباشد. او content curation را اینگونه تعریف کرده است که به فرآیند گزینش محتوا، دسته بندی و چیدمان آن به صورتی که برای مخاطب ارزش آفرین و قابل هضم باشد، content curation گفته میشود.
برای اینکه مفهوم عمیقتری از گزینش محتوا در ذهن شما ایجاد شود بیایید به مثالی را از آن بررسی کنیم تا به این نتیجه برسید که چرا گوگل امروزه به content curation اهمیت میدهد. اگر شما هم از طرفداران فیلم و سینما باشید، قطعا فیلمهای یک ژانر یا بازیگر خاص را دنبال میکنید.
برای مثال بنده علاقه زیادی به سخنان و پندهای خسرو شکیبایی دارم، اما هیچ وقت زمان آن را نداشتهام که بخشهایی از فیلمهای او را گلچین و جدا کنم. اما بسیار تصادفی در حالی بررسی یکی از کانالهای علاقهمندان به سینما بودم، متوجه شدم که یک تدوینگر خوش ذوق بهترین جملات خسرو شکیبایی را جدا و در قالب یک ویدئوی حدودا ۱۷ دقیقهای تحت عنوان “بهترین دکلمههای خسرو شکیبایی” منتشر کرده است.
مثالی که با یکدیگر بررسی کردیم، مفهوم content curation را به خوبی نشان میدهد. زیرا آن تدوینگر دکلمهها و سخنان خسرو شکیبایی را از میان فیلمهای زیادی انتخاب و در نهایت از هر کدام ۱ یا ۲ دقیقه جدا و تدوین کرده بود. فطعا اگر شما هم جزو علاقهمندان به خسرو شکیبایی باشید، با دیدن آن ویدئو واقعا لذت میبردید. حال که به خوبی با مفهوم content curation آشنا شدید، بگذارید به سراغ ضرورت و اهمیت استفاده از آن برویم.
دلیل پدید آمدن مفهوم content curation چیست؟
همانطور که میدانید امروزه کاربران در اینترنت با سونامی از اطلاعات رو به رو هستند که همین عامل باعث ایجاد سردرگرمی برای آنها شده است. بنابراین دیگر چالش مخاطبین کمبود اطلاعات نیست بلکه دقیقا برعکس، زیاد بودن اطلاعات به چالش بزرگی برای آنها تبدیل شده است. راه حل رفع این چالش برای مخاطبین، استفاده از تکنیک Content Curation است. محتوایی که در سطح اینترنت یافت میشود را میتوان در سه دسته کلی تقسیم کرد که عبارتند از:
- محتوایی که خلق و تولید شده است.
- محتوایی که جمع آوری و تدوین شده است.
- محتوایی که کپی شده یکی از دو حالت قبلی است.
این موضوع کاملا بدیهی است که کپی کردن مطالب امری غیر اخلاقی است، مگر اینکه به سایت مبدا ارجاع داده شود. علاوه بر این کپی کردن محتوای دیگران هیچ ارزشی برای منتشر کننده و کاربران آن ایجاد نمیکند. اما استفاده از محتوای تولیدی سایتهای دیگر در صورتی که آنها را گردآوری، تدوین و تکمیل کنیم. این کار نه تنها غیراخلاقی و بی ارزش نمیباشد، بلکه میتواند برای کاربران و مخاطبان بسیار مفید باشد.
مثلا فرض کنید که میخواهید در مورد جدیدترین تکنیک های دیجیتال مارکتینگ مطلبی را در سایت خود بنویسید. برای این کار میتوانید به سایتهای زیادی که در این زمینه صاحب نظر هستند، مراجعه کنید. سپس از هر یک از آنها نکات و آموزشهای نابی را استخراج و در نهایت به صورت مقاله در سایت خود منتشر کنید. در این صورت خواننده یا بینندهای که وارد سایت شما شده است، به جای اینکه نیاز باشد آن سایتها را با یکدیگر بررسی و مقایسه بکند، شما این کار را برای او انجام دادهاید.
با انجام این کار در حقیقت شما یک ارزش ایجاد کردهاید که در حوزه بازاریابی محتوا به این تکنیک content curation میگویند. زیرا با استفاده از گزینش محتوا شما زحمت مخاطبان را برای جستجو و جمع آوری اطلاعات کم کردهاید که باعث صرفهجویی زیادی در زمان آنها میشود.
آیا content curation برای سئو سایت تاثیرگذار است؟
همانطور که اشاره شده content curation برای گوگل اهمیت زیادی دارد و میتواند باعث افزایش ترافیک با کیفیت و ارگانیک، ایجاد بک لینک زیاد و تقویت حضور آنلاین یک سایت در فضای اینترنت شود. بنابراین استفاده از گزینش محتوا، سازماندهی و انتشار آن سئو را تقویت می کند. البته برای اطمینان حاصل کردن از اینکه Content curation سئوی کلی سایت شما را بهبود بخشد، باید موارد زیر را در زمان استفاده از این تکنیک در نظر بگیرید:
- نیازهای مخاطب خود را به خوبی شناسایی و مشخص کنید.
- یک چارچوب و چک لیست جدید برای تولید محتوای خود تهیه کنید.
- در صورت امکان، به منابع اصلی مطالب لینک دهید.
- در نهایت آنچه را که ارزشمند است، بنویسید و سپس به اشتراک بگذارید.
برای اینکه اثربخشی استفاده از گزینش محتوا در وب سایت شما بیشتر شود، باید با اصول تولید و بازاریابی محتوا آشنا باشید. اگر قصد دارید به سرعت مهمترین اصول و نکات تولید محتوا سئو شده را یاد بگیرید، به شما توصیه میکنیم به هیچ عنوان مطالعه مطلب زیر را از دست ندهید.
چگونه گردآوری محتوا میتواند برای استراتژی محتوای شما مفید باشد؟
گردآوری محتوا دارای مزایای بسیاری برای سئو و برندسازی است از جمله:
- دیده شدن: برند شما در کنار دیگر برندهای بزرگ دیده خواهد شد.
- رهبری فکری: بیشتر در اذهان میمانید و انتخابی معتبر در صنعت خود خواهید بود.
- ایندکس شدن ارگانیک: با ارائه محتوای بیشتر، منابع مرتبط و ترافیک ورودی بیشتر، موتورهای جستجو صفحه شما را بیشتر دیده، و کاربران دسترسی بیشتری به وبسایت شما خواهند داشت.
- جامعیت: به جای صرفا پرداختن به یک محصول خاص، میتوانید بر اعتبار موضوعی و نظرات کارشناسی تمرکز کنید.
- تقویت اجتماعی: منابع بسیاری برای اشتراک گذاشتن در رسانههای اجتماعی، تشویق مشرکین، پیگیری و تعامل آنها در اختیار دارید.
مزایای جمعآوری محتوا چیست؟
وقتی به درستی اطلاعات جمعآوری کرده باشید و محتوای با کیفیتی ارائه کنید، خوانندگان محتوای باارزش شما را دنبال میکنند و از آن بهره میبرند. علاوه بر این، به لطف اینکه همهی چیزهایی که دنبالش بودند را در یک جا میتوانند جستوجو کنند و مطالعه نمایند، زمان بیشتری در سایت شما سپری میکنند. در زیر برخی از مزایای جمعآوری محتوا را شرح میدهیم:
فرآیندی کارآمد و کم زحمت است
جمعکنندگان محتوا طوری هستند که تمام کارهای خسته کننده مربوط به جستوجو و جمعآوری اطاعات را انجام میدهند. هنگامی که محتوای مرتبط با نیازهای خود را مشخص کردید، تنها کاری که باید انجام بدهید این است که بخشهای مورد نیاز را کپی و پیست کنید تا محتوای خود را بسازید و جمعکننده محتوا بقیه کارها را خودش انجام میدهد.
روشی کم هزینه میباشد
با توجه به اینکه این عمل بیشتر به صورت خودکار صورت میپذیرد، جمعآوری محتوا نیازی به تولید محتوا یا ویراستاری توسط کاربر را ندارد. در مقایسه با اطلاعات اصلی، منابع خیلی کمتری نیاز دارید که با توجه به موارد گفته شده در بالا، فرآیندی کمهزینه میباشد.
موتورهای جستوجو مطالب را تأیید میکنند
هنگامی که از جمعکننده محتوا استفاده میکنید، به شما این اطمینان داده میشود که محتوای شما مرتبط است. ارسال مطالب مرتبط در سایت شما باعث میشود که بهطور مرتب سایت شما بازدید شود و در نتیجه آمار بازدید سایت شما رشد کند که این امر سبب میشود تا رتبه سایت شما ارتقا یابد. هیچگاه گوگل مشخص نمیکند که مطالب و محتوای موجود در سایت شما اصیل است و از جایی کپی و پیست نشده است. بنابراین دقت کنید که به منبع اصلی اشاره کرده باشید تا سرقت ادبی محسوب نشود!
اگرچه نمیتوان صد در صد تضمین کرد، ولی جمعآوری محتوا از بقیه سایتها باعث میشود تا شبکهای با آنها تشکیل دهید و رتبه سایت خود را بهبود دهید. همچنین ممکن است که سایتهای مرجع شما نیز با شما تبادل لینک کنند و مطالب شما را به اشتراک بگذارند.
یادگیری و بروز رسانی سریعتر اطلاعات
هنگامی که شما زمان کافی برای انتخاب دستی محتوا ندارید، استفاده از جمعآوری محتوا روش مناسبی است تا اطلاعات بهروز را دریافت کنید. با استفاده از جمعکنندههای محتوا، فقط کافیست که مطالب گزینششده را بررسی کنید تا اطلاعات مورد نیاز را دریافت کنید. همانطور که قبلاً اشاره شد، استفاده از فرآیند جمعآوری محتوا زمان بسیار کمتری برای جستوجو نیاز دارد که این امر سبب میشود تا زمان نسبتاً زیادی را صرفهجویی کنید. صرفهجویی در وقت باعث میشود که وقت بیشتری برای پرداختن به کارهای دیگر خود داشته باشید و زمان بیشتری را صرف کارهای مهم دیگر کنید. همچنین جمعکنندگان محتوا، مطالب ارزشمندی را برای شما فراهم میکند تا پدیدههای جدید را یاد بگیرید و بهروز باشید. مشابه تکنولوژی، اطلاعات موجود در فضای مجازی نیز به سرعت رشد میکند که استفاده از جمعکنندهها سبب میشود تا آنها را دنبال کنید و عقب نمانید!
برای پیگیری نیازهای مشتریان و مصرفکنندگان، تجارت شما باید بهروز باشد. اگر میخواهد در رقابت عقب نمانید و مشتریان بیشتری داشته باشید، برای این موضوع، اهمیت ویژهای قائل باشید.
میتوانید محتوایی آماده کنید که مخاطبان شما را وسوسه کند
حتماً دلیلی وجود دارد که ۶۸ درصد از مردم، اخبار را از طریق رسانههای اجتماعی دنبال میکنند. رسانههای اجتماعی قویترین جمعکننده محتوا میباشند، اگرچه موثقترین مرجع برای اخبار نیستند. در یک زمان کوتاه، مردم هم از اخبار روز آگاهی پیدا میکنند و هم با یکدیگر در ارتباط هستند. پس میتوانید به کمک جمعآوری محتوا و حذف اخبار جعلی و دروغ، منبع قابل اعتمادی باشید و مطالبی که مردم روزانه دنبال آن هستند را برایشان فراهم کنید.
در جمعآوری محتوا، به چه نکاتی باید دقت کرد؟
هنگامی که میخواهید محتوا جمعآوری کنید، باید خیلی محتاط باشید. اول از همه، باید در نظر داشته باشید که قرار نیست محتوای دیگران را سرقت ادبی کنید و مطالب آنان را کپی و پیست کنید. در مرحلهی بعد، به کیفیت محتوا خیلی دقت کنید. اگر جمعآوری محتوا به صورت ضعیف و بیکیفیت انجام شود، محتوایی که تولید خواهید کرد، بیارزش خواهد بود و مخاطبان شما از آن استقبال نخواهند کرد. این امر سبب میشود که میزان مطالب بیهودهی سایت شما زیاد شود و در نتیجه رتبه کلی شما در جستوجو، تقلیل یابد.
در ادامه مواردی برای جمعآوری محتوای خوب ارائه شده است:
منابع مرتبط و دقیق را پیدا کنید
اول از همه اطمینان حاصل کنید که منابع محتوا و مطالب شما معتبر و قابل اعتماد باشند. مطالبی که توسط افراد تأثیرگذار در حوزه مربوطه و همچنین سایتهای معتبر ارائه شده است را در نظر بگیرید و از آنها به عنوان منابع اصلی استفاده کنید. از هر مطلبی که استفاده میکنید، همیشه اطمینان حاصل کنید که مطالب جمعآوری شده، مرتبط، دقیق و با موضوعاتی مطابق نیاز مخاطبان شما باشد. همچنین به این نکته دقت کنید که برخی منابع جهت گزینش محتوا، نسبت به سایر منابع مناسبتر هستند و استفاده از آنها راحتتر میباشد. به طور مثال، وبلاگها، رسانههای اجتماعی و مجلات خبری، منابع نسبتاً مناسبی هستند که از نظرات مردم حمایت میکنند. اگر مطمئن نیستید که از چه سایتهایی برای جمعآوری و گزینش محتوا استفاده کنید، در جستوجوهای خود، از عباراتی نظیر “بهترین سایتها برای” و یا “سایتهای برتر برای” به اضافهی موضوع خود بهره ببرید. به عنوان مثال، اگر به بازاریابی در فیسبوک علاقه دارید، میتوانید عبارت “بهترین سایتها برای بازاریابی در فیسبوک” را جستوجو کنید. یک راه خوب دیگر این است که در وبلاگها جستوجو کنید. برای مثال قبلی در مورد بازاریابی در فیسبوک، میتوانید عبارت “بهترین وبلاگهای بازاریابی در فیسبوک” جستوجو کنید.در جستوجوهای خود، از سایتهای با رتبهی بالا استفاده کنید تا بتوانید محتوایی درخور مخاطبانتان، فراهم سازید و به اشتراک بگذارید.
بینشهای مفید خود را به محتوای اصلی اضافه کنید
برای جذب بیشتر خوانندگان خود در مورد یک موضوع خاص، باید موضع خود را در مورد این مسئله به صورت واضح و روشن بیان کنید. آیا با نویسندهی اصلی مطلب، موافق هستید یا مخالف و به چه علت؟ شما چه اطلاعات بیشتری دارید که گفتهی نویسنده را رد یا تأیید میکند؟
گزیدههایی از مطالب منابع مختلف را به محتوای خود اضافه کنید تا بتوانید بینش خود را به محتوای اصلی اضافه کنید و بر مخاطبان خود تأثیر بیشتری بگذارید. همچنین این امر به شما کمک میکند تا محتوای شما بدیع به نظر برسد و رتبهی شما در سایتهای جستوجو افزایش یابد. همچنین خوانندگان مطالب شما را ترغیب میکند که بهجای استفاده از سایتهای جمعکننده مطالب دیگر یا سایر منابع اصلی، به شما رجوع کنند و از محتوای شما استفاده کنند.
برای اطلاعات هر قسمت، یک بخش خلاصه و قابل فهم بیاورید
همواره سعی کنید که برای هر قسمت از محتوای خود، مطالب مهم و کلیدی را به صورت خلاصه فراهم کنید. همچنین میتوانید خلاصهی مطالب مهم محتوای خود را در یک مقالهی دیگر و به صورت ملموستری بنویسید. این امر سبب میشود که طرفداران شما بتوانند تمام نکات و جزئیات مهم یک محتوا را در مدت زمان کوتاهتری بخوانند و اطلاعات لازم را کسب کنند. اینگونه، توجه مردم را بیشتر جلب میکنید. درست است که کمتر از قبل برای مطالعه مطالب شما وقت میگذارند، ولی وقت خود را صرف مطالعهی آنچه که برایشان اهمیت بیشتری دارد، میکنند.
مطالعهی خلاصه نکات مطالب، به خوانندگان کمک میکند که به سرعت تصمیم بگیرند که آیا این مطالب، ارزش وقت گذاشتن دارد یا خیر. انجام این کار به مخاطبان شما نشان میدهد که شما برای وقت آنها ارزش قائل هستید و به تجربهی آنها از بازدید سایت و محتوای خود، اهمیت میدهید. تا میتوانید، سعی کنید رضایت خوانندگان خود را جلب کنید. این کار باعث میشود تا آنها دوباره به سایت شما سر بزنند و از مطالب شما استفاده نمایند. همچنین پینشهادات خود را به شما ارائه میکنند.
حتما مراجع محتوای خود را درج کنید
منابعی که از آنها استفاده کردهاید را حتما در انتهای مطالب خود، قید کنید. این کار، علاوه بر اینکه به نویسنده اصلی اعتبار میدهد، به خوانندگان شما نیز اجازه میدهد که به مطالب بیشتری دسترسی پیدا کنند و نکات بیشتری را جستوجو کنند.
منابع محتوای خود را تقویت کنید و خوانندگان را به بحث در مورد موضوع ترغیب کنید
در نوشتهی خود، سؤالاتی را از مخاطبان بپرسید و با الهام گرفتن از منابع اصلی، به سؤالات مطرح شده پاسخ دهید. حتماً سعی کنید که در مطالب خود، در مورد راه حل مشکلات مخاطبانتان صحبت کنید و با آنها تعامل برقرار کنید. به یاد داشته باشید که ایجاد روابط با خوانندگان مطالبتان، از مهمترین ابزار بازاریابی شما میباشد. اینگونه به طرافداران خود انگیزه میدهید تا بیشتر به سایت شما و نوشتههایتان رجوع کنند. استفاده از ابزارهای جمعآوری محتوا، راهی عالی برای اعتمادسازی و ارتباط مستمر میان شما و مخاطبانتان میباشد.
پنج قدم آسان برای جمعآوری محتوا
جمعآوری محتوا را میتوان به ۵ مرحلهی زیر تفسیم کرد:
۱) شناسایی کردن
همانطور که قبلاً گفته شد، عمدهی فرآیند جمعآوری اطلاعات، به صورت اتوماتیک و توسط هوش مصنوعی صورت میگیرد. محتوا از یک سری منابع، براساس مجموعهای از معیارهای از قبل مشخص شده و براساس یک یا چند کلیدواژه ساخته میشود. در نتیجه، نیاز محدودی به دخالت عوامل انسانی وجود دارد.
۲) انتخاب بهترین قسمت های محتوا
مطلب خود را گزینش کنید و بهترین قسمتهای آن را انتخاب کنید و قسمتهای بیکیفیت و اضافی را حذف کنید. همچنین اطلاعاتی که منبع موثق یا مشخصی ندارند را حذف کنید. این عمل نیز میتواند به صورت خودکار انجام شود.
۳) طبقهبندی محتوا
اطلاعات جمعآوری شده را به یک صورت از پیش تعیین شده، طبقهبندی کنید. میتوانید از روشهای مختلف دستهبندی محتوا مانند تهیه یک لیست از دستههای مختلف، استفاده کنید.
۴) نظم و ترتیب محتوا
بهترین و متداولترین راه برای نظم دادن به مطالب، مرتب کردن براساس تاریخ انتشار یا مرتب کردن اسامی نویسندگان براساس حروف الفبا میباشد.
۵) انتشار محتوا
محتوای جمعآوری شده را بر روی سابت خود یا پلتفرمهای دیگر انتشار دهید. از نوشتن توضیحات و یادداشتهای اضافی پرهیز کنید. ممکن است بخشی از محتوای شما، عیناً از منابع اصلی باشد. در این صورت ذکر نام و آدرس منبع ضروری است.
پنج چالش جدی در جمعآوری محتوا
در اینجا ۵ چالش که ممکن است در این فرآیند با آن روبهرو شوید را به اختصار بیان میکنیم:
۱) تفاوت زیاد در کیفیت منابع و محتوا
ممکن است قسمتهای مختلف محتوای شما از نظر کیفیت خیلی تفاوت داشته باشند یا منابع مورد استفاده، از نظر کیفیت در یک سطح مطلوب نباشند. در صورت امکان، اطلاعات بیکیفیت و تبلیغات آشکار را از محتوای خود حذف کنید.
۲) مجوز استفاده از اطلاعات
حتماً اطمینان حاصل کنید که مجوز استفاده از منابع استفاده شده را داشته باشید. برای دریافت مجوز، میتوانید مستقیماً با نویسنده تماس بگیرید. حتماً، به منابع استفاده شده ارجاع دهید. این کار از آسیب به اعتبار شما جلوگیری میکند.
۳) حذف مطالب عیناً کپی شده از منابع اصلی
این کار باعث صدمه به کیفیت مطلب و کاهش تأثیرگذاری محتوایتان میشود.
۴) استفاده از فرآیندهای اتوماتیک و هوش مصنوعی
استفادهی زیاد از فرآیندهای اتوماتیک سبب میشود که احتمال انتشار مطالب تکراری افزایش یابد و همچنین مشکلاتی را در زمینه امنیت سایت پدید آورد.
۵) هم سو نبودن با استراتژی های بازاریابی
در نتیجهی این چالش، اطلاعات جمعآوری شده، در ارتقای برند شما و رسیدن به اهدافتان مؤثر نیستند.
چند ابزار جمعکننده محتوا
ابزار زیادی برای کمک به جمعآوری محتوا و گزینش آن در بازار وجود دارند تا بتوانید برای سایت خود محتوا تولید کنید. در ادامه، چهار نمونه برتر از این ابزار را به اختصار معرفی میکنیم:
Curator.io
این وبسایت، جمعآوری و گزینش را همزمان و به صورت ترکیبی انجام میدهد تا مناسبترین مطالب را برای خوانندگان خود ارائه دهید. این ابزار، مطالب وبلاگها و مقالات خبری را براساس علایق شما، دستهبندی و گروهبندی میکند و به شما ارائه میدهد. این سایت، به راحتی با فیسبوک، توییتر، آر.اس.اس و سایر شبکههای اجتماعی عمل میکند. همچنین رابط کاربری ساده و صمیمانهای دارد.
Buzzsumo
این سایت به شما کمک میکند تا پیشرفت لینکهای خود را در رسانههای اجتماعی رصد کنید. همچنین محتواهایی که ارزشِ اشتراکگذاری دارند را به شما پیشنهاد میدهد. کافیست که شما یک موضوع را تایپ کنید تا براساس میزان محبوبیت، یک لیست از محتوا به شما ارائه دهد. همچنین میتوانید این لیست را براساس زبان، تاریخ و نوع محتوا فیلتر کنید.
Curata
این سایت به عنوان یکی از ابزار جمعکنندهی محتوای تجاری و اقتصادی شناخته میشود. تقریباً مشابه سایر ابزارهای جمعکننده محتوا در این لیست، منابع مرتبط با هر محتوا را در یک جا جمع میکند. این ابزار از یک موتور مبتنی بر هوش مصنوعی استفاده میکند تا مرتبطترین محتواها را پیدا کند. سپس شما میتوانید محتوای خود را مستقیماً از طریق این ابزار منتشر کنید.
Storyful
این سایت با سه مورد ذکر شده، کمی تفاوت دارد. پیش از ارسال منابع برای شما، یک کاربر نیز منابع را تأیید میکند. با وجود اطلاعات زیادی که در فضای مجازی موجود و در دسترس است، این ابزار یک گزینهی عالی برای یافتن منابع خبری با بالاترین کیفیت میباشد، جایی که حقایق و صحت اخبار، از اهمیت بالایی برخوردار میباشند.
جمعآوری محتوا، یک استراتژی بازاریابی مؤثر است که میتواند به شما کمک کند تا محتوای باکیفیت به مخاطبانتان ارائه دهید. همچنین، جمعآوری محتوا میتواند، ابزار مفیدی برای گسترش بازدیدهای مقالاتتان باشد. این امکان را به شما میدهد تا با استفاده از منابع محدود و استفادهی کم از عوامل انسانی و با استفاده از هوش مصنوعی، محتوای خود را بسازید. بسیاری از منابع و ناشران اصلی، به راحتی اجازه میدهند تا ابزار جمعکننده محتوا، از منابع آنها استفاده کنند تا بر تعداد مخاطبانشان افزوده شود، ولی بعضی دیگر این عقیده را ندارند و اجازه نمیدهند، چراکه فکر میکنند اینگونه محتواهایشان به صورت رایگان هدر میرود! برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی، حتماً مجوز استفاده از منابع مختلف را بگیرید.
آموزش تولید محتوا با یک نقشه راه
برای آموزش تولید محتوا به نحوی که قادر باشید صفر تا صد ساخت یک محتوای هدفمند را طی کنید، به نقشه راه تولید محتوا نیاز دارید. به کمک اینفوگرافی زیر که فرایند تولید محتوا را به شما نشان میدهد، میتوانید مرحله به مرحله پیش بروید تا هم چیزی را از قلم نیاندازید و هم از نتیجه بخش بودن محتوای خود مطمئن شوید. در اینفوگرافی زیر مراحل تولید محتوا به ترتیب نشان داده شده است که در ادامه هر بخش را به طور کامل توضیح خواهیم داد.
۱. تدوین استراتژی محتوا
مرحله اول در فرایند تولید محتوا، تدوین استراتژی محتوا است. در این مرحلۀ بسیار مهم، مشخص میشود که شرکت شما دقیقا قصد دارد، با محتوا چه کارهایی انجام دهد و به چه نتیجهای برسد؟ این استراتژی محتوا است که به شما میگوید چگونه از بازاریابی محتوایی استفاده کنید، چه محتوایی ایجاد کنید و چگونه به دست مخاطب برسانید تا در نهایت آن محتوا باعث جذب، حفظ و تبدیل مخاطب به مشتری شود.
یک اشتباه اساسی: بسیاری از افراد این مرحله را که مهمترین فاکتور در موفقیت محتوا است نادیده گرفته و مستقیما به سراغ تولید محتوا میروند. اما تفاوت تولید محتوا با استراتژی و بدون استراتژی، تفاوت میان پرتاب تیر در تاریکی و تیر به سمت سیبل است.
انتخاب با شماست!
مراحل استراتژی محتوا چگونه است؟
تدوین استراتژی محتوا در ۷ مرحله زیر به ترتیب صورت میگیرد که هر کدام را مفصلا توضیح دادهایم:
۱. هدف بازاریابی محتوا را مشخص کنید
شما باید هدف خود را از بازاریابی محتوا، تعیین کنید. اهدافی مثل افزایش ترافیک ورودی به سایت، اضافه شدن به لیست ایمیلی، افزایش فروش، بالا رفتن اشتراک گذاری محتواها و… . در واقع پیش از اینکه اقدام به تولید محتوا کنید، باید بدانید چرا این محتوا تولید میشود و قرار است شما را به چه نتیجهای برساند تا جهتگیری شما مشخص شود. در غیر این صورت نمیتوانید از بین انواع مختلف محتوا، انتخاب درستی داشته باشید.
نکته مهم: اهداف شما از بازاریابی محتوا باید در راستای اهداف مارکتینگ کلیِ شرکت باشد، که آن هم برگرفته از اهداف خودِ شرکت است.
تعیین اهداف بازاریابی با رویکرد smart
هدفگذاری باید به شکلی باشد که بتوان به آن رسید. یعنی خودِ هدفگذاری باید درست انجام شود. برای این منظور میتوانید از متد هدفگذاری معروف SMART استفاده کنید. متد اسمارت میگوید که یک هدف باید ۵ فاکتور زیر را داشته باشد:
- Specific مشخص، واضح و دقیق باشد
- Measurable قابل اندازهگیری باشد
- Achievable قابل دستیابی باشد
- Relevant مرتبط با خواستهها و اهداف کلی باشد
- Timely زمان دار باشد
نمونه هدف گذاری اسمارت
یک نمونه از هدف گذاری اسمارت برای بازاریابی محتوا میتواند این مورد باشد: رشد ترافیک ارگانیکِ سایت به بلاگ تا ۲۵ درصد و در سه ماهه آینده
نکته مهم: بعد از اینکه شما هدف را مشخص کردید هر محتوایی که تولید میکنید، باید در راستای رسیدن به این اهداف باشد. پس به طور خلاصه، محتوا را بیهدف تولید نکنید.
۲. طراحی پرسونای مشتری
پرسونا یک انسان فرضی است که نماینده مجموعهای از ترجیحات، نیازها، خواستهها، دغدغهها و ویژگیهای رفتاریِ مخاطب یا مشتری فرضی شما به حساب میآید.
پس از اینکه ارتباط روشنی با هدف تولید محتوا برقرار کردید، قدم بعدی در تدوین استراتژی محتوا این است که بفهمید دقیقاً چه کسی قصد دیدن، شنیدن یا خواندن محتوای شما را دارد. چون محتوای موثر در خلاء و با لیستی از موضوعاتی که شخصاً میخواهید در مورد آن بنویسید یا صحبت کنید، تولید نمیشود. بلکه با استفاده توسط مخاطب و گرفتن بازخورد از او تولید میشود. پس شما باید مخاطب را بشناسید تا بتوانید در مورد پر تکرارترین سوالاتش، محتوا تولید کنید.
این همان چیزی است که با طراحی پرسونای مخاطب، به آن میرسید. یعنی به شما ایده میدهد که چگونه با مخاطب خود ارتباط برقرار کنید.
چگونه پرسونا بنویسیم؟
در طراحی پرسونا باید از موانع، نقاط درد، چالشها، ترسها و آرزوهای مخاطب خود آگاه باشید. با اینکه این موارد میتواند در مخاطبان شما متفاوت باشد، اما باید آن مواردی که ۲ ویژگی زیر دارند را انتخاب کنید:
- در بیشتر مخاطبان شما صدق کند.
- به کسب و کار شما مرتبط است و میتوانید ضمن حلِ آن، به سود برسید.
۲ روش برای جمع آوری اطلاعات در طراحی پرسونا مخاطب
- تحلیل محتوای رقبا و پی بردن پرسونای مخاطبی که با شما مشترک است
- انجام مصاحبه تلفنی/حضوری، پرسشنامه و نظرسنجی آنلاین/آفلاین با مخاطبها
در این قسمت از آموزش تولید محتوا، شما دیگر به یک تصویر واضح از کسی که میخواهید بازاریابی کنید، میرسید.
پرسونا باید شامل چه چیزهایی باشد؟
- اطلاعات جمعیت شناختی (Demographics)
مهمترین موارد شامل: سن، جنسیت، موقعیت شغلی و میزان درامد. به عنوان مثال: مدیران ۳۰-۴۵ ساله یا جوانان ۲۰ ساله و دانشجویی که دنبال کار میگردند.
- اطلاعات روانشناختی (Psychographics)
مهمترین موارد شامل: نیازها، ترسها، موانع، علایق و دغدغه. به عنوان مثال: فردی که به برنامه نویسی علاقه دارد اما نمیتواند یک آموزش ساده و گام به گام بیابد.چگونه محتوای شما نه تنها متناسب است، بلکه توسط این شخص پیدا و شناخته می شود؟
- اطلاعات در مورد حضور دیجیتالی
مهمترین موارد شامل: در کدام پلتفرمها، شبکههای اجتماعی و فضاهای اینترنتی (گوگل، اینستاگرام، تلگرام، توئیتر و…) بیشتر حضور دارند؟ چقدر در اینترنت زمان صرف میکنند؟ چه نوع محتوایی را راحتتر استفاده میکنند: پادکست، مقاله و…؟
آیا هر کسب و کاری فقط یک پرسونا دارد؟
خیر. کسب و کارها بنا بر مقیاس و ماهیتشان میتوانند چند پرسونای اصلی داشته باشند و همه آنها را پوشش دهند. ۳-۵ پرسونای اصلی عدد مناسبی برای اغلب کسب و کارها است.
نکته بسیار مهم: پرسوناها دائمی نیستند. پس فراموش نکنید که باید همواره رفتار مخاطب را بررسی کنید و در پرسونا تغییرات لازم را اعمال کنید.
قالب پرسونا آماده با برنامه آنلاین MakeMyPersona
برنامه MakeMyPersona یک ابزار بسیار مفید آنلاین است که شما را در فرایند طراحی پرسونا راهنمایی میکند. در واقع این برنامه با سوالهایی که میپرسد به شما کمک میکند تا اطلاعات پرسونای خود را در یک قالب و تمپلیت گرداوری کنید. به این ترتیب شما یک پرسونای شسته رفته خواهید داشت که هر زمان بخواهید، میتوانید در تولید محتوا به آن سر بزنید.
۳. ترسیم نقشه سفر مشتری
نقشه سفر خرید مشتری (Customer Journey)، مسیری است که یک مشتری گام به گام در ارتباط با یک شرکت طی میکند و نهایتا این مسیر منجربه اقدامی مثل خرید میشود.برای توضیح بهتر سفر مشتری به مثال زیر توجه کنید:وقتی سردرد میگیرید، احتمالا اولین کاری که انجام میدهید این است که علت سردرد خود را پیدا کنید. دلیلش شاید کمبود آب بدن یا سرماخوردگی باشد. بعد از اینکه مشکل را تشخیص دادید، به سراغ راه حل میروید و از بین راهحلهای موجود تصمیم میگیرید که کدام را انتخاب کنید. مثلاً مقداری آب بنوشید یا دارو مصرف کنید. مسیری که از برخورد با یک مساله و پیدا کردن راه حل و اقدام به استفاده از آن طی کردید شبیه به سفر مشتری در هنگام خرید است.
مراحل نقشه سفر مشتری چگونه است؟
نقشه سفر مشتری به طور کلی از ۳ مرحله آگاهی از مساله (Awareness)، بررسی کردن (Consideration) و نهایتا تصمیمگیری (Decision) تشکیل میگردد. هر کدام از مشتریهای شما ممکن است در مرحلههای مختلفی از سفرشان، با شما برخورد کنند. پس خیلی مهم است که شما برای هر کدام از این مرحلهها، محتوای مناسبی داشته باشید تا به این ترتیب مشتری را از هر مرحلهای که هست، به سمت خود جذب کنید.با آموزش تولید محتوا برای هر کدام از مراحل نقشه سفر مشتری، شما مطمئن میشوید که هیچ بازدیدکنندهای را از دست نمیدهید و هر فردی که به سایت شما میآید میتواند اطلاعات مفید و مرتبطی را دریافت کند.
چه محتوایی برای هر مرحله از سفر خرید مشتری مناسب است؟
شما باید متناسب با هر کدام از مراحل سفر خرید مشتری، یک محتوا در قالب مناسب ارائه دهید. به عنوان مثال بازدیدکننده جدیدی که در مرحله آگاهی است، نمیخواهد که نسخه آزمایشی محصول شما را امتحان کند. بلکه در این مرحله او میخواهد یک پست وبلاگ بخواند تا به او در درک بهتر مشکلش کمک کند. همچنین یک مشتری در مرحله تصمیمگیری و اقدام، به جای یک پست وبلاگ، مشاوره در مورد محصول و استفاده از نسخه دمو و آزمایشی را ترجیح خواهد داد. چون در این مرحله میخواهد بداند آیا محصول شما راه حل مناسب را ارائه میدهد یا نه.پس به طور کلی:در مرحله آگاهی (Awareness): پستهای بلاگ، چک لیست، نکات آموزشی، اینفوگرافی، کتاب الکترونیکی، نظرسنجی و…در مرحله بررسی (Consideration): پادکست، وبینار، جداول مقایسه محصولات، راهنماهای گام به گام و…در مرحله تصمیمگیری (Decision): محصول آزمایشی، نسخه آزمایشی و دمو، اشتراک رایگان، راهنمای استفاده از محصولات، مشاوره، کد تخفیف و…پس همیشه محتوا را متناسب با مرحلهای که مخاطب در آن قرار دارد، تولید کنید.
۴. بررسی محتواهای موجود
اگر پیش از این محتواهایی را تولید کردهاید، باید آنها را بررسی کنید حتی اگر بدون استراتژی و هدف آنها را نوشته باشید. چون ممکن است محتواهای قبلی شما هم به درد بخورد و با استراتژی جدید شما سازگار باشد.پس طبق روش زیر به بررسی محتواهای موجود بپردازید:
نحوه بررسی محتوای موجود
- عنوان همه محتواهای منتشر شده را در یک گوگل شیت جمعآوری کنید.
- برای هر کدام از موارد روبهرو یک ستون تعریف کنید: عبارت کلیدی هدف، پرسونا، مرحلهای که مخاطب در سفر خرید مشتری قرار دارد، قالب محتوا (متنی، ویدیوی و…)، موضوع اصلی، سنجههای عملکرد kpi (مثل میزان بازدید از صفحه، میزان اشتراک گذاری و…) و ستون وضعیت
- ستونها را برای هر محتوا پر کنید.
- در ستونِ وضعیت، برای هر محتوا بنویسید که در کدام یک از این حالتها است: درست و خوب عمل میکند – نیازمند بهبود – نیازمند بازنویسی – نیازمند ادغام با محتوای دیگر.
اگر چه ممکن است بررسی محتواهای موجود خسته کننده به نظر برسد، اما تمام کارهایی که شما انجام دادهاید حتما میتواند نقشی در بازاریابی محتوایی شما ایفا کند. با این کار شما میتوانید خلأهایی که در سفر مشتری و نیازهای پرسونا است را ببینید و با محتوای مناسب پر کنید.
۵. تعریف شاخص های کلیدی عملکرد (KPI)
شاخص کلیدی عملکرد (KPI – Key Performance Indicator) معیار و شاخصی است که عملکرد یک کسب و کار یا سازمان را در رسیدن به اهدافش میسنجد. به زبان سادهتر، سنجههایی است که با اندازهگیری آنها، میزان خوب بودنِ عملکرد یک شرکت مشخص میشود.
شما هم در آموزش تولید محتوا برای اینکه بدانید هر محتوایی که تولید کردهاید چقدر به موفقیت رسیده، باید با مفهوم KPI آشنا شده و از آن استفاده کنید. به این ترتیب میتوانید عملکرد محتوا را ارزیابی کنید.
Kpi تولید محتوا
مهمترین Kpi تولید محتوا برای سایت و شبکههای اجتماعی را ملاحظه میکنید که میتوانید از آنها برای موفقیت محتوای خود کمک بگیرید:
- شاخص کلیدی عملکرد برای وب سایت
- ترافیک به ازای هر صفحه
- نرخ پرش (Bounce Rate)
- زمان صرف شده در صفحه (Time on page)
- رتبه بندی کلیدواژه Keyword Ranking
- کامنت در وب سایت
- عضو شدن در سایت
- پر کردن یک فرم
- میزان ورود به صفحه فروش و…
- شاخص کلیدی عملکرد برای شبکه های اجتماعی
- تعداد فالوورها
- تعداد لایک
- کامنتها
- اشتراک گذاری و…
۶. انتخاب قالب محتوایی صحیح
برای هر پرسونای مخاطب و با توجه به اینکه در کدام مرحله از سفر خرید مشتری قرار دارد، باید یک قالب محتوایی صحیح انتخاب شود. باید توجه داشته باشید که محتوا برای مخاطب تولید میشود پس باید در فُرمتی که برایش راحتتر و لذتبخشتر است تولید شود.قالب محتوایی که شما انتخاب میکنید ممکن است یک پست بلاگ، ویدیو، محتوای اسلایدی، اینفوگرافی، ایبوک، پادکست یا هر چیز دیگری باشد که ذهن خلاق شما میتواند تصور کند.
چگونه قالب مناسب برای محتوا را تشخیص دهیم؟
به ۵ سوال زیر پاسخ دهید تا راهنمای شما در انتخاب قالب محتوایی مناسب باشد:
- این محتوا برای کدام سطح و مرحله از سفر مشتری است؟
- آیا این محتوا توسط مخاطب شما آسان استفاده و دیده میشود؟
- مخاطب و پرسونای شما به صورت آنلاین، بیشترِ وقت خود را کجا میگذراند؟
- خود شما، کدام قالب محتوایی را میتوانید به طور مستمر تولید کنید؟
- آیا میتوانید این محتوا را با کیفیت بالا و در سطح رقابتی تولید کنید؟
البته توجه کنید که قرار نیست خود را فقط به یک فرمت محتوایی محدود کنید. اما شما باید قادر باشید که در هر فرمتی که تولید محتوا کردید، آن را به صورت متداول و با سرعت مشخص و نرمالی ادامه دهید. مثلا وقتی اقدام به تولید پادکست میکنید، نمیتوانید آن را بعد از چند اپیزود، نیمه کاره رها کنید یا نباید فاصله بین اپیزودها خیلی زیاد شود. پس با اینکه تولید پادکست یک تاکتیک عالی بازاریابی محتوا است، اما شما باید منابع، صبر و حوصله کافی برای ادامه این نوع تولید محتوا داشته باشید. در غیر این صورت بهتر است که فرضا وارد حوزه تولید محتوا در قالب وبلاگ شوید نه پادکست.پس استمرار، در انتخابِ فرمت محتوا بسیار مهم است.
۷. تعریف راههای توزیع و ترویج محتوا
توزیع محتوا (Content Distribution) و ترویج محتوا (Content Promotion) به معنای راههای رساندن محتوا به دست مخاطب و گسترش آن در کانالهای ارتباط با مشتری و فضای وب است. توزیع محتوا و ترویج محتوا که گاهی به آن تبلیغ و توسعه محتوا هم میگویند، به اندازه خودِ تولید محتوا مهم است چون هیچ فایدهای ندارد اگر محتوای عالی ایجاد شود اما کسی آن را نبیند. پس باید سعی کنید که از هر ابزاری که در دست دارید استفاده کنید تا محتوا را به دست مخاطب برسانید. آنها را به خواندن یا دیدن محتوایتان ترغیب کنید و همچنین هدایتشان کنید تا وارد صفحات آنلاین شما شوند.نکته طلایی: برنامه توزیع و ترویج محتوای شما، باید بر اساس پرسونایتان باشد. اگر پرسونای خود را طراحی کرده باشید، میدانید که آنها بیشترِ زمان خود را به صورت آنلاین در کجا میگذراند؟ چه ساعتی از روز آن پلتفرمهای خاص را استفاده میکنند؟ چند وقت یک بار میخواهند از شما محتوا ببینند؟ آنها چه نوع محتوایی دوست دارند و روی چه موضوعاتی در ایمیل، کلیک میکنند؟ آیا اصلا ایمیل خود را چک میکنند؟
راههای توزیع و ترویج محتوا
هر کدام از کانالهای توزیع و ترویج محتوا که در ادامه توضیح داده شدهاند، قواعد مختص به خود را دارند:
توزیع و ترویج محتوا در سوشال مدیا
سوشال مدیا یا همان رسانههای اجتماعی مانند: فیسبوک، کانال تلگرام، توییتر، اینستاگرام، یوتیوب، اسنپ چت و… همه فضاهای فوقالعادهای برای اشتراکگذاری و حتی تولید محتوا هستند. البته نکته بسیار مهم برای تولید و توزیع محتوا در این شبکههای اجتماعی؛ ویرایش محتوا متناسب با محیط آن پلتفرم است. به عنوان مثال در جایی مثل اینستاگرام باید بین اشتراک گذاری اطلاعات مفید و سرگرم کننده حتما تعادل برقرار شود.
ایمیل مارکتینگ
ایمیل مارکتینگ یکی از بهترین راهها برای دستیابی به مخاطب و ترویج محتوای شما است. به این دلیل که هر کسی در لیست ایمیلیتان قرار دارد، خودش تصمیم گرفته که از شما اطلاعات و خبر کسب کند. پس شما میتوانید از این فرصت به خوبی استفاده کنید.همچنین اگر، محتواهای مرتبط را به لیستهای بخش بندی شده از مشتریان بفرستید، مشتری از آنچه ارسال میکنید راضیتر میشود و به این ترتیب نتیجه بهتری از ایمیل مارکتینگ میگیرید.
انتشار مجدد و بازیافت محتوا
انتشار مجدد (Repurposing Content) و بازیافت محتوا (Recycling Content) در قالبهای مختلف، اقدام هوشمندانهتری نسبت به تولید محتوای بیشتر است. چون طبیعتاً شما ترجیح میدهید که زمان کمتری برای تولید محتوا بگذارید و در عین حال بیشتر از آن استفاده کنید و آن را در برابر مخاطبان بیشتری قرار دهید.به عنوان مثال یک پست بلاگ در مورد آمار بازاریابی، میتواند به یک اینفوگرافی عالی یا حتی یک ویدیو مفید تبدیل شود.پس حتما به محتواهایتان از زوایای دیگری هم نگاه کنید تا قابلیت تغییر فرمت را در آنها ببینید. به این ترتیب آنها را در سطح گستردهتری به دست مخاطب میرسانید.مواردی که تا اینجا ذکر شد، از جمله موارد رایگانِ ترویج و توزیع محتوا محسوب میشدند.
ترویج محتوا ببا هزینه و پولی
راههای دیگری هم برای ترویج و تبلیغ محتوای شما و رساندن آن به دست مخاطب وجود دارد که پولی هستند. یکی از آنها پرداخت به ازای هر کلیک یا PPC- Pay-per-click است. این راه به شما کمک میکند محتوای خود را از طریق تبلیغات هدفمند در وبسایتهای پربازدید، موتورهای جستجو و… به دست مخاطبان برسانید. در این حالت فقط اگر روی تبلیغ شما کلیک شود، هزینه پرداخت میکنید.نکته طلایی: اگر میخواهید محتوای خود را با راههای پولی به دست مخاطب برسانید، حتما آن را بر اساس پرسونای خود انتخاب کنید. یعنی باید محتوا را در بسترهایی که مخاطب شما در آنها حضور دارند توزیع کنید نه لزوما هر بسترِ پربازدیدی! در غیر اینصورت برای مخاطبینِ غیر هدف، پولتان را هدر خواهید داد.
نکته طلایی: زمانی که میزان بازدید وبسایت شما کاهش پیدا کرد، یک راه مناسب استفاده از تبلیغات پولی و هدفمند است. چون مشتریهای جدیدی را با شما آشنا میکند. اما نکته مهمتر این است که پیش از این کار حتما بخشهای مختلف وبسایت شما مثل بخش تماس با ما، نحوه ثبت سفارش و…تکمیل شده باشد. تنها در این حالت است که ترویج پولی محتوا، بازدهی بالایی برای شما میتواند داشته باشد.
هم نشری محتوا یا Syndication
همنشری محتوا یا سیندیکیشن؛به این معنا است که محتوای خود را نظیر مقاله، ویدیو، اینفوگرافی و… به صورت تکراری و با حفظ منبع در یک یا چند وبسایت قوی دیگر هم منتشر کنید. با این کار هم وبسایتهای دیگر محتوای جدیدی به مخاطبان خود ارائه میدهند و هم شما به مخاطبان جدید معرفی میشوید. در واقع یک معامله برد – برد برای هر دو طرف است.البته هم نشری با وبلاگ نویسی مهمان متفاوت است!پست مهمان، انتشار یک محتوای کاملاً جدید است که به صورت اختصاصی، برای یک سایت دیگر نوشته شده است. اما در هم نشری، شما یک محتوای یکسان یا مشابه (با توجه به قوانین سایتها) را بازنشر میکنید.شاید شما بگویید که محتوای تکراری در سایتهای مختلف، از نظر گوگل تکراری بوده و به ضرر شما تمام میشود. اما اینطور نیست! با استفاده از لینک دهی مناسب و صحیح (لینک فالو) به مرجع اصلی همۀ این موضوعات حل میشوند.
-
کتاب دیجیتال مارکتینگ گوگل گاراژرایگان
-
کتاب طراحی و تدوین طرح کسب و کاررایگان
-
کتاب جامع آموزش گوگل ادزرایگان
۲. تحقیق کلمات کلیدی در جمعآوری محتوا
تحقیق کلمات کلیدی یا کیورد ریسرچ (Keyword Research) یعنی:بدست آوردن کلمات کلیدی که مخاطبان شما با تایپ در موتورهای جستجو، به دنبال پاسخ میگردند. به همین دلیل کیورد ریسرچ، دومین مرحلۀ بسیار مهم در فرایند آموزش تولید محتوا است. چرا که وقتی هدف از تولید محتوا و دغدغههای مخاطب (پرسونا) مشخص شد، وقت این است که دست به عمل شوید و محتوا تولید کنید. اما محتوایی که وقتی مخاطب جستجو کرد، بتواند آن را پیدا کند.با اینکه احتمالاً طراحی پرسونا، به شما ایدهها و موضوعات خوبی برای نوشتن داده است؛ اما شما نیاز دارید که مطمئن شوید آیا این موضوعات در مقیاس بزرگتر و برای مخاطبان بیشتر هم مهم است یا نه؟ چون طبیعتا موضوعات برای تولید محتوا باید دغدغه و نیاز تعداد زیادی از مخاطبان باشد تا کاری که انجام میدهید بیشترین بازگشت سرمایه را برای شما داشته باشد.
ابزار تحقیق کلمات کلیدی
موضوعات و سوالاتی که ممکن است برای پرسونای شما در رابطه با موانع و دغدغههایش پیش بیاید، یادداشت کنید. سپس به کمک ابزارها و روشهای زیر کیورد ریسرچ انجام دهید تا با عباراتی آشنا شوید که مخاطبان برای این منظور در گوگل سرچ میکنند.
- گوگل ترندز
- Ubersuggest
- Keywordtool
- جستجوی کلمات کلیدی در گوگل
نحوه کار با گوگل ترندز برای تحقیق کلمات کلیدی
نحوه کار با گوگل ترندز همانطور که تصویر زیر مشاهده میکنید، بسیار ساده است. شما میتوانید به راحتی از امکاناتی که Google Trends به رایگان در اختیارتان میگذارد، برای تحقیق کلمات کلیدی استفاده کنید. مقایسه چند عبارت کلیدی با هم از نظر پرتکرار بودن، روند صعودی یا نزولی سرچِ یک عبارت و…
تحقیق کلمات کلیدی در اوبر ساجست
Uber suggest هم یکی دیگر از ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی است که کافیست فقط با یک ایمیل در آن ثبت نام کنید تا عبارتهای پرتکرار و مرتبط با جستجوی شما را نشان دهد.
کیورد ریسرچ با ابزار رایگان Keywordtool
شما به کمک وب سایت Keywordtool.io اطلاعات بسیار مفیدی را در مورد عبارتهای کلیدی مرتبط با کلیدواژه خود پیدا خواهید کرد. حتی سوالاتی که بیشتر از همه درباره آن کلیدواژه، پرسیده شده است را هم میتوانید ببینید.
جستجوی کلمات کلیدی در گوگل
زمانی که عبارتی را در باکس سرچ تایپ میکنید، پیشنهادهای گوگل (Google Suggestions) را میبینید. این عبارتها در واقع مواردی هستند که از طرف مردم خیلی جستجو شدهاند. همچنین عبارتهای مرتبط با کلمه کلیدی شما را که زیاد سرچ شدهاند را هم در انتهای صفحه نتایج گوگل در بخش Related Searches میتوانید ببینید.
چگونه کلمات کلیدی انتخاب کنیم تا در گوگل رتبه بگیریم؟
برای رتبه گرفتن در گوگل، ابتدا بهتر است برای کلمات کلیدی طولانی (long Tail Keywords)، مقاله بنویسید.در واقع قاعده کلی این است: عبارت کلیدیای که حجم جستجوی ماهانه مناسبی دارد و برای شما هم قابل دستیابی است انتخاب کنید. قابل دستیابی یعنی رقابت در آن نسبتا پایین است یا رتبه گرفتن در آن کلمه کلیدی، با توجه به قدرت دامنۀ (Domain Authority) شما ممکن است.پس در شروعِ کار که تلاش نکنید کلمات کلیدی کوتاهی که حجم جستجوی بالایی دارند اما بسیار رقابتی هستند، هدف قرار دهید؛ چون برای شما مناسب نخواهد بود. بلکه کلمات کلیدی بلند یا longtail Keywords برای شروع بهتر هستند. اگر از این عبارتها استفاده کنید رفته رفته به قدرت دامنه شما افزوده میشود و نهایتا میتوانید در عبارات کلیدی کوتاه هم رتبه بگیرید.
چگونه تولید محتوا برای کلمات کلیدی طولانی باعث افزایش قدرت دامنه میشود؟
با نوشتن محتوای با کیفیت برای عبارات کلیدی طولانی (Long Tail Keyword)، راحتتر در گوگل رنک میشوید. وقتی که در این عبارات رنک شدید، مخاطب روی محتوای شما کلیک کرده و به سبب کیفیت بالایش، زمان بیشتری در سایتتان میماند.هر چقدر مخاطب زمان بیشتری در وب سایت شما بماند، گوگل متوجه میشود که محتوای شما با ارزش است و کاربران آن را میپسندند. همین امر باعث میشود قدرت و اعتبار دامنه شما، با سرعت بیشتری بالا برود و رفته رفته، رتبه گرفتن در عبارتهای کلیدی بسیار رقابتی هم، برای شما آسان میشود.
۳. ایده پردازی در تولید محتوا در جمعآوری محتوا
ایده یابی در تولید محتوا (Ideation) به این دلیل است که شما بتوانید موضوع جالبی پیدا کنید تا در مورد عبارتهای کلیدی که با کیورد ریسرچ به دست آوردهاید، محتوا ایجاد کنید. در واقع موضوعات مختلفی که حول آن عبارت کلیدی است را مشخص کنید. برای این کار بهتر است از طوفان فکری (Brain Storming)، کتابهایتان و مطالعاتی که در صنعت و کسب و کار خود داشتهاید، استفاده کنید.
بعد از ایده پردازی چطور موضوعات را دسته بندی کنیم؟
یکی از راههای عالی برای سازماندهی ایدههای محتوایی، دسته بندی موضوعی آنهاست. به این ترتیب که ابتدا یک عبارت کلید اصلی از آن دسته انتخاب میشود، سپس یک محتوای کامل و طولانی درباره آن عبارت نوشته میشود که محتوای مادر، مگا پست یا پیلار کانتنت نامیده میشود. در مرحله بعد، محتواهای مرتبط دیگر نوشته میشوند تا هم تمام موضوعات آن دسته پوشش داده شوند و هم محتوای مادر پشتیبانی شده و به آن لینک داده شود.به این ترتیب برای هر دستۀ موضوعی یک ساختار مانند هرم شکل میگیرد. شما میتوانید عبارت اصلی را که محتوای مادر برایش نوشته شده است، راس هرم و محتواهای کوتاهتر را در قاعده هرم در نظر بگیرید. محتواهای تکمیلی که به مخاطب شما کمک میکنند عمیقتر موضوع را فرا بگیرند.یک استراتژی برای رتبه گرفتن در عبارت کلیدی کوتاهدر بخش قبل گفتیم که رتبه گرفتن در عبارات کلیدی کوتاه و رقابتی، دشوار است. جالب است بدانید که شما میتوانید از تکنیک پیلار کانتنت برای رتبه گرفتن در عبارت کلیدی کوتاه هم استفاده کنید. به این ترتیب که محتوای راس هرم برای عبارت کلیدی کوتاه بنویسید و محتواها با عبارت کلیدی بلند را برای ساپورت مقاله مادر، تولید کنید.
انتخاب موضوع برای تولید محتوا بدون رقیب
شما حتی میتوانید با وجود رقابت زیاد، محتوا بدون رقیب خود را بنویسید. برای این کار باید از تولید محتوای “من هم” که همه در حال ایجادش هستند به سمت چیزی بروید که مختص شما است و فقط شما میتوانید درباره آن صحبت کنید. به این ترتیب با افزایش چشمگیر بازدید و کاربران رو به رو خواهید شد.اما چطور؟ با یک مثال توضیح خواهیم داد:
نمونه تولید محتوا بدون رقیب
شرکت Groove که در حوزه نرم افزار مدیریت پشتیبانی مشتریان (Help Desk) فعالیت میکرد تصمیم گرفت در وبلاگ خود روی چیزی تمرکز کند که فقط آنها میتوانستند در موردش صحبت کنند. از آمار شرکت، معیارها و اصول کاری، داستان استارتاپ خود و کارهایی که خودشان انجام میدهند. این یعنی بازاریابی محتوایی آنها، با تمرکز بر قابلیتهای اصلی خودشان بوده است.
۳ مرحله برای تشخیص فرصت های بیرقیب تولید محتوا در کارتان
- رقبا را مشاهده کنید: آنها چه کار میکنند، محتوا را کجا منتشر میکنند و چگونه از ایمیل استفاده میکنند؟ به این ترتیب متوجه میشوید که مشتریان شما از قبل، چه چیزهایی میبینند.
- جستجوی موضوعات مرتبط در Google: به ۱۰ نتیجه برتر نگاه کنید و ببینید چه چیزی در آنها وجود دارد؟ محتوا چه مدت است که منتشر شده؟ از چه تصاویری استفاده میشود؟ چه چیزی در آنها برجسته است؟
- از خود بپرسید: شما و تیمتان واقعاً در چه کاری مهارت دارید؟ در صنعت شما چه چیزِ از پیش تعریف شدهای را میتوانید تغییر دهید؟ آیا افراد دیگری هم هستند که میتوانند مشتری شما باشند اما تا به الان متوجه نشدهاید؟ چه چیزی را خلق کردهاید که بیشتر از همه به آن افتخار میکنید؟
بعد از طی این ۳ مرحله، هم متوجه خواهید شد که در وب فارسی چه خبر است و هم شما چه چیز متفاوتی میتوانید ارائه کنید.
۴. نوشتن تقویم محتوایی در جمعآوری محتوا
نوشتن تقویم محتوایی برای اینکه طبق برنامه پیش بروید، ضروری است. گوگل شیتی که در ابتدای مقاله و در بخش بررسی محتواهای موجود ساخته بودید را باز کنید. سپس به آن، ۲ ستون با عنوانهای تولید کننده محتوا و زمان انتشار مقاله هم اضافه کنید. بعد لیست تمام موضوعاتی که از کیورد ریسرچ و ایدهپردازی به دست آمده را به این برگه اضافه کنید تا تقویم محتوایی شما آماده شود.
۵. شروع تولید محتوا در جمعآوری محتوا
محتوا قالبهای مختلف متنی، صوتی و… دارد و شما باید بر اساس پرسونای مخاطب و استراتژی خود از بین آنها انتخاب کنید. اما باید بدانید که محتوای متنی، مادرِ تمام محتواها است. به خاطر این که در همه قالبهای دیگر، حتی برای پادکست، تولید فیلم و هر چیز دیگری، شما نیازمند سناریو هستید. پس در این قسمت از آموزش تولید محتوا، نحوه نوشتن محتوای متنی را آموزش میدهیم.
آموزش تولید محتوا متنی
وقتی که موضوع و عبارت کلیدی که میخواهید درباره آن بنویسید مشخص شد، برای تولید محتوای متنی به طور کلی باید ۶ مرحله زیر را طی کنید:
- پیدا کردن منابع
- نوشتن محتوا با داستان سرایی
- رعایت علائم نگارشی
- رعایت اصول سئو در تولید محتوا
- پیدا کردن تصاویر مرتبط
- نوشتن مقدمه، نتیجه گیری و CTA
۱. پیدا کردن منابع
برای شروع تولید محتوای متنی ابتدا باید منابع مورد نیاز خود را پیدا کنید. این منابع هم میتواند مقالات وب سایتهای خارجی معتبر در زمینه کاری شما باشند و هم تجربه شخصی شما! حتی میتوانید از مقالات ارزشمند منتشر شده در وبِ فارسی هم کمک بگیرید اما به یاد داشته باشید که کپی کردن مطلب نه تنها به رتبه گرفتن شما در گوگل کمک نمیکند بلکه آن را به تعویق هم میاندازد.بعد از اینکه منابع خود را مشخص کردید باید شروع کنید به نوشتن محتوای خود.
۲. داستان سرایی در تولید محتوا
داستان سرایی روشی است که باید در تولیدِ هر نوع محتوا اعم از متنی و غیر متنی، رعایت شود. شاید فکر کنید داستان سرایی یعنی قصه وار تعریف کردن یک موضوع. اما چنین نیست! داستان سرایی در مقاله یعنی به کارگیری عناصر یک داستان (کاراکتر- مساله- راه حل) در مقاله.شما با داستان سرایی، از نقاط درد و مشکلاتی که مخاطبتان دچارش است صحبت میکنید تا مخاطب با خواندن مطلب یا مصرفِ هر نوع محتوا، با آن همذات پنداری کند. همین امر موجب به یاد ماندن در ذهن مخاطب و تاثیرگذاری در انتخاب و تصمیمات وی میشود.
برای داستان سرایی در تولید محتوا به چه چیزهایی نیاز دارید؟
برای داستان سرایی به چرایی نیاز دارید. به قول سیمون سینک ” مردم کاری که شما انجام میدهید را نمیخرند، آنها با دانستن اینکه چرا آن کار را انجام میدهید خرید میکنند.” او مفهوم چرایی را با یک عبارت تحت عنوان دایره طلایی توضیح میدهد. به شکل زیر دقت کنید. هستهی تمام نوشتههای شما از چرایی شروع میشود و بعد به چگونگی میرسد و در نهایت به چیستی.
شما برای داستان سرایی در تولید هر محتوا، ابتدا باید از خود بپرسید:
- شخصیت داستان (پرسونای مخاطب) چه کسی است؟
- چرا و به خاطر کدام مشکلِ مخاطب، این محتوا (داستان) تولید میشود؟
- شما چگونه به مخاطب کمک خواهید کرد؟
- با چه چیزی و چه راه حلی این مساله برطرف خواهد شد.
مسیر نگارش محتوا هم باید دقیقا به همین شکل باشد. یعنی اول به مساله مخاطب بپردازید سپس چگونگی حل مساله و در نهایت ارائه راه حل. شما باید راه حل ارائه دهید تا مخاطب به نتیجه برسد و احتمالا این راه حل به محصول یا خدماتی که شما ارائه می دهید مرتبط خواهد بود.
۳. رعایت علائم نگارشی در مقاله
شما به عنوان یک کارشناس محتوا و نویسنده، حتما باید اصول و علائم نگارشی مانند ویرگول، نیم فاصله و.. را در مقالات و محتواهای خود رعایت کنید. برای اینکه به علائم نگارش زبان فارسی مسلط شوید، میتوانید در وب فارسی جستجو کنید چون مقالات ارزشمند و در عین حال سادهای وجود دارد. همچنین نداشتن غلط املایی در متن بسیار مهم است چون اگر محتوایی غلط املایی داشته باشد، مخاطب تصور میکند حتی خود نویسنده هم مقاله را با دقت نخوانده است.
۴. اصول سئو در تولید محتوا باید رعایت شود
متن سئو شده، محتوایی است که بر اساس قواعد سئو (SEO- Search Engine Optimization) نوشته شده باشد. سئو یعنی بهینه سازی برای موتور جستجو پس در واقع محتوایی که اصول سئو در نویسندگی را رعایت کرده باشد، راحتتر در نتایج گوگل ظاهر میشود. به همین دلیل آشنایی با اصول سئو متن در آموزش تولید محتوا برای سایت یک مرحله بسیار کلیدی و تعیین کننده است.
۱۰ نکته مهم برای تولید محتوای سئو شده
چگونه یک متن سئو شده بنویسیم سوالی است که سعی کردهایم پاسخ آن را به طور چکیده با مهمترین نکات برای شما گرداوری کنیم:
- محتوا باید در مورد یک عبارت کلیدی که از کیورد ریسرچ به دست آوریدهاید نوشته شود.
- کل محتوا باید حول همان عبارت کلیدی اصلی و پرداختن به یک موضوع واحد نوشته شده باشد. فقط برای طولانی کردن محتوا، از پرداختن به چند موضوع در یک مقاله جلوگیری کنید چون در این صورت مخاطب را سردرگم میکنید. در ضمن گوگل هم متوجه نمیشود با کدام موضوع محتوای شما را به مخاطب نشان دهد.
- عبارت کلیدی شما باید عینا در عنوان مقاله نوشته شود.
- عبارت کلیدی شما حتما باید در پاراگراف اول مقاله و ترجیحا سطر اول آن نوشته شود.
- عبارت کلیدی شما باید به طور متناسبی در کل متن تکرار شود تا گوگل متوجه شود شما میخواهید با چه عبارتی در نتایج جستجو ظاهر شوید.
- در تکرار عبارت کلیدی اصلا افراط نکنید چون این تاثیر منفی در رتبه گرفتن دارد. در ضمن گوگل به کمک کلمات دیگری که در متن شما استفاده شده است، متوجه خواهد شد که موضوع مقاله شما دقیقا چیست و در کدام جستجوها باید آن را نشان دهد.
- مقاله باید با هدینگ گذاری صحیح (عنوانها و زیرعنوانها)، خوانا شود. یعنی تا حد امکان برای هر پاراگراف، با توجه به اینکه در کجای متن و زیر چه عنوانی است، زیر عنوان بنویسید. مثال: در این مقاله با نگاه کردن به فهرستی که در سمت چپ صفحه قرار دارد کاملا متوجه هدینگ گذاری و ارتباط عنوان و زیر عنوانها میشوید.
- هر عنوان باید به طور واضح گویای متنِ پاراگراف باشد.
- متن پاراگرافها کوتاه و جملات آن هم ساده و کوتاه باشد.
- تعداد کلمات و بلندی محتوا باید به اندازه باشد. نه آنقدر طولانی که از موضوع اصلی منحرف شده و مخاطب را خسته کند و نه آنقدر کوتاه که گوگل به عنوان محتوای کم ارزش آن را شناخته و در نتایج خود نشانش ندهد.
۵. عکس برای محتوا انتخاب کنید
عکس برای تولید محتوا نیاز است چون محتوای متنی به تنهایی چشم را خسته میکند. در ضمن محتوای تصویری و گرافیکی، علاوه بر جذابیت، به انتقال مفهوم هم کمک میکند به همین دلیل بهتر است حتما در محتوای خود از تصاویر مناسب که گویای متنِ پاراگراف است استفاده کنید. حتی اینفوگرافیها هم در این زمینه بسیار مفید هستند.
۶. نوشتن مقدمه، نتیجه گیری و CTA
مرحله آخر در تولید محتوا، نوشتن مقدمه، نتیجه گیری و CTA است.
محتوای مقدمه در تولید محتوا
شما در مقدمه باید به مخاطب بگویید که در این محتوا چه خبر است و او با خواندنش به چه چیزی میرسد. در واقع باید فایده (Benefit) خواندن محتوا را به او بگویید تا مجاب شود آن را تا انتها بخواند. مقدمه مهمترین نقش را در نگه داشتنِ مخاطب در صفحه دارد. حتما مقدمه را وقتی مقاله تمام شد، بنویسید. چون بهتر میتوانید به آنچه که در کل مقاله نوشتهاید، اشاره کنید.
نتیجه گیری و جمع بندی در تولید محتوا
در نتیجه گیری حتما مروری بر مباحثِ مهمی که مخاطب در مقاله آموخته است، داشته باشید. به این ترتیب محتوا تاثیرگذارتر خواهد بود. به هیچ وجه مقاله را بدون جمع بندی رها نکنید. چون با این کار محتوایی که با داستان سرایی نوشتهاید، بدون پایان میماند و کامل نمیشود.
نوشتن دعوت به اقدام یا CTA در مقاله
نوشتن دعوت به اقدام یا CTA مهمترین بخشِ محتوا برای کسب و کار است. شما باید در انتهای مقاله از مخاطب بخواهید اقدامی که هدفِ شما است انجام دهد. مثلا محصولی که همان راه حل پیشنهادی شما است بخرد یا در خبرنامۀ شما ثبت نام کند و… . آنچه که شما در CTA مینویسید باید در راستای استراتژی محتوای شما باشد. باید بدانید که میخواهید مخاطب را به چه سمتی هدایت کنید.
۶. ویرایش محتوا
ویرایش محتوا را هم میتوانید در حین تولید محتوا انجام دهید (که خیلی توصیه نمیشود چون سرعت شما را کم میکند) هم چند ساعت یا یک روز بعد از نوشتن که از فضای ذهنی آن خارج شدید انجام دهید.آنچه که در ویرایش متن مهم است:نداشتن غلط املایی، رعایت اصول و علایم نگارشی، رعایت یکسانیِ لحن، جملات کوتاه و قرار دادن فضای سفید و استراحت برای چشم مخاطب در حین خواندن مطلب است.همچنین توصیه میشود که محتوایتان را خودتان ویرایش نکنید بلکه بازبینی آن را به یک همکار بسپارید. به علت ارتباط عمیقی که با محتوا دارید، احتمال این وجود دارد که متوجه ایرادات آن نشوید.
۷. آپلود، بارگذاری و مدیریت محتوا در جمع آوری محتوا
محتوای آماده شده را باید در محلی که قصد دارید منتشرش کنید، بارگذاری نمایید. برای این کار میتوانید از پلتفرمهای آماده و پرمخاطب مانند ویرگول، لینکدین، وبلاگها و… استفاده کنید یا وب سایت شخصی خود راه اندازی کنید. هر دو مورد شامل مزایا و محدودیتهایی است که انتخابش به شما بستگی دارد.
مزایای داشتن سایت شخصی برای انتشار محتوا
سایت به شما انعطاف پذیری و آزادی بیشتری میدهد تا به هر شکلی که میخواهید محتواهایتان را مدیریت کرده و به هم لینک دهید.
معایب داشتن سایت شخصی برای انتشار محتوا
راه اندازی و مدیریت وب سایت هزینههای مربوط به خود را دارد. در ضمن شما قرار است با یک تریبونِ بدون مخاطب شروع کنید که باعث میشود جذب مخاطب به محتوا، در ابتدای کار دشوار باشد.
مزایای انتشار محتوا در پلتفرمهای عمومی
استفاده از یک پلتفرم از پیش آماده مانند ویرگول یا لینکدین به معنای هزینه کمتر است. همچنین حضور در این پلتفرمها به معنای دسترسی سریع به مخاطب است چون مخاطب از قبل در آنجا حضور دارد و دنبال محتوا است.
معایب انتشار محتوا در پلتفرمهای عمومی
انتشار محتوا در پلتفرمهای عمومی، سفارشی سازی و آزادی عمل کمتری دارد. در ضمن به خاطر داشته باشید نمیتوان فهمید این پلتفرمها برای آینده چه برنامهای دارند. شاید روزی بخواهند سیاستهای خود را تغییر دهند، اشتراک یا محتوا را پولی کنند، هک شوند یا حتی کارشان را تعطیل کنند.
۸. انتشار در جمع آوری محتوا
محتوا را باید بر اساس تقویم محتوایی خود و مرتبط با تاریخها، رویدادها و مراسم خاصی که محتوایتان به آنها مرتبط است، منتشر کنید.
۹. توزیع و ترویج محتوا در جمع آوری محتوا
توزیع و ترویج محتوا نقش مهمی در به موفقیت رساندن محتوا دارد چون طبیعتا مهمترین هدف یک محتوا، رسیدن به دست مخاطبهای بیشتر است. پس حتما بعد از اینکه محتوای خود را منتشر کردید با انواع راههای توزیع و ترویج که در بخش استراتژی محتوا به آنها پرداختیم، تا جایی که میتوانید محتوای ارزشمند خود را به دست صاحبان واقعی آن برسانید.
۱۰. آنالیز و تجزیه تحلیل محتوا در جمع آوری محتوا
آخرین مرحلهای جمع آوری محتوا که باید در آموزش تولید محتوا به آن بپردازیم نحوه آنالیز و تحلیل آن است. بهتر است ۳ ماه بعد از اینکه محتوای خود را منتشر کردید عملکرد آن را بررسی کنید. برای این کار باید به همان KPI هایی که در تقویم محتوایی، برای آن محتوا نوشتهاید رجوع کنید و ببینید مقاله از نظر آن سنجه، چطور عمل کرده است.
تولید محتوای خلاقانه و جذاب در جمع آوری محتوا
همه قسمتهای محتوای شما از عنوان گرفته تا متن مقاله، علاوه بر مفید و باکیفیت بودن باید جذاب هم باشد، تا مخاطب از خواندن آن خسته نشود. برای این کار بهتر است به نکات زیر به عنوان چاشنی در تولید محتوای متنی دقت کنید:
- عنوان را جذاب و عالی بنویسید تا مخاطب نتواند در برابر آن مقاومت کند.
- حتما به مزایای (Benefits) مطالعه محتوای خود در عنوان و مقدمه محتوایتان اشاره کنید.
- حتما لحنتان در مقاله، دوم شخص باشد تا مخاطب بیشتر با محتوا درگیر شود.
- استفاده از تصویر در محتوا را فراموش نکنید.
- عنوانها و زیرعنوانهای جذاب و واضح برای مخاطب بنویسید.
- برای درگیر کردن احساسِ مخاطب با محتوا؛ از دغدغهها، ارزشها و آرزوهای او حرف بزنید.
- و مهمتر از همه، مفید باشید!
آموزش تولید محتوا ویدیویی در جمع آوری محتوا
اغلب متخصصان بازاریابی در سراسر جهان از ویدیو به عنوان محتوایی که بیشترین بازده سرمایه گذاری را دارد نام بردهاند. این درحالی است که ویدیوها صدها برابر بیشتر از متنها و تصاویر به اشتراک گذاشته میشوند.
۶ نکته ساده برای تولید محتوای ویدیویی
اگر فکر میکنید که برای تولید محتوای ویدیویی به تجهیزات مخصوص، استودیو، نور و صدا نیاز دارید باید بگوییم خیر این طور نیست!
اگر دستورالعملهای آشپزی یا فیلمهای خودت انجامش بده (DIY) و چطور میشود (How to) را به صورت آنلاین تماشا کرده باشید، میدانید که ایجاد یک فیلم جذاب تا چه اندازه ساده است. فقط کافیست موارد اصلی زیر را رعایت کنید:
- تا جایی که میتوانید کوتاهش کنید، حداکثر ۶۰ ثانیه و اگر بتوانید آن را زیر ۳۰ ثانیه نگه دارید عالی میشود.
- حتما در مورد چیزهایی که میخواهید در ویدیو نشان دهید یک برنامه ریزی داشته باشید.
- برای برقراری ارتباط با کاربران از دستان خود و زبان بدن (Body Language) استفاده کنید چون برخی فیلمها را بدون صدا تماشا میکنند.
- از هر ابزاری که دم دست دارید استفاده کنید. مثلا از دو دسته کتاب و یک تخته رویش، به عنوان سه پایه دوربین استفاده کنید. فقط حواستان باشد که دوربین خود را در لبه تخته قرار دهید و همچنین صحنهای که در دوربین میافتد را تعیین کنید.
- تصویر کاور ویدیو را یک عکس جذاب بگذارید. مثلا تصویر نهاییِ غذایی که از پختنش فیلم گرفتهاید، عالی است.
- در شروع اصلا نگران کیفیت دوربین و … نباشید. مهم این است بتوانید در مدت زمان کوتاهی داستان جذابی را تعریف کنید.
آموزش تولید محتوای صوتی در جمع آوری محتوا
تولید محتوای صوتی به عنوان پادکست در حال حاضر خیلی طرفدار پیدا کرده است. چون به نوعی مناسبِ مخاطبهای مشغولِ امروزی است. در واقع ارائه راهی که افراد بتوانند راحت یک محتوا را استفاده کنند حتی لا به لای کارهای دیگر خود، کاری هوشمندانه است.
اما احتمالاً مثل فیلم، در مورد پادکست هم فکر میکنید به انواع وسایل و مهارتهای تخصصی نیاز دارید. اما کار سادهتر از این حرفها است.
نکات ساده برای تولید محتوای صوتی
- یک موضوع پرطرفدار انتخاب کنید: برای این کار هم میتوانید به توئیتر سر بزنید که همیشه از ترندهای داغ جهانی خبر میدهد و هم خود گوگل ترندز.
- وسایل خود را آماده کنید: برای تولید پادکست شما به یک میکروفون و نرم افزار ضبط و تنظیم صدا نیاز دارید. اما برای شروع میتوانید از گوشی موبایل خود استفاده کنید.
- پادکست شما میتواند فقط یک گوینده داشته باشد (خودتان) یا مانند یک مصاحبه و دیالوگ، با چند نفر مهمان ضبط شود.
- اگر قرار است به سبک یک مصاحبه باشد به مهمانان خود ایمیل زده یا به روشهای دیگر آنها را دعوت کنید. خیلی کوتاه و واضح به آنها بگویید شما چه کسی هستید؟ پادکست شما در مورد چیست و از آنها چه میخواهید؟
- بعد از اینکه پادکست را ضبط کردید باید آن را ویرایش کنید. در این مرحله باید ۲ قسمت جذابِ مقدمه (Intro) و نتیجهگیری (Outro) را هم ضبط کرده و با یک آهنگ جذاب، به پادکست اضافه کنید.
- مرحله آخر انتشار و ترویج پادکست است که حتی میتوانید از مهمانان بخواهید آنها هم در توزیع این محتوا، با شما همکاری کنند.
راه های ارتباطی با آکادمی راد در شبکه های اجتماعی
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.