بازاریابی محتوایی دیجیتال چیست؟ بازاریابی محتوا ، بخشی از استراتژی بازاریابی و توسعه کسبوکار شما است که بر ایجاد و توزیع محتوای ارزشمند، مرتبط و یکپارچه تمرکز دارد و هدف کلی آن، جذب مخاطبین جدید و حفظ مخاطبان قبلی است. جذب مخاطب در این استراتژی، با ارائه محتوای ارزشمند انجام میشود.
برای داشتن یک بازاریابی محتوای موفق، به برنامهریزی دقیق نیاز خواهید داشت. هنگام ایجاد محتوا، باید نکات کلیدی زیر را در نظر داشته باشید:
- محتوا را برای چه کسی ایجاد میکنید؟
- محتوا چه سودی برای مخاطب دارد و کدام مشکل او را قرار است حل کند؟
- محتوای مورد نظر چگونه منحصربهفرد خواهد شد؟
- محتوا در چه فرمتی تولید میشود؟
- محتوا در کجا توزیع میشود؟
- چگونه ایجاد و انتشار محتواها را برنامهریزی و مدیریت میکنید؟
به طور کلی، مراحل زیر باید برای داشتن یک استراتژی بازاریابی محتوا انجام شود.
فهرست این مقاله آموزشی
- ۱ چرا بازاریابی محتوایی دیجیتال مهم است؟
- ۲ تاریخچه بازاریابی محتوایی دیجیتال
- ۳ تفاوت بازاریابی محتوا و تبلیغات
- ۴ چرا به بازاریابی محتوا نیاز دارید؟
- ۵ وبلاگنویسی، بنیان بازاریابی محتوایی دیجیتال
- ۶ فلسفه بازاریابی محتوا چیست؟
- ۷ مزایای بازاریابی محتوایی دیجیتال برای سئو چیست؟
- ۸ استراتژی محتوا چیست و چرا مهم است؟
- ۸.۱ برای تدوین استراتژی محتوا، چه موارد اساسی را باید در نظر بگیریم؟
- ۸.۲ ۱. برای چه کسی تولید محتوا میکنید؟
- ۸.۳ ۲. چه مشکلی از مخاطب را حل میکنید؟
- ۸.۴ ۳. چه چیزی شما را از بقیه متمایز میکند؟
- ۸.۵ ۴. بر روی چه قالبهای محتوایی تمرکز میکنید؟
- ۸.۶ ۵. محتوای خود را در چه کانالهایی منتشر خواهید کرد؟
- ۸.۷ ۶. چگونه میتوانید تولید و توزیع محتوا را مدیریت کنید؟
- ۹ چگونه استراتژی تولید محتوا تدوین کنیم؟
- ۹.۱ ۱. اهداف تجاری کوتاه مدت و بلند مدت خود را مشخص کنید.
- ۹.۲ ۲.تعیین کنید که چگونه تیم بازاریابی میتواند در تحقق این اهداف کمک کند.
- ۹.۳ ۳. پرسونا مخاطبان خود را پیدا کنید.
- ۹.۴ ۴. به محتواهایی که در گذشته خلق کردید، رسیدگی کنید.
- ۹.۵ ۵. برای یافتن ایده برای تولید محتوا در تیم خود، طوفان فکری راه بیاندازید.
- ۹.۶ ۶. نقشه تبدیل را در سفر مشتری خود تعیین کنید.
- ۹.۷ ۷. برای ردیابی و اندازهگیری عملکرد و اهداف خود، “call to action” و”Event trigger” طراحی کنید.
- ۱۰ استراتژی بازاریابی محتوایی دیجیتال
- ۱۱ بازاریابی محتوایی دیجیتال و گسترش مخاطبان
- ۱۲ بررسی موفقیت بازاریابی محتوایی دیجیتال
- ۱۳ ۴- فروش
- ۱۴ بازاریابی محتوا خدمات مشتری را بهبود میبخشد.
- ۱۵ تفاوت بازاریابی محتوایی با دیجیتال مارکتینگ چیست؟
- ۱۶ بازاریابی محتوایی دیجیتال چه مزایایی دارد؟
- ۱۷ اجزای بازاریابی محتوایی دیجیتال
- ۱۸ انواع کانالها (content marketing channels)
- ۱۹ استراتژی توزیع
- ۲۰ چگونه برای تولید محتوا، ایده پیدا کنیم؟
- ۲۱ تجزیه و تحلیل و گزارش آماری
- ۲۲ استمرار تولید و بهینه سازی محتوا
- ۲۳ ۹ مزیت بازاریابی محتوایی دیجیتال چیست؟
- ۲۴ روند سفر خرید مشتری چیست؟
- ۲۵ طراحی استراتژی بازاریابی محتوایی موثر
- ۲۵.۱ تهیه یک چک لیست برای موفقیت در بازاریابی محتوایی دیجیتال
- ۲۵.۲ ارائه یک محتوای با کیفیت
- ۲۵.۳ ارائه یک محتوای خاص
- ۲۵.۴ بهینه سازی موتور جستجو (Search Engine Optimsation) یا SEO
- ۲۵.۵ ابزارهای بازاریابی محتوایی – Content Marketing Tools
- ۲۵.۵.۱ ۱- بازاریابی محتوایی با HubSpot
- ۲۵.۵.۲ ۲- بازاریابی محتوایی با وردپرس (WordPress)
- ۲۵.۵.۳ ۳- بازاریابی محتوایی با گوگل داکس – Google Docs
- ۲۵.۵.۴ ۴- بازاریابی محتوایی با گرامرلی – Grammarly
- ۲۵.۵.۵ ۵- بازاریابی محتوایی با یواست سئو – Yoast SEO
- ۲۵.۵.۶ ۶- بازاریابی محتوایی با Buzzsumo
- ۲۵.۵.۷ ۷- بازاریابی محتوایی با ابزار Ahrefts
- ۲۵.۵.۸ ۸- بازاریابی محتوایی با گوگل آنالتیکس
- ۲۵.۵.۹ ۹- بازاریابی محتوایی با گوگل وبمستر
- ۲۵.۵.۱۰ ۱۰- بازاریابی محتوایی با گوگل اپتیمایز
- ۲۵.۵.۱۱ ۱۱- بازاریابی محتوایی با Canva
- ۲۵.۵.۱۲ ۱۲- بازاریابی محتوایی با منابع رایگان محتوا
- ۲۵.۶ مزایای بازاریابی محتوا
- ۲۵.۷ مشکلات بازاریابی محتوایی
- ۲۵.۸ راز موفقیت در بازاریابی محتوایی دیجیتال
فهرست مطالب بازاریابی محتوایی چیست؟
- پیشینه بازاریابی محتوایی
- چرا بازاریابی محتوایی مهم است؟
- تاریخچه بازاریابی محتوایی
- تفاوت بازاریابی محتوا و تبلیغات
- چرا به بازاریابی محتوا نیاز دارید؟
- وبلاگنویسی، بنیان بازاریابی محتوایی
- فلسفه بازاریابی محتوا چیست؟
- مزایای بازاریابی محتوایی برای سئو چیست؟
- بازاریابی محتوا خدمات مشتری را بهبود میبخشد.
- در روابط عمومی، نقش بازاریابی محتوایی چیست؟
- تفاوت بازاریابی محتوایی با دیجیتال مارکتینگ چیست؟
- بازاریابی محتوایی چه مزایایی دارد؟
- اجزای بازاریابی محتوایی
- ۹ مزیت بازاریابی محتوایی چیست؟
- روند سفر خرید مشتری چیست؟
- طراحی استراتژی بازاریابی محتوایی موثر
پیشینه بازاریابی محتوایی دیجیتال
از نظر تاریخی برخی از پژوهشگران ادعا میکنند که بازاریابی محتوایی دیجیتال از هزاران سال پیش با نقاشیهای درون غار آغاز شد. اما بازاریابی محتوا به شکلی که در حال حاضر میبینیم از بدو تولد اینترنت سرچشمه گرفته است. به طور کلی چندین دهه است که از محتوا در مشاغل مختلف استفاده میکنند. مجلهها و کتابهای راهنمای محصول همیشه برای مشتریان جذاب بوده و به خصوص برای اهداف فروش بسیار مفیدند.
همانطور که گفتیم رویکردهای متفاوتی برای بازاریابی محتوا و همچنین انواع مختلفی از محتوا وجود دارد. بنابراین یک نوع استراتژی محتوا برای هر کاری نتیجه نمیدهد. با این وجود، همیشه حداقل یک شکل از بازاریابی محتوا میتواند برای شما سودآور باشد. فقط باید با آگاهی کامل از اهداف بازاریابی محتوا و کسب و کار خودتان بهترین استراتژی را کشف کنید.
بازاریابی محتوا بر اساس این ایده ساخته شده است که بهترین راه برای ایجاد اعتماد به مشتریان بالقوه کسب و کار ما، دادن چیزی است که آنها میخواهند. این حرف در دنیای آنلاین اغلب به شکل مطالب مفیدی ترجمه میشود که کاری را که بازدید کننده انجام میدهد قطع نمیکند، بلکه آنها را به یادگیری، لذت بردن و ارتباط بیشتر با ارائهدهنده خدمات دعوت میکند. در بازاریابی با محتوای خوب به جای اینکه لازم باشد شما به دنبال مشتری بگردید، خودش آنها را به سمت شما میآورد. این باعث ایجاد اعتماد و وفاداری مشتریان به برندی که ازش خرید میکنند هم میشود.
به عبارتی دیگر بازاریابی محتوا فرایند ایجاد محتوای ارزشمند و مرتبط است برای جذب مشتری و دستیابی مخاطب به شما. خریداران و مشتریان امروزی بیش از هر زمان دیگری از پیامهای بازرگانی و تبلیغاتی مستقیم خسته شدهاند. بد نیست بدانید که بیش از سه هزار دلار در روز خرج این روش قدیمی میشود. بنابراین با رفتن به سمت بازاریابی محتوایی دیجیتال میتوانید بخش زیادی از هزینهها را هم کاهش بدهید. یک استراتژی بازاریابی مناسب و خلاق، تجارت شما را در موقعیت یک دوست و راهنما برای مخاطب قرار میدهد و اینگونه راحتتر میشود به برند اعتماد کرد. تهیه مطالب مفید و سرگرمکننده میتواند پیوند محکمی بین برند شما و مشتریان ایجاد کند که با گذشت زمان به رشد و سودآوری منجر میگردد.
به طور سنتی، بازاریابان مجبور میشدند از طریق تبلیغات در وب سایتها، گرفتن غرفه در نمایشگاههای تجاری یا ایمیلهایی که در لیستهای طولانی ارسال میشدند توجه مخاطب را به خود «جلب» کنند. به طور مثال وقتی یک برند برای تبلیغ در مسابقات Super Bowl میلیونها دلار پول پرداخت میکند، دارد فقط یکسری توجه و چشم را به دیدن خودش مجبور میکند. یعنی هیچ تضمینی برای بازگشت هزینه و آمدن مشتری به آن کسب و کار وجود ندارد.
از طرف دیگر بازاریابی محتوا به بازاریاب این امکان را میدهد که فقط برای ایجاد مخاطبان خاص خود و یافتن توجه افرادی که برای آن تجارت مفید هستند هزینه کند. بازاریاب با ایجاد و توزیع محتوایی که خریدار آن را سودمند میداند، در واقع دارد با برقراری اعتماد بین مشتری و برند به سودآوری میرسد. علاوه بر این، بازاریابی محتوا نسبت به برخی دیگر از استراتژیها خیلی کمهزینهتر محسوب میشود. شاید در ابتدا به نظر برسد که روند رشد سرعت زیادی ندارد اما با کمی تلاش میتوانید به بالاترین درآمد برسید.
امروزه ۴۱درصد از بازاریابهای مدل تجارت به تجارت (B2B) بر محتویات مرتبط مسیری که مشتری برای خرید طی میکند تمرکز دارند. اما باز هم همهی مشاغل نمیتوانند به این محتوای شخصیسازی شده دسترسی داشته باشند.
البته به عنوان یک تجارت، هدف نهایی از بازاریابی محتوا رسیدن به فروش است. اما با اینکار به جای اینکه فقط محصولات و خدمات خود را بفروشید، با ایجاد اعتماد مشتریهای بیشتری را هم جذب میکنید.
چرا بازاریابی محتوایی دیجیتال مهم است؟
بازاریابی محتوا مهم است نه فقط به این دلیل که برای ایجاد اعتماد، رهبری و رشد اعتماد در مشتری به کار میرود. بلکه به این دلیل است که از طرف مصرفکننده میتواند به یک عادت روزمره در زندگی تبدیل شود. این موضوع تاثیر زیادی در رشد سرمایه و پیشرفت آن برند یا کسب و کار دارد.
بیشتر استراتژیهای بازاریابی و تبلیغات قدیمی مبتنی بر سودهای کوتاه مدت است. به عنوان مثال ممکن است ارسال ایمیلهای گروهی بتواند چند نفری را جذب کند اما توجه داشته باشید که چه تعداد از آنها ممکن است ناخوانده حذف شوند. یا مثلاً ممکن است یک بیلبورد تبلیغاتی برای چند ماه نتیجه خوبی داشته باشد اما در نهایت، شکل آن خستهکننده میشود و باید به فکر بیلبورد دیگری باشید با هزینههای تازهتر.
بنابراین فرقی ندارد که کار شما در زمینه گردشگری باشد یا غذا و پوشاک. امروزه دیگر هیچ تجارتی بدون فعالیتهای محتوایی در دنیای اینترنت نمیتواند به پیشرفت چندانی برسد. در واقع مزایای بازاریابی محتوایی دیجیتال در این صورت به بیشترین میزان خود میرسند.
این به این معنا نیست که روشهای قدیمی ذاتاً دچار مشکل هستند. هیچ اشتباهی با این رویکرد وجود ندارد. اما برای داشتن موفقیتهایی که عمرشان طولانی باشد به یک استراتژی قویتری نیاز دارید. استراتژیهای بازاریابی دیگری مانند سئو و یا فعالیت در شبکههای اجتماعی میتوانند سودمند باشند ولی سرعت زیادی ندارند. اما در نهایت هیچ شیوهای به اندازه بازاریابی محتوایی دیجیتالنمیتوانند در سریعترین زمان برای شما درآمد بیشتری تولید کند.
برندهایی که امروزه از اهمیت بازاریابی محتوا غافل شدهاند باید فردا بازی کنند. در تجارت قرن بیست و یکم جایی برای کندی و سرعت پایین نیست. از طرفی دیگر افرادی که استراتژی بازاریابی محتوا را در دست دارند، حتی یک پله جلوتر از بقیهاند.
محتوا توانایی آن را دارد که هر استراتژی آنلاین دیگری را تحت تأثیر قرار بدهد. البته مهم است درک کنیم که محتوا میتواند به عنوان یک استراتژی مکمل تقریباً برای هر استراتژی بازاریابی آنلاین دیگری عمل کند.
دلیل دیگری که بازاریابی محتوا از اهمیت بالایی برخوردار شده در درک مشتریان نهفته است. مصرفکنندهی امروزی با توجه به استفادهای که از دنیای مجازی دارد میتواند از خدمات شما استفاده کند.
تاریخچه بازاریابی محتوایی دیجیتال
هنگامی که کامپیوترها و همچنین استفاده از اینترنت در سراسر جهان گسترش یافت، کانال جدیدی برای بازاریابی محتوا به دنیا آمد. به این صورت که بازاریاب ها شروع به یافتن روشهایی کردند که بتوانند از این رسانه جدید دیجیتال، یعنی از وب سایتها گرفته تا ایمیل و موارد دیگر استفاده کنند. در سال ۱۹۹۳، O’Reilly and Associates (امروزه با اسم اورایلی مدیا شناخته میشود) اولین شرکتی بود که یک سایت تجاری راه اندازی کرد. این در واقع لحظهی مهمی در تاریخ بازاریابی محتوا است. زمانی که محتوا از انحصار تبلیغاتی بودن بیرون آمد و این باور را در رسانهها شکست داد. از آن لحظه به بعد هرکسی که به دنیای اینترنت وصل بود میتوانست آزادانه به تولید محتوا بپردازد و در جهت پیشرفت خود استفاده کند.
اما عبارت «بازاریابی محتوا» در سال ۱۹۹۶ در گفتگویی خبری در انجمن سردبیران روزنامههای آمریکا متولد شد. شخصی به اسم جان اف اوپدهال (John F. Oppedahl) در بین صحبتهایش این عبارت را به کار برد و استفاده از آن خیلی زود همهگیر شد.
در سال ۱۹۹۴، اولین وبلاگ توسط جاستین هال ساخته شد. در آن زمان بعضی از وبلاگها همیشه به عنوان نوعی دفتر خاطرات دیجیتالی مورد استفاده قرار میگرفتند ولی به مرور دچار پیشرفتهایی شدند. وبلاگها این فرصت را برای برندها به وجود آوردند تا با مخاطبان خود ارتباطی مستقیم برقرار کنند، مطالب بیشتری را درباره کسب و کارشان به اشتراک بگذارند و به ساخت برند و شخصیت آن ادامه دهند.
با این حال تاریخ بازاریابی محتوایی دیجیتال به سالهای خیلی دوری بازمیگردد. تبلیغات از زمان شروع تاریخ بشر و نقاشی بر روی دیوار غارها وجود داشته است. اما تا اواخر قرن نوزدهم، هیچ چیزی شبیه آنچه که ما به به عنوان تولید محتوا در نظر میگیریم وجود نداشته است. در سال ۱۸۹۵، جان دیر با چاپ مجلهای شخصی شروع به تبلیغ برای کسب و کار خودش کرد. اسم این مجله The Furrow است. این مجله در زمینه پیشرفتهای تکنولوژیکی در حمل و نقل و شیوههای کشاورزی و مزرعهداری فعالیت میکرد. جان دیر با چاپ آن باعث کمتر شدن شکاف تجاری بین تولیدکننده و مصرفکننده شد.
اندکی پس از آن که Furrow شیوه جدید بازاریابی را به دنیا نشان داد، یک شرکت کوچک فرانسوی با نام Michelin که کار تولید تایر بود، یک کتاب ۴۰۰صفحهای با عنوان راهنمای میشلن منتشر کرد. این راهنما برای رانندگانی بود که کارشان در جاده است و یا به نوعی به جاده مربوط میشود. این کتاب اطلاعات با ارزشی را در مورد مکانهایی برای یافتن تعمیر و نگهداری اتومبیل و موقعیت هتلها و رستورانها ارائه میداد و همچنین نکات کلیای را درباره سفر میگفت.
سپس بعدتر در اوایل قرن بیستم، Jell-O product که یک شرکت تولیدکننده ژله خوراکی بود خودش را در موقعیت سختی از نظر تبلیغاتی دید. بنابراین شرکت سعی کرد شیوه تبلیغاتش را تغییر دهد. به این صورت که تبلیغات خود را در مجلههای خانگی بانوان شروع کرد. زیرا مخاطبان ایده آل این مجله خانمهای خانهدار آمریکایی بودند. یعنی دقیقاً گروهی که بیشترین نزدیکی را با خرید کردن داشتند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید این کار اولین مورد از هدفگذاری مخاطب در زمینه بازاریابی محتوایی دیجیتال بود.
متأسفانه سرعت شتاب در بازاریابی محتوا در دهه چهل و پنجاه میلادی به حالت ثابتی رسید. رسانهها بیشتر تبلیغات را به خودشان اختصاص داده بودند و فضای کمی برای محتوا فراهم میشد تا پیشرفتهای دیگری داشته باشد. اما در دو دههی بعدی اتفاقهای تازهتری در این زمینه به وقوع پیوست.
بار دیگر در دورانی که تبلیغات از تلویزیونها پخش میشد راه برای بازاریابی محتوای خلاقانه باز شد. اسو (Esso) از نخستین مشاغلی بود که از این شکل جدید رسانهای استفاده کرد. در اوایل دهه ۶۰، اسو اقدام به ایجاد یک کمپین تبلیغاتی کرد که با شعار «یک ببر را در مخزن بذار» توانست به موفقیتهای زیادی برسد.
در عصر حاضر نیز اینترنت به یک کانال فعال تبدیل شده است. با آزمون و خطاهای متفاوت میشود خیلی سریع و پرقدرت به بهترین و تازهترین شیوههای بازاریابی محتوایی دیجیتال
در عصر حاضر نیز اینترنت به یک کانال فعال تبدیل شده است. با آزمون و خطاهای متفاوت میشود خیلی سریع و پرقدرت به بهترین و تازهترین شیوههای بازاریابی محتوایی دیجیتال رسید. در واقع محتوای داخل اینترنت به اندازهای زیاد شده که شرکتهایی مثل گوگل تصمیم به ایجاد الگوریتمهایی گرفتند که برای رتبهبندی و مدیریت این دادهها استفاده میشوند.
رسید. در واقع محتوای داخل اینترنت به اندازهای زیاد شده که شرکتهایی مثل گوگل تصمیم به ایجاد الگوریتمهایی گرفتند که برای رتبهبندی و مدیریت این دادهها استفاده میشوند.
حال که دربارهی تعریف و تاریخچه بازاریابی محتوایی دیجیتال صحبت کردیم، بد نیست تا یپش از آنکه به سراغ توصیف و تعریف زیربخشهای آن برویم، کمی از مفاهیمی که به اشتباه در کنار و یا هممعنای بازاریابی محتوایی دیجیتال برداشت میشوند صحبت کنیم. دو بخش پیش رو، به تفاوتهای بازاریابی محتوایی دیجیتال با «بازاریابی محتوا» و «تبلیغات» میپردازد.
تفاوت بازاریابی محتوا و تبلیغات
ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که تفاوت بازاریابی محتوا با تبلیغات در چیست؟ بازاریابی محتوا از جهات مختلف از تبلیغات متمایز است. در بازاریابی محتوا، محتوا در رسانههای تحت مالکیت کسبوکارها پخش میشوند، اما درصورتی که محتوای مربوطه در رسانههای دیگر پخش شوند، تبلیغات نام میگیرند. همچنین، استراتژی بازاریابی محتوا، برخلاف تبلیغات که تهاجمی است، بیشتر جذبکننده است و باعث مزاحمت و ناراحتی مخاطبین نمیشود. علاوهبر این، تبلیغات بسیار پرهزینه است، در صورتی که بازاریابی محتوا هزینه چندانی ندارد.
چرا به بازاریابی محتوا نیاز دارید؟
بازاریابی محتوا به کسبوکارها کمک میکند برای افزایش ترافیک وبسایت و تولید lead، از منابع قابلاعتماد و مقرونبهصرفه استفاده کنند و آن منابع را مدیریت کنند. البته تنها راه افزایش ترافیک وبسایت، پستهای وبلاگ نیست.
این نوع از بازاریابیِ کسبوکار یا برند میکوشد با بهاشتراکگذاری محتوای آموزشی، سرگرمکننده یا آگاهیبخش، به خوانندگان کمک کوچکی کند. نتیجه این کار میتواند در قالب تغییر رفتار مخاطبان و یا آنگونه که بازاریابان مایلند، به شکل تصمیمگیری برای خرید خود را نشان دهد. در حقیقت در این نوع بازاریابی، مردم را به خرید مجبور نمیکنیم؛ بلکه به آنها کمک میکنیم تا بهترین تصمیم را بگیرند و شاید بهترین تصمیم آنها در این میان، خریداری از ما باشد.
به تعریفی که «مؤسسهی بازاریابی محتوایی» (Content Marketing Institute) ارائه داده است، توجه کنید:
«هدف بازاریابی محتوایی، جذب و نگهداری مشتریان بهوسیلهی تولید و سازماندهی محتوای ارزشمند و مناسب به نیتِ تغییر یا تقویت رفتار مشتری است. این نوع بازاریابی، فرایندی مستمر است که در راهبرد کلی بازاریابی شما به بهترین نحو جای میگیرد و بر مالکیت رسانه متمرکز است نه اجارهی آن.»
در سال ۲۰۱۶، تعداد اندکی از کسبوکارها به نیروی معجزهآسای بازاریابی محتوایی دیجیتال تردید داشتند؛ اما واقعیت آن است که تنها معدودی از شرکتها از این نوع بازاریابی، با مهارت و تخصصی که واقعا نیازمند آن است، بهره میگیرند.
این راهنما، به شما نشان خواهد داد که چگونه میتوانید برند خود را پیروزمندانه تبلیغ و ترویج کنید و مشتریان باکیفیتتری دریافت کنید و روابط میان خود و مشتری را از طریق بازاریابی محتوایی ارتقا دهید.
وبلاگنویسی، بنیان بازاریابی محتوایی دیجیتال
همه ما وبلاگها را از سالهای سال قبل با ورود سیستمهای بلاگینگ ایرانی به یاد داریم. وبلاگهای شخصی افراد خیلی پیشتر از بازاریابی محتوایی وجود داشتند. امروزه اما این وبلاگنویسی از حد دلنوشتهها و خاطرات یک شخص فراتر رفته است و اکثریت کسبوکارها به آن روی آوردهاند.
هنگامی که محتوایی آموزنده و مفید را از طریق وبلاگ کسبوکار خود به اشتراک میگذاریم، خواهناخواه در چشم مشتریان در قالب یک کارشناس جلوه خواهیم کرد و این امر نه تنها بازدیدکنندگان را به وبلاگ شما باز خواهد گرداند، بلکه میتواند این خوانندگان مشتاق را به خریدارانی بالقوه نیز تبدیل کند.
وقتی محتوا را به رایگان به اشتراک میگذارید، به کسبوکار خود اجازه میدهید تا در ذهن خوانندگانِ وبلاگ اعتمادسازی کند. هرچه باشد شما نکات و اطلاعات کسبوکاری را که در آن فعالیت میکنید، به رایگان در اختیار مخاطبان میگذارید. پس چرا به شما اعتماد نکنند؟
فلسفه بازاریابی محتوا چیست؟
پس از اینکه پاسخ پرسش « بازاریابی محتوایی چیست ؟» را دریافتید، باید بپرسید چرا باید از این نوع بازاریابی بهره گرفت ؟
بازدهی سرمایه برای بازاریابی محتوا میتواند بسیار شگفتانگیز باشد. این بازگشت سرمایه شما را قادر میسازد تا محتوایی تکمیلی برای بازاریابی در شبکههای اجتماعی فراهم کنید و با تولید محتوای مطلوب روی وبسایت، به رتبهی خوبی در موتورهای جستوجو دست یابید و سئوی خود را تقویت کنید.
در واقع، بسیاری از شرکتها باید حجم عظیمی از تلاشهای سئوی خود را بر بازاریابی محتوا متمرکز کنند.
مزایای بازاریابی محتوایی دیجیتال برای سئو چیست؟
شما برای بهبود سئو، کارهای زیادی میتوانید انجام دهید، اما برای افزایش قدرت سئوی وبسایت شما، هیچچیز بهتر از بازاریابی محتوایی دیجیتال نیست و کاملا هم درست است. محتوا، به بیان ساده، یعنی اطلاعات.
هدف گوگل این است که متناسبترین و با کیفیتترین اطلاعات را با جستوجوهای کاربران تطبیق دهد. اما اگر محتوایی با چنین ویژگیهایی تولید و توزیع نکنید، شانسی برای رتبهیابی نخواهید داشت و از چشم کاربران دور خواهید ماند.
نیل پاتل (Neil Patel)، چنین توضیح میدهد:
«سئو نیازمند محتواست. بازاریابی محتوایی هم یعنی محتوا. سئو بدون محتوا معنی ندارد. شما نیازمند واژگان، نوشتارها، مطالب و کلیدواژهها هستید. میدانم که خیلی کلیشهای شده است، اما باید بگویم: محتوا، سلطان است(Content Is King).»
شما در موتورهای جستوجو، به خاطر واژگان مشخصی که در محتوای نوشتاری خود دارید، رتبه کسب میکنید. محتوای بیشتر به معنی کلمات کلیدی بیشتر است؛ بدینترتیب، فرصت بیشتری برای رتبهیابی در گوکل پیدا میکنید. از این روست که برای بازاریابی محتوایی دیجیتال موفق، پژوهشِ کلیدواژهها از اهمیت اساسی برخوردار است.
دیگر عامل مهم در بهبود سئو، دریافت لینک است. هنگامی که وبسایتهای دیگر به سایت شما لینک میدهند، گوگل شما را به عنوان منبعی معتبر به شمار آورده و در نتیجه آن را در رتبهبندی لحاظ میکند. بهترین راه دریافت بکلینک که در مطلب تولید محتوای عالی که مردم را سرگرم کرده و به آنها آموزش میدهد و در نتیجه، آنها هم این مطالب را به اشتراک گذاشته و به آن لینک میدهند.
دیگر اینکه، گوگل وبسایتها و منابعی را ترجیح میدهد که پیوسته بهروزرسانی میشوند. ازاین رو، وقتی به شکلی مرتب محتوا منتشر کنید، وبسایت شما رتبه بالاتری کسب خواهد کرد. از سوی دیگر، اگر از تولید محتوا دست بکشید، گوگل چنین میپندارد که وبسایت شما تعطیل و غیرفعال است و از این رو، رتبهی شما را کاهش میدهد تا از دسترسی مردم به محتوای دستِ چندم جلوگیری کند.
تاریخچه بازاریابی محتوا
بازاریاب های سنتی برای انتشار اطلاعات مربوط به برند (Brand) و ایجاد اعتبار از محتوا استفاده می کردند. با گسترش تکنولوژی های ارتباطی و حمل و نقل، در اواخر قرن ۱۹ میلادی برخی از صاحبان کسب و کار از تکنیک های بازاریابی محتوایی دیجیتال استفاده کردند. البته پیش از این تاریخ نیز از این نوع بازاریابی استفاده می شد.
برخی از مهمترین نمونه های بازاریابی محتوایی دیجیتال در ابتدای مسیر آن:
- بنجامین فرانکلین Benjamin Franklin مخترع، دولتمرد و یک ناشر آمریکایی از سال ۱۷۳۲ تا ۱۷۵۸ برای توسعه چاپخانه خود کتابی با عنوان Poor Richard’s Almanack منتشر می کرد. در این کتابچه اطلاعاتی همچون پیش بینی آب و هوا، نکات کاربردی خانه داری، معما و انواع سرگرمی به چاپ می رسید.
- در سال ۱۸۸۸ کمپانی Johnson & Johnson یک نشریه با عنوان روش های مدرن درمان و ضد عفونی کردن زخم به چاپ رساند. در این نشریه به پزشکان استفاده از باند (برای بستن زخم) توصیه شده بود. این مجموعه بعدها نشریات دیگری را برای جامعه پزشکی به چاپ رساند.
- در سال ۱۸۹۵ جان دیر مجله ای به نام Furrow به چاپ رساند. در این نشریه به کشاورزان روش های کسب سود بیشتر آموزش داده می شد. این نشریه موفق شد به بیش از ۱.۵ میلیون خواننده در ۴۰ کشور و در ۱۲ زبان دست بیابد.
- کمپانی Michelin در سال ۱۹۰۰ راهنمای میشلین را که شامل اطلاعاتی در مورد نگهداری و تعمیر خودرو و نکات مربوط به سفر بود را به صورت رایگان در اختیار مشتریان خود گذاشت. این کتابچه ۳۵۰۰۰ نسخه در سال اول به چاپ رسید.
در دوران اوج عصر طلایی تلویزیون – دهه های ۴۰ و ۵۰ میلادی – تبلیغات (Advertising) در رسانه ها فراگیر شد. در این دوران تمرکز شرکت ها بیشتر روی فروش بود. در این دوران توجه به بازاریابی محتوایی دیجیتال چندان زیاد نبود.
در عصر انفجار جمعیت پس از جنگ جهانی برند Kellogg شروع به فروش غذاهای شیرین برای کودکان کرد. این شرکت از تبلیغاتی جذاب برای بازاریابی هدفمند استفاده کرد. در همین دوران بود که اینفوگرافیک ها متولد شدند.
در دهه ۹۰ میلادی همه چیز برای بازاریابی تغییر کرد. با ورود اینترنت (Internet)، کامپیوتر و رشد سایت ها و وبلاگ ها شرکت ها شروع به بازاریابی محتوایی دیجیتال از طریق ایمیل (Email) کردند. سپس تجارت الکترونیک (E-commerce) و سیستم توزیع دیجیتال پایه و اساس استراتژی های بازاریابی شد.
-
کتاب جامع آموزش سئورایگان
-
کتاب کارشناس تولید محتوارایگان
-
کتاب کارشناس دیجیتال مارکتینگرایگان
اینترنت به بازاریابی محتوایی دیجیتال کمک کرد تا به جریان اصلی بازاریابی بدل شود. کم کم رسانه های سنتی مانند تلویزیون، رادیو، روزنامه ها و مجلات قدرتشان رو به افول رفت. شرکت ها رو به تبلیغ و فروش محصولات به صورت دیجیتال کردند.
در سال ۱۹۹۶ در میزگردی که برای روزنامه نگاران در انجمن آمریکایی ویراستاران روزنامه ها برگزار شده بود، جان اف اوپدال (John F. Oppedahl) از عبارت “بازاریابی محتوایی” برای نخستین بار استفاده کرد.
جرل جیمرسون (Jerrell Jimerson) در سال ۱۹۹۸ در شرکت Netscape به عنوان مدیر بازاریابی آنلاین و محتوا فعالیت می کرد و به طور رسمی بازاریابی محتوایی بدل به یک شغل شد.
جف کنن (Jeff Cannon) در سال ۱۹۹۹ می گوید: در بازاریابی محتوایی، محتوا برای در اختیار قرار دادن اطلاعات مورد نیاز مصرف کنندگان تولید می شود.
در اواخر دهه ۲۰۰۰ زمانی که شبکه های اجتماعی بزرگی مانند فیسبوک (Facebook)، توییتر (Twitter) و یوتیوب (Youtube) متولد شده بودند، بازاریابی محتوایی دیجیتالدر هر لحظه و در هر نقطه از جهان مورد استفاده قرار می گرفت.
سال ۲۰۱۴ میلادی مجله فوربس (Forbes) مقاله های در مورد ۷ روش پرطرفدار شرکت ها برای استفاده از بازاریابی محتوایی دیجیتال منتشر کرد. نویسنده مقاله در آنجا اشاره می کند که از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۴ استفاده شرکت ها از بازاریابی محتوایی دیجیتال از ۶۰ درصد به ۹۳ درصد افزایش پیدا کرده است. در این مقاله اشاره می شود که در ۷۰ درصد شرکت هایی که بیشترین محتوا را تولید می کنند تنها ۲۱ درصد بازاریاب ها از عملکرد خود رضایت دارند.
در حال حاضر بازاریابی محتوایی دیجیتال بدل به یکی از قدتمندترین مدل ها برای بازاریاب ها شده است. قصه گویی (Storytelling – داستان سرایی) بخشی از این مدل بازاریابی شده است. در قصه گویی پیام ها و اهداف شرکت به مخاطبین خود منتقل می شود، اما مشتری را وادار به خرید محصول و یا خدمات نمی کند.
امروزه محتوا در فرمت های مختلفی تولید می شود. برخی از این فرمت ها را در زیر مشاهده می کنید:
چرا بازاریابی محتوا مهم است؟
بازاریابی برونگرا به انگلیسی Outband Marketing مانند گذشته اثر گذار نیست. نمی توان با بازاریابی برونگرا به مخاطبین دسترسی موثر پیدا کرد. در مقابل، داستان گویی (Storytelling – قصه گویی، داستان سرایی و …) بسیار مهم است و می تواند به بازاریابی متناسب و جذاب برای مخاطب کمک کند.
بازاریابی محتوایی دیجیتال با کارهای زیر به کسب و کار کمک می کند:
- ارائه راهنمایی و آموزش به مشتریان در مورد محصولات و خدمات
- افزایش گفتگو پیرامون برند
- ایجاد ارتباط میان مشتری و کسب و کار
- ارتباط با مشتری برای نشان دادن اینکه چگونه محصول و یا خدمات مشکل او را برطرف می کند
- ایجاد یک جامعه مخاطب
انواع بازاریابی محتوایی دیجیتال
بازاریابی محتوایی دیجیتال انواع مختلفی دارد. در این بخش قصد دارم تا شما را با برخی از انواع معمول و پرطرفدار آن آشنا کنم. اگر چه انواع دیگری هم هست که پس از مطالعه این بخش، احتمالا به ذهنتان خواهد رسید.
۱- بازاریابی محتوایی شبکه اجتماعی Social Media Content Marketing
در حدود ۳.۷ میلیارد کاربر در شبکه های اجتماعی (Social Media) حضور دارد. این آمار به خوبی نشان می دهد چرا کسب و کارها به شبکه های اجتماعی توجه بسیار زیادی دارند. صدها شبکه اجتماعی فعال وجود دارد. محبوبترین شبکه های اجتماعی که کاربران زیادی دارند شامل اینستاگرام (Instagram)، اسنپ چت (SnapChat)، لایکی (Likee)، لینکداین (Linkedin)، پینترست (Pinterest)، توییتر (Twitter)، فیسبوک (Facebook) و تیک تاک (TikTok) می شوند. این پلتفرم ها (Platform) امکان انتشار انواع محتوا از عکس، ویدئو زنده (Live) و ضبط شده و … را به ما می دهد. کاربران فعال و فراوان به همراه امکانات گسترده از دلایل اصلی اهمیت شبکه های اجتماعی برای بازاریابی محتوایی دیجیتال است. ترس از دست دادن FOMO در این شبکه ها منجر می شود تا کاربران در طول شبانه روز بارها صفحات شبکه اجتماعی را مشاهده کنند.
۲- بازاریابی محتوایی اینفوگرافیک Infographic Content Marketing
اینفوگرافیک به ما امکان می دهد به سادگی محتوا، اطلاعات و دیتا را به شیوه ای قابل فهم و گرافیکی در مقابل مخاطب قرار دهیم. ترکیبی از نوشته های کوتاه، تصاویر، جداول و نمودارها می تواند بدل به یک اینفوگرافیک جذاب شود. با اینفوگرافیک می توان مخاطبین بسیار بیشتری به دست آورد. فهم آسان اینفوگرافیک کمک می کند تا هر مخاطبی بتواند در کوتاهترین زمان بیشترین اطلاعات را به دست آورد. محبوبیت بالای اینفوگرافیک باعث شده تا بسیاری از کسب و کارها در بازاریابی محتوا از آن استفاده کنند.
۳- بازاریابی محتوایی وبلاگ Blog Content Marketing
وبلاگ ها یکی از بهترین روش ها برای بازاریابی درون گرا (Inbound Marketing) هستند. با استفاده از وبلاگ می توانید اطلاعات را با مخاطبین به اشتراک بگذارید. به وسیله یک وبلاگ می توان یک مخاطب را بدل به مشتری کرد. با وبلاگ می توان آگاهی از برند را گسترش داد. با توجه به اینکه مخاطب پیش از خرید تمایل دارد تا اطلاعات کافی از محصول و یا خدمات کسب کند و بهتر نیاز خود را بشناسد، وبلاگ ها یک ابزار راهبری کسب و کار است.
۴- بازاریابی محتوایی پادکست Podcast Content Marketing
میلیون ها کاربر در جهان هر روزه به پادکست (Podcast) گوش می دهند. تنها در کشور آمریکا بیش از ۶ میلیون نفر مخاطب پادکست هستند. یکی از مهمترین مزایای پادکست راحتی و آسانی استفاده است. شما در حال رانندگی، در حال راه رفتن، دراز کشیدن و … می توانید به یک پادکست گوش دهید. این موضوع باعث می شود تا بتوانید از پادکست در میان فعالیت های روزانه استفاده کنید.
کسب و کارهای بسیاری از پادکست برای افزایش فروش، ایجاد ارتباط با مشتریان و آگاهی از برند پادکست تولید می کنند. اپلیکیشن ها و سایت های فراوانی هستند که می توانید پادکست را در آنها به اشتراک بگذارید.
۵- بازاریابی محتوایی ویدئو Video Content Marketing
بازاریابی محتوایی ویدئویی می تواند گفتگو پیرامون برند و محصول را افزایش دهد، نرخ بازگشت سرمایه (ROI) را بهبود ببخشد و ارتباط با مخاطب و مشتری افزایش دهد. می توانید ویدئو ها را در شبکه های اجتماعی و سایت ها منتشر کنید.
۶- بازاریابی محتوایی تبلیغات کلیکی PPC
دستیابی به ترافیک ارگانیک (Organic Traffic) محتوا در میان صاحبان کسب و کارها بسیار پرطرفدار است. اما با این نباید تصور کنیم تبلیغات کلیکی بی اثر هستند. بسیاری از سایت ها و موتورهای جستجو امکان تبلیغات را در اختیار شما گذاشته اند. محبوترین روش برای این کار ادورز گوگل (Google Ads) است. در گوگل ادورز می توان زمان نمایش، محدوده مکانی نمایش، کلمات کلیدی جستجو شده و … را تنظیم کرد. این تنظیمات کمک می کنند تا بتوانید یک تبلیغات هدفمند و موثر داشته باشید.
استراتژی محتوا چیست و چرا مهم است؟
استراتژی محتوا به مدیریت تمام رسانههای شما اعم از نوشتاری، تصویری، صوتی، فایلهای دانلود و … اشاره دارد. در واقع، یک قسمت از برنامه بازاریابی شما است که نشان میدهد چه کسی هستید و تخصص شما در صنعتی که در آن فعالیت میکنید، دقیقا چیست. یک استراتژی محتوایی متناسب، نه تنها میزان وفاداری شما به برند و مشتریانتان را نشان میدهد، بلکه برنامه بازاریابیتان را تا حد ممکن اثربخش میکند.
شاید شنیده باشید که تولید محتوا برای رشد کسب و کار شما چقدر مهم است. اما همانطور که در طول این مقاله مشاهده خواهید کرد، باید برای آن یک هدف برنامهریزی شده داشته باشید. شما در استراتژی محتوایی تنظیم میکنید که چگونه میخواهید به این هدف برسید. به طور کلی مهم است که در استراتژی، ارزیابی کنید که هر دارایی شما چه ارزش افزودهای برایتان خواهد داشت تا بتوانید با کمترین هزینه، بیشترین فروش را به دست آورید.
برای تدوین استراتژی محتوا، چه موارد اساسی را باید در نظر بگیریم؟
شما پیش از آن که شروع به تدوین استراتژی تولید محتوا خود کنید، ابتدا باید به چند سوال اساسی پاسخ داده و سپس براساس آنها پیش بروید:
۱. برای چه کسی تولید محتوا میکنید؟
چه کسی مخاطب هدف این محتوا است؟ برای چند مخاطب، تولید محتوا میکنید؟ درست همانطور که کسب وکار شما ممکن است بیش از یک نوع مشتری داشته باشد، استراتژی محتوا شما هم میتواند بیش از یک نوع خواننده یا بیننده داشته باشد. استفاده از انواع مختلفی از نوع محتوا و کانالها به شما کمک میکند تا محتوای مختلفی را به هر نوع مخاطبی که میخواهید رسانده و هرکسی را که مایل هستید با محتوای خود درگیر کنید.
۲. چه مشکلی از مخاطب را حل میکنید؟
به طور کلی، محصول یا خدمات شما، نیازی از مخاطبانتان را برطرف میکند. بنابراین، شما باید محتوایی ایجاد کنید که به مشکلات و نیازهای مخاطبان اشاره کند و سپس راهحلهایی که برایشان دارید را شرح دهد. برای مثال یک استراتژی محتوای صوتی از دو دسته از مخاطبان محصول شما پشتیبانی میکند: یک، کسانی که هنوز نمیدانند چالشهای اصلی آنها چیست و دو، کسانی که برای رفع مشکلات خود در حال استفاده از محصول شما هستند. محتوای شما راهحل(های) پیشنهادیتان را عنوان میکند و باعث میشود مخاطبانتان به مشتریان واجد شرایطتری برای شما تبدیل شوند.
۳. چه چیزی شما را از بقیه متمایز میکند؟
احتمالا شما رقبایی دارید که محصول یا خدمتی مشابه به شما دارند. بنابراین مشتریان بالقوه شما باید بدانند چه چیزی شما را از رقبایتان بهتر یا حداقل متفاوتتر میکند. اینجا دقیقا همان جایی است که تولید محتوا به کمک شما میآید. فقط در نظر بگیرید که باید محتوای ارزشمند تولید کنید. زیرا قبل از اینکه ثابت کنبد که ارزش این را دارید که مشتریان، شما را به رقبایتان ترجیح دهند؛ باید ثابت کنید که آنقدر محتوای تولیدی شما با ارزش هست که مشتریان به حرف شما گوش دهند.
۴. بر روی چه قالبهای محتوایی تمرکز میکنید؟
میخواهید محتوای خود را به چه شکلهایی ارائه دهید؟ اینفوگرافیک؟ ویدیو؟ پستهای وبلاگ؟ در چه موضوعاتی میخواهید جایگاه بهتری در ذهن مخاطب داشته باشید؟ شما در استراتژی محتوایی خود باید با توجه به بودجهای که دارید، قالبهای محتوایی خود را انتخاب نمایید.
۵. محتوای خود را در چه کانالهایی منتشر خواهید کرد؟
همانطور که میتوانید قالبها و اشکال مختلفی برای تولید محتوا خود داشته باشید، میتوانید از طریق کانالهای مختلفی نیز محتوای خود را منتشر نمایید. این کانالها میتوانند متعلق به خود شما باشند مانند وب سایت و وبلاگ شما و یا میتوانند متعلق به شما نباشند مانند شبکههای اجتماعی اینستاگرام و توییتر و ….
۶. چگونه میتوانید تولید و توزیع محتوا را مدیریت کنید؟
پس از تعیین موارد بالا، وقت آن رسیده است که تعیین کنید، چه کسی، چه چیزی را تولید میکند و محتوای تولید شده کجا و چه زمانی منتشر میشود.
به طور کلی استراتژی محتوا، با مدیریت کردن تولید و توزیع محتواهایتان به شما کمک میکند که پیام برند خود را راحتتر به گوش مخاطبان خود برسانید و با گذشت زمان خود را به عنوان یک قدرت در بازار خود نشان دهید.
چگونه استراتژی تولید محتوا تدوین کنیم؟
در کانتنت مارکتینگ هیچ دو استراتژی یکسان نیستند. هرکدام اهداف، زمانبندی و تکنیکهای متفاوتی دارند. پس از بررسی موارد گفته شده در بالا، برای ایجاد یک استراتژی بازاریابی محتوایی دیجیتال که بطور خاص برای برند، اهداف و قابلیتهای شما طراحی شده باشد؛ باید اقدامات زیر را انجام دهید:
۱. اهداف تجاری کوتاه مدت و بلند مدت خود را مشخص کنید.
هدف شما برای تهیه یک برنامه کانتنت مارکتینگ چیست؟ چرا میخواهید محتوا تولید کنید؟
۲.تعیین کنید که چگونه تیم بازاریابی میتواند در تحقق این اهداف کمک کند.
یک middle of the funnel content ایجاد کنید. این به شما کمک می کند تا به اهداف خود نزدیکتر شوید.
۳. پرسونا مخاطبان خود را پیدا کنید.
برای تهیه یک استراتژی موفق، باید مخاطب هدف محتوای خود را به طور کامل بشناسید. مثلا تعیین کنید که مخاطب هدف شما چند ساله است؟ چه میزان تحصیلات دارد؟ مرد هست یا زن؟ در کجا زندگی میکند؟ درآمد او حدودا چه قدر است؟ و … . با دریافت این اطلاعات، برای مثال میتوانید بفهمید که مخاطب شما بیشتر مقالات کوتاه را مطالعه میکند یا ویدیو را ترجیح میدهد؟ در شبکههای اجتماعی فعال است یا برای جمعآوری اطلاعات به ایمیل یا گوگل تکیه میکند؟
در واقع با شناخت کامل از مخاطب خود، میتوانید بفهمید که چه محتوایی را در کجا و در چه زمانی در اختیار او قرار دهید تا بهترین بازخورد را داشته باشد. این امر به خصوص در زمانیهایی که به تازگی شروع به بازاریابی برای محصولات یا خدمات خود کردهاید، محصول یا خدمت جدیدی به بازار عرضه کردهاید و یا گروه جدیدی از افراد را به بازار هدف خود اضافه کردهاید، بسیار مهم است.
۴. به محتواهایی که در گذشته خلق کردید، رسیدگی کنید.
اگر مدتی از شروع کسب و کار شما گذشته است، اقداماتی که برای بازاریابی محتوایی دیجیتال خود انجام دادهاید را به همراه نتایج حاصل از آن طی یک سال گذشته، مرور کنید و دریابید که چه کار متفاوتی میتوانید برای آن در سال آینده انجام دهید. سپس اهداف جدیدی را برای رسیدن به آنها تعیین کنید.
به عنوان مثال، میتوانید مطالبی که طی یک سال گذشته در بلاگ سایت خود منتشر کردهاید را به صورت یک کتاب الکترونیکی درآورده و آن را به یک راهنمای جامع در خصوص محصولات یا خدماتتان تبدیل کنید. این یک راه برای ارائه محتواهای قدیمی با فرمت متفاوت است.
۵. برای یافتن ایده برای تولید محتوا در تیم خود، طوفان فکری راه بیاندازید.
اکنون زمان آن رسیده که ایدههایی را برای پروژه محتوایی بعدی خود ارائه دهید. برای این کار میتوانید جلسات طوفان فکری با تیم خود برگزار کنید و از ایدهها و نظرات آنان در تدوین استراتژی خود استفاده نمایید و یا این که از ابزارهای موجود برای یافتن ایده کمک بگیرید.
۶. نقشه تبدیل را در سفر مشتری خود تعیین کنید.
در این قسمت شما باید تعیین کنید که میخواهید در کدام مرحله از قیف فروش، افزایش تبدیل داشته باشید و سپس برای تحقق آن سعی کنید که تمامی موانع احتمالی را شناسایی و برای رفع آن برنامه ریزی کنید.
۷. برای ردیابی و اندازهگیری عملکرد و اهداف خود، “call to action” و”Event trigger” طراحی کنید.
برای این که متوجه شوید که کاربران شما، اقداماتی که مد نظرتان است را انجام میدهند یا خیر، CTA های قابل کلیک که به صفحات فرود (landing page) خاصی هدایت میشوند، ایجاد کنید. سپس آن کلیکها، لینکها و اقدامات را تجزیه و تحلیل نمایید. برای مثال از مخاطبانتان بخواهید که برای دریافت کد تخفیف در سایت شما ثبت نام کنند و سپس به کمک گوگل آنالیتیکس، اقدامات کاربران را رصد نمایید تا بتوانید به اثربخشی محتوای خود پی ببرید. در عکس زیر چند نمونه از دعوت به اقدام (CTA) آورده شده است.
شما برای مدیریت محتوای خود، به چند بخش مهم تولید محتوا، انتشار محتوا و تجزیه و تحلیل محتوا نیاز دارید. سیستمی را انتخاب کنید که بتوانید به کمک آن این اطلاعات را مدیریت نمایید.
به طور کلی مراحل گفته شده، یک چارچوب کلی برای برنامه بازاریابی محتوایی (Content Marketing) شما است. چگونگی اجرای ایدهآل استراتژی شما به تیم شما، بودجه و ابزارهایتان بستگی دارد.
استراتژی بازاریابی محتوایی دیجیتال
استراتژی بازاریابی محتوایی دیجیتال کمک می کند بتوانم رضایت مخاطبین را به بهترین شکل جلب کنیم. برای داشتن یک استراتژی بازاریابی محتوایی دیجیتال به شما روند زیر را پیشنهاد می کنم.
- مشخص کردن اهداف SMART
- تعیین KPI
- تصمیم گیری فرمت محتوا
- انتخاب کانال های محتوا
- اختصاص بودجه
- تولید و انتشار محتوا
- آنالیز و اندازه گیری نتایج
مشخص کردن اهداف SMART
Smart مخفف Specific, Measurable, Attainable, Realistic, Time-bound است. برای بازاریابی محتوایی دیجیتال باید اهداف مشخص، قابل اندازه گیری، قابل دستیابی، واقعی و در محدوده زمانی مشخص کرد. چند نمونه از اهداف SMART:
- افزایش آگاهی از برند
- افزایش درآمد
- افزایش گفتگو پیرامون برند و محصولات
- افزایش وفاداری (Loyalty)
- افزایش تعامل مشتری
- ارتباط با مشتری
- افزایش اعتماد مشتریان
- جذب شرکای استراتژیک
تعیین KPI
در مرحله دوم برای اهداف SMART باید شاخص عملکرد کلیدی (KPI) اختصاص دهیم. این KPI (به اختصار از key performance indicator) به ما اجازه می دهد تا بتوانیم میزان دستیابی به اهداف را بسنجیم.
چند نمونه از KPI:
اهداف SMART | KPI متناسب |
---|---|
افزایش آگاهی از برند | ترافیک سایت، فالوور (Follower) های شبکه اجتماعی، اعضای لیست ایمیل، عضویت در سایت، منشن (Menstion) شدن توسط مشتریان و همکاران |
افزایش درآمد | فروش روزانه، ترافیک سایت |
افزایش گفتگو پیرامون برند و محصولات | نرخ تبدیل (Conversion Rate)، نرخ ترک سبد خرید در فروشگاه انلاین، روند قیمت رقابتی |
وفاداری برند (Brand Loyalty) | بازگشت مشتری، بررسی محصولات، معرفی سایت به دیگران |
افزایش تعامل مشتری (Customer engagement) | لایک (Like)، بازنشر (Share)، فالو (Follow)، منشن (Mention)، بک لینک (Backlink) |
افزایش اعتماد | بازگشت مشتری، تعداد فالوورها، منشن ها |
جذب شرکای استراتژیک | افزایش تعداد شرکا، منشن ها، بک لینک ها |
تصمیم گیری فرمت محتوا
در این مرحله باید با توجه به پرسونا (Persona) خریدار و مرحله ای که در مسیر خرید قرار دارد بهترین فرمت (Format) را انتخاب کنید. سوالات زیر به شما کمک می کنند تا بتوانید راحت تر فرمت محتوا را انتخاب کنید:
- مخاطب از شما چه چیزی می خواهد؟
- مخاطب به دنبال راه حل برای چه مشکلات و چالش های است؟
- چرا مخاطب به محصولات و خدمات شما نیاز دارد؟
- چطور می توانید به مخاطب کمک کنید تا موفق شود؟
بعد از پاسخ دادن به این سوالات حالا به بالای مقاله رجوع کنید و از میان انواع محتوای اعلام شده مشاهده کنید کدام فرمت برای مخاطب بهتر است.
انتخاب کانال های محتوا
باید مشخص کنید محتوا برای انتشار از طریق کدام کانال / کانال ها (Channel) باید به دست مخاطب برسد. انتخاب کانال انتشار برخی از فرمت های محتوا کار چندان دشواری نیست. مثلا اگر محتوای تولید شده یک پست وبلاگ (Blog) باشد کانال انتشار آن وبلاگ است! برای محتوای تصویری گاهی این انتخاب کانال دشوار است. مثلا یک اینفوگرافیک تولید شده می تواند از طریق کانال های مختلفی منتشر شود. سایت، اینستاگرام، فیسبوک، توییتر و … می توانند کانال های انتشار باشند. اما قطعا بازخورد همه آنها به یک صورت نیست.
اختصاص بودجه
پس از اینکه کانال انتشار و فرمت محتوا را انتخاب کردید، باید به بودجه فکر کنید. برای اختصاص بودجه بهتر است حساب شده کار کرد. پاسخ به این سوالات می تواند به شما در اختصاص بودجه برای بازاریابی محتوایی دیجیتال کمک کند.
- برای بازاریابی محتوایی دیجیتال نیاز به تهیه نرم افزار و یا تکنولوژی مشخصی دارید؟
- برای تولید محتوا نیاز به استخدام و یا همکاری با نیروی انسانی جدید وجود دارد؟
- برای بازاریابی محتوایی دیجیتال رنیاز به پرداخت هزینه تبلیغات خواهیم داشت؟
- برای آنالیز و یا تولید محتوا نیاز به ابزارهای اختصاصی وجود دارد؟
با پاسخ به این سوال ها می توانید کمی بهتر برای بودجه تصمیم گیری کنید.
تولید و انتشار محتوا
در این مرحله تولید و انتشار محتوا را شروع می کنیم. برای بازاریابی محتوایی دیجیتال موفق استفاده از تقویم تولید محتوا (Content Calendar) بسیار سودمند است. این تقویم کمک می کند تا بتوانیم به موقع محتوا را آماده و منتشر کنیم. تولید محتوای منظم بسیار تاثیرگذار است. به همین دلیل استفاده از ابزارهایی که می توانند به کمک این نظم بیاییند توصیه می شود.
بهتر است در بازاریابی محتوایی دیجیتال و در مرحله تولید و انتشار محتوا کمی پیش از برنامه باشید. با اینکار مشکلات احتمالی کمترین اثر مخرب را می گذارند.
آنالیز و اندازه گیری نتایج
آخرین مرحله انالیز و اندازه گیری نتایج است. این مرحله به ما امکان می دهد تا ایرادات و تغییرات احتمالی را بررسی و در صورت امکان برطرف کنیم.
به اهداف SMART و KPI نگاه کنید. میزان موفقیت استراتژی بازاریابی محتوایی دیجیتال را اندازه گیری کنید. آیا بررسی KPI نشان از موفقیت و رسیدن به اهداف دارد؟ در چه جاهایی موفقیت آمیز بوده و چه جاهایی ناموفق؟ ابزارهای مختلفی برای آنالیز وجود دارد. برای سایت ابزارهایی چون گوگل آنالتیکس (Google Analytics)، گوگل وبمستر (Google Webmaster) و بینگ وبمستر (Bing Webmaster) به صورت رایگان در دسترس شما است.
بازاریابی محتوایی دیجیتال و گسترش مخاطبان
بازاریابی محتوایی موثر می تواند به جذب و گسترش مخاطبین هدف منجر شود. راه های مختلفی برای جذب مخاطب و افزایش فروش وجود دارد. در تولید محتوا فراموش نکنید که بازاریابی زمانی موفق است که چیزی ارزشمند در برابر مخاطب قرار بگیرد. پس محتوای یونیک (Unique) و ارزشمند تولید کنید تا مخاطبین به سمت شما بیایند.
باید بدانید چه فرمتی از محتوا برای کسب و کار شما مناسب تر است. با انتخاب فرمت مناسب، می توانید از همین امروز یک استراتژی بازاریابی محتوایی دیجیتال داشته باشید.
بررسی موفقیت بازاریابی محتوایی دیجیتال
برای بررسی و سنجش موفقیت بازاریابی محتوایی دیجیتال متریک های (Metric) مختلفی وجود دارد. در این بخش به برخی از این متریک های برای سنجش اشاره می کنم.
۱- آگاهی از برند و دیده شدن (Brand Awareness)
کسب و کارهایی که به گسترش مشتریان تمرکز می کنند، تمایل به افزایش تعداد بازدیدکنندگان و کیفیت تعامل با بازدیدکنندگان دارند. معیارهای مانند تعدادبازدیدکنندگان یک صفحه، تعداد ایمیل های جمع اوری شده، مدت زمان باقی ماندن مخاطب در صفحه و کلیک روی لینک ها و اجزای صفحه می توانند برای این منظور مفید باشند.
- تعداد بازدیدکنندگان یک صفحه
- زمان باقی ماندن مخاطب در صفحه
- کلیک در صفحه
- تعداد ایمیل های جمع آوری شده
- … .
۲- معیارهای سلامت برند (Brand Health Metrics)
برندها (Brand) تمایل دارند تا تاثیر پیام روی مشتریان خود را بسنجند. مقصود از سلامت برند بازخوردهای مثبت و منفی است که شرکت از مشتریان دریافت می کند. برای سنجش بهتر است اهمیت و جایگاه برند برای مشتری مورد بررسی قرار بگیرد. این معیارها کمک می کنند تا بدانیم آیا شهرت برند در خرید مشتریان اثرگذار است یا خیر.
برای سنجش می توانید از معیارهای زیر کمک بگیرید:
- سهم از صدا (SOV – Share of Voice): تعداد دفعاتی که در مورد یک برند در برابر رقبای آن صحبت می شود.
- احساسات (Sentiment): بازخورد های مثبت، منفی و خنثی از برند.
- تاثیر برند (Brand Influence): تعداد دفعات اشتراک گذاری (Share)، نظردهی (Comment) توییت و … در هر پلتفرم برای یک پست برند.
۳- تنوع کاربران
برخی از کسب و کارها به دنبال گسترش مخاطبین (Audience Growth) و مشتریان جدید و آنلاین هستند. یکی از روش های بررسی بازاریابی محتوایی دیجیتال بررسی آمار، نصب کوکی ها، بررسی منبع ترافیک، رفتار و عادات مخاطبین آنلاین است. برخی از متریک هایی که برای این بررسی استفاده می شوند شامل موارد زیر هستند:
- اطلاعات جمعیتی بازدید کنندگان
- منبع ترافیک (سئو SEO، شبکه های اجتکاعی، لینک از سایت های دیگر و یا ورود مستقیم به سایت)
- بررسی تفاوت های در الگوی خرید و رفتار بازدیدکنندگان
۴- فروش
کسب و کارهایی که به دنبال افزایش فروش از طریق بازاریابی محتوایی دیجیتال هستند می توانند از متریک های عمومی تجارت الکترونیک مانند تعداد کلیک ها و تعداد سفارش های تکمیل شده استفاده کنند. جهت درک بهتر عادات مشتریان می توان معیارهای دیگر مانند زمان ماندن در هر صفحه، تعداد بازدید از صفحه محصول و تعامل (Engagment – اینگیجمنت) مخاطبین را بررسی کرد.
برخی از معیارها:
- نرخ تبدیل (Conversation Rate): درصد کاربرانی که CTA (Call to Action) دارند.
- زمان ماندن در صفحه.
- تعامل مجدد (Re-Engagment): مانند کاربران برگشتی به سایت.
- بازدید از صفحه محصول.
۵- معیارهای نوآوری
این بخش مناسب شرکت هایی است که می خواهند تبلیغات را در رسانه های اجتماعی آنالیز کرده و اطمینان کسب کنند که در مخاطبین اثر گذاری داشته باشند. این کار کمک می کند تا بتوان محصول و یا خدمات را بهبود بخشید. با بررسی و بهبود کیفیت می توان تعامل و وفاداری (Loyalty) برند را افزایش داد. برای این متریک ها می توانید از ابزارهای مختلف استفاده کنید. یک راه خوب آشنایی با ترندها است.
بازاریابی محتوا خدمات مشتری را بهبود میبخشد.
اگر بر این باورید که تولید محتوا صرفا راهی برای جذب مشتریان آینده است، کاملا در اشتباه هستید. یک استراتژی بازاریابی محتوایی دیجیتال خوب شامل منابعی برای مشتریان موجود نیز میشود؛ از جمله:
- مطالب آموزشی: این مطالب با نمایش محصولات و خدمات شما، به خوانندگان کمک میکنند تا بیشترین اطلاعات را در مورد آنها کسب کنند.
- پرسشهای متداول: پرسشهای متداول، موضوعات محتوایی خوبی هستند؛ چرا که میتوانید زمان مناسبی را برای پاسخگویی دقیق به پرسشهای متداول صرف کنید و وقتی مشتری از شما پرسشی در این باره میپرسد، آن محتوا را برای او ارسال کنید. افزون بر این پرسشهای متداول، ترافیک ارگانیک بالایی نیز برای سایت شما به ارمغان میآورند.
- بهروزرسانیهای انجمن: بهاشتراکگذاری مطالب آموزشی یا صرفا اطلاعرسانی به مشتریان/مصرفکنندگان، حسی از یک انجمن و اجتماع را القا میکند و همزمان، برند شما را نیز به شیوهای اصیل تبلیغ مینماید.
در روابط عمومی، نقش بازاریابی محتوایی دیجیتال چیست؟
اینترنت موانعی را که در گذشته مانع از رسیدن صدای کسبوکارها به مشتریانِ هدف میشد، از میان برده است. در گذشته، تبلیغ کردن در تلویزیون دشوار یا بسیار گرانقیمت بود؛ اما اکنون میتوانید یک ویدئو را به راحتی روی یوتوب یا اینستاگرام بارگذاری کنید و پیام خود را به رایگان به میلیونها نفر در کرهی زمین برسانید. همین موضوع در مورد اخبار و آگهیها نیز صادق است. امروزه برای برقراری ارتباط با مشتریان و هواداران خود به مدیر روابط عمومی نیازی ندارید.
پستهای وبلاگی جای روزنامهها را گرفتهاند. لایو اینستاگرام جایگزین کنفرانسهای خبری سنتی شده است. همهی آنچه برای روابط عمومی نیاز دارید، زیر انگشتان دستتان به صورت رایگان قرار دارد!
تفاوت بازاریابی محتوایی با دیجیتال مارکتینگ چیست؟
اختراغ کامپیوترهای شخصی ما را به سوی عصر دیجیتال سوق داد. امروزه بعد از چهار دهه، تعداد زیادی دستگاه دیجیتالی را نه تنها استفاده میکنیم بلکه به سادگی با خودمان به همه جا میبریم. با توجه به این موضوع، نباید جای تعجب داشت که تبلیغات دیجیتال طیف وسیعی از ابزارها و تاکتیکها را برای ایجاد آگاهی از برند و شناخت کسب و کار در بر میگیرد.
بازاریابی دیجیتال عباراتی کلیدی است که برای کلیه فعالیتهایی که باعث ایجاد آگاهی درباره برند شما به صورت آنلاین استفاده میشوند ایجاد شده است. دیجیتال مارکتینگ شامل چندین بخش است. مثلاً تمام فعالیتهای شما برای تعامل با مخاطبانی که مورد هدف تجاری هستند و یا استفاده از استراتژیهای مختلف ارتباطی مانند ایجاد وب سایت، وبلاگ نویسی، تولید محتوای شبکههای اجتماعی و ساخت ویدئو بخشی از این نوع بازاریابی به حساب میآیند. دیجیتال مارکتینگ همچنین شامل شیوههای امتیازدهی موتور جستجو، بهینه سازی موتور جستجو و فعالیت در شبکههای اجتماعی است. همچنین تمام تکنیکهای در نظر گرفته شده برای آسانتر کردن کار مخاطبان خود برای یافتن، خرید یا مصرف محصولات و خدمات شما به صورت آنلاین در واقع بخشهای دیگری از دیجیتال مارکتینگ هستند.
سئو یک استراتژی در دیجیتال مارکتینگ است که با اطمینان از اینکه سایت شما در لیست نتایج موتور جستجو بالا میرود، ممکن است تعداد بازدید کنندگان وب سایت را به حداکثر برساند. این استراتژی نتایج جستجوی گوگل را بهینه میکند اما با این حال پروسهی خیلی سریعی نخواهد بود. برای تحقق این امر نیاز به برنامهریزی برای انجام فرآیند، سرمایهگذاری (زمان و مالی) و همچنین کار فراوان لازم است. در واقع هنگامی که سایت خود را به روش صحیح بهینه میکنید و یا وقتی به سراغ استفاده از کلمات کلیدی جستجو شده توسط مخاطبها میروید در حال بهبود سئو هستید. شما باید وب سایت را به طور مرتب بهینه کنید، در غیر این صورت سایت سقوط میکند و دیگر بازدید زیادی نخواهد داشت. در نتیجه فروش و سود نیز کاهش پیدا میکند.
طبق تعریفهای جدید، بازاریابی محتوا یک استراتژی برای ایجاد و توزیع محتوای ارزشمند، مرتبط و مداوم برای جذب و دستیابی به مخاطبی است که به عنوان مشتری هدف قرار گرفته. این هدف در واقع باید در راستای هدایت او به سمت اقدام برای خرید و سودآور بودن باشد.
استراتژیای که برای بازاریابی محتوا به کار میرود با تبلیغات سنتی متفاوت است. همانطور که قبلاً گفتیم در تبلیغات سنتی برای دستیابی به فروش بیشتر، روی ارائه اطلاعاتی ساده مثل لیستی از کارهایی که انجام میدهد تمرکز میکردند. درحالی که بازاریابی محتوایی دیجیتال شامل اجزای جذابی است مثل مقالات آموزشی، کتابهای الکترونیکی، فیلمها، دورههای آموزشی آنلاین، وبینارها و حتی سرگرمیهایی مربوط به آن خدمات. این فعالیتها در عین حال به سؤالات مشتری و مخاطب هم پاسخ میدهد. بازاریابی محتوایی دیجیتال از تمرکز روی نام تجاری، محصولات یا خدمات فاصله میگیرد. ولی با این وجود تمرکزش را بیشتر به سمت مخاطبان و آنچه که برای آنها مهم است تغییر میدهند. بنابراین محتوای ارزشمند و مرتبط با محصولات و کسب و کار واقعاً مهم است. چون هدف نهایی نشان دادن سطح دانش شما از حرفهتان به مخاطب است تا به نوعی زیرساختهای اعتماد فراهم شود. و به همین صورت محتوایی که بهینه سازی نشده باشد و برای مخاطب نمایش داده نشود هیچ ارزشی ندارد و حتی ممکن است امتیاز شما را هم پایین بیاورد.
وقتی که از بازاریابی دیجیتال صحبت میکنیم معمولاً اولین چیزی که به ذهن میرسد محتوای وبلاگ است. اگر محتوای وبلاگ خود را به درستی -یعنی با تحقیق مناسب و کیفیت بالا- تولید کنید، مخاطب به راحتی بهتان اعتماد میکند و شما را به عنوان یک متخصص در زمینه ای که فعالیت میکنید خواهد شناخت. وبلاگ نویسی میتواند به افزایش رتبه موتور جستجوی شما هم کمک کند. این کار اگر به درستی انجام شود، سایت در بالای فهرست نتیجههای جستجوی گوگل نشان داده خواهد شد. همانطور که به طور منظم با وبلاگها کار میکنید، باید آنها را طبق برنامه زمانی مناسبی تنظیم کنید که شامل پست گذاری مرتب به صورت چند وقت یک بار در هر ماه باشد. همچنین بهتر است قبل از آماده کردن محتوا به سراغ تهیه لیستی از موضوعاتی که میخواهید دربارهشان صحبت کنید هم بروید.
ممکن است مباحث جذاب زیادی وجود داشته باشند اما همیشه در نظر داشته باشید که باید آنچه را که شرکت شما به عنوان بهترین محصول یا خدماتش میداند به مخاطب معرفی شود. ولی فراموش نکنید که حتماً در مورد روندهای صنعت خودتان هم بحث کنید و یا میتوانید داستان و نحوه کار شرکت را به مخاطبانتان نشان دهید. این موارد باعث اعتماد بیشتر میشوند. مهمترین نکته در مورد وبلاگ نویسی این است که شما باید به مخاطبان خود اطلاعاتی بدهید که در نهایت بعد از خواندن آن احساس نکنند وقتشان از دست رفته.
پس تا الان تصمیم گرفتهاید که از کدام شیوه استفاده کنید؟ یا فهمیدهاید که کدام روش برای تجارت شما مؤثرتر است؟ راستش را بخواهید حقیقت این است که شما مجبور نیستید فقط یکی از آنها را انتخاب کنید. تلفیق این استراتژیهای بازاریابی باعث افزایش تعامل و فروش میشوند اما به شرطی که به صورت صحیح در کنار یکدیگر قرار بگیرند. صرف نظر از اینکه از چه نوع استراتژی بازاریابی را استفاده خواهید کرد، بازاریابی محتوا همیشه باید جزئی از روند باشد. امروزه محتوای باکیفیت بخشی از همهی اشکال بازاریابی است. و به همین اندازه برای توزیع محتوا، دستیابی به مخاطبان هدف و ایجاد فروش به کمک دیجیتال مارکتینگ نیاز دارید.
ترکیب هر دوی این استراتژیها نیاز به سرمایهگذاری در وقت، تلاش و همچنین خلاقیت دارد. بازاریابی دیجیتال و بازاریابی محتوایی دیجیتال نباید به طور جداگانه مورد استفاده قرار گیرند، بلکه همیشه با یکدیگر و در هم ترکیب می شوند. کافی است استراتژی مناسبی درست کنید که متناسب با هدف برند و مخاطبان شما باشد.
مهم است که یک استراتژی بازاریابی قوی برای محتوا ایجاد کنید. ویدیو، مقاله، پادکست، اینفوگرافی، داستان و پستهای بلاگ خوبی را تولید کنید و محتوای ارزشمندتان را بین شبکههای اجتماعی پخش کنید. این کار پایههای بازاریابی دیجیتال شما را قوی میکند. و به همان اندازه بسیار مهم است که از تلاشهای یک متخصص خوب سئو هم استفاده کنید و در کنار آن، از انواع ابزارهای بازاریابی شبکههای اجتماعی هم کمک بگیرید تا اطمینان حاصل آورید که محتوای شما به دست مخاطبان مناسب میرسد. زیرا در آن موقع میتواند از تجربههای آنها در جهت بهبود کسب و کارتان هم استفاده کنید.
بازاریابی محتوایی دیجیتال چه مزایایی دارد؟
تفاوتی ندارد که شما مدیر یک فروشگاه کوچک محلی باشید یا رئیس شرکتی چند ملیتی، زیرا هیچ شکی نیست که بازاریابی محتوایی میتواند نقش مهمی را در استراتژی بازاریابی دیجیتال شما داشته باشد.
امروزه برندها بیشتر از هر زمان دیگری برای ایجاد محتوا وقت میگذراند و روزانه بیش از دو میلیون پست بلاگ در اینترنت منتشر میشود. این کار بیشتر به دلیل مزیتهای بازاریابی محتوایی انجام میشود.
مهمتر از این پیشبینی میشود که مشاغل انگلستان تا چند سال آینده به طور میانگین ۳۵۰میلیون پوند برای بازاریابی محتوایی دیجیتال هزینه کنند. بنابراین با توجه به پیشرفت روزانهای که در این زمینه ایجاد میشود بهتر است اگر قصد شروع این نوع بازاریابی را دارید هرچه زودتر دست به کار شوید.
شاید درباره مزیت بازاریابی محتوا زیاد شنیده باشید. بازاریابی محتوایی دیجیتال طیف گستردهای از مزایا را دارد و یکی از بهترین روشهای تبلیغاتی برای یک تجارت مستقل یا نوظهور بصورت آنلاین است. این شیوه نه تنها از هر نوع بازاریابی ارزانتر است بلکه بسته به کیفیت کاری که میکنید، سود و نتایج طولانی مدتی را بهتان ارائه میدهد.
به عنوان مثال اگر محتوای همیشه سبز بنویسید (محتوای همیشه سبز یعنی بخشی از محتوا که به سرعت از بین نمیرود یا میشود آن را به مرور بروزرسانی کرد)، میتوانید انتظار داشته باشید که این مطلب تا سالها به افزایش ترافیک بازدیدکنندگان وب سایت شما منجر شود. در حقیقت امروزه میدانیم که محتوای قدیمیتر در موتورهای جستجو بالاتر از محتوای جدید است. زیرا زمان بیشتری برای جمعآوری مخاطب و جذب آنها داشته است. بنابراین معقول است که از همین حالا این استراتژی را شروع کنید.
به همین دلیل است که بازاریابان بیشتر از هر زمان دیگری برای تولید محتوای با کیفیت هزینه میکنند. محتوای باکیفیت نوعی از محتوا است که برای تولید آن به ساعتها تحقیق، ویرایش و حتی بازنویسی و تغییر نیاز دارید. اگر کسب و کار شما محتوایی را ایجاد و منتشر کرده که از نظر ارزش ادبی، اطلاعات، مطالعه و خوراکی که به مخاطب میدهد بالاتر از هر چیز دیگری که در اینترنت وجود دارد عمل میکند، بازاریابی محتوایی دیجیتال میتواند برایتان حسابی سودآور باشد. و این درحالی است که هزینه بازاریابی محتوایی دیجیتال بسیار به صرفه است.
یکی دیگر از مزیتهای بازاریابی محتوایی این است که میتواند نرخ تبدیل مخاطب به مشتری بیشتری را برای برند در پی داشته باشد. بنابراین برای کسب درآمد آنلاین و رقابت با دیگر کسب و کارها به این شیوه نیاز دارید و استفاده از آن ضروری است.
اما در بازاریابی محتوایی دیجیتال خیلی مهم است که ثبات داشته باشید و تعادل را رعایت کنید. اگر میخواهید شروعی عالی داشته باشید اما آن را فقط یکبار در سال انجام دهید بهتر است که اصلا وقت خودتان را برای آن هدر ندهید.
اما بازاریابی محتوایی دیجیتال به طور کلی شامل چندین فایده و مزیت است که آنها را در لیست زیر برایتان توضیح دادهایم:
محتوای بیشتر در سایت
بدیهی است که هرچه بیشتر برای سایت وقت بگذارید محتواهای بیشتری هم تولید میکنید. به این معنا که مشتریان دلایل بیشتری برای وصل شدن به کسب و کار و آشنایی با برند شما را دارند که نتیجهش به دست آمدن اعتمادی بهتر و قویتر است. و آن هم در نهایت به افزایش فروش و سود بیشتر منجر میشود. وقتی محتوای شما بهتر باشد، کاربران مدت بیشتری را در سایت میگذرانند و این همیشه یک نکته مثبت است.
بیشتر دیده شدن در موتور جستجو
هر پست جدیدی که در وبلاگ میگذارید در واقع یک صفحه جدید است که در گوگل ایجاد میشود. بیشتر بودن تعدا صفحات لزوماً منجر به افزایش ترافیک بازدیدکنندگان نمیشود اما داشتن صفحه با کیفیتی بیشتر و همچنین دستهبندی شده میتواند فرصتهای بهتری را برای رتبهبندی گوگل محیا کند. اگر کلمات کلیدی و موضوعاتی را که مشتریان مرتباً جستجو میکنند را مورد هدف قرار میدهید، باید آنها را در فهرستی جدا در سایت هم بایگانی کنید.
ترافیک بازدیدکننده بالا میرود
این مورد بستگی به تداوم کار و استراتژی نشر محتوای شما دارد. مثلاً خیلی مهم است که در صورت استفاده از اطلاعات سایتهای دیگر، در جایی از متن به آنها پیوند بزنید. یا با انجام رپورتاژ در سایتهایی با ترافیک بالا میشود هزاران بازدید کننده تازه برای سایت به دست آورد که به طور حتم ارزش هزینه کردن را دارد.
افزایش دنبالکنندگان
بهتر است برای افزاش بازدیدکنندگان و پیدا کردن مشتریهای تازهتر، محتوای تولیدی را در شبکههای اجتماعی هم به اشتراک بگذارید. اگر این کار را انجام دهید کاربران بیشتری مطالب شما را خواهند دید و خواند. به علاوه کاربران این فرصت را خواهند داشت تا محتوای شما را با دوستان و اصطلاحاً دنبالکنندگانشان به اشتراک بگذارند. این باعث افزایش چشمگیر دنبالکنندگان شما میشود. همچنین با گذشت زمان به نتایج بهتری در شبکههای اجتماعی میرسید که آنها هم منجر به افزایش ترافیک بازدیدکنندگان وبلاگ میشوند.
افزایش پتانسیل تبدیل مخاطب به مشتری
اهداف اصلی شما با تولید محتوا، اطلاع رسانی و کمک به مخاطب در واقع این است که آنها را قانع کنید تا تبدیل به مشتری شوند. پس این کار را باید با احتیاط و دقت عمل انجام دهید. همیشه بین ارائه و فروش محصول یک فضای خالی کوچکی وجود دارد که باید با دادن محتوای مفید و جذاب به مخاطب پر شود. بنابراین با درست پر کردن آن میتوانید تعداد تبدیلهای بدست آمده را به راحتی افزایش دهید. فقط به یاد داشته باشید که حوصله و وقت کافی روی کار بگذارید.
بهبود پیدا کردن شهرت برند
وقتی افرادی مطالب شما را میخوانند، تصویری از برند شما در ذهنشان ایجاد میشود. اگر محتوای مفید و یا آموزندهای که به دنبالش بودند را در دست شما پیدا کنند باعث میشود تا برند شما بیشتر در ذهنشان بماند. علاوه بر این اگر مطالبتان را که در سایتهای دیگر منتشر شده و یا در شبکههای اجتماعی ببینند، شما را به عنوان یک رهبر فکری معتبر و آگاه در این کسب و کار خواهند شناخت.
صرفهجویی در هزینهها
یکی از مهمترین مزایای بازاریابی محتوایی دیجیتال ، مقرون به صرفه بودن آن است. به ویژه در وضعیت اقتصادی امروزی که در سراسر دنیا حاکم است، توجه داشتن به این نکته میتواند کمک زیادی به کسب و کارتان باشد.
البته هیچ روش بازاریابیای کاملاً رایگان نیست و بازاریابی محتوایی دیجیتال هم از این نظر فرقی ندارد. ولی اشتباه برداشت نکنید. زیرا سرمایه گذاری اولیه برای این کار به راحتی قابل اندازهگیری است. مثلاً هزینههای راهاندازی سایت هم در ابتدا ممکن است زیاد باشند. اما کاری است که به هرحال باید انجام شود. شاید در ابتدای کار که هنوز از بازاریابی به سود خاصی نرسیدهاید سرمایهگذاری در آن سخت باشد و یا هزینه تولید محتوا بالا باشد اما هیچوقت آن را بیاهمیت ندانید.
نیازی به دلسردی نیست. روابطی که شما با محتوای خوب بین خود و مخاطب برقرار میکنید میتواند برای سالها دوام داشته باشد. همچنین این کار میتواند پایهای ثابت از مشتریانی ایجاد کند که نه تنها خودشان برای هر مسئلهای در این زمینه بهتان مراجعه کنند بلکه با معرفی به دوستانشان برای شما بازاریابی رایگان انجام میدهند.
بازاریابی محتوایی دیجیتال براساس این مفهوم است که اطلاعاتی را به مشتری ارائه کنید تا با آنها قانع شود که با خرید از شما تمامی حقوقش حفظ خواهند شد. این کار ارزش روابط عمومی را افزایش میدهد که در نتیجه آن، فروش و درآمد نیز بالاتر خواهند رفت. با انجام بازاریابی محتوا به شکلی صحیح به پیشرفتی میرسید که سرعتش از سئو و دیگر استراتژیهای دیجیتال مارکتینگ هم بالاتر است.
توجه داشته باشید که به طور حتم استراتژیهای محتوای خود را روی مخاطبان هدف متمرکز کنید. این امر حتی زمانی که درست مطمئن نیستید که محصولتان برای کدام مشتریها مناسب است هم میتواند مفید باشد. در واقع به نوعی شما را با چند آزمون و خطا به سمت مشتریهای واقعی هدایت میکند.
تنوع استراتژیهای محتوایی تضمین میکند که در هر صورت میتوانید یک شیوه مدیریت مناسبی را پیدا کنید. مثلاً ارسال یکسری محتوا به اشخاصی محدود اما خریدار واقعی میتواند باعث صرفهجویی در هزینه شود. زیرا نیازی فعالیتهای پرهزینه نخواهید داشت. همچنین ساده گفتن حقیقت با روشی آگاهانه و قابل اعتماد، بر آمدن مشتریها به سمت شما بسیار موثر است.
به طور کلی شیوههای بازاریابی محتوایی دیجیتال به گونهای هستند که خودشان هزینهها را مدیریت میکنند. یعنی در واقع شما با هزینههای خیلی کم ولی در مدت زمانی بیشتر میتوانید به سود مناسبی دست پیدا کنید. برخی از هزینههای اولیه ممکن است مربوط به هزینه تولید محتوا باشد، اما این هزینهها در مقایسه با تبلیغات یک طرفه و سنتی بسیار حداقل هستند. جدا از این، تنوع شیوههای کمهزینه برای تولید و ارائه محتوای شما به مصرفکنندههای واقعی مثل وب سایتها، شبکههای اجتماعی، وبلاگها و پادکستها نسبتاً زیاد و پرتنوع هستند. پس هزینه بازاریابی محتوایی در برابر تبلیغات سنتی اختلاف بسیار چشمگیری دارد.
همچنین شاید مقرون به صرفهترین گزینه یعنی شبکههای اجتماعی به شما امکان میدهند به بازارهای مناسب برسید. آنها همچنین مزیت بزرگی مثل گفت و گوی مستقیم با مخاطب را هم دارند. در واقع ماهیت شبکههای اجتماعی به این صورت است که باعث افزایش ارتباطها میشوند. مصرفکنندگان در این شبکهها همیشه احساسات و پیشنهاداتشان را با شما و با یکدیگر به اشتراک میگذارند. بنابراین فرقی ندارد از فیس بوک، لینکدین، پینترست، توییتر و گزینههای دیگر استفاده کنید. مهم این است که حضوری فعال و جذاب داشته باشید.
اجزای بازاریابی محتوایی دیجیتال
بازاریابی محتوا را میتوان یک فرایند پویا دانست از اتصال بخشهای و اجزای مختلف شکل گرفته و به خلق ارزش میپردازد. در تعیین اجزای مختلف بازاریابی محتوایی، حفظ ترتیب از اهمیت بالایی برخوردار است. مثلا، شما نمیتوانید در ابتدا به تولید محتوا مشغول شوید و در ادامه به سمت تدوین استراتژی محتوا بپردازید. آنچه در ادامه میخوانید، اجزای تشکیلدهندهی بازاریابی محتواییست که باید برای تدوین و تعیین هرکدام از آنها برنامهریزی داشته باشید:
استراتژی محتوا
بازاریابی محتوایی دیجیتال شامل برنامهریزی، تولید، مدیریت و نگهداری از محتوا است. در حالی که استراتژی بازاریابی محتوا روی خط باریک محتوای بازاریابی شده متمرکز است.
اما این توضیحات کمی گیجکننده و بیش از حد باعث گمراهی شوند. چون ما میتوانیم در مورد استراتژی بازاریابی محتوا هم با عنوان برنامهریزی، تولید، مدیریت و نگهداری از مطالب صحبت کنیم در وهله اول متوجه هیچ تفاوتی نشویم.
بنابراین اگر استراتژی به معنای «برنامه، روش یا سلسله مانورها و مراحل فعالیت برای دستیابی به یک هدف یا نتیجه خاص» باشد، هدف یا نتیجه خاص برای بازاریابی محتوا «تبدیل مخاطبان به مشتریهای سودآور» است.
بنابراین بیایید بار دیگر استراتژی بازاریابی محتوایی دیجیتال را مانند این توضیح تعریف کنیم:
استراتژی بازاریابی محتوایی طرحی است برای ایجاد مخاطب به وسیله انتشار، حفظ و پخش مطالب به طور مکرر و مداوم که باعث آموزش، سرگرمی یا الهام بخشی در تبدیل مخاطبان تازه وارد به طرفدار و سپس تبدیل آنها به مشتری میشود.
لازم است بدانید که بازاریابان محتوا با یک استراتژی محتوای کامل احساس اطمینان بیشتری در کار خود پیدا میکنند. چون هنگامی که شما یک استراتژی بازاریابی محتوایی دیجیتال دارید دیگر چالشهای بازاریابی محتوا طاقت فرسا به نظر نمیرسند. همچنین داشتن استراتژی محتوا میتواند شما را در زمان سریعتری به سوددهی برساند. پس با این کار در واقع راه رسیدن به موفقیت را برای خودتان هموار میکنید.
تقویم محتوا
از تقویم محتوا به طور معمول برای برنامهریزی پستهای وبلاگ استفاده میشود. همچنین بهترین دوست شما به عنوان یک مدیر کسب و کار و یا بازاریاب است. همه ما میدانیم چرخه نوشتن وبلاگ چگونه پیش میرود. علاوه بر آن هزاران چیز دیگر را هم در ذهنتان دارید: شما استراتژی خود را ایجاد میکنید، از آماده شدن آن هیجان زده میشوید، ولی بعد چه؟ سپس همهچیز در صف قرار میگیرد. بعد از آن هم مشتری میآید و شما کارهایش را انجام میدهید. اینجا مرحلهای است که دیگر هیجان زیادی هم برای کار باقینمانده.
چند هفته بعد تازه متوجه میشوید که در تمام این ماه هیچ مطلبی را در وبلاگ منتشر نکردهاید و انگار که یک قدم به عقب گذاشتهاید. اما با تقویم محتوا از ایجاد ناامیدی در این چرخه جلوگیری میکنید.
تقویم محتوا یک برنامهی زمانبندی شده برای توزیع محتواست که در آن، نوع محتوا، ماهیت، زمان انتشار و برنامهی ترویج مشخص شده است. تقویم محتوا به شما کمک میکند که برنامهریزی دقیقی برای راهبری فرایند بازاریابی محتوایی خود داشته باشید.
تقویمهای محتوا برای مرتب کردن برنامهریزیهای وبلاگ و سایر رسانههایتان بسیار ضروریاند. حتی اگر فقط یک بار در ماه پست میگذارید هم تقویم محتوا در پیشبینی استراتژی و ماندن در برنامه بهتان کمک میکند. اگر از نویسندگان یا مشارکتکنندگان مهمان استفاده میکنید و یا دوست دارید مرتباً محتواها را مورد بهینهسازی قرار دهید، میتوانید تمام اطلاعات را در تقویم محتوا وارد کرده و خیالتان را راحت کنید. این کار حتی به عنوان بخشی از نقشه راه برای کسب و کارتان است و میتوانید با انجام آن برنامهریزیهای دقیقتری را انجام دهید.
تولید محتوا
خود تولید محتوا هم شامل چندین مرحله میشود. فرآیند شناسایی موضوع جدیدی که میخواهید در مورد آن بنویسید، تصمیمگیری در مورد فرم مورد نظر خود برای تهیه محتوا، عمل کردن به استراتژی خود (با استفاده از کلمه کلیدی یا موارد دیگر) و سپس تولید نهایی آن.
علاوه بر این اکثر فرایندهای تولید محتوا شامل کارهایی که برای ویرایش و مراحلی که برای انتشار باید طی بشوند را هم شامل میشود.
از آنجا که محتوا میتواند اشکال مختلفی داشته باشد (مثل پست وبلاگ، ویدئو، کتاب الکترونیکی، توییت، اینفوگرافیک، تبلیغات و غیره) فرآیند تولید محتوا بسیار متنوع است و همیشه به همان سادگی که فکر میکنیم نیست. اما انجام این کار به خوبی میتواند بر تجارت شما تأثیر بگذارد. در حقیقت تحقیقات اخیر ثابت کردهاند که ایجاد محتوای آموزشی با کیفیت باعث میشود که روند افزایش مشتری تا ۱۳۱درصد هم رشد داشته باشد.
ایدههای محتوا میتواند از جاهای مختلف، چه از درون تیم محتوا، مشتریان، سایر تیمهای شرکت، دادههای جدید و یا از چیزهایی دیگری که برای مخاطب جذابند به دست بیایند. و البته بسته به هدف شما از تولید محتوا، تصمیمگیری درباره چیزهایی که قرار است درباره آنها صحبت کنید هم میتواند چالش برانگیز باشد.
روشهای مختلفی برای تولید محتوا وجود دارد اما تحقیق کردن همیشه مرحله بسیار مهمی است. بنابراین از طریق تحقیقات درباره کلمات کلیدی میتوانید فرصتهای زیادی برای افزایش ترافیک بازدید پیدا کنید.
در واقع بررسی کلمات کلیدی روشی خارقالعاده برای کشف چگونگی صحبت کردن مخاطبان شما در مورد یک موضوع است. علاوه بر این انجام بررسی میتواند در یافتن فرصتهای جدید برای محتوایی که میخواهید تولید کنید هم اثر مثبت بگذارد.
نشر محتوا
شما همچنین باید توجه کنید که به خطر تاثیری که این کار در روند بازدید از طرف مخاطب دارد، نشر محتوای شما باید مرتب و یکپارچه باشد. این کار شاید در نگاه اول سخت به نظر برسد اما اینطور نیست. زیرا یک استراتژی توزیع معمولاً شامل هماهنگی بین تیمهای عملکردی میشود. بنابراین هماهنگی بین تولید و نشر به راحتی انجام میشود. فرقی ندارد که میخواهید با تیم توسعه سایت هماهنگ باشد یا شبکههای اجتماعی و یا با هردو. فقط کافی است برنامهای منظم داشته باشید و مطابق آن عمل کنید.
برای راحتتر شدن پروسه میتوانید به روزی فکر کنید که محتوای نهایی منتشر شده و به دست مخاطب مناسب خودش رسیده است. اما فراموش نکنید که در تولید محتوا، سفر از زمان ایدهیابی تا نشر ادامه دارد. یک استراتژی خوب برای محتوا فرآیندی کامل را باید شامل شود. همچنین یک برنامه تبلیغاتی مناسب برای پیش از انتشار و بعد از آن هم لازم است. شغل شما به عنوان یک بازاریاب محتوا این است که هر بخش از مراحل تولید محتوا را در نقشهای بزرگتر ببینید. بنابراین اجازه ندهید فرآیند تولید از استراتژی توزیع و تبلیغ پس از انتشار (که بسیار مهم است) منحرف شود.
با این حال در نظر داشته باشید که مثل همیشه از موفقیتها و اشتباهات خودتان بیاموزید. هر محتوایی که ایجاد میکنید یک آزمایش است. با نظارت مناسب و سنجش عملکرد آن است که قادر خواهید بود بگویید چه چیزی برای شما و کسب و کارتان مفید است. پس در این صورت برای تلاشهای بعدی تجربههای بیشتر و بهتری دارید که میتوانند به پیشرفت شما کمک کنند.
ترویج محتوا
بدیهی است که تولید محتوای بخش مهمی از هر برنامه بازاریابی محتوایی را تشکیل میدهد. اما کار شما به محض زدن دکمه انتشار پایان نمییابد. این محتوا باید فوایدی را برای شما داشته باشد که مهمترین آن این است که مردم واقعاً آن را بخوانند. بنابراین استراتژی تبلیغ محتوای شما به همان اندازه مراحل تحقیق و تولید محتوا بسیار مهم است.
تعداد راههایی که میتوانید محتوای خود را تبلیغ کنید تقریباً نامحدود است و آنها همیشه در حال رشد هستند. شاید کمی عجیب به نظر برسد ولی نکته مهم در موفقیت تبلیغ محتوایی فقط چسبیدن به همان روشهای قدیمی است که همه افراد دیگر از آن استفاده میکنند. مقالات خود را به سادگی در صفحه فیس بوکتان به اشتراک بگذارید و توزیع محتوا را انجام دهید اما شما همچنین باید تحقیقاتی انجام دهید تا دریابید که مخاطبان در چه ساعتهایی ممکن است بهتر متوجه محتوای تازه شوند. و البته که فیس بوک فقط مثال بود و باید تا میتوانید در هر شبکه اجتماعی فعالیتی قوی و پایدار داشته باشید.
تبلیغات گامی است که بیشتر شرکتهایی که از بازاریابی محتوایی استفاده میکنند در آن شکست میخورند. اما باید توجه داشته باشید که اینترنت جای بسیار شلوغ و مملو از محتواهای گوناگون است. پس با تبلیغ درست میتوانید جایگاه خوبی برای توزیع محتوا پیدا کنید.
بنابراین وظیفه شما این است که از روزی که ایده محتوا به ذهنتان رسید تا وقتی که سرانجام مخاطبان خود را پیدا میکنید تبلیغات و چگونگی توزیع محتوا را در نظر داشته باشید.
انواع کانالها (content marketing channels)
نحوه انتشار، تبلیغ و promot محتوا به اندازه تولید آن مهم است. همانطور که محتواهای تولید شده توسط شما به شما کمک میکند تا به عنوان یک برند، شناخته شوید و پیامی را که میخواهید انتقال دهید؛ کانالهایی که در آن محتواهای خود را ارائه میدهید نیز بر اینکه محتوای شما توسط چه افرادی دیده شود و چه عکس العملی داشته باشند، تاثیر میگذارد.
کانالهای متعددی وجود دارند که بازاریابها میتوانند از آنها برای تعامل با مشتریان خود استفاده کنند. با هم به بررسی برخی از آنها میپردازیم:
۱. ترافیک ارگانیک (Search Engine Optimization)
ایجاد ترافیک ارگانیک از طریق سئو (SEO) انجام میشود. محتوایی که در سایت خود منتشر میکنید، توسط موتورهای جستجوگر ایندکس میشود و در اختیار کاربران قرار میگیرد. محتوایی که از شما در موتورهای جست و جو نمایش داده میشود، الزاما مقالات وبلاگ شما نیستند، بلکه میتوانند محتوای ویدئویی و اینفوگرافیکها نیز باشند. جذب ترافیک ارگانیک، به شما امکان قرار گرفتن در معرض دید بیشتر و در نهایت جذب مشتری بیشتر را میدهد.
۲. ترافیک با پرداخت هزینه (Search Engine Marketing)
به دست آوردن ترافیک ارگانیک در موتورهای جستجو یک سرمایهگذاری طولانی مدت است. اما گاهی اوقات شرکت شما سریعتر به بازگشت سرمایه و افزایش فروش خود نیاز دارد. در این مواقع استفاده از SEM (بازاریابی در موتورهای جستوجو) توصیه میشود. در این روش شما در ازای تعداد کلیک بر روی تبلیغ خود هزینه پرداخت میکنید و به این وسیله در نتایج بالای موتورهای جستوجو نمایش داده میشوید. شما با ایجاد صفحات فرود مناسب و دریافت کلیکهای با ارزش از سمت مخاطبان خود، میتوانید در مقایسه با رقبای خود، ترافیک بیشتری را به سایت خود هدایت کرده و فروش خود را افزایش دهید.
۳. پادکستها
پادکست، یک روش تقریبا جدید برای توزیع محتوا است که شرایطی را برای شما فراهم میکند که بتوانید با مخاطبان خود حتی زمانی که در حال رانندگی، کار کردن، پختن شام و … هستند هم ارتباط برقرار کنید. تولید پادکست، به شما این امکان را می دهد تا عمیقتر موضوعات حوزه تخصصی خود را بررسی کنید، با متخصصان صنعت خود مصاحبه کنید و با شرکتها و مشتریان همفکر خود ارتباط برقرار نمایید.
۴. شبکههای اجتماعی
شبکههای اجتماعی به بازاریابی و برند شما شخصیت میدهند. شما ابتدا باید در نظر بگیرید که مخاطبان شما در کدام یک از شبکههای اجتماعی فعالیت بیشتری دارند و در هرکدام از شبکهها به دنبال چه نوع محتوایی هستند. به عنوان مثال، کاربران در اینستاگرام، به دنبال محتوا به صورت عکس، ویدیو و اینفوگرافیک از محتوای تولید شده توسط کاربر شما، محصول اخیرتان و یا حتی پشت صحنه سازمانتان هستند. در حالی که در توییتر، بیشتر به دنبال اخبار و محتوای کوتاه راجع به اتفاقات روز و یا تغییرات در محصولات و خدمات شما هستند.
همچنین، اهداف شما از فعالیت در شبکههای اجتماعی باید با هم متفاوت باشد. برای مثال هدف در اینستاگرام ایجاد ارتباط بیشتر با مخاطبان است، در حالی که هدف فعالیت در شبکههای اجتماعی دیگر مانند فیس بوک و توییتر گسترش مخاطبان، هدایت ترافیک به سمت وب سایت و … است.
به طور کلی، شبکههای اجتماعی این امکان را به شما میدهند که با مشتریان و دنبالکنندگان خود ارتباط برقرار کنید، میزان تعامل آنها با خود را اندازه گیری کنید، محصولات و خدمات تان را معرفی و با اینفلوئنسرها شبکه سازی نمایید. لینکدین، یوتیوب، توییتر، اینستاگرام، پینترست از جمله شبکههای اجتماعی محبوب در ایران هستند.
۵. بازاریابی ایمیلی
بازاریابی ایمیلی، یکی از مناسبترین کانالهای توزیع محتوا برای به دست آوردن بالاترین بازگشت سرمایه است. شما با توزیع خبرنامهها و سایر اشکال محتوا از طریق ایمیل، میتوانید مستقیماً با مشتریانتان در ارتباط باشید.
در واقع، شما با طبقهبندی کردن مخاطبان خود و ایجاد یک لیست ایمیل، میتوانید محتواهایتان را با دقت توزیع و اطمینان حاصل کنید که پیام شما در زمان مناسب به افراد مناسب میرسد.
۶. لینک سازی (Link building)
- از آنجا که کیفیت و اعتبار بک لینک از سایتهای معتبر یک عامل رتبهبندی در موتورهای جستوجو است، به دست آوردن این پیوندها، روشی فوقالعاده قدرتمند برای افزایش بازدید از وبسایت برند شما میباشد.
شما می توانید این کار را از طریق زیر انجام دهید:
- ایجاد محتوا خوب که ارزش پیوندها را داشته باشد.
- انتشار مطالعات اختصاصی که در هیچ جای دیگری در وب وجود نداشته باشد.
- نوشتن و انتشار مقاله در سایر سایتها و انتشارات پر ارزش صنعت خود
- و…
۷. تبلیغات بنری (Display advertising)
اینکه همیشه در مقابل چشمان مخاطبان خود باشید، یک راه عالی برای ماندگاری در ذهن آنها است. تبلیغات بنری یا نمایشی، بنرهایی از برند شما هستند که معمولا از متن، تصاویر و دکمه تشکیل شدهاند و در ازای پرداخت هزینه از طرف شما در سایر وبسایتها نمایش داده میشوند. در این گونه تبلیغات، معمولا از کوکی مرورگر افراد نیز استفاده میشود و تبلیغ شما به صورت هدفمند به افرادی که احتمالا مخاطبان هدف شما هستند، نمایش داده میشود.
۸. بازاریابی مبتنی بر رویداد
برخی از صنایع هستند که هنوز بسیاری از تجارتهای خود را به صورت آفلاین انجام میدهند. برای این دسته از کسب وکارها، ایونتها، کنفرانسها، انجمنها و … بسیار مهم است. اگر شما نیز جزو این دسته از صنایع هستید، میتوانید محتوای خود را به صورت کاتالوگ، بروشور، ویدیو و یا حتی متن سخنرانی تهیه کنید و در اختیار مخاطبان خود قرار دهید.
استراتژی توزیع
چگونگی توزیع محتوا، تأثیر مستقیمی بر نحوه انتقال پیام شما و به دست آوردن بازدید دارد. صرفاً داشتن کانالهای توزیع مناسب،کافی نیست. باید از پتانسیل کانالهای انتخابی خود، حداکثر بهره را ببرید.
به عنوان مثال، فرض کنید که شما محتوای خوبی تهیه کردهاید و میخواهید آن را از طریق ایمیل (که یک کانال مناسب برای توزیع محتوای شما است)، به دست مخاطبان برسانید و نرخ تبدیل خود را افزایش دهید. در این صورت اگر لیست ایمیلتان را با توجه به تغییرات مخاطبان به روزرسانی نکرده باشید؛ ایمیل خود را برای تعداد بسیاری از آنها ارسال میکنید ولی در نهایت هیچکدام از مخاطبان به انجام اقدام مورد نظر شما ترغیب نخواهند شد.
در اینجا به چند استراتژی مناسب برای توزیع محتوا اشاره میکنیم:
- همزمان با ایدههای محتوای طوفان فکری، به کانالهای توزیع آنها نیز فکر کنید.
- تمام مشکلات سایت خود را برطرف کرده و با ایجاد یک طرح مناسب برای سایت خود، نرخ فروشتان را بالا ببرید.
- لیستهای ایمیل خود را بخشبندی کنید.
- با میکرو اینفلوئنسرها مشارکت کنید.
- پادکست تولید کنید.
- از اعلانهای مرورگرها استفاده نمایید.
- از سیگنیچرهای موجود در ایمیل، بیشترین بهره را ببرید.
- از وبینارها در بازاریابی خود استفاده کنید.
- از بک لینکها غافل نشوید.
چگونه برای تولید محتوا، ایده پیدا کنیم؟
هیچ کمبود ابزار و ترفندی برای تولید ایدههای محتوایی وجود ندارد. ما در اینجا مواردی که میتواند به شما در شکلگیری ایده برای تولید محتوا کمک کند را معرفی میکنیم:
۱. استفاده از گزینههای موجود در موتورهای جستوجو
گوگل و دیگر موتورهای جستوجو دارای چندین ویژگی رایگان و کاربردی هستند که میتوانید از آنها برای تولید محتوای خود ایده بگیرید.
- people also ask
حتما به هنگام جستوجو در مورد یک مطلب، با این گزینه در میانههای صفحه اول برخورد کردهاید. به کمک این گزینه میتوانید سوالهای مرتبط به صنعت خود را پیدا کرده و نیازهای مشتریان خود را بشناسید و مطابق با آن برایشان تولید محتوا کنید.
- searches related to
این بخش در پایین صفحه موتورهای جست و جو نمایش داده میشود و میتوانید به کمک آن محتواهای مرتبط با صنعت خود را بهتر بشناسید و در content marketing plan خود از آنها استفاده نمایید.
- Autosuggest
پیشنهاهای گوگل برای جست و جوی هر موضوع، یکی دیگر از مواردی است که برای خلق ایده محتوایی میتواند به شما کمک کند.
- ترندها و اخبار
ترندها و اخبارهای مربوط به صنعت خود را در موتورهای جست و جو بررسی نمایید و از علایق مخاطبان و اتفاقات روز مربوط به صنعت خود آگاه شوید.
۲. ابزارهای سئو
دقیق شدن بر کلیدواژههایی که افراد جستوجو میکنند، میتواند به شما در درک سؤالات مخاطبان کمک کند. پس میتوانید به کمک آن، محتواهایی ایجاد کنید که به سوالات ذهن مخاطب پاسخ دهد. بررسی کلید واژهها با ابزارهایی نظیر گوگل آنالیتیکس، Google Trends, Google Keyword Planner، Moz و … امکانپذیر است.
۳. شبکههای اجتماعی
شبکههای اجتماعی یکی از بهترین منابع برای ایجاد ایده محتوایی در ذهن شماست. سعی کنید به صورت مداوم، وقایع روز، محتواهایی که وایرال شده و مشارکت بالایی داشتهاند و هشتگ های پرکاربرد و ترند شده را شناسایی کنید و از آنان در ساخت محتوای مناسب با برند خود استفاده نمایید.
فراموش نکنید که شبکههای اجتماعی، محل مناسبی برای موج سواری روی اتفاقات روز است.
۴.داخل سازمان
با تیم فروش خود طوفان فکری راه بیاندازید و از سایر کارمندان شرکت خود نیز سوال بپرسید. از آنها بخواهید که به شما در ایجاد محتوای ارزشمند کمک کنند.
سازمان شما هرگز نباید فاقد ایدههای محتوایی باشد. همچنین، اطمینان حاصل کنید که موضوعاتی که برای آنها محتوا تولید میکنید، همیشه در راستای اهداف بزرگ کسب و کار شما است.
تجزیه و تحلیل و گزارش آماری
شاخص های تجزیه و تحلیل اثربخشی محتوا
هرچقدر در ایده پردازی و تولید محتوا خوب باشید. کماکان جا برای بهتر شدن وجود دارد. به عنوان یک بازاریاب محتوا شما مکررا مقابل مقام بالادستی که به کار شما تردید دارند، خود در معرض این سوال قرار میگیرید که بازاریابی محتوایی چه عایدی دارد و چه اهداف سازمانی را تامین میکند. این جنس سوالات نیازمند به پاسخ است برای پاسخ به این سوالات نیاز به طراحی معیارهایی برای پاسخ دارید و پس از آن تهیه گزارشهای ساده و خلاصه و روان برای در جریان قرار دادن مقام بالا دستی خود دارید.
اهداف سازمانی بازاریابی محتوایی دیجیتال
پنج هدفی که در ۸۰ درصد نظرسنجیها درباره اهداف سازمانی بازاریابی محتوایی صورت گرفته عبارتند از :
- آگاهی از برند
- درگیر شدن و مشغول شدن با مخاطب
- حفظ مشتری
- تولید سرنخ
- فروش
ویژگیهای معیار سنجش
اصطلاحا گفته میشود، معیارهای سنجش موفقیت باید SMART باشد، یعنی ویژگیهای زیر را داشته باشد:
- واضح و مشخص
- قابل اندازه گیری
- قابل دستیابی
- عقلانی
- محدود به زمان مشخص
انواع معیارهای سنجش بازاریابی محتوایی دیجیتال
اینها معیارهایی هستندکه اصطلاحا به آنها هسته اصلی معیار گفته میشود و در بازاریابی محتوایی عموما مطرح میشود:
۱) معیار ترافیک سایت
۲) تعداد مشاهده صفحات وبسایت و تعداد مشاهده منحصربفرد
۳) مدت زمان توقف بر روی صفحه وبسایت
۴) نرخ گزاف گویی که نشان دهنده درصدی از بینندگان است که به یک صفحه مشخص در سایت وارد شده و بعد از آن بدون هیچ برقراری ارتباطی از سایت خارج شوند.
۵) نرخ درگیری؛ درگیری حاکی از برقراری ارتباط مخاطب با شما و سرمایهگذاری روی محتوا دارد.
۶) معیار شبکههای اجتماعی که نیازمند تحلیل نرم افزاری است که ابزار آن در بخشهای قبل معرفی گردید.
بهینه سازی نرخ تبدیل محتوا (Content Conversion Rate Optimization)
پس از تعیین معیارهای اندازه گیری موفقیت رایج ترین سوالاتی که مطرح میشود درباره اندازه گیری نرخ تبدیل مخاطبان به مشتریان است. این مهم نیازمند آن است که شما برای انتقال و تبدیل، مخاطب بصورت انفرادی از بالای قیف بازاریابی تا پایین آن ردیابی کنید. بسیاری از مخاطبان ماه ها و شاید حتی سالها در بالای قیف باقی بمانند در حالیکه کوکیهای (بستههای اطلاعاتی) تا ۳۰ روز بر روی سایت باقی میمانند. در این شرایط استفاده از ابزار Google Analytics و امکانی از آن با عنوان Model Comparision حائز اهمیت میشود.
گزارش دهی
در نهایت خروجی کار شما گزارشی است که در اختیار مقام بالادستی قرار میدهید تا او بتواند وضعیت کار انجام شده را با معیارهای تعریف شده توسط شما مقایسه کند. در زیر به نکاتی برای تهیه گزارش اثر بخش میپردازیم:
• طرف مقابل خود برای ارائه گزارش را بشناسید و سعی کنید موضوعاتی را مطرح کنید که برای وی مطلوب باشد تا بتواند نتایج این گزارش را برای مقام بالادستی خود ارائه دهد.
• مطمئن شوید تولید محتوا با تامین اهداف مقام بالا دستی همراستا بوده و همپوشانی داشته باشد.
• برای نمایش بصری مناسب، داشبورد مدیریتی از اطلاعات گزارش در اکسل تهیه کنید.
استمرار تولید و بهینه سازی محتوا
تولید محتوای برنامه ریزی شده
پس از انتشار محتوا و گزارش دهی، کار تولید محتوا تمام نشده است. سه دلیل برای تکرار موفقیت قبل وجود دارد.
بازتولید محتوا (Content Repurposing)
باز تولید محتوا میتواند حرکت هوشمندانهای باشد اگر تصمیم به تکرار آن برای مخاطب متفاوت از کانال انتقال متفاوت بوده یا بر روی داراییهای محتوایی سرمایهگذاری کردهاید و واقعا میخواهید به مخاطبان گستردهتری دست یابید.
محتوای همیشه سبز (Evergreen Content)
اگر محتوایی تولید کردید که دائمی است که به آن محتوای همیشه سبز به دلیل ماندگاری نیز گفته میشود. نیاز به نگهداری از آن محتوا یا مفهوم مطرح شده در آن دارید. گاهی اوقات این نوع محتوا اتفاقی و گاهی بصورت برنامه ریزی شده شکل میگیرد.
شنیدن صدای شبکه اجتماعی
اگر تیم تولید محتوا و تیم شبکههای اجتماعی با هم هماهنگی و تعامل نداشته باشند، فرصت استثنائی را برای دریافت بازخورد از دست خواهید. در چرخه ایده پردازی، تولید محتوا و ترویج و انتشار آن، قدم نهایی شنیدن بازخورد از شبکههای اجتماعی است. تاریخی مشخص کنید تا این دو تیم بتوانند با یکدیگر ملاقات داشته و تجربیات خود و تمام صحبتهای مطرح شده در مورد محتوا را به اشتراک بگذراند.
۹ مزیت بازاریابی محتوایی دیجیتال چیست؟
اگر میخواهید بازاریابی محتوایی را بهتر درک کنید و تاثیراتش را بر تولیداتتان بشناسید به موارد زیر توجه کنید.
در واقع بازاریابی محتوایی:
- برند را معرفی میکند و اعتبار میبخشد.
- وفاداری مشتریان به شرکت را افزایش میدهد.
- اعتماد مشتریان نسبت به تجارت شما بیشتر میشود.
- آگاهی (Awareness) مشتری را نسبت به تولید و خدمات افزایش می دهد.
- برند شما یک برند تاثیرگذار و برجسته میشود.
- ترافیک وب سایت شرکت افزایش مییابد.
- کانالهای ارتباطی مشتری و سازمان یا شرکت بیشتر میشود.
- بر تصمیمات مشتری در روند خرید تاثیر میگذارد.
- تولیدات و خدمات را ارزشمندتر میکند.
روند سفر خرید مشتری چیست؟
۱. آگاهی (Awareness)
وظیفه شما در مرحله آگاهی، تولید یک محتوای مرتبط و جذاب برای مشتری است. بنابراین به منظور ایجاد آگاهی در مخاطب باید خود را به آنان معرفی کنید.
شما چه کسی یا چه کسانی هستید؟ هدف شرکت شما چیست؟ تولیدات شما چیست؟ هدف از خدمات و محصولات شرکت شما چیست؟
در واقع یک کاربر پیش از استفاده از خدمات و تولیداتتان باید با شرکت یا سازمان شما آشنا شود و بداند محصولات شما برای فروش چیست.
«سلام من آقای الف هستم. میخواهم محصول ب را بفروشم!» به نظر شما آیا این معرفی کافی است؟ مخاطبان تنها هزینهای صرف خرید تولیدات شما نمیکنند. آنان به شما و تولیداتتان اعتماد دارند.
مخاطب باید نیازش را بشناسد. شما مخاطبان خود را آگاه میکنید که چرا به خدمات و تولیداتتان نیاز دارند.
بنابراین باید اطلاعات کافی از خدمات شرکت، تولیدات یا محصولات خود تهیه کنید تا علاوه بر پاسخ به سوالات کاربران، آگاهی آنان را افزایش دهید.
۲. تحقیق (Research)
هنگامی که مشتریان از تولیدات و خدمات شما آگاه شدند، یک پاسخ برای سوالات و نیازهای خود دریافت میکنند.
آنان درباره شرکت، کیفیت، تولیدات و خدمات شما تحقیق میکنند. به منظور درک بیشتر به مثال زیر توجه کنید:
فرض کنید شما میخواهید یک اتومبیل خریداری کنید. بنابراین خرید یک اتومبیل، نیاز شما است. چه سوالاتی در ذهن دارید؟
تفاوت اتومبیل الف با اتومبیل ب چیست؟ آیا اتومبیل مورد نظر، نیازهای شما را رفع میکند؟ این اتومبیل چه مزیتهایی دارد؟
۳. سنجش (Consideration)
در این مرحله مشتری یک محصول را با محصول شرکت یا برندهای دیگر مقایسه میکند. بنابراین قیمت، کیفیت و خدمات را شما را با دیگر شرکتها میسنجد.
۴. خرید (Purchase)
در پایان، هنگامی که مشتری تصمیم خود را گرفت و محصول نهایی را انتحاب کرد، محصول مورد نیاز خود را از شرکت شما میخرد.
با توجه به شناخت روند خرید، هر تجارتی که قصد موفقیت و پیشرفت دارد باید اهمیت بازاریابی محتوایی را بشناسد.
اغلب مشتری محصول مورئ نیاز خود را از برندی که میشناسد میخرد. بنابراین کمتر پیش میآید به یک برند ناشناس اعتماد کند و از آن محصولاتی خریداری کند.
اعتماد نخستین عامل تصمیم گیری مشتریان است. بنابراین بازاریابی محتوایی دیجیتال همچون یک مُهر تایید اعتمادی بر تولیدات و محصولات شما است.
طراحی استراتژی بازاریابی محتوایی موثر
هنگامی که یک استراتژی مشخص، محتوایی برای بازاریابی محتوایی تولید نکنید، پیشرفت نمیکنید. در واقع نداشتن برنامه و استراتژی مساوی است با نداشتن محتوا.
تهیه یک چک لیست برای موفقیت در بازاریابی محتوایی دیجیتال
هنگامی که یک چک لیست به منظور بازاریابی محتوایی تهیه میکنید، اولین قدم، تهیه و بررسی علایق مشتریان است.
بنابراین اگر علایق و نیازهای مشتریان را بشناسید، به سادگی میتوانید محتوای ارزشمند و مرتبطی به مشتریان ارائه دهید.
چرا که شما اگر خود را جای مشتری قرار دهید، به محتوایی که علاقه و انگیزه در شما ایجاد نکند، توجه نمیکنید. در نتیجه برند و تولیدات، ناشناس باقی میمانند.
ارائه یک محتوای با کیفیت
اگر به زندگی روزمره خود توجه کنید، کیفیت فاکتور اصلی افزایش ارزشمندی است. بنابراین اگر میخواهید بازاریابی محتوایی خود را ارزشمند کنید، افزایش کیفیت تاثیر بسزایی دارد.
بنابراین نوع محتوای شما (متن، ویدیو، اینفوگرافی و …) تفاوتی ندارد. هنگامی استراتژی بازاریابی محتوایی شما قدرتمند میشود که محتوا، کیفیت بالایی داشته باشد.
ارائه یک محتوای خاص
اگر میخواهید میان رقبای خود برتر و برجسته باشید، باید یک محتوای خاص و چشمگیر ارائه کنید. بنابراین تولید شما نباید تقلید از برندهای دیگر باشد و باید امضای خود را داشته باشید.
ارائه یک محتوای خاص نه تنها به معرفی و شناخت برند شما کمک میکند، بلکه در موتور جستجو گوگل رتبه بالاتری پیدا میکنید.
بهینه سازی موتور جستجو (Search Engine Optimsation) یا SEO
بهینه سازی موتور جستو که به اختصار سئو (SEO) نام دارد، یک روش مناسب بهتر دیده شدن وب سایت یا صفحه وب در موتور جستجو است.
معمولا وب سایتهایی که در بالاترین قسمت موتور جستجو قرار دارند، شامل بیشترین و بالاترین ترافیک یا بازدیدکننده هستند.
بنابراین شما باید محتوایی تولید کنید که یک مشتری بالقوه و موتور جستجو آن را بشناسد. به منظور سئوی بهتر باید از کلمات کلیدی و پر کاربرد در موتور جستجو استفاده کنید.
اینها کلماتی هستند که مشتری بر اساس نیازهای خود در موتور جستجو تایپ میکند. بنابراین شما به عنوان یک بازاریاب، به منظور دستیابی آسان مشتری به وب سایت، باید این کلمات را بشناسید و در وب سایت استفاده کنید.
ابزارهای بازاریابی محتوایی – Content Marketing Tools
ابزارهای بازاریابی محتوایی بسیار زیادی در جهان دیجیتال وجود دارد. ۸۸ درصد از افراد برای بازاریابی B2B از بازاریابی محتوایی استفاده می کنند. این آمار نشان می دهد چقدر بازاریابی محتوایی اهمیت دارد. پس بهتر است با برخی از این ابزارهای بیشتر آشنا شویم. ابزارها در بخش های مختلف از تولید تا آنالیز و انتشار به ما کمک می کنند.
۱- بازاریابی محتوایی با HubSpot
HubSpot ابزارهای مختلف رایگان و فروشی زیادی در اختیار شما قرار می دهد. ابزارهایی مانند فرم ساز پیشرفته، ابزارهای Popup، چت (Live Chat)، چت بات (Chatbot) و پلاگین وردپرس این سایت به کمک بازاریابی محتوایی می آیند. هاب اسپات علاوه بر این موارد یک سایت ساز پیشرفته با CRM قدرتمند در اختیار شما می گذارد.
۲- بازاریابی محتوایی با وردپرس (WordPress)
وردپرس بی دلیل بدل به پر طرفدارترین CMS جهان نشده است. بیش از ۳۰ درصد سایت های جهان با استفاده از این سیستم مدیریت محتوا ساخته شده اند. این سیستم مدیریت محتوا با توجه به افزونه های فراوان و معماری قدرتمند کمک می کند انواع وب سایت را طراحی کنید. پلاگین های فراوانی در وردپرس وجود دارد که می توانند به تولید، آنالیز و انتشار محتوا کمک کنند.
۳- بازاریابی محتوایی با گوگل داکس – Google Docs
گوگل داکس یک ابزار بسیار ساده اما کاربردی است. می توانید مقالات خود را پیش از انتشار در آنجا نگهداری کنید. وجود ابزارهایی مانند Wordable کمک می کنند بتوانید این مقالات را به صورت مستقیم روی سایت وردپرسی آپلود کنید. همیشه به محتوا دسترسی دارید و مانند بیشتر ابزارهای گوگل رایگان است.
۴- بازاریابی محتوایی با گرامرلی – Grammarly
اگر محتوایی انگلیسی تولید می کنید گرامرلی را حتما به کار ببندید. این ابزار نسخه رایگان و حرفه ای در اختیار کاربران خود قرار می دهد. اما کارکرد این ابزار چیست؟
شاید بارها شده است که پس از نوشتن یک مطلب به زبان انگلیسی نگران رعایت درست گرامر باشید. گرامرلی خیلی ساده با توجه به نوع نوشته برایتان این کار را انجام می دهد. از طریق سایت، نرم افزار و یا حتی افزونه ورد می توانید از این ابزار استفاده کنید. یک متن صحیح مقابل کاربران قرار دهید. این ابزار در دو نسخه رایگان و پریمیوم در دسترس است. می توانید بدون محدودیت زمانی از نسخه رایگان گرامرلی استفاده کنید.
۵- بازاریابی محتوایی با یواست سئو – Yoast SEO
رعایت چک لیست سئو (SEO Checklist) در هنگام تولید محتوای متنی گاهی دشوار است. یواست سئو به کمک شما می آید تا بتوانید این چک لیست را به خوبی رعایت کنید. از این پلاگین می توانید در سیستم های مدیریت محتوای وردپرس (WordPress)، دروپال (Drupal)، مگنتو (Magento 2) و Neos استفاده کنید. علاوه بر افزونه اصلی، افزونه های پیشرفته دیگری مانند یواست سئو ووکامرس (Woocommerce)، سئو لوکال (Local SEO) و ویدئو (Video) و اخبار (News) تولید شده اند.
اگر از وردپرس استفاده می کنید، بدون هیچ شکی یواست سئو را نصب کنید.
۶- بازاریابی محتوایی با Buzzsumo
اگر به دنبال یک ابزار قدرتمند برای آنالیز انواع محتوا هستید Buzzsumo را فراموش نکنید. این ابزار به شما امکان می دهد تا بر اساس موضوع و رقبا در پلتفرم های مختلف جستجو و آنالیز انجام دهید. این ابزار امکان مشاهده تعداد انتشار، بک لینک (Backlink) و … رقبا را در اختیار شما قرار می دهد.
۷- بازاریابی محتوایی با ابزار Ahrefts
این ابزار دستیار کامل سئو است. به وسیله آن می توانید رتبه کلمات کلیدی (Keywords)، بازدید ها و ترافیک سایت خود و رقبا را بررسی کنید. بخش هایی مانند Top Pages به شما امکان می دهد صفحات برتر سایت را پیدا و گپ محتوایی (Content Gap) را شناسایی کنید.
۸- بازاریابی محتوایی با گوگل آنالتیکس
گوگل انالتیکس (Google Analytics) یکی از بهترین ابزارهای موجود است. یک ابزار رایگان و بسیار کاربردی برای آنالیز کامل وب سایت است. اگرچه بخشی از اطلاعات این ابزار با گوگل وبمستر مشابهت دارد، اما کاربردهای مختلفی دارند.
۹- بازاریابی محتوایی با گوگل وبمستر
گوگل وبمستر (Google Webmaste یا Webmaster Tools) را برای بازاریابی محتوایی استفاده کنید. سایت و اپلیکیشن (Application) را می توانید به سادگی با این ابزار آنالیز و بررسی کنید. گوگل وبمستر بدون شک یکی از دقیق ترین ابزارهای جهت آنالیز سایت و اپلیکیشن است.
۱۰- بازاریابی محتوایی با گوگل اپتیمایز
گوگل اپتیمایز (Google Optimize) یک ابزار فوق العاد برای بازاریابی محتوایی در سایت است. اگر تا به حال خواسته باشید سایتی را بهینه سازی کنید، اولین مرحله پیدا کردن مشکلات است. گوگل اپتیمایز دقیقا همین کار را برای شما انجام می دهد. به سادگی می توانید مشکلات سایت را پیدا کرده و اقدام به بهینه سازی آن کنید. این ابزار کاملا رایگان است.
۱۱- بازاریابی محتوایی با Canva
برای ساخت محتوای گرافیکی نیاز به یک منبع خوب دارید؟ Canva مشکل را حل می کند. با استفاده از این ابزار می توانید انواع محتوای تصویری را بدون داشتن دانش گرافیک تولید کنید.
۱۲- بازاریابی محتوایی با منابع رایگان محتوا
ابزارهایی مثل Freepik، Vecteezy، Flaticon، Unsplash، Pixabay و Motionarray به شما در ساخت محتوای گرافیکی و ویدئویی کمک می کنند. انواع عکس، ویدئو، موشن گرافیک (Motion Graphics)، اینفوگرافیک و … را در این ابزارها دانلود کرده و به دلخواه خودتان تغییر دهید.
مزایای بازاریابی محتوا
با توجه به صحبت هایی که در بالا داشتیم، احتمالا مزایای مختلفی به ذهن شما رسیده است. در این قسمت می خواهم به برخی از مهمترین مزایا و اثرات بازاریابی محتوایی دیجیتال اشاره کنم.
داشتن محتوای بیشتر: شاید این مورد در ابتدا عجیب به نظر برسد. اگر محتوای بیشتری در سایت یا صفحه خود شبکه های اجتماعی داشته باشید، مخاطبین دلیل بیشتری برای باقی ماندن در سایت و صفحه شما خواهند داشت. این موضوع باعث می شود تا فرصت بیشتری برای آشنایی مخاطب با برند، ایجاد اعتماد و افزایش نرخ تبدیل وجود داشته باشد.
بازدید بیشتر در موتورهای جستجو: هر پست جدیدی که در سایت می گذارید تبدیل به یک صفحه بیشتر برای گوگل (Google) جهت ایندکس (Index) می شود. تعداد صفحه بیشتر به معنی رتبه بهتر در گوگل نیست. بلکه تعداد پست های با کیفیت بیشتر می تواند منجر به بهبود سئو (SEO) شود. تنها محتوای با کیفیت است که می تواند به سادگی در صفحات نتایج جستجو (SERP) رتبه کسب کند.
افزایش دومین اتوریتی (Domain Authority): افزایش ترافیک (Traffic) و محتوای ارزشمند می تواند منجر به افزایش دومین اتوریتی و اعتماد (Trust) مخاطبین به سایت شود.
ترافیک و فالوور بیشتر در شبکه های اجتماعی: یک بازاریابی محتوایی قدرتمند می تواند فالوور (Follower) و ترافیک ورودی در شبکه های اجتماعی را افزایش دهد.
افزایش نرخ تبدیل: با داشتن استراتژی تولید محتوا می توان نرخ تبدیل (Conversion Rate) را افزایش داد. البته باید در نظر بگیریم که محتوا را نباید بدل به تبلیغات کرد!
بهبود شهرت برند: زمانی که مخاطب در مقابل محتوا قرار می گیرد، در حال برداشت از آن نام تجاری است. اگر محتوا برای او سودمند باشد، بیشتر درباره آن برند فکر می کند. اگر مخاطب محتوای برند را به صورت بازنشر شده در سایر منابع ببیند، به برند به عنوان یک رهبر نگاه می کند.
ارتباط نزدیکتر با مخاطب: شهرت برند می تواند به شناخته شدن در میان مخاطبی کمک کند، اما محتوای خوب باعث ایجاد وفاداری و رابطه نزدیک با مخاطب می شود. سعی کنید به منبع اصلی محتوای با کیفیت برای مخاطبین بدل شوید.
عدم وجود محدودیت برای استفاده: مهم نیست کسب و کار شما چه باشد. هر کسب و کاری می تواند از بازاریابی محتوایی دیجیتال استفاده کند. تا زمانی که محتوای ارزشمند تولید می کنید، مخاطبین به سمت شما می آیند.
هزینه پایین: بازاریابی محتوایی دیجیتال به نسبت سایر روش های بازاریابی هزینه بسیار کمی دارد. اگر خودتان قادر به انجام آن نیستید می توانید برون سپاری کنید. افراد و تیم های زیادی می توانند با تعرفه مناسب این کار را برای شما انجام دهند.
مشکلات بازاریابی محتوایی
در این قسمت می خواهم در مورد برخی از مشکلات بازاریابی محتوایی دیجیتال صحبت کنم. این مشکلات برای بسیاری از شرکت ها و افراد پیش می آید. اگر به درستی با این مشکلات روبرو شویم، بدل به عامل موفقیت بازاریابی محتوایی خواهند شد.
۱- حفظ کیفیت تولید محتوا
تولید محتوای با کیفیت و یونیک اگرچه عامل موفقیت بسیاری از برند هاست، اما در مقابل مشکل اساسی بسیاری از شرکت ها هم هست. باید بتوان کیفیت محتوا را در طول زمان حفظ کرد. تنها قرار نیست یک تصویر، متن و یا ویدئو در مقابل مخاطب قرار بگیرد، بلکه باید محتوایی ارزشمند باشد. باید کیفیت محتوا را در طول زمان حفظ و افزایش داد، حال آنکه برخی دقیقا به عکس عمل می کنند.
۲- نظم و پایداری تولید محتوا
نظم و پایداری در بازاریابی و تولید محتوا بسیار با اهمیت است. برای این منظور داشتن تقویم تولید محتوا بسیار مفید و اثرگذار است. این نظم چه در زمان تولید و چه در زمان انتشار بسیار مهم است.
۳- شناخت پرسونای مخاطب
توجه به پرسونای مخاطب در بازاریابی محتوایی دیجیتال بسیار مهم است. بسیاری از شرکت ها پیش از شروع بازاریابی محتوایی به پرسونا بی توجهی می کنند و همین موضوع باعث شکست آنها می شود.
۴- تولید محتوا در فرمت مناسب
بسیار مهم است که به فرمت محتوا توجه شود. ایده محتوا زمانی اثرگذار است که در فرمت مناسب اجرا شود. همچنین باید توجه کرد که در هر مرحله از مسیر مشتری، برخی از فرمت های محتوا برای او مناسب است.
۵- اندازه گیری دقیق ROI
برای اندازه گیری دقیق ROI (نرخ بازگشت سرمایه) نیاز به ابزارهای آنالیز است. بسیاری از شرکت ها در بازاریابی محتوایی توجهی به ROI ندارند.
۶- توجه به مسیر مشتری
زمانی که دچار مشکلی می شویم ابتدا به دنبال این میگردیم که مشکل چیست؟ سپس به دنبال راه حل آن می گردیم و در مرحله آخر تصمیم گیری برای رفع مشکل با بهترین راه حل می گردیم. مسیر مشتری نیز مشابه همین موضوع است. ۱- مشتری زمانی که دچار چالش و یا مشکل می شود جستجو می کند تا بداند مشکل اون چیست (Awareness مرحله آگاهی). ۲- سپس به دنبال راه حل مشکل می گردد (مرحله توجه Consideration) و ۳- تصمیم به انتخاب راه حل مناسب می گیرد (تصمیم گیری Decision). باید متناسب با همین مسیر مشتری بازاریابی محتوایی دیجیتال را پی ریزی کرد.
راز موفقیت در بازاریابی محتوایی دیجیتال
اگر میخواهید در بازاریابی محتوایی دیجیتال موفق شوید، تنها یک راه دارد: محتوای ارزشمند تولید کنید! البته این موضوع دیگر یک راز نیست. چرا که در این مقاله از ارزش محتوا صحبت کردیم.
در واقع زمانی یک تبلیغ نادیده گرفته میشودکه بیارزش باشد. اگر میخواهید میزان ارزشمندی یک تبلیغ را بدانید، از فردی بخواهید به چندین آگهی تبلیغاتی توجه کند.
شما متوجه میشوید که افراد به تبلیغات بیارزش و بی محتوا که صرفا به منظور فروش بیشتر هستند، توجهی ندارند. بنابراین ارزش یک محتوا زمانی معنا پیدا میکند که شما بتوانید با مخاطب ارتباط برقرار کنید.
در واقع هدف اصلی بازاریابی محتوایی دیجیتال ایجاد یک ارتباط محکم، پایدار و قوی میان شما و مشتریان است.
راه های ارتباطی با آکادمی راد در شبکه های اجتماعی
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.